Siis ryyppäämään, ryyppäämään

Punakynä

Olin muutama viikko sitten parin ex-työkaverini, nykyisen ystäväni, kanssa baarissa Helsingin keskustassa.

Emme olleet nähneet muutamaan kuukauteen, joten istuimme tiukasti pienessä pöydässä naamat kohti toisiamme ja pälätimme keskenämme.

Välillä yksi meistä haki kaikille kierroksen juomia: ensin viiniä, sitten olutta, sitten fisushotteja.

Kun olimme päässeet fisuihin, viereisestä pöydästä nojautui kohti mies: "Hei anteeksi, kaverini tässä haluaisi tietää, miksi te juotte niin paljon."

Luulin, että kyseessä on jokin hauska antropologinen läppä, jonka tarkoituksena on tutustua suomalaiseen kulttuuriin, ja aloin tohkeissani selittää, että "ei, ei, tämä ei ole niin paha miltä näyttää, fisut eivät ole mitään raakaa viinaa."

Mutta pointti ei ollutkaan, että miehen kaveri olisi halunnut tietää mitään. Hän vain tahtoi ilmaista, että hänestä on ällöttävää, että naiset juovat "niin paljon".

*****

Suomessa suhtaudutaan tunnetusti hyvin omitusesti alkoholiin. Sitä on täysin mahdotonta käyttää normaalilla tavalla. Sellaista ei ole. 

Virallisia alkoholi-idoleitamme ovat mystiset Välimeren viini-ihmiset, jotka mielikuvissamme juovat viiniä kuin me ruuan kanssa vissyä, mutta eivät tule koskaan humalaan eivätkä sairastu maksakirrooseihin.

Virallinen alkoholikulttuurimme taas perustuu sille, että kaikissa meissä asuu pieni alkoholisti, jonka kasvamista täyteen mittaansa voi estää vain niin, että lapset eivät näe alkoholia missään.

Tunnen perheen, jossa oli tapana, että isä meni perjantaisin yksin autotalliin vetämään liiskat ja tuli suoraan nukkumaan, kun lapset olivat unessa. Lauantaisin oli äidin vuoro.

Siinäpä normaalia mallia pikku pumpernikkeleille. 

Tällaista kaiken lisäksi kutsutaan Suomessa "juhlimiseksi", sehän on synonyymi juomiselle.

Alko on myös viime vuosina kunnostautunut koskettavan syyllistävissä mainoksissa, joita ei ole suunnattu alkoholistiperheille vaan meille kaikille. 

Niissä pienet lapset kertovat, että "silloin ne juo liikaa, kun ne on humalassa."

Niisk.

*****

Ja ei, ei missään tapauksessa ole okei olla järjettömässä kuosissa lasten kanssa. 

Mutta onko sen enempää järkeä siinä, että "yhden on oltava ajokunnossa, jos lasta täytyy lähteä viemään vaikka lääkäriin".

Että häh? Onko kaikissa perheissä siis auto? Eikö taksilla voi mennä? Jos tulee oikea hätätilanne, eikö silloin soiteta ambulanssi?

Ei, vaan oletuksena on se, että kaikki muut aikuiset kännäävät kuitenkin niin paljon, etteivät ne tajua mitään.

Etkä tietenkään halua haista lastenlääkärin edessä viinalle, senkin juoppo.

*****

Hämmästyin baarissa viereisen pöydän reaktiota ehkä eniten siksi, että mehän olimme ihan kunnolla!

Juominen on  nimittäin yleisessä mielipiteessä myös tiukasti sukupuolitettu.

Naiset ovat kännissä ällöttäviä, sillä ne nousevat pöydille heiluttelemaan selluliittijalkojaan ja lähmivät Simo Silmun basistia tanssilavoilla, ikään kuin niillä olisi siihen mitään tsäänssejä.

Suomalaiset miehet taas ovat humalassa hurmaavia baaritiski-iskijöitä, joilla flaksia kovemmin käy vain supliikki.

Me emme olleet millään tavalla häirinneet ketään. 

Sillä vaikka juo shotteja, täytyy tietysti osata käyttäytyä.

Suomessa ollaankin perinteisesti sotkettu kaksi asiaa keskenään.

Pelotellaan, että "kännissä olet ääliö", kun oikeasti ei pelätä  niinkään "känniä" kuin sitä, että ihmiset alkavat käyttäytyä huonosti ja holtittomasti. 

Siinä syytetään alkoholia asiasta, joka ei alkoholille oikeastaan kuulu.

Mutta kukaan ei uskalla sanoa, että jos olet kännissä ääliö, olet sitä hyvin varmasti myös selvin päin.

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

vai sellaista. no sepä harmi.

pitkän linjan fani (Ei varmistettu)

Virpi apua, sulta on nyt unohtunut tästä kolumnista HIPSTERIT  ja LÄHIRUOKA!

(Ei varmistettu)

Aamen! Juuri nyt ärsyttää eniten: juomisen demonisointi.

