Ilmianna paras arkiruokasi!

Pumpui

Maailma on täynnä mahtavia ruokalajeja. Usein vain tuntuu että minä muistan ruokakaupassa niistä ehkä kolme. 

Rakastan ruokaa ja syömistä, mutta kokkina minua ei voi kehua erityisestä kekseliäisyydestä. Erityisesti mielikuvituksettomuus konkretisoituu, kun viikon ruokaostokset yrittää tehdä viikonloppuna yhdeltä seisomalta ja etukäteen suunnitellen. Lähes kaikki arkipäivät kulkevat meillä päivällismielessä samaa latua: kanaa ja riisiä, chili con carnea, lihapullia ja bataattiranskalaisia, makaronilaatikkoa, vaihtelevin maustein ja vaihtelevassa järjestyksessä. Välillä tuntuu, että en enää edes keksi muita ruokalajeja.  

Siksi pyydänkin apua teiltä: ilmiantakaa parhaat arkiruokareseptinne! Ilahduttakaa minun päivinäni laajentamalla ruokarepertuaariani! 

Hyvän arkiruoan kriteerit:

  • mitä simppelimpi tehdä, sitä parempi
  • sopii treenaajalle (proteiinia, hiilareita, makua)
  • syntyy ilman tuntien valmistusoperaatiota
  • kerralla voi valmistaa vähintään kahden päivän annoksen
  • ei kikkailua ja hienostelua ainesosien tai valmistusmenetelmien suhteen
  • edulliset raaka-aineet

Siinäpä se. Muuta en pyydä. 

ps. Ukia arkiruokashow'n monipuolistaminen ei valitettavasti koske, sillä hän syö joka päivä samaa ruokaa (Jahti ja vahti + öljy) eikä koskaan valita siitä. Erikoispäivinä hän saa kenties hitusen juustoa, raakaa jauhelihaa tai Dentastixejä.

Share

Kommentit

kisperi (Ei varmistettu)

Oi oi, kuskus (tai couscous, miten sen nyt haluaa ottaa..) on kyllä simppeliyydessään ja nopeudessaan + makoisuudessaan ihan timanttista ruokaa!

Sen voi valmistaa vaikka tällä viisiin:
- Yhdistä yhtä paljon kiehuvaa vettä ja (täysjyvä)kuskusta (esim. 1,5 dl piisaa evääksi vielä seuraavalle päivälle) kulhossa, laita myös suolaa ja kansi päälle
- Pilpustele kasviksia (esim. sipuli, paprika, kesäkurpitsa, munakoiso, parsa, you name it) ja kuullota nopsaan pannulla + lisää maustetta (suola, pippuri, paprika, chili tms.)
- pilpustele myös proteiinia (tofu, kana tms.) ja paistele ja mausta
- lisää nämä kulhossa muhineen kuskuksen sekaan
- lorota myös reilusti oliiviöljyä + lisää mausteita (esim. kuivatut yrtit ja limen mehu toimii todella hyvin!)
- maistele ja lisää tarvittaessa öljyä / mausteita / fetaa / chipotlea..

Ja volá! Mahdottoman hyvä, ravitseva ja nopsa ruoka on valmista. Ja aikaa meni tosiaan sen pilpustelun ja paistamisen verran.

Lotta Katariina
Pumpui

Oo, mä en olekaan tehnyt pitkään aikaan kuskusta!

Pilpustelu on muuten mahtava sana :D

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Uunilohi, lihapullat, käristys, lihakeitto, kokonaisena uunissa kypsynyt paisti, jauhelihakastike, tortillat, makaronilaatikko, erinäiset pastat (kana, lohi, kasvis, jämät), tässäpä ekana mieleen tulleita. :) tietty paisti ja lihakeitto vaatii joko läsnäolon (levy/uuni päällä) tai leivinuunin eli noista nyt ei kamalasti ollut apua... mutta noita tosiaan meillä syödään paljon erinäisillä lisukkeilla. Kiirepäivinä pelastus on tuorepasta, 2min keittoaika ja nopeasti pannulla kaveriksi esim. kanaa, lohta, kasviksia, pekonia.

