Hur-rur-rur, sanoo pyykkikone

Puutalobaby

Tai oikeasti just nyt se sanoo kyllä klonk klonk klonk, kun se linkoaa niin, että puutalo tärisee...

Meillä kävi jokin aika sitten kylässä vieraita, joiden tuomiset saivat ihan sormet syyhyämään - katsokaas tätä:

Okei kohta meillä ei ole enää mitään valkoista.

 

Vieraiden lähdettyä seisoin keskellä vaatehuonetta ja hihkuin, että värjään ton! ton! ja ton! Värjäyskokeilujen ensimmäisiä tuloksia odotettavissa siis maanantaina - koneessa pyörimässä mm. vauvanvaatteita ja -harsoja...

 

PS. Vieraat siis Dylonin edustajia - sain tämän väriröykkiön testiin heiltä!

Kommentit

HelloAochi

Oi ihanaa ihanaa saaks tuoda teille meidänkin harsot värjättäviksi?! Ei vaan, kerro onnistuuko.

Sandels
Sandels seuraa

Kylläpä teillä käy mitä mielenkiintoisempia vieraita kylässä! :)

Kristaliina
Puutalobaby

Tsihihi HelloAochi, otat kuule vaan siihen blogitapaamiseen pinon harsoja (mielellään puhtaina :) ) mukaan, niin mähän värjään :D Heeeei ja tuli ex-tempore-idea: tuossa on tuollaisia käsinvärjäysvärejä myös, niillä pystyis varmaan tekemään myös monivärisiä kokeiluja - mitä jos tuutkin joskus harsopinkan kanssa meille ja tehdään yhdessä harsotaidetta...? :)

Sandels, sanopa muuta, oon kyllä aika innoissani tästä! :)

Kristaliina
Puutalobaby

PS. Terveisiä vaan Dylonille: oranssia tarvitaan kohta lisää :D

HelloAochi

Joo me tullaan teille ja tehdään sellaisia ysäri-tie-dye-harsoja!!

Katii (Ei varmistettu)

Mulla on kans väri odottamassa harsojen ja pyllypyyhkeiden värjäystä. En vaan millään meinaa uskaltaa! Meneekö pesukone väriin? Päästääkö värjätyt tekstiilit väriä? Aaah, ehkä pitäs vaan ottaa itseään niskasta kiinni ja antaa palaa...

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä oon värjänny harsoja dylonin käsiväreillä ja hyvin on värit pysyny. En uskaltanu konevärejä ostaa :D

Kristaliina
Puutalobaby

Katii: jos sulla on tätä samaa merkkiä (muista kun mulla ei ole kokemusta enkä uskalla siis "kaikenkattavasti" sanoa), niin antaa palaa vaan!

Mä oon nyt ehtinyt jo jonkin verran näitä värjäillä... (hih kuvasssa siis myös jo-käytettyjä nyt-tyhjiä pakkauksia :) ) Varsinaiseen värjäykseenhän menee 2 koneenpyörityskertaa: ensin se värjäys ja heti perään normaali pesukerta, että ylimääräinen väri irtoaa. Sen jälkeen ohjeessa sanotaan että pitäis varalta pyörittää vielä kerta konetta tyhjänä - no, mähän en ole niin tehnyt vaan oon pessyt siinä välissä aina esim. mustia sukkia, jolloin mahdolliset "värijäämät" ei ole haitanneet.

Sen "välikoneellisen" jälkeen oon käyttänyt pesukoneetta normaalisti enkä ole huomannut, että väriä olisi tullut mistään. Pesukoneen tiiviste on kyllä vähän värjääntynyt, mutta sen vois pyyhkiä kuulemma ihan tavallisella pesuaineella puhtaaksi (itse en ole vielä saanut aikaiseksi).

Värjättyjä tekstiilejä en ole ehtinyt pestä vielä uudestaan, mutta nyt viikonloppuna teen varmaan sitäkin - sit näkee, miten paljon niistä lähtee väriä. Ohjeen mukaan värjätyt kannattaa pestä pari pesukertaa erikseen/samanväristen kanssa eli samaan tyyliin kuin uudet värilliset vaatteetkin. Eli jonkun verran niistä väriä irtoaa kyllä seuraavissa pesuissa.

Hih no nyt mä aloinkin kirjoittaa jo näitä lisäkokemuksia enkä malttanut odottaa maanantaihin :D

Elmeri (Ei varmistettu)

Mä oon värjännyt monia kertoja erittäin tuloksekkaasti pesukoneväreillä. Aina on onnistunut paitsi jos meinannut saada esim.keltaisesta sinistä (kyllähän se tumma väri sen vaaleamman nyt peittää!). Ei muuten peitä, takasin kuvistunnille värioppia muistelemaan ;) no, on se vihreä paitakin ihan kiva.

