Ladataan...
Pupulandia

 

Sain viime keväänä Trendin stailauspalstalla tehtäväkseni loihtia neljä tyyliä haalareiden ympärille. Yhtenä haalareista olivat sellaiset oikein klassiset farkkukankaiset lappuhaalarit, jollaisia jokainen 90-luvulla lapsuuttaan tai nuoruuttaan elänyt varmasti muistelee, eh, kaiholla. Muistan itse omistaneeni noihin aikoihin peräti kahden lappuhaalarisSHORTSIT - toiset liilat ja toiset sellaiset korallinpunaiset. Ai että, hienoja olivat! Muistan myös himoinneeni yli kaiken tummanvihreitä oversize-mallisia vakosamettilappuhaalareita, mutta ehkä kaikkien onni, että ne olivat sen verran kalliit, että jäivät tuolloin ostamatta.

Kuluneen vuoden aikana lappuhaalarit ovat kuitenkin taas alkaneet näyttää hämmentävän hyvältä. Enää en tunne vetoa löysiin oversize-malleihin, vaan etenkin nuo Stockholm Street Stylen sivuilta bongatut slimmimmät mallit ovat aika hauskan näköisiä. Tumma kapea haalarimalli ja alle valkoinen paita - vähän kuin modernin leikkisä versio herrainhousuista ja kauluspaidasta. :) Jotenkin voisin ihan hyvin nähdä itsenikin tällaisessa lookissa!

 

Translation: Today's inspiration: overalls! I bet many of you guys get some painfully fresh flashbacks from the 90's but I think these styles that I spotted from Stockholm Street Style give a whole new angle to this kind of jumpsuit style. Combination of a white shirt and a slim dark overall almost seems like a modern and playful version of the classic slacks and white shirt combo. I like it!

 

 

Photos: Stockholm Street Style (published with permission)

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Vauvauutisia tuntuu satelevan tällä hetkellä ystäväpiirissäni joka suunnalta, mutta myönnän, että kaikkein eniten olen silti viime aikoina tainnut intoilla tästä kuvissa näkyvästä vauvelista. :D Ystäväni Sanna nimittäin sai eilen pienokaisen kotiin ja minäkin pääsin tulokasta tänään ihmettelemään. Pieneltä karhunpojalta näyttävän palleron rotu on sinisestä kielestään tunnettu chow chow ja ikää herralla on nyt noin yhdeksän viikkoa.

Hauva oli jo tänään aivan valtavan reippaana uudessa kodissaan - vaikutti melkein siltä kuin olisi ollut siellä aina. Uusi naamakaan ei ujostuttanut, vaan rohkeasti pikkumies tuli tekemään tuttavuutta. :) Kuulemma pikkuinen ei ole juuri edes itkeskellyt emon perään, vaan ensimmäisen yön jälkeen jo oleilee kuin kotonaan. Aika rauhallinen tapaus muutenkin näin pieneksi, enimmäkseen lyllertelee uteliaana ympäriinsä ja ottaa tyytyväisenä nokosia.

 

 

En ole hetkeen nähnyt mitään yhtä söpöä kuin tuo hassun näköinen pörröinen karvapallo! Tyyppi on ruumiinrakenteeltaan aivan hullunkurinen, tuollainen pieni muhkea mörssäri, jonka tukevaa ruumiinrakennetta tuo paksu musta turkki pörhistää entisestään. Aivan kertakaikkisen liikuttava ilmestys! Hellyttävyyttä vielä lisää entisestään se ääni, mikä pikkukoirasta lähtee. Ei siis juuri hauku tai uikuta, mutta sellainen jatkuva pieni tuhina kuuluu tuolta mustan karvan uumenista: tuf tuf tuf. :D

Mustaa karvakasaa ei ollut iltapäivän hämärässä valossa maailman helpointa kuvata, sillä pieni malttoi aina olla samassa asennossa korkeintaan sekunnin ja muutenkin kauttaaltaan musta nassu uhkasi hukkua pörrön keskelle niin, että monissa kuvissa koiran tilalla näkyi vain karvainen musta möhkäle. Sain lopulta tyypin vangittua hetkeksi paikoilleen helistelemällä pientä ompelutarvikerasiaa ja räpsäistyä muutaman kuvan ilman myllerrystä.

