Ladataan...
Puolivahingossa

Päätinpä sitten minäkin tarttua Kristaliinan heittämään haasteeseen. Haasteessa on tarkotus kaivella muistojen joukoista omia ajatuksia ja elämäntilanteita viideltä eri ajankohdalta. Ja koska minähän olen erityisen lahjakas kertomaan itsestäni ajattelin, että miksipä ei. Ehkä tämä viiden kirjotuksen mittainen muisteluosio paikkailee tätä meikäläisen viime aikaista hiljaiseloakin. 

Koska ikää meikäläiselle ei ole suotu enempää, ku himpun vajaa kakskytä vee, en haasteen ensimmäisestä ajankohdasta paljoakaan muista. Yritetään nyt edes jotain saada ylös tästäkin vaiheesta.

Elokuu 1999

Täytin juuri kuusi vuotta. Imen vieläkin peukaloani ja keräilen pehmoleluja jokaisesta mahdollisesta kaupasta. Tuntuu kuin niiden silmät jotenkin pyytelisivät mukaani, enkä voi tälle mitään.
Ollaan asuttu milloin missäkin, mutta kuitenkin Tampereen rajojen sisäpuolella. Meidän koti on kerrostalossa, ihan kivalla seudulla. Samoilla pihoilla on paljon saman ikäisiä kavereita, mutta niiden kanssa tutustun vasta myöhemmin. 
Äiti leikkaa tukkaani hassun kampauksen, koska latvoihin ilmestyviä kiharoita on vaikea hoitaa.

Isä ja äiti on viime vuoden lopussa saanut toisen lapsen, minun pikkuveljeni. Isosiskona olo tuntuu mahtavalta, vaikka en oikein osaa tehdä noin pienen kanssa mitään.
Isä on kotona aika vähän, vaikka perhe vielä ollaankin. Se tekee paljon töitä. Sillä oli jonkun aikaa oma autokorjaamo, jonne mäkin pääsin aina pyörittelemään työkaluja, koska isä ei halunnu viedä mua tarhaan. Se on just alottanu työt asbestin purkuhommissa, enkä pääse sinne mukaan.
En tällä hetkellä ole päiväkodissa tai missään muussa vastaavassa, koska äiti on kotona.  

Hevoset ja koirat on ihan hirveän kivoja. Meillä on tähän mennessä ollut yksi rottweiler, mutta siitä jouduttiin luopumaan isän allergian takia. Tänä vuonna ostettiin kuitenkin ensimmäinen hevonen, jota me äidin ja veljen kanssa käydään hoitamassa tallilla joka päivä. Muuhun ei sitten aika enää oikein riitäkkään. 

Tähän mennessä oon tanssinu balettia, mutta esitykset jännitti niin paljon, etten enää halunnu tanssia. Yhden kerran kuitenkin esiinnyin ja jäin esityksen jälkeenkin vielä lavalle pyörähtelemään. Se oli mun 15 minutes of fame ja pidän vieläkin balettimekkoa päälläni aina kun vaan mahdollista.  
Nyt en kuitenkaan harrasta mitään. 

Vietän useat viikonloput mummolla hoidossa. Käydään joka lauantai saunassa, katotaan lotot ja uutiset, kävellään pitkiä lenkkejä Eetu nimisen pystykorvan kanssa metsässä ja keksin paljon leikkejä, mitä leikin itsekseni isän vanhoilla tavaroilla. Mummolla on huoneita, jotka on lattiasta kattoon täynnä vanhaa tavaraa ja niiden päällä on erityisen kiva pomppia. Myös lähimetsässä on iso kivenjärkäle, jonka päälle hyppään joka kerta ja vaadin mummoa ottamaan kamerallaan kuvan, kun poseeraan.

Oon suhteellisen hyvä käytöksinen, vaikkakin hurjan tulinen luonne mulla alusta asti onkin ollu. Päiväkodissa roikuin puussa valjaissa jatkuvan karkailun takia ja seurakunnan kerhosta sain lähtöpassit, mutta silti. 

Meidän arki on sinänsä aika hektistä, että äiti hoitaa meitä pääosin yksin. Rahaa ei paljoakaan ole ja näin iso asunto on varmasti aika hintava. En kuitenkaan huomaa rahattomuutta, kun en rahaa ymmärrä oikein muutenkaan. Veli on sairastellut koko lyhyen elämänsä ajan mm. koliikkia ja korvatulehduksia, mistä syystä äidin energia on kortilla. Osaan kuitenkin leikkiä yksin paremmin kuin muiden kanssa ja oon muutenkin perus tyytyväinen ja ilonen tyttö. 

Me ollaan ihan tavallinen perhe siinä missä muutkin ja minä ihan tavallinen tyyppi.

