Remontin hinta

Mikä oli putki- ja keittiöremontin hinta? En tarkoita menettyjä hermoja, unettomia öitä, taisteluihin kulutettua vapaa-aikaa ja rapautunutta fyysistä kuntoa, vaan ihan niitä euromääräisiä kustannuksia. Olemme vihdoin päässeet urakoitsijan kanssa jonkinlaiseen sopimukseen urakkaan kuuluneiden ja (sovitusti) tekemättä jätettyjen töiden hyvityksistä, joten summasin kaikki remonttiin liittyvät kuitit ja laskut. Laskelma on tässä, mutta se vaatii hieman selitystä.

Ensimmäiset viisi riviä sisältävät kaikki ne hankinnat ja lisätyöt, jotka maksoimme tililtämme pääosin viime vuoden aikana. Ei siis ihme, että säästötili tuli vedettyä tyhjäksi.

 • Rakennuslupa ja arkkitehtityö: Vadittiin siihen, kun siirsimme keittiön toiseen huoneeseen. Arkkitehti myös piirsi ehdotuksen uuden keittiömme pohjasta.
 • Kodinkoneet: Sisältävät liesituulettimen, toisen jääkaapin, astianpesukoneen ja lieden, joka oli kallein yksittäinen hankinta remontissa (2 400 € saksalaisesta nettikaupasta).
 • Kalusteet: Sisältävät kaiken muun irtaimen tavaran. Keittiössä kalleimpia kalusteita olivat tiskipöydän taso, laatikostot ja saareke. Yläkaapit olivat vanhasta keittiöstä, joten niistä ei tullut kustannuksia.
 • Tarvikkeet: Sisältävät sekä itse hankkimamme remonttivälineet, tasoitteet, maalit ja kaakelit että ne urakoitsijan hankkimat tarvikkeet, jotka he laskuttivat meiltä lisätöiden yhteydessä.
 • Työt: Ovat urakoitsijan tekemiä lisätöitä, jotka he tekivät putkiurakan päälle (esim. keittiön sähkö- ja putkivedot) sekä puusepän paikan päällä tekemät kokoamis- ja asennustyöt. Töiden osuus voisi olla keittiössä isompi, mutta tein mahdollisimman paljon pintatöitä itse.

Kotitalousvähennyksen oletan olevan yllä esitetyn verran, mutta se palautuu vasta seuraavassa verotuksessa.

Putkiurakan lopullinen kustannus selviää vasta toukokuussa (!), kun urakoitsija on saanut laskutuksiinsa ja hyvityksiinsä liittyvät hässäkät selvitettyä. Kustannusten neliöhinnan pitäisi jäädä alle viidensadan euron, mikä on varsin kohtuullinen hinta näistä töistä:

 • Vesi-, viemäri- ja kaasuputkien uusiminen
 • Kylpyhuoneen ja WC:n peruskalusteet (joista emme ottaneet omaan asuntoomme mitään)
 • Lämmityspattereiden venttiilien uusiminen
 • Ilmanvaihtohormien kunnostaminen
 • Kiinteiden palovaroittimien asennus
 • Uudet ovipuhelimet
 • Sähkö-, antenni- ja dataverkon uusiminen koko talossa
 • Kellaritilojen uusiminen
 • Muutamien varastotilojen muuntaminen taloyhtiön omistuksessa oleviksi asunnoiksi sekä
 • Parin taloyhtiön omistuksessa olevan liiketilan perusparannus.

Hintaan ei sisältynyt asuntojen sisäisten sähköjohtojen uusimista, ja lämmityspattereita ei tarvinnut talossa uusia.

Hyvitykset ovat niitä hommia, jotka olisivat kuuluneet perusurakkaan, mutta halusimme tehdä asioita toisin. Taloyhtiömme ei ole vielä päättänyt, miten hyvitykset jaetaan osakkaiden kesken, ja olen tässä olettanut, että saisimme urakoitsijan hyvitykset täysimääräisenä vähentämään urakan loppusummaa.

Näiden laskelmien lisäksi pitäisi vielä ottaa selvää verottajalta, miten ja minkä verran voimme vähentää naapuriasuntomme  perusparannuskustannuksia tulonhankkimisvähennyksinä seuraavien vuosien verotuksissa.

Mikä siis oli todellinen kokonaiskustannus? Aika paljon, mutta eurolleen tarkkaa määrää en jaksa ehkä koskaan selvittää. Parasta olla ajattelematta koko asiaa.

Kommentit

Annukkasa (Ei varmistettu)

Kiitos laskelmista! Muistelinkin, että olit listannut nämä vanhaan blogiisi ja onneksi Google löysi. Tästä sai hyvää perspektiiviä, kun laskeskelin yhden potentiaalisen asuntoehdokkaan mahdollisia lisäkuluja, eli juurikin näitä keittiön siirtämisiä yms.

t. Naapurin vanha vuokralainen

Putkiremppa (Ei varmistettu) https://momentry.fi

Hyvin olit eritellyt remonttien kulut. Oliko lopputulos toivottu?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.