Miksi äitiyttäni ei arvosteta?

Puolivahingossa

Neljän kuukauden päästä lakkaan saamasta vanhempainrahaa. Se on se ajankohta, kun pitäisi alkaa pukemaan ipanaa aamuisin seitsemältä ja viedä vieraalle ihmiselle hoivaan. 

Mutta kun mää en haluis. 

Mä tahtoisin kasvattaa lapseni ihan itse. Opettaa sille oikeita arvoja ja makoilla söpösti sängyllä päikkäreitten jälkeen. Ihan vähän kauemmin, ku yheksän kuukautta. Jooko?

Kotiäitiys jakaa mielipiteitä rajusti. Toisen mielestä äitiys ei ole työ, eikä siitä kuulu saada rahaa. Toisen mielestä lapsen kasvattaminen on kunnioitettavaa ja jopa suotavaa, kun taas joidenkin mielestä kotiäideistä tulee yhteiskunnan elättejä - pohjasakkaa, siinä missä elämäntapatyöttömätkin.

On ristiriitaista haukkua huonostikäyttäytyvien kersojen mutseja ruokakaupassa ja samalla huudella kuinka kaikkien pitäisi tehdä oikeita töitä.
Tai edes niitä pätkätöitä, mistä kovasti puhutaan, mutta mitkä tuntuu olevan jossain ison kiven alla. 

Suunnittelin pitkän aikaa olevani kotona ainakin siihen asti, että tyyppi alkaisi puhumaan. Oppisi kertomaan jos jotain pahaa olisi sattunut ja sanomaan, että hei nyt mulla on ikävä mutsia. 

Harmi vaan, että meidän varat ei riitä siihen ja joudun ensimmäistä kertaa asettamaan rahan lapseni (ja varmasti itsenikin) edelle.

Mun mielestä on huutava vääryys, että työttömän Kelaetuudet on paljonkin suuremmat, kuin se älyttömän pieni kotihoidontuki.
Ehkä hölmöintä kuitenkin on, että sitäkin ne meidän suuret herrat yrittää leikkauttaa.

Tuntuu, ettei kotiäitiyteen anneta edes mahdollisuutta.

Voihan se olla, että neljässä kuukaudessa ehdin kyllästymään kotona oleiluun täysin ja tyyppi kasvaa silmissä oikeaksi isoksi vauvaksi. 
Ettei harmittaisikaan niin paljon viedä sitä toisten hoidettavaksi. 

Kommentit

Kanelibasilika

Ihan aiheen vierestä tai kovaa ohi; tosi kaunis tuo kuva, missä olette molemmat :) ..ja näytät ihan eri ihmiseltä kuin tuossa "profiilikuvassa". Joka tapauksessa, kiva tämän jutun aloituskuva :) 

HelloAochi

Mulla ainakin kotihoidontuki on isompi kuin äitiysraha. Mutta se kai riippuu niistä omista aiemmista tuloista, mulla oli ihan mini-minimi-äitiysraha.

Vau mikä vauva!

^ Miten voi olla :o minimiäitiysrahahan on n. 450e käteen, kotihoidontuki n. 320e. Kotihoidontukeen voi toki saada kuntalisää, enpä sitä kyllä tiedä kuinka suuri se voi olla? Tampereella n. 120e, eli sillä ollaan suht samassa tilanteessa.

Vau mikä vauva!

(Ite siis oon opiskelija eli minimillä mennään myös täällä, ja automaattisesti asetettuun ennakonpidätykseen en oo tehnyt muutoksia.)

HelloAochi

Mä sain äitiysrahaa tyyliin 480€ ja nyt kotihoidontukea kuntalisineen 585€.

HelloAochi

Niin ja asun Vantaalla, Helsingissä kai se lisä vielä pikkuisen isompi. Enkä minäkään tehnyt verojuttuihin muutoksia.

kiitu (Ei varmistettu)