Lotta Katariina
Pumpui

Joo, paistia ei ehkä viitti ruveta kokkailemaan treeneistä nälkäisenä tullessa, mutta viikonloppuisin voisi ehdottomasti!

Laura_H (Ei varmistettu)

Mun ruokarakkaus on yhden kattilan pastat. Nopea tehdä, helppo muunnella, valmistuu kätevästi! http://www.soppa365.fi/2015/08/one-pot-pastat-eli-yhden-pannun-ihmeet/

Toinen lemppari on kaalilaatikko. Ei oo ihan yhtä nopea valmistaa, mutta siitä syö monta päivää ja se vaan on niin superhyvää! http://ruoka.fi/reseptit/helppo-soijakaalilaatikko-ja-inkivaarichilipuol...

Meilläkin arkiruokarumbassa parhaita on ne ruoat, jotka on nopeahko valmistaa, raaka-aineet ei oo kovin kalliita ja erikoisia, ja ruoasta syö vähintään kaks henkeä kahden päivän ajan. Sen takia kaikki laatikkoruoat on suosiossa. Ens viikolla tehdään kokeilumielessä seitankiusausta.

Lotta Katariina
Pumpui

Noita yhden kattilan pastoja pitääkin kokeilla, kiitti vinkistä!

ikkiam
LUOMA

WOO! Määkin haluun yhden padan pastaa <3_<3

maikku67
Vihreitä unelmia

Risotot. Hyvä risottoriisi, vähän valkkaria, kanalientä, kantarelleja on mun suosikki, mutta sekaan sopii mitä vain ja päälle parmesania. Nopsaa, helppoa ja hyvää.

Lotta Katariina
Pumpui

Jesh, mikä erinomainen syy samalla vähän juoda valkkaria viikolla! :)

maikku67
Vihreitä unelmia

Heh, ehkä sekin on osasyy tähän suosikkiin. Tulikin tuosta mieleen, että kun alettiin miehen kanssa seurustella, tällä oli kaapissa aina Soave-pullo ruuanlaittoa ja siivousta varten ja kämppä oli aina tosi siisti. Nyt ymmärränkin, miksi siivousinto on vuosien saatossa hiipunut :)

isse_essi (Ei varmistettu)

Omat pikaruuat on jauhelihamössö ja kanapasta.

Jauhelihamössö:
- 400-500g jauhelihaa (hevosta tai nautaa)
- tölkki tomaattimurskaa (mutti)
- rainbow ruokaisat pannukasvikset
- sipulia ja valkosipulia jos jaksaa pipertää
- mausteita (suola, mustapippuri, lihafondi)
- riisiä/pastaa/ohraa

Kanapasta:
- kana ja sipuli paistetaan, sekaan sotketaan pestoa ja ruokakermaa, lisätään keitetyt pasta ja parsakaali sekä sokeriherneitä, halutessa sekaan voi sotkea vielä esim. rucolaa ja kirsikkatomaatteja, suolaa ja pippuria voi kananpalasiin ripsautella kypsennettäessä

Näitten lisäksi makaronilaatikko (lihaliemeen, ei muna-maitoon), hirvipullat, lohi, haukimurekepihvit, uunipottu-porkkana-punajuuri lisuke sekä kana-wok nuudeleilla.

Lotta Katariina
Pumpui

Oikeilla arkiruoilla on kyllä aina mahtavat nimet, kuten juuri "mössö" tai "hässäkkä" tai "tää nyt vaan on tällainen johon heitetään kaikkee" :D

Essiy (Ei varmistettu)

(Opiskelijan) arjesta päivää. Koulussa saa kerran päivässä upean lounaan alle euron (kiitos kela!). Iltasin sitten kaivellaan kaappeja ja siellä olevista syntyy usein jotain tällaista:

Sipulirisotto:

-risottoriisiä
-PAKASTEsipulikuutioita
-liemijauhekuutio (ah, natriumglutaamaattia)

Päälle joka annokseen puolet tai kolmasosa semmosesta ihanasta mustapekka tyylisestä tuotejuustokiekosta, jossa on valkosipulirouhetta päällä (löytyy ainakin S-kaupoista)

Riisinuudelit soijarouheella ja parsakaalilla:

Laita sammaan kattilaan riisinuudeleiden ja mausteseoksen kanssa pakasteparsakaalit ja soijarouhe kiehumaan. Kaada valmiista hommasta keitinvesi pois ja nauti ihanasta, proteiinipitoisesta nuudeliannoksesta.

