Pelkoa ja itkua Iholla

Punakynä

Nainen, 28, puhuu äitinsä kanssa ravintolassa eilisestä horoskoopistaan – ja itkee.

Nainen, 45, selailee vanhoja valokuvia – ja itkee.

Naisen, 16, isäpuoli on tehnyt pahaa jauhelihapastaa, eikä nainen saa lupaa tehdä itselleen kanansiipiä – nainen itkee.

Nainen, 28, on leikkaussalissa sektiossa – nainen itkee.

 

Subin Iholla-sarjassa kuusi 16–45-vuotiasta naista on kuvannut itse omaa elämäänsä. He ovat – kuten sarjaa mainostetaan – ”rohkeasti sellaisia kuin ovat”.

Selvää on, että koska tämä on tv-ohjelma, naisten elämästä on leikattu pois kaikki tylsä, kuten lukeminen, ajatteleminen, muu tekeminen kuin kameralle keikisteleminen sekä muusta kuin itsestä puhuminen.

Millainen suomalainen nainen siis rohkeasti omana itsenään on?

Sitä pelottaa.

Sitä pelottaa vähän helvetisti kuoleminen, vanheneminen, talon rakentaminen, yksin kotona oleminen, yksin nukkuminen, se, että taloa rakentava mies seisoo rakennustelineellä ja se, että entäs jos joku tuijottaa ikkunan takana.

Tätä päällimmäistä tunnettaan nainen ilmaisee itkemällä.

 

Naisella on toinenkin tunne, itsesääli, ja sen päälle on hyvä myös vähän vollottaa.

Itsesäälin syy on se, että naisella on niin rankkaa, koska jumalan käsi on siittänyt hänelle lapsia ja tökännyt hänet asumaan keskiluokkaiseen, designilla sisustettuun omakotitaloon, jota nainen joka toinen päivä rakastaa ja joka toinen päivä vihaa, selvähän se.

Tai se, että ”olen itse tehnyt päätöksiä omassa elämässäni ja kyllä oli raskasta”.

Tai se, että vitsi, missä on se mielikuvitus-Heikki, jonka kaikki henkiset ominaisuudet olen valmiiksi visualisoinut päässäni.

 

Iholla on paitsi erinomainen viihdeohjelma, sillä on myös merkittävä yhteiskunnallinen funktio. ”Rehellisenä” ja ”rohkeana” se auttaa ymmärtämään naisen elämää.

Nainen, yleistettynä oliona, vaikuttaa iästään riippumatta henkisesti 8-vuotiaalta, joka vuosien myötä vain oppii ilmaisemaan kahdeksanvuotisuuttaan vähän hienommilla sanoilla.

Empatia, se naisten tyypillinen ominaisuus, tarkoittaa sitä, että osaa koska tahansa pillahtaa itkuun kuin Salatut elämät -näyttelijä, sillä naiset luulevat, että miehistä on ihanaa, kun nainen on niin herkkä ja suojeltava, ja sillä on tunteita (pelko ja itsesääli).

 

Naisen elämä on myös aina pielessä, mies, korjaa se. Ai miten? Vittu, etkö sä tajua mitään!

Auttaa Iholla myös vähän tajuamaan miehen elämää. Heteromies on hullu.

Lisää totuuksia naisista: Nainen ei näytä pr-kuvassa samalta kuin pr-kuvan ulkopuolella. Paitsi Heli (toinen vas.) ja Pia (neljäs vas.) vähän.

 

Share

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Kaksi ja puoli minuuttia tätä(kin) sarjaa riitti mulle. Virpi kertoo miksi.

Fannuska (Ei varmistettu)

Musta sarja on aivan ihana!

Vierailija (Ei varmistettu)

Järkyttävää soopaa, mitä ihmeellistä ja uutta siinä ohjelmassa on, mikä ihme sen tarkoitus oikein on? Saada tuntemaan itsensä fiksummaksi kuin suomalaiset naiset noin niin kuin yleensä? Siinä ohjelma ainakin onnistuu!

Vierailija/ Noora (Ei varmistettu)

Hahaa, miten hyvä juttu (jälleen kerran)! Itsehän olen aivan koukussa sarjaan ja, aivan oikein, itken lähes joka ilta sitä katsoessani!

