53 vetolaatikon ja 10 liukuoven keittiö

Julkaistuani juttuni uudesta keittiöstämme (Ks. joulun ihme) useammat kyselivät, mitä oikein säilytämme kaikissa keittiön vetolaatikoissa. Keittiössämme on todella tavanomaista enemmän laatikoita ja vähemmän tavallisia kaappeja. Tässä jutussa raotan hieman laatikoita ja annan omia remonttejaan suunnitteleville vaihtoehtoja ja ideoita perinteisten keittiön kaappien tilalle.

Kaikki kunnia kuivauskaapille, suomalaiselle keksinnölle, mutta sen merkitys nykyisissä tiskikonetalouksissa on vähäinen. Kuivauskaappi on usein puoliksi tyhjillään, ja luulen, että monissa kodeissa sitä käytetään useammin astioiden säilytykseen kuin kuivaukseen. Onko siihen järkevä käyttää arvokasta seinätilaa? Jos jokin kattila pestään käsin, sen voi kuivata saman tien tai jättää pyyhkeen päälle tiskipöydälle.

Meillä ei ole lainkaan kuivauskaappia. Aktiivisessa käytössä oleva astiat säilytetään kyllä yläkaapeissa, mutta iso laatikosto, jossa on monta matalaa laatikkoa toimii mainiosti muiden lautasten ja mukien säilytyksessä.

Matalissa laatikoissa astiapinot eivät kasva suuriksi, joten alimmatkin lautaset ovat helposti saatavilla, ja laatikosta ei tule liian painava.

Leveän laatikoston ylin laatikko on täydellinen mauste- ja säilykepurkkien sekä kaikenlaisten pienten pussien ja purnukoiden säilytyksessä. Aiemmin ne pyörivät epäjärjestyksessä kaapeissa ja unohtuivat vanhenemaan. Matalassa laatikossa sekä tomaattipyreepurkit että avatut spagettipussit ovat helposti saatavilla.

Keitiössä on toki paljon muutakin pientä tavaraa, jonka säilyttäminen isoissa kaapeissa tuottaisi paljon hukkatilaa tai jonka etsiminen isoista laatikoista olisi vaivalloista. Nämä lautasliinarenkaat, soija-astiat, piparkakkumuotit, kodinkoneiden lisäosat ja pienet lasiastiat löytyvät helpommin pienistä vetolaatikoista työtason päältä...

...tai saarekkeen alaosasta.

Tiskialtaan alla oleva allaskaappi kutsui aiemmin sullomaan sen perälle kaikkea epämääräistä, joka unohtui sinne. Lopulta allaskaapin sisältö oli haiseva kokoelma roska-astioita, paperipusseja, lasipurkkeja, pesuaineita ja pulloja.

Jos allaskaapissa ei olekaan kaappeja vaan tilavat vetolaatikot, ne toimivat loistavasti lajiitteluastioiden, tyhjien pullojen, kattiloiden ja vaikkapa monitoimikoneen säilytyspaikkoina. Laatikoiden perälle ei muodostu samanlaista epäkäytännöllistä sotkupesää kuin kaappeihin.

Jos tämän Rouva T:n pari viikkoa sitten löytämän lasilokerikon pienet lokerot laskee mukaan, keittiössämme on 53 vetolaatikkoa. Vaikka tämä laatikosto ei ole vielä ehtinyt saada sisältöä, emme ole kokeneet, että laatikoita olisi liikaa.

Vetolaatikot eivät ole keittiömme ainoa ominaispiirre. Toinen on liukuovet, jotka meillä on sekä yläkaapeissa että saarekkeessa.

En voi kuin suositella liukuovia. Kapeissa paikoissa saranoilla aukeavat ovet olisivat väistämättä aika ajoin tiellä ainakin astianpesukonetta tyhjennettäessä. Jos yläkaapeissa on liukuovet, niihin ei myöskään voi lyödä päätään, mikä ainakin tässä perheessä tuo merkittävää lisäarvoa.

Oletkos muuten koskaan ajatellut, miksi ruokailuvälineet pitää laittaa lusikkalaatikossa olevaan lokerikkoon, kun ne eivät sinne kuitenkaan mahdu - ainakaan jos aterimia on enemmän kuin tusina? Ei pidä. Meillä ne sijoitettiin hauskaan kaksikerroksiseen peltirasiaan - Mangot ylempään kerrokseen ja Savoniat alempaan.

Kaiken kaikkiaan haastan omia remonttejaan suunnittelevia ajattelemaan hieman laatikon ulkopuolelta. Oli ratkaisu sitten uutta, vanhaa, hyllystä ostettua tai teetettyä, kannattaa nähdä hieman vaivaa suunnitteluun. Keittiön rakennusvaiheessa suunnitteluun käytetty aika säästää sitä moninkertaisesti tulevina vuosina, kun keittiössä on helpompi laittaa ruokaa ja tavarat löytyvät vaivattomammin.

Share

Kommentit

Norpan suojeluohjelma

Upeaa! Ja paljon hyviä ajatuksia ja vinkkejä keittiöremonttia suunnittelevalle. Kiitos tästä! :)

prefecta
Hieno päivä

Edelliseen asuntoon teimme keittiörempan ja saimme täydellisesti toimivan keittiön, astiat sielläkin säilytettiin laatikoissa ja avohyllyllä, kuivauskaappia ei ollut vaan pelkkä kaunis kaakeliseinä. Nykyiseen ei sellaista saa ja jotenkin sitä vaan näköjään luovii nykyisillä systeemeillä vaikka tavarat pitää säilyttää siellä mihin ne sattuu mahtumaan. Vähän kyllä epäilen, miten meidän perheen toinen puolikas selviytyisi tuollaisen laatikkomäärän kanssa kun nykyiselläänkin tuottaa ylipääsemätöntä tuskaa vaikkapa kaksi ruokailuvälinelaatikkoa joissa on eri kokoisia aseita... eipä sieltä juuri mitään löydä ns. "vaivattomasti" jos ei ole työnjohtaja valvomassa pesukoneen tyhjennystä :D

Siis, mitä, voiko keittiössä muka olla liikaa kaappi- tai laskutilaa, häh? Ei voi! :D Ihana keittiö yhä, kaunis ja hyvin tehty ja persoonallinen.

