Ladataan...
Puutalobaby

Tätä bloggausta multa on kyselty! Ja nyt vih-doin-kin aika on kypsä - lue: on ollut niin pitkään kuuma, että tällaisen pidemmän bloggauksen naputteleminen sisätilan viileydessä tuntuu itse asiassa ihan erinomaisen hyvältä päivänviettotavalta :)

Hommahan lähti liikkeelle siitä, että vannoutunut Bugis-fani sai Lastentarvikkeesta Emmaljungan Vikingin tuplarattaat, joiden myötä joutui ihan kokonaan tarkistamaan aiemmat hyökkäysvaunu-stereotypiansa kyseistä merkkiä kohtaan. Intoilin jo heti alkuun mahdollisuudesta hankkia tupliin myös erillinen yksittäisrunko, jonka avulla liikkeelle pääsee vain jomman kumman pikkutyypin kanssa.

Nooh, Joel vastusti yksöisrunkohankintaa. Kuulemma eteisemme vaunuparkissa on jo ihan riittävän ahdasta ja niin edelleen ja niin edelleen. Kävimme sitten Joelin kesäloman alkajaisiksi kaupunkilounaalla pelkästään Seelan kanssa ja tuplavaunuilla - olipa vähän hassua työnnellä leveitä rattaita toinen penkki tyhjänä. Kaupunkireissun jälkeen maaperä oli hedelmällistä ympäripuhumiselle, ja heti seuraavana päivänä kipaisin (heh - Varistossa asti ei ihan vaan kipaista) Lastentarvikkeesta ostamassa sitten sen irrallisen yksittäisrungon.

Ja Joel hoisi sen vaunuparkkitilaongelman näppärästi näin:

Nyt Joelin kesäloman aikana me ollaan itse asiassa yllättävän paljon liikuttu kaksilla rattailla: Seela on köllötellyt Vikingeissä ja Silva omissa Bugiksissaan. Kun siis kerran on ollut kaksi työntäjää tarjolla. Ja esimerkiksi uimalassa on ollut helpompaa, kun Joel lähtee Silvan kanssa päikkärinukutuskävelylle tai edeltä kokonaan kotiin, ja me Seelan kanssa ollaan voitu jäädä vielä omine aikoinemme viltille pötköttelemään. Tai toisin päin.

Niinpä näitä vaun... lastenlogistiikkayksikköjä tulee vähän niin kuin luonnostaan koko ajan vertailtua. Tässäpä keskeisiä havaintoja "Bugis vs. Viking" a la Krista & Joel. 

Vaunuissa on todella paljon samaa, ja molemmat on ihan selvästi sopivat just meidän tarpeeseen: keveät ja näppärät vaunut, joilla on näppärä liikkua julkisissa kulkuneuvoissa tai kauppojen kapeilla käytävillä - mutta joilla pystyy ongelmitta kulkemaan myös Toukolan ja Kumpulan hiekkateitä. Paremmuusjärjestykseen näitä kahta on mahdotonta laittaa; lempparin valinta tapahtuu ehkä näiden kahden välillä eniten ihan fiilispohjalta.

Mittanauha näiden vertailussa ei ole viuhunut, mutta runkomitoiltaan vaikuttavat aika täsmälleen saman kokoisilta kaikista suunnista:

Vikingien työntökahva menee kuitenkin (jos asennon on laittanut niin) jonkin verran pidemmälle, mikä helpottaa "kippaamista" esimerkiksi katukiveykseltä ylös noustessa. Toisaalta työntökahvan saa Vikingeissä käännettyä alas, joten julkisissa kulkuneuvoissa nämä saa suunnilleen samaan tilaan.

Vain Bugiksissa on heittoaisa, Vikingeissä ei. Toisaalta sitten Vikingeissä on alas taittuva aisa.

Vikingien runko vaikuttaa jotenkin tukevammalta. Bugiksissa rungon kiikkeryys yllätti alkuun, ihan niin kuin olisi ollut jotenkin... ...halpaa. Mutta hyvin tuo Bugistenkin runko on kestänyt, ei valittamista.

