Hot hot baby (yö Lastenklinikalla)

Puutalobaby

Elämässä silloin tällöin tulee eteen näkyjä, jotka haluaisi kokonaan deletoida verkkokalvoiltaan kummittelemasta. Kärkijoukkoon kiilasi eilen tämä: veltto vauva roikkumassa ihan väärässä asennossa kaksin kerroin auton turvaistuimessa...

Long story short:

Ajeltiin babyn kanssa keskustasta kotiin Toukolaan ja juututtiin Sturenkadun sulkemisesta johtuvaan ruuhkaan. Puolivälissä Silva sai huutohepulin ja pysähdyttiin Olympiastadionille hyssyttelemään, sitten laitoin rauhoittuneen vauvan takaisin turvakaukaloon ja jatkoin matkaa.

Kun vihdoin pääsin kotiin, näin jo auton sivuikkunoista, että jotain on vialla. Pahasti. Juoksin velton vauvan luo, irroitin turvakaukalosta, juoksin kotiin ja laitoin vauvan olohuoneen lattialle. Riisuin kaikki vaatteet kiireellä pois ja nipistelin - ja se virkosi!

Yksi elämän suurimmistä järkytyksistä.

Terveysneuvontanumerosta suositeltiin käyntiä Lastenklinikalla, eli sinne sitten lähdettiin. Ennakolta jännitin kauhutarinoita viiden tunnin odotuksista ja rähjäisistä tiloista, mutta turhaan: en ehtinyt kuin aulassa sanoa taikasanat "vauva meni veltoksi", kun lasikopista meidän luo ampaisi ensimmäinen sairaanhoitaja.

Meidät ohjattiin pieneen omaan huoneeseen, hoitaja tutki perusteellisesti Silvan (todeten, että akuuttia hätää ei ole), labra otti kokeita ja lääkärikin tuli paikalle alle tunnin kuluttua saapumisestamme. Kaikki kovasti pahoittelivat kiirettä ja ruuhkia, mutta silti jokaisella oli selvästi aikaa keskittyä juuri meihin silloin, kun he meidän ovesta astuivat sisään.

Yöksi jäätiin vielä tarkkailuun. Aamulla lääkäri tutki uudelleen ja mittailtiin kaikenlaista, otettiin vielä ekg-käyräkin.

Baby piuhoissa.

Lopputulema: kaikki kunnossa. Huh. Mutta ilmeisesti auton lämpötila oli päässyt nousemaan niin kovaksi, että kyseessä oli jonkunlainen lämpöhalvaus.

Tuntuu tietysti kamalalta, että etupenkillä ajellessani en voinut kuvitellakaan, että takana olisi jokin hätä. Silva oli suht kevyesti puettu, tuulettimet puhalsivat täysillä, Silvan puolen ikkuna oli raollaan eikä ilmakaan ollut niin lämmin.

Kammon autoiluun tästä varmasti ainakin saa. Harkitsemme, että alamme pitää turvakaukaloa etupenkillä niin kuin ystäväpariskuntamme kuulemma tekee: vaikka mahdollisessa kolaritilanteessa takapenkki olisi turvallisempi, etupenkiltä pystyy paremmin tarkkailemaan vauvan lämpötilaa.

Kesäksi suunniteltu pohjoisen sukulais-reissu pitkine ajomatkoineen taitaa jäädä tekemättä.

Huh. Nyt menen katselemaan pientä vauvaamme ja olemaan onnellinen siitä, että selvisimme säikähdyksellä.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei, vauvan menettämisen pelossa olen toiseen autoomme jossa vauvaa ei voi etupenkillä kuskata, niin ostanut sellaisen vauvapeilin. Se ei auta siihen että voisi ajon aikana koskea vauvaa, mutta ainakin näkee hänet ajaessa. Olemme yhdestä joutuneet luopumaan, joten siksikin tätä ainoaa elävää vahditaan joka tavalla. Tsemppiä arkeen, onneksi kaikki oli hyvin! /M

Pirpana81 (Ei varmistettu)

HUI!!!! Voin vaan kuvitella säikähdyksen ja huolen määrän!!!
Onneksi 'selvisitte säikähdyksellä' ja Silvalla on nyt kaikki hyvin <3
Hienoa, että lastenklinikalla 'teidät hoidettiin' hyvin!
*Iso rutistus sinne teille*

Mindeka
Ma-material Girl

Voi Herra Jumala sentään! Pulssi nousi ja paniikki iski pelkästään tätä lukiessa!

-Saati sitten, että tuon kokisi itse! Hui kamalaa! Onneksi -ONNEKSI- selvisitte säikähdyksellä, vaikka sekään tuskin oli mikään mieto kokemus.

Mä pidän Gabrielia etupenkillä (ei airbagiä!) yksin autoillessani. Ensin en uskaltanut ajaa minnekään ilman puolisoani, mutta nyt ollaan pari kevyttä ajoa suoritettu ja hyvin on mennyt. Yhdet raivarit ja monta onnistunutta reissua saldona.

Lastenklinikalla ollaan saatu aina vain hyvää palvelua! Siinä lasikopissa on muuten aina meidän aikana ollut se sama nainen, joka ampaisee sieltä sekunnissa vauvan luo. Uskon teillä olleen sama pelastava enkeli kyseessä!

Kun omalla lapsellaan on joku hätä, arvostaa tuollaista eniten maailmassa.

Vielä kerran, onneksi kaikki on nyt hyvin!

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Hui. Ja huh. Tuo sun reaktio vauvan nipistämisestä kuulostaa selkäytimestä tulleelta ja tosi toimivalta. Onneksi kaikki kääntyi parhain päin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hui kamala! Juuri oltiin ekalla automatkalla viikonloppuna, ja tyttö oli puettu hyvin paksusti, sillä pelättiin vilustumista! Kurkkua kuristaa pelkkä ajatuskin siitä paniikista, mikä itselle olisi tullut tuossa tilanteessa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hei, viitsisitkö käydä laittamassa mun palstalle Viesti palstanpitäjälle -laatikkoon sellaisen meiliosoitteen, mistä sut tavoittaa? Olisi yksi pieni kysymys.

