Totaalinen vastaan ja puolesta

Puolivahingossa

''Käytättekö tuttia? Kai teillä on se kantoliina jo? Mitä mieltä oot sitteristä? Imetätkö? Ai hä, eikö teillä käytetä kestovaippoja?''

Raskausoppaissa pitäis tänä päivänä olla teksti: ''Valitse puolueesi, opiskele aiheesta ja katsokin ettet eksy myötäilemään vastustajan puoluetta''. Ja ei, nyt en puhu eduskunnan asioista vaan ihan vauvaperheen arkisista jutuista, joihin törmää joka paikassa.
Eksyn uudestaan ja uudestaan keskusteluihin, joissa täytyy puolustella omia kantojaan koskien lastentarvikkeita, ruokia ja vaipparituaaleja. Saat olla vain yhtä mieltä ja erimieltä olevien kanssa sitten kinastellaan aiheesta, kunnes jompi kumpi luovuttaa ja toteaa: ''Okei, antaa olla''.

Esimerkiks tutti. Tosi pieni vehje, mikä laitetaan vauvan suuhun. Ja hirveä kina siitä onko parempi ilman tuttia vai tutin kanssa. ''No ihan saletisti oot vaan huono mutsi, kun et halua vapaaehtosesti kuunnella vauvan itkua kunnes se nukahtaa luonnollisesti, väsähdyttyään siitä kiljumisesta.'' ja ''Mä kyllä luin sitä ja tätä, että sun Peras ei opi ikinä puhumaan!''. Meillä käytetään tuttia, kun tarve vaatii, mutta eihän se nyt herranen aika vuorokauden ympäri siellä suussa loju. Uskon ton natiaisen saavan syömiseen soveltuvat työkalut ja ehkä pari sanaa joskus suustakin ulos. Tuskin alan miettiin vuoden päästä, että voi hitsi, ilman sitä yötuttia toi olis kyllä alkanu puhumaan jo viikko sitten. 

Kantoliina on ihan must have - väline ja sen käyttäjiä melkein palvotaan. Vaunut on so last season. No okei, niin mäkin palvon, jos jaksaa pukea ja riisua sitä koko ajan. Kantoliinan pukeminen oli mulle ehkä suurin haaste synnytyksen jälkeen ja epäonnistuin. Kantoliina - me nähdään vielä ja mä aion voittaa sut tässä skabassa. Mutta vaikka onnistuisinkin pukemaan sen, vaunut ei meiltä lähde. Piste.

''Sitterikin muuten aiheuttaa sitä ja tätä, me ei aiota hommata sitä.'' Ai, no meillä se on olkkarissa ja vauva on makoillu siinä alle viis kertaa. Uskon sen tulevan parempaan käyttöön siinä vaiheessa, kun osataan kieriä sohvalta alas (taito tosiaan) ja äitin nyt vaan täytyy tiskata. Paikka siinä nyt kymmenen minuuttia. Täytyyköhän mun varata se selkäkuvaus jo valmiiks..

Joko imetät tai et imetä. Välimuotoja ei voi olla. Kumma juttu, taidetaan olla erikoistapaus tässäkin asiassa.

Kertakäyttövaippojen käyttäminen ei pelasta maailmaa. Eikä pelasta kestovaippojenkaan käyttö. ''Jätteet sitä ja tätä, pesukoneet sitä ja tätä.'' Meillä käytetään kertakäyttövaippoja. Meillä on niitä kestovaippojakin kyllä. Miks en käytä niitä? Koska nyt ei vaan tunnu siltä. Pullojen jatkuva keittäminen on rasti jo sinänsä ja mun on pakko myöntää, että oon vaan ihminen, joka ei ihan kaikkea jaksa tehdä - vaikka äidin ilmeisesti kuuluisi. Voisin linkittää tähän kuvan kuinka paljon pyykkiä löytyy tällä hetkellä A) Pyykkikorista, B) Toisesta, piilossa olevasta pyykkikorista, C) Pesukoneesta, D) Makuuhuoneesta ja E) Vaatehuoneesta.  Jäis vauvan peppu paljaaks, jos mun täytyis pestä vielä vaippojakin. Ja tili tyhjäks sähkön ja veden kulutuksen myötä.

