Hemmetin pyöräilijät

Pumpui

Aamulla sapetti. Edessä toikkaroi pyörällään etanavauhtia kulkeva, kaistaa laidasta laitaan sahaava, yhtäkkiä ilman mitään käsimerkkejä liikennesääntöjen vastaisesti kääntyvä tollopyöräilijä. Teki mieli huutaa että mene hitto pois liikenteestä vaarantamasta muiden elämää. Ja ei, minä en ollut autolla vaan pyörällä matkassa.

Yleensä aktiivista pyöräilijää sapettavat muusta liikenteestä piittaamattomat autoilijat ja ennakoimattomasti poukkoilevat jalankulkijat. Tällä viikolla hermo on mennyt kuitenkin pahiten kanssapyöräilijöihin.

Onko niin hiton vaikeaa noudattaa liikennesääntöjä? Onko ihan mahdotonta nostaa se toinen pikku kätönen ohjaustangolta ja osoittaa takana tuleville, että on kääntymässä? Onko liikaa pyydetty ajaa kaksisuuntaisen pyöräkaistan oikeassa laidassa tai oikeaan suuntaan, jos kaista on yksisuuntainen? Olisiko ihan kamalaa, jos liikennevaloissa et tunkisi muiden pyöräilijöiden eteen, jos olet kuitenkin se hitain ja muut ovat ohittaneet sinut jo monta kertaa?

Holtittomat pyöräilijät paitsi aiheuttavat vaaraa itselleen ja muille, myös vahingoittavat kaupungissa liikkuvien autoilijoiden, pyöräilijöiden ja kävelijöiden räjähdysherkkää suhdetta. Pyöräilyä ei ikinä oteta vakavasti, jos muille liikenteessä liikkujille jää aina mieleen satunnaisgeneraattorilla ajeleva tollo. Ei mulla muuta.

Kuva: bicycle.net

Kommentit

MariMaalla
Kivistössä

Niin samaa mieltä! Ei Suomen kaupungeista ikinä tule pyöräilykaupunkeja, jos pyöräilijät itse eivät myös pyri siihen, että kaikki mahtuu samoille kaduille. Mieheni oli aiemmin (Kaamee nalkutus muuttaa tilannetta vähitellen) sitä mieltä, että jos jalankulkijatkin pomppii pyörätiellä miten sattuu, hänkin saa ajella pyörällä miten sattuu. No silleenhän se homma muuttuu parempaan, tietysti.

Pyörätielle parkkeeratuista takseista ja pomppivista jalankulkijoista sais monta kirjaa, mutta on pyöräilijöissäkin vikaa.

Lotta Katariina
Pumpui

Ja kun soittaa kelloa päästäkseen ohi pyöräkaistan valloittaneesta ihmislaumasta, ihmiset eivät suinkaan siirry järkevästi reunaan vaan alkavat poukkoilla kuin jänikset joka suuntaan!

Whilen
Orastus

...ja ehkä huutelevat hassunhauskasti "ring ring" vielä perään... Argh. Minua kyllä eniten kiusavat kävelijät, eniten heistä on minulle ollut harmia. Liikennesääntöjen kertaus olisi kyllä tarpeeseen aika monelle!

Lotta Katariina
Pumpui

Voisiko olla pakollinen pyöräily- ja kävelykortti ajokortin rinnalle? Kun tarpeeksi monta kertaa aiheuttaisi sydämentykytyksiä muille kulkijoille, poliisi pistäisi kävelykortin kuivumaan.

Miia_pau
Kolmas linja

Amen to that. Luulen, että kesälomien alkaminen ja otolliset sääolosuhteet on lisänneet noiden kerta kesässä pyörän selkään -tumpeloiden määrää tuolla. Keväällä pyöräteillä ajelu oli vielä ihan säällistä, mutta voi jumaliste tuota touhua nyt.

Just meinasin eilen saada sydärin, kun joku maanteiden kuningatar paahtoi autokaistan laitaan asetettua yksisuuntaista pyörätietä väärään suuntaan ja tuli vastaan kulmassa, jossa ei oikein ole näkyvyyttä (eikä myöskään oikein tilaa ohittaa). Ajaakohan se autollakin yksisuuntaista ihan lunkina väärään suuntaan?

 N. 20 minuuttia myöhemmin taas eräs täti katseli niin antaumuksella maisemia, että pyörän ohjaus unohtui. Minä kävin penkereellä. Erityisen jännää oli, että täti ajoi vastaan, mutta ei ilmeisesti silti nähnyt minua vaan kaartoi pyörineen suoraan kohti (suoralla tiellä, minun ajaessa oikeaa laitaa). Apua.