Kone kannattaa pyörittää kerran tyhjänä väräyksen jälkeen ja pestä vaikka vielä varmuudeksi sitä seuraavalla kerralla tummia vaatteita niin eipä ole jäänyt mitään jäämiä. Ja värjätyt vaatteet omien väristensä joukossa pari kertaa niin ei niistäkään irtoa enää mitään. Mahtava tapa uudistaa vaatekaappia ja kotia!:)

Kristaliina
Puutalobaby

Noita käsivärjäyksiä mä en olekaan siis vielä kokeillut - mulle taas tuo koneenpyörittäminen tuntui helpoimmalta aloittaa :D Mut kohta varmaan uskaltaudun noihin käsivärjäyksiinkin - mietin just, että uskaltaisinkohan värjätä tuollaisen torkkupeitteen...

Sit tuossakuvassa näkyy tuollaisia wash&dye -värejä, niitäkään en ole vielä kokeillut. Niissä on siis pesuaine samassa mukana ja ne on tarkoitettu esim. kulahtaneenmustien palauttamiseen takaisin ihanihanmustaksi. Tsihih sellaistakin tarvetta tuolta vaatehuonekaaoksesta kyllä löytyisi...

Dalmi
Arkisokka

Oijoi, vaatteiden värjäily on kyllä niiin hauskaa! :D Juuri hipelsin kaupassa väripaketteja kun olivat tarjouksessa, jätin kuitenkin vielä hyllyyn odottelemaan päätöstä siitä, mitä värjään. Nuo Wash&Dyetkin on muuten tosi hyviä, itse värjäsin niillä vaaleansiniset housut pikimustiksi! 

Tirppa (Ei varmistettu)

Hei, tuli vaan mieleen; jos ne harsot on pitkään lähimpänä vauvan ihoa niin ei ehkä kannata värjätä..? Siis ainakin jos käyttää harsovaippasysteemiä niin että harso pahimmassa tapauksessa muhii ihan siinä iholla (mulla ei itellä ole lapsia niin en tiedä miten niitä harsoja varsinaisesti käytetään :D). Niissä väreissä voi olla vaikka mitä myrkkyjä!

Kristaliina
Puutalobaby

Meillä harsot on ruokalappuina, puklunpyyhintään, matkapyyhkeenä, vaipanvaihtoalusena, aurinkosuojana jne. :)

Mulle muuten aiemmin täällä blogissa vinkattiin, että "värikoodaaminen" toimii hyvin myös eri tarkoitukseen tarkoitettujen harsojen erottamiseen: esim. just valkoiset "peppukäyttöön" ja värilliset muuhun :) Mun oli silloin tarkoitus ostaa värillisiä harsoja (oransseja mulla jo olikin), mutta ne olikin niin hurjan paljon valkoista kalliimpia, että en raaskinut :)

Hih mäkin ennen vauvaa ihmettelin, että mikä ihme toi harsohomma on, mihin niitä muka käytetään - ja nyt ne on kummasti päivittäisessä käytössä jos sun missä tarkoituksessa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Useita kertoja kankaita Dylonin pesukoneväreillä värjänneenä en kyllä vauvan vaatteita värjäisi. Värjätyistä vaatteista lähtee kovasti väriä pitkän aikaa, enkä tosiaan tiedä, kuinka turvallisia ne lapselle ovat.

Katie
Aika kypsä äidiksi

Great minds think alike! Just eilen mäkin keksin, että pitää värjätä meidän rumat vaaleansiniset pyyhkeet jollain upealla syvänsinisellä sävyllä... 

Emmi, mä olen aina käyttänyt Dylonin värien kanssa ihan tavallista, kaupan halvinta ruokasuolaa ja hyvin on toiminut! 

Kristaliina
Puutalobaby

Näihin väreihin käy itse asiassa ihan tavallinen suola... Mut eri merkeissä on siis eri tsydeemit :)

Ja iiiiik apua, enkö ilmaissut tarpeeksi selvästi: nuo vieraat olivat siis Dylonilta eli sain värit heiltä! (merkkasin  "yhteistyö" ja kommenttiin laitoin kans näköjään terveisiä Dylonille, mutta tuo ei varmaan tullut riittävän selkeästi ilmi... Mut sori, ei ollut tarkoitus johtaa harhaan - käyn heti vähän selkeyttämässä tuota alkuperäistä tekstiä!

