Tunkekaa se karppauksenne...

Pumpui

Minua alkaa kuulkaa risoa tämä karppauskeskustelu. Ei se mitään, että tarkistetaan ravintosuosituksia ja kehotetaan ihmisiä syömään vähemmän höttöpullaa, hyvä vain. Sitä minä taas en jaksa, että karppaaja on tämän syksyn virallinen jeesustelija. Karppaaja saa katsoa leivänsyöjää uskovaiselle ominaisella, teennäistä sääliä ja huonosti peiteltyä omahyväisyyttä tihkuvalla katseellaan ja sanoa "Voi, etkö sinä tiedä, kuinka paljon parempaa elämä on ilman hiilihydraatteja."Olen tähän mennessä ollut vaiti koko hiilarikeskustelusta, koska kannatan hyvinvoinnista puhumista. Mutta nyt tämä alkaa saada koomisia piirteitä. Olen viimeisen vuorokauden aikana joutunut kuulemaan jeesustelua siitä, kuinka hyviä ja lähestulkoon terveysvaikutteisia "karpit letut" ovatkaan ja lukenut Mömmöstä, että Aller lanseeraa karppaajille oman lehden, Fit Karppaajan.

Noh, eiköhän meillä ensi vuonna ole jo uusi jeesusteltava juttu. Sitä odotellessa postaan tähän alle pullakuvan. Ja nämä eivät ole mitään "karppipullia", mitä helvettiä se ikinä tarkoittaakaan.(kuva: myllyn paras)


Kommentit

MariaR

Asiaa! Mitä tapahtui terveelliselle ruokavaliolle, jossa kaikkea voi syödä kohtuullisesti, kuitua saadaan tarpeeksi, verisuonia ei tukita kovilla rasvoilla ja niin edelleen...? Toimiihan se tietysti laihdutuskuurina laittaa puolet ruuista kieltolistalle ja ymmärrän, että maltillinen hilihydraattien vähentäminen tekee hyvää, mutta usein karppaajan ruokavalio näyttää ihan vaan epäterveelliseltä pitkällä tähtäimellä.

Olen törmännyt samaan hiilihydraatiton elämä on parempaa elämää -hurmokseen, mutta mun mielestä elämä on just hyvää, kun syö normaalisti, harrastaa liikuntaa ja laittaa energiansa muihin juttuihin kuin tiettyjen ruokien välttelyyn.

PS.  Vaikuttaa siltä, että karppauksesta innostuvat nimenomaan ne, jotka eivät harrasta liikuntaa, ainakaan kovatehoista liikuntaa.

Lotta Katariina
Pumpui

Kohtuus ja tasapainoisuus on niin arkipäiväistä, kai se on hienompaa sanoa olevansa "karppi" kuin syödä ruokaympyrän mukaan.  Asioista vain tulee niin helposti ihmisille dogmi, ja sitten sitä tuputetaan muille kuin jotain suurempaa ajatusmaailmaa. Pidempikestoista urheilua ei vähillä hiilareilla ainakaan harrasteta. Itse en pystyisi mitenkään kuntoilemaan jos en saisi syödä kunnolla!

Minusta myös kuulosti kamalalta myös joidenkin Amerikan-tähtösten suosima trendidieetti, jossa sallittujen ruoka-aineiden määrä on rajoitettu sataan, ja niistä 90 % taitaa olla parsaa. Voi yh. Olisipa mälsää, jos pitäisi täysin kieltää itseltään mieluisia ruoka-aineita.

 

MariaR

Jep, noi kaikki rajoitukset on muotia, mutta niin...turhia. Miksi tehdä ruuasta niin iso juttu? Ja jos oikeasti treenaa jotain muutakin kuin syke70 kävelyä niin tarvii hiilareita energianlähteeksi ja palautumiseen, ja toisaalta voi myös syödä enemmän ja vapaammin. 

Lotta Katariina
Pumpui

Liikkumiseen ei liity samanlaista helppoa mielihyvää kuin syömiseen. Siinä tulee ensin epämukava olo, ja sitten vasta se palkinto.

MariaR

Niin, makaan itsekin sohvalla harva se päivä suklaakeksi suussa. :)

Lotta Katariina
Pumpui

Oikein!