Aikuinen ystävä (Ei varmistettu)

Nää on kauden tähän mennessä parhaat:

Heli kihartaa veljen tyttöystävän tukkaa eikä ehtinyt tehdä itselleen mitään. Tämä oli kuulemma hänen "elämänsä epäitsekkäin teko". Nyt Heli jo tuntee kypsyvänsä äidiksi.

Maria piipittää ja ihmettelee, kun häntä kohdellaan huonosti mutta kääntää kaiken nauruksi. "Mä vaan niin ymmärrän ihmisiä". Lässyn lää, laadidaa.

Reino kutsuu lapsiaan kakaroiksi, valittaa ettei pääse tanssimaan, vaimo on vain kahden lapsen äiti ja talokin rakentamatta. Itsarihan tässä täytyy tehdä kun pitää autoilla ja keikkailla. Ihmekös jos on inspis biisintekoon hukassa.

Sini valittaa, että hänellä on tylsää/stressaavaa/pelottavaa. Poikaystävä (se kosovolaispoika) nauraa ja sanoo, että älä jaksa. Taitaa poika tietää mitä oikeat ongelmat ovat.

Pia harrastaa sosiaalipor*oa katselemalla kuolleen ystävänsä kuvia ja itkemällä kameralle. Välillä ihastellaan omaa peppua peilistä. "Ei paha!" Poikaystävä on 15 vuotta nuorempi, mutta "puumanainen -termi on loukkaava!"

Saara (voi luoja!) ryhtyy kirjailijaksi käsitelläkseen isän poismenoa. "Mulla on lapset ja omakotitalo, kävin just Roomassa, hankin lastenvahdin ja komea mieskin löytyy sohvalta." Mutta kun ahistaa niin ahistaa.

Esin ei saa riekkua Istanbulissa, kun on muslimisukulaisillaan ja ottaa hatkat. Poikaystävä pitäisi löytää, mutta syy miehettömyyteen selviää vasta haastattelemalla exiä. Täähän on kuin elokuvasta!

Kovin on rankkaa näiden ihmisten elämä, puutetta on vain omasta ajasta tai miesseurasta.Tätä katsellessa voin tuntea myötähäpeää, ylemmyyttä ja joskus pienen häivähdyksen ymmärrystä.  Jarkko Valteen sanoin: "miksi ne valittaa koko ajan!?"

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kaikilla on varmaan kaukosäädin, eli kääntäkää kanavaa jos ahdistaa niin paljon.

Vierailija (Ei varmistettu)

Aikuinen nainen, naiset suoltavat ulos ajatuksiaan sitä mukaa, kun niitä heidän päihinsä pälkähtää. Kaunistelematta,sensuroimatta. Mitähän tekstiä tulisikaan, jos itse uskaltautuisi samaan. On helppoa kun voi kontrolloida mitä forumeille kirjoittaa ja muokata mielipiteitään kypsiksi. Jos uskalletaan olla ihan satarehellisiä, ei totuus välttämättä olekaan niin ristiriidaton.

Murun kera

Musta toi sarja on tosi mielenkiintoinen. Totta kai se on leikattu tosi-tv-kerrontaa noudattavaksi. Totta kai sen esittelemät ongelmat ovat suurin piirtein ihmisen kokoisia, arkielämän ongelmia.

Musta realistista tuossa sarjassa on nimenomaan se valitusmentaliteetti, se että elämästä tunnistaa helpommin stressitekijöitä, tylsyyttä ja pelkoja, kuin sanallistaisi niitä iloja. Ainakin itse tulen huomaamattani valittaneeksi kaikesta pienestä, kuten selkeästi tämän blogin muutkin kommentoijat ;)

Mä en ehkä osaa tarkkaan sanoa, miksi sarja on mulle koskettava. On nuo naiset olleet sikäli tosi rohkeita, että kuvaavat elämäänsä ja puhuvat siitä mikä mieleen juolahtaa, ja siten asettavat itsensä ja elämänsä hyvin alttiiksi, yhtäältä sille riskille, miten Moskitossa matsku leikataan ja toisaalta sille, miten yleisö reagoi ja kenties riepotteleekin.