Ananas
Ananas ja Kookos

Hui kauhistus! Oltiin eilen samassa ruuhkassa jumissa, mutta aika pieneltä tuntuu nyt oma hermoilu ihan vaan sen ruuhkan ja matelevan liikenteen takia. Ei edes ollut oikeastaan mihinkään kiire. Ollaan myös pitkään mietitty sellasta peiliä takapenkkiin, josta näkee selkä menosuuntaan istuvan lapsen, mutta ei vaan ole tullut hankittua. Ehkä se tosiaan täytyy nyt hankkia, kun kohta on takapenkki täynnä turvaistuimia ja -kaukaloita.

Hui, kun tulikin sydämentykytyksiä ja itkua tästä jutusta. Onneksi selvisitte säikähdyksellä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Tummennuskalvot takalasissa/takasivuikkunoissa auttaa jo paljon pitämään enimmät lämmittävät auringonsäteet poissa. Ei tarvitse edes olla mitkään "mustat".

Vierailija (Ei varmistettu)

Hui kauhee, onneksi selvisitte säikähdyksellä! Itselle jäi kummittelemaan mieleen kun olin kaksin 3v kummitytön kanssa miniristeilyllä, ja hän kompastui tuli rappuset alas, otsassa syvä vekki..ja eikun lastenklinikalle, hyvää palvelua saatiin, kiitos siitä! Näinköhän uskallan enää koskaan mennä samaiselle reissulle..oli sen verran kauhu kokemus..:/

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin kauan kun vauva oli turvakaulossa meilla matkusti toinen aikuinen aina takapenkilla lapsen kanssa voidakseen vahtia hengitysta jne (meilla ei ollut omaa autoa eika voimassa olevia ajokorttejakaan, eli aina oli kyydissa enemman kuin yksi aikuinen). Sen teidan pidemman automatkan voisi ehka toteuttaa nain?

Meilla kohta 4v on muuten kylla usein hikisempi takapenkilla kuin me etupenkilla (ja myos sanoo helposti etta siella on kuuma), eli luulen etta meidan pienessa autossakaan edes ilmastointi ei riita viilentamaan takapenkkia yhta tehokkaasti kuin etupenkkia.

Ma pelkaan kolaria niin paljon etta lasta pidetaan edelleen keskella takapenkilla jossa on turvallisinta, ja suren jo nyt etta kohta siella on niita kaksi ja ne on pakko laittaa reunoille kun muuten ei mahdu. Sitten ei myoskaan mahdu aikuista sinne taakse, en tieda miten siita stressista selvitaan. Tuo peli on varmasti hankittava.

onneksi selvisit saikahdyksella, toimit neuvokkaasti ja saitte nopeaa palvelua sairaalassakin!

Neenee (Ei varmistettu)

Onneksi tällä tarinalla oli onnellinen loppu ja urhea pikku-Silva on kunnossa:) Muakin ahdistaa tuo autoilu.. En oo suostunu lähtee yli 10km automatkoille ennen viime sunnuntaita, jolloin ajoimme Salosta Perniöön ja pulssi oli koko ajan varmaan 200. Mistähän se tämäkin kolariahdistus tulee, ku itse en oo ikinä moisessa ollu ja läheisille ja kavereille ei oo mitään kummempaa sattunu. Vauva on pari kertaa matkustanu yksin takapenkillä ja toistaiseksi kaikki menny hyvin, Meillä vauva napottaa vänkärin takana, niinku kaikkialla suositellaan. Mulle on sanottu, et keskipaikka on se vaarallisin siinä mielessä, et siitä mennään suoraan tuulilasiin ja etupenkin selkänoja suojaa parhaiten "yhtenäisenä".

Tosi hienoa, että saitte hyvää ja asianmukaista hoitoa Lastenklinikalta. Mikään ei oo niin hirveetä ku se, et lapsen oireita vähätellään tai ei oteta todesta vanhempien kertomaa.

Liisa
Osasin!

Hui! Varmasti aivan hirveä kokemus! Itsekin autoilen välillä kahdestaan vauvan kanssa, ja olen joskus huolissani mitä takapenkillä tapahtuu. Mutta tuollainen ei ollut tullut edes mieleeni. Yritän kyllä säätää takapenkin puhaltimia niin, että sielläkin olisi sopivan viileä, mutta on vaikea eläytyä vauvan tuntemuksiin.

Hienosti osasit kyllä toimia tuossa tilanteessa. Mietin, mitä muuta itse olisin tajunnut tehdä kuin huutaa ja itkeä.

Kun autoillaan miehen kanssa kahden, toinen istuu aina takana vauvan kanssa. Sillä tavalla mennään myös 700 km:n rutistus viikon päästä. Etupenkille en uskalla kaukaloa siirtää airbagin takia.

3kertaa3

Kamala tilanne, onneksi selvisitte isolla säikähdyksellä. Mekin olemme saaneet sekä Lastenklinikalta että Jorvista aina huippuhoitoa ja hyvää kohtelua, ainakin lasten akuuteissa tilanteissa julkinen sektori toimii siis hienosti.

sari - Vierailija (Ei varmistettu)

(olen sama vierailija joka tuolla ylla suositteli laittamaan lapsen keskelle).

Mä olen siis lukenut etta keskipaikka on turvallisin koska kylkikolarin sattuessa kohdalle vauvan ja kolariauton valiin jaa eniten tilaa. Ehka tassa muuten vaikuttaisi se etta kaupunkiajossa kylkikolari on ehka todennakoisempi kuin maantieajossa jossa kai tulee enemman (kovan vauhdin) nokkakolareita? tama on kylla ihan mutua.