Meillä tyyppi ei ole vielä edes syntynyt, mutta varat tuottavat mulle jo nyt murheita.. Mies on vakkarityössä (onneks!) mutta ite opiskelija/osa-aikainen/mitä sattuu tulemaan vastaan, ja tulen saamaan vaan puolentoista kuukauden palkan ja that's it! Eli kun laskettu aika on nyt 1.5, niin mun pitää saada joko vakkarityö (ööh, mistä mä sen repäsen?) tai opiskelija jotta mies sais olla kotona sille tarkoitetut 12 viikkoa mitä täällä Norjassa on. Eli 3kk beibi jäisi isin hoiviin kun äiti on sit koulunpenkillä tai töissä :/ Ei kyllä kauheasti nappaa, mutta se on kaikista järkevin kun mies kuitenkin saa hyvät rahat kun ottaa isyyslomaa. Tosin parempi jos tyyppi kotona iskän kanssa kun jonkun tuntemattomien tätien ja toisten lapsien kanssa.. Ei kyllä kauheasti kiinnosta laittaa alle vuoden ikäistä tarhaan, mutta näyttää kyllä pahasti siltä että täälläkin joudutaan niin tekemään..

Liv
Päiväuniaika

LauraEm&HelloAochi

Mäkin sain aikanani minimiäippärahan n. 450€. Kotihoidontukihan ON pienempi, kuin minimiäippäraha, mutta minä ja HelloAochi saadaan yh-lisällä (vaimikäseon. kotihoidonlisä? :D) ja täällä Espoossakin saa lisäksi kuntalisää. Niin että summa nousee suurinpirtein samaan ja ylikin (mulla jää käteen kotihoidontukea kuntalisineen ja yh-lisän kanssa n. 530€). 

Mut tiesittekö, että kotihoidontuella ollessa saa tienata jonnekin ihan hieman reilu tonniin saakka, ennen kuin edes kotihoidonlisä lähtee? Tämä tietty olettaen, että lapsen saa hoitoon tutuille ilmaiseksi (tai maksaa pimeesti :D). 

MirvaK

Mä en ennen oikein edes ajatellut/tajunnut miten pieni kh-tuki on. Ei ollut tarvetta. Kahden ensimmäisen lapsen kohdalla en halunnut olla kotona. Esikoinen meni hoitoon 9,5kk iässä ja se oli ok. Toisen kohdalla opiskelin koko ajan, mutta iltaisin. Näin ollen tyttö meni hoitoon mun aloittaessa työharjoittelun 1v4kk iässä. Nyt kolmannen kohdalla HALUAN olla kotona ja ahdistaa jo tieto siitä, että elokuussa tulot tippuvat. Mä olen siitä onnellisessa tilanteessa, että isäkk:n ajan käytän kertyneet lomat eli saan 9-10 viikkoa palkkaa välissä. Tosin palkan jälkeen tiputus n. 400e käteen on häkellyttävä. Meillä ei saa kuntalisää, keskimmäisestä saan parisen kymppiä korotusta, kun on eskarilainen. Mä saattaisin nyt haluta olla kauemminkin kotona, mutta voi olla että 4,5kk kotihoidontuella on tarpeeksi ja sitten on mentävä töihin.

Oma ala on sellainen ettei keikkailu ole mahdollista, joten sitä on oltava kokonaan pois tai töissä. Tai olisi meillä mahdollista tehdä 80% työaikaa, mutta juuri minun hommassani se tarkoittaisi että 100%:n työt tehdään lyhyemmässä ajassa ja pienemmällä palkalla. Ei kiitos.

HelloAochi

Ai, mä en ollut tajunnutkaan että siinä on yh-lisä. 

Musta kyllä tuntuu, että nykyistä elämääni arvostetaan silti aiempaa elämääni enemmän. Olen siis taiteilija, mutta en tee myytävää taidetta tai siis sellaista perinteistä seinälle laitettavaa. Eli elin siis monta vuotta täysin apurahojen varassa, joiden suuruus oli tyyliä 400€/2 kk. 

HelloAochi

Lapsia on siis huomattavasti kannattavampaa tehdä kuin yhteiskunnallista ja/tai yhteisöllistä taidetta.

Marjia

Tsemppiä! Tämä on tosi ajankohtainen aihe meidänkin perheessä ja niin sydäntäsärkevää olisi joutua laittamaan tuo pieni nyytiäinen hoitoon. 

 

 

iity-
Puolivahingossa

Kiitos ekan kuvan kehuista :) Ja Kanelibasilika joo, kummasti mutsiutuminen ja meikittömyys muuttaa ulkokuorta :'D Kauhuissani huomasin kans noiden kuvien eron, kun tekstin julkasin :D 

Mulla vanhempainraha on 540€ verojen jälkeen - eli ihan suht hyvin.
Mut sit taas kotihoidontuki olis se 300€ ja Papylikin sen sanoi, ettei Turussa taida kuntalisiä olla.