 

 

Pienokaisen nimestä ei ole vielä päästy ihan yksimielisyyteen, että jos tulee jotakin aivan lyömättömiä ehdotuksia mieleen, niin kommenttiboksissa saa ilman muuta jakaa. Mutta eikös olekin maailman hassuin ja söpöin näky tämä karhuherra? :D Piristi minun tiistaitani, toivottavasti teidänkin!

Translation: It feels like there are baby news everywhere in my group of friends but I must admit that this one particular baby has got me especially excited. My friend Sanna got to bring her little one home yesterday and I was lucky to meet the little fellow today for the first time. And here he is! No name yet, but the cutest little face and loads of black furry hair. I think I'm in love. :D <3

 

 

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Parin viikon takaisella Tallinnan matkallani pääsin tapaamaan muutamaa paikallista suunnittelijaa Eesti Disaini Majan yhteydessä sijainneella studiolla. Juttutuokion kiinnostavinta antia oli keskustelu ekologisesta muodista virolaismerkki AusDesignille työskentelevien tyyppien kanssa. Merkin suunnittelija Reet Aus oli juuri Ranskassa edustamassa ympäristöystävällisen bisneksen tekijöitä palkitsevassa tapahtumassa, mutta sen sijaan meitä jututti AusDesignin ympäristöasioista ja vastuullisuudesta vastaava Markus Vihma. 

Siellä studiolla jutustellessamme keskustelussa nousi toistuvasti esiin termi upcycling. Aluksi en kiinnittänyt huomiota koko asiaan, mutta kun puhe jatkuvasti tuntui kääntyvän upcyclingiin, jouduimme lopulta ystäväni kanssa tunnustamaan tietämättömyytemme ja kysäisemään, että mitä se muuten oikein on. :) Recycling (kierrätys) on kaikille tuttu käsite, mutta mitä tarkoittaakaan upcycling? Meille selitettiin, että siinä missä kierrätyksessä hyödynnetään käytetty ja pois heitettävä materiaali, upcycling pureutuu tuotannon ongelmiin jo siellä tuotteen elinkaaren alkupäässä. Upcycling tarkoittaa siis tuotannon ylijäämän, sivutuotteiden ja hukkapalojen hyödyntämistä käyttöön sen sijaan, että se kaikki menisi suoraan jätteeksi.

 

 

Harva tulee sitä ajatelleeksi, mutta esimerkiksi vaateteollisuudessa myymättä jääneet, huonolaatuiset tai ihmisten käytöstä hylkäämät vaatteet eivät todellakaan ole ainoa tai välttämättä edes se suurin ympäristöongelma, sillä valtava osa jätteestä ja hukkamateriaalista syntyy jo tehtailla tuotantoprosessissa. Kun materiaalit ovat halpoja ja tuotannon keskeisin panostus on tehokkuudessa ja volyymissa, ei kangaspakkoja hyödynnetä välttämättä lainkaan ekologisesti.

Muistatte varmaan koulun käsityötunneilta, kuinka kaavoja aseteltiin kankaille kieli keskellä suuta, jotta kangasta ei menisi prosessissa hukkaan - no se touhu on kaukana suurten tehtaiden toiminnasta. On yksinkertaisesti halvempaa heittää suuriakin määriä kangasta roskiin kuin mittailla ja sommitella kaavoja tarkkaan kankaille materiaalit mahdollisimman hyvin hyödyntäen. Pienempien tuottajien ja ekologisen vastuunsa tuntevien yritysten kohdalla tilanne on tietysti toinen, mutta suurimmilla vaatetehtailla syntyy aivan käsittämätön määrä tekstiilijätettä. Ja tämä jätevuori tulee siis vielä kaiken sen myymättömän, käytöstä poistuneen ja kierrätykseen kelpaamattoman tekstiilin päälle. Totean vain täältä näiden ajatusten myötä syntyneen mielikuvitusvuoren alta hyvin pienellä äänellä, että HUH ja apua.