Ja onhan se kaukalo siella niin hyvin kiinni ettei se mitenkaan voi lahtea siita tuulilaista lapi, mutta ehka nokkakolarissa olisi se vaara etta jotain tulee tuulilasista vauvan paalle? (vaikka siinakin tietty auttaa se etta matkustaa selka menosuuntaan mahdollisimman pitkaan, ja turvaistuin suojaa vauvaa)

nain sanotaan taalla (http://www.carseat.org/Resources/FAQs.htm)

Researchers estimate that putting a child in the back seat instead of the front reduces the chance of injury and death by more than 30%, whether or not the car has a passenger air bag. The center of the back seat is the farthest away from a possible side impact, so we always try first to install a safety seat there.

ja taalla viela tarkempia %-maaria siita missa lapset yleensa matkustavat, ja mika on turvallisin paikka autossa (tokikin edelleen yhdysvalloista):
http://children.webmd.com/news/20080507/safest-spot-for-babys-car-seat
(samoilta sivuilta kay ilmi toisesta linkista etta jopa kolme neljasta turvaistuimesta on vaarin asennettu!)

SiniJnsn
FarmiFarmi

Omalla äidillä samansuuntaisia kokemuksia (että vauvalla hätä):

"No oltiin Kuusamossa tammikuussa -76.Sinulla oli kuumetta ja olin jo käyttänyt lääkärissä päivällä.Sanottiin, ettei mitään hätää.Tuli ilta, ja kylvetin sinua Kuusamossa saunan pesuhuoneessa ennen nukkumaan menoa lämpimässä vedessä.Normaalisti sitten nukkumaan ja yöllä huomasin, että kouristelit ensin ja sitten menit tajuttomaksi.KAUHEA HÄTÄ! Ei ollut puhelinta talossa, ei kännykkää.Huusin isällesi, että äkkiä soittamaan Hotkusta ambulanssi.Se juoksi minkä jaloistaan pääsi ja ambulanssi tuli melkein naapurista.Pitelin sinua, siis vauvaa, joka oli 10 kk, sylissä koko ajan ja puhaltelin tekohengitystä nenään.Olin jostain lukenut, että vauvalle annettaisiin tekohengitystä sillä tavalla.Sitten ambulanssi tuli, kiireellä sinne, viltti päälle.Ambulanssissa oli mies ja nainen, jotka katsoivat sitä vauvaa, mutta eivät tehneet mitään, istuivat vaan siellä edessä.PUhaltelin vielä sieraimiin tekohengitystä ja rukoilin ääneen"Jumala auta", tai huusin.Sairaalaan oli suht.lyhyt matka.Juoksin sisäslle öiseen hiljaiseen sairaalaan ja karjuin"äkkiä lääkäri tänne".Jostain kulman  takaa ilmestyi sairaanhoitaja, joka juoksi soittamaan lääkärin.Lääkäri asui saman pihan reunalla ja juoksi minkä jaloista pääsi ja tuli antamaan piikin.VAUVA ALKOI ITKEÄ.Arvaat vaan, mikä helpotus oli tietää, että olit elossa....

Siitä lähtien, aina, kun sulla oli kuumetta, heräilin tunnin välein katsomaan, missä mentiin, en pystynyt nukkumaan.---Ymmärrän täysin, miltä "Kristaliinasta" tuntui....Kauhun hetket!!!
Mutta selvittiinhän siitä. Kai muistat, miten aina olin kokeilemassa kuumetta ja seurasin, missä mennään.Ei sitä voi unohtaa.HUH!"

...Mistähän kaikki äidit saa voimia toimia juuri tilanteen vaatimalla tavalla hätätilanteessa? Ihan mielettömän hienosti toimittu Kristaliina!

Thufia
Hunting Acousmêtre

Huh, vaikka mulla ei ole vauvaa (on sisaruksia, jotka oli äsken vauvoja) näin tästä viime yönä painajaista! Keep it cool vauva!

Kristaliina
Puutalobaby

Iso kiitos kaikille - vierailijat, Pirpana, Mindeka, Kati, Tommi, Ananas, Neenee, Peanut, Liisa, Minuskis, Sari, Liisa, Sini Thufia - kaikki! - kommenteista ja tsemppauksista <3

En ollut tullut ajatelleeksikaan, että olisin toiminut jotenkin hyvin hätätilanteessa - jotenkin sitä vaan menee vaistonsa varassa. Siinä tilanteessa tuntuu, että toimii ihan sekavasti ja järjettömästi, mutta jälkikäteen on kiva huomata, että on pystynyt edes suunnilleen hanskaamaan tilanteen. Niin kävi silloinkin, kun lapsivedet lorahtivat. Vaikka sitä mukamas oli ihan epälooginen (esim. lähti ambulanssiin puolialasti), pystyi kuitenkin tekemään "isot linjat" ihan oikein. Se on mukava huomata.

Täytyy varmaan vielä paneutua noihin turvakaukalonsijoitusasioihin. Niinhän se varmasti on, että erilaisessa tilanteessa eri sijoitus on turvallisin: törmätäänkö kovasta vauhdista ja lennetään etuikkunaan, vai töytäistäänkö kaupunkiajosta sivulta - vai onko vaarana tuo lämpöhalvaus... Valitse siinä nyt sitten "oikea vaara", huh huh. Ei sitä tietenkään voi tietää, mitä tapahtuu. Mikä on aika pelottava ajatus. Vaikka tekee parhaansa, voi ns. valita väärin...

Mutta jos meillä autoillaan jatkossa takapenkillä, tuollainen takapeili ja aurinkosuoja tulevat ehdottomasti hankintalistalle - kiitokset vinkeistä!

Mindeka: Selvästikin oli sama hoitaja meillä työvuorossa siellä lasikopissa. Ihanaa, että tuollaisia  ihmisiä on olemassa! En voisi olla enempää samaa mieltä: hätätilassa tuollaista todellakin arvostaa.

Tommi: Mekin juteltiin juuri tästä. Vaikka tiedossa oli meilläkin, että vauvojen lämmönsäätely ei vielä toimi, se vilustuminen on tuntunut mukamas niin paljon konkreettisemmalta vaaralta kuin "ylikuumeneminen". Vauvoja-tuntemattomalla-kaupunkilaisjärjellä ajateltuna: jos on liian vähän päällä, voi vilustua. Tuo lämpöhalvaus tuntui tähän asti niin paljon kaukaisemmalta ajatukselta. Etenkin kun kesähelteet ovat vasta edessä päin.

