Veronpalautushuuma

Veronpalautuskukat. Veronpalautuslaukku. Veronpalautuskampaajakäynti. 

Oli laitettava kaikki somekanavat hetkeksi käyttökieltoon, sillä vaikka omallekin tilille tipahti lämmittävä summa veronpalautuksia, tänäkään vuonna ei ole varaa tuhlata niitä vain siksi, että on sesonki. Veronpalautussesonki.

 

Muutama vuosi sitten koin jatkuvaa alemmuudentunnetta, sillä työkaverillani tuntui olevan rahaa järkyttävän paljon enemmän kuin minulla, vaikka oletan, että meille maksettiin saman verran. Olin silloin vähän löperi rahojeni kanssa, mutta silti. Hän saattoi loppukuusta, juuri ennen palkkapäivää, kävellä kännykkäliikkeeseen ja ostaa uuden neljäsadan puhelimen "koska tuntui siltä ja kiinnosti". Ruoskin itseäni, kun rahani tuntuivat aina olevan lopussa ja työkaverilla oli taas uusi paita. Tai farkut. Tai viikonloppumatka Keski-Eurooppaan.

Myöhemmin hän vähän vahingossa paljasti asumisjärjestelyidensä olleen vuosikausia sellaisia, ettei hänen ollut tarvinnut maksaa vuokraa. Poikaystävän rikkaat vanhemmat auttavat monessa pulmassa.

Tai jo se, että kaksi aikuista, joilla on vakinaiset päivätyöt, jakavat arkensa.

Ystäväni ja hänen miehensä, molemmat perusduunareita, omistavat alle kolmivitosina yhden velattoman kerrostaloasunnon ja maksavat iloisesti rivitalonneliöidensä lainalyhennyksiä. Aina vierailujeni välillä asuntoon on ilmestynyt uusi design-henkinen sisustuselementti. He ovat ihania ihmisiä ja tekevät paljon töitä. Toivon, että he muistavat iltaisin kiittää yltäkylläisyydestä, jossa saavat elää.

Minäkin yritän muistaa kiittää. Ja muistaa antaa itselleni myös armoa, sillä minä maksan kaikesta yksin. Lainanlyhennykset, sähkölaskut, tiemaksut, bensat. Ne kaikki kuitataan yhden ihmisen palkasta. 

En ole köyhä, vaikka palkkani on melko pieni. Joskus keskellä kuuta sydäntä kylmää, kun tilillä on vain pennosia. Yritän maksaa laskut aamuisin tai päivällä, niin että ne jäävät elämän jalkoihin, enkä illalla enää ajattelisi rahaa. Että ajattelisin mieluummin kuumeista poikaa, joka käpertyy aamulla työpaikan ovella kainalooni (jonka lähetän kotiin parantumaan), mieluummin ajattelen kiukkuista poikaa, äkäistä tyttöä. Tai poikaa, joka sukeltaa renkaan neljästä metristä ja soivin korvin kertoo, että teki niin. Iltaisin haluan ajatella jokaista lasta mieluummin kuin yhtään seteliä. 

 

Veronpalautuspäivänä en osta kukkia enkä mene spontaanisti kampaajalle. Maksan kaikki laskuni ja avaan parin päivän kuumottelun jälkeen kuoren, jonka lähettäjänä on valtionkonttorin hallinnon tietotekniikkakeskus. Helpotuksen huokaisu on vilpitön, kun kameraan ajamisesta  on seurauksena vain kirjallinen huomautus. Tämä tarkoittaa kivempia joululahjoja rakkaille. Haluan antaa niitä, jos vain voin.

Joka vuosi, kun verotustiedot julkaistaan, etsin äitini ja isäni nimet listalta. Minulla on patja, jota vasten kaatua. Mutta se ei tee asioista aina helpompia, sillä on myös sellaisia asioita, kuten ylpeys ja velvollisuuden tunto. Ja se patja ei ole lämmin, pehmeä patja, johon voi jäädä ihanasti makoilemaan. Se pehmittää pahimmat iskut, mutta kippaa sitten maantasalle. Se pukkaa ylös ja pakottaa kävelemään, eikä se ole aina mukavaa. 

Tässä hetkessä, nyt, olen onnellinen. Luottokortilla on muutama sata miinusta. Huomenna ja viidestoista päivä pankki siipaisee tililtäni siivut. Ei haittaa.

Jos kaikki olisi täydellistä, en maksaisi kaikesta ihan yksin. Mutta tänään olen onnellinen ja onnekas, että saan maksettua laskuni ja lyhennykseni suurinpiirtein ajallaan. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.