Rapajuoppo (Ei varmistettu)

Nyt on sitten juominenkin sukupuolitettu. Mikähän seuraavaksi? Kenkien plankkaaminen? Ranskalaiset perunat? Uiminen?
Akat ovat iän kaiken natkuttaneet miesten juomisesta, mutta kun yksi (1) mies kohteliaasti ihmettelee naisten juomista siitä kirjoitetaan oikein blogi! Kyllä se osaa olla naisihmisen elämä vaikeaa tässä patriarkaalisessa helvetissä.

Nalle-nalle (Ei varmistettu)

Vika lause on silkkaa viisautta.

VierailijaEiffel (Ei varmistettu)

Liityn viimeisen lauseen fanittajiin. Niin totta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kirjoitus täynnä tyhjää. Taitaa olla aiheet loppu ja toivottavasti myös kolumnistin toimittajanura.

Vierailija (Ei varmistettu)

Virpi, oot oikeassa. Turha hysteria alkoholin suhteen juuri naisten ja lasten lähettyvillä on todella ärsyttävää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan loistava kirjoitus!

Vierailija (Ei varmistettu)

Totta turiset. Tykkään tuosta loppuhuipennuksesta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Täyttä asiaa! Loppu varsinkin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä naiset on usein ääliöitä ja varsinkin juotuaan muutamia fisuja. Niin on muuten miehetkin. Mutta jos menee baariin, missä on mahdollisuus siihen, että joku siellä juo, kannattaa se kärsiä kuin MIES. Eikä siis narista ja huomautella viereisiin pöytiin. Muuten kannatan sitä, että suomalaiset joisivat vähemmän. Juhliminen on aivan eri asia kuin juominen ja juominen on melkein aina eri asia kuin juhliminen, loppujen lopuksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Suomessa on myös täydellisen outoa olla juomatta jos nyt joskus ravintolaan pääsee niiltä pikku pumpernikkeleiltä karkaamaan. Kirjoitapa Virpi siitä jooko?

Viinaton (Ei varmistettu)

Itse olen törmännyt enemmänkin juomisen glorifiointiin kuin demonisointiin. Oletetaan automaattisesti, että esimerkiksi tietyissä tilanteissa "kuuluu juoda". Minun juhlatilanteisiini ei kuulu alkoholi, juomisessa ei mielestäni ole mitään juhlavaa, eikä se tuo tilanteelle minkäänlaista lisäarvoa.
Humalatila myös hyvin helposti hyväksytään syyksi, jopa lähes oikeutukseksi, huonolle käytökselle. En ymmärrä, miksi se, että juo itsensä tolkuttomaan tilaan oikeuttaa minkäänlaisen perseilyn.
Ja ei, en ole mikään moralisoiva "kukkahattutäti", olen vain sitä mieltä, että alkoholin merkitystä korostetaan aivan liikaa.

elämän juhlistaja (Ei varmistettu)

Omasta mielestäni alkoholin nauttimisessa ei ole ongelmaa jos se pysyy kohtuudessa. Ja kohtuudella en tarkoita sitä ettei saisi humaltua, vaan sitä ettei juo niin paljon että persoona muuttu tai ei ole tietoinen omasta käyttäytymisestään. Ja mielestäni alkoholin pitäisi kuulua nimenomaan pelkästään juhlatilanteisiin, nautinnon maksimoimiseen. Jos alkoholia käytetään huonon olon kohentamiseen tai tavan vuoksi, silloin puhutaan alkoholismista. Juhlatilanteissa alkoholin nauttiminen sekä lapsien läsnäolo ei ole ristiriidassa, jos juominen osataan pitää kontrollissa. Silloin lapsetkin saavat oikeanlaisen kuvan miten alkoholia käytetään 'viisaasti'.

noraa (Ei varmistettu)

komppaan täysillä. loistava kirjoitus ja toi "simo silmun basistin lääppiminen" oli hauska :D

MissThing (Ei varmistettu)

Hassuin hauskinta on se, että kyllä se on ihan Ranskanmaa, jossa maksakirroosi on kansantauti. Vähän niinku Suomessa osittain geenien tuomat sydänkohtaukset.

En ole koskaan ihannoinnut muuten ranskalaista/välimerellistä juomakulttuuria paitsi kadehtinut heidän tajuttoman hyvää viinivalikoimaansa.

Kirjoitus olisi voinut olla parempikin. Mutta eihän sitä aina ehdi editoimaan. Pointti hyvä kuitenkin. Minustakaan ei tykätä silloin kun olen kännissä ja tyttö.