Ja toi on ihan käsittämätön juttu, että liikennevaloissa pitää änkeä siihen eteen. Miks helvetissä siihen ei voi ryhmittyä jonkinlaisessa saapumisjärjestyksessä? Ja miks aikuiset, jotka on liikkeellä vaimon/ystävän/serkun/naapurin Jorman kanssa leikkii ala-asteelta tuttua ei väistetä -leikkiä ja tukkii koko väylän ilman pienintäkään aikomusta tehdä tilaa esim. vastaantulevalle pyöräilijälle?

Lotta Katariina
Pumpui

Minua aina korpeaa  risteyksessä, kun se hituri hilautuu sieltä reunasta suojatien reunaan, jotta sitten lähtiessään aiheuttaa maksimikaaoksen hidastamalla samaan suuntaan menijöiden kulkua ja olemalla vastaan tulevien tiellä. Ärgh. Miksei vielä samalla kylväisi perunoita ja nastoja tielle, niin olisi kaikilla mahdollisimman ikävää?

 

Sunnuntai-pyöräilijä (Ei varmistettu)

Hui, tämmöisen ryöpytyksen jälkeen saattaisi itseltä ainakin pyörä jäädä kotiin :(

Kyllä:
-pyöräilijänkin tulisi näyttää kädellä mihin on menossa ja mieluiten vielä hyvissä ajoin.
- Ajosuunnat ja reitit pitäisi tietää ja osata myös liikennemerkkejä lukea.
-Samoin liikenne sääntöjen tunteminen on poikaa (väistetään sitä oikealta tulevaa)

Mutta:
- Itse en ole pyörän selässä bongannut yhtään yksisuuntainen-merkkiä (ehkä menen eri reittejä)
- Talutan itse pyöräni aina suojatien yli sillä seurauksella, että kaikki muut pyöräilijät yrittävät ajaa ylitseni.
- Pyöräilijöidenkin täytyy muistaa väistää ja antaa tietä jalankulkijoille esim. suojatienkohdalla.
- Kaikki eivät ole super-duber-sportti-pyöräiljöitä ja kaikki eivät halua ajaa kovaa, sallittakoon siis meille sunnuntaipolkijoille meidän etanavauhti :)

Lotta Katariina
Pumpui

Hitaassa vauhdissa ei ole mitään pahaa, ei suinkaan, kunhan tajuaa antaa kiireisemmille tietä. Välillä on tosi vaikea tietää ajaako edellä menevä vain hitaasti vai aikooko tämä kääntyä. Siksi käsimerkkien (paitsi sen kansainvälisen sormimerkin) näyttäminen olisi kiva tapa kaikille. :)

zau (Ei varmistettu)

Itse jos olen autolla raivostun eniten pyöräilijöistä, jotka itse rikkovat liikennesääntöjä, mutta mulkkaaat tai näyttävät käsimerkkejä niin kuin se olisi autoilijan vika. Tuorein oli pyöräilijä jonka olisi liikennesääntöjen mukaan kuulunut väistää minua, autoilijaa. Ajoin tyytyväisenä etuajo-oikeuteni sallimana eteenpäin, väistämättä häntä. LUOJA mikä kyyläys, ilmeily, käsimerkit!! Kyllä meinasi mennä pakki päälle ja saada rouva vähän palautetta.

Meidän kaupungissa ei ole erikseen pyöräteitä, joten oikeaoppinen paikka olisi kait se autotie, mutta täällä kaikki ajaa kävelykadulla. Törkeyden huippu oli yksi pyöräilijä, joka latasi kirosanojen ryöpyn kahden kävelijän niskaan, jotka kävelivät kävelykadun oikeassa reunassa.. uskomaton äijä, meinasi pari kommenttia senkin suuntaan lähteä siitä että kuka olikaan väärässä.

Pyörän selässä monet tuntuvat unohtavan että heihin pätee yhtään minkäänlaiset liikenne-/kohteliaisuussäännöt. Käytöstavat ei pyörän selkään taida mahtua monilla :/ Tosin tämä pyöräily on paikkakunnallani pieni paha verrattuna autoliikenteeseen. Voisin kirjoittaa kirjan niistä tolloista mitä täällä pyörii..

Whilen
Orastus

Sunnuntai-pyöräilijä: Ei tule äkkiseltään itsellekään mieleen yksisuuntaista pyörä- / kävelytietä, mutta autotiellä ajettaessa niitä toki on.

MYdays

Mä en syyttäis pelkkiä pyöräilijöitä moisesta siksakkaamisesta ja hitailusta. Omalle kohdalleni näitä osuu eniten kävelijäsorttisia Helsingin ytimessä - tekis työmatkakiireessään mieli tölvästä otukkaan moisia taplaajia...