Ruusu Tosiaan, totta tuokin. 

Papyli, kiitu ja Marjia Samat fiilikset hoitoon viemisestä :/ 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mäkään en edes tunnistanut sua ensimmäisestä kuvasta! Mut tosi herkkä kuva ja mutsiutuminen ja meikittömyys näyttää tosi hyviltä noin kauniilla kasvoilla :) ja ps. ootte aika samannäkösii!

iity-
Puolivahingossa

Voi hitsi, kiitos kehuista :) Ja joo, onhan meillä aika samanmoiset silmät :)

Kristaliina
Puutalobaby

Mä kans oon ihan liikuttunut tuosta ensimmäisestä kuvasta - kaunista!

Mä peräänkuuluttaisin tältä yhteiskunnalta sellaista aitoa valinnanvaraa. Ihan ahdistaa se loputon, vuodesta toiseen jatkuva "juupas eipäs" -keskustelu, että onko parempi laittaa lapsi hoitoon vai hoitaa kotona, en edes pystynyt katsomaan sitä parin päivän takaista keskusteluohjelmaa. Mutta kuuleman mukaan argumentit on ihan samoja kuin about 10 vuotta sitten.

Eihän tuollaisiin kysymyksiin ikinä voi löytyä oikeita vastauksia - ihmisten elämäntilanteet kun on niin erilaiset! On ihan eri asia olla esim. työttömästä äitiyslomalle jäävä tai nuori äiti niin kuin sinä, jolla esim. jatko-opiskelut saattaa olla edessä vasta lasten jälkeen. Ja sitten taas "uraäiti", joka on tyyliin opiskellut (yhteiskunnan pienellä avustuksella) iät-ja-ajat ja päässyt koulutusta vastaavaan työhön (ja maksamaan veroja takaisin yhteiskunnalle), joka tekee mielekästä palkitsevaa työtä joka tuottaa onnistumisen tunteita jne. jne. ja jolle töihin meno vaikkapa osa-aikaisesti olisi hyvä henkireikä lastenhoidon lisäksi. Ei näihin tilanteisiin mitenkään voi nimetä "yhtä oikeaa tapaa", herranjestas!

Oho, mikä avautuminen. Mutta että pointtina se, että yhteiskunnallisen a-studio-juupas-eipäs -keskustelun sijaan haluaisin niii-iiin koasti, että keskustelussa vihdoinkin mentäisiin miettimään niitä aitoja vaihtoehtoja, jotta jokainen kansalainen voisi toteuttaa sitä omaa vanhemmuuttaan ja omaa elämäänsä omanlaisella tavallaan - kun kerran hyvinvointiyhteiskunnassa ollaan. Että ei joutuisi tekemään just näitä "pakkovalintoja". Tai saamaan paheksuntaa muilta äideiltä.

Kansalaispalkka?

Vierailija May (Ei varmistettu)

Käsittämätöntähän se on, miten äitiyttä ei pidetä työnä. Sehän on elämäntapatyö! Ympärivuorokautinen, koko elämän kestävä virka. Kunnioitan niitä, jotka tekevät kaikkensa tämän valintansa eteen, itse en pystyisi moiseen urotekoon. Oma äitini on kasvattanut minut ja kolme sisarustani kotiäitinä.

iity-
Puolivahingossa

Hihi :)

Joo, sepä se - kun yks tapa ei vaan sovi kaikille. Mulle työntekeminen on ihan kivaa ja antoisaa puuhaa, mutta kun silti veri vetää just tällä hetkellä kotona olemiseen ihan vähän kauemmin, kuin sen yheksän kuukautta. 

Pienen pienen kotihoidontuen takia tuntuu, ettei oikeesti anneta mahdollisuutta siihen, mitä oikeasti haluais - vaikka puhutaan kuitenkin vapauksista valita ihan itse.
Onhan se kotihoidontuki parempi, kuin ei mitään - mut se ei vaan millään riitä, vaikka kuinka venyttäisin senttiä. 