Vieras Mies (Ei varmistettu)

Karppaus on perseestä. Tykkään hyvästä ruuasta ja runsaasta liikunnasta. Kun  minut joku ystävällisesti kutsuu kotiinsa syömään, en mä jumalauta ala motkottaman "mä en voi syödä sitä, enkä tätä, ja tota vain hyvin vähän". Kun nenän edessä on etanoita ja patonkia, niin kyllä se lautanen syödään tyhjäksi ja putsataan lopuksi leivällä. 

Toisekseen en pysty millään syömään "karppiruokaa" riittävästi. En laihdu, mutta lihasten glykolivarastot (tai jotain semmoista) eivät palaudu kunnolla. Tämä ei haittaisi, jos harrastaisi jotain missä on vain lyhyitä suorituksia, mutta kun keho menee aivan spagetiksi ja homma alkaa vituttamaan. 

Lääkärin neuvosta otin paholaisenpullat mukaan ruokavalioon. Kas kummaa, kestävyys palasi. Mutta liika on liikaa ja jos lounaalla vetää hiilaripommin niin taas nukuttaa. Karppiruuan kanssa tätä ongelmaa ei ollut. 

Eli kannattaa kuulostella kehoa ja säädellä ruokavalio sen mukaan. Ja välillä hupsutella. 

Pekonilihamunakas (Ei varmistettu)

Kannattaa ajatella asiaa toistepäin. Me kaikki 6928800744 maailman ihmistä emme välttämättä ole aivan samasta muotista valettuja.

Karppaus tai ylipäätään oman ruokavalionsa ajattelu on saanut monen laihtumaan. Monen voimaan paremmin koska esimerkiksi vilja ei välttämättä sovi niin hyvin kaikille kuin annetaan ymmärtää -- sehän on tullut ruokavalioon vasta hiljattain ihmisen kehitykseen nähden. Se on pistänyt monen miettimään mitä meille kaupassa oikein myydään -- yleensä VHH-ruokavalioon siirtyvä ihmettelee ensimmäisenä kaupassa miten paljon niitä hiilihydraatteja on kaikkialla. Karppaus on myös pelastanut monia diabeteksestä ja korkeasta verenpaineesta, laskenut suomalaisten painoa ja tuonut ihmisiä ruokatietoisemmaksi. Ylipainoiselle urheilun harrastaminen on henkisesti vaikeaa ja ennenkaikkea fyysisesti riskialtista.

Virallinen ruokaympyrä ei tähän ole pystynyt. Virallinen ruokaympyrä ei ole saanut ihmisiä ajattelemaan omilla aivoillaan.

Toki moni enemmän tai vähemmän karppausta oikein tain väärin kokeillut palaa entiseen ruokavalioonsa ja mikään ei ole muuttunut. Mutta moni muuttuu ja jokainen näistä on hyvä asia, oli tapa mikä tahansa.

Karppaan itsekin. Tai oikeastaan lopetin vain leivän ja maidon. Vatsa ja keho voi huomattavasti paremmin. Ähkyt ja makeanhimo on historiaa. Urheiluharrastuksiini VHH:lla on riittänyt energia. Enemmänkin kyse on siitä että rasvakammo on muuttunut puhtaammiksi raaka-aineiksi ja kasvaneeseen kasvisten syömiseen. En välitä pätkääkään mitä media kirjoittaa aiheesta, olen tyytyväinen että kokonaisuus toimii.

Syy miksi voin suositella karppaamista on se, että se auttaa ihmisiä paremmin ymmärtämään mitä syövät. Ihmiset oppivat jotain sisältöä siihen että sanovat "kovat rasvat pannaan" tai "kuitua pitää saada", tai mitä nyt sanovatkaan.

Ja kuten sanoin aluksi, en usko että olemme kaikki samanlaisia. Ihminen on elänyt aika pitkään ja nykyinen ruokavaliomme on aika tuore. Uskon että se sopii eri ihmisille hiukan eri tavalla.

PS. Enkä ole syönyt pekonilihamunakkaita..

Lotta Katariina
Pumpui

Pekonilihamunakas: Pidän kovasti siitä, että karppaus on saanut monet laihtumaan ja terveemmiksi muutenkin. Se on hyvä asia, ja varmasti on monia joille hiilarit vain eivät sovi. Sitä taas minä en siedä, että siitä tehdään dogmi, jota tuputetaan muille.
 

Ps. Pekonimunakas on tosi hyvää!

