Mitä on luksus?

Sain pari viikkoa sitten mielenkiintoisen viestin blogini sähköpostiin. Siinä minua pyydettiin kertomaan ajatuksiani luksuksesta ja brändeistä. Näitä 'älynväläyksiäni' voi bongailla käsittääkseni huomisen Turun Sanomien Extra-liitteen jutun osana. Mahtavaa, että viikkolehdetkin ottavat ajoittain tällaisia lifestyle-juttuja sivuilleen!
Jos siis käsiisi sattuu eksymään kyseinen lehti, taitaa sieltä myös löytyä parempi kuva tästä naamasta. Luin tekstiluonnoksen, mutta en ole itsekään nähnyt vielä valmista juttua, joten en tiedä
lopputuloksesta ;)Se, samoin kuin tämä teksti keskittyy tarkastelemaan vain tätä yhtä luksuksen ilmentymää. Pitää muistaa, että elämässä on paljon muitakin luksus-asioita. Itse olen koonnut kirjoa aina leipomisesta ja kauniista kesäpäivistä laukkuihin ja muihin asusteisiin ihan oman Luksusta on -tunnisteen alle.

Jouduinkin ennen toimittajan tapaamista ottamaan etäisyyttä (tai ainakin yritin) aiheeseen ja miettimään vähän, mistä luksuksessa ja omassa merkkihulluudessani on kyse.
Tulin siihen tulokseen, että ensinnäkin luksus on melko henkilökohtainen asia. Mitä itse kokee mielekkääksi ja arvostaa - mille on valmis uhraamaan aikaa ja vaivaa. Toiselle se voi olla laukku, toiselle äänenvahvistin tai lähiruoka.
Mikä on luksuksen määritelmä ja mikä sinulle on luksusta? Mitä on tämä kummallinen 'seuraleikki'? 

Minulle luksus kiteytyy voimakkaimmin - yllättäen - muodissa. Laukut, asusteet, muotikirjat, kosmetiikka ja muotitalojen luomukset.
Kuitenkin järkikin sanoo, että merkki ja kallis hinta eivät välttämättä aina ole takeita laadusta tai kestävyydestä ja vyö on vain vyö. Herää kysymys, mistä on kysymys? Olisiko mielikuvilla ja taitavalla brändäyksellä tekemistä tässä ja mikä tekee toisesta merkistä halutumman kuin toisesta? Ostanko tuotetta vai mielikuvaa? Miten paljon liikkeiden kaunis esillepano, erinomainen palvelu ja kauniisti pakatut ostokset vaikuttavat ostopäätökseen? Ja jos kokemus ei vastaa oletettua, aiheuttaa sekin tunteita.
Onko rajoitettu saatavuus se juttu? Suomeenkin on rantautunut jo paljon paremmin luksus-määritelmän täyttäviä tuotteita. Onko saatavuuden paraneminen ilo vai katoaako eksklusiivisuus?
Monilla esim. tietty laukku saa sydämen pamppailemaan ja adrenaliinin kuohumaan, mutta miksi laittaa isoja summia yhteen tavaraan? Onko se itsensä vai muiden miellyttämistä? 
Itse koen sen hemmotteluksi ja palkitsemiseksi. Kunhan saan ensin laskut, asuntolainan ja elämisen maksettua sekä voisin lähteä reissuihinkin aina silloin tällöin. Toki elämäntilanteet vaihtelevat - minulla ei ole ensinnäkään lapsia, autoa, en käy päivittäin ulkona syömässä tai bailaa joka viikonloppu. Pitää myös muistaa, että pelkkä mahdollisuus tämän tason valintoihin on jo itsessään yleellisyyttä.
Minulle merkkituotteiden hankkiminen pohjautuu myös muodin ihailuun. On ilo kerätä tämän alan eri talojen tarinoita ja ikonisia juttuja. En pukeudu päästä varpaisiin merkkivaatteisiin, eikä se ole tarkoituskaan. Ostan paljon vaatteita Zarasta, Selectediltä, Uniqlolta ja H&M:ltä.
En osta kauluspaitaa vain sen takia, että se on jonkin merkin. Luksustuotteet/merkkituotteet ovat piste i:n päälle - vaatekaapin suola. Ja jos ostan kalliimpia vaatteita, pitää niissä olla se jokin juttu tai sen pitää olla klassisempi. Rakastan myös bongailla tällaisia löytöjä aleista.

