Serve the purpose eli sen oikean löytämisestä

Pumpui

Yhteistyössä Pelago 

Olenko muistanut vielä hehkuttaa teille sitä, että olen rakastunut? Tuorein palavien tunteitteni kohde on Saimaa-maantiepyörä.

Olen jo pitkään etsiskellyt tarpeeksi pienirunkoista, nättiä ja jokapäiväiseen käyttöön sopivaa mutta tarpeeksi nopeaa fillaria vanhan sotaratsuni tilalle, ja kun Pelagolta sitten otettiin yhteyttä ja kysyttiin kiinnostaisiko ottaa kesäksi uutuusmalli Saimaa koekäyttöön, tiesin että nyt olin tainnut löytää sen oikean. 

Olen suhtautunut uuteen fillariini samalla tavalla kuin jotkut suhtautuvat uusiin autoihinsa. Olen seissyt kellarissa ihailemassa sitä. Olen paasannut pyörästä kaikille jotka ovat osoittaneet etäisintäkään kiinnostusta sitä kohtaan. Olen jopa raahannut työkaverin käsipuolesta pihalle ihailemaan fillaria ja silitellyt sen stongaa hellästi kuin toiset menopelinsä konepeltiä. 

Olen minä kyllä muutakin tehnyt kuin vain ihaillut. Vajaassa neljässä viikossa kilometrejä on kertynyt reilut viisisataa. Pelagon periaatteena on tehdä tarkoitustaan palvelevia pyöriä, ja tässä mielessä minä ja Saimaa olemme erinomainen pari. Koska varsinaista maantieajoa minulle kertyy vain kenties kerran viikossa, kaipaan pyörältä myös työmatkajuhdan ominaisuuksia. Olen hiissannut kodin, työpaikan ja salin välistä pyhää kolmiyhteyttä lähes päivittäin ja tehnyt muutamana viikonloppuna pidempiä lenkkejä. Alkuun pyörä tuntui turhankin nopealta kaupunkiajoon, mutta liikenteen keskellä ajaminen alkoi nopeasti sujua. Fillarin säätäminen oikean kokoiseksi itselle vaati useamman testilenkin ja hieman hienosäätöä (pyörän sovittamisesta itselle oikeaksi tulossa juttua myöhemmin!) mutta nyt pyörä tuntuu istuvan käyttäjälleen pidemmissäkin ajoissa. 

Saimaa on yksi sievimmistä pyöristä joita olen nähnyt, ja siksi harmitti tehdä muutama järkevä ratkaisu Pelagon Helsingin-myymälän tyyppien lempeästi painostamana. Kauneimmillaan fillari on riisuttuna kaikesta turhasta ja olisin tavallaan halunnut omanikin nakuna, mutta tosiasia oli, että työmatka-ajossa lokasuojat ja tarakka tulevat tarpeeseen, sillä usein raahaan vähintään yhtä satulalaukullista roinaa mukana kelissä kuin kelissä. Ulkonäöllisesti ainoa huono puoli, jota olen pyörästä tähän mennessä löytänyt, on rungon maalin turhan pehmeä lakkaus. Kovakouraisten ihmisten fillarikellarissa runko on jo ehtinyt naarmuuntua muutamasta kohtaa. Mutta käyttöä varten se minulla onkin, ei (pelkästään) kiillottelua ja ihastunutta huokailua varten.

Testailen pyörää kesän läpi ja sitten pitäisi päättää, lunastanko fillarin ikiomaksi. Vaikka tiesinhän minä jo sen kun ensimmäistä kertaa vein Saimaan koeajolle: tämä on se oikea, kyllä tämä minulle jää. Ainoa, mikä puuttuu, on pyörältä nimi. Olen kutsunut sitä mielikuvituksettomasti Pelagoksi tai Saimaaksi, ja hetken harkitsin kunnioittavani eläkkeelle siirtyneen vanhan sotaratsuni Mustan Kostajan muistoa nimeämällä tulokkaan Vihreäksi Kostajaksi, mutta se kuulosti vähän hölmöltä. Ehkä se voisi olla Pullervo, Saimaa- ja norppayhteyksiensä takia? 

Kommentit

sup (Ei varmistettu)

Ymmärrän täysin! Itsekin hivelen välillä tuttujen (ja tuntemattomien) kauniita fillareita. Itse ajelen pääsääntöisesti maantiepyörä Sinisellä Paholaisella mutta haaveissa siintelee Pelagon Airisto. Sillä hoituisi nykyinen lyhyempi työmatka kevyesti ja lapsen saisi tarakalle tarvittaessa, perheen kesäretketkin hoituisi. Joskus vielä sitten semmoinen täysin riisuttu malli vain ihastelua varten olohuoneen seinälle... Ehkä Saimaan nimeksi voisi antaa Saimi tai Saima?

