Ladataan...

Minulta kysyttiin toiseen blogiin vinkkejä putkiremonttiin varautuville ihmisille. Juttu oli sen verran lyhyt, että tuli tarve kirjoittaa neuvoistani hieman monisanaisemmin, kun niitä kerran tuli mietittyä valmiiksi.

Kymmenen vinkkiä putkiremonttiin:

 1. Varaudu pahimpaan. Ota matkaan runsaasti huumoria ja pitkää mieltä. Ne tulevat tarpeeseen, sillä ne myös kuluvat nopeasti loppuun.
 2. Tee urakasta poikkeavia muutostöitä harkitusti. Suurimmat ongelmat meille tuli siitä, että emme halunneet taloyhtiön valitsemia peruskalusteita ja laattoja. Perusurakassa valurautainen tassuammeemme olisi kuitenkin mennyt kaatopaikalle ja edellisessä remontissa hankkimamme kalliit kalusteet uusittu halvemmilla, joten harkinnan lopputulos oli selvä hyvin nopeasti.
 3. Harkitse, kannattaisiko samassa yhteydessä tehdä isompikin remontti. Kun putket revitään kokonaan pois ja vedetään uudelleen, ne voikin vetää samalla vaivalla toiseen huoneeseen. Silloin on mahdollista tehdä esimerkiksi pitkään haaveissa ollut keittiön siirto, joka ilman putkiremonttia olisi hyvin vaivalloista tai jopa mahdotonta.
 4. Tee omat kotiläksysi ja käytä aikaa suunnitteluun. Saat lopputuloksesta persoonallisemman ja pystyt myös itse ottamaan enemmän kantaa urakoitsijan suunnitelmiin ja väitteisiin. Jos olisin uskonut kaiken, mitä meille väitettiin, esimerkiksi keittiön sähköjohdot kulkisivat eteisen katon rajassa pintavetona ja toisen asunnon WC:ssä olisi kummassakin takanurkassa erilliset nousukotelot.
 5. Vaadi kaikista töistä kirjalliset suunnitelmat ja piirustukset varsinkin, jos haluat poiketa perusurakasta. Vaadi lisäksi, että jokainen muutos hyväksytyistä suunnitelmista ja piirustuksista pitää hyväksyttää osakkaalla. Huolehdi, että jokainen asia ja vaatimus on kirjoitettu ylös johonkin dokumenttiin.
 6. Jos teetät töitä muilla, asut vanhassa talossa ja haluat säilyttää asunnossa mahdollisimman alkuperäisen ulkoasun, tee remonttimiehille selväksi, että yhtään senistä irrotettavaa esinettä, lattialistaa, saranaa tai valokatkaisijaa ei saa hävittää eikä esimerkiksi listojen tai ovenkarmien maalauksen yhteydessä todellakaan tarvitse täyttää seinän ja karmin väliin jäävää koloa akryylimassalla.
 7. Valvo itse remonttia. Et voi ulkoistaa sitä vastuuta kenellekään, sillä kukaan muu ei pysty tarkistamaan pelkkien piirustusten perusteella, tehdäänkö kaikki asiat niin kuin on sovittu. Käy vähintään kerran päivässä tarkastamassa, mitä on tehty tai jätetty tekemättä. Varaudu siihen, että vaikka olet sopinut jotain aamulla jonkun kanssa, iltapäivällä tarkastuskäynnillä homma on tehty kuitenkin toisin.
 8. Varaa aikaa myös siihen, että voit käydä keskellä päivää sopimassa asioista suoraan työmiesten kanssa. Asiat etenevät oikeasti parhaiten, kun viesti ei kierrä työnjohdon kautta.
 9. Hanki sijaisasunto mahdollisimman läheltä kotiasi, jotta edelliset kohdat onnistuvat mahdollisimman helposti.
 10. Jos urakka tehdään repimällä kaikki rakenteet auki, älä edes kuvittele asuvasi remontin keskellä.

P.S. Tämä palsta alkaa olla jo auringonlaskun puolella, ja tarina jatkuu toisella palstalla: Isyyspakkaus, voilà.

Ladataan...

Mikä oli putki- ja keittiöremontin hinta? En tarkoita menettyjä hermoja, unettomia öitä, taisteluihin kulutettua vapaa-aikaa ja rapautunutta fyysistä kuntoa, vaan ihan niitä euromääräisiä kustannuksia. Olemme vihdoin päässeet urakoitsijan kanssa jonkinlaiseen sopimukseen urakkaan kuuluneiden ja (sovitusti) tekemättä jätettyjen töiden hyvityksistä, joten summasin kaikki remonttiin liittyvät kuitit ja laskut. Laskelma on tässä, mutta se vaatii hieman selitystä.

Ensimmäiset viisi riviä sisältävät kaikki ne hankinnat ja lisätyöt, jotka maksoimme tililtämme pääosin viime vuoden aikana. Ei siis ihme, että säästötili tuli vedettyä tyhjäksi.

