Ladataan...
Pupulandia

 

Terkkuja mökkitunnelmista! Meidän Festivaali lähestyy ja Pupulandiassa suoritettu lippuarvonta on nyt saatu päätökseen. :) Oli mahtavaa huomata, että lukijoiden joukossa oli monta ennakkoluulotonta, jotka olivat innolla lähdössä kuulemaan itselleen entuudestaan tuntematonta kokoonpanoa, mutta yhtä kivaa oli havaita, että siellä ruutujen toisella puolen moni tunsi sekä festarit, Efterklangin että Tatun jo ennen tätä kisaa. Onnetar on nyt puhunut ja onnekkaat voittajat arvottu. Tällä kertaa upealle, ainutlaatuiselle keikalle pääsevät ystävänsä kanssa nauttimaan seuraavat kommentoijat:

 

Silpu:

Kävin Meidän festareilla ensi kerran viime kesänä ja tänä vuonna on päästävä uudelleen. Meidän metsän ainutkertainen ja taianomainen tunnelma vetää puoleensa magneetin lailla. Halkeaisin onnesta, jos voitto osuisi kohdalle!

 

Elinay:

Onnellisna, mut rahatonna asumma ensimmäistä kuukautta yhdessä ystävän kanssa. Jos voittaisin liput, veisin rakkaan kotitoverin Meidän festivaaliin, sillä pimeät kesäyöt, musiikki ja kreisi koritus olis mitä parhain tapa hemmotella häntä.

 

Käykäähän tsekkailemassa sähköpostinne, niin saadaan palkinnot toimitettua eteenpäin mahdollisimman pian! :) Ja jos ei tällä kertaa arvonnassa tärpännyt, niin monille Meidän Festivaalin huikeille keikoille on varmasti vielä lippuja myynnissä.

 

Kuva: COMPANY (Aamu Song & Johan Olin)

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Koska reissussa tuli räpsittyä kuvia sen verran paljon, päätin jakaa vielä nämä viimeisetkin Prahan matkakuvat ihan omana kuvapostauksenaan. Olen reissukuvaajana sellainen, että usein kameran muistikortille tallentuu pääasiassa hassuja tai kiinnostavia pieniä yksityiskohtia, joten sellaisia on nytkin luvassa. Istukaa siis mukavasti tuoleihinne ja hypätkää virtuaaliselle minimatkalle Prahaan. :)

 

 

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Tälle kesälle ovat osuneet paritkin häät ja yhdet rakkauden juhlat osuivat eiliselle. Sää oli kuin morsian ja juhlapaikka ihana ravintola meren rannalla Helsingin edustalla, joten mikäs siinä oli kaunista kesäiltaa vietellessä ja upeista juhlista nauttiessa. :) Nappasimme ennen juhlapaikalle lähtöä vielä nopeat kuvat tämän kertaisesta kesäisestä juhlatyylistäni, joten luvassa jälleen päivän asu!

 

 

Minulla oli tällä kertaa monta vaihtoehtoa hääjuhlien asuksi ja vatvoin valintani kanssa vielä noin tunti ennen lähtöä. Lopulta päädyin kuitenkin joskus keväällä Lindexiltä saamaani värikkääseen raitamekkoon. Holly & Whyte -malliston oranssin ja pinkin sävyissä hehkuva mekko tuo Lindexin sijaan enemmän mieleen Marimekon tai Vuokon - ja juhlapaikalla moni kyselikin, onko mekkoni jomman kumman kotimaisen merkin tuotantoa. Joskus sitä pääsee yllättämään. :)

 

 

Kynnet matchasivat raitamekkoon sopivasti valmiiksi ja huulet maalasin tietysti suosikkivärilläni pinkillä, mutta asusteet tuottivat hiukan päänvaivaa. Halusin helteisenä kesäpäivänä ehdottomasti laittaa jalkaan jotkin mukavat ja hengittävät kengät, sillä hääjuhlien kesto vihkimisestä bileiden päättymiseen asti oli 12 tuntia. Ei siis toivoakaan, että olisin jaksanut kitkutella korkeissa koroissa koko tuon ajan. Muutenkin tähän räväkän väriseen vaatteeseen tuntui olevan vaikea löytää sopivaa kenkäparia vaatekaapistani, vaikka kenkäkokoelmani onkin suhteellisen kunnioitettava. Nude-väriset korot olisivat olleet nappivalinta, mutta en olisi todellakaan jaksanut seistä niissä koko iltaa.

