Pikavaalikone

Eduskuntavaalit lähestyvät ja sen puolesta media on täynnä keskustelua, vaalitenttejä, testejä ja mainoksia. En ole itse vielä tutustunut sen tarkemmin ehdokkaisiin tai tehnyt edes yhtä vaalikonetta. Mutta tässä yksi pikavaalikone tai -vinkki, jota käytän ainakin itse oman päätökseni tekemisessä.

Nimittäin tilasto, miten kansanedustajat äänestivät tasa-arvoisen avioliittolain kohdalla. Minusta tuo on aika hyvä mittari. Jos kansanedustaja tekee tavallisista asioista ongelmia ja laittaa kapuloita rattaisiin, niin mitä hän mahtaa tehdä todellisten ongelmien edessä?

Vaikka yhdellä äänellä ei vielä maailmaa muuteta, niin aion kyllä käyttää tuon kansalaisvelvollisuuden ja oikeuden omalta kohdaltani ihan vain periaatteesta. On se vähintä mitä voin tehdä. Ennakkoäänestää voi 8.-14.4. ja varsinainen vaalipäivä on 19.4. Go.

Helsingin Sanomat teki hyvän koostesivun tasa-arvoisen avioliittolain tuloksista, tässä siis Jaa tarkoittaa tasa-arvoisen avioliittolain puoltamista. Eli tässä se pikatesti. Mene halutessasi tuolle Hesarin sivulle ja etsi ehdokkaasi listalta, käytössä vielä kätevä hakukenttäkin. Luen itse listaa niin, että jos kansanedustajan kohdalla lukee Jaa, hän on halukas olemaan mukana rakentamassa parempaa Suomea seuraavallakin kaudella, jos ei niin häntä ei asiat kiinnosta. Maailman helpoin ja selkein vaalikone ja ehdokastesti! Ehdokkaan päättäminen ei ole ollut koskaan näin helppoa. :) Toki tuosta puuttuu nyt ensimmäistä kertaa ehdolla olevat, mutta tällä saa aika hyvän katsauksen.

Tästä taas näkee silmäyksellä vähän, miten näkemys on jakautunut eri puolueissa - jos etsit vielä omaasi.

Kommentit

Vinkkinä myös se, että kun sitä jotain "perus"vaalikonetta täyttää, laittaa tästä tasa-arvoisesta avioliittolaista haluamansa ääripään (mielellään toki se hyväksyvä ääripää) ja klikkaa täbin siihen "älä huomioi ehdokkaita, joilla on vastainen/eri mielipide". Silloin saa selville myös näiden uusien/ei-eduskunnassa-istuvien mielipiteet. :)

Mikko – Private Blend

Kiitos vinkistä, en tosiaan ole vielä ehtinyt niihin saakka, mutta mahtavaa, että valinnan helppous on otettu myös noihin mukaan.

Noora K. (Ei varmistettu) http://nooraandnoora.com

Hyvä Mikko!

Mä olen tehnyt muutaman vaalikoneen ja perehtynyt jo jonkin verran ehdokkaisiin. Tuntuu siltä, että tällä kertaa sopivaa on tosi vaikeaa löytää, koska tänä vuonna mulla ainakin on tavallista enemmän isoja kynnyskysymyksiä. No, eiköhän se sieltä löydy vielä ja sun esille nostama aihe on yksi niistä isoista. Kivaa sunnuntaita!

Mikko – Private Blend

:) Valinnan vaikeus tosiaan! No kyllä se tästä selkenee.

ES (Ei varmistettu)

Erinomainen vaalikone! Kannattaa muistaa, että Suomessa käytössä olevassa vaalijärjestelmässä kannattaa valita ensin puolue ja sitten vasta ehdokas. Tuosta Hesarin kaaviostahan näkee hyvin, että mitkä on tässä koneessa fiksuimmat puolueet.

Tässä vielä pari hyvää blogipostausta ehdokkaan valintaan: http://sairanen.org/wordpress/blog/2015/03/02/8-ohjetta-ehdokkaan-valint... ja http://blogs.helsinki.fi/eranti/ala-aanesta-vaarin/ (kirjoitettu edellisiä vaaleja varten, mutta toimii hyvin myös näissä vaaleissa).

Mikko – Private Blend

Tuo on tosiaan hyvä muistaa, mutta onneksi puolue on tosiaan aika selkeänä. 

Kiitos lisävinkeistä.

Oscari (Ei varmistettu)

Mikko, kuten ES toteaa, niin sinun vaalikoneesi on hyvä. Lisäksi hän toteaa, että pitää katsoa puolue joka toimi lain puolesta ja äänestää siitä sopivaa lakia kannattavaa ehdokasta. Ainakin minä teen niin ja oman näkemykseni mukaan ehdokkaan tulee olla vieläpä ainakin kohtuullisen nuori, sillä meitä kääkkiä ei enää kaivata sotkemaan valtakunnan asioita.

Mikko – Private Blend

:) No kyllähän sitä kokeneitakin tarvitaan.

Lanttuleikkuri (Ei varmistettu) https://lanttuleikkuri.wordpress.com/

Kiitos todella hyvästä pointista. En myöskään ole päättänyt ketä äänestän, yleensä pyrin äänestämään naista ja todellakin vähän nuorempaa kuin eläkeikäistä. Mutta olen tehnyt poikkeuksiakin. Nuoremmat uskaltavat ottaa omia kantojaan, vanhat menevät liikaa puolueen yhteisen sopimuksen mukaan.
Tämä tasa-arvolaki äänestyksessäkin mulla meni niin muutaman kanssa sukset ristiin. Joka ikinen tiesi että laki tulee menemään läpi ja siitä huolimatta äänestettiin vastaan. En oikeesti ymmärrä ! Ja tämä äänestys oli niin oma juttunsa, siellä moni äänesti puolueen mukaan mutta varsinkin ei-äänestäjiä oli jotka äänestivät oman kantansa mukaan.

Toisaalta he ovat päässeet eduskuntaan äänestäjien mukaan, toisaalta hyvä vaan että äänestävät miltä tuntuu.

Mutta nyt on meidän vuoro äänestää ja onneksi vaalikoneet niissä auttavat. Kiitos ylempiä vinkeistä miten kannattaa käyttää apuna.

Itse pidän kunnia-asiana äänestämisen, käyn äänestämässä käytännössä aina, mm kirkollisvaaleissakin. Niissä tosin äänestän jos mahdollista pyhäkoulutätiä. He osaavat ajatella asioita lapsen kannalta ja niitä ajattelijoita ei koskaan ole liikaa.

Mikko – Private Blend

Aika samoilla linjoilla siis mennään :) No joo, minäkin olin pettynyt kyllä muutaman ei ääneen...

No vaaliuurnille siis vain!

Stockholm by me

Hei kiitos vinkistä! Mulle tuli viime viikolla se ennakkoäänestyslappu ja tunsin että olin ai-van ulalla siitä ketä sitä nyt lähtisi äänestämään, Suomen politiikan seuranta kun on aikas vähäistä. Mutta näillä nikseillähän sitä löytää aika nopeastikin kenelle äänensä antaa, loistavaa! 

Mikko – Private Blend

No en ihmettele, kun en minäkään pysy mukana näissä. Kysy siskolta ja äänestä vaikka samaa :) 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.