Sari Laitila (Ei varmistettu)

Hmmm. Ei se ole se äänekäs käytös tai perseen puristus joka näkyy siinä että on juotu "liikaa". Kun katsoo ihmistä joka juo paljon, tulee paha olla. Hänen kasvot muuttuvat rumemmaksi, puhe alkaa sammaltaa, ilo on teennäistä ja kaikki mitä aidoksi kutsuisin katoaa ja esille tulee ihminen jota katsoessa mietit: Kuka hän todella on? Ja mitä on paljon? Paljon on sitä että todellakaan ei enää ajeta autoa ja kordinaatio alkaa pettää.
Olen itsekin käyttänyt alkoholia, pohtinut sen merkitystä itselle ja kansakunnalle. Saman kysymyksen minulle heitti aikoinaan saksalainen ystäväni, miksi juomme niin paljon. Me suomalaiset juomme humaltuaksemme, se on ällöttävää kun hyppää kärpäsenä seinälle. Säälittävää. Mitä vanhempi humalainen, sitä säälittävämpi. Nuoret vielä ymmärtää, kun ovat elämän etsikkovaiheen oppimatkalla, mutta aikuiset, kolmekymppiset, keski-ikäiset tai jopa vanhukset. Eikö elämä opettanut taitoa juhlia sen olemassaoloa ilman viinaa?
Pitkän tutkiskelun jälkeen olen tullut siihen tulokseen että suomalaiselle alkoholi on rakkauden korvike. Ne jotka aidosti rakastavat itseään, elämäänsä ja läheisiänsä, eivät juo humalahakuisesti kuin kerran pari vuodessa, jos sitäkään. Humala on heille heikkouden merkki. Ei heidän tarvi. Elämä on heille huume. Ja loppuun sanoisin että pahin huume yhteiskunnassamme on alkoholi. Juurikin sen sallivuuden vuoksi. Pelottava aine joka tuhoaa koko ajan ihmiskuntaamme väärin käytettynä ja tämänkin artikkelin kirjoittan tekstistä voimme suoraan lukea kuinka alkoholista on tullut herra jota puolustellaan viimeiseen asti. Miksi?

nainen (Ei varmistettu)

Loppujen lopuksi voisi todeta, että kännihakuisilla ihmisillä on ongelma todellisuuden eli itsensä kanssa. Ei vielä ole tullut vastaan tapausta, jossa näin ei olisi ollut.

Vierailijamikään ei koskaan hyvä (Ei varmistettu)

siis joku oli kirjoittanut siitä että on epä normaalia olla juomatta ollenkaan joo olen henkilö kohtaisesti törmännyt siihenkin.oli monia ,omia vuosia juomatta olenkaan....sitten satuin eroomaan ja kun sitten muutaman kerran vuodessa join esim porukan seurassa itse muutaman lonkeron yleensä vain 1-3 pinetä tölkkiä lasteni läsnä ollessa ja oli ihan kykenejä hoitamaan niitä....niin jihan joku kateellinen siitä tilitti esin lasten isälle tai jonnekkin muualle ilmoittakseen että kovaa alamäkeä mennään.....miksi vahditaan sellaisia ihmisiä joilla ei juominen ole ongelma jos vahtij
at juo itsekkin muutaman sauna siiderin jne...en ole kun kolmesti ollut humaltuneessa mielentilassa 17 vuoden aikana silloin lapseni eivät todellakaan olleen paikalla.
koskaan ei mikään hyvä aina koku katsoo kieroon....kokemusta löytyy

Vierailija (Ei varmistettu)

Amen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meidän elämään kuuluu lapsen aikana saunakaljat. Se tarkoittaa sitä että sekä minulla ja miehelläni on pari olutta mukana. Joskus rankan työpäivän jälkeen , saatamme ottaa parit oluet rentoutuaksemme ja myös siksi että olut on meidän mielestä hyvää.

Kerran kun menimme kaverin kesämökille ja hän joi viiniä niin paljon, että poikamme (9.v.) sai siitä huonon kokemuksen. Nainen lässytti rakastavansa lastani, käveli sen perässä ja lopulta lapseni alkoi pelkäämään häntä. Jouduin todella tiukasti ilmottamaan henkilökllölle, että jätä lapseni pelkää sinua. Poikani ei halua enää sinne mökille mennä, vaikka kalastus, uiminen ym. oli mukavaa. Koko asian pilasi yksi kännissä oleva henkilö.

Jos otat alkoholia lapsesi seurassa, jätä se kahteen. Lapsen ei kuulu kärsiä siitä, että äiti sössöttää ja aamulla oksentaa sisuskalut pihalle. Alkoholista pitäisi lapselle jäädä kuva, että ihminen joka sitä käyttää, ei persoonaltaan muutu eli ei tule humalaan. Alkoholi ei saa olla lapselle tabu,mutta jos haluan vetää perseet, lapsi on hoidossa. sini

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei niin just! Entä jos haluaa mennä baariin vain juhlimaan, pitämään hauskaa, eikä halua ollenkaan juoda. Mikä siinä mahtaa niin ärsyttää?

