Ladataan...
Pöytä koreaksi

Pöytä Koreaksi -blogi on muuttanut uuteen osoitteeseen ja vastaisuudessa korealaiset reseptit löytyvät osoitteesta http://ruokaakoreasta.blogspot.com/

Syynä blogimuuttoon oli toiveeni yhdistää ruokablogini varsinaiseen Korea-blogiini sekä ulkoasullisesti että toiminnallisesti. Toivottavasti kaikki te Lilyn kautta blogiini löytäneet lukijat löydätte tienne myös uuteen osoitteeseen ja jatkatte kokkailujen seuraamista siellä! 

Säilytän vanhat postaukset Lilyssä ainakin vielä toistaiseksi, joten tämä blogi ei tule katoamaan, mutta uudet reseptit löytyvät jatkossa ainoastaan uuden blogin puolelta. Nähdään siellä! 

Ladataan...

Ladataan...
Pöytä koreaksi

Japchae (잡채) on eräs suosituimmista juhlaruoista korealaisessa pitopöydässä. Ruokalaji koostuu dangmyeon-nuudeleista eli tärkkelyspitoisista bataattinuudeleista, jotka paistetaan öljyssä ja sekoitetaan vihannesten sekä sienien ja joskus myös lihan kera. Tyypillisimmillään japchaessa käytetään ohueksi suikaloitua porkkanaa, sipulia, pinaattia sekä sieniä. Sekaan heitetään hieman naudalihaa ohuina, bulgogi-tyyppisinä siivuina ja koko seos maustetaan soijakastikkeella sekä seesamiöljyllä. 

Japchae on lähes jokaisen korealaisen suosikki, eikä juhlatarjoilu ole täydellinen ilman tätä maukasta nuudeliruokaa. 

Normaalisti japchaessa käytetyt sienet ovat siitakesieniä, osterivinokkaita tai korealaisia "mokibosot" (목이버섯) -sieniä. Meillä on kuitenkin hyllyssämme runsaasti Suomi-tuliaisina saatuja kuivattuja suppilovahveroita, joita annoimme myös korealaiselle ystäväperheellemme, ja tuloksena saimme nauttia suomalais-korealaisesta suppilovahvero-japchaesta. Suppilovahverot maistuivat nuudeliruoassa mainioilta, ja myös korealaiset asiantuntijat antoivat yhdistelmälle siunauksensa.

 

SUPPILOVAHVERO-JAPCHAE eli korealaiset, paistetut nuudelit

300 g bataattinuudeleita (dangmyeon)

1 nippu pinaattia

1 porkkana tai 2 paprikaa

1 sipuli

reipas kourallinen kuivattuja (tai ½ l tuoreita) suppilovahveroita 

(lisäksi halutessasi 100 g ohueksi siivutettua, marinoitua naudanlihaa)

ruokaöljyä paistamiseen

Marinadi

4 tl soijakastiketta

2 tl sokeria

3 tl seesamiöljyä

(Naudanlihan marinadi: 2½ tl soijakastiketta, 1½ tl sokeria, 1 tl seesamiöljyä, 1 tl riisiviinietikkaa, ½ tl jauhettua inkivääriä, 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna)

Mikäli lisäät japchaehen naudanlihaa, siivuta liha ohuen ohuiksi suikaleiksi ja laita maustumaan marinadiin.

Laita noin 8 dl vettä kiehumaan ja keitä dangmyeon-nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, eli kunnes ne ovat pehmenneet ja muuttuneet kirkkaiksi. Keitinvettä saa olla reippaasti, sillä nuudelit imevät itseensä jonkun verran vettä. Kun nuudelit ovat kypsiä, valuta ne lävikössä. Kun nuudelit ovat vielä lämpimiä, sekoita niiden joukkoon japchaen marinadi eli keskenään sekoitetut soijakastike, sokeri ja seesamiöljy. Öljyn lisääminen estää myös nuudeleita liimautumasta toisiinsa.

Pese pinaatti, pilko pienemmäksi ja ryöppää nopeasti reilusti suolatussa vedessä. Valuta lävikössä, huuhtele viileällä vedellä ja purista pinaateista ylimääräinen vesi pois. 

Mikäli käytät kuivattuja suppilovahveroita, laita ne hetkeksi likoamaan lämpimään veteen, kunnes sienet ovat imeneet itseensä riittävästi vettä. Mikäli sienet ovat tuoreita, puhdista ne huolellisesti ennen lisäämistä japchaen joukkoon. Pilko puhdistetut / liotetut sienet ohuiksi suikaleiksi.

