Kantoliina ja monta kirosanaa

Puolivahingossa

Päätin muutama viikko sitten raapustaa ''Mä haluun'' -listalle kantoliinan ja tänään sellaisen hankin. 

Mies kuuluu 'vaunuilla vaan joka kolkkaan' -kastiin, joten sain melko urakalla puhua miehen päätä ympäri. Paasasin mm. liinan helppoudesta ahtaissa paikoissa, niistä tuitui -fiiliksistä, jotka tulee babyn ollessa melkein ihokontaktissa, pukemisen tarpeen vähentymisestä ja no, oikeastaan kaikesta mitä vaan netistä löysin, omia kokemuksia kun ei luonnollisesti vielä ole.. 
Suurin inspiraatio kuitenkin kantamiseen tuli Lähiömutsin kirjoituksesta, jonka jälkeen olin myyty ja vihdoin ja viimein sain miehenkin pitämään ajatuksesta. 
Kyseinen mutsi on onneksi listannut niitä huonojakin puolia, joista allekirjoitan jo tässä vaiheessa muutaman kohdan.

Paketin avattuani selasin ensin läpi ohjekirjan:
''Okei, joo. Näyttää helpolta.''
Otin liinan ja avasin sen:
''Tässähän on joku sata metriä kangasta!''
Selasin ohjeita lisää, tällä kertaa liinan kanssa harjoitellen:
''Onkohan tää mun maha nyt tiellä?''
.. ja lisää:
''Ei p*rkele, eihän tästä tuu mitään!''
Katoin dvd:n:
''No ei se kyllä noin helppoo ole. Ei tää h*lvetti onnistu millään.''
Ja taittelin liinan takasin pakettiin: 
''Olkoot. Ne saa sitte synnärillä opettaa.''

Liinaan törsäsin 65 euroa, vaikka niitä (ilmeisesti) pitkän käyttöiän takia myydään netissä käytettyinäkin paljon ja halvemmalla. Laskettuaika kuitenkin meillä kolkuttelee jo ylihuomenna ja ihan välttämättä haluan synnärille kapistuksen mukaan, joten tässä vaiheessa tilaaminen olisi jo aika riskialtista. Käytettynä saatu kantoreppu meiltä muuten löytyykin jo ja se odottelee tällä hetkellä kellarissa. Saa nähdä siirrytäänkö vauvan kehityksen myötä siihen.  

Sen verran uskallan jo tässä vaiheessa sanoa, että pelkästään kantoliinaa käyttäviä meistä ei tule. Vauvan kanssa tullaan ulkoilemaan vaunujen kera ja niissä tullaan nukkumaan ulkopäikkärit. En myöskään usko käyttäväni liinaa hirveästi ensimmäisten päivien/viikkojen jälkeen sisällä. Vaikka kädet saa liinan kanssa heilua vapaasti, on mielestäni hyödyllisempää opettaa vauva olemaan myös lattialla tai sitterissä, ei pelkästään sylissä.
Jos kaikki sujuu hyvin, toivon liinan astuvan kuvioihin autoreissujen, kaupassa käymisten ja kahviloissa hengailun yhteyksissä.
Se vähän huonompi puoli näissä on, että täytyy mennä vauvan ehdoilla. Jos baby rääkyy suoraa kurkkua joka liinakokeilun yhteydessä, siitä tuskin tulee meidän parasta kaveria.      

Ja sidontaharjoittelun jätän ainakin suosiolla sinne laitokselle. P*rkele.

Kommentit

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei kannata luovuttaa, vaikka baby ei aivan vastasyntyneenä viihtyisi liinassa. Parin kuukauden päästä homma voikin jo toimia. Itse odotan silti jo, että pääsen kokeilemaan kantoreppua. Se kun on kuitenkin asteen verran nopsempi pukea päälle.

Yksi asia, mitä ei tule välttämättä myöskään ajateltua on, että liinan kanssa tulee aivan helvetin kuuma. Sekä kantajalle että vauvalle...