Matkalla Pitkälle (Ei varmistettu)

Aivan loistava juttu! Ja ennen kaikkea viimoinen lause osui ja upposi. Ääliö voi olla selvinkin päin eikä juominen muuta persoonaa, se vain poistaa estot ja ne piirteet, mitä piilotellaan selvinpäin nousevat esille. Kyllä iltaa saa istua ystäväporukassa ja fisuja naukkailla enemmän tai vähemmän ilman, että se kuuluu naapuripöydän kaverille tuon taivaallista. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihan oikein Sini. Mielestäni on jokaisen ihan oma asia kuinka paljon juo, niin kauan kuin siihen ei liity esimerkiksi lapsia tai se ei häiritse muita. Mieheni vanhemmat joivat kun hän oli lapsi ja tämä on jättänyt aika isot arvet hänelle ja nykyään minun äitini on alkoholisti, eikä näin aikuisena lapsenakaan ole kauhean kivaa seurata vierestä kun äiti juo itseään hautaan. Jos itselläni on joskus lapsia, niin yritän parhaani mukaan näyttää hyvää esimerkkiä miten alkoholia käytetään oikein. Ei tarvitse olla täysin absolutisti ja voi ottaa sen pari saunakaljaa tms, mutta ns.kännääminen lasten nähden on väärin.

On myös totta, että känninen nainen/mies ei ole mikään kaunis näky ja mielestäni humalahakuinen juominen on aikalailla pointitonta. Ja niinkuin yksi kommentoikin niin monet juovat paetakseen tätä maailmaa tai itseään, itsekin olen joskus ahdistuneena sortunut tähän, mutta jos ahdistaa niin siihen on monta paljon järkevämpää ja terveellisempää lääkettä kuin alkoholi (esim.liikunta, harrastukset, ystävät..).
Suomen juomiskulttuuri on tosiaan aika kummallinen, joko pitäisi olla täysin absolutisti tai sitten "ryypiskelijä", missä keskitie? Täällä ei ole löydetty sivistyneen juomisen iloja samalla tavalla kuten esim. Välimerellä. Tottakai nuoret hakevat aluksi rajojaan juomisen kanssa, mutta sitten kun kuulee yli kolmekymppisten suusta kännitarinoita niin ei voi muuta kun olla pahoillaan tarinankertojan puolesta. On niin kummallista, että täällä perseiden vetäminen on jees ja kännitarinoilla jopa kehuskellaan, itse olisin ainakin lähinnä häpeissäni jos tekisin jotain tyhmää kännipäissäni.

Riivinrauta (Ei varmistettu)

Itse olen kyllä juuri niitä jotka on sitä mieltä että mikäli lapset ovat kotona, toinen vanhemmista on selvinpäin.
Mulle on aivan sama mitä kukakin ajattelee siitä olenko selvin päin vai en. Minulle merkitsee enemmän se että lapseni tuntevat olonsa turvalliseksi seurassani.

Ei meillä siideriä (kaljaa kun ei meillä juo kumpikaan) lapsilta piilotellakkaan.
Itse tosin en juuri koskaan lasten nähden juo, mies joskus.

Itse koen jo yhden siiderin jälkeen että juoma on vaikuttanut minuun.

Sitten jos molemmat tahtoo juoda niin sitten hommataan hoitaja lapsille.

Mutta siis yhtälailla on naisilla kuin miehilläkin oikeus joskus irtautua ja vaikka vetää ne persukset olalle. Se tekee välillä itsekullekkin ihan hyvää. Toki kukin sitten itse vastaa aamulla siitä jos on tukkakipee ;) Ja siitä jos on menny töröileen jotain ihan hullua.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse olen absolutisti sen takia, etten pidä alkoholin mausta. Pidän alkoholittomista juomista kuten alkoholittomista drinkeistä ja limsoista. Mielestäni alkoholin käytössä tärkeintä on kohtuus ja että on siinä tilassa, että hallitsee itseään. Miehenikään ei käytä ollenkaan alkoholia, koska ei tykkää alkoholin mausta kuten minä enkä olisi mennytkään naimisiin eri arvoja omaavan kanssa. Lisäksi juominen ei sopisi urheilulliseen elämäntyyliini. Mutta itse en lähde tuomitsemaan alkoholin käyttöä, jos siitä pitää ja pysyy kohtuudessa, niin mikä siinä :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse olen aikoinani, ennen perheen perustamista, juhlinut hyvinkin reippaasti. Enkä oikeasti näe siinä mitään väärää, että vapaat nuoret aikuiset juhlivat. Mutta oma juhlimiseni loppui lähes kokonaan lasten syntymän jälkeen. En koe tarvetta lähteä juhlimaan, olen juhlani jo juhlinut.
Lapset ovat kuitenkin lapsia niin pienen hetken, että minkä takia sitä aikaa pitäisi pilata alkoholilla? Olen nähnyt liiankin läheltä sitä, kuinka vanhemmat vetävät aivan liikaa viina lasten läsnäollessa. Meidän perheessä on ollut ja tulee aina olemaan se käytäntö, että lasten aikaan ei ryypätä. Tällä en tarkoita etteikö yhtä saunaolutta voisi ottaa, ei tarvitse mennä äärimmäisyyksiin tässäkään asiassa. Kyllä, myös ruuan kanssa juhlapäivinä voi juodan lasin tai kaksi hyvää viiniä. Tarkoitankin ettei humalahakuinen juominen ole mielestäni sopivaa, silloin kun lapset ovat sitä todistamassa.
Mun mielestä myös siinä vaiheessa, kun juominen häiritsee jo toisia ihmisiä on ärsyttävää. Mikään ei ole inhottavampaa kuin se että sinun täytyy ottaa patterit pois ovikellosta, pitää puhelinta äänettömällä ym. vain sen takia etteivät känniset ystävät häiritse toistuvasti viikonloppusin ja välillä jopa viikollakin.
Jokaisella on varmasti tästä asiasta oma mielipiteensä, tämä on minun. :)
Juominen kohtuudella on ok, mutta sitten kun se rupeaa häiritsemään muita silloin pitää jo katsoa peiliin ja miettiä onko se alkoholi sittenkin jo käynyt ongelmaksi.