Aika usein täällä myös syödään salaattia. Pohjalla jottain vihanneksia, proteiinina vaikka raejuustoa tai papuja tai mitä milloinkin. Juhlaa salaatista tekee lisukkeet. Asioita, joita kannattaa varata kaappiin: valmis hummus, hyvä oliiviöljy, pippusekoitusmylly, siemeniä. Johan tulee makua salaattiin. Vihannespohja voi olla vaikka pelkkää tomaattia kunhan lisukkeet on kunnossa.

Lotta Katariina
Pumpui

Sipulirisotto kuulostaa tosi hyvältä, tuo juusto on ihan parasta!

Hymyileoletupea

Siskonmakkarakeitto!!!! Oi nam! Mun lapsuuden inhokkiruoka on muuttunut herkuksi :D Helppo, halpa ja nopee + pystyy tekemään kerralla ison satsin. Ylipäätänsäkin kaikki keitot on helmiä. Kana-kookos-currykeittoa nuudeleilla, jos haluaa jotain vähemmän suomalaista :D 

Lotta Katariina
Pumpui

Seuraa tunnustus: mä en ole koskaan syönyt siskonmakkaraa. Pitäiskö?

Hymyileoletupea

Ohhoh! No ehdottomasti pitää!!! :D 

#MOMFIE

Kana-fetalaatikkoa uunissa. Maistuvaa ja hyvää. Settiin tulee:

Broilerinfilettä suikaleina

Bataattia

Porkkanaa

Sipulia

Fetaa

Aurinkokuivattuatomaattia

Paistetaan broilerit ensin pannulla ja maustettaan kurkumalla ja currylla. Vihannekset pilkotaan ja laitetaan lihojen kanssa uunivuokaan. Feta sekaan ja päälle ruokakermaa. Uunissa about 45 min 225 asteessa. :)

Lotta Katariina
Pumpui

Ehdottomasti testiin!

Suvi K.
Sisunainen

Mun suosikkeja on mm.

 

Lotta Katariina
Pumpui

Toi kanacurry kuulostaa mahtavalta, pitääpä kokeilla.

Tuutikki2 (Ei varmistettu)

Omia suosikkeja on
- kaalilaatikko, jossa kaikki vaan raakana laatikkoon kerroksittain (kaali suikaleina, jauheliha, riisi, mausteita (luomukanaliemijauhe, suola, mustapippuri, curry, muutama nokare kookosöljyä) ja reilusti kuumaa lientä päälle), tunniksi uuniin noin 175 'C ja
- makaronilaatikko, sama homma eli raakana kerroksittain (makaronit, jauheliha, hillosipiulit tai sipulisilppu, mausteet (kanaliemijauhe, luomulaatuinen ihan paras, suola, pippuri, curry) ja taas piripintaan kuumaa lientä ja tunniksi uuniin noin 200 'C.

Lotta Katariina
Pumpui

Kaalilaatikkoa pitääkin tehdä joku päivä. Kouluruokatraumoista alkaa olla niin pitkä aika että pystyy taas iloitsemaan hyvistä perusjutuista! :D

Moksinen (Ei varmistettu)

Nachovuoka! Uu, nam nam. Vähän niinkun lasagnea, mut ei sinnepäinkään.

Voi tehä jauhelihasta tai kanasta. Eka keittelee haluamastaan lihasta kastiketta yhdessä kerman kanssa ja lisää joukkoon purkillisen salsaa. Sitten latoo osan siitä uunivuuan pohjalle, seuraavaksi päälle paprikaa/maissia, sitten murentaa nachoja (200g yleensä riittää, mut tietty jos laittaa enemmän kun 400g lihaa niin saattaa haluta enemmän nachojakin) ja niiden päälle laittaa juustoraastetta. Ja sama homma uusiksi niin kauan kun vuokaan mahtuu ja aineksia riittää. Väliin voi laittaa juustoa niin paljon kun tykkää, päälle ei, koska se voi palaa. Koko komeuden viskasee 10min uuniin 250 astetta ja voilá! Melko nopeaa tehdä, kerralla tulee paljon ja on mukava kokata yhdessä.

