Oopsie, eli miksi viljattomuus oli virhe

Pumpui

Seuraa opettavainen tarina siitä, miksi kannattaa pysyä perusasioissa.

Kotitaloudessamme on viime viikkoina yritetty vähentää hiilareiden syömistä. Tarkoitus ei ole missään nimessä karpata vaan hieman karsia turhia höttöjä ruokavaliosta. Perusluonteeltamme olemme molemmat mahdottomia hiilarinpuputtajia, ja jos vain mahdollista olisi, eläisimme pelkästään hampurilaisilla, tuoreella leivällä ja suklaalla. 

Hiilareita on helppo karsia lämpimistä ruoista, ei siinä mitään. Iltapala-aikaan taas meinaa iskeä tenkkapoo. Ei tee enää mieli syödä vihanneksia ja lihaa, kanamunatkin mieluummin jättää aamupalalle. 

Aki löysi internetin uumenista ohjeen viljattomille leipäsille, oopsieille. Paljon rasvaa, vähän hiilareita, yksinkertaista tehdä. Reseptin jakaneiden ihmisten mukaan oopsiet ovat parasta sitten siivutetun leivän (pun intended): "rakastin näitä, pakko jakaa tämä resepti teille", "aivan kuin oikeaa leipää". 

Opetus 1: Jos se on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta.

Tässä vaiheessa olisi ollut syytä jättää kokkailut sikseen. Laitoin etiäisistä huolimatta hösseliksi. Resepti oli varsin yksinkertainen:

3 munaa
100 g tuorejuustoa
ripaus suolaa
1/2 rkl psylliumia (halutessa)
1/2 tl leivinjauhetta (halutessa)

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset ja suola jäykäksi. Sekoita keltuaiset ja tuorejuusto keskenään. Lisää psyllium ja leivinjauhe (jos käytät) leipämäisemmän tekstuurin aikaansaamiseksi. Kääntele valkuainen sekaan. Tee lättyjä uunipellille. Paista 150 asteessa noin 25 minuuttia.

Opetus 2: Jos voit tehdä siitä marenkia, tee siitä marenkia.

Valkuaisia vatkatessani tajusin, että tässä vaiheessa voisin vielä perääntyä ja tehdä vaahdosta vaikka marenkia, uunikin oli läpimänä. Vaan ei. Minä hölmö jatkoin eteenpäin. Laitoin lätyt pellille ja uuniin. Keittiössä alkoi leijailla vahva kananmunien tuoksu.

Opetus 3: Munat munina ja leipä leipänä

Vajaa puoli tuntia, ja "leivät" olivat valmiit. Kasasimme "leipien" päälle voita, juustoa ja makkaraa. Ja sitten: mikä pettymys. "Leipä" oli koostumukseltaan jostakin vaahtomuovipatjan ja vedessä uitetun styroksin välistä, ja se lässähteli ikävästi puraistessa. "Leivän" maku oli tunkkaisen kananmunainen. Sanalla sanoen "leipä" oli aivan hirvittävää.

"Ei tehdä näitä enää ikinä", sanoi Aki heittäessään yli jääneet lätyt roskiin. Seuraavana iltana meillä syötiin teen kanssa ruisleipää ja kananmunia siinä päällä.

Share

Kommentit

Toimitus
Toimitus

Haha! Eli tätä reseptiä ei kannata testata... Kiitos koemaistajille :)

Lotta Katariina
Pumpui

Uhraudun yleisen hyvän vuoksi! :D

Daisy D. (Ei varmistettu)

Tämähän kuulostaa ihan yhtä "hyvältä" kuin se vastikään netissä pyörinyt kolmen ainesosan juustokakku (kananmunaa, tuorejuustoa ja valkosuklaata). Se maistui lähinnä makealle munakkaalle - varmasti hyvää siis, jos joku sattuu makeasta munakkaasta pitämään..! :-D Mutta piti kuitenkin kokeilla, kun gluteeniton ruokavalio on mun elämässäni vasta hyvin tuore tapaus. Mutta kiitokset minunkin puolestani koemaistajalle! Olisin hyvinkin saattanut langeta tuohon reseptiin, juustokakkukokemuksesta huolimatta!

Lotta Katariina
Pumpui

Outo on ihmismieli, vaikka muna-juustokakku kuulostaa kauhealta ja on vahvasti tätä "liian hyvää ollakseen totta" -osastoa ja kerrot että se ei ollut mitä piti, mun tekisi silti mieli kokeilla sitä :D

Daisy D. (Ei varmistettu)

Jos kokeilet, käytä ihmeessä maustettua tuorejuustoa (tai valkosuklaata, jos satut jostain sellaista maustettuna löytämään). Ne voivat pelastaa tilannetta itse asiassa aika paljonkin..! :-D Tässä nyt vielä se ohjekin: https://www.youtube.com/watch?v=dVvPOE-C7AE .

Maikkis Taas (Ei varmistettu)

Koiruli olisi varmasti tykännyt ;)

Lotta Katariina
Pumpui

En kyllä tiedä, se on oudon kranttu, olis saattanut jäädä siltäkin syömättä :DD

Hanna R.