 • Rakennuslupa ja arkkitehtityö: Vadittiin siihen, kun siirsimme keittiön toiseen huoneeseen. Arkkitehti myös piirsi ehdotuksen uuden keittiömme pohjasta.
 • Kodinkoneet: Sisältävät liesituulettimen, toisen jääkaapin, astianpesukoneen ja lieden, joka oli kallein yksittäinen hankinta remontissa (2 400 € saksalaisesta nettikaupasta).
 • Kalusteet: Sisältävät kaiken muun irtaimen tavaran. Keittiössä kalleimpia kalusteita olivat tiskipöydän taso, laatikostot ja saareke. Yläkaapit olivat vanhasta keittiöstä, joten niistä ei tullut kustannuksia.
 • Tarvikkeet: Sisältävät sekä itse hankkimamme remonttivälineet, tasoitteet, maalit ja kaakelit että ne urakoitsijan hankkimat tarvikkeet, jotka he laskuttivat meiltä lisätöiden yhteydessä.
 • Työt: Ovat urakoitsijan tekemiä lisätöitä, jotka he tekivät putkiurakan päälle (esim. keittiön sähkö- ja putkivedot) sekä puusepän paikan päällä tekemät kokoamis- ja asennustyöt. Töiden osuus voisi olla keittiössä isompi, mutta tein mahdollisimman paljon pintatöitä itse.

Kotitalousvähennyksen oletan olevan yllä esitetyn verran, mutta se palautuu vasta seuraavassa verotuksessa.

Putkiurakan lopullinen kustannus selviää vasta toukokuussa (!), kun urakoitsija on saanut laskutuksiinsa ja hyvityksiinsä liittyvät hässäkät selvitettyä. Kustannusten neliöhinnan pitäisi jäädä alle viidensadan euron, mikä on varsin kohtuullinen hinta näistä töistä:

 • Vesi-, viemäri- ja kaasuputkien uusiminen
 • Kylpyhuoneen ja WC:n peruskalusteet (joista emme ottaneet omaan asuntoomme mitään)
 • Lämmityspattereiden venttiilien uusiminen
 • Ilmanvaihtohormien kunnostaminen
 • Kiinteiden palovaroittimien asennus
 • Uudet ovipuhelimet
 • Sähkö-, antenni- ja dataverkon uusiminen koko talossa
 • Kellaritilojen uusiminen
 • Muutamien varastotilojen muuntaminen taloyhtiön omistuksessa oleviksi asunnoiksi sekä
 • Parin taloyhtiön omistuksessa olevan liiketilan perusparannus.

Hintaan ei sisältynyt asuntojen sisäisten sähköjohtojen uusimista, ja lämmityspattereita ei tarvinnut talossa uusia.

Hyvitykset ovat niitä hommia, jotka olisivat kuuluneet perusurakkaan, mutta halusimme tehdä asioita toisin. Taloyhtiömme ei ole vielä päättänyt, miten hyvitykset jaetaan osakkaiden kesken, ja olen tässä olettanut, että saisimme urakoitsijan hyvitykset täysimääräisenä vähentämään urakan loppusummaa.

Näiden laskelmien lisäksi pitäisi vielä ottaa selvää verottajalta, miten ja minkä verran voimme vähentää naapuriasuntomme  perusparannuskustannuksia tulonhankkimisvähennyksinä seuraavien vuosien verotuksissa.

Mikä siis oli todellinen kokonaiskustannus? Aika paljon, mutta eurolleen tarkkaa määrää en jaksa ehkä koskaan selvittää. Parasta olla ajattelematta koko asiaa.

Ladataan...

"Vesijohtojen pinnoittaminen voi olla terveysriski" (Yle.fi 16.2.2012 klo 15:19)

Putkiremonteissa pinnoitetut vesijohdot voivat olla vaarallisia terveydelle. Saksassa pinnoitteen käyttö on kielletty toistaiseksi ja Ruotsissa sen käyttöä on kehotettu välttämään. Pelkona on, että pinnoitteesta liukenee juomaveteen terveydelle vaarallisia kemikaaleja. Suomessa asiasta ei ole juuri keskusteltu.

"STM: Pinnoitetuista vesijohdoista ei huolta" (Yle.fi 17.2.2012 klo 07:01)

Vesijohtojen pinnoittaminen on alan yrittäjän mukaan turvallista oikein tehtynä. Eilen julkaistun raportin mukaan putkien pinnoittaminen voi olla vaarallista terveydelle, koska pinnoitteesta voi liueta haitallisia kemikaaleja juomaveteen. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tutkimusta aiheesta tarvitaan, mutta syytä huoleen ei ole.

Jaa jaa, kumpaa uskoisi? Onneksi meidän putket on vaihdettu kokonaan uusiin, mutta kieltämättä voisi hieman mietityttää, jos olisimmekin valinneet tämän kyseenalaisen epoksimenetelmän. STM:n kevyt suhtautuminen tähän huoleen myös hämmästyttää:

"Sitä ei tiedetä, liukeneeko pinnoitteista jotakin terveydelle haitallista ainetta juomaveteen, kuinka paljon sitä liukenee tai kuinka kauan sitä liukenee sen jälkeen, kun putkistot on pinnoitettu."

Tästä huolimatta

"...putkien pinnoituksen valinneiden taloyhtiöiden asukkaiden ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan."

Miten niin? Kyllä minä ainakin olisin.

 

Pages