Vinkki: Bugiksiin kannattaa laittaa lämpomittari! Me saatiin sellainen jo alussa mummilta (ei oltais kyllä itse tajuttu) ja huomattiin, että vaunuissa lämpötila helposti nousee lähemmäs kolmeakymmentä. Vaikka niiden pitäisi olla hengittävää materiaalia, mutta silti. Kannattaa siis vähän seurailla vaunujen lämpötilaa, että osaa vähentää vaatteita tai nostaa vauvaa kokonaan pois vilpoisempiin paikkoihin tarvittaessa!

Ananas: Mäki siinä ruuhkassa hermoilin bensan loppumisesta. Voi miten typerä huoli näin jälkikäteen. Ei sitä vaan aina tajua...

Sini: Hui! Mulla kans kävi mielessä, että aloittaisin tekohengityksen jos vauva ei olisi tullut tajuihinsa. En olisi kyllä varmaan osannut tehdä sitä mitenkään oikeaoppisesti. Voi typeryyttä - se olisi kyllä sellainen kansalaistaito, joka kannattaisi hallita! Mielettömän hienoa toimintaa kyllä sun äidiltä! Ihan ihokarvat nousee pystyyn kun ajattelee, mitä olisi VOINUT tapahtua jos sun äiti ei olisi tajunnut vaatia nopeaa hoitoa... Uhh.

Kaikki kolaripelkoiset: Meillä kans ajellaan nykyisin ekstravarovaisesti - vaikka olen varovainen kuski ollut aina muutenkin. Hankin jopa sellaisen typerän "baby on board" -kyltin takaikkunaan siinä toivossa, että vaarallisimmat ohittelijat siihen jotenkin reagoisivat. Hah, turhaan: nyt tuntuu, että mua ohitellaan motarilla (itse ajan aina Ihan Tasan Rajoitusten Mukaan) vieläkin rajummin, kun jotkut egoistikaaharit tietysti kuvittelevat, että tuo mamma pikkuautossaan nyt tuossa ainakin matelee - ohi vaan... RAIVOSTUTTAVAAAAAAARGH!

 

 

 

Mindeka
Ma-material Girl

Mä voin kertoa, että MLL:n järjestämässä Vauvan ensiapukoulutuksessa opetettiin tekohengitys:

Peitä vauvan suu ja nenä ja puhaltele lyhyitä, voimakkaita, puhalluksia.

Toinen tarpeellinen oppi:

Vieras esine kurkussa: Ota vauva makaamaan maha alaspäin omille polvillesi ja lyö kämmenellä napakoita iskuja lapaluiden väliin. Sillä lentää niin ruisleivän kokkareet kuin oksennuskin. Kokeiltu 10kk pojan kanssa jo kymmeniä kertoja, aina on toiminut!

Huh.

Liisa
Osasin!

Lisään tuohon vauvan elvytykseen vielä sen, että ilmaa puhalletaan vain vähän,  poskellinen. Käy huonosti jos puhaltaa vauvalle aikuisen keuhkojen pohjasta.

Kristaliina
Puutalobaby

Ai MLL järjestää tuollaisia - olisipa hyödyllistä kyllä käydä!

Miksi, oi miksi miksi MIKSI tuollaista taitoa ei opeteta jossain perhevalmennuksessa?! Olisi paljon hyödyllisempää kuin joku "parisuhteen palikat" -lässynlässyn, mitä ainakin meillä piti tehdä...

Vauvaa ei siis ollenkaan pumpata rintaan niin kuin aikuista?

Kiitos noista vinkeistä! Toivottavasti noita taitoja ei koskaan joudu käyttämään - mutta ne olisi kyllä ihan kansalaisvelvollisuus osata hätätilanteen tullen! Hurja ajatus, että tuollainen taito voi pelastaa jonkun hengen...

Mindeka
Ma-material Girl

Ne suositukset ilmeisesti elvytyksestä vaihtelee lähes vuosittain (?), mutta nyt meille sanottiin, että pientä vauvaa ei pumpata lainkaan. Vaarana on liika voimankäyttö, jolloin( tietenkin) pikkuiset luut voivat murtua.

MLL (Pasila) oli saanut Punaisen Ristin edustajan perhekahvilaamme, tätä tilaisuutta varten. Olen samaa mieltä, että nämä olisivat hyödyllisempiä taitoja kuin jonkun psykologin haastattelu valkokankaalta katsottuna... Viitaten siis perhevalmennukseen.

Mamma-82 (Ei varmistettu)

Voi hohhoijjaa teitä.... Liian kuuma auto?? EI!!! Liikaa ehkä päällä?? JOO... Ootteko tullu ajatelleeks kuinka kauan on ollu autoissa se ilmastointi?? Hyvin ootte ittekin vauvaiästänne selvinneet hengissä ilman sitä XD Ei kannata nyt ihan kuitenkaan ääliöks alkaa!!!

Kristaliina
Puutalobaby

Nyt en ehkä tajua tuota pointtia, mutta olkoon :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Meille kyllä opetettiin ensiapukurssilla, että vauvaa painellaan myös, mutta ihan vaan muutamalla sormella...samasta paikasta kuin aikusia, mutta tietenkin todella pienellä voimalla. Pelkkä puhaltelu ei pidemmän päälle auta...

Vierailija (Ei varmistettu)

hui, kamalaa! onneksi vauva on kunnossa! meillä on myös hyvä kokemus Lastenklinikasta: mulla oli rintatulehdus talvella ja vauva pulautteli imetyksen jälkeen veripuklua, joten saatiin terveysneuvonnasta ohje hakeutua omalle terveysasemalle ja sieltä lähete Lastenklinikan päivystykseen. vauva oli terveysaseman lääkärin tarkastamana ok, mutta koska oli niin pieni (3 viikkoa vanha silloin) saatiin Lastenklinikalla oma huone, missä odotella lääkäriä.