 

 

Epäröin vähän mustien asusteiden yhdistämistä tällaisen kesäisen raikkaaseen tyyliin, mutta lopulta päädyin silti turvalliseen mustaan. ATP Atelierin sandaaleissa nimittäin on ihan kaiki kohdallaan: korko on matala ja kengät niin mukavat, että niissä jaksaa seistä vaikka vuorokauden ympäri, malli on sopivan siro myös juhlatyyliin ja mikä parasta, sandaaleissa varpaat saavat kuumana kesäpäivänä hengittää. Niinpä puin jalkaan nuo uudet korkosandaalini ja matchasin sitten muut asusteet niihin. Illan päätteeksi totesin kenkävalintani osuneen täydellisesti nappiin: jalat eivät kipeytyneet tai väsyneet missään vaiheessa ja varpaat saivat heilua vapaina. Ei tekisi ehkä mieli laittaa ikinä mihinkään kesäjuhliin mitään muita kenkiä. :D

 

 

Koska en jotenkin osannut yhdistellä tähän lookiin ollenkaan koruja, eikä se niitä minusta kyllä kaivannutkaan, nappasin kainaloon Piecesin kimaltavan clutchin, joka sai sitten toimittaa korunkin virkaa. Kun nostin nenälle vielä mustasankaiset aurinkolasit, tuumin, että mustista asusteistakin tuli jollain tapaa yhtenäinen kokonaisuus, vaikka alkuun sitä mustaa väriä vähän vierastinkin.

 

 

Tämä oli muuten ensimmäinen kerta, kun piti stailata tämä polkkamittainen tukka juhlakuntoon. Varmaan se olisi näyttänyt kivalta ihan suoranakin, mutta luotin tälläkin kertaa kiharoiden voimaan. Olen aiemmin jotenkin murehtinut, että polkkamittaisia hiuksia olisi jotenkin vaikeampi laittaa juhliin, mutta ainakin tällaisiin rentoihin kesäkekkereihin sopii minusta mainiosti huoleton kiharapehkokin. :) Iltapukujuhlat saattaisivat tuottaa enemmän päänvaivaa (hohhoo), mutta onneksi sellaisia ei meikäläisellä juuri ole ohjelmassa!

Itse hääjuhlat olivat mielettömän ihanat, sää upea, tunnelma katossa ja ihmiset kauniita. Yksi kesän kivoimmista illoista. Suurkiitos ja sylillinen onnea vielä illan kauneimmalle parille, Kenille ja Ninalle! <3

 

Translation: My wedding look from last night. Such a lovely evening, beautiful people and a great weather. :) 

 

Raitamekko Lindex (sample / saatu blogin kautta), pikkulaukku Pieces, sandaalit ATP Atelier (saatu blogin kautta), aurinkolasit Urban Outfitters, huulipuna Diego Dalla Palma (sävy 53)

 

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Lupailin lähipäiville vielä toista Praha-postausta muutaman matkavinkin kera ja nyt niitä tulisi. Mitään älyttömän ihmeellistä ja omaperäistä emme reissullamme tehneet, mutta tässä silti muutama suositus ja idea, joista ainakin ensikertalaisille Prahan matkailijoille voi olla iloa. :) Moni asia jäi muutaman päivän mittaisella ensivisiitillä vielä kokematta ja näkemättä, mutta onpahan sitten seuraavillekin reissuille vielä elämyksiä edessä. Saattaa olla, että Praha-sarjaan ilmestyy vielä kolmaskin kuvapainotteisempi juttu, sillä kuvasatoa tuolta reissulta tuntuu riittävän. 

