Testissä: Garmin Vivoactive

Pumpui

Yllättävän monipuolinen Vivoactive on yksinkertaisen aktiivisuusrannekkeen ja kunnianhimoisen sporttikellon lemmenlapsi.*

Garminin Vivoactive on aktiivisuusrannekkeen, älykellon ja sporttilaitteen yhdistelmä, joka asettuu mukavasti yksinkertaisten aktiivisuusrannekkeiden ja monimutkaisempien sporttikellojen välimaastoon niin ominaisuuksiltaan kuin hinnaltaan (ovh 340 e, monin paikoin myynnissä noin 250 eurolla).

Parasta Vivoactivessa on, että se ei ole pelkkä aktiivisuusranneke. Itselleni muutaman kuukauden testijakson aikana laite on ollut ensisijaisesti kello, sitten sporttilaite ja kolmanneksi aktiivisuuden seuranta-apparaatti. Aktiivisuusrannekkeet kehittyvät jatkuvasti huimaa vauhtia, ja pikkuveljeensä, aktiivisuusranneke Vivofitiin verrattuna Vivoactive on ottanut aimo harppauksen eteenpäin aktiivisuuden seurannassa.

Bloggaaja operoi kelloaan kesken juoksulenkin.

Vivoactive mittaa päivittäiset askeleet, loggaa treenit ja tarkkailee unta. Päivittäisiä statistiikkoja voi seurata kännykästä (iOS, Android), tarkempia tietoja saa koneen kautta. Itse kello on kevyt ja sporttikelloksi poikkeuksellisen litteä. Kosketusnäytön ja muutaman numiskan käyttäminen on yllättävänkin luontevaa.

 

Aktiivisuuden seuranta:

Laite näyttää päivän askeleet ja aktiivisuuden mukaan mukautuvan tavoitteen sekä arvion kalorinkulutuksesta.

Laite laskee päivän askeleet ja muistuttaa (halutessa) lähtemään liikkeelle. Askeleiden seuraaminen on välillä kenties vähän triviaalia, mutta yhtä kaikki hauskaa. Kesällä on ollut mielenkiintoista seurata, kuinka on vahingossakin tullut käveltyä monena päivänä kymmenestä pariinkymmeneen kilometriä.

Paras ominaisuus laitteessa on unen seuranta. Siinä missä pikkuveli Vivofit piti aina muistaa laittaa unitilaan, Vivoactive päättelee itse – ja vieläpä melko tarkasti – milloin käyttäjä on nukahtanut ja milloin noussut ylös. Yön ajalta voi saada tunti- ja minuuttimäärän lisäksi tarkempaa statistiikkaa unen laadusta ja unenaikaisesta liikkumisesta. Arvokkainta on seurata unen määrää viikko- ja kuukausitasolla Garmin Connectin kautta, sillä vasta isompi kuva antaa osviittaa siitä, onko unta tullut tarpeeksi.

Kaavio bloggaajan unesta neljän viikon ajalta. Hyvin erottuvat graafista muutamat vähäuniset yöt ja niitä seuraavat pitkät paikkailu-unet.

 

Sporttikello-ominaisuudet:

Vivoactive on erinomainen vekotin paljon juokseville ja pyöräileville. Laitteeseen on valmiiksi asennettu ohjelmat kävelyn, juoksun, pyöräilyn, uinnin, sisäpyöräilyn, sisäjuoksun ja golfin seurantaan.

Kello sopii erityisesti juoksijoille, jotka haluavat dataa lenkeistään mutta arastelevat varsinaisen juoksukellon ostamista. Siinä missä valtaosa markkinoiden aktiivisuusrannekkeista loggaa juoksun ajalta vain käytetyn ajan ja sykkeen, saa Vivofitin kautta ulos dataa myös vauhdista, etäisyydestä ja kadenssista.

Dataa juoksulenkin varrelta. 

Olen aikaisemmin testannut Forerunner 15:tä, joka on Garminin juoksukellomallien yksinkertaisemmasta päästä, mutta Vivoactive pesee simppelin juoksukellon mennen tullen käytettävyydessä. Siinä missä Forerunner 15:llä oli lähestulkoon mahdoton saada yhteys GPS:ään, nappaa Vivoactive satelliitista kiinni saman tien, eli pihalla ei tarvitse uunoilla yhteyttä odottaen. Laitteen näkymiä voi muokata helposti itse, joten haluamiaan syke-, matka- ja kadenssitietoja pääsee tarkastelemaan sormen pyyhkäisyllä myös juoksun aikana.

Myös pyöräillessä laite toimii erinomaisesti. Testasin pyöräominaisuuksia työ- ja asiaintoimitusmatkoilla, jolloin tärkeimmät tiedot ovat aika ja etäisyys. Garminilla on myös kadenssimittareita, jolloin vakavammin mankelointiin suhtautuva käyttäjä saa lisää tietoa irti.

Uidessa kello toimii myös moitteetta (joskin suosittelen käynnistämään seurannan ennen altaaseen hyppäämistä: laitteen näpyttely vedessä osoittautui nimittäin erinomaisen haastavaksi, kun kumpaakaan kättä ei pystynyt käyttämään pinnalla pysymiseen). Testiuinnilla laite pysyi hyvin kartalla kierroksista (harjoituksen aluksi valitaan altaan mitta), avovesiuinnilla voinee hyödyntää GPS:ää. Harmillista kyllä laite ei tue multisport-ominaisuutta, joten lajien saumaton yhdistäminen ei onnistu.