Pidän varsinkin laukuista ja asusteista, koska niille on eniten käyttöä ja ne myös kestävät paremmin. Kuten aiemmin sanoin, se mikä on luksusta, on pitkälti henkilökohtainen käsite. Samoin se, paljonko siitä on valmis maksamaan. En maksaisi neuleesta tonnia, koska sillä saa hyvän laukun. En maksaisi Suomessa paidasta 150 euroa, koska sillä saa esim. alesta jo melkein Pradan vastaavan ja se merkitsee minulle enemmän. 
Entäpä mikä on liikaa, kasvaako nälkä syödessä? Joskus tietyn summan maksanut laukku oli hampaiden kiristyksen takana ja nyt tupla siitäkin on ihan ok, koska sen se maksaa.Olemmeko mainonnan uhreja? Blogimaailman haavelistat ja ostosten esittelyt voivat 'aavistuksen' hämärtää tätä näkemystä :)
No niin, tässä joitakin minun ajatuksiani - aika pyyhkiä pölyjä kristallivitriinistä. Olisi erittäin kiva kuulla myös teidän ajatuksianne, sillä niitä on varmasti monenlaisia ;) Mikä merkki tai tuote edustaa sinulle luksusta vai tuleeko luksus jostain aivan muusta. Tai kenties molemmista?

Kommentit

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Kiitos paljon kommentistasi! Työelämä on kyllä erikoista. Nuorilta vaaditaan paljon kokemusta, mutta toisessa päässä sitä ei taas osata arvostaa ja arvokasta kokemusta pidetään taakkana.
Työpaikka on luksusta ja sellaisesta pitäisi muistaa olla ehdottoman kiitollinen. Se on kuitenkin yksi perusta ihmisen hyvinvoinnille ja palkitsevuuden tunteelle.
Ei sitä koskaan itsekään tiedä, kuinka kauan töitä on tarjolla ja vähän minua kauhistuttaakin varsinkin työuran loppupää. Mikä on sellainen työ, missä haluan/voin olla vakaasti lähempänä eläkeikää?

Toivon todella, että saat mielekästä tekemistä ja pääset töihin! Kaikkea parasta alkaneelle vuodelle!

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Jaiks, tuosta en tiennytkään - oho...

Anonymous (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus, kiitos! Ja jos pysytään tällä materialistisella linjalla, niin kyllä oma luksushaave on se Chanelin laukku joskus, aina saa unelmoida;-)

Gloria (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/03560325278291149490

Aamen. Hyvin pitkälle samoilla linjoilla ollaan, vaikka en ehkä sitä yhtä hyvin osannut tuossa ylempänä muotoilla. Osaan arvostaa kaikkea aineetonta mitä minulla on, mutta en halua olla tekopyhä ja väittää, etten innostuisi "kivoista luksusjutuista".
Aurinkoista pakkaspäivää kaikille!

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Kerro sitten minullekin oliko se hyvä juttu ;)

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Kiitos mahtavasta kiteytyksestä - odotinkin innolla näkökulmaasi!
Raha tuo toki vapautta ja tuo valinnanvapaus on hyvä punainen lanka tässä.
Samoin tuo kiitollisuus-mittari on oiva! Se osoittaa, miten paljon muutakin oikeaa - aineetonta - luksusta elämässä on.

Tämä on tosiaan vähän haastava aihe, koska on ihan eri asia puhua laukuista tai läheisistä. Niistä ei voi oikein puhua samassa yhteydessä. Siksi koitin pitää tämä vain materian raameissa, tuo varsinainen luksus ja kiitollisuuden aiheet ansaitsevat ihan oman blogin. Pitää siis ehdottomasti palata siihen näkökulmaan vielä
sen ansaitsemalla huomiolla!

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Tätä aihetta joutuu tosiaan vähän pureskelemaan, se ei ole tosiaankaan niin yksiselitteinen.
Tuo on hyvin ilmaistu - kiitos!
Tänään oli tosiaan ihanan kaunis talvipäivä - luksusta! :) Samoin sinne!

Malva (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/16368757358919705059

Nerokas älynväläys tuo "voisiko luksus olla hyvin yksinkertaisesti niitä asioita, joista on kiitollinen elämässään?"