 

 

Katso ylös

Tämän vinkin sain eräältä lukijalta ennen reissuamme, tosin olisin varmasti tehnyt näin neuvomattakin, sillä huomaan aina tähyileväni kiinnostavia yksityiskohtia uusien kaupunkien arkkitehtuurissa. Praha on aivan erinomainen kohde upean arkkitehtuurin, kauniiden talojen, patsaiden ja yksityiskohtien bongailuun, mutta yhtälailla suosittelen katselemaan ympärillään niitä ränsistyneempiäkin näkymiä ja spottailemaan seinistä hauskoja graffiteja ja maalauksia. Myös art deco -tyylin ystäville täältä löytyy paljon kiinnostavaa katseltavaa.

 

 

Petrin-kukkula

Petrinin kukkulalta on mahtava näköala koko kaupungin ylle, joten siellä kannattaa ehdottomasti piipahtaa. Kukkulan päälle pääsee nopeasti ja näppärästi rinnettä ylös kulkevalla köysiratavaunulla (johon jonottamisessa tosin saattaa vierähtää tovi jos toinenkin), mutta suosittelen itse kapuamista ylös asti ihan jalkaisin. Rinne on paikoittain aika jyrkkäkin, mutta sitä pitkin kulkee monenlaisia eri reittejä eli niistä on helppo valita omalle kunnolle sopivin vaihtoehto - haluaako kiivetä lähes pystysuoraa rinnettä pohkeet siukuen vai onko vähän maltillisempi ja mutkittelevampi reitti mieluisampi. Joka tapauksessa katseltavaa ja kaunista luontoa riittää myös matkan varrella ja onpa rinteessä muutama pikku-kahvila ja ravintolakin, jos kesken matkan tulee tarve pitää paussia.

Itse kiipesimme kukkulan päälle köysiradan vierestä lähtevää tietä (alhaalta katsottuna raiteiden vasemmalta puolelta) ja laskeuduimme alas toiselta puolen kukkulaa kaunista porrasreittiä, ja tätä vahtoehtoa suosittelen lämpimästi myös muille. Kukkulan laella on kauniita puutarhoja (suosittelen lämmöllä!) sekä näköalatorni (joka jonoineen vaikutti myös melkoiselta turistirysältä). Varaa kukkulalla käyntiin useampi tunti aikaa, mukavat kävelykengät sekä reilusti vettä juotavaksi!

 

 

Kuppilat ja juomatauot

Praha on unelmakohde erilaisten oluiden ystäville, sillä tarjontaa on runsaasti ja hinnat ovat todella huokeat. Laatuoluen voi hyvinkin saada Prahassa eurolla. Minusta yksi parhaista jutuista kaupungissa olikin kaikenlaisissa kuppiloissa istuskelu ja elämänmenon rauhaisa sivusta seurailu. Itse en juo olutta, mutta myös muita juomia saa pubeista hyvään hintaan. Join reissussa muutaman erinomaisen mojiton, joiden hintahaarukka vaihteli 3-4,5 euron välillä. Hintataso on odotetusti vanhan kaupungin alueella tyyriimpi eli astumalla kaikkein keskeisimmiltä turistialueilta hiukan sivuun, hinnat putoavat heti juomissakin euron-pari. Parhaat mojitot join matkan aikana Kolkovna Olympiassa (joka ilmeisesti on myös erinomainen ruokapaikka) sekä hotellimme lähellä Legerovan varrella sijaitsevassa Legendassa, jossa juomalla hintaa oli tosiaan vain noin 3 euroa.

 

 

Prahan linna

Maailman suurin muinaislinna on ehdottomasti näkemisen arvoinen kohde, vaikka ei niin perinteisistä nähtävyyksistä välittäisikään. Linnan yhteydessä olevaan katedraaliin pääsee maksutta sisään ja suosittelen todella käväisemään sisällä asti. Upeat kaariholvit sekä lasimaalaukset mykistivät tämä matkaajan täysin. Linnan ulkopuolella partioivat vartijat ja joka tunti suoritetaan vahdinvaihto, jota keskipäivän seremonian aikaan säestävät myös fanfaarit.

