Tilaesittelyssä: tuleva yläkerta

Asemapiirroskuva: Timo Mikkonen/POIAT

 

Porvoon tonttimme on aika iso verrattuna nykyiseen. Se on malliltaan kolmion muotoinen ja 3800m2 ja sijaitsee pientaloalueella. Talomme sijaitsee oikeastaan keskellä tonttia. Näkymät yläkerran ikkunoista ovat toiseen suuntaan kanalaan ja toisesta autokatokselle. Tontti on ns. monimuotoinen, koska yläosa talon edessä ja vieressä on nurmikkoa, kanalan vierusta on kallioista ja havupuita, alhaalla on taas tasainen kaistale nurmikko, mikä on oikeastaan nyt villinä heinikkoa. Koko tonttia rajaa korkea havupuupensasaita. Varmasti haasteeksi tulee ison tontin hoitaminen mutta joka kerta kun olemme Porvoossa nautin omasta rauhasta ja tilasta ympärillä. 

Yläkerran pohjakuva muotoutui helpommin kuin alakerran, jossa mm. keittölle tehtiin kolme erilaista suunnitelmaa mallinsa puolesta. Ainoa haaste, mitä pyöriteltiin moneen kertaan olivat portaat. Mietittiin säilytetäänkö 70- luvun kulmikkaat portaat vai laitammeko esimerkiksi kierreportaat. Kierreportaita kokeiltiin aulaan ja kulmaan, siinä tietysti vaikutti myös mihin ne sijoittuisivat alakerrassa. Samaten wc:n paikka liikkui homin vieressä, huoneiden välissä ja nykuyisten portaiden kohdalla kulmassa. Päätimme säilyttää ja modernisoida nykyiset portaat, wc sijoittui hormin viereen, koululaisen huone on ensimmäisenä ja sitten pienten poikien huone. Kuvassa on muuten pieni virhe, sillä hormin takalinja ja wc:n takalinja kulkevat samassa linjassa ja taakse ei tule kaapistoa. Kylmävintit avataan ja otetaan siis käyttöön, aikuisten makuuhuone tulee aivan kulmaan (nukkumasoppi) pienten poikien huoneen seinän taakse, ja tähän tilaan laitetaan pieni ikkuna, jossa se on aikoinaan ollutkin. 

Kulmista löytyi vanhat ikkunapaikat ja mietimme nyt laittaisiko ne entiselleen (pyöreät ikkunat) vai ei. Tästä tulisi lisäkustannuksia ja vähän lisää työtä, toisaalta ne olisivat kivat mutta nykyisessä kalustesuunnitelmassa ne jäisivät juuri poikien sänkyjen taakse piiloon...siispä siis! Yläkertaan siis jää käytävätilaa ja aulaa. Wc:hen sijoitetaan yläkerran jakotukki ja aulaan maaviilennyslaite (maalämpöpumpun näköinen kapistus, jonka olisi tarkoitus jakaa viileää ilmaa yläkerran tiloihin.

Yläkerran tilasuunnittelua hankaloittaa kylmävinttien palkkien määrä ja se kuinka paljon niitä pystytään poistamaan. Tämän määrittelee rakennesuunnittelija, joka antaa suosituksesta mm. yläkerran eristämisestä ja palkkien ja muiden vahvistamisesta, jotta kantavuus säilyy. Voi siis olla, että poikien huoneiden kalustesuunnitelma muuttunee vielä lennossa. 

 

ALLA KOOSTE TILOISTA ENNEN PURKUVAIHETTA

Makuuhuone 1, tuleva koululaisen huone

Makuuhuone, joka suurenee ja siitä tulee pienten poikien huone

Käytävää, kylmävintti avataan, oikealle päätyyn tulee aikuisten makuutila ja eteen jää aulaa

Kylmävinttiä, joka avataan. Tähän jää aulatilaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.