P.s. Joko huomasit eilisen juttuni?

iity-
Puolivahingossa

Papyli Toivotaan, että sulla on pidempi pinna. :)

Tommi K Kuumuus tuli huomattua. Tiedä sitten kumpi pisti hikoiluttaan enemmän - se kirosanaryöppyäminen vai ite liina..

Kiitos vinkistä :) Ja huomasin! Niitä kiertuekirjoituksia odotellen..

MirvaK

Ei se sitominen mahan kanssa onnistu! Testattu on.

Kakkosen kanssa yritin ensin moneen kertaan kehtosidontaa pienen syntymän jälkeen ja ei siitä mitään tullut. Sitten yhtenä päivänä kun esikoinen huusi ja vauva huusi niin adrenaliinin ja veetutuksen voimin sain kietaisuristin onnistumaan ja sen jälkeen sitominen olikin ihan "helppoa". Ja mä en kokenut että liinan kanssa olisi ihan mielettömästi hionnut. Oli meillä käytössä myös etelänreissulla ja lämmintä oli kuitenkin 23-28 astetta. Neiti 1v4kk otti siinä päivittäin matkalla parin tunnin päikkärit. Ja kotioloissa oli oiva kapistus niin sai kädet vapaaksi ja aikaa isoveljelle. Nyt odotan jo kavasti että pääsisi jälleen liinailemaan. Toki meillä päikkärit nukutaan vaunuissa, mutta uskon että esim. kaupungilla käydessä on liina käytössä.

iity-
Puolivahingossa

Hah, no ei ihmekkään sitten ettei siitä mitään tullu :D 
Kiitos MirvaK taas jälleen kerran. :) 

Ps. Oon ihan yllättynyt kuinka paljon näitä ''kanniskelevia'' tyyppejä on. Omassa lähipiirissä niitä ei ainakaan muistin mukaan oo tullu vastaan ja koko ilmiö on vasta näinä viikkoina tullu muutenkin tutuks. Onpahan sitten edes Lilyn kautta vanhempia, keiltä kysyä neuvoa, kun sitä tarttee. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hihiii! Hauskaa, että postaus sai liinakaupoille. Mun käytettynä ostamassa liinassa ei ollut enää dvd:tä tallella. Onneksi, olisin varmasti ollut vielä enemmän solmussa liinan kanssa silloin aluksi. Tosin oon kyllä Youtubesta monet videot tuijotellut ja hiki valuen kietonut ja sitonut liinaa ympärilleni.

Jotenkin se sitten napsahti paikoilleen, kun tarpeeksi monet vittusaatanat oli ilmoille heitelty.Toivottavasti napsahtaa kohilleen sullakin, kun saat vauvavatsan pois ja tulokkaan syliin. Iloa ja jaksamista loppuodotukseen!

Lähiömutsi (Ei varmistettu)

Ja äskeisen mysteerihenkilöpostauksen takana siis Lähis.

iity-
Puolivahingossa

Mun pitikin just tulla facebookin kautta vinkkaamaan, että oon maininnu susta täällä, kun unohtu eilen niin tehdä. 

Kiitos hirveesti ja toivottavasti napsahtaa. :)

Elina U.
Lentoaskeleita

Meillä on ollut sellainen kamalaksi leimattu (ja käytössä todettu, auts selkä! onneks saatiin tuttavalta kierrätyksenä eikä itse ostettu) Baby Björn -reppu, ja sitä muutaman kerran käytettiin. Ajattelin että noi liinatouhut on meillä jo myöhäistä aloittaa kun poju on 5,5kk, mutta nyt alkaa tämän äidin ranteen rasitusvamma vauvan nostelussa olla jo sitä luokkaa että itsekin taidan alkaa tätä liina-asiaa tutkimaan! 

