Ladataan...
Pupulandia

 

Yhteistyössä: Nurmi Clothing

Tiesitkö, että Suomessa tehdään farkkuhistoriaa? Viime viikolla Elle Style Awardsissakin palkittu Pure Waste kierrättää vanhat farkkukankaat täysin uudeksi materiaaliksi. Hienous ei kuitenkaan pääty siihen, sillä kotimainen Nurmi-merkki on valmistanut jo useamman vuoden eettisiä ja ekologisia farkkuja. Nyt nämä kaksi farkkupioneeria ovat yhdistäneet voimansa, sillä viime viikolla julkaistun tiedon mukaan Nurmi on ottanut uuden harppauksen ryhtymällä valmistamaan mahdollisesti maailman ekologisimpia farkkuja - Pure Wasten kankaista nimittäin. Kohottakaamme malja suomalaisille innovaatioille!

Vaikka Pure Wasten kankaista tehdyt housut ovat nyt uusinta uutta, todellisuudessa Nurmi on tehnyt pitkäjänteistä työtä eettisemmän ja ekologisemman vaatetuotannon puolesta jo pitkään. Minä sain hiljattain tilaisuuden päästä kurkistamaan hiukan pintaa syvemmälle ekologisesti ja eettisesti tuotettujen farkkujen syntyprosessiin. Jotenkin veikkailen, että aihe voisi kiinnostaa myös monia teistä, joten ajattelin avata tuotantoketjua ja syntyprosessia hiukan teillekin. Miten siis syntyvät eettiset ja ekologiset farkut?

 

 

Aloitan kuitenkin kertomalla hiukan Nurmen taustoja. Vaatemerkin syntyhetki ajoittuu neljän vuoden taakse, vuoteen 2010 ja Nurmi-nimen takaa löytyy suunnittelija Anniina Nurmi, jonka intohimo on vaatesuunnittelun ohella ollut päästä rakentamaan entistä ekologisempaa, eettisempää ja läpinäkyvämpää tapaa tehdä vaatteita. Suunnittelijalla onkin aiheesta vankka tietämys, jota hän on päässyt jakamaan konsultaatio- ja opetustöiden kautta sekä omalla Vihreät vaatteet -nettisivustollaan, joka saattaa olla osalle teistäkin tuttu. 

Kestävä kehitys sekä ekologiset ja eettiset arvot ovat olleet avainroolissa koko brändin syntyprosessissa ja se näkyy vahvasti Nurmen toiminnassa. Vaatteissa panostetaan laatuun, suunnittelu on ajatonta, materiaalit ekologisia ja tuotantoprosessi ympäristöystävällinen ja läpinäkyvä, mutta ennen kaikkea Nurmi haluaa tuntea vaatteidensa valmistusprosessin alusta loppuun läpikotaisin. Tästä syystä vaatteet tehdään Suomessa ja Virossa.

Suunnittelija vei minut pienelle virtuaalimatkalle Nurmi-farkkujen syntyprosessiin ja tarinaa lukiessa tuli kieltämättä tunne, että maallikon näkökulmasta ei ole osannut ajatellakaan, miten paljon pieniä seikkoja tuotannossa pitää huomioida, jos todella haluaa ketjun olevan läpikotaisin eettinen, ekologinen ja läpinäkyvä. Tällä hetkellä Nurmen mallistoon kuuluvat kahdet erilaiset farkut: hamppufarkut sekä kierrätysmateriaalista valmistetut farkut. Molempia malleja yhdistävät minimalistisen ajaton design ja kestävä laatu sekä huolellinen ja ammattitaitoinen valmistus yksityiskohtia myöten - ja kumpaakin on saatavilla sekä naisille että miehille.

 

 

Hamppufarkut

Ekologisista materiaaleista puhuttaessa nousee usein esille se, että puuvilla on loppujen lopuksi melko hankala materiaali ympäristön kannalta. Sen viljely ja käsittely kuluttaa nimittäin aivan valtavat määrät vettä. Pitkään on yritetty kehitellä ekologisempia materiaaleja, joilla puuvillan tuotantoa voisi korvata ja yksi näistä mahdollisuuksista on sinnikäs hamppu. Yksi salaisuuksista (tai ei salaisuuksista, koska niitähän tällä brändillä ei läpinäkyvyydessään ole, heh) Nurmi-farkkujen taustalla onkin nimenomaan hamppu. Nurmen hamppufarkut ovat olleet mallistossa jo muutaman vuoden ajan ja niiden materiaali on 55 % hamppua ja 45 % luomupuuvillaa.