 

 

Ruoka ja ravintolat

Ruoka on Prahassa hyvää ja halpaa, joten ulkona syömisestä kannattaa siellä nautiskella. Tämän reissun aikana Prahassa sattui olemaan jokin paikallinen juhlapyhä, minkä vuoksi osa ravintoloista oli koko viikonlopun kiinni tai avoinna lyhyemmän aikaa. Muutama kiinnostava ravintola jäi siis kokematta, mutta löysimme pari suosittelemisen arvoista paikkaa siitä huolimatta. Satuimme kovasti kehuttuun Tempo Allegro -ravintolaan juuri sellaisena kellonaikana, kun siellä ei tarjoiltu laisinkaan ruokaa, joten suuntasimme siitä eteenpäin ja löysimme sattumalta samalta kadulta viehättävän perinteistä tsekkiläisruokaa tarjoilevan ja mainitsemisen arvoisen Rainer Maria Rilke -ravintolan. Myöhempi Tripadvisor-tutkailu osoitti, että kyseinen ravintola olikin varsin arvostettu paikka - iltaisin sinne kannattaa ehdottomasti varata pöytä etukäteen. Viehättävää vanhan ajan tunnelmaa ja todella hyvä ruoka sekä erinomainen palvelu eli suosittelen!

Toinen mukava ravintola oli vanhan kaupungin puolella, Trzisten varrella sijaitseva Coda, jossa sekä ruoka että palvelu olivat ensiluokkaista. Poikaystävä kehaisi tuolla syömänsä lohen olevan parasta, mitä hän oli koskaan maistanut. Ravintolassa on kesäisin avoinna hurmaava kattoterassi, jolta avautuvat näkymät yli kaupungin, mutta meidän päästessämme paikalle ripotteli valitettavasti vettä ja terassi oli tästä syystä suljettu. Lounas oli silti herkullinen, kyytipojaksi sain täälläkin erinomaisen hyvän mojiton ja aterioimme Picasson upea taulu seuranamme, joten voin suositella. :)

Mainittakoon myös Angelato-niminen jäätelöpaikka, jota minulla lukijatkin olivat etukäteen suositelleet. Ihania italialaistyyppisiä jäätelöitä muutenkin ihan symppis pikkupaikka. Jätskinhimoisille ihan MUST! Kannattaa varata mukaan käteistä, sillä kortti ei käy. Ja vinkiksi kasvisruokien ystäville, että Prahassa hyviä kasvisruokaravintoloita on pilvin pimein. :)

 

 

Sillat

Kaupungin halkovan Vltava-joen yli kulkee useita kauniita siltoja, jotka ovat mainioita paikkoja maisemien ihasteluun. Kuuluisin niistä taitaa olla vanhasta kaupungista lähtevä Kaarlensilta, joka on päiväsaikaan turistien valloittama, joten sillalle kannattaa mieluiten suunnata vasta vähän myöhemmin illalla. Tällöin maisematkin ovat kuulemma parhaimmillaan, kun kaupungin näkee kauniissa iltavalaistuksessa. 

 

 

Shoppailu

Tällä reissulla shoppailu oli to do -listan sijalla Ö, joten kaupoissa ei tullut juuri pyörittyä. Suurimpien designer-merkkien putiikkeja löytyy Parizska-nimiseltä kadulta ja keskustan pääväylien kuten Na Prikopen varrella sijaitsevat suurimmat ketjuliikkeet. Paikallisten suunnittelijoiden liikkeitä ei tällä reissulla päämäärättömästi vaellellessa sattunut silmään, mutta jos joku tietää, mistä sellaisia kannattaa metsästää, niin kommenttiboksissa sana on avoin!