Ja joo, toi ylen ohjelma oli kyllä aika floppi. Ihmiset siellä tuntu ajattelevan kaikkee niin mustavalkosesti, että alko palaa hermot.. ''Ei isät voi pitää pidennettyä vapaata - nehän voi olla yrittäjiä'' - Koska naisethan eivät ole yrittäjiä jne jne. (Näinkin aiheen vierestä taas, liittymättä tähän mun kirjotukseen) 

Kristaliina
Puutalobaby

Niin joo, niin kuin säkin sanoit, niin aina näihin mun tekstin kaltaisiin avatumisiin kannattais varmaan lisätä se "hienoa että saa edes jotain" -disclaimer :) Totta kai on jo hyvä juttu, että yhteiskunnalta ylipäänsä saa jonkinlaista tukea vanhemmuuteen/ opiskeluihin/työttömyyteen jne.

Mutta nykymallista löytyy vaan vielä paljon kehittämisen varaa näissäkin asioissa!

iity-
Puolivahingossa

Hahaa joo :-D 

Puhut asiaa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Muistuttaisin kuitenkin, että Suomessa on oikeasti moniin muihin maihin verrattuna todella pitkät äitiys- ja vanhempainvapaat. Kaiken kukkuraksi niistä vielä maksetaan - edes JOTAIN- ja kotona olevan vanhemman työpaikka on lain voimalla suojattu esim. yt-neuvotteluiden sattuessa.

Esim. Yhdysvalloissa vaihtoehtoja on useimmiten tasan kaksi: joko viet pari-kolmekuukautisen vauvan hoitoon tai palkkaat sille kotiin hoitajan, joka maksaa maltaita (ja käsittääkseni tämä parin kolmen kuukauden yleensä palkaton äitiysloma alkaa tasan synnytyksestä eikä yhtään aiemmin, mikä myös "pakottaa" monet naiset valitsemaan keisarileikkauksen juuri tiettynä päivänä tai siirtymään synnytyssaliin suoraan työpaikalta, nice...). Tai jäät kotiäidiksi ilman yhteiskunnan tukia ja menetät työpaikkasi.

Samantyyppiset systeemit, joskaan eivät aina ihan yhtä "pahat", ovat Pohjoismaita lukuun ottamatta arkipäivää melkein joka maailmankolkassa.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö Suomessa asioita saisi yrittää kehittää vielä eteenpäin tai ettei saisi kritisoida epäkohdikseen kokemia asioita. Mutta jos verrataan Suomea vaikkapa juuri Yhdysvaltoihin, niin kyllä mä näkisin, että Suomessa yhteiskunta todella arvostaa äitejä ja isiä, jotka hoitavat lapsena kotona.

Mindeka
Ma-material Girl

Gabrielin bestis aloitti tällä viikolla tarhan, juuri samasta syystä. Yh-äidillä ei ole senkään vertaa varaa valita, mitä kahden vanhemman talouksilla. Hän pystyi olemaan hoitovapaalla (ja kertyneillä lomilla) niukin naukin tähän asti, kun lapsi on 1,5v.

Koen olevani todella onnekas, koska saan olla hoitovapaalla edelleen (Gabriel 1v 7kk) ja osa-aikaisena työntekijänä, aina silloin tällöin. Fakta on kuitenkin se, että myös meillä on kaikki säästöt käytetty, joita onneksi olimme saaneet kasaan, ennen hoitovapaani alkua.

Olin ollut työelämässä täysipäiväisesti yli 10v, joten äitiysrahani oli toki aivan eri luokkaa kuin tuo minimi -Joka on näköjään aivan naurettavan pieni!

Huh. Tsemppiä iity- päätöksiin ja sanonpa sen minäkin: Ihana yhteiskuva teistä!!

Torey
Näissä neliöissä

Muista, että sulla on oikeus lyhennettyyn työviikkoon/työpäivään. :)

Kanelibasilika

Kai iity- siis ymmärsit, että tarkoitin sinun näyttävän tässä tuoreemmassa meikittömässä kuvassa todella kauniilta! Kauniimmalta kuin tuossa profiilikuvassa ja myös nuoremmalta ^^ 

Vierailijat (Ei varmistettu)

Minä asun Ruotsissa ja tulen saamaan noin 80 % palkastani 11 kuukauden ajan, sen jälkeen vähemmän. Paremmin kuin Suomessa siis.

Dalmi
Arkisokka

Ei kai kht:ssa mitään yh-lisiä ole? :) Se on lapsilisässä, kht:ssa on hoitolisä joka ei liity yksihuoltajuuteen mitenkään. Hoitolisää voi hakea kuka vain, siihen tosin vaikuttavat puolison tulot. 