 

 

Virolaisen AusDesignin ekologinen ajattelu perustuu siis juuri tämän tehdasjätteen minimoimiseen siten, että merkki hyödyntää muiden vaatemerkkien hukkapaloja ja ylijäämää suurilta vaatetehtailta. Vaatteet valmistetaan pääasiassa Bangladeshissa samoissa tehtaissa kuin nekin vaatteet, joita valmistavien merkkien ylijäämää AusDesign tuotannossaan käyttää. Merkin ympäristöasioista ja vastuullisuudesta vastaava Markus Vihma kertoi, ettei ole ollut ihan helppo homma päästä sotkeutumaan suurten kansainvälisten brändien tuotantoon, mutta toistaiseksi jo useampikin suuri tekijä on suostunut luovuttamaan hukkapalansa AusDesignin käyttöön.

Reet Ausin suunnittelussa upcycling näkyy vaatteissa konkreettisesti: vaatteiden pinnat koostuvat tilkkutäkin tapaan palasista. Hukkapalojen käyttäminen luo tietysti suunnitteluprosessille omat haasteensa ja leimaa vahvasti vaatteiden visuaalista ilmettä - kun suuria yhtenäisiä kangaskappaleita ei ole käytössä, lopputulos muistuttaa väistämättä tilkkutyötä.

 

 

Vaikka itse upcycling-termiä ei ehkä Suomessa ole juuri käytetty, myös täällä on osattu hyödyntää sen periaatteita ja varsin luovalla tavalla peräti. Esimerkkeinä mainittakoon Camilla Mikama, joka virkkasi muutama vuosi sitten Nanson ylijäämätrikoosta hauskoja punosmekkoja ja nyt vuoden suurin tapaus kotimaisen ekomuodin kentällä on ollut Pure Waste Textiles, jonka toimintatapa hyödyntää oikeastaan sekä kierrätystä että upcyclingia. Pure Waste käyttää kankaissaan tehtaiden ylijäämä-denimiä, joka rouhitaan massaksi ja käsitellään uudelleen langoiksi ja kankaaksi. Kotimaisen Pure Wasten idea on kieltämättä nerokas - tällä tavoin tekstiilijätteen määrä pystytään tuotantovaiheessa minimoimaan lähes olemattomiin.

Siinä missä kierrätys ja recycling ovat tuttuja termejä jokaiselle, myös sana upcycling ollut olemassa jo parinkymmenen vuoden ajan. Mediassa se on kuitenkin jäänyt perinteisen kierrätyksen varjoon eikä sille ole vieläkään olemassa oikeastaan mitään suomenkielistä termiä. Yritimme ystäväni kanssa miettiä, mikä voisi olla suomenkielinen vastine upcyclingille - aika laihoin tuloksin toistaiseksi. Hyödytys? Uusiokierto? Jos tulee hyviä ideoita mieleen, niin olisi kiinnostavaa kuulla. :) Oliko itse käsite monelle jo entuudestaan ihan tuttua huttua?

 

 

Photos: Jenni Rotonen & Laura Iisalo

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Yksi hauskimmista blogin kautta tapahtuneista jutuista on tässä matkan varrella ollut se, että olen päässyt monen ihan huikean ammattivalokuvaajan kuvattavaksi. Tänä syksynä olin juuri ihaillut Veikko Kähkösen upeita töitä, kun yllättäen häneltä tupsahti kutsu tulla kuvattavaksi. Oli älyttömän kivaa päästä Veikon kameran eteen ja antaa taitavalle kuvaajalle vapaat kädet. Esittelinkin jo aiemmin syksyllä kuvaustuokiomme satoa, mutta päivän mittaan ehdimme ottaa studiossa valtavan paljon kuvia, joista osa jäi yhä editointipöydälle odottelemaan kohtaloaan. Joukossa taisi olla vielä yksi julkaisemisen arvoinen otos, sillä se kolahti tällä viikolla sähköpostiini. Ja pitihän se päästä esittelemään myös teille. :)

Kiitos Veikko! :) Kiitos myös Marina ja Emma!

