ONKO AINA PAKKO SUORITTAA?

Polka dots

Yhteistyössä Aino-jäätelö

Minulla on takaraivossani lista. Lista asioista, joita pitäisi tehdä, jotka pitäisi saada aikaiseksi. Jos se lista joskus lyheneekin tai katoaa kokonaan, keksin sinne välittömästi jotain. Jotain, mitä on tehtävä.

Listat eivät ole aina huono asia. Niiden ansiosta muistan maksaa laskut ja hankkia uudet piilarit. Niihin muistan kirjoitella ajatuksia, joihin ei ehdi paneutua juuri sillä hetkellä.

Mutta se lista.

Se takaraivoni lista varmistaa, että teen mahdollisimman paljon ja täysillä; että siivoan, leimaan ylityötunteja ja herään aikaisempaan bussiin.  Se lista on olemassa myös viikonloppuina ja lomilla; silloin se vaatii, että leivon sämpylöitä heti herättyäni ja pesen varmasti mahdollisimman monta koneellista pyykkiä.  Ja silloin kun en tee näitä asioita; en leimaakaan ylityötunteja tai leivo niitä sämpylöitä, se lista kertoo, että en ole tehnyt tarpeeksi, että tänään näitä asioita ei voi yliviivata.

Olen käynyt nyt kaksi kertaa Aino-jäätelön järjestämällä, ja psykoterapeutti Maaret Kallion ohjaamalla Ole itsellesi iki-ihana -kurssilla. Minun lisäkseni kurssilla on viisi muutakin bloggaajaa ja kurssin tarkoituksena on herätellä olemaan itselleen hieman lempeämpi. Vaikka nykyisin teen harvemmin mitään blogiyhteistöitä, tähän hakeuduin aivan itse ja omatoimisesti. Ajatus siitä, että se itse luomani lista ei hallitsisi ja tuomitsisi, oli aika houkutteleva.

En oikeastaan voi sietää termiä suorittaminen.  Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että ehkä minun elämäni on aika usein nimenomaan juurikin sitä - suorittamista. Ja se ärsyttää, sillä haluaisin kovasti olla ihminen, joka tekee kaikki ne listani asiat ilman sitä listaa. Huomaamatta ja kuormittumatta. Haluaisin kai, että jaksaisin vain tehdä asioita loputtomalla energialla. Olla se ihminen, joka herää aamukuuden lenkille, koska se on kivaa, joka tekee pitkän päivän töissä, koska työ on intohimo ja kokkaa vielä sen monen tunnin ateriaan, koska ruuanlaitto rentouttaa. Ja onhan se aamulenkki kiva, työni on äärimmäisen kiinnostavaa ja rakastan ruuanlaittoa - mutta en aina, en joka päivä. Koska aina välillä ei ihan oikeasti vain jaksa ja pysty. Silloin se lista ahdistaa.

Suunnilleen kaksikymppiseksi jätin asiat yleensä tekemättä ja kokeisiin lukematta, koska en kuitenkaan osaisi tai olisi tarpeeksi hyvä. Sitten päätin hakea oikikseen ja nykyisin en pysty uskomaan, että tekemäni asiat olisivat tarpeeksi hyviä. Että minä olen tarpeeksi hyvä.  Koska ainahan voi tehdä paremmin, olla parempi. Aina voi olla ottamatta sitä iltalehti -taukoa kesken päivän ja harva lause on niin hyvä, etteikö siitä hiomalla saisi vieläkin parempaa.

Paitsi että. Liika vaatiminen ja liika tekeminen lamauttavat, stressaavat. Väsyttävät ja vetävät mielen matalaksi. Välillä tarvitsee sen tauon, välillä on vain parempi  tajuta, että se lisähiominen ei tee lopputuloksesta yhtään parempaa, ja kuten Maaret kurssilla sanoi, välillä saa - täytyy - riittää vitosen tai seiskan suoritus. Ihan kaikkeen ei voi jatkuvasti panostaa kympillä.   