Kestävä ja luja hamppu on luonnostaan ekologinen monella tapaa. Se kasvaa hyvin ilman keinolannoitteita, vaatii vain vähän kastelua ja voi kukoistaa kuivillakin alueilla. Hamppukasvi pystyy myös syrjäyttämään muut rikkakasvit, jolloin synteettisiä torjunta-aineita ei tarvita. Luomupuuvillan ero tavalliseen puuvillaan taas on, että se on viljelty ilman synteettisiä lannoitteita ja torjunta-aneita. Luomupuuvillan tuotanto parantaa luonnon monimuotoisuutta ja pyrkii aiheuttamaan mahdollisimman vähän haittavaikutuksia ympäristöön. Myös geenimuuntelu on luomutuotannossa täysin kielletty.

Koska tuotteen ekologisuus ja eettisyys alkavat materiaaleista, Nurmi on tarkka siitä, mistä sen materiaalit tulevat. Farkuissa käytetty luomupuuvilla on viljelty Turkissa ja sen on sertifoinut Institute for Marketecology (IMO). Hamppu puolestaan on viljelty Kiinassa, samoin myös lanka on kehrätty ja kangas kudottu Kiinassa. Kankaan tuotannon organisoi Hemp Traders - pitkään toiminut yhdysvaltalainen yritys, joka on omistautunut kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan.

 

 

Kierrätysfarkut

Nurmi on nyt lanseerannut jo pidempään tuotannossa olleiden hamppufarkkujen rinnalle toiset farkut, joiden kangas on 100% kierrätettyä puuvillaa. Suomalaisen Pure Waste Textilesin kehittelemä materiaali on ensimmäinen denim-kangas, jonka raaka-aine on 100% kierrätetty ja raaka-aineena tässä materiaalissa on käytetty farkkutehtaiden leikkuujätettä, joka on ensin rouhittu pieneksi ja prosessoitu pumpulimaiseksi massaksi. Tämä massa on sitten kehrätty langaksi ja siitä edelleen kudottu uudeksi kankaaksi.

Kierrätetty leikkuujäte on indigon väristä denimiä, jonka ansiosta lopullinen kangas on savuisen vaaleansininen. Tämä väri on siis aikaansaatu täysin ilman väriaineita ja myös vettä on säästynyt prosessissa tuhansia litroja verrattuna neitseelliseen raaka-aineeseen.

 

Materiaalit ja niiden tuotantoprosessit ovat siis farkuissa hiukan erilaiset, mutta itse valmistus tapahtuu samalla tavalla ja Suomessa. Et ehkä tiennyt, että vaikka Keitele on pieni paikkakunta, siellä sijaitsee Pohjoismaiden suurin farkkujen valmistaja, M.A.S.I Company Oy. Ja Keiteleen tehtaan osaavat työntekijät ovat valmistavat siis Nurmi-farkut alusta loppuun saakka: leikkausta, ompelua ja viimeistelyä myöten. Farkkujen taskupussit painaa lahtelainen UNQ-Designs ja niiden kankaana käytetään erilaisia vaatetehtaiden ylijäämäkankaita. Farkkujen takapuolella näkyvä merkki-läpyskä on nahan sijaan kierrätettyä kumia - tarkemmin ottaen kierrätettyä sisärengasta, johon helsinkiläinen Laser Cut Studio laserleikkaa Nurmen logon. Viimeistelynä farkkuihin tehdään ainoastaan tehtaalla kevyt vesipesu, joka antaa kankaalle pehmeän tunnun ja kutistaa materiaalia hieman, jolloin farkut pysyvät halutun kokoisina myös käytön aikaisen pesun jälkeen. Toden totta kotimaista työtä siis.