Minä tein aamulla ihanaa Rooibos-teetä Marimekon kannuun ja join Paratiisikupista Kälyni seurassa. Se hetki tuntui luksukselta.

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Tuo on tosi hyvä pikatesti! :)
Ja oo, juuri tuollaiset asiat ovat ylellisiä!

Lady of the Mess (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/10063038958242165775

Olet varmaan jo jutun saanut itsekin lukea, mutta minusta se oli taitavasti tehty ja luksusta käsitelty monelta kantilta. Sä olit aikas symppis siinä;)

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Joo, sain tänään lehden käsiini. Olipa isoja kuvia - hui... :)
Sari oli kyllä tehnyt hyvän jutun, oli kunnia olla mukana!

Mikko (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Olen iloinen etenkin näistä mahtavista kommenteista, joita tähän aiheeseen on tullut!

Tuo arjen luksus kuulostaa kyllä täydelliseltä!
Ja kiteytit hyvin myös tuota materialistista puolta, allekirjoitan tuon täysin!

Saija (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/02148101403147842103

Täällä jälkijunassa vielä kommentoin, koska aihe on niin mielenkiintoinen. Perusidealtani olen aivan samaa mieltä Norpan ja Glorian kanssa. Millään tavaraluksuksella ei ole väliä jos ei ne aineettomat asiat ole kunnossa. Toisaalta kaikilla on niitäkin hetkiä elämässä, kun kaikki ei ole hyvin. Minua ainakin piristää silloin jokin ns. luksus hankinta. Minulle luksus tavarat ovat jotakin ei jokapäiväistä, jotakin haaveiltua ja paljon mietittyä, jotain aikaa kestävää.

Itselläni huomasin sellaisen pienoisen tavaraähkyn. Päädyinkin laatimaan listan siitä mitä oikeasti tavarapuolella haluan ja aion pitäytyä siinä kalliimpien tavaroiden osalta. Ei ole pakko ostaa vaikka jokin on alessa jos vastaavia jo löytyy :). Muutama laukku listaa koristaa ja muutama arvokkaampi haavekoru. Onpa jotain mistä haaveilla ja toivoa niiden haaveiden joskus toteutuvan.

Mikko (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Hyvin ehtii vielä mukaan!
Kommentoinkin sinua juuri aarteestasi - ristiin mentiin :)

Sama juttu itselläni - kaikki 'oleelliset' jutut löytyy jo, joten tuo tahtikin alkaa kyllä hiljenemään.
On mukavaa huomata, että ei oikestaan tarvitse juurikaan mitään.

Marjukka (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/09750236513174317194

Mahtavaa pohdintaa, M! Harmi, kun et ole pikkuveljeni, jotta voisin lainailla kaapistasi yhtä sun toista! Hihihi!! ; )

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Kiitos, tätä oli hauska miettiä ja kirjoittaa! Rajasin artikkelin ja tämänkin kirjoituksen sisällön tällä kertaa vain materiaaliseen luksukseen, kun se olisi rönsyillyt muuten aikalailla. Mutta hyvä, että kommenteissa voi laajentaa aihetta myös niille oikeille alueille.

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Wise words my friend!

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Ok, kiitos tiedosta :)

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Kiva, että osallistuit keskusteluun!
Ja hauskaa, että olit miettinyt tätä samaa aihetta - sinulla oli hyvä kirjoitus tästä ja hieno esittely kokoelmastasi!

Minullekin nuo matkat ovat henkireikä. On ihana odottaa lähestyvää matkaa ja matkapäivässä on aina ihan omaa tunnelmaa!

Kivaa viikkoa!

Mikko (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Itseasiassa minulla lähti tänään, oli nimittäin aika nauttia pitkän tauon jälkeen Kakkugallerian buffasta :)

Luksuksen eteen on kyllä syytä nähdä vaivaa ja kerätä vuosien varrella, siksi tykkään hankkia niitä reissuista.
Luulin, että Marimekon jos minkä pitäisi kestää Suomen sääolot...

BagMiss (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/05635119984296139680

Ensinnäkin todella hyvin kirjoitettu juttu! :)
Minulle luksus on myös itseni hemmottelua. Hemmottelen itseäni usein hierojalla käymisellä, se vie niskakivut pois. Keräilijäluonne kun olen, harrastan myös ihanien vanhojen tai semivanhojen esineiden keräilyä - se on luksusta. :) Luksusmerkkejä taas en niinkään harrasta.