Kurssista on vielä kaksi tapaamista jäljellä. Niistä luultavasti heräilee vielä lisää ajatuksia, mutta palataan asiaan sitten kun ne ajatukset ovat päässeet taas hiukan jäsentymään :)

#välillävoi #ainojäätelö

 

Share

Kommentit

Rikki (Ei varmistettu)

Hyvä avaus. Täällä toinen listaaja. Minä saan hyvää mieltä suorittamisesta. Olen tajunnut, että mulla ei ole kauheasti itsetuntoa olla suorittamatta. Tarvitsen suorittamista, että voisin sanoa itselleni että kelpaan, koska lähtökohtaisesti en kelpaa. Miksi pitää olla näin sekasin? :) Tiedän syitä sille, miksi en kelpaa itselleni. Osa liittyy kipeisiin kokemuksiin yksinäisyydestä ja osa perhetaustaani. Osa omaan vaativaan luonteeseeni. Näillä mennään.... :) Tsemppiä kurssille!

dotsdotsjonna
Polka dots

Kiitos! minäkin saan hyvää mieltä suorittamisesta mutta siinä tosiaan on se ongerlma, että silloin kun en jaksakaan, tunnen itseni täysin epäonnistuneeksi. Sitä ehkä pitäisi vain oppia nauttimaan niistä järjettömistä suorituspyrähdyksistä ja ymmärtämään, että ihan aina nihin ei kutienkaan tarvitse pystyä :)

pöpelikössä
Pöpelikössä

Oi että miten tuttuja sanoja, miten tuttuja fiiliksiä. Joskus sitä on herännyt jopa lomalla huomaamaan vinksahtaneen ajatusmallin siitä, että mun nyt täytyy suorittaa tämä ja tämä asia, että nyt ihan varmasti nautin lomastani TÄYSILLÄ. Siis mitä? Haloo? Kukkuu?

Ei ole pitkä aika kun itse ihan tätä samaa asiaa pohdiskelin blogissani. Tai en niinkään pohdiskellut, vaan päätin vetää edes hetkeksi jarrut kaikelle suorittamiselle. Jos siis saa kainosti tässä omaansa mainostaa...

Kiitos tästä postauksesta!

dotsdotsjonna
Polka dots

Saa mainostaa :D ja toi lomasuorittaminen on ihan hullua! Ensin sitä odottaa lomaa ja sitten stressaa itsensä lomasuorittamisella loppuun!

Marile_ (Ei varmistettu) http://1001kirjaajayksipienielama.blogspot.fi/

Huh miten tuttua tekstiä! Minä tosin voin ihan suoraan sanoa suorittavani elämääni. Listat ovat rakkauteni mutta myös taakkani. Normaalissa arjessa se ei niin haittaa, mutta lomilla olen raskas sekä itselleni että lähipiirilleni. Ja tuo tekstien hiominen, kirjoitan viranomaisetekstejä työkseni ja on ahdistava tilanne, kun joutuu päästämään käsistään jotain, josta tietää että lisähiomisella siitä olisi tullut vielä parempi. Mutta totta, kymppiin ei voi aina pyrkiä.

dotsdotsjonna
Polka dots

Hah, tuo viranomaistekstien kirjoittaminen  ja tekstin käsistä päästäminen kuulostaa kvoin tutulta :D

Evamariaqqqqqqq (Ei varmistettu)

Kiitos, tämä tuli tarpeeseen just nyt. <3 ps. Veronica Maggio?!?! Oot ensimmäinen jonka kuulen tykkäävän lempilaulajastani. Taidan tutustua blogiisi tarkemmin :D

dotsdotsjonna
Polka dots

Veronica Maggio on IHANA ja Inga kläder on kaikkien aikojen suosikkibiisejäni!

hempee (Ei varmistettu) http://starbox.fi/hempee

Niin tuttua tekstiä! Täällä myös yksi suorittaja, pahemman luokan sellainen, mutta sen tajutessani olen nyt yrittänyt hieman rauhoittua ja rentoutua. Suorittaminen on kyllä ihan jees tietyllä tasolla ja toisaalta on varmasti myös hyväkin, itselleni se ei tuntunut kumminkaan sopivan tai meni jo niin raskaaksi touhuksi ja siksi on hieman yritettävä rauhoittua. Olen kirjoittanut aiheesta myös itse, jos kiinnostaa lukea :) http://starbox.fi/hempee/kun-tajusin-olevani-suorittaja

Ja mielenkiintoinen blogi tämä, johon juuri törmäsin tämän tekstin myötä! Täytyy tutustua myös hieman laajemmin!

dotsdotsjonna
Polka dots

Kiva, että kiinnostuit blogista ja käynkin heti lukemassa kirjoituksesi :)

Iina / MouMou (Ei varmistettu) http://moumou.fi

Just näin! Listat on sekä ystävä että vihollinen. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.