 

 

Ylipäänsä suosittelen tässä kaupungissa uskaltautumaan rohkeasti niiden keskeisimpien turistikortteleiden ulkopuolelle. Joen vartta pitkin kävelemällä pääsee helposti vähän ihailemaan näkymiä ilman valtavia turistivirtoja. Itse viihdyimme parhaiten joen eri puolin sijaitsevien Smichovin ja Podskalin kaupunginosissa kuljeskellen. Podskalista löysimme myös sattumalta kasvitieteellisen puutarhan. :) Seikkailkaa ja löytäkää jotakin, mitä ette edes etsineet - se on matkalla parasta!

PS. Lisää Praha-vinkkejä voi kurkkia ennen matkaa tekemästäni postauksesta, jonka kommenteissa lukijat jakoivat loistavia Praha-kokemuksiaan! :)

 

Translation: I recently visited the beautiful Prague and took loads of photos. Sorry that the travel tips are only in Finnish but feel free to enjoy the photos anyway. :)

 

 

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Yhteistyössä: Meidän Festivaali

Nyt tässä kesällä on tiedossa muutamia kivoja vähän erityisempiä yhteistyöproggiksia kaikenlaisten pienten, kiinnostavien toimijoiden kanssa ja tällä kertaa luvassa on jälleen kulttuurijuttuja. :) Meidän Festivaali nimittäin otti minuun yhteyttä ja ehdotti, josko järkättäisiin teille lukijoille jotakin kivaa. No kyllähän se vain minulle passaa, etenkin kun yhteistyön teema löytyi läheltä sydäntä. Saan nimittäin arpoa muutaman lipun ihan huikealle keikalle!

Ennen kuin paljastan enempää, kerrottakoon alkuun muutamalla sanalla Meidän Festivaalista, sillä veikkailen, että se ei monelle mahda olla vielä entuudestaan tuttu tapahtuma. Festari on itse asiassa perustettu jo vuonna 1997, mutta sen nimi oli vuoteen 2010 asti Tuusulanjärven kamarimusiikki. Sittemmin nimi vaihtui Meidän Festivaaliksi ja uudistuksensa myötä tapahtuma pokkasi heti Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -palkinnon ja viime vuonna Meidän Festivaali sai myös vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnon. Arvostettu tapahtuma siis. :) Tapahtumaa järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry ja sen taiteellisena johtajana toimii viulisti Pekka Kuusisto. Ohjelmaa löytyy kuitenkin moneen makuun eikä kyseessä ole vain klassisen musiikin festari, sillä Meidän Festivaali on tunnettu ennakkoluulottomuudestaan sekä kulttuurielämää uudistavista ja poikkitaiteellisista tempauksistaan.

 

 

Mutta sitten siihen itse keikkaan, jolle pari onnekasta Pupulandian lukijaa pääsee parin viikon päästä kaverinsa kanssa! Olen useampaankin otteeseen täällä blogin puolella fiilistellyt tanskalaista Efterklang-kokoonpanoa ja bändin heput ovat nyt sitten tulossa Meidän Festivaalille esiintymään - aika siistiä! :) Mutta kun ei siinä ole vielä edes kaikki (kuulostan jo Vaatehuoneen Simolta tässä innostuksessani, haha), vaan kokoonpanoa täydentää nimittäin superlahjakas suomalaisrumpali Tatu Rönkkö, johon sattumalta itse tutustuin viime kesänä. Tatu kuului tuolloin Efterklangin vakituiseen keikkakokoonpanoon, mutta sittemmin on ehtinyt tapahtua paljon, kuten nyt tämä Meidän Festivaalilla esiintyvä projektimuotoinen Tatu Rönkkö + Efterklang -yhteenliittymä. 

Jos jollekulle tanskalaisbändi Efterklang ei ole tuttu nimi, niin bändin miekkoset ovat siis vuodesta 2003 lähtien kulkeneet omia polkujaan kokeellista poppia ja rockia, elektroa ja modernia taidemusiikkia yhdistellen. Jokin aika sitten kolmikoksi kutistunut ydinjoukko on vuosien saatossa saanut aikaiseksi neljä albumia, kaksi elokuvaa ja kokoelman poikkitaiteellisia projekteja.