Tarkentaja (Ei varmistettu)

Meillä ei alkoholia piilotella lapsilta. Lapsen on hyvä nähdä HYVÄ esimerkki oikeanlaisesta alkoholin käytöstä, eli kohtuudella. Okei. Kyllä niitä harha-askelia täälläkin otetaan, mutta ei ne lapset sitä onneksi näe.

Mutta se tarkennus. Se miksi meidän perheessä toinen ei ota, kun toinen ottaa. 1) Päivystykseen voi joutua sellaisestakin syystä, joka ei vaadi ambulanssia, silloin mennään omalla. Ja yleensä on kyse juuri tällaisista tapauksista. 2) Edellisissäkin kommenteissa mainittu lapsen turvallisuuden tunne on tärkeä. Yhdestäkin oluesta saatta aikuisen käytös muuttua niin paljon, ettei itse sitä huomaa, mutta LAPSI kyllä huomaa. 3) Jos viet lasta alkoholin vaikutuksen alaisena päivystykseen tai vastaavaan paikkaan, jossa viranomaiset hoitavat asioita --> siitä tulee lastensuojeluun merkintä ja tutkinta. Että ei mikään turha sääntö.

Mutta melko p:stä ko. mies, jolla on pokkaa tulla baarissa valittamaan juomisesta toisen sukupuolen tähden. Onneksi tuollaisia ei ole paljoakaan. Luulee todennäköisesti olevansa pyhimys, joka pelastaa sieluja.. o.O

Vierailija (Ei varmistettu)

Kirjoitus oli ihan ok mun mielestäni, mutta oma mielipiteeni on kuitenkin se, että alkoholi pitäisi lailla kieltää. Varsinkin minunlaisilta törpöiltä, joka ei osaa lopettaa ajoissa. Itse en osaa juoda järkevällä tasolla. Jos juon ja ylitän jostain syystä parin kolmen annoksen, niin sitten on menoa ja nolaan itseni täysin. En toisia hauku tai kiusaa, mutta tanssin kuin mielipuoli mitä ihmeellisimpiä kuvioita, puhun pälpätän asioita joita en koskaan selvinpäin sanoisi. Saatikka ihmiset jotka tulevat väkivaltaisiksi tai ties miksikä inhottaviksi, niin en hyväksy heidän alkoholinkäyttöänsä yhtään. Ei pidä ottaa jos toisia vahingoittaa. Ei minunkaan pitäisi jos en kerran osaa käyttäytyä. Kyllä juttu on niin, että viina on viisasten juoma!

Ja mitä lapsiin tulee, niin yhdenkään lapsen ei tulisi olla humalaisen aikuisen seurassa ja kokea sitä turvattomuutta, mitä koituu siitä kun aikuinen tekee ja puhuu mitä ei normaalisti selvinpäin tee.

Minä ainakin olen ottanut itseäni niskasta kiinni ja päätös pitää, ei enää kahta annosta enempää minulle, näillä mennään! Kippis ja kulaus, se on emämunaus!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä sielua repii nähdä, miten neuroottisesti aikuiset ihmiset suhtautuu nautintoaineeseen! Kerrankin onnistuit Virpi kirjoittamaan tekstin, joka on täyttä asiaa. Kommenttiloota sen sijaan täyttyy keskenkasvuisesta nillityksestä.
Meidän perheellä on laaja ystäväpiiri, jonka kesken on aina vietetty ihania illanistujaisia, joissa aikuiset ja lapset mahtuvat hyvin saman katon alle. Aina on homma pysynyt hanskassa, ja miksi ei olisi? Kommenteista voisi päätellä, että Suomen ainoat hiprakassakin vastuulliset ihmiset ovat sattuneet juuri minun tuttavapiiriini. Lapset eivät ole koskaan joutuneet kokemaan turvattomuutta, korkeintaan ovat tyytyväisenä hyötyneet siitä, että isi ja äiti on vähän hövelillä tuulella ja on saanut valvoa pidempään.
Tähänkin ryntää nyt todennäköisesti se kymmenen tanttaa paheksumaan ja kyseenalaistamaan, mutta samapa tuo. On se vaan niin kumma, että joillekin kohtuukäyttö tuntuu olevan Joulupukin tasoinen myytti.