Tätä tarkoittaa läpinäkyvyys: brändi oikeasti tuntee kaikki vaatteen tekoprosessin vaiheet ja tekijät. :) Jos vielä jäi halu tietää lisää, lisäinfoa tarjoilevat Nurmen omat nettisivut. Nyt kuitenkin saan tarjota teille aika ainutlaatuisen mahdollisuuden. Nurmen suunnittelija Anniina Nurmi on nimittäin tarjoutunut jakamaan asiantuntijuuttaan myös Pupulandian lukijoille. Tämä tarkoittaa sitä, että teillä on mahdollisuus kysyä mieltänne askarruttavia juttuja vaateteollisuudesta - ja Anniina on lupautunut vastaamaan kysymyksiinne. Mitä tahansa siis mieleesi juolahtaa tai on mietityttänyt jo pidempään, nyt on mahdollisuus kysyä ihmiseltä, joka on vastuullisen vaateteollisuuden todellinen asiantuntija. Kysymykset voivat liittyä joko Nurmeen tai ihan vastuulliseen vaateteollisuuteen yleisesti. Eli antakaahan tulla!

 

 

 

Photos: Antti Ahtiluoto for Nurmi

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Kääk, olen ihan älyttömän otettu, millaisen kunnian sain tänään osakseni! Olen monet kerrat ihastellut Lily-naapurini Pencils and Ponytails -blogin taidokkaita piirroksia - ja itse asiassa tehnyt blogista joskus muinoin juttuakin tänne omalle tontilleni. Superlahjakkaan Annikan kuvituksia ja piirroksia tullaan takuuvarmasti näkemään vielä vaikka missä. :) Mutta siis tänään olen hirmuisen imarreltu siitä, että minä pääsin mukaan Annikan blogiin piirroksen muodossa. Syyshattua etsiskelevä kuvataiteilija sattui spottaamaan hattupostaukseni sopivaan aikaan ja inspiroitui siitä. Kiitos Annika, tämä oli aivan mahtava maanantaipäivän piristys!

Translation: Wow, I'm so flattered that I got to feature this cute drawing. :) The picture is made by Annika, a young talented illustrator who also writes a blog. Check out her blog Pencils and Ponytails if you want to see more of her illustrations, drawings and sketches.

 

Picture: Annika Leppäaho / Pencils and Ponytails

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Tuumin, että näiden viilenevien säiden myötä on aika korkata taas hattusesonki. :) Olen monet kerrat aiemminkin tarinoinut rakkaan ystäväni Katin hattumerkistä KN Collectionista ja syksyn tullen on aina kiva antaa teillekin pikku kurkistus siihen, mitä Katin hattumallistolle kuuluu. Ollessani itse täällä yhä kuumeen kourissa vuodepotilaana (mutta onneksi hetkellisesti juuri nyt sen verran paremmissa voimissa, että bloggailukin onnistuu) jäävät nuo I love me -messut minulta ainakin tältä päivältä harmi kyllä väliin. Vinkattakoon kuitenkin teille, jotka tänään tai viikonlopun aikana olette menossa käymään, että Kati on hattuineen tuttuun tapaan mukana messuilla ja KN Collectionin piste löytyy osastolta 3 d 2. Tänä vuonna merkillä on myös oma sisääntulo messujen muotinäytöksessä eli kannattaa käydä tsekkaamassa sekin!

Moni on kysellyt aiempina vuosina kovasti, että mistä kaikkialta näitä KN Collectionin hattuja saa ostaa ja verkkokauppaakin on toivottu. Verkkokauppa on ollut suunnitteilla pitkään, mutta monista käytännön jutuista johtuen sitä ei vielä ole nyt ollut mahdollista toteuttaa. Yksi näistä käytännön jutuista on muun muassa ollut se, että Kati sai lapsen ja voitte vain kuvitella, mitä se tarkoittaa yksityisyrittäjälle. Mahtavia uudistuksia on kuitenkin viimein saatu aikaan, sillä tällä viikolla avautuivat KN Collectionin uudet upeat nettisivut. :) Sivut täydentyvät yhä, mutta yksi loistouudistus sivuilta jo löytyy: jälleenmyyjien tiedot. Sieltä voit siis kätevästi tsekata, mistä löytyy lähin jälleenmyyjä. 

 

 

KN Collectionilla on laaja kattaus jälleenmyyjiä ympäri Suomen, mutta valikoimat toki vaihtelevat hiukan liikkeittäin. Yksi uusimmista jälleenmyyjistä on muuten Showroom 8, jolla on yhteensä neljä liikettä Helsingissä ja varsin hyvä valikoima KN Collectionin hattuja. He myös mielellään kuulevat asiakkaiden toiveita hattutilauksissa eli jos joku tietty päähine on mielessä, kannattaa kysäistä!