 

 

Efterklangin vuonna 2012 julkaistun Piramida-levyn ympärille toteutettu mittava maailmakiertue sisälsi perinteisempien rock-keikkojen lisäksi mm. konsertteja klassisen musiikin orkestereiden kanssa. Ja pääsinpä itsekin näkemään bändin ja Tatun livenä Roskildessa viime kesänä niinsanotusti kotiareenalla. :) Ja sinänsä aika onnekkaasti, sillä viime helmikuussa kokoonpano heitti "The Last Concert" -nimisen erikoiskeikan, jonka myötä bändin taival päättyi sellaisenaan. Moni hätääntyi Efterklangin lopettavan uransa tyystin, mutta siitä ei kuitenkaan ole kyse, vaan yhtye on suomalaisrumpali rinnallaan tehnyt jo nyt tänä kesänä useamman keikan uudella THE GROUP -nimellä. Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan tulevaa.

Kerrottakoon vielä huippulahjakkaasta Tatustakin hiukan taustoja. Rumpali Tatu Rönkkö on toiminut aktiivisesti ja laaja-alaisesti suomalaisen kokeellisen musiikin kentällä viimeisen kymmenen vuoden ajan. Hänen omaleimainen soittotyylinsä on ollut olennainen osa monia merkittäviä yhtyeitä, joista mainittakoon Elifantree, Harri Kuusijärvi Koutus, Dramophone, Yona & Orkesteri Liikkuvat Pilvet sekä Jimi Tenorin & Abdissa Assefan Ite-Tune. Vuodesta 2013 Rönkkö on esittänyt improvisoituja soolokonsertteja yksitysihmisten keittiöissä projektillaan “I Play Your Kitchen”. Paljon mielenkiintoisia juttuja on siis Tatullakin plakkarissa ajalta ennen Efterklangia. Ja itse asiassa se oli juurikin hän, jonka ansiosta sain tutustua esimerkiksi Nils Frahmiin ja Ólafur Arnaldsiin eli siltä osin voitte kiittää Tatua mahtavista musavinkkauksista, joita olen vain auliisti jakanut eteenpäin teille. :)

 

 

Nähtäväksi jää, millaisia soundeja Meidän Festivaalilla päästään tämän kokoonpanon puolesta kuulemaan, mutta sen verran tapahtuman ohjelmassa osataan kertoa, että luvassa on uutta musiikkia, joka on syntynyt edeltävän kymmenen päivän aikana residenssissä, keskellä suomalaista luontoa. Konsertissa pääosassa ovat uudet sävellykset, niiden ympärille kietoutuva kollektiivinen improvisaatio ja Tatu Rönkön innovatiivinen lyömäsoitintyöskentely. Ja nyt siis kahdella onnekkaalla teistä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä ystävänsä kanssa kokemaan tämä melkoisen uniikki musiikkielämys Tuusulanjärven tunnelmallisiin maisemiin. Lisätietoa koko festariohjelmasta sekä ilmaiskuljetuksista keikkapaikoille (ja niiltä pois) löytyy TÄÄLTÄ.

Mikäli mielit voittaa kahden hengen lippupaketin (jaossa 2 kpl) torstaina 31.7.2014 klo 22 järjestettävälle keikalle omaksesi, voit osallistua kisaan kommentoimalla tätä postausta. Olisi kiinnostavaa kuulla, onko joku aiemmin vieraillut Meidän Festivaalilla ja ovatko Tatu tai Efterklang entuudestaan teille tuttuja? Aina voi toki myös esittää hyvät perustelut sille, miksi juuri sinun pitäisi voittaa. Kisa on voimassa su 20.7.2014 klo 24 asti ja muistathan jättää vastauksesi yhteyteen toimivan sähköpostiosoitteen.

 

 

Festivaalien visuaalisesta suunnittelusta ja julisteista vastaa COMPANY (Aamu Song & Johan Olin).

Valokuvat viime vuosien festareilta: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

Share
Ladataan...

Pages