Sopuli (Ei varmistettu)

Omasta mielestäni taas kertoo aika paljon, että juodaan sekaisin viiniä, olutta ja fisushotteja. Eiköhän juominen ole silloin aika humalahakuista. Olisiko nyt kuitenkin niin, että tämän lastin jälkeen pöydässä on istunut juuri sellainen kaakattava ja kiljuva kalkkunalauma, jota ei jaksa katsoa ja vielä vähemmän kuunnella? Yleensä kun ihmiset juotuaan kuvittelevat olevansa ihan kunnolla, vaikka näin ei olisi. Juttujen taso ainakin laskee käänteisessä suhteessa desibelien määrään. En silti kannata toisten pöytään kommentoimista, mutta jotenkin näen fisushottipöydän tilanteen vähän toisenlaisena. Kuka ylipäänsä juo baarissa shotteja, jos ei ole jo humalassa tai halua äkkiä siihen tulla?

Olen eri mieltä sukupuolittamisesta: mielestäni kännissä oleminen on junttia käytöstä sukupuolesta riippumatta. Itse en pidä humalaista miestä supliikin kruunupäänä enkä sellaisen kanssa viitsisi edes jutella. Muutaman oluen tai siiderin voi juoda ja juonkin, mutta näkyvä kännissä heiluminen kertoo ihmisen sivistystason puutteesta (koulutuksesta riippumatta). Kuten ylhäällä joku jo totesikin, känniset ihmiset eivät ole mikään kaunis näky.

Ihmettelen kovasti sitä, että Suomessa sukupolvesta toiseen humalajuomista pidetään sosiaalisesti täysin hyväksyttävänä ja että ihmiset kännäävät estottomasti niin jouluna, häissä kuin työpaikan kekkereilläkin (varmaan hautajaisissakin joissain piireissä). Mielestäni se on pelkästään surullista ja säälittävää ja osoittaa arvostelukyvyn puutetta.

Jostain syystä meillä vain tuntuu istuvan tiukasti se ajattelutapa, että kännien vetäminen kuuluu elämään ja humalatilalla selitellään niin ääliöpuheita, pettämisiä kuin onnettomuuksiakin ilman, että se millään tavalla haittaisi ihmisen uskottavuutta. Huvittavin on ajattelutapa, jossa juomattomat ihmiset saavat perustella raittiuttaan ja juovat katsovat heidän jopa menettävän jotain "tiukkapipoisuutensa" takia. Mitä taas lapsiin tulee, toivon ettei yksikään heistä joudu katsomaan omia vanhempiaan tai näiden ystäviä humalassa. Nyky-Suomessa se tosin on varmaan turha toive.

Odotan jo "mitä vikaa on humalassa!?!" -kommentteja. Niin, tämä on juuri se asian ydin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse pienen lapsen äitinä on alkanut todella ärsyttää ihmeellinen kieroutunut suomalainen alkoholisuhtautuminen.

Pari lasia viiniä ystävien kesken seurustelun lomassa kun lapsetkin ovat paikalla -> VÄÄRIN, lapsi oppii huonoja tapoja ja kasvaa kierooon, melkeinpä pitäisi lapset ottaa tuollaisilta huostaan.

Lapsi mummolaan, ryypätään aamusta yöhön ja haetaan lapsi kamalassa kankkusessa vanhalta viinalta haisten ja silmäpussit leuassa asti roikkuen takaisin -> OIKEIN, lapsi ei mene pilalle kun ei ikinä nääkään viinaa.

Tulevien sukupolvien pelastamiseksi näiltä nykyisiltä suomalaisten juomatavoilta pitäisi lapsille oikeasti opettaa vastuullista alkoholinkäyttöä. Ja parhaiten se onnistuu kun vanhemmat näyttävät itse esimerkkiä. Jos viinasta tekee jotain tosi hienoa, kiellettyä ja mystistä aikuisten juomaa, tulevat uudetkin sukupolvet teini-iässä vetämään perseitä samaan malliin kuin mekin. Jos alkoholia juodaan lapsen nähden, mutta oikeasti kohtuudella, ja tehdään siitä samalla tavalla arkista kuin vaikka kahvinjuonnista, niin luulisin ettei lapsosten tarvitsisi teininä todistella aikuisuuttaan oksentelemalla puskiin puistossa ripsivärit poskilla.

Mutta alkoholihan on aina tilanteesta riippumatta kamalaa syntiä, jota ei voi räkäkänniin joutumatta juoda, vai mitä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Päivystyksessä ei kyllä todellakaan järjestelmällisesti puhalluteta vanhempia, jotka lapsen sinne tuovat. Eli jos oikeasti olet juonut vain pari-kolme annosta, niin viranomaisia ei kiinnosta. Selkeästi humalaisesti käyttäytyvä vanhempi onkin sitten eri asia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä me nautimme alkoholia ja istumme ystäviemme kanssa iltaa alkoa nauttien vaikka lapset paikalla olisivatkin. Koskaan ei övereitä vedetä, hiprakassa kylläkin. Eikä lapset ole koskaan pelänneet. Ja kuten yksi aikaisempikin sanoi, päin vastoin ovat olleet tyytyväisiä kun aikuiset ovat vähän enemmän hälläväliä asenteelle. Ja tälla tarkoitan että annetaan ehkä karkkia syödä enemmän, pelata tietsikalla kauemmin, ei mitään älyttömän vakavaa.