Kristaliina
Puutalobaby

Hih ehkä siksi se oli pois päältä, kun mulla näitä sponssijuttuja ei (tarkoituksella) niin usein ole :) Mutta joo tähän siis lähdin tosi mielelläni mukaan, kun näihin värjäilyhommiin oisin voinut hyvin ryhtyä ihan itse värit ostamallakin! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis oikeesti tietääkö kukaan onko nuo värit turvallisia? Melkein jo innostuin, mutta sitten aloin miettiä tätä toista puolta...

Kristaliina
Puutalobaby

Dylonin sivuilla sanotaan tästä aiheesta näin:

7. Voiko vauvan vaatteita värjätä?

Kyllä. Vauvan vaatteet ovat useimmiten luonnonkuituja (esim. puuvilla) ja niitä kannattaa värjätä Dylon pesukoneväreillä. Suosittelemme pesemään värjätyt vauvan vaatteet ennen käyttöä muutaman kerran huolellisesti pesukoneessa kuumalla pesuohjelmalla, jotta kaikki liika tekstiiliväri irtoaa vaatteista. Näin vauvan herkkä iho ei ärsyynny.(http://dylon.fi/usein-kysyttya/)

Voidaan tietty myös kysyä vielä  "kimppavastaus" tuolta noiden kuluttajapalvelusta - kysytäänkö? :)

Katii (Ei varmistettu)

Just samaa on mullakin eli Dylonia! Ja tästä inspiroituneena otin nyt itseäni niskasta kiinni ja tuolla kone nyt pyörii! Huijuijuiii!!!

Värikoodaus oli mullakin perimmäinen ajatus, mutta osasyy ihan sekin kun valkoset on niin TYLSIÄ! Mullakin on oransseja harsoja. Niissä oli mukana sellasia miniharsoja ja ne ne vasta on näppäriä! Meidän neiti 4kk ei enää juurikaan puklaile, mutta kuolaa senkin edestä. Niillä on kiva pyyhkäistä typyn suupielet!

Kristaliina
Puutalobaby

Hyvähyväjee! Mitä väriä on tulossa? Meille tulee just violetit harsot ruokalapputarkoitukseen :)

Joo meillä on varmaan just toi sama "valmisoranssi" harsopaketti: siinä oli muistaakseni 3 isoa ja 3 pientä. Nekään ei ole kyllä itse asiassa enää oransseja, kun oon pessyt niitä 90 asteessa - aattelin just, että voisin hurauttaa ne jossain vaiheessa tällaisella värillä takaisin kirkkaanoranssiksi :)

Mietin tässä vielä tuota värinlähtöasiaa... Itse ajattelin linjata niin, että ihan "pyllyä vasten" -tarkoitukseen en värjättyä laita, mutta muuten vauvanvaatteissa noudatan just tuota noiden usein kysyttyjen kysymysten ohjetta. Ainakin niiden vaatteiden osalta, jotka tulee vauvan iholle.

Kun onhan tosiaan ne kaupassa myytävät värilliset vaatteetkin aina jollain värjättyjä, ja uusista vaatteistakin lähtee aina väriä ensipesuissa... "Superhippiäiti" käyttäisi tietysti vaan joitain kokonaan värittömiä ja kemikaalittomia vaatteita/pesuaineita/missä ikinä mitään kemikaaleja onkaan, mutta se onkin sitten ihan asia erikseen :)

Katii (Ei varmistettu)

Tulip Red on mulla. Eka koneellinen pyöritetty sen ekan värjäyskerran ja kylläpäs niistä tuli aivan mahtavan punaisia! Tosin väriä varmaan lähtee vielä näissä seuraavissa pesuissa. Minkähän takia ajattelin, että tämä olis muka vaivalloista? Tämä tulee niiiii-in lähtemään käsistä...

En usko kovin paljon värjäyksestä haittaa olevan jos noudattaa ohjetta ja vaikka vähän "ylipesee" kunnes väriä ei enää irtoa. Kaupan vaatteet on ihan yhtä lailla värjättyjä ja luulis, että nämä kotivärit on tarkkaan tutkittuja. Ehkä minäkään en silti laittais pyllyyn limakalvojen lähelle muhimaan, mutta normikäytössä käytän kyllä huoletta.

Katii (Ei varmistettu)

Mun ekoista värjäyksistä tuli ihan TOSI IHANIA! Odotan innolla sun raporttia, olet ilmeisesti värjäillyt monillakin väreillä.

