Trump

Trump-aamu.

Olen järkyttynyt. On ollut sydäntäsärkevää lukea amerikkalaisten ystävien ja tuttavien kommentteja sosiaalisessa mediassa. 

Mutta tässä on sama juttu kuin persujytkyn aikaan: Ymmärrän, miksi jotkut ihmiset ovat äänestäneet Trumpia. En jaa heidän mielipiteitään, pelkään, mihin maailma nyt menee, mutta ymmärrän silti. 

Näkisin niin, että samat syyt mahdollistivat jytkyn, Brexitin ja Trumpin. On paljon ihmisiä, jotka kokevat, että heidät on unohdettu, ettei heillä ole mahdollisuuksia vaikuttaa (omiinkaan) asioihinsa. On syrjäytymistä, kouluttamattomuutta, työttömyyttä. Ja polittiikkoja, jotka näyttäytyvät olevan kyvyttömiä tai jopa haluttomia ratkaisemaan näitä ongelmia.

Kaikki amerikkalaiset ystäväni ovat kauhuissaan Trumpista, koska he ovat kaikki korkeastikoulutettuja ja hyvintoimeentulevista perheistä. Olen tutustunut heihin yliopistomaailmassa. 

Kun persut jytkyttivät, suomalaiset yliopistotuttavani olivat aivan järkyttyneitä, mutta kotipaikkakuntani peruskoulusta juuri ja juuri läpi selvinneet sekatyömiehet olivat ihan hyvillään. Jos ei ole koskaan saanut oikeanlaista tukea koulunkäyntiin niin, että olisi oppinut edes yhden toisen kielen suomen lisäksi, jos koskaan ei ole ollut rahaa tai muuten mahdollisuutta matkustaa, miksi ei pelkäisi ulkomaalaisia? Jos on koko elämänsä katsellut, miten valintojen mahdollisuudet kapenevat (työpaikat häviävät, työkkärin ym. palvelut muuttavat kauemmaksi, jne.) ja tuntee jäävänsä kaiken ulkopuolelle, miksei äänestäisi jotakuta radikaalia. Ihan vaan näyttääkseen keskisormea. Tai siksi, että se tuntuu oikeasti ainoalta järkevältä vaihtoehdolta, kun kokkarit ja demarit ja keskustalaiset jauhaa vuosikausia samaa, mutta mikään ei muutu.

 

Ja vaikka nyt minua oksettaa ja kalvaa, mitä Trumpista seuraa (Miten käy Suomelle? Miten käy Baltian maille? Miten käy ihmisoikeuksille Yhdysvalloissa? Miten käy maailmantaloudelle? Mitä tapahtuu Syyriassa? Tapahtuuko mitään Syyriassa?) ymmärrän, miksi hänen nousunsa on mahdollinen. Sen mahdollistaa ylenkatse ja oman edun tavoittelu. Maailman muuttuminen, se etteivät kaikki ehdi siihen mukaan. Viha, syrjäytyminen, tuloerot. 

 

Minä ymmärrän, mitä Trump tarkoittaa. Minä en puolustele häntä. En jaa hänen mielipiteitään. Mutta nyt olemme tilanteessa, jossa on pakko kuunnella niitä, jotka ovat tunteneet, ettei heidän mielipiteillään ole väliä. Nyt heidän mielipiteillään on väliä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.