Renkaissa on jonkin verran kokoeroja. Vikingien takapyörät ovat matalammat ja leveämmät:

...ja Vikingien etupyörät ovat isommat ja leveämmät:

Erityisesti eturenkaiden kokoerossa meidän käytön kannalta plussat saa Viking: renkaat ovat juuri sen verran isommat, että ne eivät jumitu kadun koloihin. Eron on huomannut ihan käytännössä: jonkun kolon yli minä olen saattanut rullata Vikingeillä yli ihan huomaamatta, mutta perässä Bugisten kanssa tuleva Joelin kyyti on tökännyt. Pakko myöntää, että itse olen viime aikoina valinnut työnnettäväkseni mieluummin Vikingit - tietysti niissä on ollut keveämpi työnnettäväkin matkustajana.

Molemmissa kääntyilevyys ja kepeys on kuitenkin täyden kympin arvoista. Mutta jos Cameleonien "heppoisuus" epäilyttää, suosittelen tsekkaamaan seuraavaksi nuo Vikingit - eli sellainen pieni lisäjämeryys on niissä tarjolla, mutta samoissa pienissä mitoissa.

Kokoamissysteemin (kopan irroitus jne.) näppäryydestä annoin Cameleoneille pientä miinusta silloin pari vuotta sitten, kun Bugisten käyttökokemuksista kirjoitin. Mutta nyt, kun olen parin vuoden käytön ansiosta tottunut Bugis-kasaaja ja Vikingit ovat minulle uutta, tuntuu koppaosan irroitus ja kokoonkasaaminen helpommalta Bugiksissa. Vikingeissä vauvankoppa nostetaan tuosta kuomun kahvasta (musta kahva vihreässä kuomussa - ei näy yläpuolen kuvassa, mutta tuossa alhaalla näkyy). Samaan aikaan pitää toisella kädellä painaa vaunun pohjan pientä nappia ja vetääkin jostain. Itseäni tuo systeemi ähisyttää ja puhisuttaa, mutta just katsoin, miten helposti Joel sen äsken nosti kauppaan lähtiessään - eli luultavasti kyse on vaan oikean tekniikan oppimisesta.

Molemmille isot-isot plussat siitä, että naperon penkkiä voi työntää sekä kasvot eteenpäin että kasvot työntäjään päin. Niin kuin olen kertonut, tämä ominaisuus ratkaisi meidän tuplavaunuvalinnan.

Molemmille plussaa myös värivaihtoehdoista. Bugiksiin valitsimme ruskea-oranssin värityksen, runko on perusvärinen - mustan rungon taisi silloin saada vain all black -malliin. Vikingeissä puolestaan voi valita rungon värin erikseen ja verhoilun perusvärityksen (tosin vain aika tylsistä vaihtoehdoista: musta, harmaa, sininen ja vaalea) erikseen, ja sitten halutessaan ostaa lisänä värillisiä kuomuja. Vikingeihin valitsimme siis mustan rungon, harmaan perusvärin sekä ekstrana vihreän kuomun Seelalle ja punaisen Silvalle.

Bugisten vaunukopan käytöstä on tietysti jo pitkä aika, mutta muistini mukaan tykkäsin enemmän sen vauvakopankantosysteemistä (erillinen kahva). Ööö tai toisaalta se kantokahva meiltä kyllä kerran hajosi (meni takuun piikkiin), joten hmm... Onneksi ei ollut vauva kyydissä. Että toisaalta pisteet Vikingin vauvakopankantosysteemille, jos ei hajoa :)

Vikingien istumaosasta taas tykkään enemmän siitä, että siinä naperon jalkojen väliin tulee "välipuu" (näkyy jonkin verran täällä). Sen ansiosta turvavöitä ei ole välttämätöntä käyttää, ainakaan meidän kiltisti paikoillaan pysyvän tirppasen kanssa. Bugisten istumaosasta ilman turvavöitä voi tipahtaa (huh, kokemusta melkein on), ja sitä paitsi istumaosan turvavyöt Bugiksissa ovat ihan surkean huonot. Vikingiessä ne on paremmat, mutta itse asiassa kaikkein parhaat turvatyöt on olleet niissä Bumbleriden tuplissa.

*******

Tulikohan kaikki, mitä mulla oli mielessä...? Saa kysyä!

Mutta joo - että kummat ovat paremmat...?