Eräs tikahtujan äiti (Ei varmistettu)

Laitan tähän itse toisen laisen kokemuksen. Sinunkin lapsi sai "raivokohtauksen". Minullakin vanhimmainen sai niitä ja sen jälkeen meni vetoksi ja rupesi sinertämään. Eli ei välttämättä ollut lämpöhalvaus. En menne sitä pois sukemaankaan, mutta kannattaa otta toi toinenkin vaihto ehto huomioon. Mitä isommaksi tuli sitä harvemmin niitä tuli ja 2v ei tullut kertaakaan enää niitä kohtauksia. Kyllä ne alkuun säikäytti, mutta toisaalata niitä ei saa rueta pekäämäänkään, sillä silloin tulee se kierre että lapsi kokeilee sillä saada tahtonsa läpi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hui mikä painajaistilanne! Onneksi selvisitte säikähdyksellä.
Meillä on se peili takapenkin niskatuessa kiinni ja on kyllä aivan ehdoton. Eikö ole kallis investointi. Nyt kun vaihdettiin tyttö (1v2kk) isompaan turvaistuimeen, se istuin peittää sen peilin näkyvyyden ja saa kyllä harjoittaa tiukkaa itsehillintä ettei kokoajan kääntyile kuikuilemaan takapenkille. Onneksi vähemmän joudun ajeleen lapsen kanssa yksin, mies kun on matkassa istun itse takapenkillä.
Turvakaukalot on aivan älyttömän kuumia. Vime kesä meni pähkäillessä että kuinka paljon/vähän päälle ja miten paljon tuuletusta/ilmastointia. Olen myös kuullut noista raivarihalvauksista. Saattoi tietty olla sellainenkin omantahdonosoitus. Pelottavaa :/

Vierailija (Ei varmistettu)

En usko että oli lämpöhalvaus.
Itsellä kokemusta siitä kun vauva "unohtaa hengittää". Se alkoi kun lapseni oli 6 viikon ikäinen ja loppui kokonaan vuoden ikäisenä.
Kaksi velttouskohtausta kerkesi olla kun hengityskatko oli pidempi. Vauva oli silloin ihan valkoinen, veltto ja huulet siniset.
Hengityskatkoja tuli joka päivä mutta kuukausien kuluessa ne harvenivat ja lyhenivät.
Itse pidin vauvan koko ajan silmieni alla nukkumassa jotta osasin puuttua katkoihin tökkäämällä vauvaa.
Vuoden ikäisenä loppu diagnoosi lastensairaalasta oli "melkein kätkytkuolema".
Sanoivat että jos niinä kahtena pahana kerta lapsi olisi ollut jossain yksin nukkumassa niin lapsen elintoiminnot olisivat vaan hiipuneet ja lapsi kuollut.
Mitään vikaa ei koskaan lapsesta löydetty vaikka heti alkuun oltiin viikko tiukassa seurannassa.
Pidäthän lastasi tiukasti silmiesi alla!!
t.Äiti seitsemälle

Kristaliina
Puutalobaby

Vierailija (10.15): Hmm, ilmeisesti nuo ohjeet tosiaan vähän vaihtelee niin kuin Mindekakin tuossa mainitsi. Varmaan siinä on tärkeintä se, että paniikissa ei tosiaan painele vauvan luita rikki...

Vierailija (10.27): Tosi hienoa palvelua kyllä tuolla Lastenklinikalla! Ehkä ne antaa tosiaan näille pikkuisille ihan oman huoneen. Ihan hyvä, niin ei pääse muiden pikku potilaiden pöpöt niin helposti tarttumaan!

Tikahtujan äiti & Äiti seitsemälle: Joo, kyllä mekin edelleen mietitään, että olikohan se kuitenkaan lämpöhalvaus vai jotain ihan muuta. Onneksi päästään vielä sellaiseen "aivoskannaukseen" (eeg), kun meillä on molemmilla suvuissa epilepsiaa. Kyse voi olla jostain sellaisestakin.

Raivotikahtuminen kuulostaisi mahdolliselta muuten, jos en olisi kertaalleen matkalla pysähtynyt ja rauhoittanut vauvan. Silva oli siis ihan rauhallinen huudon ja pysähtymisen jälkeen, kun hyssyttelin häntä sylissä, laitoin takaisin sitteriin ja jatkoin matkaa. Toisaalta olisihan se saattanut olla, että hän jotenkin "väsähti" huudon (ja kuumuuden) yhteisvaikutuksesta ja siksi menetti tajuntansa. Tämä oli lääkärin esittämä yksi mahdollisuus.

Äiti seitsemälle: HUI! Ei voi muuta sanoa... Tuollaista minäkin pelkään. Kohtauksen jälkeisenä yönä Silvalla oli tosiaan muutama sellainen hengityskatkos, johon heräsin ja pomppasin vieterinä ylös ja menin heiluttamaan vauvaa - jolloin hän jatkoi hengitystään. Kaikin puolin kuulostaa siis samanlaiselta kuin teillä.

Me tilattiin (tuossa myöhemmän blogimerkinnän ketjussa siitä mainitsinkin) nyt myös sellainen "hengityksentarkkailupatja" ja ollaan muutenkin nyt tosi tarkkana tuon vauvelin terveydentilan tarkkailun kanssa. Pelottavaa kyllä. Hienoa, että teillä kaikki meni hyvin vaikka tilanne kuulosti tosi vaaralliselta!

Mindeka
Ma-material Girl

Älä Kristaliina nyt kuitenkaan liikaa pelästy. Tarkoitan, että näitä kommentteja lukiessa tulee todella paha mieli -Ja äitinä kaikki ne myös huolestuttaa lisää. Koska olet  Silvan äitinä nyt huolissasi hänen tapauksestaan, koita olla imemättä nyt kaikkien muiden kertomien kohtausten ja tapaturmien aiheuttamaa pelkoa itseesi.

Ymmärräthän?

Kaikkea ei voi pelätä, mutta onneksi paljoon voi olla jatkossa varautuneempi ja valmistautuneempi.

Vertaistuki ON pop!