PS. Tuo kuvassa silmistäni heijastuva upea valo oli itse asiassa luonnonvaloa, joka kajasti studioon kattoikkunasta. Tuijottelin siis kirjaimellisestikin taivasta kuvaa otettaessa.

 

Translation: Wonderful and talented Veikko Kähkönen took some photos of me earlier in the autumn. I published a series of  pictures a while back but some were left on the editing table. Here's one more from our photo session. Thank you Veikko, you're amazing!

 

Photography: Veikko Kähkönen

Photographer's assistant: Emma Sarpaniemi

Make up & Hair: Marina Lavenius

Styling: Jenni Rotonen

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

En tainnut olla ainoa, joka ihastui näihin Porvoon Taidekoulun hurmaaviin kalenterihin. :) Sain arpoa neljä ystäväni Annan suunnittelemaa eri väristä kalenteria ensi vuodelle ja nyt on aika julkistaa kisan onnelliset voittajat. Mikäli arpaonni ei tällä kertaa ollut puolellasi, kalentereita voi ostaa joko Porvoon Taidekoululta tai tilata kotiin. Kalenterin hinta on 16 euroa ja tilaukset sekä tiedustelut voi osoittaa sähköpostitse osoitteeseen: taidekoulu @ porvoo.fi (poista välilyönnit). Kannattaa olla nopea, mikäli joku tietty väri on mielessä!

Mutta nyt siis aika paljastaa onnettaren suosikit!

 

Neonkoralli

Paulal:

Käyttäisin ylimääräisen päivän vain niihin asioihin, joita todella haluaisin tehdä. En suunnittelisi etukäteen mitään, vaan viettäisin fiiliksen mukaan joko reippaan tai löhöily päivän. :) Kalentereista ottaisin neonkorallin!

 

Neonoranssi

punaP:

Ihania kalentereita! Oranssin värinen kalenteri on kuin aurinko koululaukussa. Siis sen valitsisin. Viikon kiireissä jättää itsensä hyvin nopeasti huomiotta ja mielen huoltaminen unohtuu, jonka takia käyttäisin ylimääräisen päivän itseeni. Esimerkiksi lukeminen on jäänyt kokonaan kiireiden takia.

 

Neonpinkki

Latte:

Neonpinkki on kaunis!
Yhden ylimääräisen päivän viikossa käyttäisin ystävien ja sukulaisten kanssa ajanviettoon. En heitä muuten kovin paljoa tapaa, koska koulu ja harrastukset vievät niin paljon aikaa. Olisi myös ihanaa saada noinkin ihana kalenteri, jonne saisi myös järjestettyä tilaa ystäville viikollakin. Kiireettöminä hetkinä jää vähän liiankin usein esimerkiksi tietokoneelle. Onneksi se oli tällä kertaa hyödyllistä :)

 

Puuteri

Lattialuuttu:

Konkreettisesti yhden ylimääräisen päivän viikossa käyttäisin tässä elämäntilanteessani nukkumiseen... Olen vedellyt muutamalla hassulla vapaapäivällä jo muutaman kuukauden ja sen huomaa :( Kalenterissa ylimääräinen "päivä" olisi ehdottomasti viikon to do -listalle. Tämän hetkisestä kalenterista sellainen kohta puuttuu ja usein se olisi tarpeen. Olen värien suhteen kaikkiruokainen, mutta jos pakotetaan valitsemaan, niin pinkki tai puuteri.

 

Käykäähän tsekakaamassa sähköpostinne! :)

 

 

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Share
Ladataan...

Pages