"Leipä" oli koostumukseltaan jostakin vaahtomuovipatjan ja vedessä uitetun styroksin välistä

Aahhahaaa, putosin ihan täysin :D

 

Lotta Katariina
Pumpui

Oliskohan mulla tulevaisuus sittenkin ruoka-arvostelijana? :D

KiaQ (Ei varmistettu)

Kannattaa vatkata ne valkuaiset kunnolla. Ja sit tosi varovasti käännellä keltuaismössön sekaan. Ei siis todellakaan vatkata sekaisin. Muuten tulee lässähtävää, liisterimäistä.

Muttei silti mitenkään "leipämäistä" toki tule tuosta. Tosin en ole kymmeneen vuoteen juuri leipää syönyt, niin en kaipaakaan. Makeana oopsit menee hyvin. Maustaa vaniljalla tms ja syö marjojen ja kermavaahdon kanssa.

Lotta Katariina
Pumpui

Joo, varovaisuutta noudattaen mentiin, mutta aika kummallisia olivat. Makeana toimii varmasti paremmin.

jenni.. (Ei varmistettu)

Viljattomuutta kannattaa kokeilla, minulla on ainakin kevyempi ja energisempi olo sillä. Minulla tosin on myös kilpirauhasen vajaatoiminta, jonka takia alunperin aloin gluteenittomalle (käytän kauraa), mutta uskon, että siitä voi olla muillekin hyötyä. Mutta valkuaisista tehtyä pitsapohjaa kokeilleena otan osaa tuohon makuelämykseen :D Karppaajien suosimaa minuuttisämpylää kannattaa kokeilla. Ei tarvita kuin yksi kananmuna, reilu puoli desiä kuiva-aineita (mantelijauho, pellavansiemenrouhe ja kaurahiutaleet on omia lemppareita) ja pieni loraus jotain rasvaa. Mikrotusta mikronkestävässä kulhossa 1-2 minuuttia ja voila!

Lotta Katariina
Pumpui

Jesh, kiitti vinkistä! Pitääpä kokeilla tuota mukisämpylää.

Arro (Ei varmistettu) http://pulisonkinaisesta.blogspot.fi

Sun kirjotustyyli on kyllä mahtava :D

Lotta Katariina
Pumpui

Kiitos :)

Sniskan
På sniskan

Tulee mieleen katkera epäonnistumiseni kun päätin hiilarikauhuissani tehdä pizzapohjan viidestä kananmunasta. Uskoin mukisematta kun ohjeessa sanottiin, että pohja ei maistu munalle. Mille ihmeelle viisi kananmunaa ja ripaus suolaa voisi maistua, jos ei munalle? Niinpä. Siinä meni hyvät pizzatäytteet hukkaan märän munakkaan päällä lilluessaan.

Lotta Katariina
Pumpui

Hahaa, ihan sama ajatuskulku kuin itsellä. Tässä on munia ja juustoa, eli tämän täytyy maistua leivältä... tai sitten ei :D

Nekkutyttoe (Ei varmistettu)

Voi ei! :D Tästä tuli mieleen entinen työkaverini, joka kertoi tehneensä jonkun fitness-reseptin mukaan jäätelöä, jonka raaka-aineina oli maitorahkaa, raejuustoa ja banaania. Herkun mainostettiin maistuvan "ihan kuin Ben & Jerry'sille"... Ei kuulemma maistunut.

Lotta Katariina
Pumpui

No ei varmana maistu B&J:lle :D onhan noi tollaset "jäätelö"-systeemit ihan hyviä, mutta ei ne oikeaa jäätelöä voita, koska eivät tosiaan ole jäätelöä!

Realisti (Ei varmistettu)

Täsmälleen noin on käynnyt meilläkin ja pariin otteeseen. En uskonut ekalla kerralla, varsinkin kun kerrottiin minun tehneen jotain väärin taikinan teossa. Kyllä ne niin munalle maistui, että kompostiin lensivät.

Lotta Katariina
Pumpui

Mä en aio yrittää toista kertaa :DD

99800 Alaska

Yksi hyvä ohje on sellainen mihin tulee mantelijauhoa, juustoraastetta, kananmunia ja minä laitan vielä pellavansiemeniä. Löytynee hakusanalla juustoleipäset, karppileipäset tms. Lähimmäksi leivänmakua löytyy noista ja monia olen minäkin kokeillut.

Enkä käsitä, miksi joku voi väittää soseutetusta tummalla kaakaojauheella maustetusta avokadosta jäädytettyä tahnaa jäätelöksi!?

Lotta Katariina
Pumpui

Kiitti vinkistä, tuo kuulostaa jo kokeilemisen arvoiselta!

Niinpä, ei ole "suklaajäätelöä" vaan hyhmäistä avokadoa :D

99800 Alaska

Tai sitten teette näkkäriä! Ihan sikahyvää!

~jemmiina~ (Ei varmistettu)

mä siedän minuuttisämpylän, mä siedän viiden kananmunan pizzapohjan, se on jopa hyvää, mä siedän kahden raaka-aineen jäätelönkorvikkeet (=jäistä banaania+mansikoita soseutettuna/jäisiä mansikoita+kermaa soseutettuna), mutta mä en siedä mainitsemiasi oopseja enkä missään nimessä siedä kahden raaka-aineen lettuja (= banaania ja munaa paistettuna, yäääh).

Kommentoi