Kuuntelen, kuuletko?

Tehtyäni ensimmäisen vapaaehtoistyövuoroni eräässä auttavassa puhelimessa vilkaisen omaa kännykkääni. Istun jo autossa ja ohi kävelee tuhdisti humaltuneita nuoria matkalla juhliin, baariin, syvemmälle suloiseen samettiseen yöhön.  Minun kännykkäni on tukossa viesteistä, joissa läheinen ihminen kertoo, kuinka pahan olon olen hänelle aiheuttanut. Hän kutsuu minua koulukiusaajaksi. En ymmärrä miksi. En ymmärrä, mitä on tapahtunut. Istun autossa, on yö ja olen jäätävän yksin tunteen kanssa, joka väittää minun olevan kelvoton ja jotenkin lähtökohtaisesti paha ja arvoton. Että aiheutan pahaa mieltä ihmisille vain olemalla elossa. 

Ennen luulin sen tunteen olevan totta. Olen opetellut ajattelemaan itsestäni kauniimmin. Hitaasti alan uskoa itseäni.

Ja niin harkitusti, lievästi turtuneena ja vakavasti kyllästyneenä kirjoitan: Paha olosi helpottaa varmasti, kun otat pääsi pois perseestäsi.

En ikinä sanoisi mitään tuollaista asiakkaalle. Olen hyvin koulutettu vapaaehtoistehtävääni ja käytökseltäni ammattilainen. Mutta läheisessä ihmissuhteessa rajat hämärtyvät. Toimintani ei ollut kovin tyylikästä, mutta toimivaa. Kännykkäni ei piippaa kertaakaan kotimatkalla.

 

Vaikka uskonkin empatiaan, ystävyyteen ja lempeyden voimaan, perheenjäsenet ja muut rakkaat ihmiset eivät voi toimia terapeutteina tai tukihenkilöinä toisilleen. Siihen tarvitaan ulkopuolisuutta. Liian läheltä ei näe tarpeeksi hyvin ja laajasti. Jos ryhtyy läheisensä terapeutiksi, pilaa siinä kaksi elämää ja ainakin yhden ihmissuhteen. Siksi rukoilen ja anon läheistä ihmistäni hakemaan ulkopuolista ammattiapua. Hän kieltäytyy siitä kategorisesti. Ja kierre pahenee, enkä minä lakkaa välittämästä ja yrittämästä auttaa, vaikka kamelin selkä on korsia täynnä.

Jos sinulla on paha olo juuri nyt, soita johonkin auttavaan puhelimeen (numeroja löydät googlella tai muulla hakukoneella) tai aamun valjetessa mene lääkäriin, mielenterveystoimistoon, kriisikeskukseen tai seurakuntaan sielunhoidolliseen tapaamiseen.

Apua on. Hae sitä. Ota se vastaan.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.