Ladataan...
Pupulandia

 

Muodin saralla mukavuus ja tyyli eivät aina kulje käsi kädessä, mutta muutaman viime vuoden aikana on pinnalle pompsahtanut pari ihastuttavan käytännöllistä trendiä etenkin kenkärintamalla: lenkkarit ja terveyssandaalit. Ensin pinnalle jyräsivät lenkkarit, joista on tullut sittemmin jo ihan salonkikelpoiset jalkineet jopa muotiviikkojen catwalkeilla ja eturiveissä, ja perässä seurasivat terveyssandaalit. Muotikansan jalat kiittävät!

Kaikki eivät näistä mukavuustrendeistä ole olleet tyylillisesti niin riemuissaan, mutta minusta on hauskaa, että välillä muodissakin mennään käytännöllisyys edellä. Näiden kenkätrendien lisäksi pinnan alla on poreillut pitkään mielipiteitä jakava tyyli-statement: sukat sandaaleissa. Kovasti parjattu yhdistelmä nimittäin on tehnyt jo pitkään tuloaan isommaksikin trendiksi ja katumuotisivustoilla nähtyjen tyyliniekkojen lisäksi sukkia ja sandaaleita ovat yhdistelleet suuretkin muotitalot näytöksissään. Vaikka tätä trendiä on näkynyt maailmalla paljonkin, häkellyin silti Japanin matkallani, sillä siellä tämä sukkien sullominen sandaaleihin tai korkkareihin tuntui olevan enemmänkin sääntö kuin poikkeus. En tainnut nähdä koko reissulla kuin parit sandaalit tai korkkarit, joihin EI olisi yhdistetty sukkia.

 

 

Jäin miettimään, että miksi juuri Japanissa tästä jutusta on tullut tällainen megatrendi ja syy oli helppo paikantaa - tai ainakin omasta mielestäni se tuntuu loogiselta. Perinteiseen kimono-tyyliin nimittäin kuuluvat hassut valkoiset sukat, jotka puetaan klonksuvien puisten varvassandaalien kera. Sukat on muotoiltu niin, että niissä on varpaille kaksi osiota, jotta varvassandaalien lenksu sujahtaa kätevästi varpaiden väliin. Perinne puhuu siis sukkien ja sandaalien autuaan yhteiselon puolesta. :)

Japanissa sukkia vilisti kadulla tosiaan korkkareissa ja sandaaleissa (sekä tietysti myös perinteiseen kimono-tyyliin) ohitse niin tiuhaan tahtiin, että ryhdyin itsekin miettimään, josko pitäisi kokeilla. Tässäkin trendissä on kiva käytännöllinen kulma: sukkien kanssa kengät eivät hierrä tai hiosta samalla tavoin kuin paljaassa jalassa. Ehkäpä innostun reissun inspiroimana kokeilemaan lähiaikoina. Mitäs tuumitte muut tästä: aivan hirveän näköistä vai oikeastaan aika hauska juttu?

 

Translation: Apparently a huge trend in Japan: socks with sandals and high heels. It seems to be more a rule than exception to wear socks with all kinds of shoes on the streets of Tokyo. On the other hand it is not difficult to find the roots to this trend: the traditional kimono outfit is worn with white socks in clunky wooden sandals. But what do you think: cute or simply horrible? I think I might even try this one myself. :)

 

Jonathan Saunders puki näytöksensä malleille sukat sandaalien kera jo vuonna 2011.

DKNY paritti syksyn 2015 näytöksessä tolppakorot urheilusukkien kanssa. 

 

Photos: Camera Press / All Over Press & Rex Features / All Over Press

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Lakkaa odottamasta perjantaita,

sitä että joku rakastuu sinuun,

elämää.

Onnellisuuden voi saavuttaa,

kun lakkaa odottamasta sitä

ja ryhtyy ottamaan ilon irti

juuri tästä hetkestä.

 

 

Photo: Jenni Rotonen / Pupulandia

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Kukkuu, kotona ollaan! Eilinen päivä meni reissusta toipuessa ja nyt olen taas back in action. :) Ihme kyllä, jetlag ei koskaan tunnu minusta idästä länteen matkustettaessa kovin hankalalta, mutta toisin päin on paljon vaikeampaa. Paluu Tokiosta Suomeen oli siis aikaeron suhteen huomattavasti helpompi kuin meno sinne. Olen jo parin yön jälkeen melkein normaalirytmissäni ja heräilin tänään iloisesti jo vähän ennen viittä. :D Mikäs tässä, kun aurinkokin jo sarastaa. Pahoittelut, että kommentteihin vastailu jäi parin viimeisen viikon aikana matkan takia vähän heikolle tolalle, mutta nyt taas kotitoimistosta käsin on parempi tilanne.