Ivana (Ei varmistettu)

Voi Virpi-raukkaa! Joku ilkeä ihminen (taisi olla hipsteri) on osoittanut Virpiä sormella ja Virpille tuli paha mieli. Virpi nyt sitten kirjoittaa että Virpi ei ole huono ihminen vaan ihan tavallinen ja juo viinaa niinkuin muutkin. Antakaa Virpin juoda! Virpi on normaali! Hyvä Virpi!

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko sohaista ja kysyä: eikö lähes kaikki alkoholijuomien nauttiminen ole humalahakuista? Kuinka moni juo siideriä, viiniä tai olutta PUHTAASTI, AINOASTAAN maun vuoksi? Jos nyt jeesustelemaan ruvetaan, niin jo se pieni rentoutuminen ja hihhihhiprakkahan on humaltumista. Enkä nyt tällä tarkoita, että se olisi pahasta. Lähinnä ärsyttää humalahakuisesta juomisesta moittiminen. Mikä on vaihtoehto? "Vitsi kun tää viini on hyvää, joisin niiiiin mielelläni useemminkin mut hitto ärsyttää se stressin laukeeminen mitä se saa aikaan!"

Vierailija (Ei varmistettu)

Vastaan edelliseen ;

Itse juon useimmiten juuri pelkästään maun vuoksi. Yksi lasi viiniä ei vielä tee minkäänlaista hiprakkaa tai puoli tölkkiä siideriä saunassa/saunan jälkeen.

Mutta huomaa, Useimmiten.
Minäkään en ole pyhimys. Joskus harvoin (noin kerran vuodessa) juon enemmän. Mutta tällöin en tee sitä lasteni nähden, vaan lähden kavereiden kanssa ulos juhlimaan. Enkä myöskään ole aamulla missään monsterikrapulassa, vaan ainoastaan hieman väsynyt.

Vaikka lapsi ei sitä sinulle kertoisikaan, hyvin moni heistä tuntee itsensä turvattomaksi kun vanhemmat ovat humalassa. Eikä vanhempien todellakaan tarvitse edes olla väkivaltaisia tms. Pelkästään se että käytös ja äänenkäyttö muuttuu, saa monenkin lapsen tuntemaan itsensä turvattomaksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jutun lopussa oli miesten baarikäyttäymisestä, ja olen samaa mieltä siitä että miehet ei uskalla edes päivää sanoa naiselle ennen kuin ovat siinä kunnossa että eivät pysty enää kävelemään, tämä ei tietenkään päde kaikkiin miehiin poikkeuksia on, mutta suurin osa hakee juomisella jonkinlaista miehisyyttä ja sitten naista hurmaamaan kammottavalla sössötyksellä ja lähes päälle kaatumisella, olen joutunut omin silmin tämän näkemään, ja olen poistunut paikalta, todeten ei ollut se prinssi hurmaava tässäkään baarissa

Pullopöllö (Ei varmistettu)

Kyl se niin on että suurinosa kännisistä on ääliöitä.Eikä suurinosa selvinpäin ole ääliöitä.Missähän pumpulitynnyrissä tämä "fisut eivät ole raakaa viinaa" henkilö on kasvanut.
Mistäs ne fisut on tehty,niistä patilleista ja mustettu..millä..alkoholilla,raálla sellaisella,joten hurlum hei.

Vierailija (Ei varmistettu)

Täyttä asiaa. Alkoholiin liittyviä mielipiteitä leimaa luterilainen nuri, johon itsenikin on kasvatettu. Itku pitkästä ilosta ja turmiolan tommi...

ApinaKapina (Ei varmistettu)

Kuule kyllä se valitettavasti tässä oikeassa elämässä menee niin, etät jos olet kännissä ääliö, niin älä juo.

Ja kuten joku jo taisi kommentoida, nii nsuurin osa ihmisistä on kännissä ääliöitä, se on todettavissa ihan tieteellisesti tutkimalla miten alkoholi vaikuttaa aivoihin. Joten mitä jos otetaan se lasi punkkua ja ollaan leikkimättä että kaikki on ihan fine, vaikka pikkarit vilkkuu ja sillai...

Rapajuoppo (Ei varmistettu)

"Itse juon useimmiten juuri pelkästään maun vuoksi. Yksi lasi viiniä ei vielä tee minkäänlaista hiprakkaa tai puoli tölkkiä siideriä saunassa/saunan jälkeen."

Joo, joo, näitähän on valtakunta pullollaan! Haluaisin tosiaan nähdä sen miehen/naisen, joka jättää siideritölkkiin puolet ja nakkaa sen viemäriin. Ja viiniäkin vain maun vuoksi. Pyhä jysäys. Ketä te luulette huiputtavanne?

Vierailija (Ei varmistettu)

Rapajuopolle :

Tervetuloa katsomaan. Kaikki kun eivät todellakaan tarvitse viinaa päätään täyteen.