Itse jonkin verran myös fillaroin, ja olen havainnut että näitä päämäärättömiä urpoja on niin kävelijöissä, pyöräilijöissä kuin autoilijoissakin. Viimeksi mainittuihin luotan kaikista vähiten, koska he tekevät ihan kokemuksella havittuna ikävintä tuhoa toikkaroinnillaan. Pyöräilijän vähäpäisyyden huomaa nimittäin jo kauempaa, mutta sitä ei voi huomaa jos autokuski pyhässä boksissa ei käännä niskanikamistaan päätään piirun vertaa. Sitä ne ei aina todellakaan tee.

Lotta Katariina
Pumpui

Yksisuuntaisia pyöräkaistoja löytyy muuten muun muassa Bulevardilta. Ne on tosin todella huonosti merkitty (haalistuneita nuolia maassa), joten ei ihme että tulee tiukkoja tilanteita, kun 40-senttistä kaistaa ajetaan molempaan suuntaan. Autokaistan yksisuuntaisia löytyy Runeberginkadulta ainakin.

Huomasin Tulkholmassa, että siellä oli pyöräilijöille merkitty selkeästi kulkureitit ja kääntymiset sun muut, mikä varmasti tekee kaikkien liikkumisesta turvallisempaa. Kun kaikki suunnilleen tietävät mihin ovat menossa, niin liikenne sujuu ja kukin pääsee tyytväisenä määränpäähänsä valitsemallaan tavalla.

Onneksi Helsingin kaavoituskatsauksessa oli jo otettu askel parempaan suuntaan ja alettu yhä enemmän ajatella pyöräilijöitä omana liikkujajoukkonaan, eikä nopeina kävelijöinä. Se on hyvä se.

zau (Ei varmistettu)

Eva, se onkin valitettava tosiasia, että suosiolla itse väistää ja varoo autoja niin selviää pienimmällä pahalla. Vaikka ei olisikaan oma vika. Näin siis itse asian näen, kuten sanoin voisin kirjoittaa kirjan niistä uunoista joita täällä ajaa. Siinä muuten yksi syy miksi en uskalla/halua ajaa ajoväylällä, siksi myös pyrin muistamaan että paikkani ei olisi kävelykadulla ja pitämään kävelijät tyytyväisenä :) On se rankkaa kun kaikki pitäisi miellyttää ja päästä itse vielä ehjin nahoin perille.

tuitui (Ei varmistettu)

Raivostuttavin tilanteeni pyöräilijänä tuossa taannoin, kun ajoin rauhallisella kadulla, ajoradan oikeassa reunassa ja ihan mukavaa vauhtia. Olin kääntymässä seuraavassa risteyksessä vasemmalle, joten näytin takana tulevalle - varsin reippaan välimatkan päässä ajelevalle - pakettiautolle kädellä, että olen kääntymässä nyt. Kaikki meni siis sääntöjen mukaan, enkä mielestäni mitenkään haitannut tämän pakettiauton matkaa kääntyessäni. Silti kuski päätti töötätä mulle vihaisesti. Selvä.

pelokas jopoilija (Ei varmistettu)

Muiden kaistalla toikkaroivat pyöräilijät, kävelijät tai autoilijat ärsyttävät, mutta vielä enemmän mua riipii semmoinen yleinen aggressiivisuus ja asenne, että säännöt ovat minun puolellani, ja minähän en jousta piiruakaan, prkl.

Esim. Helsingissä Hakaniemen torin kohdalla pyöräilijä on aina väärässä paikassa. Ei ole pyöräkaistaa, joten pitäisi ajaa liikenteen seassa. Ei toivoakaan, että uskaltaisin sinne bussien jyrättäväksi.

Kävelijät taas ovat superaggressiivisia - jos et jalkakäytävällä välittömästi hyppää pois pyörän selästä, tulee reipasta haistattelua, ja pahimmillaan on tarrattu kii pyörän tangosta. Tämä siis vaikka pyöräilisi pari metriä hidasta kävelyvauhtia jalkakäytävän reunimmaisena.

Lotta Katariina
Pumpui

Pelokas jopoilija: Olen ihan samaa mieltä tuosta aggressiivisuudesta. Ihan kuin olisi joku perusajatus, että liikenteeseen pitää lähteä jo valmiiksi aggron vallassa ja sitten purkaa yleistä kiukkua kaikkia kanssaliikkujia kohtaan. Se tosin ulottuu myös julkisia käyttäviin... 

