Ladataan...
Pupulandia

 

Viime viikolla palkittiin Elle Style Awardsissa Suomi-muodin menestyjiä ja tulevaisuuden lupauksia. Yksi palkituista oli kenkä- ja asustesuunnittelija Terhi Pölkki, joka loikkasi suomalaisten tietoisuuteen pari vuotta sitten ryminällä. Kunnianhimoinen kenkäsuunnittelija on luotsannut siitä lähtien määrätietoisesti omaa nimeään kantavaa kenkämerkkiä ja valloittanut tyylikkäillä jalkineillaan ainakin meikäläisen sydämen. 

Pääsin kesällä jo kurkistelemaan ennakkoon Terhin ensi kevään mallistoa Berliinissä #INLAND-projektin showromilla, mutta hoksasin äskettäin, että enpä ole ehtinyt tutustua tämän syksyn ajankohtaiseen kenkämallistoon ollenkaan. Syys-talvi-kokoelma 2014 pitää sisällään herrainkenkiä, nauhallisia korkonilkkureita, ratsastuskenkiä, loafereita sekä yhdet värikkäät tennarit. Koska syyskengät ovat perinteisesti aina mustia tai ruskeita, ilahduin nähdessäni Terhin mallistossa myös pari sinistä väriläiskää.

Tiedoksi muuten teille ekologisista ja eettisistä arvoista välittäville, että Terhi Pölkin kengissä suositaan ympäristöystävällisiä materiaaleja ja kengät valmistetaan Suomessa ja Portugalissa. Jos jotakuta kiinnostaa kurkata tarkemmin Terhin kenkien valmistusprosesseihin, niin alla olevien videoiden kautta se onnistuu. :) Mitkäs ovat syysmalliston kengistä suosikkinne?

 

Translation: Great shoe design from Finland by Terhi Pölkki - check out the whole AW14 collection from her website. :)

 

Photos: Terhi Pölkki

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Loikkasin kynsijutuissa viimeksi vähän oman mukavuusalueeni ulkopuolelle, kun kokeilin tosi hillittyjä nude-sävyisiä kynsiä. Itse asiassa huomaamaton puuterisävy oli lopulta oikeastaan aika kivaa vaihtelua, mutta huomaamattomien kynsien jälkeen kaipasin vaihtelua. Kun siis tänään istahdin taas kynsihuoltoon, oli mielessäni jotakin ihan muuta. 

Näin jokin aika sitten jollakin tutulla ihastuttavan punaista kynsilakkaa - sellaista syvänpunaista, joka ei ole ihan kirkkaapunainen muttei toisaalta viininpunainenkaan, vaan jotain siltä väliltä. Tuo kaverini hyppysissä nähty sävy kummitteli mielessäni, mutta ihan juuri oikeaa väriä ei Bio Sculpturen geeleistä tuntunut löytyvän, joten keksimme Mariannen kanssa yhdistää kahta eri väristä geeliä. Ensimmäinen värikerros maalattiin melkein viininpunaisella geelillä 74 ja sen päälle levitettiin kylmä kirkkaanpunainen sävy 94. Ja tadaa, kynsistä tuli aivan tismalleen sen väriset kuin halusinkin. :)

Aluksi suunnittelimme kynsiin jotain koristustakin, mutta valmiin täydellisen sävyn nähtyämme totesimme, ettei näihin raaski enää lisätä yhtään mitään. Kaunis punaisen sävy toi minulle mieleen punaisen sametin ja Mariannelle oopperan esiripun - samettia kai sekin. Mikäpäs sitä paremmin syyspäiviin sopisikaan kuin syvän samettinen punainen. :) Kuvissa väri näyttää vähän kirkkaammalta kuin luonnossa - todellisuudessa sävy on hiukan tummempi. Mitäs muut pidätte?

Kynnet sponsoroi Bio Sculpture.