 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Välillä tuntuu, ettei ihmiset vieläkään tajua mitä tekee. Mummo raukka tuli muutama päivä sitten ostamaan salaatin lounaaksi kahvilasta jossa olen töissä. Hän ei ottanut leipää, koska Heikkilä oli juuri aamulla paasannut TV:ssä kuinka se on pahasta. Mummo ei jaksanut syödä koko salaattia, mutta jälkiruokakahvi kyllä maistui. Ja sen kanssa tietysti iso pala tuorejuustokakkua.

Tuohan on vain itsensä huijaamista. Raukka varmaan luuli syövänsä terveellisesti?? Huhhuh.

Go With the Flow

Karppaus on helppo tapa laihduttaa ja yleensä toimii. On helpompaa sanoa, että karppaan, kun tietoa löytyy joka reiästä jolloin dieetin pitäminenkin on helpompaa. Karppiruokavalio on myös yleensä kaikkea muuta, kuin näännyttämistä, joten sekin helpottaa ihmisiä huomattavasti. Eikä se ruoka pahalta maistu, paitsi ne joissa on makeutusainetta :--D

MUTTA. En luota siihen, että ruokavaliota voisi terveydellisistä syistä pitää ikuisuuksiin. Ihan oikeasti, kun olet laihtunut tarpeeksi, tai muutama kilo pitäisi vielä pudottaa, tuleekin se vaihe, että liikuntaa pitäisi alkaa harrastaa. Joka taas ei onnistu ilman hiilareita. Ainakaan se pitkäkestoinen, joka rasvaa juurikin polttaa. Muutenkin, jaksaminen voi lopahtaa tarpeeksi kauan karppinaolemisella.

Siinähän ei ole mitään pahaa, että vähentää hiilareita. Itsekin olen tehnyt niin ja saanut sillä huomattavia vaikutuksia. Mutta. Syön silti aamuisin puuroa, pari kertaa viikossa perunaa, joskus täysjyväruisleipää ja hedelmiä. Pastalla herkuttelen harvoin ja valitusti ja sokeria ja valkoista vehnää todellatodellatodella harvoin. Se toimii minulla ja varmasti monella muullakin.

Pointti onkin siis varmaan siitä, että on helpompi mennä ääripäähän, kuin pysyä siinä kohtuudessa. Mutta se on opettelemisen arvoinen asia. Enkä oikeasti kiellä sitäkään, että jollekkin täyskarppius sopii täydellisesti, en yhtään epäile. Se, mitä oma keho sanoo on tärkeintä. Mutta kannattaa ainakin antaa keholle niitä vaihtoehtoja, eikä jummata siihen yhteen ainoaaan dieettiin koska se toimii kaikilla muillakin ja on helppo.

Vierailija (Ei varmistettu)

Se missä media on jotenkuten onnistunut on kokemukset epäonnistuneista karppauksista, oli sitten kyse siitä mummosta joka jätti leivän mutta söi kakun, urheilijasta jolla ei ollut ehkä mitään tarvetta edes karpata, tai yksinkertaisesti vain sen että jollekin VHH-ruokavalio ei yksinkertaisesti sopinut.

Eli palataan taas siihen että one food doesn't fit all. Ruokasuositusten ja -valioiden tulisi antaa ihmisille vapaus etsiä se itselle parhaiten sopiva vaihtoehto. Urheilua voi tehdä eri tavalla, eri ihmisillä on erilainen tapa käyttää energiaa ja "hampaat irveässä vääntäminen jotta voi syödä vapaasti leipää" ei ole mikään järkevä tavoite. Oma kulutus on myös yksilöllistä eikä sitä voi kotioloissa mitata. Meille tuputetaan kaikenlaista actimelia, probioottia ja ties mitä vatsavaivoihin sen sijaan että ohjattaisiin kokeilemaan erilaisia ruokavalioita itse syyn löytämiseksi.

Muuten keskustelu on enemmänkin ollut äärilaitojen välillä "hiilarit tappavat meidät" vs. "7-9 palaa leipää päivässä on syötävä tai kuolee, emme tutki VHH-dieettejä kun on parempaakin tekemistä". Ei ihme että kukaan karppaaja ei näe julkisessa keskustelussa itseään, tuskin kukaan muukaan.

Holidayn ruokavalio on todennäköisesti hyvin lähellä sitä mitä normaali karppaaja syö, pl. perunat. Niiden sijalla voi sitten syödä vaikkapa muita kasviksia (esimerkiksi meillä perunaa ei ole tullut syötyä kuin kerran vuodessa muutenkaan).

