No poo? Yes poo!

Punakynä

 

Ilahdun joka aamu suihkussa, kun näen räikeänpinkin Tigin jättisampoopullon, jossa lukee "Zero gravity".

Mitä ovat ripsivärimainosten lupaukset 68 prosenttia pidemmistä ripsistä sen rinnalla, että Tigin sampoo pystyy nollaamaan painovoiman, ei mitään.

Sampoopullot ovat myös puhutelleet minua supertähdeksi, teidän korkeudeksenne sekä kertoneet, että pesemällä tukkani ”elän unelmaani”.

Imartelevat sanat on painettu varta vasten suunnitelluilla fonteilla hauskanvärisiin pakkauksiin, joiden täyteläisen kermainen neste tuoksuu siltä kuin joku olisi osannut pullottaa sateenkaaren.

Vastahankitun sampoon korkkaaminen on minusta aina tuntunut, jos ei nyt ihan joululta, niin ainakin pikkujoululta.

Mikään tässä ei tietenkään ole hauskaa. Panen kakkaa päähäni ja tykkään siitä.

***

Sampoonkäytön lopettamiseen tähtäävä no poo -liike on saanut parin viime vuoden aikana paljon huomiota valtamediaa myöten.

Lyhyesti ideologian taustalla on vastustaa ”kaupallisia”, siis teollisia sampoita, koska niitä tekevät ahneet kapitalistit, jotka haluavat sinun vain ostavan lisää sampoita. Tukan ”pesuun” riittää pelkkä vesi.

No-poolaiset vastustavat sampoota, koska se on kallista, sampoot saattavat aiheuttaa yliherkkyyttä, niiden valmistusaineet ovat surullisen kuuluisia ”kemikaaleja” ja sampoot imevät päänahastasi ”luonnollisen rasvan”.

Asialle omistautuneita on haastateltu taajaan, ja kuulemma VAIN muutaman kuukauden epämiellyttävän olon ja limaisen klönttitukan sietämisen jälkeen sampoottomuuteen tottuu.

 ***

Tällaista periaatteen paloa ei voi kuin kunnioittaa, mutta on silti kysyttävä, että mitä hemmetin hemmettiä, miksi sampoo? Onko tässä nyt hörhöiltä lähtenyt lapanen mopon mukana?

Sampoonvastustajien argumentit käyvät sellaisenaan myös kasvojenpesutuotteisiin, vartalonpesuaineisiin ja ihan saippuaan, jonka käyttäminen käsienpesussa on hävittänyt maailmasta kulkutauteja ja säästänyt lukemattomia ihmishenkiä

Myös saippuakauppias haluaa sinun ostavan yhä uusia saippuoita, ja käsien peseminen saippualla, kyllä, se kuivattaa ihoa.

Ehkä eniten sampoosekoilu liittyy kuitenkin nykyaikaisen kosmetiikkabisneksen epämääräiseen vastustamiseen, vaikka tuskin mikään muu teollisuus onnistuu pomppimaan hippimuodikkaan kuluttajan mielen mukaan yhtä nopeasti: ei silikonia, ei sulfaatteja, ei parabeenejä, vain luonnon omia vehnäproteiineja.

Kosmetiikka on liian kivaa ja höpsöä, jotta ajatteleva ihminen voisi suhtautua siihen mitenkään muuten kuin järjettömän ryppyotsaisesti.

Kun kieltäytyy sampoosta, siirtyy askeesikilpailussa täysin omalle tasolleen, kauas ohi luomusampoilijoiden.

Eikä luomusampoissa mitään vikaa ole, paitsi että ne eivät pese tukkaa kovin puhtaaksi ja haisevat usein yskänlääkkeeltä.

http://www.youtube.com/watch?v=bIG5ZJkQK6c

No poo -ideologia ei onneksi estä käyttämästä tosi paljon meikkiä.

Share

Kommentit

Nopoo (Ei varmistettu)

Olipas harvinaisen huono, ja harvinaisen perehtymätön kirjoitus... jota seurasi ylläripylläri harvinaisen huono esimerkki.. Onnitteluni siitä

Vierailija (Ei varmistettu)

hauska kirjoitus :)

Vierailija2 (Ei varmistettu)

Oli kyllä todella huono kirjoitus! No poo voi olla tukan pelastaja, ainakin omalla kohdalla kävi näin. Hiukseni olivat kovin haaroittuvaiset ja värjäilystä kuivat, kuin harottava heinäkasa.

Kun lopetin teollisen samppoon käytön reilut 4 kk sitten, en ole löytänyt päästäni yhtäkään kaksihaaraista, hiukseni ovat tuuheat, kiiltävät ja todella pehmeät. Päänahkani voi hyvin, en ole hilseillyt tänä talvena niin kuin aina ennen.

En ole aivan vesilinjalla, pesen hiukseni muutaman kerran viikossa soodavedellä tai kananmunalla (se kiilto!). Pesukertoja on voinut hyvin vähentää aikaisemmasta "joka toinen päivä on jo liimaletti"-meiningistä. Hiukset pysyvät puhtaina selvästi pidempään.

Eli hiukset tuntuvat ja näyttävät paremmilta kuin ennen. :)

Kannattaa kokeilla, jos kärsii hiusongelmista. Siirtymävaihe voi olla pipo päässä kulkemista aluksi. Päänahan totuttamista siihen, ettei samppoo toistuvasti imaisekaan kaikkea päänahan rasvaa voi helpottaa käyttämällä aluksi esim. ekosamppoita.

Asioista kannattaisi ottaa kunnolla selvää ennen kuin kirjoittelee tuollaista höpöhöpöä. No poo:sta voisi olla useammallekin apua, jos sitä ei pidettäisi jostain syystä niin tuomittavana. Mitenkähän sitä aikaisemmin, esim. 1800-luvulla on onnistuttu saamaan hyvän näköiset hiukset? Ainakin valokuvien perusteella se on onnistunut ilman teollisia tuotteitakin.

Ja mitä muihin kosmetiikkatuotteisiin tulee, niistä voi käyttää toki luonnonmukaisia versioita tai korvata välttämättömät hoitotuote-coktailit yksinkertaisilla luonnontuotteilla, kuten jojobaöljyllä (hyvä kasvoille, hiuksiin...).

Ihanaa talven jatkoa kaikille! Annetaan toisten kulkea tavallaan.

P.s. Koska kukaan ei kuitenkaan minua uskoisi, en kerro tässä kuinka ennen ajoittain vaivanneet näppylät ovat hävinneet kasvoiltani ja kuinka arvelen hiusteni kasvavan nyt nopeammin ja vahvempina (otsatukasta näkee hyvin!).

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.