 

 

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Eilen kantautui muodin maailmasta suru-uutisia, kun mediassa levisi tieto, että yksi suurista on poissa. Klassisen naisellisista iltapuvuistaan ja hienostuneen romanttisesta tyylistään tunnettu Oscar de la Renta nukkui pois 82 vuoden iässä, yli 50 vuoden kunniakkaan uran jälkeen. Dominikaanisesta tasavallasta kotoisin olleen suunnittelijan luomuksiin ehti pukeutua valtava määrä julkisuuden henkilöitä filmitähdistä presidenttien puolisoihin - viimeisin otsikoihin päässyt de la Rentan suunnittelema asu nähtiin Amal Alamuddinin yllä, kun hän viime kuussa avioitui George Clooneyn kanssa. 

Oscar de la Renta työskenteli aluksi suunnittelijana espanjalaiselle Balenciagalle, mutta perusti lopulta vuonna 1965 oman muotitalonsa. Yksi de la Rentan uran suurimmista läpimurroista oli, kun Jacqueline Kennedy ihastui 60-luvulla hänen asuihinsa ja de la Renta pääsi eräänlaisen luottopukijan rooliin. Suunnittelijasuuruus oli itse loppuun asti aktiivisesti mukana oman brändinsä luotsaamisessa, ja hän hiljattain totesikin julkisuudessa, että on halunnut itse olla valitsemassa jatkajaa muotitalonsa pääsuunnittelijan tehtävään. Ja osuvasti hän ehtikin nimittää muotitalonsa uudeksi luovaksi johtajaksi Peter Coppingin juuri viime viikolla. Muotitalon tulevaisuus on siis varmasti hyvissä käsissä, kun de la Renta on itse seuraajansa valinnut.

 

 

Rakastettua suunnittelijaa jäivät muotimaailman lisäksi kaipaamaan vaimo ja adoptiopoika. Oscar de la Rentan nettisivuilta löytyy käsin kirjoitettu jäähyväiskirje, jonka ovat kirjoittaneet hänen tytärpuolensa Eliza Reed Bolen sekä tämän mies, nykyään muotitalon johtajana toimiva Alex Bolen.

Postauksen kuvissa on otteita Oscar de la Rentan viimeiseksi jääneestä SS15-mallistosta. Muotitalo kuitenkin jatkaa suunnittelijan perintöä, vaikka aika tästä jättikin. 

Translation: R.I.P. Oscar de la Renta. <3

Photos: All Over Press

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Yhteistyössä: Nurmi Clothing

Tiesitkö, että Suomessa tehdään farkkuhistoriaa? Viime viikolla Elle Style Awardsissakin palkittu Pure Waste kierrättää vanhat farkkukankaat täysin uudeksi materiaaliksi. Hienous ei kuitenkaan pääty siihen, sillä kotimainen Nurmi-merkki on valmistanut jo useamman vuoden eettisiä ja ekologisia farkkuja. Nyt nämä kaksi farkkupioneeria ovat yhdistäneet voimansa, sillä viime viikolla julkaistun tiedon mukaan Nurmi on ottanut uuden harppauksen ryhtymällä valmistamaan mahdollisesti maailman ekologisimpia farkkuja - Pure Wasten kankaista nimittäin. Kohottakaamme malja suomalaisille innovaatioille!

Vaikka Pure Wasten kankaista tehdyt housut ovat nyt uusinta uutta, todellisuudessa Nurmi on tehnyt pitkäjänteistä työtä eettisemmän ja ekologisemman vaatetuotannon puolesta jo pitkään. Minä sain hiljattain tilaisuuden päästä kurkistamaan hiukan pintaa syvemmälle ekologisesti ja eettisesti tuotettujen farkkujen syntyprosessiin. Jotenkin veikkailen, että aihe voisi kiinnostaa myös monia teistä, joten ajattelin avata tuotantoketjua ja syntyprosessia hiukan teillekin. Miten siis syntyvät eettiset ja ekologiset farkut?

 

 

Aloitan kuitenkin kertomalla hiukan Nurmen taustoja. Vaatemerkin syntyhetki ajoittuu neljän vuoden taakse, vuoteen 2010 ja Nurmi-nimen takaa löytyy suunnittelija Anniina Nurmi, jonka intohimo on vaatesuunnittelun ohella ollut päästä rakentamaan entistä ekologisempaa, eettisempää ja läpinäkyvämpää tapaa tehdä vaatteita. Suunnittelijalla onkin aiheesta vankka tietämys, jota hän on päässyt jakamaan konsultaatio- ja opetustöiden kautta sekä omalla Vihreät vaatteet -nettisivustollaan, joka saattaa olla osalle teistäkin tuttu. 