Lotta Katariina
Pumpui

Oijoi, pakko kokeilla joskus!

ramin (Ei varmistettu) http://randomfire.fierymill.net

Taidan olla siinä mielessä outo, että jos meillä syödään kahdesti kuussa samaa evästä niin miulla palaa hihat ;). Toisin sanoen mitään suoranaista arkiruokaa ei meillä tunneta - mutta kyllä mielellään teen aina ruoan niin että yhdestä satsista syö sen kaksi päivää.

Näin puulla lämmitettävän leivinuunin omistajana talviaikaan varsinkin tulee tehtyä varsin paljon nyhtö* (possua, nautaa, kanaa) laittamalla sopivasti maustetun nipun lihaa uuniin yön yli. Samoin erilaisia laatikoita tulee välillä tehtyä ja joskus tulee innostuttua tekemään koko viikon kasvislisukkeet suikaloimalla muutama kilo erinäisiä rehuja ja iskemällä ne vuoassa uuniin kypsymään useaksi tunniksi. Myös erilaiset paistivariaatiot ovat varsin yleisiä tuosta samasta syystä.

Uunin ulkopuolella lähes viikottain tulee tehtyä tortilloja, mutta niissä lisukkeet jne. vaihtelevat. Varsin nopeaa arkiruokaa on myös liha + kaali + sekalaisia muita rehuja wokissa mitä saa maustamalla muuteltua oman mielen mukaan.

Allekirjoittaneen kokkailu onkin lähes aina sitä, että eri blogien resepteistä saa inspiraatiota mutta harvemmin teen useammin kuin kerran ruoan juuri ohjeen mukaan. Ja keittiö on modernia fuusiota jossa huoletta sotketaan eri kulttuurien vaikutteita sen mukaan mitä sattuu kaapeista löytymään ja miten inspiraatio iskee. :)

Ei ehkä auta antamalla suoranaisia reseptivinkkejä, mutta...

Lotta Katariina
Pumpui

Iski akuutti leivinuunikateus!

Uuniruoat rules, mutta niiden valmistaminen jää harmillisen vähälle, kun yleensä ollaan kotosalla about seitsemän aikaan menoistamme ja ruokaa pitäis saada asap. Mä vierastan kaikkia ruokia joissa pitää käyttää reseptejä, enemmänkin oon ruoanlaittajana sorttia "heitetään pannulle mitä löytyy ja mausteita päälle".

Mä aina haaveilen olevani kekseliäs ja viitseliäs kokki, mutta elämäntilanne ja jatkuva jumalaton kiire tekee keittiössä loistamisen jokseensakin mahdottomaksi. Ja bloggaajana toki poden tästä jatkuvaa huonoa omatuntoa kun ei ole mitään upeita luomuksia ja keksintöjä esitellä. Kana-riisi-sattumanvaraiset vihannekset-kookosmaito-hässäkällä kun ei kauheasti kehtaa leijua :D

 

 

Sanna__ (Ei varmistettu)

Meillä syödään vähintää kerran viikossa munakasta. Päälle mitä sattuu olemaan, eli ei aina vältsisti mitään. Hyvä ja nopea sapuska treenin jälkeen.

Sitten helppo, nopea ja halpa; paistettua seitiä. Viime viikkoinen kokeilu limeä, öljyä, inkivääriä, chiliä ja korianteria. Sulaneet seitipalaset pannulle mausteet perään. Seiti nyhtötyyppiseksi ratkaisuksi ja jonkun lisukkkeen kylkeen. Pääsi ehdottomasti meidän viikkolistalle.