Uudistuneilla nettisivuilla on myös koko syksy-talvi 2014 -kokoelman lookbook-kuvat, joten mallistoa pääsee tutkailemaan tarkemmin siellä. Mallina toimii tuttuun tapaan maailman kaunein Shadi. Otimme Katin kanssa tällä viikolla muutamat hattukuvat meidän molempien suosikkihatuista meikäläisen päässä. Mikäs hatuista on teidän suosikkinne?

 

 

Suurella rusetilla varustettu naisellinen Verna-hattu on yksi suosikeistani tämän syksyn mallistossa. 100% neitsyvillasta valmistettu hattu on tehty Puolassa ja siitä on tarjolla paljon eri värejä. Itse tykästyin tähän punaiseen, joka matchaakin mainiosti syksyn huulipunasuosikkini kanssa. :)

 

 

Sininen Piiu-hattu on saanut nimensä ystävältä, jota Kati halusi rankan elämäntilanteen keskellä piristää. Niinpä ystävä sai yllätyksenä oman nimikkohatun kokoelmaan. Hattu on valmistettu Puolassa ja materiaalina on lanacotta eli keittovilla. Tästä hatusta on tarjolla paljon eri värejä, mutta minun suosikkini oli tämä sininen.

 

 

Mariela-hatun kaunis viininpunainen sävy on yksi malliston upeimmista, mutta samaa päähinettä saa monessa muussakin värissä. Tämä hattu on Vernan tapaan tehty neitsytvillasta ja valmistettu Puolassa.

 

 

Arkailin hiukan tämän Leja-hatun eläinkuosi-henkistä kuviointia, mutta päässä se näyttikin aika hillityltä ja kauniilta. Sinisen ja ruskean sävyt sopivat yllättävän kauniisti tällaiseen pohjoismaiseen väritykseen. Hattu on valmistettu lanacottasta (keittovilla) ja valmistusmaa on Puola.

 

 

Hanna-lierihattu on nimetty Strictly Style -blogista tutun kaunokaisen mukaan, joka on myös Katin ystävä. :) Hatusta onkin ehtinyt jo tulla pienimuotoinen hitti tänä syksynä. Mustana ja harmaana saatavilla oleva lierihattu on valmistettu villahuovasta Italiassa. 

 

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Eiliset gaalailut jäivät tosiaan minun osaltani todella lyhyeen, mutta esittelenpä silti vielä illan asun, joka ehdittiin ikuistaa kuviin ennen juhlapaikalle lähtöä (ja ennen kuin kuumeesta oli vielä tietoakaan). Tykkäsin itse illan lookista valtavasti - harvoin on omista asuista yhtä hyvä ja itsevarma fiilis. :)

Tällä kertaa juhlistin Elle-gaalaa lainahöyhenissä, sillä sain näyttävän hameen lainaksi H&M:n showroomilta tilaisuutta varten. Muhkeahelmainen hame on nuorten suunnittelijoiden design-kilpailun H&M Design Awardin viime helmikuussa voittaneen Eddy Anemianin käsialaa. Ihastuin ihan älyttömästi tähän keltaiseen, kangassuikaleista koostettuun printtihameeseen ja kysäisin, josko olisin voinut lainata mallikappaletta gaalaan, sillä mallisto ilmestyy myyntiin vasta ensi viikolla. Ilokseni se onnistui!

Pääsin keväällä haastattelemaan Eddy Anemiania Tukholman muotiviikolla ja hän kertoikin tästä mallistosta hiukan. Hameen kangas on kuulemma työstetty niin, että hänellä oli valmiina kukallinen printtikuosi, mutta perinteinen kukkakuosi näytti lopulta hänestä niin tylsältä ja tavanomaiselta, että hän leikkasi kankaan suikaleiksi ja koosti siitä kokonaan uuden, vähän särmikkäämmän kankaan ja printin.

Värikäs ja näyttävä hame tuntui kaipaavan seurakseen jotakin hillittyä, joten puin hameen kanssa yhden lempparivaatteistani, Sandron yksinkertaisen mustan topin. Maata viistävän helman alla olivat piilossa korkeimmat omistamani korkkarit ja muuten asustin kokonaisuuden vain suurilla korvakoruilla. Mitäs tykkäätte hameesta ja lookista?