Lotta Katariina
Pumpui

Totta, käyttöpyörää ei ehkä viitsi ripustaa ihailtavaksi sisälle. Meillä oli pitkään miehen maantiepyörä olohuoneen katseenvangitsijana kyllä...

Miinaasdffds (Ei varmistettu)

Miten olis ihan vaan Saima? :D

Lotta Katariina
Pumpui

Saima olisi kyllä lyhyt ja ytimekäs.

Eilisen lupaukset

Sama tuli mullekin mieleen, tosin sekä Saima että Harmaja. 

Lotta Katariina
Pumpui

Ihanat runolliset nimet! Harmaja olisi ihana.

Mutta ehkä pakko kallistua kaverin ehdottamaan Saima McSaiface -nimeen kuitenkin :D

Taavikki (Ei varmistettu)

Ja mää luulin, otsikon perusteella, että nyt puhutaan parisuhteesta...

Lotta Katariina
Pumpui

Voi ei! Ehkä tää sama käy myös sen oikean parin löytämisestä: käyttötarkoitusta vastaava ja olis ihan kiva jos silmääkin miellyttää ;)

raitapöksy (Ei varmistettu)

Hei ja kiitos kivasta blogista! Tätä kautta törmäsin tuohon Pelagon Saimaa- pyörään ja löysin itseni koeajamassan sitä jo seuraavana päivänä Kalevankadun myymälässä, kiitos siis vinkistä! No, nättihän se oli kuin mikä! Etsinnässä itselläni ollut cc jo pidemmän aikaa ja nyt alkaa pyöräkuume käydä sietämättömäksi. Lyhyelle (vajaa 160cm) tarpeeksi pienellä runkokoolla olevan cc:n löytäminen on noh, yllättävän hankalaa. Saimaa oli kuitenkin ajokokemukseltaan aikas hyvä. Pienimmän runkokoon vaakaputken pituudesta huolimatta (n. 51cm) reach oli ihan passeli.

Pohdinkin, meneekö Saimaa mielestäsi käyttötarkoitukseltaan hyvästä cyclosta - siihenhän saa suht leveät renkaat (35) - vai tuleeko tässä tuo paino vastaan? Puhdasverinen maantiepyörähän Saimaa ei ilmeisesti ole.

Kivoja fillarointeja loppukesään!

Lotta Katariina
Pumpui

Moi, ja kiitos! :)

Tosiaan, Saimaa ei ole puhdasverinen maantiepyörä, vaan ehkä enemmän cyclocrossmainen (tämä erottelu nyt on musta vähän hämärä lähtökohtaisestikin, mutta ei mennä ehkä siihen :D). Mun käyttötarkoituksiin (satunnaiset pitkät lenkit + kaiken kelin työmatkat) on juurikin passeli, varsinaiselle kisamaantiepyörälle mulla ei tällä hetkellä ole tarvetta, vaan nopealle ja näppärälle monikäyttöfillarille. Eli cc-mielessä Saimaa on aika hyvä peli, ja olen ajanut sillä hiekkateitäkin jos niitä on eteen sattunut. Talveksi mietin laittaa leveämmät nastarenkaat, nopeuttahan se syö ja painoa tulee lisää, mutta ajoaikaa saa sitten ympäri vuoden. Painoahan mulla on pyörässä vähän enemmän jo nyt kun on lokarit ja tarakka laukkuja varten, mutta ne on kaupunkiajossa ja omassa käytössä aika ehdottomat. 

Fillaroinnin iloa! 

raitapöksy (Ei varmistettu)

Kiitos vastauksesta!
Taitaa tuo Saimaa sitten lähteä tilaukseen. Kyllä sen verran kummittelee mielessä. Mies miettii aina liikaa noita teknisiä ominaisuuksia, mulla enemmän mielessä tuo geometria, pitää olla sopiva, eikä nätti ulkonäkökään haittaa. Kivaltahan tuo Saimaa monen epäsopivan jälkeen tuntui. Ja plussaa monikäyttöisyydestä.

Ja joo, cc/maantiepyörä, kuka noista ottaa selvää. Siihen sekaan kun vielä iskee GG:n (?), niin ollaan syvissä vesissä... Kunhan on kiva ajaa ja pääsee tarvittaessa sopivan lujaa. Se riittänee (tässä vaiheessa) mulle :)

Lotta Katariina
Pumpui

Hieno homma! Tuntuma ja käyttötarkoitukset on aina niitä tärkeimpiä kuitenkin - eikä se kyllä haittaa että on hirveän nätti pyörä :D

Lotta Katariina
Pumpui

Huomasithan muuten että Saimaa on nyt -15 % alessa? :) https://www.pelagobicycles.com/btw/sibbo-saimaa-special-summer-offer/

raitapöksy (Ei varmistettu)

Ui, tarjouksessakin vielä! Kiitos infosta, ehkä tämä on kohtalon sanelemaa... :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.