Reissupostauksia ja -kuvia on vielä melkoinen määrä odottelemassa julkaisuaan, joten ripotellaan niitä tulevina viikkoina muiden juttujen lomaan. Ensimmäiseksi pääsee jakoon mukavuusasu matkan varrelta. Löysin nuo ihanat kukalliset silkkihousut joskus kolmisen vuotta sitten New Yorkista ja vaikka olen niitä muutamat kerrat käyttänytkin vuosien varrella, jostain syystä tuntuu, että niiden hetki on koittanut vasta nyt. Mukavampia matkustuspöksyjä en voisi kuvitella kuin nuo pirteän väriset, henkäyksen ohuet ja ihanan ilmavat silkkihousut - eivät purista tai hiosta. Nyt odottelen vain, että Suomessakin sää lämpenisi riittävästi, jotta ihania kukkahousuja voisi käyttää täälläkin. 

 

Translation: Home sweet home! Japan was amazing but it feels great to be back home too. :) I still have plenty of stories to tell and pictures to share from my trip, so you will probably see a lot more of Japan in the next few weeks even though I already came back. Right now I'm missing the wonderful warm days of Tokyo and waiting for the weather to get warmer here in Finland too so that I can wear these lovely floral silk pants again!

 

Paita // shirt Dixie, silkkihousut // silk pants Zadig & Voltaire, kengät // shoes Vagabond, laukku // bag Longchamp, aurinkolasit // sunglasses Monki*, sormus // ring vintage

* saatu blogin kautta // gifted

 

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Kääk, miten nopeasti liki 10 päivää on täällä reissun päällä hujahtanut. Tänään on siis viimeinen päivämme Japanissa, sillä huomenna aamulla koittaa lähdön hetki takaisin Suomeen. Maksimoin siis viimeisen päivän mahdollisuuteni nauttia Tokiosta ja aion hylätä tietokoneeni täksi päiväksi. Niinpä toivotan teille vain aivan ihanaa perjantaipäivää tällä viime aikoina ahkeraan kuulokkeissani soineelta levyltä löytyvillä biiseillä, jotka takaavat viikon viimeiselle arkipäivälle takuulla lennokkaan hyväntuulisen tunnelman sekä hyvän startin viikonlopulle. :)

Translation: Have a happy and energetic Friday - these songs will help with that! ;)

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Tiedätkös mikä päivä on huomenna? Jos et, niin pian tiedät: pe 24.4. on taas vastuullisen vaateteollisuuden puolesta kampanjoivan Vaatevallankumouksen aika. Briteistä alkunsa saanut kansainvälinen kampanja järjestetään huomenna historiansa toista kertaa ja mukana on tänä vuonna jo peräti 70 maata. Kun minuun alkuvuodesta otettiin yhteyttä ja kysyttiin, lähtisinkö mukaan kampanjoimaan hyvän asian puolesta, oli ilmiselvää, että halusin osallistua. Ja haluan innostaa mukaan myös teidät kysymään kuka on tehnyt vaatteenne?

Vaatevallankumuksen idea yksinkertaisuudessaan on se, että kampanjapäivänä 24. huhtikuuta sadattuhannet ihmiset ympäri maailmaa pukevat vaatteen päiväksi nurinpäin ja kysyvät vaateyrityksiltä #whomademyclothes. Tarkoituksena on näyttää, että me kuluttajat haluamme vaateteollisuudelta lisää vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä: haluamme tietää, missä ja kuka vaatteemme tekee.

 

 

Haluan haastaa teidät kysymään omilta lempimerkeiltänne, kestävätkö niiden tuotanto-olosuhteet päivänvaloa? Toivon, että jonakin päivänä (ja pian) elämme maailmassa, jolloin yhdenkään vaatemerkin ei tarvitse kaunistella, peitellä tai hävetä tuotantoketjuaan. Siinäpä onkin tavoitetta itse kullekin yritykselle: valmistaa tuotteensa niin, että tuotantoprosessin jokaisesta vaiheesta voi kertoa avoimesti ja ylpeänä. Vaatevallankumous on hyvä tapa viedä viestiä joukolla myönteisessä hengessä eteenpäin ja kertoa, että meitä kuluttajia oikeasti kiinnostaa vaatteidemme alkuperä ja haluamme kunnollisissa oloissa valmistettuja tuotteita.

Vaatevallankumoukseen osallistuminen on helppoa ja siihen voi osallistua kuka tahansa. Osallistuminen tapahtuu näin: 

1) Pue 24.4. jokin vaate päällesi nurinpäin.
2) Ota itsestäsi selfie.
3) Jaa kuva sosiaalisessa mediassa. Tägää kuvaan myös vaatteen valmistaja ja käytä hashtagia #whomademyclothes. Voit käyttää myös kampanjan virallisia hashtageja #vaatevallankumous ja #fashrev.

 

 

Kampanjan tarkoituksena on tätä kautta herätellä vaateteollisuutta huolehtimaan paremmin siitä, että vaatteita valmistavien ompelijoiden työolot ovat turvalliset ja heille maksetaan työstä elämiseen riittävää palkkaa. Vaatevallankumous haluaa positiivisessa hengessä kannustaa tekstiili- ja vaateteollisuutta kertomaan kuluttajille omista tuotantoprosesseistaan, materiaaliensa alkuperistä ja työntekijöidensä työolosuhteista. Sen tarkoitus ei ole piikitellä yksittäisiä toimijoita tai osoitella huonoja esimerkkejä, vaan nimenomaan tarjota vaatebrändeille mahdollisuus kertoa omista tekemisistään: edistysaskeleista, joita on jo tehty sekä päätöksistä ja linjauksista, joilla pyritään parempaan. 