''Soseet täytyy tehdä itse, kaupan soseet tappaa.'' Mä oon hengissä vaikka oon vedelly kaupan soseita. Vauva ei välttämättä olis, jos lähtisin tekeen sille soseita. Väitän tosissani, että ite tehdyt ei tuu yhtään halvemmaks, ku kaupasta ostetut. Ensimmäiset soseet ostan melko varmasti kaupasta, mutta saatan opiskella niiden tekemisestä myöhemmin ja ehkä jopa tarjota niitä tolle pienemmälle versiolle minusta. Ihan vaan sen takia, etten halua tässäkään asiassa sanoa jyrkkää EItä toiselle ja KYLLÄä toiselle. 

Minkä ihmeen takia asioista ei voi olla kumpaakin mieltä? Meillä kokeillaan, testataan ja katsotaan mikä sopii ja mikä ei. Mennään vauvan ehdoilla, mutta myös äidin ehdoilla. 

Huomaathan, että kaikkea tekstistä ei ole kirjoitettu niin vakavasti.

Kommentit

Mamma
Mamman Sähkövatkain

:D tiiän niin tuon tunteen. meillä tyttö ollut korvikkeilla 5vk-1v aikana ja ei oo ollut sairaana, muutamaa flunssaa lukuunottamatta + rokotuksista tulleet oireet. 

Tyttö on syönyt kaupan soseita melkeimpä pelkästään. peruna ja porkkanasoseen nyt tekee ite helposti ja se tulee halvemmaks, mut en viittiny lähtee metsästä tuoreita persikoita tai muuta eksoottisempaa noilla kilohinnoilla, ei kannata.

tuttia on syöty, ei tosiaankaan olla kestoiltu, koska täällä haisis suoraan sanottuna koko ajan paska kun ne lojuis kärpäsiä pörräävässä kasassa, kun pyykinpesukin on yks mun ei-niin-suosikki askareista. KAntoliinaa tai muutakaan en oo ostanut, koska ei oo ollut varaa ja vaunt jo löytyykin, toki voisin kokeilla, mutta talvella en jaksias muutenkaan, kesällä ehkä mieluummin.

Mutta nostan hattua kaikille jotka tekevät asiat omalla tavallaan, kunhan ne niistä ei ota mitään stressiä ja että vauva on tyytyväväinen, seh'n on pääasia ;)

MirvaK

Täällä on jo kaksi isoksi kasvatettua hengissä olevaa lasta, vaikka molemmat ovat viihtyneet sitterissä, molemmat saivat tutin jo osastolle, molemmat söivät pääsäänstöisesti kaupan soseita (pari kertaa jaksoin tehdä itse), molemmilla olleet kerttisvaipat. Esikoista imetin 4,5kk ja sitten korvikkeelle, kun into vain loppui. Toinen isommista imutteli 10kk asti ja lopetti itse. Korvike alkoi mennä jossain vaiheessa rinnan. Esikoinen oli ilman liinaa, mutta kakkosen kanssa hommasin. Siinä vaiheessa totesin että hyvä vehje. Sai kädet vapaaksi. Vaunut silti MUST myös.

Nyt tämä kolmas lapsi. Sai myös tutin osastolla. Hoitajat olivat siellä hämillään, kun joku ei ole tutteja vastaan. Rinnat huusivat hoosianna 48 tunnin imetysrumban jälkeen. Ja enhän mä voi kotona olla tuttina 24/7 kun on noi kaksi muutakin lasta. Ja huvitutiksi en ole kenenkään kanssa suostunut. Sitterissä pikkuneiti ei oikein viihdy. Hän ei viihdy kuin sylissä. Tästä päästään liinaan, on ollut hyvä. Saa kädet ja hartiat välillä lepoa kun ei tarvi perinteisesti sylissä kanniskeltua. Vaunut silti olemassa ja käytössä, siellä nukkuu parhaiten päiväunet. Ja vaipat. Kerttikset edelleen. En jaksa kestoja, ehkä sitten jos joskus sattuisi neljäs tulemaan. Ja soseet tulevat olemaan jälleen kaupan ellen sitten vallan innostu soseilemaan itse (epäilen).