Mamma
Mamman Sähkövatkain

Mä oon niin rakastunut sun keittiöön :D JA noihin ns. vanhanaikasiin ideoihin joita ei enää kelpuuteta tai muisteta. JA onnea vielä valmistuneelle remontille :)

Ihan unelma keittiö! Ihana!

Kimmo T

Kylläpä piristää lukea tällaisia kommentteja!

Norppa: Kiva jos vinkeistä on apua.

Prefecta: Juu, tällainen järjestelmä vaatii kyllä tiukkaa muutosjohtamista käyttöönottovaiheessa, ettei tule muutosvastarintaa ;) Meillä johto on onneksi sitoutunut uuteen järjestelmään ja jalkautus onnistui kivutta. Pari kertaa Rouva T kyllä kihisi kiukusta, kun "olin taas piilottanut" jonkin veitsen tai pannunalusen.

Titiu: Kiitos taas ;)

Mamma: Niin, eiväthän nämä ideat todellakaan ole mitään moderneja keksintöjä. Emme missään vaiheessa edes harkinneet ostavamme valmiskeittiötä, joten en ole myöskään tutustunut valikoimiin. Altaan alle sijoitettavat laatikostot ovat ainakin yleisiä, mutta liukuovista en tiedä.

Ria: Kiitos! On ollut ilo havaita että se on myös oikeasti todella toimiva käytössä.

Tarta
Entiwanhanen

Nam mikä keittiö, ihastuin ikihyviksi myös valaisinratkaisuihinne! 

Pia (Ei varmistettu)

Oi miten ihana keittiö teillä onkaan. Itsellänikin oli aikoinaan paljon vetolaatikoita ja ne olivat todella kätevät.

Olisi hienoa, jos saisin esitellä keittiötänne myös tuolla meidän sivustolla osoitteessa www.keittiotieto.fi uskon, että moni lukijamme saisi siitä hyviä vinkkejä omaan keittiöremonttiin. Miltä kuullostaisi?

Kimmo T

Kiitokset,

Laittaisitko Pia mulle meiliin vähän tarkemmin, minkälaista esittelyä ajattelit: putkiremonttipaivakirja@gmail.com

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen niin samaa mieltä tuosta vetolaatikkojen kätevyydestä! Sitäpaitsi on mukava, että lautaset saa pinota alas eikä tarvitse nostella niitä ylös hyllylle. Meillä on ehkä syvempi lautas(veto)laatikko, sinne mahtuu hyvin.

Suurin osa meidän ruokailuvälineistä kyllä mahtuu laatikostoon, eri merkkisillä välineillä omat lokeronsa. Toki vaatii enemmän tilaa kuin tuollainen metallilaatikko, jossa kaikki saa olla keskenään, kunhan ovat samaa sarjaa =D

Toi sohva on niin täydellinen!! On mukava olla keittiössä juttelemassa kun joku tekee jotain, mutta siitä tulee helposti puuduttavaa jos itse ei osallistu, vaan seisoo vain paikoillaan tai on koko ajan tiellä.

Mutta myönnän, että ellei minulla olisi vanhoja huonekaluja keittiöön valmiina, en kyllä ikinä uskaltaisi yhdistellä noin reippaasti kaikkea. Niinpä minulla olisi "jonkun" keittiö. Kuten nytkin ;D

Henna-Mari (Ei varmistettu)

Hei!

Mistä olette löytäneet tuon lasisen pienen laatikoston? Olen 10 vuotta enemmän ja vähemmän ahkerasti etsinyt samanlaista itselleni! Olisiko se myytävänä..? :)

Roope (Ei varmistettu)

Henna-Mari: jos luet tämän niin laita sun sähköpostiosoite tähän, niin otan yhteyttä jos natsaa!

Lasinen (Ei varmistettu)

Minäkin tahdon lasilokerikon! :)

Nickye
Mustetta Ihon Alla

Löysin tämän postauksen tänään, ja heti tuli mieleen kysyä, että selvästi kun olet kaikenlaisiin keittiöratkaisuihin perehtynyt, olisiko jotain hyvää ideaa kulmakaappiin?

Meidän keittiössä kun alakaapissa on kulmassa sellainen kahtia taipuva ja ulosvedettävä hyllykkö, joka edellisen omistajan mielestä oli suorastaan nerokkaan mullistava härpäke. Meidän mielestä se sen sijaan tuhlaa kauhean paljon tilaa, sillä hyllykköön mahtuu vaivoin osa kulhoista ja kattilat ja pannut kun oikein päällekkäin pinoaa. Itse kaapin "lattianeliöistä" on ehkä vain puolet käytössä tuon ulosvedettävän hyllykön takia. Reunoille olen tietysti laittanut haudutuspataa ja muuta harvoin käytössä olevaa, mutta niitäkin on vaikea saada ulos kun se hyllykkö vie niin paljon tilaa. On siis siinä kaapin ovessa kiinni, ja ovi liikkuu ensin vähän ulos ja taipuu sitten oikealle. E.pä.käy.tän.nöl.li.nen.

Kaikki ideat otetaan iloisin mielin vastaan!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.