Kestävä kehitys sekä ekologiset ja eettiset arvot ovat olleet avainroolissa koko brändin syntyprosessissa ja se näkyy vahvasti Nurmen toiminnassa. Vaatteissa panostetaan laatuun, suunnittelu on ajatonta, materiaalit ekologisia ja tuotantoprosessi ympäristöystävällinen ja läpinäkyvä, mutta ennen kaikkea Nurmi haluaa tuntea vaatteidensa valmistusprosessin alusta loppuun läpikotaisin. Tästä syystä vaatteet tehdään Suomessa ja Virossa.

Suunnittelija vei minut pienelle virtuaalimatkalle Nurmi-farkkujen syntyprosessiin ja tarinaa lukiessa tuli kieltämättä tunne, että maallikon näkökulmasta ei ole osannut ajatellakaan, miten paljon pieniä seikkoja tuotannossa pitää huomioida, jos todella haluaa ketjun olevan läpikotaisin eettinen, ekologinen ja läpinäkyvä. Tällä hetkellä Nurmen mallistoon kuuluvat kahdet erilaiset farkut: hamppufarkut sekä kierrätysmateriaalista valmistetut farkut. Molempia malleja yhdistävät minimalistisen ajaton design ja kestävä laatu sekä huolellinen ja ammattitaitoinen valmistus yksityiskohtia myöten - ja kumpaakin on saatavilla sekä naisille että miehille.

 

 

Hamppufarkut

Ekologisista materiaaleista puhuttaessa nousee usein esille se, että puuvilla on loppujen lopuksi melko hankala materiaali ympäristön kannalta. Sen viljely ja käsittely kuluttaa nimittäin aivan valtavat määrät vettä. Pitkään on yritetty kehitellä ekologisempia materiaaleja, joilla puuvillan tuotantoa voisi korvata ja yksi näistä mahdollisuuksista on sinnikäs hamppu. Yksi salaisuuksista (tai ei salaisuuksista, koska niitähän tällä brändillä ei läpinäkyvyydessään ole, heh) Nurmi-farkkujen taustalla onkin nimenomaan hamppu. Nurmen hamppufarkut ovat olleet mallistossa jo muutaman vuoden ajan ja niiden materiaali on 55 % hamppua ja 45 % luomupuuvillaa.

Kestävä ja luja hamppu on luonnostaan ekologinen monella tapaa. Se kasvaa hyvin ilman keinolannoitteita, vaatii vain vähän kastelua ja voi kukoistaa kuivillakin alueilla. Hamppukasvi pystyy myös syrjäyttämään muut rikkakasvit, jolloin synteettisiä torjunta-aineita ei tarvita. Luomupuuvillan ero tavalliseen puuvillaan taas on, että se on viljelty ilman synteettisiä lannoitteita ja torjunta-aneita. Luomupuuvillan tuotanto parantaa luonnon monimuotoisuutta ja pyrkii aiheuttamaan mahdollisimman vähän haittavaikutuksia ympäristöön. Myös geenimuuntelu on luomutuotannossa täysin kielletty.

Koska tuotteen ekologisuus ja eettisyys alkavat materiaaleista, Nurmi on tarkka siitä, mistä sen materiaalit tulevat. Farkuissa käytetty luomupuuvilla on viljelty Turkissa ja sen on sertifoinut Institute for Marketecology (IMO). Hamppu puolestaan on viljelty Kiinassa, samoin myös lanka on kehrätty ja kangas kudottu Kiinassa. Kankaan tuotannon organisoi Hemp Traders - pitkään toiminut yhdysvaltalainen yritys, joka on omistautunut kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan.

 

 

Kierrätysfarkut

Nurmi on nyt lanseerannut jo pidempään tuotannossa olleiden hamppufarkkujen rinnalle toiset farkut, joiden kangas on 100% kierrätettyä puuvillaa. Suomalaisen Pure Waste Textilesin kehittelemä materiaali on ensimmäinen denim-kangas, jonka raaka-aine on 100% kierrätetty ja raaka-aineena tässä materiaalissa on käytetty farkkutehtaiden leikkuujätettä, joka on ensin rouhittu pieneksi ja prosessoitu pumpulimaiseksi massaksi. Tämä massa on sitten kehrätty langaksi ja siitä edelleen kudottu uudeksi kankaaksi.

