Kiinteiden alottelu

Puolivahingossa

Ollaan nyt muutama päivä maisteltu soseita. On alkanu tuleen fiilis, että tyyppi ei saa enää korvikkeesta kaikkea tarvitsemaansa. Päivisin mm. kitistään enemmän ja kun sitä korviketta menee kerralla vähintään 180 millilitraa. 

Neuvolasta neuvottiin alottamaan soseet 4 kuukautisena, mutta ne kuuluisat äidinvaistot alkaa ehkä hiljalleen heräileen ja päätettiin aikaistaa parilla viikolla. 
Eikä mitään kauheuksia ainakaan toistaiseksi ole tapahtunut alottamisen myötä.

Valmiina maistamaan

Koska peruna ensisoseena ei niiden-perhanan-keskustelupalstojen mukaan ihan kaikilla oo toiminu suunnitellusti, päätettiin alottaa porkkanalla. Ei ehkä kaikista järkevin vaihtoehto, vauva kun sylkee vielä tässä vaiheessa melkein kaiken suuhun menevän ulos ja porkkana värjää kaiken. Mä kun luulin, että moinen on mahdollista vaan mustikan kanssa. 
Bataatti olis ollu ehkä hitusen mukavampi valinta, sitä kun sattuu pakkanenkin olemaan täynnä. Se sitten vaikka seuraavaksi.
No, muutaman värjäytyneen bodyn jälkeen vaihdoin melko turhan ruokalapun (jonka tyttö sai sormeiltua kokoajan pois) jo värjääntyneeseen harsoon ja bodyt on säilyny suht hyvänä.

Yhtään en tiedä kuinka paljon sosetta kuuluis antaa näin maisteluvaiheessa kerralla, eli ihan näppituntumalla mennään. Sen verran edistystä on kuitenkin tapahtunu, että soseen jälkeen vauva menee kunnollisille päikkäreille (jes!), kun taas ennen ollaan torkuttu silloin tällöin 15 minuuttia.  
Öisin ollaan kuitenkin heräilty jonkun verran ja mietinnöissä on, pitäiskö sitä sosetta maistella vähän iltasinkin. 

Mitä tämä on?! 

Jonkun verran vielä ihmetellään lusikkaa, eikä sille ainakaan suuta avata. Kieli laitetaan lusikan eteen, kun se ilmestyy suuhun - mikä nyt luonnollisesti vähän hankaloittaa entisestään tätä kokemattoman mutsin touhua. Ehkä se siitä kuitenkin ajan kanssa.

Toimivaksi kikaksi oon myös huomannu tuttipullosta hömpsyn tarjoamisen lusikoimisten välissä. Neiti kun ei millään malttaisi niellä safkaa, niin parin maitotipan imaisun yhteydessä edes jonkun verran sosettakin pääsisi sinne vatsaan asti. 

Päänvaivaa aiheuttaa näiden maisteluiden kesto. Kuinka te olette maistelleet? Kuulostaako viikko porkkanaa - viikko porkkana/bataattia - viikko bataattia -  viikko bataatti/kukkakaalia - viikko kukkakaalia jne -systeemi liian hosumiselta?

Ja missäköhän vaiheessa sinne suuhun uskaltaisi lykkiä tavaraa enemmän, kuin teelusikallisen? Ai vitsi, mä tunnen kuinka ne mun äidinvaistot taas lähti hiipumaan.

Yääääk!

Ps. Jos ihmettelet kuvien laatua, tsekkaa edellinen postaus..

Kommentit

Torey
Näissä neliöissä

Me alotettiin kans aikasemmin niin soseiden kun vellinkin antaminen. Soseista peruna ei kelvannu koskaan sellasenaan. Ja lemppari oli ehdottomasti maissisose. 