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Samat sanat!

Maija (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/00930632706458130774

Täysin samaa mieltä siitä, että luksustuotteet todella on se piste i:n päällä ja vaatekaapin suola. Luksusta on jo se, että on mahdollisuus ostaa ne silkkipaperiin käärityt, kiiltävät korkokengät, uusi laukku tai joku kiva koru. Siis ostaa silloin tällöin ja mieluiten juuri itselleen palkinnoksi jostain. Mutta tavara on vain tavaraa ja sitä maailmaan mahtuu. Kyllä se elämän todellinen luksus löytyy ihan muualta, kuin Guccin liikkeestä tai Chanel-laukun uumenista :)

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Kiitos :)
Tunnistan itsessäni tuota samaa keräilijäluonnetta... ;)

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Kiitos, tämä on herkullinen aihe josta on hauska avata keskustelu! Hyvät lisät - kiitos, mainitsin haastattelussa muistutuksena kaikesta oikeasta luksuksesta juurikin tuon oman ajan, joka on varmasti monella vanhemmalla harvinaista herkkua :)

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Tuo terveys on kyllä ehdoton, kun miettii mikä mahdollistaa kaiken muun.
En myöskään välitä niinkään trendeistä tai ohimenevistä jutuista. Jos niitä välttämättä haluan kokeilla löytyy Zarasta yleensä ratkaisu.
Hyvää alkavaa viikkoa :)

Zeta (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/12278295029411810699

Hyvä kirjoitus ja mielenkiintoinen aihe! :)
Minä ajattelen, että luksus on jotain arjen ja "tavallisen" yläpuolella olevaa. Jotain ei niin helposti toteutuvaa/saavutettavaa ja erityisen hyvän fiiliksen tuovaa. Kaikille tietysti elämäntilanteestakin riippuen luksusta ovat eri asiat. Itselleni kolmen lapsen äitinä ehdottomasti suurinta luksusta on aika itselleni. Siisti koti + lehti + kuppi teetä (ja nukkuvat lapset) ;) reissu tai ravintolailta kaksin mieheni kanssa tai vaikka pari käsin tehtyä suklaakonvehtia ja lasi sampanjaa (skumppakin käy). Luksustuotteet toki myös, mutta ne ovat tällä hetkellä melkein helpommin saavutettavissa kuin esim. päivä aivan yksin kotona telkkaria katsellen ja sohvalla pötkötellen... :D

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Kiitos hyvästä kommentista! Tähän ei ole oikeastaan mitään lisättävää - luksuksen tarkoitus itselleni on aika pitkälti myös tuoda iloa tai helpotusta arkeen.
Ja tuo kesäpaikan toteuttaminen kuulostaa ehdottomasti myös ylelliseltä. Kivaa viikonloppua!

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Luksustuotteiden saatavuus on tosiaan yleistynyt, joten se taitaa hilata rimaa koko ajan ylemmäs. Vaikka on mielenkiintoista miettiä, kuka määrittelee tuon riman korkeuden ja millä kriteerein.
Valitettavasti luksus tai hinta ei tosiaan takaa kestävyyttä...

Emmi (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/09089560824951120617

Tosi hyvä kirjoitus! Juurihan tätä luksusjuttua pohdittiin tuolla munkin blogin puolella. Oon erittäin samaa mieltä siitä, että blogimaailma hämärtää todellisuutta, ja valitettavan moni luulee että jonkun tyypin elämä on pelkkää luksuslaukkua.. Ja sitten seuraava dilemma, mistä saada käsiin Turun Sanomien extran? :)

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Tuo on hyvä määritelmä, kiitos!
Niin, perusturva on toki arkista, mutta kyllä sitäkin on hyvä muistaa arvostaa - itsekin pitää aina välillä pysähtyä miettimään sitä. Kiva, jos tästä kirjoituksesta tuli uusia ajatuksia - mahtavaa!
Kivaa alkavaa viikkoa :)

Mikko (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Hyvä pointti, että luksuksen käsitys muuttuu ajan myötä! Ja tuo yrittäjien arki onkin sitten taas ihan toinen juttu...

