Stellenboschin viinitilat

Ladataan...

Teinkin pienen muutoksen Etelä-Afrikan reissun postausjärjestykseen. Hypätään Kapkaupungin rannoilta Stellenboschiin ja sen viinitiloille! Stellenbosch sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungista ja sitä voisi sanoa Etelä-Afrikan gourmet- ja viinikeskukseksi. Kaupungissa sijaitsee lisäksi yliopisto, jossa toinen kaverimme suorittaa juuri jatko-opintojaan. Kaupunki on siis aika rento – tuli vähän surffari-fiilis, vaikka merta ei ole lähellä. Paikka on myös vehreämpi ja kompaktimpi kuin Kapkaupunki.

Keskustasta löytyy paljon hyviä ravintoloita, kahviloita ja tietenkin viinibaareja.

Alkuun kuitenkin kurkistus taloon, jossa majoituimme tuolla. Se sijaitsi sopivasti jo vuoden Stellenboschissa asuneiden ystäviemme naapurissa. Naapuri sattui olemaan juuri matkoilla ja saimme vuokrata talon käyttöömme, kätevää.

Talossa on yli 200 neliötä ja taas sopivasti kolme makuuhuonetta porukallemme. Tässä kuvia olohuoneesta ja ruokasalista.

Tervetuloa puutarhaan!

Täälläkin altaalla tuli vietettyä taas aikaa.

Terassilla oli ihanaa nauttia aamupalaa

Puutarha kukoisti täälläkin

Rosmariinia grillaukseen?

Vai sitruunoita juomiin?

Löytyipä tuolta myös suosikkini, gardenia-pensas!

Kun olimme taas saaneet asetuttua, suuntasimme lounaalle kivenheiton päässä sijaitsevalle Lanzerac-viinitilalle. Katso tätä puiden reunustamaa tietä!

Ja näitä maisemia...

Paikka toimii myös hotellina ja kylpylänä

Ei muuta kuin terassille nauttimaan!

Talon Chardonnay on mainiota. En ole oikein koskaan välittänyt valkoviinistä, mutta tuolla opin myös arvostamaan sitä.

Pientä välipalaa

Välissä saattoi vain nauttia näkymästä, huokaus.

Paikan kirjastosali ja puutarhaa

Tuolla palvelee tosiaan myös kylpylä

Takapihalla kukki magnoliat

Ei siis ihme, että palasimme tuonne vielä lounaalle. Paikka sijaitsi kävelymatkan päässä talosta ja sinne pystyi tuossa kaupungissa myös kävelläkin turvallisuudenkin puolesta.

Alkuun sinisimpukoita, nyt tomaatti & chorizo -kastikkeessa.

Yksinkertaisesti hyvää: lohta ja avocadoa, jälkimmäistä kasvatetaankin juuri Etelä-Afrikassa ja tuoreus sekä maku olivat sen mukaisia.

Voi parmankinkku-melonisalaatin asetella näinkin, jos jaksaa.

Jälkiruoaksi muun muassa laventeli-hunaja-juustokakkua. Ja tämä setti oli jälleen hyvin edullista, 17 euroa per pää (sis. pullon chardonnaytä ja parit pullot mineraalivettä).

Aivan mahtava paikka! Jos joskus haluaisin vetäytyä keräämään voimia ja lepäämään, löydät minut tuolta.

Stellenbosch-päivien aikana eteen tuli kahden matkalaisen, mukaanlukien toisen puoliskon, syntymäpäiväjuhlinta. Se aloitettiin aamiaisella, joka oli katettu ystäviemme puutarhaan.

Kakku kuului tietenkin asiaan

Annoimme paikallisia helmieläimiä muistoksi matkasta. Ja toivottavasti elämyksellisestä syntymäpäivästä?

Syntymäpäivien päiväohjelmana oli viinitilakierrokset. Olimme varanneet käyttöömme kuljettajan ja tila-auton, joten suhailu eri tilojen välillä sujui kätevästi. Tervetuloa siis mukaan kurkistamaan viinitiloille!

Aloitimme päivän Fleur du Cap -tilalla tutustuen hieman Etelä-Afrikan viinintuotannon historiaan.

Sekä tuotantoprosessiin alkaen viinikellareista

Korkkipuu – jota käytetään nykyään enemmän vain vuosikertaviineissä, jotta viini pystyy kehittymään.