Kun olin esikoisesta hoitovapaalla, sain sen perus-kht:n (ja lapsilisän). Kun jään kuopuksesta hoitovapaalle, saan kht:n, kuntalisän ja hoitorahaa muutaman kympin vielä esikoisestakin. (Plus ne lapsilisät) Ero on oikeasti minusta todella suuri ja kuntalisäsysteemi epäreilu. 

iity-
Puolivahingossa

Vierailija Niinpä, kulttuurieroja nämä :) Kyllä mä silti toivoisin vähän parempaan jamaan nämä järjestelyt. 

Mindeka Se tässä niin hassua onkin, että mun mielestä elämäntapavalinnasta ei tarvitsisi olla mielestään mitenkään onnekas. Kiitollinen saa tottakai olla, mut jos nää on valintakysymyksiä - niinkun päättäjät meille väittää, niin miten on mahdollista että teilläkin on säästöt käytetty jo vuodessa ihan perus arjen pyörittämiseen. Se mua pistää ihmetyttään tässä systeemissä.

Jeps, oli mullekin niitä vakkarityön päiviä sen verran kertyny, ettei ihan minimiä tullu ja pistää kyllä miettimään miten muut sillä minimillä pärjää. 
Tsempit sinnekin ja kiitos! :)

Torey On joo, funtsin vaan vielä pitäiskö mennä kouluttautuun vaiko sinne töihin. Ei koulussa varmaan ole lyhentämiseen mahiksia?

louna Kiitos hirveesti! :)

Kanelibasilika Ai vitsit, kiitti :-D Mä sit taas kattelen noita mun vanhoja ja ah-meikkiä-naamalla  -kuvia miettien mitä ihmettä tapahtu? :D

Vierailijat Ai vitsi, tuntuu että Ruotsissa ja Norjassa kaikki on vaan niin paljon paremmin aina tämmösissä asioissa. 

Dalmi Mä en edes ymmärrä tota kuntalisä -systeemiä. Ei mitään hajua mihin se perustuu. 

Dalmi
Arkisokka

Veikkaan että täällä Espoossa maksetaan kuntalisää ihan vain siksi että saadan vanhemmat hoitamaan lapsensa kotona tai järjestämään lasten hoidon kunnallisen päivähoidon ulkopuolelta. Täällä kun on vissiin aika karmea tilanne päivähoitopaikkojen suhteen. Kunnassa jossa ennen asuin riitti taas päivähoitopaikkoja kaikille niitä tarvitseville (ja pystyi valitsemaan itse meneekö lapsi päiväkotiin vai pph:lle). 

HelloAochi

Voisin kuvitella, että vuorilla olisi myös jotain tekemistä asian kanssa ;)

Liv
Päiväuniaika

Dalmi, oot oikeassa. Ettei siis siis ole yh-lisää (kotihoidontuessa), vaan nimen omaan hoitolisä. Mä vaan olen aina mieltänyt sen yh-lisäksi, kun avoliitossa asuessa sitä on lähes mahdotonta saada: kahden ihmiset tulot (olkoonkin että olisivat sossun tai kelan etuuksia) on yleisesti ottaen  liian isot. :D Eikö sitä silloin voi kutsua yh-lisäksikin? :D 

Dalmi
Arkisokka

Liv: Totta, tulorajathan niissä on. Mutta nelihenkisellä perheelläkin hoitolisän eväävä kuukausituloraja on neljä tonnia, se on kuitenkin (minusta) aika paljon. Että jos perhe sen kuussa tienaa niin varmasti pärjää ilman hoitolisääkin (se kun ei taas paljon ole). Onneksi hoitolisä ylipäätään on olemassa, just esimerkiksi yksinhuoltajille. Voi mun puolesta sanoa yh-lisäksi jos näin tahtoo. :D

HelloAochi: Vuorien as in vuokrien? :D Juu, voi ollakkin. Mutta meillä ei asumiskulut olleet juurikaan pienemmät kunnassa jossa ei kuntalisää saatu. Se ei siis mun päässä silleen selitä tuota kuntalisää. Vuokrat kun on suuria myös muualla Etelä-Suomessa.