Kimmokkeena Vaatevallankumoukselle on toiminut bangladeshilaisen Rana Plaza -tehdasrakennuksen romahdus vuonna 2013, jonka vuosipäivänä 24. huhtikuuta tempaus järjestetään. Tehtaassa valmistettiin vaatteita monille kansainvälisille vaatemerkeille ja onnettomuudessa kuoli yli 1 100 ihmistä ja noin 2 500 loukkaantui. Kampanja toteutetaan vapaaehtoisvoimin ympäri maailman eikä sen taustalla ole virallisia organisaatioita tai yrityksiä, vaan ihan yksittäisiä ihmisiä

 

 

Tule mukaan taistelemaan reilumman vaateteollisuuden puolesta ja rohkaise vaikka koko työ- tai kaveriporukkasikin mukaan. Eipähän tarvitsisi ihmetellä, kun kaikilla on koulussa tai palaverissa vaatteita nurin päin päällä. ;) Kuka on messissä? 

Jos olet kiinnostunut lukemaan asiasta lisää, löydät tietoa Vaatevallankumouksen virallisista kanavista netissä:

 

 

Kuvat: Riitta Supperi, Suvi-Tuuli Kankaanpää ja Mikael Ahlfors (Keksi)
Meikki ja hiukset: Leila Mäkynen, Meghna Mukherjee, Iia Mast ja Mari Elina
Stylistit: Miia Ojala ja Sohvi Nyman
Kuvan taitto: Hanna Linkola

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pupulandia

 

Kyllä, niinkin voi todella käydä! :D Voin suositella Tokyo Metropolitan -taidemuseota lämmöllä jo sen mahtavan kissanpään takia, mikä onkin ollut yksi reissun hauskimmista jutuista. Meillä kävi kuitenkin aivan uskomattoman mahtava tuuri tuolla museovisiitillämme ja saimme kokea jotain todella erityistä ihan sattumalta. Satuimme nimittäin vahingossa saapumaan paikalle yhteen huoneeseen juuri sellaisella hetkellä, kun siellä oli alkamassa taidekurssi.

Olimme juuri hetkeä aiemmin ihastelleet kauniita japanilaismaalauksia näyttelysalissa, kun kurkistimme huoneeseen, jossa oli alkamassa oppitunti perinteisen mustemaalauksen saloihin. Kurssin vetäjä huomasi meidän kuikkivan oviaukossa ja viittilöi innoissaan mukaan osallistumaan oppitunnille, sillä pöydän ympärillä oli vielä muutama paikka jäljellä. En ollut uskoa tuuriamme - pääsimme siis ihan vahingossa mukaan japanilaiselle maalauskurssille, ja vieläpä ilmaiseksi!

 

 

Mustemaalauksen taitoja meille opastivat ihanat japanilaisnaiset eikä yhteisen kielen puuttuminen haitannut tippaakaan. Kädestä pitäen näyttämällä ja elekielellä homma toimi vallan mainiosti. Maalaus tehtiin paksulla pensselillä ohuelle kreppipaperille ja ensikertalaiset saivat avuksi kuvamallin, joka näkyi kreppipaperin läpi. Mustemaalaus oli kokemattomissa käsissä aika vaikea laji ja naurua riitti sekä oppilailla että opettajilla, kun kieli keskellä suuta yritettiin saada oppeja kohdalleen. Ihan ei vielä sujunut, mutta kiinnostus meille opetettuja tekniikoita kohtaan heräsi heti, joten ehkäpä kokeilen tätä vielä uudemman kerran kotona. 

Tästä tuokiosta jäi kyllä aivan korvaamattoman mahtava muisto reissultamme ja saimmepa vielä nuo omat työmmekin kotiinviemisiksi - aikamoisia räpellyksiä kyllä, mutta hauska ja persoonallinen tuliainen joka tapauksessa. Ilmeisesti museossa järjestetään tämän tyyppistä ohjelmaa aina silloin tällöin, joten kannattaa tsekata nettisivuilta, sattuisiko joku workshop matchaamaan juuri sopivasti oman reissun aikatauluihin. :)

 

Translation: A few days back when we were visiting the Tokyo Metropolitan Art Museum, we accidentally ended up joining an ink painting workshop. :D We just happened to enter a room where they were just starting this art class and some Japanese lady invited us to join the class, since they had a few free seats. So this is what happened! We didn't really have a common language but it didn't matter: we were able to communicate just perfectly with gestures. Great laughs, wonderful memories and a sneak peek to the world of Japanese ink painting - just perfect! And some gawky paintings to take home with us. ;)

 

 

Share
Ladataan...

Pages