Gloria (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/03560325278291149490

Arjen luksus on parasta - elämä on kuitenkin pääosin arkea! Itselleni se tarkoittaa mm yli 25 vuotta kestänyttä, onnellista parisuhdetta, ihania lapsia joista on kasvanut fiksuja nuoria neitejä, hyvää, mieluiten luomuruokaa, luottosiivoojia ja sen jälkeistä siistiä kotia, aina matka tai kaksi suunnitteilla jne.
Materialuksuksen puolella ei ole mitään ihmeellisyyksiä, joita puuttuisi. Toki voin luetella sitä sun tätä kivaa, mutta ei mitään, mikä oikeasti himottaisi, ne tietyt jo löytyy. Omat toiveeni ovat aika pieniä, Chanelin pitkä kaulakoru, (pre-owned?) musta Kelly souple...
Enemmän kiinnostaa tällä hetkellä mahdollisimman laadukkaiden ja silmää miellyttävien materiaalien valitseminen rakenteilla olevalle kesäpaikallemme - käsinharjattua, vahattua tammea, Siperian lehtikuusta, coriania, luonnonkiveä...sekin on varmaan sitten sitä arjen luksusta?

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Terveys on tosiaan se seikka joka mahdollistaa kaiken muun. Sitten tulee työ/mielekäs tekeminen ja läheiset. Nuo varmasti voisivat olla ne elämän top 3 tärkeintä asiaa.
Se on kyllä hassua, että joskus kun saavuttaa jotain kovasti haluamaansa katoaa kiinnostus siitä, kun se on toteutunut. Siksi pitäisi muistella enemmän kiitollisena, mitä on saavuttanut ja mitkä asiat ovat hyvin, niin jo olemassaolevien juttujen arvostus nousee (nipistän itseäni).
Kiitos, tosi hienoa jos pystyin piristämään! Ja on tässä kyllä matka ja oppiminen vielä aika kesken ;)

Mukavaa alkavaa viikkoa! Nauti kodista - se kuulostaa ihanalta! Ja toivottavasti löydät pian uudestaan rytmin, aluksi vaikka vain pienten askareiden tai uusien rutiinien myötä. Ja ennen kaikkea, toivottavasti löydät ihanan työn - ehkä jostakin yllättävästäkin paikasta.

Malva (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/16368757358919705059

Kiitos loistavasta kirjoituksesta! Tuntuu, että osa ihmisistä ei oikein ymmärrä tuota luksuksen "määritelmää": luksus on piste i:n päälle. Tarkoitus ei ole kalliin tavaran haaliminen, jolloin idea luksushetkistä katoaa. Tuonkin pystyy kääntämään suorittamiseksi, olen nähnyt läheltä.

Idea on, että on se ns.peruselämä, jota ajoittain maustetaan luksusasusteilla, luksusherkuilla ja luksusmatkoilla. Silloin hintavammat osaset ovat oikeassa paikassaan!

Minulle luksusta on hyvä kahvinkeitin, hyvä viini, hienot tuoksukynttilät, hyvät kengät... ja tottakai ne laukut;)

M (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Hei mulla on sama ongelma, lehti tulee maitojunalla Helsinkiin joskus alkuviikosta... Olisi kyllä ihan mielenkiintoista nähdä se ;)

Mikko (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Kiitos paljon hyvästä ja tärkeästä kommentista! Tuo on ihan totta - kuten laitoinkin, nämä tavarahömpötykset ovat mitättömiä, jos terveys, läheiset tai muut oikeasti merkitykselliset asiat eivät ole kunnossa. Niillä on kuitenkin oikeasti väliä, ei sillä huivin värillä tai merkillä.
Rakastan muotia, joten sen keräily, haaveilu ja metsästys on minulle harrastus. En enää niin välitä huutavista kuoseista, mutta on niillä toki paikkansa - niissäkin on omaa historiaa ja symbolismia. Onhan tämä pinnalista, mutta saa välillä ollakin, ei se onneksi ole ihan koko maailmankatsomus.
Hienoa, että tuunaat - itse olen aika huono tuossa... :)

K (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/15145247536321182965

Hyvä kirjoitus. Mulle ei tule Turkkaria, mutta täytyy etsiä se jostain huomenna :)