Kuvista kiitos rakkaalle Silverille! <3

 

Translation: My gala outfit from last night. :) I attended Elle Style Awards in this beautiful Eddy Anemian for H&M skirt - it's absolutely stunning!

 

 

Photos: Silver

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

 

Eilen juhlittiin Elle Style Awards -kekkereitä, jotka taitavat olla Suomen muotipiireissä SE vuoden pukeutumistapahtuma, johon kaikki mieluusti panostavat hiukan enemmän. Ja mikäs siinä, minustakin on ihan kivaa, että pääsee joskus oikeasti vähän laittautumaan. Ihastuin pari viikkoa sitten niin kovasti meikkaaja Marina Laveniuksen työhön, kun puuhasimme yhdessä kuvausprojektia, että pyysin häntä tekemään minulle meikin ja kampauksen myös tuonne Elle-gaalaan. Polkkatukka on kyllä aika helppo kampaus, mutta jotenkin kaipasin nyt tähän tilaisuuteen juhla-asuni seuraksi jotakin vähän erityistä. Olen aina ollut aika huono laittamaan hiuksiani itse, joten oli kiva päästä ammattilaisen käsittelyyn - ja taas tuntui, että sain ihan mahtavia ideoita sen suhteen, miten tätä lyhyempääkin tukkaa voi stailata!

Meikissä mentiin raikkaan kuultavalla pohjalla, silmämeikki sai jäädä melko neutraaliksi ja painopisteeksi nostettiin punaiset huulet. Viihdynkin kyllä tällaisessa lookissa tosi hyvin. :) Meikki ei ehkä yksinään pääse yhtä hyvin oikeuksiinsa kuin osana illan asua, mutta onneksi ehdin napata asustakin pari kuvaa ennen juhlapaikalle lähtöä. Niitä luvassa vähän myöhemmin! Tykkäsin älyttömän paljon tästä yksinkertaisesta kampauksesta, joka on sopivasti jotakin elegantin ja huolettoman välimaastosta. Pitää ehkä yrittää opetella tekemään joku tämän tyyppinen itsekin. :)

Itse juhlathan menivät sitten meikäläisen osalta aivan mönkään ja sivu suun. Taksissa matkalla juhlapaikalle ihmettelin, kun koko kropan lihaksissa tuntui sellaista kummallista särkyä, joka yleensä minun kohdallani enteilee kuumeen nousemista. Vointi oli ollut siihen hetkeen asti aivan hyvä ja yhtäkkiä alkoi se lihassärky, joka tuntui hetki hetkeltä vain pahenevan. En ehtinyt olla juhlapaikalla kauaakaan, kun olo vain paheni - lihassärky sai seurakseen kammottavat vilunväristykset ja jossain vaiheessa olin varma, että pyörryn pian, ellen pääse istumaan alas. Etsin paikalta tuolin ja istahdin hengittelemään, mutta olo ei vain parantunut.

Palkintojenjaon ja muotinäytöksen alkaessa ajattelin, että sinnittelen vielä ohjelman loppuun asti ja lähden sitten kotiin, mutta en päässyt näytökseen asti, kun olo oli vain niin karmea. Ei vain auttanut kuin napata taksi ja huristella takaisin kotiin. Taksissa sitten alkoikin sellainen kunnon horkka-tärinä ja kotiin päästyäni syöksyin saman tien sänkyyn. Makasin vain kahden peiton alla villasukat jalassa ja palelin. Syy kauhealle ololle selvisi, kun mittasin kuumeen ja mittarin lukema näytti 39 astetta. Enpä muista, milloin olisi viimeksi ollut yhtä kamala olo: kuume, lihassäryt ja päänsärky. Nyt sain hetkeksi lääkkeillä kuumeen laskemaan ja särytkin kaikkosivat, mutta taitaapa olla, että meikäläinen viettää ainakin seuraavat pari päivää kiltisti täällä sängyn pohjalla.

Kiitos silti Marinalle kauniista meikistä ja kampauksesta - ehdin käydä edustamassa noin tunnin verran, ennen kuin piti yllättävän kuumeen takia rientää peiton alle kotiin. Poikakaveri ilahduttavasti naurahti, että kaikessa surkeudessanikin olin harvinaisen tyylikäs potilas, kun tässä tukassa ja meikissä värjöttelin peittojeni alla. :D 

 

 

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Share
Ladataan...

Pages