Maahan muuttaja

Punakynä

             

Olen muuttanut tähän maahan 13-vuotiaana, 15-vuotiaana ja 18-vuotiaana. Yhtä monta kertaa olen tietysti muuttanut maasta.Maa viittaa tässä Suomen valtioon, joka on suomen kielellä se ainoa ja alkuperäinen maa, johon sana maa viittaa.

Jos jonkun luulisi olevan maahan muuttaja, tai yleisemmin ilmaistuna maahanmuuttaja, niin minun. Mutta minä en ole se maahanmuuttaja, josta lehdet otsikoivat ja joista internetin aalloilla puhutaan. Näissä yhteyksissä käsitteellä maahanmuuttaja ei ole tekemistä maahan muuttamisen kanssa, siis sen kanssa, onko oikeasti muuttanut tähän maahan vai ei.Yhtä kaikki, tällaisia otsikoita joutuvat lukemaan täällä kaikki, niin ne jotka luokitellaan maahanmuuttajiksi kuin muutkin, joita tällainen erottelu sapettaa.Maahanmuuttaja saa yhtä paljon rahaa kuin sinäkin (Yleisradio 25.9.2013)

Maahanmuuttajat yliedustettuina toimeentulotuen saajissa (Helsingin Sanomat, 25.4.2013)

Tukholman maahanmuuttajalähiöt liekeissä - sosiaalipolitiikka koetuksella (Yleisradio 22.5.2013)

Ja viimeisimpänä halla-aholaisretoriikan imaissut ja sen kokonaisena niellyt sunnuntain Helsingin Sanomien pääkirjoituksen otsikko.

Maahanmuuttajien suuri määrä on jo syy muuttaa pois lähiöstä (Helsingin Sanomat 27.10.2013)

 

Maahanmuuttaja on julkisessa keskustelussa läsnä vain keskustelun kohteena. Maahanmuuttaja ei ole lehden lukija, tasavertainen keskustelija, poliittinen toimija tai aktivistikamppailija. Tämä fiktiivinen maahanmuuttaja on toinen, vääjäämättömästi erilainen kuin kukaan meistä (eli niistä lehden oletetuista lukijoista, yhteiskunnallisista kanssakeskustelijoista ja niin edelleen).Kun julkisessa keskustelussa ollaan edistyksellisimmillään, pyydetään valikoitu joukko maahanmuuttajia tai muuten maahanmuuttajiksi rinnastettavia, esimerkiksi muslimeja, studioon rasistien kanssa ja tehdään poliittista viihdettä heidän syrjinnästään. Islam-ilta, say no more.Mielikuvissa maahanmuuttaja on tummaihoinen ja varmasti muslimi. Hän työllistyy vain harvoin ja on jatkuvasti aloittamassa mellakoita lähiöissä, joista me haluamme muuttaa pois. (Tässä kohtaa tekisi mieli kirjoittaa rasistisista työmarkkinoista, rikkaiden asuinalueista ja mellakoinnin mielekkyydestä, mutta säästän sen toiseen kertaan.)


Maahanmuuttajia tilastoidaan eri perustein. Joskus tilaston perustana on lähtömaa, joskus äidinkieli. Esimerkiksi Ruotsista muuttaneita ei tilastoida lainkaan maahanmuuttajiksi kielen perusteella, sillä ruotsi on täällä virallinen kieli.Ei siis ole yhtä määritelmää sille, mitä maahanmuuttaja tarkoittaa. Tällä hetkellä se on poliittinen käsite, jota käytetään poliittisesti pitämään yllä vanhaa ankeaa rasistista ja valkoista yhteiskuntajärjestystä.

 

 

Joskus tämä kuviteltu maahanmuuttaja nostetaan jalustalle ilmaisemaan meidän, eli valkoisten ja enemmän suomalaisten edistyksellisyyttä ja suvaitsevaisuutta. Tämä tehdään samalla kun kulttuurin ja politiikan instituutiot pitävät huolta siitä, että kulttuuri ja politiikka pysyvät valkoisina linnakkeina, joissa kaikki mikä poikkeaa vanhasta harmaasta suomalaisesta ikiroudasta on aina poikkeusta, erikoisuutta ja eksotiikkaa.Näin kävi esimerkiksi viime viikonloppuna Helsingin kirjamessuilla, jossa kirjailija Chimamanda Ngozi Adichie vieraili.Kirjamessuilla kaksi Adichien haastattelijoista oli valkoisia miehiä ja kolmas oli Sofi Oksanen. Yksi haastattelija kysyi Adichielta mitkä kolme olivat Nigerian suurinta ongelmaa. Adichie vastasi kysymällä mitkä kolme ovat Suomen. Haastattelijan mukaan kolmas suurin ongelma Suomessa oli syrjäytyminen. Näin hän selitti Adichielle mitä syrjäytyminen tarkoittaa.

 

“It's those people who don't give shit to the country."

 

Sanattomaksi jättää.Eksoottisten toisten juhliminen monoliittisessä valkoisessa kulttuurissa ei ole suomalainen ilmiö. Ruotsalainen kulttuuritoimittaja Lawen Mohtadi kirjoitti tänään harvinaisen kiukkuisen Facebook-päivityksen.Tämä lainaus saa päättää Punakynän viimeisen blogini. Toivon että Mohtadin kirjoituksen kaltaiset puheenvuorot haastavat jatkossa vanhaa yhteiskuntatodellisuutta, jossa ihmiset jaetaan meihin ja muihin, ja jossa vanhat rasistiset opit kierrätetään hienovaraisesti lehtijuttujen otsikoihin erottelemaan täällä asuvia ihmisiä toisistaan.