Minulle luksus on kärjistetysti ja tiivistetysti jotain joka on harvinaista ja tärkeää.
Varsinaisten luksustuotteiden lisäksi tietynlainen vaalimani itsenäisyys, sekä mahdollisuus luomu- ja muihin valintoihin, jotka valitsen hinnasta huolimatta. Lisäksi minulle luksusta on mahdollisuus valita kiireettömämpiä ja helpompia vaihtoehtoja (esim maksan aina mielelläni suorasta lennosta reilustikin enemmän) ja myös tietyt ihmiset ja aika heidän kanssaan välimatkoista huolimatta, eli minulle luksus on juuri sitä korostamaasi valinnan mahdollisuutta. Menipä sentimentaaliseksi :)

Ja kyllä nälkä kasvaa syödessä ja olemme todella mainonnan uhreja :D

Lady of the Mess (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/10063038958242165775

Täytyypä lukaista huomisen Turun Sanomien Extra vähän tarkempaan. Ja kiitos kirjoituksesta ja pohdinnasta. Itselleni luxusta on kaikki se, mikä vie tavallisen arjen yläpuolelle. Se extra. Aika, matkat, kulttuurinautinnot, hemmotteluhoidot ja joskus tavarakin. Ja joskus hiljaisuus.

Sara S. (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/16741516084251602707

Hyvä kirjoitus ja kiitos siitä ! Mielestäni pelkkä luksus tavaroiden haaliminen ei tee elmästä täydellistä tai luksusta. Luksus on myös lifestyle.Taitoa osata valita ne itselle parhaat vaihtoehdot.Luulen että luksuksen merkitys on kasvanut koska yhä useammalla on mahdollisuus materiaalisesti hyvään elämään.Niinpä ne joilla on VIELÄ vähän enmmän haluavat erottua massasta, näin ainakin länsimaissa.
Ja kyllä blogi maailma hämärtää käsitystä siitä mitä oikeasti tarvitsee.Blogeja lukemalla oppii nopeasti mikä nyt on must to have laukku jne. Näkisin mielelläni enmmän persoonallisia valintoja blogeissa.
Minusta myös oikea luksus kestää aikaa. Ja tämän myötä osa kalliista merkki tuotteista ei olisikaan luksusta ?

Norppa (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/16805695377413130852

Olipa hyvä ja ajatuksia herättävä postaus! Sinä ja moni muu olettekin jo heittäneet ilmaan ajatuksia, jotka saavat nyökyttelemään. Kävin lukemassa tämän jo eilen ja mietin yön yli ajatuksiani muotoillakseni.

Ensimmäinen asia, joka mulla tulee mieleen luksuksesta, on se, että se on jotain, mitä kaikilla ei ole mahdollisuutta saada. Vaikka raha ei tuo onnea, se on väline, jolla on huomattavasti helpompaa hankkia elämään niin aineellista kuin aineetontakin hyvää. Mielestäni olisi ehkä jopa väärin ja tekopyhää sanoa, että raha ei vaikuttaisi luksuksen saavuttamiseen. Kuten itsekin toteat, pelkästään mahdollisuus valita mainitsemiesi asioiden välillä on luksusta. Sitä mahdollisuutta ei kaikilla ole. En nyt puhu nälkään näkevistä Afrikan lapsista vaan se on todellisuutta monelle myös omassa kotimaassamme.

Ehkäpä luksuksen ydin onkin nimenomaan valinnan mahdollisuus. Minä voin valita, hankimmeko veneeseen uuden purjeen vai lähdemmekö ulkomaanmatkalle. Voin ruokakaupassa valita eettisemmän/herkullisemman/terveellisemmän vaihtoehdon, jos haluan. Voin puntaroida uuden objektiivin ja uuden käsilaukun välillä.

Toisaalta jaan myös Malvan mielipiteen siitä, että luksus on niitä tiettyjä palasia "tavallisen elämän" joukossa. Lasillinen huippulaadukasta samppanjaa silloin tällöin, illallinen kaksin lempiravintolassa... Mutta tiedätkö, tässäkään en osaa ajatella tavaraa luksuksena. Koska se on vain, no, tavaraa. Ihailen tietysti tiettyjä tuotteita ja brändejä ja ymmärrän kyllä luksustuotteiden konseptin, mutta siltikin ne ovat minulle vain tavaroita. En siis tarkoita, ettenkö heittäisi tuplavolttia, jos yhtenä aamuna herätessäni keittiön pöydällä odottaisi Hermes'n Evelyne, mutta kyllä minä siltikin menisin illalla nukkumaan mieheni viereen, enkä sen laukun. :D