Me alotettiin vellin antaminen jo 3 kuukauden iässä ja kiinteä alotettiin viikonloppuna ja ensi viikolla poika täyttää sen 4 kk:ta. Meillä menee peruna ja porkkana molemmat, ja ensin kans laitto kieltä eteen nyt avaa jo suuta mut silti tulee puolet pois :)  Ja meijän yöt on ehdottamasti parantunu kun ennen herättiin 5-8 kertaa yössä nyt herätään vaan 2-4 kertaa mikä on ihanaa :D 

Meil kans väheni toi korvikkeen syönti aika lailla kun ennen meni 5-8 korvikepurkkia päivässä (200 ml yks purkki) niin nyt menee 4-6 purkkia ja maissivelli vielä illalla :) 

MirvaK

Me aloitettiin maissipuurolla (itse keitetty ja ikää oli 3,5kk), sitten parin päivän jälkeen päärynäsose. Reilun viikon päästä mukaan tuli bataatti. Mä en ole osannut aloittaa lusikallisella. Ekalla kerralla taisi mennä 10 lusikallista ja toisella 20. Nyt 1,5 viikon jälkeen päärynäsosetta meni 1/3 pilttipurkillista. Eilen suu aukesi itsenäisesti vasta ekaan kertaa. Lusikkaa suuhun päin, kielen "sullominen" alas ja lusikan pyyhkäisy kitalakeen ikenien taakse. Ja sitten toivotaan ettei toinen ala kakomaan ja "tukehdu". :D Huomenna pitää lisätä bataatin määrää, lounaaksi ja päivälliseksi 2 jääpalallista, nyt ollut molemmilla yhdet.

Hipon elämää (Ei varmistettu) http://hiponarki.blogspot.fi/

Porkkanatahrat lähtevät mukavasti pois kun laittaa tahroihin nestemäistä sappisaippuaa (saa Ruohonjuuresta ja muista ekoshopeista) ja sitten normisti koneeseen. Meillä lähtenyt kaikki porkkanatahrat sillä pois =)

Vierailija (Ei varmistettu)

Heissan.

Me aloitettiin soseiden maistelu 3kuisena ja nyt 4kuisena menee jo isot määrät. Meillä meni pari viikkoa suun motoriikan kehittymiseen siihen pisteeseen, että poika avasi suuta hyvin ja hiffasi nielemisen.

Toimi vaan maisteluiden suhteen intuitiolla. Itse annoin vaan pari päivää samaa makua ja sitten otin uuden kehiin, koska meidän jäpikällä ei ole ollut ongelmia masun kanssa eikä mitään viitteitä allergioiden suhteen ole ollut. Mutta tämähän on ihan vauva-kohtaista.

Masu menee helposti kovalle noista kasvissoseista, joten suosittelen aloittamaan heti myös hedelmäsoseiden aloituksen. Luumu ja päärynä pehmittävät kovaa masua ja antavat muutenkin hyviä kuituja suoliston tasapainottamiseen. :)

Itse koin myös hyväksi maistella heti alusta 2 kertaa päivässä ja nyt se muodostunut kivaksi rytmiksi, jonka mukaan poika syö aamulla puuron ja maidon, lounaaski maitoa ja kasvissosetta, välipalaksi maitoa ja hedelmäsosetta sekä päivälliseksi maitoa ja kasvissosetta ja iltapalaksi sitten velliä. Määrät on tällä hetkellä sellaisia, että kasvissosettta menee 4 jääpalaa lounaalla ja 4 päivällisellä sekä hdelemäsosetta melkein koko purkki välipalaksi. Kuulostaa hurjilta määriltä, mutta silti poika menee alakäyrillä painossa.. :) Kova kulutus kaiketi.

Eikö olekin jännee kun syöminen muuttuu? Itsestä ainakin tuntui, että vauvasta tuli enemmän tyyppi, kun rupesi lusikalla syömään. Ainiin, lusikasta tuli vielä mieleen, että meillä ei ainakaan kelvannut hyvin se pehmeä lusikka ja oelnkin aina syöttänyt ihan normilusikalla, sellaisella pienellä vaan (vissiin joku espressolusikka..). :)