Kristaliina
Puutalobaby

Jei, kiva kuulla! Kuvia, kuvia! :)

Heh arvaa vaan, onko mulla jo lähtenyt lapasesta - kotiin asti kannettuna tuollainen röykkiö värejä, huh huh... :) Oon itse asiassa just tässä ajatellut, että hitsi vie käyn kyllä ennen kesää kaikki "kirpparille"-luokitellut laatikot uudestaan läpi ja tsekkailen, mitä kaikkea sieltä saisi värjäämällä uusiokäyttöön :D

Elkku
Elkku-Kelkku

Värjäsin viime keväänä pakkauksessa tulleet harsot Nitorin pesukoneväreillä tyylikkään harmaiksi. Väri on pysynyt oikein mainiosti. Harsoja on käytetty kolmeneljäsosa vuotta jo kovasti ja pesty pääasiassa 60 asteessa.

Nitorin väri siks, että sitä sattui olemaan Viikin Prismassa. Käytin ihan tavallista suolaa vaikka purkin kyljessä jotain muuta ohjeistettiinkin. Dylonilla olen aiemmin kans jotain värjäillyt. Hyvin samanlaisilta vaikuttavat käytöltään. Nitor oli vaan paremmin saatavilla :). Pesukoneväriä ehdottomasti helppouden takia. Pesukone pysyy ihan siistinä kunhan pyyhkii tiivisteen ja pyöräyttää kerran tyhjänä tai jonkun hyvin tumman kanssa.

Harsojen kans menettelin niin, että jätin valkoisiksi käytettynä saadut jo hyvin pehmenneet (peppukäyttöön) ja värjäsin ja ostin osan valmiiks värillisinä puklu yms liinoiksi. Superpuklaajan kanssa iso kasa harsoja on ollut tehokäytössä.

Kippuralla

itse värjäsin raidallisen äp-vanupuvun ruskealla, kesti ainakin kolme lasta haalistumatta ennenko annoin pois.

värjäsin myös farkut, vaaleat mustiksi-no ne on viidessä vuodessa haalistuneet sinisiksi.

Paprika (Ei varmistettu) http://vuodenvihannes2005.blogspot.fi

Ohh harvoin oon kade, mut nyt oon TOSI kade!

Kristaliina
Puutalobaby

Ooo, hienoa kuulla että värit pysyvät noin hyvin! Miten Kippuralla noi raidat, saitko hyvin peittymään vai jäikö ne häämöttämään?

Elkku, hitsi mähän huomasinkin siellä perhevalmennuksessa (tai jossain muualla, missä ollaan nähty) ne teidän harsot! Mä aattelinkin, että mistäköhän ootte tuollaisia ostaneet, en ollut koskaan ennen nähnyt ton värisiä harsoja :) Hienot oli!

Paprika, hih toivottavasti kuitenkin silleen positiivisella tavalla kade :)

Kippuralla

ei ne peity, ne pysyy erisävyisenä. on siis tumma&vaaleanruskeaa raidoitukseltaan

iitu - (Ei varmistettu) http://santtujaiitu.blogspot.fi

Hei vitsi nyt ootan innoissani värjäysten esittelypostausta! Itelläni kyllä lähtis niiiin lapasesta, voin vaan kuvitella miten tollasten tuliaisten jälkeen mein kaikki tekstiilit ois aika hassunhauskan värisiä!

(ps. oon ollu kommentoimassa joku sata kertaa viime aikoina mutta oon unohtanut lilyn tunnukset ni kommentointi on aina tyssänny siihen. Ehkä nyt ryhdistäydyn ja painan tuota unohtuikosalasana- nappia....:P)

hannah79 (Ei varmistettu)

Mitä nuo värit maksaa nykyään? Muistelisin, että eivät ihan halpoja ole. Toki jos jonkun lempparivaatteen voi pelastaa takaisin käyttöön värjäämällä niin ymmärrän, mutta jotain kulahtaneita aikansa eläneitä pyyheliinoja ei kai kannata värjätä? Painavatkin sen verran, että yhdellä väripaketilla saanee värjättyä max 2? Pesukoneen tiivistettä en kyllä itse värjäilyiden jälkeen ikinä saanut enää puhtaaksi.

Harsot meilläkin värjättiin, jotta vaippaharsot ja ruokaharsot pysyivät erillään. Ja kun valkeatkin harsot alkoivat lopulta näyttää likaisilta, värjäsin ne ja leikkasin n. 30x30 cm "ruokaräteiksi" (hurautin saumurilla reunat), joita käytetään edelleen. Toimivat siis lasten ekologisina lautasliinoina arkikäytössä ja aikuisillakin tarvittaessa keittiössä talouspaperin sijaan.