 

 

“Kaikki joiden mielestä ihonvärillä ei ole väliä, kaikki jotka eivät halua nähdä kuinka me olemme kaikki osa rasismin virtaa, kaikki joiden mielestä puhe rasistisista merkeistä, symboleista, identiteeteistä ja vanhojen aikojen karikatyyreistä on liioiteltua, kaikki jotka ylistivät Adichien, Colen ja Selasin viikonlopun fantastisia esityksiä Tukholmassa - pohdin tässä vaan: Kerroitteko myös näille kolmelle kirjailijalle miltä meidän kulttuurielämämme näyttää?

 

Kertoiko kukaan heille kuinka mustat ruotsalaiset, jotka korottavat äänensä epäinhimillisyyttä ja rasismia vastaan, joutuvat kohtaamaan pilkkaa ja uhkauksia? Entä sanoiko kukaan heille kuinka me rakastamme moninaisuutta ja samalla systemaattisesti pidämme kulttuurikentän ja julkisuuden valkoisena, mitä tulee sekä kehoihin että määrittelyvaltaan. Yes I'm pissed että kiitos vaan.”
 

Share

Kommentit

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

"Kun julkisessa keskustelussa ollaan edistyksellisimmillään, pyydetään valikoitu joukko maahanmuuttajia tai muuten maahanmuuttajiksi rinnastettavia, esimerkiksi muslimeja, studioon rasistien kanssa ja tehdään poliittista viihdettä heidän syrjinnästään. Islam-ilta, say no more."

Omat ajatukseni eilisestä A2-illasta kiteytyivät aika hyvin tässä. Minua hävetti katsoa ohjelmaa.

Maalainen (Ei varmistettu)

Kommenteista puuttuu vielä klassikkolausuma "hävettää olla suomalainen", joten kirjoitan sen nyt tähän, niin kenenkään muun ei tarvitse.

Eikä muuten hävetä.

ulkomailta (Ei varmistettu)

Hàvettàà olla eurooppalainen ihminen.

Asanti (Ei varmistettu)

Joskus, tai useimmiten, hävettää olla ihminen.

Vierailija (Ei varmistettu)

"Rasistina" ainakin ajattelen näin, että uskonnot ja poliittiset järjestelmät pitäisi hävittää ja mielestäni ne tuottavat eniten pahaa oloa maailmaan. Itsellenin kelpaisi puolisoksi erittäin hyvin islam illassa ollut Sahra Ali, mutta luulen, että se että en ole muslimi vaan ateisti estää melko tehokkaasti tämänkaltaisen suhteen vaikka muuten saattaisin olla kelvollinen. Minusta tämä on omituista rasismia ja epätasa-arvoa.

Toinen ongelma on, että ihmiset projisoivat oman maailman kuvan toisen kulttuurin edustajiin ja kuvittelevat, että nämä jakavat samanlaisen todellisuuden joka on ikään kuin yhtenevä ja samanlainen. Mutta se ei ole sinne päinkään. Islam edustaa kulttuurina tyypillistä uskovaista kulttuuria kuten kristinusko tai mikä tahansa jumaluskoinen kulttuuri. Ne ovat muuttumattomia monoliitteja ja tuleva maailman tappiin olemaan tukkanuottasilla toistensa kanssa. Vihaten sen lisäksi homoja ja ateisteja. En oikein ymmärrä miten homot tai ateistit uhkaavat näitä jättiläisiä, mutta siitä huolimatta molemmille jaetaan ainakin monissa muslimimaissa kuolemantuomioita.

Tässä on vastapuolen analyysi tilanteesta ja luulen, että poliittisten vastustajienkin aivoituksia olisi hyvä tutkia, koska pelkästään omassa todellisuudessa kieriskely jättää helposti ymmärryksen vajaaksi kokonaisuuden kannalta. Muistamme hyvin miten neuvostoliiton kävi.

http://sarastuslehti.com/2013/10/21/ranskan-kuolema/

Vierailija (Ei varmistettu)

Oletteko vielä kuulusteluissa tampereella???

Ei suomi nyt ihan paska maa naiselle ole (Ei varmistettu)

Kun vertaa näihin ns monikulltturistin ihanne kulttuureihin. Mitähän olisi Atlas miettinyt jos olisi itse päässyt maistamaan monikulttuuista ympärileikkausta pikkutyttönä? Onneksi et ole moista joutunut kokemaan näissä ns ei-suvaisevaisissa ja rasistisissa maissa joissa kuitenkin ollaan huomattavasti suvaisevaisempia kuin näissä monikultturistien ihannemaissa.

http://www.hs.fi/datajournalismi/Hetki+ennen+silpomista++suomalaiskuvaaj...

Nella
Nellancholia

Mitä tapahtui Punakynälle? Paras palsta koko sivustolla näyttää tukahtuneen ja kohdanneen loppunsa toimituksen blogin tartuttua sen kirjoittajiin. Miksi ihmeessä koko nettisivun lähes ainoat (paria poikkeusta lukuunottamatta) yhteiskuntakriittiset, älykkäät ja (oikeasti) asiapitoiset kirjoitukset piti yrittää sulauttaa tyhjänpäiväisiin julkkisjuoruihin ja muotilänkytykseen? En ymmärrä ja se saa minut surulliseksi.

Alittletasteoflaetitia

Ihana nähdä kun joku uskaltaa sanoa mielipiteensä! Kiitos tästä kirjoituksesta, toivottavasti jatkat vieläkin tälläisiä postauksia!

Vierailija (Ei varmistettu) http://islakahdenkesken.blogspot.fi/

Aivan huikea kirjoitus!!

-Isla

http://islakahdenkesken.blogspot.fi/

Kommentoi