Ja mitä kolmannen kohdalla opin? Pysyn poissa keskustelupalstoilta!

Elina U.
Lentoaskeleita

Huh, NIIN totta tämä vauvamaailman "valitse puolesi" -asettelu! :D Minä stressasin melko pitkään, että miten ihmeessä perustelen sen vastapuoluelaiselle (heh), että meillä käytetään esimerkiksi tuttia, kertisvaippoja ja soseetkin ostan 70 -prosenttisesti kaupasta. Nyt olen päättänyt, että ihan sama kuinka perustelen, meillä mennään näin, vauva ja me olemme tyytyväisiä, piste.

ensiaskeleita

Ite katon aina ihan öö aapisen nurkassa sivusta kun keskustelupalstoilla käydään kauheaa kamppailua miten kasvatetaan lasta oikein! :D Erehtyykin jotain jostain kysymään, tai edes vihjaisemaan että olisihan tämäkin ihan hyvä vaihtoehto, niin jo on piru irti ja kaiken maailman kukkahattutädit kimpussas! :D

Ihan yksi helvetti irti kaksplussan ja suomi24 palstoilla, eihän siellä saa ikinä kysymykseensä vastausta, kun keskustelut on mammojen taistelutanner kumpi on oikeassa! Kai 

iity-
Puolivahingossa

Olin aivan varma, että tän kirjotuksen myötä syttyy kolmas maailmansota. Kiva jälleen kerran huomata, että löytyy samoin ajattelevia äiti-ihmisiä. :)

Mamma Minäkin nostan hattua. Itkisin itteni uneen iltasin, jos kestovaippailisin, tekisin soseita, keittelisin pulloja ja kaikkea muuta mihin ''hyvä äiti'' -palstoilla törmää. Rakastan vauva-arkea, ku teen asiat näin miten nyt teen, enkä ota turhia paineita tai heitä oman jaksamiseni arviointia vessanpöntöstä alas.

MirvaK Aika hyvä vinkki toi keskustelupalstoilta pois pysyminen. Ehkä opin noudattaan sitä joskus itekkin :D

Rosanna Näin juuri ja hyvä näin! :)

Ensiaskeleita Joo, kaksplussa ja suomi24 on varmaan ne pahimmat :D Onhan siellä niitä trollejakin, ei mulla ainakaan sose-kestovaippa-tutittomana äitinä olis aikaa paasata omasta paremmuudestani :D 

19-and-pregnant

Meillä vielä toistaseks ei oo tarvittu tuttia ja tosiaan niinku kirjotinki tonne palstalleni niin en haluiskaan antaa sitä lähinnä sen vierotuksen takia vaikka ei sitä voi tietää että jääkö vauva edes koukkuun siihen. Jos meno menis siihen että pitäis olla tissi suussa 24/7 ja tissit vereslihalla niin kyllä varmana se tutti sit suuhun menis vaikka väkisin. Nyt oon muutamia kertoja ihan varmuuden vuoks yrittäny tuttia suuhun mutta ei huoli. Tietty siihen varmaanki pitää opettaa erikseen. Vaikka itselläni on aika jyrkkä mielipide tutista niin en pidä tuttimyönteisiä äitejä millään tavalla huonompina koska näin ei missään nimessä ole. Kuten jo sanottu nii mun mielestä tä on ihan vaan mielipide asia. Pitää tietty muistaa että niillä vauvoillakin on omat mielipiteet.

kantoliinaa olen miettiny mutta ei oo vielä tullu edes hankittua. 

Sitteri löytyy ja välillä viihtyy siellä, välillä ei tykkää yhtään. 

Sose asioita en oo ees miettiny vielä mutta itseni tuntien luultavasti aika harvoin tulee itse tehtyä niitä.

Kertakäyttövaipoilla täälläkin mennään ja niissä pysytään.

 

iity-
Puolivahingossa

Niinpä, eihän sitä voi tietää. Toi tyyppi nyt tässä vaiheessa ei luonnollisestikaan muista koko tuttia, ennenkun sen suuhun lykkää ''haa tämmönen mun suusta onkin puuttunu koko päivän'', eikä suunnitelmissa oo käyttää sitä kahta vuotta tai edes joka päivä nyt. :)
Tutti ja tuttipullo opeteltiin meillä, kumpikin oli vähän hankalia aluks. Oikeestaan tissistä syöminen oli ainoo, mikä tuli täysin luonnostaan.
 