Perusominaisuuksien perusteella en oikeasti osaa laittaa näitä paremmuusjärjestykseen. Toisessa on joku puoli hyvää ja toisessa toinen. Kumpikin (meidän käyttöön) hyvin lähellä täydellistä. Mutta... Tätä taisin arvella jo silloin joskus Vikingejä ensi kertaa kokeillessani: jos nyt ostaisin ensimmäiselle lapselle vaunut (ja arvelisin, että toinen olisi tulossa lähaikoina), ostaisin Emmaljungan Vikingit, koska ne saa helposti jatkettua tupliksi. Mutta tämäpä ei tietysti olekaan niin helppo juttu - silloin Bugiksia ostaessa ei tullut mie-leen-kään, että tässä talossa tarvittaisiin vielä tupliakin.

Mutta Vikingeille siis järjettömän iso plussa siitä, että osat yksöis- ja tuplarattaiden kesken ovat yhteensopivat! Eli jos ensimmäistä lasta odottaessa ostaisi yksöis-Vikingit, niistä saisi myöhemmin tuplat pelkästään ostamalla niihin tuplarungon, ja myöhemmin istumaosan, kun vauva kasvaisi vaunukoppa-ajan yli. Ihan älyttömän kätevää. Tätä ominaisuutta ihan ehdottomasti olisi kaivannut Bugiksiinkin! Kun me ostettiin (kalliit) Bugikset, meidän (mun) ykkösajatus oli se, että näillä yksillä sitten pärjätään aina ja ikuisesti - ei matkarattaita, ei mitään ylimääräistä härpäkettä eteiseen. Nooh, tulipa sitten puutaloon toinenkin lapsi ja osoitti, että häh häh hää, eipäs voi vaunuasiaakaan aukottomasti suunnitella. Vauvankokoinen aukko oli.

Vikingeillä tämäkin asia olisi ratkaistu.

Toisaalta koskaan ei voi tietää tulevaa, joten... Nojoo, vaikea valinta. Mutta toivottavasti näistä vertailujutuista on jollekulle hyötyä vaununhankitaviidakossa!

 

PS. Tuplarataskokemuksia Vikingeistä tulossa lähiviikkoina. Kaikki (tai lähes kaikki) vaunukokemuskirjoitukset löytää klikkaamalla sivupalkista tägiä "vaunut".

Share
Ladataan...

Ladataan...
Puutalobaby

Kesäkisan palkinnot saatu valmistajilta
paitsi "henkinen palkinto" -voitto omakätisesti bloggaajalta itseltään

Ha ha ha tän viikon kommenttivalinta oli helppo - mutta hmm mikäli The Casual Geekin empuskaa yhtään virtuaalitiedän, hän ei todennäköisesti to-del-la-kaan halua mitään kahvikapseleita saatikka vaippoja :D Mutta silti haluan nostaa just tämän kommentin, olkoon tämä nyt vaikka sellainen henkinen palkinto nauruntyrskähdyttävästä kuvasta. Empuska nimittäin postasi leikkipuistopostaukseeni kuvan ehkä maailman (kröhöm) edvardmunchmaisimmasta leikkipuistosta, kas näin:

"Ainakin se hymyilee kuin huutaisi kauhusta "LAPSIA!"."

kuvakrediitit empuska - vai joltain muulta lainattu?

Jätän nyt tältä viikolta suosiolla sen vaippapalkintoruudukon laittamatta  - mutta joo hei ja jos sä haluat niitä vaippoja (tai kahvikapseleita), niin totta kai: they are all yours :)

Tshih mielenkiinnolla odotan kommenttiasi tähän :D

 

PS. Muutaman viime viikon palkinnot vielä postittamatta - syytän... ...no: itseäni. Eli älkää syyttäkö postinkantajahenkilöä. Laitan n-y-t osoitetietoja eteenpäin, eli tulossa toivottavasti tällä viikolla on!

Share
Ladataan...

Ladataan...
Puutalobaby

Puutalon alakerrassa on ihanan viileä - siinä, missä nyt näillä keleillä plus 26,5 viileäksi laskettakoon.

Yläkerrassa ei.

Seela on heräillyt nyt kaksi viimeistä yötä tunnin välein maitohuikalle. Vaikka ei kelloa vilkaisekaan, tiheyden tunnistaa siitä, kun on imettänyt jo viisi kertaa eikä makuuhuoneeseen vieläkään ulotu edes aamuyön haalea sarastus.