Siskonmakkarakeitto on kanssa hyvää, kunhan panostaa vähän siihen liemeen. Ihan perusversiona ne makkarapallerot ei kyllä mene. Mutta tomaattipyre ja chili tekee ihmeitä sillekin ruualle.

Lotta Katariina
Pumpui

Miksi mä en ikinä muista seitiä!

Eevis2 (Ei varmistettu)

Tomaattikeitto!!!
Kuullota voissa/öljyssä valkosipuli (ja chili), kaada päälle pilkottua tuoretta tomaattia ja/tai kuutioita sisältävää muttia, mausta ja hauduttele. Jos tarvii syyn juoda punkkua viikolla, lorauta sitä mukaan ja juo loput. Meillä tähän menee sekaan paketillinen pehmeää tofua, mutta etukäteen paistettu tai esim. eiliseltä jäänyt kanakin käy. Smetana ois ihanaa tän kans mutta koska ei varsinaisesti ole ruokaa vaan herkku, laitamme halvempaa ja ruokaisampaa raejuustoa. Leivästä hiilarit jumppareille: itsetehdyt sämpylät ei oo kovin työläitä tai vie aikaa kun tekemisen oppii rytmittämään muun ruuanlaiton oheen ja siitä tulee rutiinia. Itsetehtyihin paljon lesettä, siementä yms. täyttävyyttä lisäävää tilkettä :)

Lotta Katariina
Pumpui

Rupesi aika pahasti tekemään mieli tuoreita sämpylöitä just :D

Kaupan pakastealtaasta joko valkosipuliperunoita tai perunasipuliseosta, 2 dl ruokakermaa, liha-, kana- tai kalasuikaleita. Kasviksia maun mukaan. Kaikki uunivuokaan, n. 30-40 min. parissasadassa asteessa ja valmis. Ehtii hyvin suihkuun sillä aikaa kun safka on uunissa.

Lotta Katariina
Pumpui

Jep, erilaiset kiusaukset on meillä aika ahkerassa rotaatiossa. Sen helpommaksi ei varmaan ruoanlaitto voi mennä :)

HeidiS-

Tomaattikeitto!

Kilo tomaatteja kaltattuna, pannulle eka kuulottumaan sipulia ja valkosipulia, kaltatut ja pienennetyt tomaatit perään ja vähän aikaa antaa pehmentyä, sitten vielä mukaan tölkillinen, about puolisen litraa tomaattimursketta tahi muunlaisia tölkkitomaatti systeemiä. Tämän antaa kiehuskella jonkun aikaa, mukaan toki jotain yrttejä mitä kotoa sattuu löytymään.  Nää kaikki blenderin tai sauvasekottimen kautta kun on omasta mielestä tarpeeksi seisonut liedellä. 

Itse isken sitten vielä vuohenjuustoa, niitä presidentin pikkumedaljonkeja yhen tai kaksi annokseen, krutonkeja ja täällä espanjassa kokkaukseen tarkotettuja kuutioita ilmakuivattua kinkkua. 

Riippuu kuinka ison satsin tekee, mutta kyllä tuo nyt pariksi päiväksi riittää. 

Lotta Katariina
Pumpui

Kuulostaa hyvältä, kiitti vinkistä!

Susann
Eleganssi

Pidän keittiössä helposti saatavilla listaa toimiviksi todetuista ruuista ja päivitän sitä, kun löydän uusia suosikkireseptejä. Tässäpä muutama vaivaton useamman päivän ruoka:

linssikeitto

suolainen piiras esimerkiksi kasviksista tai tonnikalasta (pellillinen)

uunilohi

pastakastikkeet, joita voi valmistaa useammaksi päiväksi kerralla (jopa pakastaa annoksina) ja keittää vain tuoreen pastan joka päivä erikseen: esim. punajuuri-vuohenjuusto tai pinaatti-maapähkinävoi

papucurry (kidney- ja vihreitä papuja mausteisessa kookosmaitoliemessä) riisillä

 

Minä puolestani alan selailla muiden vinkkejä. Tsemppiä keittiöön!