Omassa käytössäni isoin – ja varsin merkittävä miinus – on valmiin voimaharjoitteluohjelman puute. On suorastaan järjetöntä, että aktiivisuusmittariin ei ole valmiiksi asennettu ohjelmaa, jolla saisi logattua vaikka pelkästään voimatreeniin käytetyn ajan ja sykkeet. Garmin IQ –sovelluskaupasta saa ladattua jos jonkinmoista ohjelmaa (mm. erilaisia kellonäkymiä ja vaikka frisbeegolf-applikaatioita), mutta perusapplikaatiota voima- tai punttitreeniin ei laitteelle vielä ole. Garminin varsinaisiin sporttikelloihin tällaisia ohjelmia saa, joten kenties pian myös Vivoactiveen. Silti lähetän toiveen Garminin suuntaan: tehkää asiakkaillenne suuri palvelus ja ottakaa voimaharjoittelu vakio-osaksi valmista lajivalikoimaa! Voi toki olla että Garminilla halutaan ohjata eri lajeja aktiivisemmin treenaavat korkeamman hintaluokan apparaattien pariin, mutta yhtä kaikki olisi kivaa, että yksinkertaisemmissakin malleissa voisi logata normaalia punttitreeniä.

 

Käytettävyys, akun kesto ja muut nippeliasiat:

Garmin Connectista pääsee tarkastelemaan omia toimiaan. (Toim. huom. en oikeasti juokse noin hitaasti, syytän usein lenkeillä mukana olevaa koiraa joka haluaa pysähdellä.)

Käytettävyydeltään Vivoactive on erinomainen. Kosketusnäyttö toimii hyvin, ja valikoita on helppo käyttää. Akun kesto on GPS-tilassa noin 10 tuntia ja pelkässä kellomoodissa kolmisen viikkoa. Itse olen ladannut masiinaa noin kerran viikossa.

Siinä missä itse laite on toiminut moitteettomasti, Garmin Connectin käyttäminen puhelimessa ja koneella on välillä ollut hiukan vaivalloista. Välillä kellon tietojen synkronoiminen iPhonen kanssa on takkuillut, ja lataamani applikaatiot katosivat ohjelmistopäivityksen myötä.

Vivoactive on myös yksinkertainen älykello. Kun laite on yhteydessä Bluetoothilla kännykkään, tulevat puhelimen ruudulle tulevat notifikaatiot näkyville myös kellon näytölle. Itselleni tämä ominaisuus ei tuo merkittävää lisäarvoa, mitä nyt välillä on ollut ihan hauska suihkussa ollessaan lukea Facebookin kautta tullut viesti tai huomata kännykän ollessa äänettömällä laukussa, että joku yrittää soittaa. Hassuinta oli se, että Slush-tapahtuman applikaatio lähettää minulle itsepintaisesti notifikaatioita menneisyydestä: harva se päivä saan ilmoituksen, että jokin ohjelma alkaa jollakin lavalla viiden minuutin päästä.

 

Plussat:

  • käytettävyys
  • akun kesto
  • ohut ja kevyt
  • monipuoliset juoksu- ja pyöräilyominaisuudet
  • unen mittaus

Miinukset:

  • sykkeen mittaus sykevyöllä, ei ranteesta
  • valmiin voimatreenimoodin puuttuminen
  • välillä takkuileva synkronointi

 

Lopputuomio:

Erinomainen ja yllättävän monipuolinen aktiivisuusranneke! Muutamalla lisäominaisuudella laite saisi lähestulkoon täyden kympin, nyt arvosana on vahva 9.

 

Jäikö jokin asia laitteessa vielä askarruttamaan? Vieläkin perinpohjaisempi arvio DC Rainmakerin sivuilla, lisätietoa laitteesta myös Garminin kotisivuilla. Arvioni Vivofitistä ja Garmin Forerunner 15:stä täällä.

 

*Garmin tarjosi tuotteen testiin, näkemykset ja mielipiteet täysin omiani

Kommentit

Pullero (Ei varmistettu)

Loistava raportti! Tämän perusteella sopii minulle loistavasti. Hankintaan! Kiitos!

Lotta Katariina
Pumpui

Kolmen pennin DC Rainmaker kiittää ja kuittaa, hyvä jos voin olla hyödyksi! :)

Vivofit ranteessa (Ei varmistettu)

Kiitos monipuolisesta arviosta! Kuulostaa todellakin ottaneen ison harppauksen eteenpäin Vivofitistä, jota itse käytän. Tsekkasitko lenkkejä koskaan yhtä aikaa jollakin puhelinsovelluksella? Eroa Vivofitin lukemilla ja SportsTrackerillä on melkoisesti, joten seuraan nyt hikilenkit ST:llä, Vivofitillä taas yleisesti päivän ja viikkojen askeleet ja unen. Tosin välillä unohdan laittaa unitilaan, joten Vivoactive olisi sen takia hyvä hankinta. Nykyinenkin aktiivisuusranneke on motivoinut liikkumaan enemmän ja tutkimaan omia lukemiani, joten tuo voisi olla seuraava motivaattori. Miten muuten koit tuon ranteessa: näyttää isolta mutta melko litteältä ja vaivattomalta pitää - vai takkuaako se hihansuihin?

Lotta Katariina
Pumpui

En tehnyt ristiinvertailua sovelluksella, mutta GPS vaikutti ihan luotettavalta. Vivofitin lukemiin en suoraan luottaisi, se kun laskee vain askeleiden perusteella. 

On tosi hyvä että tuota ei tarvitse laittaa unitilaan, mulla oli Vivofitissä aina monta "unetonta" yötä putkeen kun simahdin ennen kuin muistin laittaa laitteen unitilaan.

Ei jää hihoihin kiinni, välillä repun hihnaan kyllä. Mutta sopii tällaiseen pienempäänkin ranteeseen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.