Hyvä niin, eipähän vauva (toivottavasti) ihan läkähdy.

Mutta minun on vaikea aamulla arvioida olenko nukkunut ollenkaan vai pelkästään hyvin vähän.

Tuuletin. Ei auta.

Onneksi heinäkuun helteiden kesäkooma eroaa kuitenkin marraskuun harmaasta räntäsadekoomasta. Siinä, missä marraskuun koomaväsymyksessä maailma tai ainakin sen puolikas romahtaa akuutisti niskaan (parhaassa tapauksessa mukana myös raskauspahoinvointi), heinäkuun kesäkoomassa maataan Kumpulan uimalan varjossa ja jokellellaan iloisesti viime kesän seksihelteiden hedelmän kanssa. Marraskuussa on luultavasti maanantai ja kahvimaito loppu. Heinäkuun lauantain kahvissa on jääpaloja ja vaniljajätskiä.

Kannattaa kuitenkin varoa. Heinäkuukooman raukea onnellisuusväsymys voi pienimmästäkin vastoinkäymisestä äkkiarvaamatta kääntyä ärtyneeksi kiukku-univelkatilaksi, jonka kaikissa sanomisissa suhahtelevat s-kirjainten sijaan terävät ukkossalamat.

Siksi läpsytellään varovaisen pehmeästi kumipohjaisilla varvastossuilla. Käydään kylmässä suihkussa viisi kertaa päivässä. Pidetään aina jäätelö ja kahvikuppi käden ulottuvilla.

Ensi yönä kannetaan perhepedin patja alakertaan.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Puutalobaby

Kolme kuukautta sitten otin hampaistani kuvan matkalla "telaketjuttamoon". Vieressä kuva tältä aamulta.

Pahoittelen kuvanlaatua - ja toivottavasti kukaan ei pidä hampaita yhtä ällöttävinä kuin varpaita joskus aiemmin.

Mutta siis us-ko-ma-ton-ta. Katsokaa tuota oikeanpuoleista kakkoshammasta - naps se on paikoillaan! Myös etuhampaiden välinen rako on poissa. Wou.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Puutalobaby

Siis ideahan sinänsä oli ihan hyvä: kun minulla kerran on hampaidenkiristelyaika Eiran kirurgisessa sairaalassa, niin lähdetäänpä sitten kesäkaupungille koko porukka. Leikitään jossain etelä-Helsingin leikkipuistossa, sitten lounaalle sinne Hernesaaren paljon puhuttuun Birgittaan. Ooh, kesäinen citypäivä koko perheen voimin! Helmat hulmuavat, kengät kopisevat ja silleen.

Paitsi että ei plus kolkytasteella kaupunkiin. Ei ei eijeijei.

Neitsytpolku oli polttavan kuuma, porttikongeista lehahti kitkerä kuumuudessa paahtuvan virtsan haju. Leikkipuisto oli hiekkainen pätsi. Ja lounaspaikan meren äärellä oli keksinyt meidän lisäksemme myös arviolta pari sataa muuta. Pelkästään vessaan oli kymmenien metrien jonot.

Teimme lapsiperhehätärit: suorinta tietä ilmastoituun Bulevardin Chico'siin. Tiesin, että olemme selvinneet, kun tirppa tanssi villisti varpasilteen veskin viileällä kaakelilattialla: "Don't break my heart, my achy breaky heart". Kun palasimme veskistä, Joel oli tilannut minulle ja ystävälleni kuivat siiderit jäillä.

Tällaisellä säällä on vain yksi paikka, jossa olla.

Varjo.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Puutalobaby

Lempparinepalilaisen vieressä Tikkurilassa on kiva, iso leikkipuisto.

Sieltä löytyy kaikki, mitä napero voi leikkipuistosta kaivata. Tiedättehän - keinut, liukumäki, hiekkalaatikko, leikkimökki, kiipeilyteline ja...

...valtava vihreä nelijalkainen silmälasipäinen alligaattorimittarimato, jonka selästä kasvaa nännejä ja kyljistä ihmisen kenkiä.

Share
Ladataan...

Pages