Meillä tuo leivän ja maidon poistuminen ruokavaliosta numeroissa mitattuna tietysti ensisijaisesti vähensi ns. turhia kaloreita. Tämä olisi normaalina dieettinä tavoitekin mutta kun samalla vatsa ja suoli voi paremmin, olo muutenkin parempi, jaksaa paremmin hereillä, päiväunia ei kaipaa, energia ei ole loppunut ja ruuan jälkeen ei ole enää ähkyä -- pisti miettimään, wtf?

Tiinatuulia (Ei varmistettu)

Itseäni taas ärsyttää se, että karppaajia ei jätetä ruokavalionsa kanssa rauhaan vaan joka tuutista erilaisten maatalousteollisuuden ja jyväjemmareitten maksamien asiantuntijoiden toimesta tuputetaan ajatusta siitä, että sama ruokavalio sopii jokaiselle ja ''kohtuus kaikessa'' ja niin edelleen. 

Itse aloitin karppaamaan jo suurinpiirtein viisi vuotta sitten, eikä silloin ketään kiinnostanut miten minä henk. koht. syön. Nyt se on  jokapaikassa esiin nostettava polemiikki ja minä saan perustella toisille miksi syön jollain tietyllä tavalla ja miksen syö niin kuin muut ihmiset tai niinkuin ihmisen kuuluu. Kaikkea sitä kuulee. Itseäni ei ainakaan voisi vähempää kiinnostaa toisten ihmisten ruokavaliot ja ruokavaliorajoitukset jos ne saavat ihmiset voimaan hyvin, oli nyt kyse sitten minkälaisesta ruokavaliosta tahansa. 

Ihan yhtä naurettavaa on se, että jotkut himokarppaajat käy toisille tunkemassa ajatusta karppaamisesta vaikkei se voisi kuulijaa vähempää kiinnostaa.

Ja kuten ylläkin on manittu, julkisuudessa esiintuotu karppaaja joka syö vain voita ja voissa paistettua pekonia ja silavaa on hyvin hyvin kaukana siitä totuudesta mitä vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat ihmiset yleensä ovat. Myönettään että olen itsekkin silloin kun aloitin karppaamaan laihduttaakseni, noudattanut suhteellisen tiukkaa atkinsmaista ruokavaliota, mutta sitä en kyllä halunnut ylläpitää kovinkaan kauan.

Käsittelin myös omalla palstallani tätä samaa aihetta. http://www.lily.fi/juttu/ruokavaliosota

Lotta Katariina
Pumpui

Tiinatuulia: Oikeassa olet, tuntuu että mediassa päästetään esiin vain pelkkää voita syövät äärikarppaajat tahi joku Leipätiedotuksen jantteri, jonka pitää jo ihan työpaikkansa säilymisen vuoksi komentaa kansaa syömään leipää. :)

naturesson (Ei varmistettu)

Karppauskeskustelussa on lähtenyt mopo lapasesta nyt myös virallisten suositusten puoltajilla. Uhkaillaan jopa kuolemalla ja haukutaan lahkolaisiksi ja fanaatikoksi kaikkia virallisesta linjasta hiemankin poikkeavia.

Nyt ovat keksineet myös sen takuuvarman propagandakeinon, eli lapset. Lapset ovat vaarassa perheessä, jossa tarjotaan kirjolohta vihannespedillä. Sen sijaan ne 80 % suomalaislapsista, jotka syövät viikosta toiseen perunamuusia ja nakkikastiketta ja muuta "normaalia kotiruokaa" eivät näytä huolettavan.

Luulin aina, että ihminen pysyy kyllä terveenä, kun syö monipuolisesti kalaa, vihanneksia, marjoja, kananmunia, pähkinöitä, papuja ja lihaa. Nyt saan kuulla, että ruokavalio onkin terveellinen vain, ja vain, jos siinä on myös perunaa, pastaa, leipää, riisiä ja muuta vatsantäytettä. En ymmärrä mihin tämä logiikka perustuu. Kuidusta ei voi olla kyse, koska sitä saan riittämiin muista ruoista.

En käytä juurikaan edes sitä kammottua voita. Kypsennän esimerkiksi lohipalan hauduttamalla uunissa vihannesten kanssa. Tämäkään ei kuitenkaan riitä virallisten suositusten puolustajille, vaan ne ravintoympyröissä kuvatut pullat, sämpylät, näkkärit ja pastat pitäisi saada jotenkin pakotettua ravintooni.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.