Tällaisia kokemuksia täällä. :)

mirmir (Ei varmistettu)

elias joutu jo 2 kk ikäsenä vetelemään aika määrät semmoselle pirpanalle, luumusosetta nimittäin. keskosena joutui syömään rautalisää ja sehän mahan veti kovaksi, luumusose auttoi. tosin sekään ei sitten auttanu enää jossain vaiheessa, ja keskoset alottaa kiinteet aina 4 kk iässä, ja meillä loppu vatsan kovuus ja muutkin mahavaivat siihen :) ja alettiin nukkua täysiä öitä! tosin sitä luksusta riittikin vaan sinne 9 kk asti... :D nytkin tässä mun sylissä ihmettelee kun ei vaan nukuta, ja kellokin kohta yks yöllä. O_O pitäsköhän sille antaa joku älyttömän rasvapommi iltapala, että ois taju pois samantien? :D tai sit ne unilääkkeet ois tarpeen. ;)

n89 (Ei varmistettu)

Tarkkoja suosituksia en usko että on, ekoilla kerroilla isoja määriä ei vain yksinkertaisesti mene alas. Eli maistelutotuttelua parilla lusikallisella ja niin paljon kun vauva suostuu syömään. Ekalla viikolla toki vähän vähemmän, kun ne kiinteät tuppaa tosiaan sitä kakkaakin kovettamaan, että ei menisi ihan ummetukseksi koko touhu. Meillä omalla kokemuksella toimi hyvin tuo ja tokalla viikolla ukkeli jo veti kuin olisi aina soseita syönyt. 3-4 viikon aikan huomasin että menee jo melkein purkillinen.

Meille neuvolassa kerrottiin kun soseita alettiin maistelemaan, että allergioiden rajaamiseksi 2 ruoka-ainetta viikossa. Eli jos reaktioita tulee, on helpompi selvittää mistä ne johtuu, kuin jos olisi 10 eri ainetta samaan aikaan antanut.

Yksi asia mikä tuotti itselle hankaluuksia soseiden alottamisen jälkeen, oli rytmien löytäminen. Ennen soseita oli maidon kulutus hurjaa, kahden tunnin välein 150-200ml per kerta, mistä syystä aloitin myös soseiden syötön. Maito ei enään uponnutkaan samaan tahtiin aloituksen jälkeen, mistä tämä mamma hämmentyi ja sitä lensi paljon viemäriin. Meni hetki löytää sopiva rutiini, että mitä syödään milloinkin. Auttoi, kun mietin esim. päiväkotien ruokailurytmejä, milloin on välipalat ja normaalsiti kotona päivälliset ja noin pieniä kun ollaan niin maidot niiden väliin. :)

Tsemppiä soseiden maisteluun!

iity-
Puolivahingossa

Ai hitsi, voisin kans alkaa sitä velliä esim. öö iltapalaks? 

Mirva K Joo noi teidän lappaamisyritykset kuulostaa samalta, lusikkaa ikenien taakse jne :)

Hipon elämää Okei, kipasen hakemaan jos jotain arvokkaampaa suttaantuu :) Noi käytetyt, rumat bodyt (ja onneks vaan kaks kappaletta) nyt ei kuitenkaan kauheen pelastamisen arvosia ole :)

Vierailija Oi kiitos! Joo, itse asiassa vatsa on toiminu paljon paremmin nyt 3:n kk iässä, eikä porkkanasose oo pahentanu yhtään :) Jes, mun ei tartte kitkutella porkkanan kaa viikkoa, vaan voin jo vaihtaa! :) 
Nää sosemaistelut on mun mielestä niin innostavia, että haluisin totuttaa kaikki heti nyt, niin viikko sitä ja viikko tätä kuulostaa kauheen hitaalta :D

Hui, teillä syödään jo ihan ihmisen määriä! :D

Ja joo, tää on ihan mahtavaa! (note to yourself: ne on vaan soseita, rauhotu) Hihi :D 

mirmir Hahhah, no toivottavasti alkais nukkumiset sujuun ilman niitä rasvapommeja ja lääkkeitä :-D

iity-
Puolivahingossa

n89 Joo, aletaan nyt maisteleen sitten kahta ruokaa/viikko. Jostain olin lukenu, että samaa safkaa viikko tai kaks, että vatsa tottuis, mutta näin järjellä ajateltuna kuulostaa vähän hassulta ja ykstoikkoselta :D

n89 (Ei varmistettu)