Torey
Näissä neliöissä

Voit ilmottaa koulun johtajalle, että sä ajattelit olla vaan 6h/päivä koulussa. :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Terveisiä ulkomailta... Hollantilaisen äitiyslomasäädösten mukaan palkallista äitiyslomaa on 12 viikkoa. Sen jälkeen kotona voi, jos työnantaja antaa, olla 6 kk palkatta. Mitään tukia ei saa. Rahat on säästettävä etukäteen, tai mietittävä miten elää isän palkalla. Ei sinänsä, että kovin iloitsisin tästä tilanteesta -päinvastoin, kitkutellaan ja vauva on laitettava 9kk hoitoon, oikeasti kamalaa (äidistä)... Ja taidan olla vielä aika outo, kun tosiaan olen ollut kotona näin pitkään.

Mutta tosiaan on pistänyt pohtimaan; kuinka pitkälle yhteiskunnan pitäisi tukea ja mitä, ja mikä on kansalaisen velvollisuus... Yhteiskunnan ylläpitoon tarvittaisiin työssäolevien ihmisten verorahoja.

Toinen asia sitten on, miksi on niin, että joskus maailmassa riitti perheen pyörittämiseen yhden ihmisen tulot ja nykyään ei, ainakaan kovin monella...

Vierailija (Ei varmistettu)

Aivan loistava blogi sulla! Luin koko blogin läpi, ensimmäisestä merkinnästä alkaen. :D
Mutta tsemppiä teille! :)

Kippuralla

onhan ne vähän valintoja, jos on suunnitelmissa lapsi/lapsia, onko pakko juuri silloin ostaa isoa taloa? tai voisiko asua vuokralla vaikka ekat 2-3v tms kun ei se pieni lapsi niin paljoa vie tilaa, saati tarvitse omaa huonetta yleensäkään.

ja ottaa sen lainan sitten kun menee töihin ja lapsi hoitoon omalle perhelle sopivassa iässä, ettei tulisi sellaista tilannetta että 9kk ikäisiä on hoidossa.

tulipa mieleen tässä yön tuntina

Vierailija (Ei varmistettu)

Tosi kaunis kuva teistä! :)

Ajankohtainen kirjotus ja mielenkiintoista keskustelua täällä kommenteissa. Itselläni on aikomus jäädä kotiin äitiysloman jälkeen, meillä siten onnekas tilanne että mies on töissä ja koitetaan pärjätä hänen palkallaan. Meillä isona syynä tämän tulevan kuopuksen kotihoitoon on (sen lisäksi että haluan jäädä kotiin lapsen kanssa) se, että esikoinen on sairastellut todella paljon. Hoidon aloittamisen jälkeen on nyt useampi vuosi eletty enemmän ja vähemmän tautikierteessä, hänellä infektioastma mikä osaltaan altistaa tautien tarttumiselle. Lapsemme on perhepäivähoidossa, ja silti taudit jyllää.

Me ollaan koettu tosi raskaana sekä sairastelu että siitä johtuva työn ja perhe-elämän yhdistäminen, työpoissaolot ym. Voi kun jokaisella haluavalla olisi mahis jäädä kotiin, se on niin harmillista että talous sanelee niin paljon isoja valintoja, vaikka niinhän se usein menee! :/

Iity, tsemppiä kovasti sinulle näitten pohdintojen kanssa! Esikoisen syntyessä mullakin oli opinnot kesken ja työkuviot täysin auki, mutta kummasti ne siitä lutviutuivat, ja sairastelusta huolimatta lapsi on viihtynyt hoidossa hyvin! :)

Katsoin muuten tuon tämänviikkoisen keskusteluohjelman, oli tosi kiinnostava.

Kippuralla:n kommenttiin täytyy mainita sen verran, että toki omilla valinnoilla on tekemistä, mutta esim meidän perheessä talolainaa maksetaan aikalailla saman verran kuin maksettaisiin vuokraa. Ollaan tultu siihen tulokseen että mieluummin maksetaan omaa pois kuin toiselle vuokraa. Mutta toki lainoja ja elämäntilanteita on monenlaisia.

t. Minni

Kippuralla

Aivan =) joskus ne lainat on vaan niin tiukkaan mitoitettuja että khtuen varassa ei niitä makseta. itse olen onnellisessa asemassa, olen voinut olla kotona seitsemän vuotta vuoden välitauolla. meillä on siis kolme lasta joista vanhin aloittaa syksyllä koulun

MirvaK

Kippuralla:

Laina/vuokra. Monet maksavat lainanlyhennystä vähemmän kuin vuokraa. Lainan maksusta voi useimmiten neuvotella pankin kanssa, mutta vuokrasta ei oikein voi neuvotella. Useimmiten on mahdollista saada lainat pelkille koroille (vaikka tällä hetkellä lainat lyhenevätkin kivasti matalan korkotason ansiosta). Toki pankin ei ole pakko aina myöntää lyhennysvapaata ja sen ottaminen voi tuoda velalliselle huonommat ehdot.

