Kalenterin 6. luukku

Ladataan...


Leivonta kuuluu joulunaikaan ja kodikkaaseen tunnelmaan. Sen kunniaksi siis ensimmäinen resepti tässä blogissa :) Poimin tämän luumupiiraan ohjeen joskus arkisesta Yhteishyvästä, mutta se on ollut yksi suosikkileivonnaisistani siitä lähtien. Vaikka piirakka ei varsinaisesti niin jouluinen olekaan, tuovat luumu, kaneli ja fariinisokeri ainakin oikeanlaista tunnelmaa. Tämä maistuu parhaiten lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa, mutta se on herkullista myös viileänä ja tekeytyneenä.

Leivoin piirakan eilen pikaisesti töiden jälkeen pidempää viikonloppua ajatellen, niin riittää herkuttelua useammalle päivälle ;) Tänään onkin sitten ihana vapaapäivä, joten voisi vain touhuta kotona ja ehkä katsoa vähän Linnan juhlia illalla kuohuvan kera. Mukavan rentoa torstaita ja hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Luumupiirakka 10 annosta
Taikina150 g voita tai margariinia0,5 dl sokeria4 dl vehnäjauhoja3 - 4 rkl kylmää vettäVoiteluun, 1keltuainen ja valkuainen
Täyte8 - 10 isoa luumua3 rkl voita tai margariinia2 rkl perunajauhoja0,8 dl fariinisokeria1 tl kanelia

Ohje
Leikkaa rasva pienemmiksi paloiksi. Sekoita yleis- tai monitoimikoneen kulhossa sokeri ja jauhot. Lisää rasva pienissä erissä koneen käydessä. Kun seos muuttuu ryynimäiseksi, lisää kylmä vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja nosta viileään puoleksi tunniksi.
Pese luumut, halkaise ja poista kivet. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmat pyöreiksi levyiksi. Nosta toinen taikina kaulinta apuna käyttäen piirasvuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja voitele kevyesti vatkatulla valkuaisella, jottei pohja kostu täytteestä liikaa. Nostele taikinapohjan päälle luumun puolikkaat, ripottele pinnalle rasvanokareet, perunajauhot, sokeri sekä kaneli. Nosta toinen taikinalevy vuoan päälle, painele reunat ja siisti veitsellä. Pistele pintaan höyryaukkoja haarukalla ja voitele piirakka vatkatulla keltuaisella. Paista piirakkaa 175 asteessa 40–45 minuuttia.
Lähde: Yhteishyvä.fi

Share
Ladataan...

Kommentit

Anonymous (Ei varmistettu)

Hei, olen lukenut blogiasi alusta lähtien, mutta en ole aiemmin kommentoinut. Nyt halusin kertoa, että pidän blogistasi hurjasti. Kirjoitat sujuvasti ja mukavan vaihtelevista aiheista. Vaikutat kerrassaan herttaiselta ja ihastuttavalta ihmiseltä, jolla on elämässä asiat kohdillaan. Kiitos siis päiväni piristyksestä! H

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Ihanaa - olet toinen pidempiaikaisempi lukija, joka kommentoi 12h sisällä ensimmäistä kertaa! Hauskaa saada 'kasvoja' lukijoille :) Ja kiitos kauniista kommentista - nämä lämmittävät mieltä aina ja rohkaisevat tekemisessä!
Blogi on itselle mukavaa vastapainoa arkeen, mutta aivan mahtavaa, että sillä pystyy myös ilahduttamaan muita :)
Rentoa pyhää ja mukavaa joulunodotusta!

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Aijaa, no tämä on hyvä vaihtoehto niille. Pitää kyllä ehkä itse muutama torttu tehdä :)

Elle-Marie (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/01519789755088745072

Oi miten herkullisennäköistä!!:) Tämä pitää laittaa ylös ja testailla heti, kun leivontakärpänen joulun alla puraisee.:)

Suvi (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/05388898690308110918

Nam, mikä piiras. Täytyy kokeilla itsekin tätä jouluna, sillä meidän kodissa ei joulutorttuja erityisesti rakasteta. :)

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Kannattaa kokeilla - mukavan helppo, mutta silti herkullinen :)

Kommentoi

Ladataan...