Niin ja tosiaan, meillä tuo ukkeli on maanantaina sen 6kk ja rytmit on nykyään tämäntyyliset:

n. klo 8.00 Herätys ja rintaa
9.00 n. 140ml maitoa
11.00 1 prk hedelmäsosetta tai 1/2-2/3 banaania ja rintaa
13.30 n. 150ml maitoa
16.00 1 prk kasvisosetta ja 1/2 purkkia hedelmää ja rintaa
17.30 140ml maitoa
19.00 100-120mil maitoa ja rintaa
20.30 iltapuuro jonka jälkeen maitoa sen verran ku syö ja rintaa
21.00 Sänkyyn nukkumaan
n.4-6.00 100 ml velliä johon on laitettu 40-50ml maitoa (ihan siitä syystä, että yksi vellipurkki on sen 200ml-->riittää kaheks päiväks ja meillä ei ole 0-6kk vellituttipäitä, niin tavara ei mahdu ulos siitä reijästä muuten.)

Tuosta babaanista sen verran, että jos sitä antaa paljon, se kovettaa TODELLA paljon vatsaa, niin kuten joku jo sanoikin se luumusose on hyvä apu, elikkä sitä vaikka samana päivänä niin menee +-0 tuo kakka. Minulla ei enää paljoa tota maitoa itselläni tule, ollut alusta asti hankalaa, niin varmaan menee ilman rintaruokintaakin.

Postaan tämän ihan vain jos olisi apua, itse olisin akivannut samantyylistä ohjeviittaa kun alotin. :)

n89 (Ei varmistettu)

Apua, vielä kolmas kommentti. :D Näköjään nämä asiat ei suostu tulemaan päähän kun pätkittäin tai olen liian hätänen lähettelemään kun kirjoitusvirheitäkin näköjään pursuaa. :D

Piti velleistä ja puuroista sanomani, että noin pienethän ei sitten kestä vielä viljatuotteita (olikohan että munuaiset eivät ole vielä valmiit tms? Joku fiksumpi korjatkoon...), eli jos itse teet, niin ehdottomasti puuroista riisi ja maissi. Kaupastakin toki löytyy niitä valmiina ja helposti valmistettavina (mm. http://www.semperlastenruoka.fi/lastenruoka/puurot/alkaen-4-kk/semper-ec... ollut meillä suosiossa). Velleistä sama juttu: riisi, maissi ja peruna-porkkana.

Kun meillä ekan kerran 3kk iässä kokeiltiin iltavelliä, vetäs herra hurjat 7h yöunet putkeen! Että omaa yöunta ajatellen tuonu ainakin hirveesti mukavuutta öihin. Ja tokihan vauvakin on levänneempi, kun nukkuu pidempiä pätkiä. Nyt tuo iltapuuro ajaa saman asian, sulaa niin paljon hitaammin ja siitä syystä tuo ukko herää vain kerran yössä.

MirvaK

n89:n innoittaman rytmi.

6-6.30 herätys (unta yritetty jatkaa maidolla epäonnistuneesti)

6.30-7 aamupala. Joko maissipuuroa kerä päärynäsoseen tai jos äiti on ollut laiska niin pelkkää hedelmä/marjasosetta.

8-9 (riippuen moneen veikka menee kouluun) maitoa ja unille

9-10 herätys ja maitoa

10.30-11 lounas (tällä hetkellä ruoista käytössä vasta bataatti ja sitä näköjään uppoaa hyvin 2 jääpalallista)

12 maitoa ja unille

14-16 herätys ja maitoa.

Jos herätty klo 14 niin 14.30-15 välipala = hedelmäsose ja 16 maitoa ja unille (15-30min). klo 17 päivällinen (taas tylsästi bataattia). klo 18 maitoa ja pikku-torkut 15-30min. Ja sitten 19-19.30 iltapala kuten aamupala ja klo 20 maito ja unille. Jos nukutaan pitkät toiset päikkärit niin välipala jää pois sekä yhdet iltatorkut.