On ollut mielenkiintoista seurata sarjan ympärillä käytyä keskustelua. Ihmiset tuntuvat katsovan sarjaa tosi jännällä tavalla. Henkilöjä kritisoidaan kiinnostavuutensa ja ongelmiensa aiheiden perusteella, eikä toisaalta käydä läpi sitä peilausta omaan elämään (eli ovatko omat ajatukset sen hehkeämpiä/syvällisempiä/parempia/kiinnostavampia). Ja toisaalta jännä on ollut nähdä myös ne ylilyönnit, millä kommentaattorit puuttuvat henkilöiden välisiin suhteisiin ja spekuloivat luonnehäiriöillä. Ikään kuin oletus olisi, että tosi-tv:ssä tosiaan kerrotaan kaikki, eikä mitään esitetä vääristyneesti.

Niin että musta kyllä itse sarjaa jännempi ilmiö on sen saama vastaanotto.

Aikuinen ystävä (Ei varmistettu)

Kuten sanoin: voin tuntea - - joskus pienen häivähdyksen ymmärrystä. Se kai on selvää, että jokainen meistä kuvittelee olevansa paljon mielenkiintoisempi ja tasapainoisempi arjessa, mutta totuus onkin toisenlainen. Kuten tekstistäni huomaa, olen katsonut melkein jokaisen jakson. Yhdyn Myrmelin sanoihin: naiset ovat rohkeita, kun uskaltautuivat sarjaan. 

friend (Ei varmistettu)

Ilmeisesti täällä ei aikuiset ihmiset tajua, että tuhansia tunteja kuvattua on editoitu ja leikattu, se on osa tätä kupletin juonta, yhdistää-

Erittäin mielenkiintoinen sarja, vaikkin formaatti liiaksi sterotyypillistää.
Mita pahaa on itkeä, tai surra tai miettiä ongelmiaan? Aika moni varmasti miettii samantyyppisia asioita, useat eivät vaan uskalla niitä kuvata ja julkistaa valtakunnallisella kanavalla.

Vierailija (Ei varmistettu)

"Vierailija (ei varmistettu) | 11.4.2012 19:16

Aikuinen nainen, naiset suoltavat ulos ajatuksiaan sitä mukaa, kun niitä heidän päihinsä pälkähtää. Kaunistelematta,sensuroimatta. Mitähän tekstiä tulisikaan, jos itse uskaltautuisi samaan. On helppoa kun voi kontrolloida mitä forumeille kirjoittaa ja muokata mielipiteitään kypsiksi. Jos uskalletaan olla ihan satarehellisiä, ei totuus välttämättä olekaan niin ristiriidaton."

Oon samaa mieltä! En mä ainakaan mieti tarkasti joka ikistä asiaa jonka suustani joka ikinen päivä päästään. Tuskin meistä kukaan tekee niin. On rohkeeta uskaltaa kameran edessä kertoa ajatuksiaan julki tietäen ettei itse pääse valitsemaan pätkiä jotka tulevat televisioon kaiken kansan nähtäville.

Ja hei. Ihmisillä on taipumus valittaa vaikka loppujen lopuks kaikki oikeesti on ihan hyvin. Niin se vaan menee. Eikä kukaan voi mun mielestä mennä toiselle sanomaan ettet sä voi valittaa tosta ja tosta ku sulla on nää ja nää asiat niin hyvin ja muilla on asiat paljon huonommin. Sä et ole se henkilö, sä et elä sen elämää ja ennen kaikkea sä et koen sen tunteita! Toinen saattaa kokea jonkun asian erittäin vaikeeks ja suureks, kun taas toisen mielestä se on ihan pikkujuttu. Me ollan kaikki erilaisia. Se olis syytä muistaa.

piece of tease
Piece of Tease

Eehehehehee! Tää on niin hyvä kirjotus ja kommentitkin on niin hyviä, ja Iholla on tosi hyvä! Tällästä se on olla nainen, ei voi mitään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Musta se Sinin suuttuminen pahasta ruuasta oli sööttiä. Huomaa että 16-v on vielä ihan lapsi :) Ja pitääkin olla. Kiva kevyt iltaohjelma katseltavaksi. Reino Nordin on vaan ihan kamala törkyturpa. Taidan pelätä sitä.