Cilla (Ei varmistettu)

Tutti on täälläkin annettu ja imetys loppui osittain 2kk iässä koska verta tuli imettäessä vaikka käytin kaikkia rasvoja ja nännikumeja, porua vääntäen imetin koska luulin olevani huonompi äiti jos en imetä. 

Sitteri oli ja tyttö siinä parit kerrat olikin kun kävin vessassa tai suihkussa( niin että näin koko ajan) 

kantoliinakin löytyy mutta jotenki en osannut käyttää, ehkä sitten seuraavan kans:)  

Soseista tein osan itse mutta suurimman osan ostin valmiina. 

Palstoista sen verran että niillä en käy ja kirjoja en lue et mikä minusta tekee hyvän äidin. Sen sanon että ei ainakaan ne palstat missä aikuiset ihmiset moittii toisen lasten vaatteita! Ne saa mun aivot kiehumaan kun joku sillon tällön linkkaa facebookkiin jonku missä taas nää kaksplus mammat haukkuu lasten vaatetuksia ja merkkejä mitä ei sais päälle laittaa.

 

iity-
Puolivahingossa

Jep, toi on niin hassua kuinka joillain sivustoilla erehdytään haukkumaan, jos ei imetä. Meitä on monta, joilla se ei vaan onnistu syystä tai toisesta. Turha sellasesta lähtee ketään moralisoimaan.

Haa, joku toinenkin joka on liinan kanssa taistellu :D

Apua, en oo törmänny (etsiny) tommosiin vaatekeskusteluihin. Ihan älytöntä. Tosin, oon määkin erehtyny moittiin noita äitiyspakkauksen joitain vaatteita + niitä kokolappuja, kun on ihan miten sattuu. 

Nonariina
Kahvia ja unelmia

Käytiin just tänään keskustelua tosta kantoliinasta äiti-kaverini kanssa. Mietittiin, että ois sitä kiva ehkä kokeilla joskus joo kun lähtee jonnekin.... Hetken päästä todettiin, että joo ei se ehkä oliskaan ollenkaan hyvä juttu, koska: miten mä sitte söisin lounasta ulkona...tai joisin kahvia...tai viipyisin ehkä ihan vähän pidempään kaupungilla? Vauva <3 vaunut! Ainakin meillä ;D

Niin ja meillä on kantoliina ja reppu, joista reppua on käytetty kerran ulkomaailmassa. Liinaa yritin kokeilla kerran ja kokeilun yritykseksi se sitten jäikin.

iity-
Puolivahingossa

Nonariina No niinpä :D Ähisin vajaan tunnin verran sen liinan kanssa, tunkien vauvaa sinne mut ei onnistunu millään. Aloin siinä sit miettiin, et millä ihmeellä saisin sen julkisella paikalla päälle (vaipanvaihto tms) + liikun omalla autolla eli joutuisin tuolla pakkasessa tappeleen sen kanssa ja mahdollisesti hermostuneen vauvan kanssa. Ei kiitti ainakaan vielä :D

Papyli Voi kiitos samoin! Suosittelen lämpimästi varsinkin raskaana :D Niinpä ja oikeesti se suunnittelu siinä raskaudessa mun mielestä kivointa olikin :) Joo, älä ota stressiä sitten (niinkun en minäkään, imetys on ainoo mikä vähän harmitti) ja suunnittele nyt vaan rauhassa! :) 
Ja saa parkua ihan vapaasti, se kuuluu näköjään tähän äitiyteen ;)

MirvaK

Arvaatkaa mitä. Mä opettelin (tai siis kokeilin ja onnistui) imettämistä liinassa. Tosin en tuota vielä lähtisi kokeilemaan julkisilla paikoilla tai ainakaan ilman peiliä. :D

Äitejä on monenlaisia ja hyvä niin.Olisi todella tylsää jos oltaisiin kaikki samanlaisia. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.