Kristaliina
Puutalobaby

Kiitos, Mindeka! <3

Totta - jos kaikki huolet imee itseensä, saattaa nopeasti huomata niiden alkavan rajoittaa elämää... Totta kai aina sitä haluaa olla varovainen, mutta varovaisuuden ja ylivarovaisuuden raja on aika häilyvä :)

Itselläni tuo "hengityksenlopetuspelko" nosti tämän tapauksen myötä nyt tosi voimakkaasti päätään. Se sama pelko oli myös alussa, mutta se oli ehtinyt jo unohtua - nyt se tuli siis vallalle uudestaan. No, nyt on tilattu tuo patja, vaikka tuossa kohtaan varmasti lipsuttiinkin monen mielestä tuonne ylivarovaisuuden puolelle :)

Vertaistuki todellakin ON pop - kiitos kaikille! <3

mama (Ei varmistettu)

Hei, varmasti säikähditte!
Mutta ihan vaan tiedoksesi, autolla ajaessa ei saa missää nimessä pitää ikkunoita auki, eikä ilmastointia kovin isolla.
Syy on se että siitä voi tulla kasvohalvaus mikä on aika yleinen vauvoillaki juuriki tuosta syystä et vanhemmat ajelee ikkunat auki...
Itselläni on ollut kasvohalvaus,ja sen aiheuttaa juuriki veto. Ihan niinkin pieni veto, kuin ikkuna auki nukkuminen kesällä voi sen aiheuttaa (tästä juuriki kokemus). Vaarallinenhan tuo ei sinällään ole,mutta onse aika ikävää kun ei silmä sulkeudu ja suu ei toimi.
Ei muutako aurinkolippaa ikkunoihin ja ilmastointi hienoiselle puhallukselle. Me ollaan kyllä ajeltu 200km ihan hyvin vauvan kanssa, tuttipulloon vaan raikasta vettä (meidän lapsi ainaki osasi jo 8kk ikäsenä itse juoda pullosta),kevyttä hengittävää vaatetta päälle ja taukoja jotta pääsee istuimesta pois. Koskaa ei olla takapenkillä istuttu ja viihdytetty lasta, mahdotonta sitten yksinään koittaa autoilla kun lapsi tottuu siihen että kokoajan hänellä on seuraa takana. Niin, ja nyt reipas terve 3vee neiti jo :)

mama (Ei varmistettu)

Ja vielä lisäys, kyllä lapsen paikka on takapenkillä. Mielellään keskellä.
Törmäysvoimat kolareissa on todella suuret pienille lapsille, miettikää et Ruotsissa on pakollista pitää 3vuotiaaksi asti lasta selkä menosuuntaan!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kasvohalvaus, voi hyvä ihme. Kaikella kyllä pelotellaan, mutta tämän kuulin ensimmäistä kertaa. Voisiko joku lääkäri kertoa tähän jonkin faktan?

Duodecimin Terveyskirjasto ei ainakaan mainitse pientä vetoa kasvohalvauksen aiheuttajana (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00695), vaan toteaa, että "Tavallisesti mitään erityistä syytä halvaukseen ei ole osoitettavissa." Ne muut syyt ovat borrelioosi, vyöruusu ja kasvain.

Itse sanoisin, että tämän tyyppinen pelottelu perustuu enemmänkin uskomuksiin ja on siten täysin turhaa.

Kristaliina
Puutalobaby

Ehkäpä tämänkin keskustelun oppi on, että kaikkea voi tapahtua. Kaikkea voi pelätä. Mutta aina täytyy tehdä jonkin valinta, ja sen valinnan vastuu (joskus raskaskin) on vanhemmilla.

Esim. laittaako turvakaukalon taakse (jolloin vaikea nähdä esim. vauvan lämpötilaa) vai eteen (jolloin riski törmäystilanteessa suurempi). Ja takana sivulle (jolloin riski sivulta törmättäessä) vai keskelle (jolloin riski kovassa vauhdissa törmättäessä). Laittaako tuulettimen täysille (jolloin voi pelätä vilustumista tai vaikkapa tuollaista kasvohalvausta) vai pienelle (jolloin voi pelätä lämpöhalvausta)...

Vai pelkääkö hengityksen katkemaista (niin kuin minä) vai kolaria vai lämpöhalvausta vai kasvohalvausta... ...vai ihan näitä kaikkia.

Huokaus. Niin, meistä kaikista "huolehtijavanhemmista" voi ainakin sanoa sen positiivisen asian, että varmasti teemme parhaamme. Jokaisella meistä on varmaan Se Jokin Suurin Pelko. Teemme parhaamme. Yritetään luottaa siihen, että se riittää.

Ja yritetään elääkin siinä samalla, me huolehtijavanhemmatkin,  jookos? :)

Vieras (Ei varmistettu)

En tiedä tiedätkö mutta blogiisi pääsy on tehty uskomattoman helpoksi, löysin Facebookin kautta mainoksen, sieltä oman seinäni sivusta tekstin "Kun äiti säikähti" ja klikkasin ja päädyin tänne. Tarkoituksellista?
Tälläinen story ei ehkä kuuluisi kaikille tolla tavalla jaettavaksi. Siellä linkki sinun blogiisi, kaikkien muiden mainosten keskellä.

Kristaliina
Puutalobaby

No ilmankos :) Vähän kyllä ihmettelinkin, kun blogin kävijämäärä pompsahti ihan uusiin lukemiin - tuo Facebook-mainos siis selittää asian :) Harmi, että en näe mainosta omalla Facebook-sivullani, ehkä en kuulu kohderyhmään :D

...eli tämän mainion Lily-yhteisön toimitus hoitaa tuon mainostamisen meidän tavis-palstanpitäjien puolesta :)

Tämä on ihan julkinen blogi ja sellaiseksi jo alun perin tarkoitettu, eli minusta on vaan tosi kivaa (niin oudolta kun se ehkä jonkun mielestä kuulostaakin), että lukijoita on paljon. Ehkä tällaista "shokkijuttua" klikatessa löytyy sellaisiakin uusia lukijoita, jotka jäävät palstalleni "vakkareiksi", se olisi tosi mukavaa. Meillä onkin tänne jo syntymässä tuttu pieni yhteisö, joka keskustelee kivan aktiivisesti, ja vertaistukea on jo saatu paljon niin tässä jutussa kuin muissakin kirjoituksissani! "Nettituttavuuksiakin" on jo syntynyt! :)

Tällaiset henkilökohtaiset kertomukset, niin kuin tässäkin tekstissä, ovat tietysti vähän sillä rajalla, että kertooko koko maailmalle vai ei :) Mutta tällä tarinallahan oli onnellinen loppu (vauva tuhisee tuosssa vieressäni) ja koska olin jo aiemmin päättänyt blogata elämästäni, tuntui luontevalta kertoa myös tämä tapaus.