 

Lotta Katariina
Pumpui

Tuo on kyllä hyvä idea, että pitää listaa hollilla. Auttaisi kummasti suunnittelua silloin kuin lyö pää tyhjää :)

Emilia M

Mä yleensä vaan ostan kaapin täyteen kaikkea hyvänmakuista + terveellistä + pidän huolen, että kaikki tulee syödyksi (inhoan hävikkiä, eikä siihen olis varaakaan!).

Eniten aikaa menee kasvisten pilkkomiseen, kaikki muu käy aika helposti.

Vihanneksia ostan paljon, koska ne on terveellisiä. Eli melkein joka aterialla mukana kaaleja / tomaattia / porkkanaa tms. Protskut sit tofusta, linsseistä, mustapavuista, kikherneistä, pakasteherneistä, quornista, fetasta, kananmunista, pähkinöistä, nuttolenesta, seitanista, kalasta jne. Wokkeja meillä syödään tosi paljon, koska niihin saa kätevästi tungettua kaikki nahistuvat kasvisten jämät ja protskuksikin kelpaa melkein mikä vaan. Sen verran hienostelen, että haluan että ruoka maistuu hyvältä ja siksi tungen wokkiin mukaan lurauksen sherryä, sitruunamehua, siirappia ja soijakastikketta - valkosipuli ja inkivääri on myös vakkarikamaa. Sobanuudelit on myös suosiossa.

Tämäntyyppinen salaatti on maistunut viime aikoina: http://www.maku.fi/blogit/keittiossa-kotona-ja-puutarhassa/kuuluisat-paahdetut-porkkanat-salaatissa-veriappelsiinien

Vähän oikaisen mutkia ja porkkanat paistan pannulla uunin sijaan, tulevat nopeammin. Belugalinsseihin olen hulluna, tosi hyvän makuisia ja runsaasti proteiinia. Keitän niitä noin 25 minuuttia ja marinoin seoksessa, jossa on oliiviöljyä, sitruunamehua ja balsamicoa, suolaa, pippuria, jauhettua korianteria yms. mausteita. Linssit säilyvät monta päivää ja niitä voi sit lisäillä erilaisiin salaatteihin.

Lotta Katariina
Pumpui

Hyviä vinkkejä, kiitos!

JenniMinni (Ei varmistettu)

Mun vakkari arkiruoka on keitetty, johon on laitettu papuja (esim. musta-, kidney-, härkäpapuja). Paistetaan tiukassa öljyä ja mausteeksi korianteria, kanelia, muskottipähkinää, chiliä ja suolaa ja yhden appelsiinin tai limen mehu. Ihan sairaan hyvä lisuke esim tofulle tai uunikanalle.

JenniMinni (Ei varmistettu)

Siis keitetty RIISI. Tärkeä sana jäi puuttumaan. :D Yleensä käytän tummaa tai basmatiriisiä.

Lotta Katariina
Pumpui

Oh, kuulostaa älyttömän hyvältä! Kiitos!

Mm. (Ei varmistettu)

Just suosittelin siskolle <a href="http://syotava.blogspot.fi/2015/12/kikherne-bataatti-paistos-v-g.html" rel="nofollow">tätä jumalaista kikherne-bataatti-paistosta</a> joten jatkanpa suosittelua. Ihan törkyhyvää! Ja bataatit voi tosiaan paahtaa uunissa vaikka edellisenä päivänä, ja lisätä joukkoon vimppona. Mun paistoksesta ei tosin ainakaan tuu noin kaunista kun kuvassa mutta maku ratkaisee. Naaaam!

kkkkkkatri (Ei varmistettu)

Pakko postaa Wellberries-blogin Kookos-kurkumakana parsakaalimuussilla:
http://www.wellberries.com/2015/05/20/kookos-kurkumabroileria-parsakaali...
Helppo, nopea ja aivan törkiän hyvää! Voi ehdä isomman satsin kerralla, toimii hyvin myös seuraavana päivänä lämmitettynä. Parsakaalin sekaan tosin keitin pottuja ehkä fifty-sixty niin sai vähän hiilareita ruokaan :) Ja samasta blogista rouskuvat ruusukaalit vielä lisäkkeeks niin päivän kasvikset syöty!

Kommentoi