Sitten mietin sitä, voisiko luksus olla hyvin yksinkertaisesti niitä asioita, joista on kiitollinen elämässään? Pitkä ja hyvä parisuhde, mieluinen koti, maailman parhaat ystävät, työpaikka, vene, suloinen koira? Niihinkin kuitenkin pätee tuo aiemmin mainitsemani juttu, että niitä ei kaikilla ole, eikä välttämättä mahdollisuuttakaan. Mulla ehkä karkaa liikaa tämä ajatus yleiseen länsimaiseen hyvinvointiin, että osaisin ajatella niitä tavaroita. Vaikea sanoa siis. Ehkä tulen siihen lopputulemaan, etten ole ihan varma, mitä luksus on. Ehkä eniten sitä valinnan mahdollisuutta.

Ja jotta tämä ei menisi ihan liian olenpas nyt ylevä -meiningiksi, niin sanon, että seuraavat kelpaisivat: Hermes'n Evelyne, törkeän isot timantinmollukat sekä sormiin että korviin, X38-purjevene, kaupunkiloma muutaman kerran vuodessa, aurinkoterassilla varustettu kerrostalon ullakkoasunto Skattalla tai Eirassa ja pied à terre Nykissä sekä Lontoossa.

RouvaS (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/09842299629759007705

Hyvä kirjoitus.

Mulle luksus on yleensä aineettomia asioita, joku kaunis palanen elämästä. Viime vuoden mieleenpainuvin luksuselämys oli roseeviinilasillisen nauttiminen vuorenrinteellä miehen kanssa, laaksoon avautuva näköala ja lapset leikkimässä vieressä.

Tavaroita mä ostan aina tarpeeseen ja jos ostan jotain kalliimpaa, kuten vaikka Jimmy Choon käärmeennahkakorkkarit, ostan ne, koska haluan tehdä laadukkaan ja ennen kaikkea aikaa kestävän hankinnan. Teiniyteen kuului brändihuoraus, Burberryn ja LV:n piti näkyä ;) Aikuisuuden myötä se on hävinnyt.

Mun luksushaaveet ovat ensi kesänä yhden yön vaellusretki perheen kesken ja sitten aineellisissa asioissa, niin Birkin-rahasto mulla on ollut useamman vuoden. Someday. (Mutta ens alkuun ihan vain hyvät yöunet olisi suunnatonta luksusta ;)

Laura P (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/palsta/tyylitietotoimisto

Kiitos hyvästä keskustelunavauksesta!

Kuten Norppa tuossa ylempänä, niin myös minä pohdin tätä asiaa hieman pidempään! Tulin siihen lopputulokseen, että kaikessa yksinkertaisuudessaan minulle luksus on sitä, että olen saanut mahdollisuuden, tarvittavan rohkeuden ja tuen toteuttaakseni haaveita elämässäni. Olivatpa ne sitten isoja, pieniä, aineellisia tai aineettomia. Tietenkin toivon, että sama linja jatkuu myös tulevaisuudessa! Ja miksi ei jatkuisi, kun luksusta voivat olla myös ne arkiset asiat. Kuten vaikka tänään hyvä aamukahvi ja lenkki aurinkoisella Töölönlahdella :)

Oikein ihanaa ja aurinkoista viikonloppua M! Ja mistähän sen TS Extran saisi käsiinsä?!

Mapsi (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/07156146443748376866

Hihkuin aamulla, kun extra kolahti postilaatikkoon. En ollut tätä postausta lukenut ja yllätys oli kiva kun tuttu mies siellä kuvissa hymyili :D
Niin, mietin tätä luksusasiaa itsekin. Toki se tärkein luksus on niissä aineettomissa asioissa, luksuksen merkitys meille jokaiselle se on varmasti vähän erilainen. Minulle luksusta on työ, joka antaa haasteita, siivooja joka toinen viikko, tilava koti, uimaranta 100m päässä..
Mieheni kanssa keskustelimme käsitteestä luksus, ja totesimme, että tiedostamattaan sitä on ehkä ostanut myös luksusta, jos sellaiseksi ajattelee vaikka kallii kahvinkeittimen, Bosen hifivehkeet, Breitlingin kellon, mutta onko nekään tänä päivänä enää kuksusta kun niihin on varaa lähes kaikilla ainakin säästämällä?
No, jos jotain luksushaaveita pitäisi olla, niin minulla se liittyisi vaikkapa sapattivapaan viettoon, jolloin voisin keskittyä opiskeluun, käsitöihin ja vain olla..niin, ja ehkä siihen, että joku pukeutumisneuvoja kokoaisi minulle täydellisen vaatekaapin, missä kaiki sopisi yhteen kaikkien kanssa, huoh..