Ja itse ajattelen niin, että tämänkin blogin keskustelussa on moni äiti päässyt purkamaan pelkojaan ja keskustelemaan asioista - eli ehkä se jakaminen oli tässä tapauksessa hyvä juttu. Vertaistuki rules!

ps. Isot lukijamäärät saattavat tietysti tuoda mukanaan myös "rähisijöitä" tai arvostelijoita. Olen miettinyt, että siihenkin varmaan täytyy varautua... Vaikka olisi se varmaan aika tiukka paikka, jos alkaisinkin saamaan kamalaa räksytyskritiikkiä joltakulta... Hui. Onneksi sellaista ei ole vielä (juurikaan) tullut, eli tosi lämpimässä ja kannustavassa hengessä tällä palstalla keskustellaan - ihanaa <3

Tervetuloa sinullekin, vierailija, lukemaan ihan vakituisestikin!

Neljän pienen äiti (Ei varmistettu)

Hurja tapaus! Mutta onneksi selvisitte säikähdyksellä!
Olen samaa mieltä kanssanne, kommentoijat, että lasta pitää pitää silmällä. Älkääs nyt hyvät vanhemmat kuitenkaan alkako ihan hysteerisiksi sen takia mitä kaikkea voi tapahtua. Sillä ihan mitä vaan voi lasten kanssa tapahtua, ei kaikkea voi alkaa pelkäämään. Meillä on tila-autossamme lähes jokainen paikka miehitettynä, joten ei ole paljon mietinnän varaa missä lapsen olisi turvallisinta matkustaa. Vauva matkustaa keskipenkin keskellä, käytännöllisyyssyistä ja vanhin (5v) hänen vieressään, hän voi tarvittaessa jo hiukan hoitaa tai viihdyttää vauvaa. Keskimmäisistä lapsista toinen etupenkillä ja toinen peräpenkillä. Keskipenkillä on minunkin paikkani, jos en ole ajamassa. Olen lasten kanssa yksinkin ajellut, lähinnä aika lyhyitä matkoja tosin. Meillä on autossa ilmastointi, ikkunoissa aurinkosuojat ja isommilla lapsilla omat vesipullot ulottuvilla kesäreissuilla. Turvakaukalo on kuuma ja helposti vauvalle pukee liikaa päälle. Minä puen vauvan kevyesti ja otan peiton mukaan jos keli viilenee.
Kun nyt tässä peloista on puhuttu, niin lisäänpä vielä vettä myllyyn ja kerron vielä oman pahimman pelkoni, joka liittyy lapsiin ja autoon. Se että jostakin syystä joutuisin autoineni, kaikkine lapsineni johonkin järveen tai jokeen ja pitäisi sieltä yrittää kaikki pelastaa. Huh, hirvitys!

Caelia
Caelia's

Voi apua, voin vain arvailla sitä kamalaa pelon ja paniikin määrää! Onneksi kuitenkin selvisitte "säikähdyksellä" ja pienellä on kaikki hyvin. Täällä mennään tämä yö hengitysvahteina, tultiin viime yönä reissusta ja bebe sai flunssan ilmeisesti lentsikan ilmastoinnista, kun ensin hikoiltiin melkein tunti lentokoneessa ilman ilmastointia ja sitten sitä ilmaa alkoi tulla liiankin kanssa. Tuossa se nyt vieressä yskii ja tuhisee nukkuessaan, ja tämä mama kurkkaa vartin välein että hengittäähän se eikä ole tukehtunut räkäänsä :(

Evelyn

Hui että! Varmasti kamala tunne!

Onneksi nyt kaikki hyvin <3 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei! Toivottavasti kaikki pienten lasten vanhemmat ottavat selvää lapsen elvytysohjeista! Elvytystilanteessa (lapsen hapensaanti on vaarassa) ei katkenneilla luilla ole mitään väliä. Tärkeintä elottoman lapsen hoidossa on saada keuhkoihin hapekasta ilmaa puhaltamalla kevyesti sekä saada hapekas veri kiertämään painamalla lapsen rintakehää sormilla. Jos kyse on elämästä ja kuolemasta, ei luunmurtumilla ole väliä.

Vierailija (Ei varmistettu)

En laittaisi turvakaukaloa etupenkille, koska siinä kuskin huomio kiinnityy liiaksikin vauvaan ja tulee sen takia vaaratilanteita liikenteessä -&gt; vaaraa myös vauvalle.

Turvallisia matkoja kaikille!

Vierailija (Ei varmistettu)

Lastenklinikalla todella annetaan oma huone ihan pienimmille, ettei tarvitse odotella levottomassa odotushuoneessa. Imetyskin sujuu paremmin omassa rauhassa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hurjia juttuja... Onneksi en lukenut näitä kun omat lapset oli ihan pieniä. Yksi painajainen riitti siihen että välillä oli pakko käydä varmistamassa että vauva hengittää...

Pieni lisävinkki tuohon turvaistuin/kaukalo asiaan:
- joissain autoissa manuaalissa lukee mille paikoille turvaistuimet on hyväksytty (näin meidän 2004 mallisessa)
- istuinta hankkiessakin kannattaa selvittää mihin paikoille sen saa laittaa

Kiitos Kristaliina hyvistä kirjoituksista!

Eppus (Ei varmistettu)

Tommi K: "Kasvohalvaus, voi hyvä ihme. Kaikella kyllä pelotellaan, mutta tämän kuulin ensimmäistä kertaa. Voisiko joku lääkäri kertoa tähän jonkin faktan?"

Ilmiötä kutsutaan Bellin pareesiksi, jolloin "pienikin hermoon kohdistuva ärsytys voi aiheuttaa sen toiminnan häiriön", hermo sijaitsee siis lähellä korvakäytävää. Mun kahdella sukulaisella on ollut lyhytaikainen kasvohalvaus juuri vedon vuoksi. Borrelioosi, vyöruusu ja kasvain puolestaan aiheuttavat pitkäaikaisempaa ja vakavampaa kasvohalvausta.