Katsaus eri viinilajikkeisiin, joista esimerkiksi Chenin Blanc nousi uudeksi suosikikseni.

Kierrokseen kuului tietenkin myös tilan viinien maistelua

Tuolta on myös mahdollista varata laatikko haluamaansa vuosikertaa ja jättää se kypsymään talon kellareihin. Omaa erää voi tulla maistelemaan esim. vuoden välein ja pohtia antaako sen vielä olla. Hauska idea jonkin erityisen vuoden juhlistamiseksi ja oiva syy piipahtaa Etelä-Afrikassa säännöllisesti :) Nykypäivänä viiniteollisuus on ehkä jättänyt puusaavit sekä kellarit taakseen ja toimii pitkälti automaation ja tarkan kemian voimin. Näissä tankeissa sekoitetaan eri rypäleiden mehu.

Siivilöinti

Korkitus

Ja valmis pullo, jos toinenkin. Täältä linjalta tulee muun muassa Two Oceans -viinit.

Kierroksen jälkeen oli mahdollista ostaa tuliaisia

Seuraavaksi pysähdyimme Muratiellä, joka edustaa ehkä vähän toisenlaista viinitilaa.

Hyvin romantisoitua

Lyhyt maistelu ja pientä välipalaa

Ei tämänkään tilan terassissa tai sen maisemissa ollut valittamista.

Mutta niistäkin voi nähtävästi parantaa, nimittäin seuraavaksi suosikkini...

Hieman modernimpi Tokaran viinitila, jossa söimme synttärilounaan.

Näissä maisemissa, ei paha.

 Ruoka ei kyllä hävinnyt maisemille maussa tai asettelussa

Springbockin liha tuli tutuksi tuolla reissulla. Tämä hyppyantilooppi on maan kansalliseläin.

Ravintola osasi myös huomioida hyvin sankarimme.

Iltapäivän päätteeksi kävimme vielä hakemassa grillausta varten Neil Ellisin punaviiniä. Paikka edustaa taas suhteellisen modernia viinitilaa.

Sellainen päivä.

Ajoimme vielä yksi päivä myös Stellenboschin luonnonpuistoon ja ihailemaan Postcard Cafen maisemia.

Huomaa tuttu puu vasemmassa kulmassa...

Postcard Cafe hyvinkin!

Näissä maisemissa oli juuri menossa hääseremonia

Kahvista sai nauttia myös täällä saarekkeella

Afrikassa on oivallista lihaa ja istuimmekin viimeisenä iltana Hussar Grill -ravintolassa nauttimassa erinomaisista pihveistä. Tapana on, että mukaan saa tuoda halutessaan omat viinit, josta maksetaan n. 50 sentin korkkimaksu.

Sai tuolta toki muutakin kuin lihaa

Sano tartar

Ja ne pihvit! Tästä ei oikein hahmota tuota kokoa, isoin ikinä syömäni sellainen.

Kävimme myös tutustumassa vielä yliopiston kampusalueeseen, josta tuli myös aika jenkkifiilis.

Asuntoloita

Oma pieni ostari, jossa muun muassa elokuvateatteri.

Pistäydyimme samalla kampuksella sijaitsevaan kasvitieteelliseen puutarhaan. Kuvan puuta (pretoria?) näkyi ihastuttavan paljon kaupungissa muutenkin.

Ennen Stellenboschista lähtöä kävimme vielä markkinoilla nauttimassa taas paikallisista herkuista.

Tapana on, että ihmiset hakevat kojuista syötävää ja istuvat pitkien pöytien ääreen nauttimaan niistä. Vähän kuin ravintolapäivä.

Kiitos Stellenbosch, olet upea!

Share

Kommentit

Anu (Ei varmistettu)

Ihania kuvia ja vitsi teillä on ollut mahtava reissu

Mikko – Private Blend

En malttanut odottaa näiden kuvien postaamista! :)

Nonna (Ei varmistettu) http://PearlyWhite

Ihania maisemia ja herkkuja! Ja mitä viinejä! Ihana katsella näin vehreitä maisemia.

Mikko – Private Blend

Ei ihme, että tuo on maan gourmetpaikka! Kyllä valo ja vehreys pirstivät kummasti, kun vertaa nyt tätä Suomen säätä.. Noh onneksi nämä kuvat piristävät jo itsessään!

Kommentoi

Ladataan...