P.S. Ei meillä nyt ihan noin tarkka tuo rytmi ole, mutta vähän tuonne päin. :D

Liv
Päiväuniaika

Me aloitettiin kiinteät kun tyttö oli reipas 5kk. Vajaa 4kk ne sanoi neuvolasta et vois alkaa harkitsee, minä en nähnyt tarpeellisena. Silloin kun päätettiin aloittaa kiinteet niin tyttö jo availi suuta minun syömisen rytmissä ja oli selkeästi kiinnostunut siitä ruoasta. Koskaan ei kielellä ole pistänyt "vastaan" vaan tajunnut alusta saakka kuin se syöminen tapahtuu. :)

Me aloitettiin just tolla viikko yhtä viikko toista rytmillä. Eka viikko mentiin ihan lusikallinen kerrallaan mutta sen järkeen edettiin kovaa vauhtia isompiin määriin.
Mä luulen että ei noissa ajoissa oikein muuta ole, kun että lapsen elimistö etenkin noin nuorena ei varsinaisesti ole vielä valmis kiinteälle ruoalle ja siks on tärkeetä edetä hitaasti,- ettei se suolisto mee sekaisin tai hajoa. :) jos näyttää sujuvan ongelmitta ja kakka pysyy hyvännäköisenä, en mä näe mitään estettä edetä nopeasti :) allergiat onkin asiat erikseen, ite syötin vähän mitä milloinkin ja onnistuin silti löytämään nopeasti allergioiden aiheuttajat (oli tosin niin lieviä että jatkoin vaan syöttämistä ja tadaa! Ei ole allergioita enää!). :)

iity-
Puolivahingossa

Joo, vaipan sisältö on pysyny kunnossa ja itseasiassa suolisto on alkanu toimiin paremmin näiden kiinteiden myötä. Aloin bataattia antaan kans jo tällä viikolla ja se näyttää menevän paljon paremmin alas, ku toi porkkana. Sille availlaan jopa jo suutakin ja ihan minimaalinen määrä pääsee suusta ulos :)

 

Liv
Päiväuniaika

Hehe joo, lähinnä mainitsin noista ajoista ja määristä ja suolistosta/elimistöstä ihan sillä, että tosi usealla tuntuu olevan aivan hakusessa ymmärrys siitä, että kun vauva ei oo syönyt muuta kuin nesteitä, on harppaus kiinteisiin aikaimoinen ja tosi kuormittava :) enkä siis nyt puhu kommentoijista täällä, lähinnä tulee vastaan erinäisillä foorumeilla ja Facen mammaryhmissä niitä kummallisia "aloitettiin kiinteet eilen, voinko jo syöttää koko purkin kerralla??" -avauksia :)

iity-
Puolivahingossa

Hihi joo, enkä mä sitä mitenkään erilailla ottanu :) Kiva että kerroit! Kyllä vähän alkuun muakin jänskätti kuinka maha tottuu, mutta kaikki hyvin tähän mennessä :) Ja bataattia menee paljon enemmän, kun olisin ikinä tässä vaiheessa kuvitellu (vaikka todellisuudessa se on se kaks-kolme teelusikallista).

Hannah90 (Ei varmistettu)

Vauvahan matkii melko helposti "peilaa" sun kasvon ilmeitä esim. hymyilee kun sinä hymyilet. Joten kokeileppa seuraavalla syöttökerralla aukoa suuta kuin kala kuivalla maalla useamman kerran niin vauva saattaa alkaa tehdä perässä ja vauvan suu on auki lusikkaa varten :D Kokeile pois vaan!

19-and-pregnant

Voi miten ihania ilmeitä :) innolla odotan kans meidän sosemaisteluita!

iity-
Puolivahingossa

Oi oon kokonaan missannu Hannah90 kommentin, sori! :) Mun oma suu aukee automaattisesti aina kun vien sen tyypin suun lähelle :'D Pikkuhiljaa edistytään näissä jutuissa, täytyy vaan olla kärsivällinen :)

19-and-pregnant Hih, eikö? :') Nää maistelut osottautu ihan hirveen hauskoiks mun mielestä, vaikka kaikki niistä kauheesti pelotteli :-D Voi johtua siitä, että määkin olin ihan hirveen innoissani. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.