Missään tuossa en väittänyt nakkaavani puolia viemäriin. Sen tölkin voi katsoppas hyvä ihminen pistää kaappiin ja juoda sitten loppuun vaikka seuraavalla saunakäynnillä. :D Ei herranjestas luulisi olevan niin vaikea ymmärtää ettei kaikilla todellakaan ole tarvetta juoda enempää.

Vielä sinulle, että useimmiten vielä minun saunasiiderini on alkoholitonta mallia. Tämä ärsyttää sinua vielä luultavasti enemmän, mutta eipähän ole millään muotoa minun ongelmani. Samoin viinejä löytyy myös alkoholittomina, mikäli et tätä vielä tiennyt.

Tosin luulen, että viestisi on täysi provo, mihinkä jo nimimerkkisi viittaa.

Sinä voit toki väittää aivan mitä haluat, koska minä tiedän itse mikä olen ja mikä en. Joten anna mennä vaan. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

"Ne jotka aidosti rakastavat itseään, elämäänsä ja läheisiänsä, eivät juo humalahakuisesti kuin kerran pari vuodessa, jos sitäkään." Hallelujaa. Minä, keski-ikäinen pienten lasten äiti, vannon rakastavani itseäni, elämääni ja läheisiäni. Ja juon itseni humalaan vähintään kerran kuukaudessa, rajana vain se, että kaameaa kankkusta ei kannata hankkia. Ihanan naisystävien kanssa vietetyn kännäilyreissun jälkeen rakastan taas itseäni, elämääni, miestäni ja lapsiani entistä enemmän. Kestohymy korvissa vielä keskiviikkona, kun oli niin hieno humalahakuinen viikonloppureissu.

Ja kun lapset ovat paikalla, ollaan kohtuukäyttäjiä. "Meidän perheellä on laaja ystäväpiiri, jonka kesken on aina vietetty ihania illanistujaisia, joissa aikuiset ja lapset mahtuvat hyvin saman katon alle. Aina on homma pysynyt hanskassa, ja miksi ei olisi?" Amen.

Anskureetta (Ei varmistettu)

kirjoitusta lukiessa nyökkäilin mutta kun aloin lukea muutamia kommentteja reaktioni oli lähinnä "wtf?!?", sillä selvästikin monet ovat nyt ottaneet tämän tekstin aivan väärin, tässähän kirjoitetaan siitä miltä suomalainen alkoholi kulttuuri näyttää ulkomaalaisen silmissä, sillä mitä ilmeisimmin miehet (tai ainakin toinen heistä) olivat ulkomaalaisia.
'Kun olimme päässeet fisuihin, viereisestä pöydästä nojautui kohti mies: "Hei anteeksi, kaverini tässä haluaisi tietää, miksi te juotte niin paljon."

Luulin, että kyseessä on jokin hauska antropologinen läppä, jonka tarkoituksena on tutustua suomalaiseen kulttuuriin, ja aloin tohkeissani selittää, että "ei, ei, tämä ei ole niin paha miltä näyttää, fisut eivät ole mitään raakaa viinaa." '
sekä kritisoidaan suomalaisten (suorastaan järkyttävää) juomakulttuuria.

Hmmm (Ei varmistettu)

"Siinä syytetään alkoholia asiasta, joka ei alkoholille oikeastaan kuulu.

Mutta kukaan ei uskalla sanoa, että jos olet kännissä ääliö, olet sitä hyvin varmasti myös selvin päin."

Olen eri mieltä. Alkoholi lamaannuttaa aivoja. Harkintakyky heikkenee. Se on aivokemiaa. Uskallan siis väittää, että itsesenruurinsa menettänyt ihminen (mies tai nainen, ihan miten vaan), joka on kännissä ääliö, voi olla selvänä aika mainio tyyppi.

Jokaisen on hyvä itse miettiä omaa suhdettaan alkoholiin, tuomitsematta toisten tekemisiä.

Vierailija77 (Ei varmistettu)

Parhauttahan se on kaveriporukalla (ei lapsia...) olla mökillä tms. reissussa ja aloittaa näkäräisillä heti(krapula)aamusta ja laittaa sauna päälle!

Mutta se on minun ja rakkaiden ystävieni asia - ei kannata tuomita alkoholin käyttäjiäkään jos ei itselle maistu!!

Tietysti riippuvuus, mihin tahansa, on mielestäni huono (ja eri) juttu!

Vierailija (Ei varmistettu)

Naiset! Miksette juoneet vaikka limskaa jos juttu tutuilla luisti muutenkin? Kavereita voi olla ilman viinaakin vai voiko? Viina on monelle se liima - niin se vain Suomessa menee. Turha selittää - kädet väsyy.

Vierailija (Ei varmistettu)

Adalmiinallakin oli Helmi. Kun se putosi, menivät kauneus, viisaus ja rikkaus mukana. Vasta kun tilalle tuli nöyryys palasivat nuo edellä mainitutkin ominaisuudet. Todellinen prinssi etsii vielä helmeään, jotain joka meni lahjakkaalta Miinaltakin vielä ohi.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.