Mikko (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/14341279546494832218

Niin totta, tarpeeton on ehkä huono sana. Parempi ilmaisu on se, että ilman luksustuotteita pärjää elämässä kyllä hyvin, käytännössä.
Kiva, kun kommentoit :)

Anonymous (Ei varmistettu)

Mulle olis luksusta olla ansiotyössä, mutta kun töitä ei vain tällä hetkellä ole. Olen jo sen ikäinen, että ikärasismikin jyllää, vaikka työkokemusta olisi vaikka muille jakaa. Tavallinen normielämä, jossa säännölliset tulot, koti ja hyvä parisuhde, siinäpä se mun luksus. Kaikki muut on, mutta ei töitä. Se vie kyllä pohjan koko elämältä, toki raha ei tee onnelliseksi, mutta sen puute tekee onnettomaksi. Lisäksi, että jäisi pakollisten menojen jälkeen rahaa vähän shoppailuun (en tarkoita mitään luxustuotteita) ja matkusteluun olisi jo todellista superluksusta. Eikö kehenkään muuhun ole iskenyt tämä talouden taantuma kuin minuun??? Siltä tuo näyttää; shoppaillaan ja matkustellaan kuin viimeistä päivää. Olkaa ihmiset kiitollisia että teillä on työpaikka!! Terveisin, "liian vanha työelämään???"

Anonymous (Ei varmistettu)

Sain Extran tänään vanhempieni tuomana, ja oikein asiallinen juttu oli lehteen tehty. Kuvat olivat hyviä, sekä sinusta että aarteistasi!
T. Sari

Anonymous (Ei varmistettu)

Ja iso kuva (melkein puolisivua) myös varsinaisen turkkarin etusivulla (eli sillä sivulla missä esitellään niin lehden kuin extrankin jutut) :)

Salla (Ei varmistettu) http://www.blogger.com/profile/17918234618030340838

Mulle luksus määrittelee ehkä sellaiset asiat jotka eivät ole kaikkien saavutettavissa sekä jotain minkä saavuttaminen vaatii itseltäkin työpanosta. Enkä meinaa pelkästään unelmien laukkua (vaikka joo sitäkin) vaan juurikin jotain tiettyä arjen helppoutta. Esim. kuukausien säästämisen jälkeen lomamatkaa ja kohteessa rajatonta shoppailua. Jotain, minkä itse kokee arvokkaaksi. Itselle säännölliset tulot ja katto pään päällä ei ole luksusta, koska se tuntuu itsestäänselvyydeltä kun sellaiset on aina ollut. Hienosti kirjoitit aiheesta ja sait mut ajattelemaan asiaa ihan uusista näkökulmista. Vaatii pientä sulattelua. Ehkä tämän myötä oppii arvostamaan arjen pieniäkin asioita ja pitämään matkan varrella pieniä asioita luksuksena sen sijaan, että osaa arvottaa vain tulevaa päämäärää.

Anonymous (Ei varmistettu)

Minulle luksusta olisi olla terve, kliseistä, mutta ei nuo lukuisat merkkilaukut, asusteet ja kodin design klassikot hirveästi merkitse enää sen jälkeen kun olen ne kaupasta kotiin kantanut. Toki nautin laadukkaista ja kestävistä tuotteista jotka on huolellisesti viimeistelty, mutta eivät ne ole siltikään koko hintansa arvoisia. Tai ovat jos mielikuvista maksaminen on ok. Kalliilla luksustuotteilla yritän todennäköisesti alitajuisesti kompensoida sitä, että minulla ei ehkä ole kaikki asiat niin hyvin, kuin muilla on. Kertakäyttökulttuuri ei myöskään kiinnosta. Olen kiinnostunut muodista, mutta haluan tehdä pitkäikäisiä hankintoja. Jokaiseen muotivillitykseen meneminen sopii ehkä filmitähdille ja alan ammattilaisille. Tietenkin se on luksusta myös, että voi tehdä mitä haluaa milloin haluaa, hemmottelu- ja kulttuuripalvelujen käyttö ym.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.