Sannu (http://sannunblogi.blogspot.com) (Ei varmistettu)

Hahaha, loistava kirjoitus! :D Olen katsonut Iholla-sarjaa ehkä kahden jakson verran, ja noinhan se pääpiirteissään meni.

Julia Thurén
Toimitus

Ei Salkkarinäyttelijät osaa pillahtaa itkuun tarpeen tullen... Heh heh :)

Hyvä kirjoitus muuten!

Vierailija (Ei varmistettu)

"Itsesäälin syy on se, että naisella on niin rankkaa, koska jumalan käsi on siittänyt hänelle lapsia.."

En ole koskaan ymmärtänyt niitä Facebookissa kiertäviä kiertokirjeitä, joissa julistetaan äitien epäitsekkyyttä tai annetaan lupa olla yrittämättä itsensä kanssa, koska lapset. Suomessa perhesuunnittelu on viety hyvin pitkälle. Tietysti on poikkeustapauksia ja yllättäviä tilanteita, tai jopa raskautta raiskauksen seurauksena. Useimmiten kuitenkin äidiksi tullaan omasta tahdosta. "Minä haluan olla äiti." Tätä taustaa vasten on perin kummallista kirjoittaa, että äidit tekevät epäitsekästä työtä.

Niin ja, kiitos kirjoituksesta!

muuh (Ei varmistettu)

Onkohan kyseisen sarjan naisten ongelmia arvostelevilla itsellään todellisempia, hyväksyttävämpiä tai muuten vain oikeampi ongelmia ja huolia? Minusta ei ollut mitenkään kummallista tai vähäteltävää 16-vuotiaan suuttuminen isäpuolen tekemästä ruuasta tai esim. Helin kommentti siitä hiusten laitosta. En usko, että omasta suustani tulisi yhtään sen paremmin perustellumpia juttuja, jos minun pitäisi omaa arkeani kuvata. Eikö tässä sarjassa ollut pointtina kuvata tavallisia naisia, eikä valmiiksi mietittyjä ja hienosti perusteltuja pohdintoja maailman todellisista ongelmista. Käykää vaikka lukemassa Sanumarian blogista "Mikä ärsyttää?"-postauksen kommentit. Tuntuu meitä suomalaisia naisia ärsyttävän monet ns. vähäpätöiset asiat...

piece of tease
Piece of Tease

Tajusin itse JUST miks Sini suuttui tai ehkä paremmin sanottuna pahasti turhautui. Kyse ei varmaan ollut siitä ruuasta vaan äidin miehestä. On tosi vaikeeta alkaa sulattaa asumista jonkun "äidin miehen" kanssa jolle itse tuntuu olevan vaan "ylimääräinen" ja varsinkin ottaa vastaan "toiveita" omasta käytöksestä, syömisestä tai vessan pesusta. Päällimäisenä siinä on tunne että "kuka hitto sä oikein oot ja miks sä oot täällä ja kuka sä oot mulle mitään sanomaan vitsin ärsyttävä mies aikuinen" varsinkin jos oot 16.v. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Minusta jatkuva itkeskely on pikemminkin tyypillinen pienimuotoisen aivoinfarktin sivuvaikutus ja seuraus kuin mitenkään keskeinen itseilmaisun muoto. Siis siitä huolimatta, että olen nainen. Tyttisten logiikka lienee seuraava: "Jos mä nyt vähän taas itken, ja näytän, kuinka herkkä ja naisellinen mä oon, mä saan paremmin myytyy mun levyjä ja huuhaaterapioita. Sit must tulis niinku rikas. Muuten mä en niinku ala, ja rupee itkettään."

Eliitti ja kärsijät (Ei varmistettu)

--- Tuntuu meitä suomalaisia naisia ärsyttävän monet ns. vähäpätöiset asiat... ----

Eliitillä on varaa suuttua ja ärsyyntyä mitättömistäkin asioista.

Kommentoi