Nykyään ensiasunnot ovat huomattavasti suurempia kuin ennen, mutta tämä on mielestäni ihan järkevää (kohtuuden rajoissa) varainsiirtoverottoman ensiasunnon takia. Itsellä ainakin oli se etten halunnut ensi asunnoksi yksiötä tai kaksiota, enkä edes kolmiota. Koska toiveissa oli kaksi lasta (nyt on jo kolme), niin koimme järkevämmäksi käyttää varainsiirtoverohyödyn näin. Ja tässä samassa asunnossa edelleen asutaan yhdeksättä vuotta.

Mutta tosiaan, lainat ja elämäntilanteet ovat erilaisia. Ylilyöntejä lainamäärien suhteen kyllä olen nähnyt monesti, ikävä kyllä.

phocahispida

Laina/vuokra-asiaan vielä:
Meillä on ennen lapsen syntymää ostettu asunto, 58 neliötä, minikolmio.

Lainan lyhennys, lainaturvamaksuineen kuussa kiinteät 650€, päälle yhtiö- ja rahoitusvastike 200€ = 850€/kk.

Helsingissä meidän 56 neliön kaksion vuokra oli 800€.

Piparminttu

Moi!

Itselläni on tilanne, että ensi viikosta lähtien minä aloitan työt. Ja tämä olosuhteiden pakosta, koska mieheni jäi työttömäksi. Joten nyt meni mun kotiäiti suunnitelmat ihan uusiksi. 

Hirvittää, harmittaa ja jännittää. Onhan se outoa, kun on pyörittänyt tähän asti vauvan arkea (rutiinien ylläpito). Ja nyt sitten isimies saa ruveta tähän hommaan täysipainoisesti. Kääk!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuntalisähän siis liittyy asumiskustannuksiin ja varmaan myös osittain päivähoitopaikkojen riittävyyteen eli haluaako ko. kunta tukea kotihoitoa, jotta päiväkodit eivät olisi niin tukossa. En kyllä ymmärrä näitä "kuntalisä on turhake" kommentteja, koska asumiskustannukset kuitenkin ovat ihan eri luokkaa Helsingissä vs. Kuusamossa ja kyllä sen pitäisi vähän tuessakin näkyä. Sitä kyllä ihmettelen ettei Turussa makseta, koska se nyt ei käsittääkseni ole niitä halvimpia kaupunkeja asua. Tietysti kaupungin oma talouskin vaikuttaa maksuhalukkuuteen.

iity-
Puolivahingossa

Vierailija 1.3.2013 17:15
Aikamoinen ero kahden maan välillä. 
Niinpä, sekin on vaan hyvä muistaa että aika usein kotiäiti tai -isä palaa töihin maksamaan niitä veroja. Ja on maksanut ennen kotiutumista.
Mun mielestä on aivan eri asia kasvattaa ''uusia tulevia veronmaksajia'' kuin olla elämäntapatyötön, minkä muuten myös mahdollistaa veronmaksajat.

Vierailija 1.3.2013 17:44
Kiitos oikein kovasti! :)

Kippuralla
Kuten täällä moni onkin jo maininnut, niin taitaa asunnon koosta ja kunnosta toki riippuen pyöriä aika samoissa summissa lyhennykset/vastikkeet ja korkeat vuokrat. En oikein osaa ottaa kantaa tähän sen enempää, mutta omat suunnitelmat menee juurikin niin, että 3-5 vuoden päästä tähtäimessä oma koti, kun on ammatti ja työ hankittu :)

Vierailija 2.3.2013 09:20
Kiitos paljon! :)
Ja toivottavasti teilläkin sujuu jo paremmin sairastelujen ym. kannalta.

Piparminttu
Hui! Tsempit sinne, toivottavasti kaikki menee hyvin :)

Vierailija  6.3.2013 11:55
Kiitos selvennyksestä :) Tosin, nyt ihmettelen entistä enemmän miks ei täällä Turussa sitä tosiaan makseta.. :o

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.