Tytöt rulaa

Pumpui

On kivaa ja välillä vähemmän kivaa olla tyttö.

Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Plan kuvailee päivän tarkoitusperiä näin:

"Kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10. muistuttaa syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa ikänsä ja sukupuolensa takia. Toisaalta se on juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet. Poistetaan esteet tyttöjen tieltä ja luodaan tasa-arvoisempi maailma!"

Sain kasvaa onnekseni ympäristössä, jossa tytöillä on valtavasti mahdollisuuksia. En koskaan muista ajatelleeni, että en voisi tehdä jotain koska olin tyttö (paitsi osallistua kolmannen luokan yleisurheilukisoissa pituushyppyyn enkä tyttöjen tyhmään pallonheittoon). Meillä kotona oli ilmiselvää, että tytöt voivat tehdä mitä haluavat, ja osallistuinkin pienenä niin "tyttöjen juttuihin" kuin pelasin naapurin poikien kanssa kiekkoa pihassa tai remppasin faijan kanssa taloa.

Toki muistan hetkiä, jolloin tuntui että tyttöjä ja poikia ei kohdella samalla tavalla: pojat saivat pelata jääkiekkoa ja nikkaroida kaikkea kiinnostavaa, kun tytöt joutuivat ompelemaan kukkakuvioista housuhametta rättikässässä ja tanssimaan kikapoota luistimilla. Pojat saivat myös helpommin anteeksi asioita: heikompia arvosanoja, fyysistä tapaa kommunikoida. Tytöille usein annettiin rooli huolenpitäjinä ja poikien perään katsojina. 

Olen aina ollut herkkä tytöttelylle: olen kieltäytynyt keittämästä kahvia, kun korkeammassa asemassa työelämässä oleva setämies on sanonut klassiset "tyttö keitäpäs kahvit". Olen yrittänyt nostaa esiin tilanteita, joissa tyttöjä ja heidän osaamistaan vähätellään. Välillä olen ollut äärimmäisen turhautunut, kun on tuntunut että miespuolisena ihmisenä asia olisi mennyt läpi helpommin. (Tai toisin päin: kun olisi ollut tehokkaampaa esittää "perinteistä tyttöä" ja lirkutella jotta saisi tahtonsa läpi jonkun projektin suhteen mutta ylpeys ei antanut periksi.)

Mitä haluaisin sanoa tämän päivän tytöille? Olkaa omia itsejänne, älkää välittäkö siitä mitä muut teiltä odottavat tai millaiseen muottiin teitä halutaan pistää. Kaikista ei tarvitse tulla pullantuoksuisia äitejä, mutta joistakin tulee ja sekin on täydellisen ok. Pitäkää kiinni mielikuvituksestanne ja unelmistanne. Älkää ajatelko, että on jotain mitä ette voi tehdä koska olette tyttöjä. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.