 

19-and-pregnant

Oon myös miettinyt tuota kantoliinaa, olen parilla sen nähny myös ja näyttää kätevältä. Tuskin reppuja onkaan simmosia mitä voi vastasyntyneelle käyttää kun jalat ei sais mennä "sammakko"asentoon. Kerro heti kun oot päässy kokeilemaan liinaa pikkuiselle, että miten sujuu! Tosi paljon onnea ja tsemppiä loppuraskauteen!

iity-
Puolivahingossa

Rosanna Voi hitsi :/ Hmm, niinpä saattaishan toi liina toimia vähän paremmin. Ohjeissa lukee, että 2,5kg-18kg painosta lasta voi kantaa, tiedä sitten kuinka ergonomista todellisuudessa on yli 15 kiloa kanniskella pitempiä aikoja/matkoja, mutta teidän pojuhan niin iso ei vielä onneks olekkaan. :) Kokeile ihmeessä ja kerro miten kävi.

19-and-pregnant (Hahaa nimimerkistä päätellen kohtalotoveri!) Netissä hetken selailtua tuli itseasiassa sellasiakin reppuja vastaan, missä voi pientäkin vauvaa kantaa ja mitkä on suunniteltu niin, ettei vaavin selkä rasitu mm. Manduca. Liina houkutteli silti ainakin mua enemmän, vaikka sen pukeminen osottautukin 'vähän' hankalaks näin alkuvaiheessa..
Kokemuksia (ja mahdollisia kirosanoja) tulossa lisää heti, kun päästään testaileen paremmin :)

phocahispida

Meillä on ollut vastasyntyneestä asti käytössä Kozy Carrier. Sitä suosittelen kyllä superlämpimästi. Se on vähän niin kuin kantoliinan ja kantorepun välimaaston väline. Paljon helpompi sitoa ja sen saa tosi moneen asentoon.

Kosyn omilta sivuilta löytyy hyvin tietoa, kuvia ja sitomisohjeita kuvineen. :)

iity-
Puolivahingossa

Jes, kiitos vinkistä! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei kannata masentua, jos ei heti saa sidontoja onnistumaan. Mulla oppiminen tapahtui nopeasti, koska ostin liinan käytettynä ja edellinen omistaja näytti samalla sen perussidonnan ja kokeilin sitä itsekin. Eli veikkaan, että jos saat jonkun näyttämään sen kädestä pitäen (synnärillä tai jonkun joka käyttää liinaa itse) niin tajuat sen sekunnissa :)

iity-
Puolivahingossa

Vierailija Sekunneista en tiedä, mutta toivottavasti edes jossain vaiheessa oppis tekniikan. :) Kiitoksia ja jep, liina odottelee jo synnäriä varten kassissa. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei,
sattumalta törmäsin blogiisi. Minun 4.lapseni on nyt 2 kk ja käytössä on trikoinen liina. Puen sen aina valmiiksi päälle, jos lähden vauvan kanssa yksin liikenteeseen. Vauvan laitan kuitenkin vaunuihin. Jos viihtyy vaunuissa niin hyvä. Jos alkaa kova huuto, niin on helppo ottaa liinan kyytiin. Jostain syystä nämä minun vauvat eivät ole kauhean hyvin vaunuissa viihtyneet. Ikävä on sitten esim. ruokakaupassa, kun vauva huutaa suoraa huutoa. Liinaan rauhoittuu yleensä aina.

Jos vauva on hereillä, kun pitää hakea isoveli eskarista (300 metrin päästä), niin silloin vauva kulkee liinassa. Vaunuissa alkaisi vaan huuto. Kotona, en vauvaa paljoa kantele liinassa. Ajatuksena on, että jos vaan viihtyy kantelematta, niin hyvä. Mutta jos on oikein kitinäpäivä, eikä esim. päiväunet maita, niin otan liinaan ja alan esim. imuroida. Ihan taatusti nukahtaa muutamassa minuutissa. Se on sitten eri asia, että saako vauvan siirrettyä omaan sänkyynsä nukkuvana.

iity-
Puolivahingossa

Kiva, että törmäsit! :)
Kiitoksia tästä, en ollut ajatellutkaan moista vaihtoehtoa ainakaan vielä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.