AnskuVierailija (Ei varmistettu)

Facebookin kautta minäkin tänne eksyin. Mielenkintoinen keskustelu kyllä, täytyy sanoa mutta muistakaa hyvät ihmiset pitää "maalaisjärki" käytössä. Kyllä huolissaan saa ja pitääkin olla mutta ylihuolehtivaisuus rajoittaa turhan paljon elämää. Suomen suvi on lyhyt. Ei kannata jättää reissuja tekemättä pelon takia. Vauvalle ihan kevyttä päälle, helteellä vaippa ja pelkkä body. Peitto mukaan jonka voi laittaa tarvittaessa suojaksi. Nykyajan istuimet ovat niin suojaisia ja kuppimaisia että kuumuus vaivaa pientä herkästi. Pysähdyksiä vai tarpeeksi usein ja autoon mieluummin pieni (huom pieni) tuulen vire kuin kaikki räppänät kiinni. Lämpöhalvaus on kuitenki se suurempi uhka kuin kasvohalvaus. Kopan päälle vielä puolittain vaikka ohut lakana joka estää auringon paistamisen suoraan vauvaan, ei kuitenkaan koko koppaa peittoon. Kannattaa muistaa sekin että suomessa on paljon sairaaloita joissa on osaavaa hoitoa. Itsellämme keskeytyi juuri reilu viikko sitten loma kun 2.5 kk:n ikäinen vauvamme joutui sairaalaan hoitoon korkea kuumeen vuoksi kaukana kotoa. Ainakin Porin sairaalassa palvelu pelas jopa keskellä yötä ja minulle (imettävälle äidille) tuotiin oma sänky vauvan huoneeseen. Sitä ei normaalisti kuulemma tuoda. Peloissaan minäkin olin kunnes päästiin tutkimuksiin (jatkotutkimukset vielä edessä).
Tsemppiä kaikille pienten lasten vanhemmille. Luotetan siihen että äidin (ja isänki)-vaisto kertoo milloin lääkäriin mennään vaikka sitten vieraalla paikkakunnalla.
Tällaisia ajatuksia heräsi minulla yhdentoista lapsen äidillä.
Ps. Hienosti toimit vauvasi kanssa Kristaliina. Otetaan kaikki asiaksemme perehtyä lasten ensiapuun ja elvytykseen =) Mukavaa kesää kaikille

Aniis (Ei varmistettu)

Eiköhän tässä nyt osalla mene ihan vähän överiksi tuo koko homma :D Ilmastointia ei tosiaan ole autoissa ollut esimerkiksi -80 luvulla, ja yllättävää kyllä, siitä on hengissä selvitty ja lapsen kanssa autoiltu. Ymmärrän kyllä että jokainen äiti haluaa lastaan suojella mutta ei sitä nyt pumpuliin pidä kääriä, onhan se nyt ihan kohtuullisen hölmöä perua jotain sukulaisreissuja sen perusteella ettei uskalla lasta autoon laittaa ettei se kuole? Monessakin kommentissa on tullut esille nuo perushommat millä hoituu, pidemmätkin reissut.

Kristaliina
Puutalobaby

Totta - ja kyllä mekin edelleen, näin alkujärkytyksestä selvinneinä, aiotaan sille pitkälle autoreissulle lähteä kesälomalla. Täytyy vain ottaa huomioon tuo lämpötilan tarkkailu, ja isi saa istua babyn kanssa takapenkillä. (minä olen tämän perheen ainoa ajokortillinen)

Sellainen pointti kuitenkin vielä tuohon entisajan autoiluun verrattaessa: silloinhan myös vauvat matkustivat yleensä vanhempiensa sylissä, jolloin oli nykyistä helpompi huomata, jos vauvelille uhkaa tulla liian kuuma/kylmä, ja vähentää tai lisätä vaatetta tarpeen mukaan. Nykyiset turvakaukalot ovat varmasti tosi turvallisia, mutta kuumia ne kyllä ovat. Meillä ainakin on sellainen supertopattu malli. Ja meilläkinhän tuo ongelma oli, että edessä istuessa en tajunnut takapenkin kuumuutta - ja pikkuautomme puhaltimet eivät näköjään viilennä ilmaa sinne asti.

(...jos nyt tuon velttouskohtauksen syy tosiaan edes oli tuo lämpöhalvaus - lopullinen syy jäänee ikuiseksi mysteeriksi)

Mutta kuten esim. Ansku tuossa sanoo, maalaisjärki (kaupunkilaisjärkikin varmaan kelpaa) käyttöön - ja vain sellainen sopiva määrä huolehtimista :)

Kiitos myös kaikille kommenteista ja keskusteluun osallistumisesta! :)

Lasis (Ei varmistettu)

Onneksi selvisitte säikähdyksellä.

Niin tuosta Lastenklinikasta sen verran, että siellä voi olla tilaa ja saada oman huoneen ne jotka on siellä "vaan käymässä". Ne mediassakin esiin nostetut ongelmat on lähinnä siellä pitkäaikaissairaiden vuodeosastoilla.

Pitäisi varmaan ehdottaa kyllä omaan neuvolaan tota, että perhevalmennuksessa olisi yksi kerta jotain tollasta ensiapukoulusta. Ja jotain sellasia "yleisimmät vaaratilanteet pienen lapsen kanssa" ja olishan siinä hyvä käydä sitten läpi noita autoiluun jne. liittyviä juttuja. Olis kyllä paljon hyödyllisempää kun moni muu juttu mitä siellä oli. (Itse koin, että ainoa hyödyllinen kerta oli fysioterapeutin pitämä).

Vierailija (Ei varmistettu)

Kannattaa ottaa hattu vauvan päästä pois autossa, jotta mahdollinen kuumuus pääsee haihtumaan, vauvan lämmönsäätelykyky ei toimi kunnolla ja usein vauvat puetaan liikaakin. Muualta ylimääräinen lämpö ei pääse pois joten hattu aina pois autossa. Ja kuumalla ilmalla myös vaunuissa.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.