Ladataan...
Puolivahingossa

Ehdinkin jo pariin kommenttiin ja facebookin puolella selittelemään tätä hurjan pitkää hiljasuutta, mut taitaa se kuitenkin tarvita ihan oman postauksensa. 
Meinaan se pitkältä tuntuva kotimutsius loppu ku seinään ja pari viikkoa on painettu 9 tunnin työvuoroa. Blogiaika on ollu pahasti kortilla, kun missään välissä ei kerkeä eikä jaksa ja vieressä osottelee mieltänsä tommonen 10-kuukautinen, joka otti mutsin töihin lähtemisen kans aika raskaasti. 

Vaikka se ens vuoden syksyllä opiskeleen lähteminen oli lyöty jo ajatustasolla lukkoon, löysin itteni istumasta työhaastattelussa ja siitä parin päivän päästä meikkaamasta (!!!) aamulla kaheksalta ennen ensimmäistä duunipäivää. Niin se elämä vaan heittelee -sanotaan, mut tällä kertaa aika pirun radikaalisti. 
Sen lisäks, että hermoilin miten hommat lähtee sujumaan tällä äitipäällä, jouduin luonnollisesti jännittään tyypinkin puolesta.
 
Olisin vieläkin mieluusti kotona, mutta vanhempainrahalta kotihoidontuelle tippuminen pakotti ajatteleen uudestaan. Satasenkin ero tuntuu hurjalta, ja tähänkin asti jokainen sentti on menny laskuihin. Pari kuukautta oltais pärjätty vaikka päälleen seisten, mutta siihen se sitten olis jääny.
Vielä vähän aikaa sitten mun oli helppo tuomita pitkiä työpäiviä tekeviä perheellisiä, mutta yhteiskuntaa näissä asioissa kuuluis oikeesti osotella. Oon kuitenkin ihan tyytyväinen että sain näinkin pitkään olla kotona - siihenkään kun kaikilla ei mahdollisuuksia ole. 

Kun työpaikka varmistu, oli seuraava etappi päivähoidon järjestäminen. Pläräsin nettiä minkä kerkesin ja kirosin etten ollu ottanu asioista selvää hyvissä ajoin, vaikka kotona vielä oltiinkin. Jotkut asiat olin kuitenkin jo funtsinu valmiiks, mm. että hoidon täytyy ehdottomasti olla kunnallinen. Kunnallisessa ja yksityisessä hoidossa on molemmissa omat plussat ja miinuksensa - joista ehkä painavin on mulle, että kunnallista toimintaa varmasti valvotaan. 

Laitoin kiireelliset hakemukset menemään ja lähdin töihin. Kiireellistä hoitopaikkaa hakiessa on se paska homma, että paikka saattaa tulla mistä vaan, mut onneks meillä kuitenkin kävi tuuri ja saatiin just tästä naapurista. Tsägä kävi myös sen suhteen, että miehellä sattu olemaan koko heinäkuun mittanen kesäloma, enkä joutunu siirtään töiden alottamista heti alkuun. 
Miehen loman puolesta pystyy Nea nyt muutenkin totutteleen uuteen paikkaan ja uusiin ihmisiin ihan rauhassa ilman kiireitä. 

Käytiin ostamassa kenkiä, kumppareita, kerhoreppua ja kurapukua (saakeli, että voi vedenpitävät kledjut maksaa!) ja tyyppi alotti tutustumisen. Ekana päivänä mies vei päiväkodille tunniksi leikkimään ja toisena päivänä sama juttu. Kolmantena jätettiin jo tunniks yksin ja mutsi nieleskeli kyyneliään parkkiksella.
Siitä vähitellen ollaan pidennetty aikoja. 
Kumma juttu tässä on se, ettei tyyppi oo kertaakaan itkeny, vaikka kovin herkältä vierastajalta vaikuttaakin ja väki on kunnallisella puolella vaihtunut jo parissa viikossakin ihan kiitettävästi.

Sitten taas töiden jälkeinen aika on melko kaoottista. Mua on vastassa housun lahkeissa roikkuva vauva, jonka on ihan pakko halia 2-3 tuntia ennen nukkumaan menoa. Tää on mulle ihan fine. Pakko mun on silti myöntää, ettei se aina niin seesteistä oo mitä mielikuvat antaa olettaa - niinkun ei oo varmaan mikään, mikä liittyy mutsiuteen. Sen 2-3 tuntia haluaisin useasti rentoutua suihkussa tai vaikka syöden jäätelöä, mutta mun on pakko olla lattialla revittävänä samalla kun tapellaan miehen kanssa siitä, etten oo pitkään aikaan enää tiskannu.
Täällä ei tuoksu uunissa paistuva mureke, kun mä tulen kotiin - täällä haisee vitutus ja mä saan ne kaikki niskaani. 

Nämä yhteenlaskettuna mun on hankala rutistaa viimeset energiani kirjottamiseen.
Kaksi kappaletta vapaita on kuitenkin viikossa ja ajattelin tsemppailla niinä päivinä bloginkin parissa. Ja sen helvetin tiskaamisen.