Kuori porkkana ja sipuli ja leikkaa molemmat (ja/tai paprika) ohuiksi, tikkumaisiksi suikaleiksi.

Paista paistinpannulla kutakin raaka-ainetta (porkkanat/paprikat, sipulit, pinaatti, sienet, marinoitu liha) öljyssä nopeasti niin, että ainekset pehmenevät ja kypsyvät. Kun kaikki raaka-aineet ovat kypsyneet vuorollaan, sekoita ainekset nuudeleiden joukkoon. Tasaa maut sopivaksi, ja riippuen soijakastikkeen suolaisuudesta voit lisätä vielä sokeria tai soijaa, hieman mustapippuria sekä seesaminsiemeniä.

Korealaiset nauttivat japchaeta usein riisin ja kimchin kanssa, mutta mielestäni seuralaiseksi sopivat mainiosti myös erilaiset kypsytetyt kasvikset. 

Ladataan...
Pöytä koreaksi

Eräs uusista tuttavuuksista Koreaan muutettuani oli muu, eli korealainen retikka (무, moo, muu, daikon). Tämä jättimäinen juures on väriltään valkoinen tai valko-vihreä ja kooltaan usein ainakin kilon painoinen mötikkä. Retikkaa voi kasvattaa Suomessakin, mutta jostain syystä en ollut siihen aikaisemmin törmännyt. Maku on tutumpaan retiisiin verrattuna mieto, mutta silti melko karvas, josta syystä retikka ei ihan sellaisenaan maistu kovin herkulliselta. Korealaiset kuitenkin käyttävät retikkaa panchanina eri tavoin valmistettuna. Myös retikkakeitto on paikallisten herkkua.

Panchan-tarkoitukseen retikka yleensä pikkelöidään tavalla tai toisella. Myös väriaineita lisätään joukkoon, jotta hailakka juures näyttäisi houkuttelevammalta. Tyypillisimmät käyttökohteet ovat kimbapin täyteenä oleva keltainen, pitkiksi suikaleiksi leikattu retikka. Samaa tavaraa eri muotoon (puoliympyrämäinen siivu) leikattuna tarjoillaan myös lisukkeena kimbapille sekä joillekin keitoille. Ohuen ohuet, pyöreät siivut vihreiksi tai vaaleanpunaisiksi värjättyinä löytyvät toisinaan bbq-illallispöydästä, ja friteeratun kanan kanssa tarjoillaan aina kuutioitua, vaaleaa retikkaa. 

Itse ostan retikkaa aika usein, koska se on terveellistä ja edullista. Käytän sitä vähän joka paikassa, mutta aina kypsennettynä, sillä kypsänä maku taittuu karvaasta miedommaksi, jopa hieman perunamaiseksi. Olen testannut muun muassa retikkaranskiksia; toimii kohtalaisesti, mikäli mausteet ovat kohdallaan. Keittoihin retikka sopii siinä missä normaalit keittojuureksetkin, joskin maku on kyllä tunnistettavissa. 

Viime kauppareissulla mukaan tarttui kuitenkin puolivahingossa aivan jättimäinen muu. Kotona yritin keksiä juurekselle uusia käyttökohteita, ja päätin koettaa kanan seuralaisena tutuksi tullutta kuutioitua lisukeversiota. Resepti on varsin yksinkertainen, valmistukseen kuluu aikaa ehkä noin viisi minuuttia, lisäksi retikan tulee maustua vielä vähintään vartin verran. Itse teen aina isomman määrän kerralla, sillä maku paranee edelleen maustuessaan samalla, kun suola "itkettää" retikasta kitkerää nestettä kulhon pohjalle. 

KOREALAINEN RETIKKALISÄKE

noin 300 g korealaista retikkaa

2 tl vaaleaa etikkaa (esim. valkoviinietikkaa tai omenaviinietikkaa)

2 tl sokeria

2 tl suolaa

Kuori retikka ja paloittele se sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Sekoita keskenään etikka, suola ja sokeri ja lisää retikkakuutiot huolellisesti sekoittaen. Anna maustua jääkaapissa ainakin 15-20 minuuttia. Retikka säilyy jääkaapissa parikin päivää, joten voit tehdä kerralla isommankin satsin. Etikan, suolan ja sokerin suhteen tulee olla 1:1:1, mutta voit muuttaa määriä oman maun ja retikan karvauden mukaan.

Lisäke sopii erinomaisesti rasvaisten ruokien seuralaiseksi, sillä maku on raikas sekä kirpsakka ja se keventää rasvaisen ruoan raskautta mainiosti. 

Pages