Autojen seassa ajaessa nyppii eniten se, että autojen on ihan pakko päästä pyöräilijästä oli mikä oli, vaikka kääntyisi heti seuraavasta risteyksestä tai ajaisi tien sivuun heti parkkiin. Meinasin aamulla joutua auton teilaamaksi, kun yli-innokas kaasuttelija meinasi ohittaa vaikka näytinkin käsimerkillä kääntyväni seuraavasta vasemmalle. Kai se ajatteli säästävänsä sekunnin jos pääsisi ennen risteystä jo ohi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vielä lisäisin tuosta liikennesääntöjen ja -merkkien tuntemisesta, kun huomasin eilen saavani paljon vihaisia mulkaisuja osakseni niin kanssapyöräilijöiltä kuin jalankulkijoiltakin:

-Kun pyörätie ja jalkakäytävä on yhdistetty (liikennemerkki 423), pyöräilijä ajaa väylän oikealla puolella. Hän ohittaa samalla puolella kävelevän jalankulkijan ja muut pyöräilijät vasemmalta puolelta.
Eli siis noudatetaan normaalia oikeanpuoleista liikennekulttuuria.

Tästä liikennemerkistä huolimatta minua tunnuttiin katsovan kuin maailman suurinta aasia (ajoin siis tien oikeaa reunaa ja se sattui olemaan juuri se reuna millä jalankulkijat yleensä kävelevät eli piennar puoli).

Mikä siinä muuten on että jalankulkijat eivät osaa kävellä oikealla puolella tietä vaan aina on pakko päästä ssinne pientareen reunalle vaikka se olisikin vasen puoli?

Multa ei kyllä irtoa YHTÄÄN sympatiaa pyöräilijöille, jotka ajaa kävelyteillä. Vaikka kuin olis hiljainen vauhti ja ihan reunassa - ei autoillakaan saa ajaa kävelytiellä.

Turussa jokirannassa on ihan vaan pelkästään kävelijöille tarkoitettu osuus, missä ei siis mene edes pyöräkaistaa tai sitä ei ole muutenkaan mitenkään mahdollista erehdyksessä ajaa pyörällä muuten kuin tahallisesti sääntöjä rikkoen, mutta päivittäin siinä tulee useita fillarilla vastaan. Ulkoilutan koiraa, enkä muuten väistä, olen oikein inhottava ja vittumainen koiraakusettava jalankulkija joka täyttää koiransa kanssa koko JALKAkäytävän.

Kyse on siis osaksi hiekkatiestä, osaksi "laiturista", joka kulkee ihan erillään muusta liikenteestä jokirannassa Tuomaansillan ja Kirkkosillan välisellä osuudella toispuol jokkee. Jos haluat kulkea siinä, kävele.

Lotta Katariina
Pumpui

Mitä luulette, mikä auttaisi ongelmaan? Asennekasvatus vai esimerkiksi selkeämpien merkkien lisääminen? On vähän tyhmää ojentaa jalankulkijoita pyöräkaistalla pööpöilemisestä, jos heille ei ole asian osoittavia merkkejä lähimainkaan, hyvä jos kaistan alussa edes sellaisia on.

 

Sunnuntai-pyöräilijä (Ei varmistettu)

Kyllä se olisi hyvä panostaa noihin selkeisiin liikennemerkkeihin ja ennen kaikkea niiden huoltamiseen. Nimenomaan katujen maalaukset (pyörätien vs. kävelytien raja jne.) ja siihen, että ne liikennemerkit pysyvät näkyvissä eivätkä repsota jossain maassa tai niin että kasvillisuus on ne vallan peittänyt. Se on pyöräilijällekkin ikävä jos et liikennemerkkejä nää (tai sitten niitä yksisuuntainen merkkauksia..), mutta sakkohan sieltä silti rapsahtaa jos virkavalta huomaa väärin fillaroinnin liikenteessä.

Silloin kun itse olin pieni niin silloin oli vielä sellaista lasten liikennekasvatusta. Ihmettelenkin miten on mahdollista, että moni aikuinen (useammat vielä omistavat ajokortin!) unohtavat kaikki liikenesäännöt rantautuessaan autoistaan ulos kävelijöiksi. Kyllä jalankulkiankin pitää liikennesääntöjä noudattaa.

Lotta Katariina
Pumpui

Minä muistan liikennevalistuksesta vain sen tukevan, puhevikaisen poliisisedän, joka sanoi "Periaatteessa jalankulkija on aina oikeassa." :D

Mä kyllä luulen, että suurempi ongelma on se, miten saada ihmiset lakkaamaan seuraavanlainen ajattelu: ihan äkkiä tästä vaan menen, ei se ketään oikeasti haittaa, mitä väliä sillä lopulta on, edellinenkin teki näin jne jne jne.

Ei ne merkit siinä vaiheessa paljoa auta.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.