Kierrätetty leikkuujäte on indigon väristä denimiä, jonka ansiosta lopullinen kangas on savuisen vaaleansininen. Tämä väri on siis aikaansaatu täysin ilman väriaineita ja myös vettä on säästynyt prosessissa tuhansia litroja verrattuna neitseelliseen raaka-aineeseen.

 

Materiaalit ja niiden tuotantoprosessit ovat siis farkuissa hiukan erilaiset, mutta itse valmistus tapahtuu samalla tavalla ja Suomessa. Et ehkä tiennyt, että vaikka Keitele on pieni paikkakunta, siellä sijaitsee Pohjoismaiden suurin farkkujen valmistaja, M.A.S.I Company Oy. Ja Keiteleen tehtaan osaavat työntekijät ovat valmistavat siis Nurmi-farkut alusta loppuun saakka: leikkausta, ompelua ja viimeistelyä myöten. Farkkujen taskupussit painaa lahtelainen UNQ-Designs ja niiden kankaana käytetään erilaisia vaatetehtaiden ylijäämäkankaita. Farkkujen takapuolella näkyvä merkki-läpyskä on nahan sijaan kierrätettyä kumia - tarkemmin ottaen kierrätettyä sisärengasta, johon helsinkiläinen Laser Cut Studio laserleikkaa Nurmen logon. Viimeistelynä farkkuihin tehdään ainoastaan tehtaalla kevyt vesipesu, joka antaa kankaalle pehmeän tunnun ja kutistaa materiaalia hieman, jolloin farkut pysyvät halutun kokoisina myös käytön aikaisen pesun jälkeen. Toden totta kotimaista työtä siis.

Tätä tarkoittaa läpinäkyvyys: brändi oikeasti tuntee kaikki vaatteen tekoprosessin vaiheet ja tekijät. :) Jos vielä jäi halu tietää lisää, lisäinfoa tarjoilevat Nurmen omat nettisivut. Nyt kuitenkin saan tarjota teille aika ainutlaatuisen mahdollisuuden. Nurmen suunnittelija Anniina Nurmi on nimittäin tarjoutunut jakamaan asiantuntijuuttaan myös Pupulandian lukijoille. Tämä tarkoittaa sitä, että teillä on mahdollisuus kysyä mieltänne askarruttavia juttuja vaateteollisuudesta - ja Anniina on lupautunut vastaamaan kysymyksiinne. Mitä tahansa siis mieleesi juolahtaa tai on mietityttänyt jo pidempään, nyt on mahdollisuus kysyä ihmiseltä, joka on vastuullisen vaateteollisuuden todellinen asiantuntija. Kysymykset voivat liittyä joko Nurmeen tai ihan vastuulliseen vaateteollisuuteen yleisesti. Eli antakaahan tulla!

 

 

 

Photos: Antti Ahtiluoto for Nurmi

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Kääk, olen ihan älyttömän otettu, millaisen kunnian sain tänään osakseni! Olen monet kerrat ihastellut Lily-naapurini Pencils and Ponytails -blogin taidokkaita piirroksia - ja itse asiassa tehnyt blogista joskus muinoin juttuakin tänne omalle tontilleni. Superlahjakkaan Annikan kuvituksia ja piirroksia tullaan takuuvarmasti näkemään vielä vaikka missä. :) Mutta siis tänään olen hirmuisen imarreltu siitä, että minä pääsin mukaan Annikan blogiin piirroksen muodossa. Syyshattua etsiskelevä kuvataiteilija sattui spottaamaan hattupostaukseni sopivaan aikaan ja inspiroitui siitä. Kiitos Annika, tämä oli aivan mahtava maanantaipäivän piristys!

Translation: Wow, I'm so flattered that I got to feature this cute drawing. :) The picture is made by Annika, a young talented illustrator who also writes a blog. Check out her blog Pencils and Ponytails if you want to see more of her illustrations, drawings and sketches.

 

Picture: Annika Leppäaho / Pencils and Ponytails

Share
Ladataan...

Pages