Katie
Aika kypsä äidiksi

Mä innostuin sit eilen värjäämään ruman vaaleanpunaiset ja -siniset pyyhkeet ihanan tummanvihreiksi - kyllä tuli kivat! Yhdellä Dylonin paketilla (£5.99 + suola £0.49, mitähän maksaa Suomessa?) sai värjättyä kaksi kylpypyyhettä, joten ei ehkä halvinta lystiä, mutta ainakin mua ilahduttaa, jos nuo vuosikausia väriensä takia kaapinpohjalla viruneet pyyhkeet jaksaisi nyt ottaa taas käyttöön. Hannah79: eivät ole kulahtaneita. ;)

Dylonilla ei vain näytä olevan just sellaista upean syvänsinistä sävyä, jolla haluaisin värjätä lisää (vaaleansinisiä) pyyhkeitä... Onko kukaan kokeillut sekoittaa kahta värisävyä ja saanut halutunlaisen tuloksen? Jos laittais Ocean Blueta ja Navy Blueta puolet ja puolet, mitähän syntyisi... vai raitoja?

Kristaliina
Puutalobaby

No nyt on eka tuloksia :)
http://www.lily.fi/juttu/kuvia-kuvia-kuvia-eli-eka-tuloksia-varjailysta

Joo, eihän tuo värjäys tietysti mitään ilmaista ole (näköjään 9,90 e/prk ainakin Hobby Pointin nettisivulla - Prisman hinnan voin vaiks vilkaista seuraavalla kerralla, kun siellä käydään), mutta mä itse olen sellainen "tunnearvoihminen", että en heitä mitään pois. Siis ikinä. Ja arvatkaa vaan, onko tästä Joelin kanssa keskusteltu... Kirpparilla olen myynyt vaatteitani (Joelin massiivisella painostuksella) tasan kerran, ja edelleen ihan oikeasti ikävöin muutamaa vaatetta, jonka myin pois... Nyt mä sit näen näissä värjäyksissä ihan maaaaahtavat mahdollisuudet esim. värjätä kulahtaneet lakanat ja virkata niistä koreja jne jne. Eli antaa vanhalle kamalle uusi elämä, jee!

Ja jos ihan oikeasti ajattelee vaikkapa mustia housuja, joiden väri haalistuu. Onhan se paljon järkevämpää (ja ekologisempaa) värjätä ne takaisin mustaksi kuin ostaa uudet!

Moni tietty nauttii just uuden ostamisesta shoppailumielessä - itselläni taas on niii-iiin paljon kamaa (ööö just siksi, että en heitä mitään pois), että nautin eniten saadessani sieltä jotain hienoa takaisin käyttöön :)

Mutta joo, tietty vähän tapauskohtaista että kannattaako väräjätä vai ei :)

Joo, voi noita jauheita miksailla! En ole itse vielä sellaista testannut, mutta luultavasti testaan kyllä jossain vaiheessa...

Hannah79: Kokeilitko Fairylla ja talouspaperilla? Silleen vähän "kovemmalla kädellä" pyyhkimällä. Mulla lähti niillä ihan-ihan kaikki värijämät - hih ja löytyi sieltä tiiviisteestä kaksi hiuslenksuakin samalla, sitä ei oltu taidettukaan ihan lähiaikoina putsailla :)

Jonna1983 (Ei varmistettu)

Ohi ja voih! Kylläpä olis meilläkin kasoittain värjättävää! Voisiko ne edustajat tulla meillekin?? Eipä ole tullut mieleenkään että kaikki ällöttävää keittiöpyyhkeet voisi värjätä vähemmän ällöttäviksi :) sisustusihminen kiittää!

Jonna.musakka@gmail.com
Jonna1983.blogspot.com

hannah79 (Ei varmistettu)

Juu mitenkään en arvaile, että kenenkään muun pyyhkeet olisi kulahtaneita. Mut just esim. vanhat lakanat olis kiva värjätä, mut kun niitä tarkemmin katsoo, ne ovat usein keskeltäkin jo ihan erilaisiksi kuluneet kuin reunoista. Silloin tuli fiilis ettei niihin ehkä kannata enää rahaa värin muodossa uhrata.

Minäkään en suorannaisesti heitä pois, mutta kierrätän. Kulahtaneet keittiöpyyhkeet menee ensin ikkunanpesuräteiksi (hyviä kun eivät nukkaa) ja ihan loppusijoitus on sitten auton pesussa, josta ovien ja tiivisteiden reunat putsaamalla ne yleensä saa sellaiseen rasvaan, että ei enää tee pahaa heittää pois :-)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.