Itkusurkuparku

Puutalobaby

Kysymys: Millä tavalla flunssa häviäisi maailmankartalta?

Vastaus: Niin, että kipeät ihmiset pysyisivät sairastamassa kotonaaaaaaaaaaaaargh.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

NO NIINPÄ! *vinkvink*

Kristaliina
Puutalobaby

Niinpä. Kuumeisen lohduttomasti itkevän räkäisen viiden minuutin pätkissä rohinanukkuvan puutalobabyn äiti pyytää: älä lähde kipeänä julkiselle paikalle jos ei ole IHAN pakko.

Dimmi (Ei varmistettu)

Mikä siinä onkin, että varsinkin työpaikalle pitää änkeä sen "ei-mulla-aamulla-enää-niin-paljon-kuumetta-ollut" lauseen kera? Ja silloin kun oli raskaana, eikä ollut vielä kertonut töissä, eniten ärsytti työkaveri, joka ei viitsinyt jäädä oksennustaudissa kotiin.. Milloin ihmiset oppivat etteivät ole niin korvaamattomia etteivät voisi muutamaa päivää sairastaa kotona?

Kristaliina
Puutalobaby

Just tästä puhuttiin Joelin kanssa... Mietittiin "sairastamisen moraalisia käsityksiä". Tuntuu, että päällimmäisin on just tuo: "jatka tekemisiäsi ja toimiasi ihan niin kuin et olisikaan kipeä". Eli sairaana mennään töihin, vähätellään omia oireita jne.

Vaikka siis ainoa sairastamisen "oikea" moraalinen periaate pitäisi olla: älä tartuta muita. Älä tee muille ikävästi. Sitä jos noudattaisi, jäisi heti taudin ensioireista lepäämään ja sairastaisi niin kauan kuin tautia kestää. Se olisi se moraalinen teko, mun mielestä.

Ja just tuo - miksi "työn sankariutta" on mukamas se, että mennään töihin pää kainalossa...? Eikö pitäisi mieluummin ajatella, että hyvä työntekijä nimenomaan ei mene sinne työpaikalle muita tartuttamaan. Sehän olisi työnantajankin etu: mieluummin yksi sairas työntekijä kuin koko office.

Dalmi
Arkisokka

"Ainiin meillä on ollu nyt kaks viikkoo toi flunssa" on kiva kuulla siinä vaiheessa kun lapset ovat jo imeskelleet samoja leluja. Hei kiitti! Nää tyypit voisivat ajatella sitäkin, että joillekkin (lapsille) se ihan tavallinen flunssa tai vatsatauti voi olla tositosi vaarallinen/rankka/sairaalahoitoa vaativa..

Kristaliina
Puutalobaby

...ja mä jatkan tätä vaahtoamista vielä (nyt kun Silva poikkeuksellisesti on nukkunut jo ainakin 15 min putkeen itkemättä): miksi meillä on näitä flunssa/ influenssaepidemioita? Juuri siksi, että ihmiset ovat niin välinpitämättömiä, että eivät huolehdi siitä, että eivät tartuta niitä eteenpäin. Tuntuu, että niistä pandemiavaarahysteriaepisodeista ei ole opittu mitään. Luulisi, että niistä skenaarioista olisi jotkut kellot alkaneet raksuttaa ihmisten päässä ja yleisissä mielipiteissä... Ei näiden tavallisten pöpöjen tarvitse levitä näin. Se leviäminen olisi hyvin yksinkertaista rajoittaa. Pysykää kotona kipeinä, hyvät ihmiset! :)

Tekisi mieli nähdä, miten tämä vaikuttaa ihan kansantalouteen, lähinnä sairauspoissaoloina... Puhumattakaan siitä, että influenssat voivat olla oikeasti vaarallisia aivan pienille ja vanhuksille. Ikäviä ne joka tapauksessa ovat kaikille sairastaville. Mieluummin terve kuin sairas.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jep: voisko ne "päivääkään en ole ollut poissa töistä flunssan takia" -tyypit ihan vähän miettiä homman pidemmälle kuin sen että pääsevät kehumaan että "päivääkään en ole ollut poissa töistä flunssan takia". Ja ihmettelevät missä kaikki muut työkaverit ovat (kun "päivääkään en ole ollut poissa flunssan takia"). KRMPH.

Pikaista paranemista Puutaloon!

Kristaliina
Puutalobaby

Dalmi: just näin! Ja vaikka itse ajattelisikin, että "no muahan ei sairastamiset haittaa" (mikä muutenkin mun mielestä on outo ajatus - eikö jotakuta oikeasti haittaa olla kipeä/että lapsi on kipeä) ja että "ei siihen kuole", niin ehkä voisi ajatella myös muita...

JA jollekin se voi tosiaan olla myös vaarallista: ei ehkä just sille sairastajalle itselleen eikä sille, kenet se tartuttaa - mutta ehkä se tartuttaa jonkun, joka tartuttaa jonkun...

...joka onkin sitten juuri se pöpö, joka tarttuu myös siihen keskosvauvaan tai vanhukseen.

(vaahtoaminen, sori)

Kristaliina
Puutalobaby

Kiitos, Vierailija! Toivottavasi huomenna ois jo vähän parempi päivä, tämä alkoi siis torstaina... Silva on ihan superkurjana; tää on sen elämän kolmas ja ylivoimaisesti kurjin flunssa. Me Joelin kanssa ollaan ainakin toistaiseksi pysytty ihan terveitä - vaikkakin Joel joka kerta, kun Silva saa räkäitkukohtauksen, vääntää itkua itsekin. On ihan hurjan kurjaa nähdä pikkuinen noin surkeana.

Ella F.
Siperian Ella

Niinpä. Eikä ketään ei enää haudan levossa kiitellä työn sankaruudesta.

Mutta. Mä olen tullut työterveydestä pariksi tunniksi vielä töihin valmistelemaan tunteja sijaiselle, koska se oli ainoa vaihtoehto hoitaa hommat. Mulle on sairaslomalla soiteltu kotiin useita kertoja päivässä ja kysytty että "no mitäs nyt tehdään, voitko pistää tuntisuunnitelmat s-postilla". Eli käytännössä tehdä siis työt sijaisen puolesta. 

Jollei opettaja todella ole kuolemassa, on hänen sata kertaa yksinkertaisempaa mennä töihin räkimään kuin jäädä kotiin ja tehdä asiat vaikeaksi. Eihän sen näin pitäisi olla, mutta näin se vaan usein on.

Ja taudit senkun leviää...

Ella F.
Siperian Ella

Kai te muuten olette jo kokeilleet "höyryttää" lasta? Kylppärissä kuuma vesi juoksemaan ja sinne sumuun sitten viihtymään. Sillä on ollut ainakin täällä ihan positiivisia vaikutuksia rään poistumiseen. Ja se on ollut sitten kun räkä lähtee liikkeelle niin ihan vitsikästäkin, ainakin lapsesta. 

Dalmi
Arkisokka

Jep, ei ole kiva tunkea puolimetristä imukatetria pienen ihmisen nieluun vain siksi, että joku aivasti käteensä ja jätti sen pesemättä.

Mutta paljon paranemisia sinne! Paljon myös pyykkiä kuivumaan makkariin ja sipulia sänkyyn. Keittosuolaa(tai äidinmaitoa suoraan rinnasta, jos keittistä ei ole) nenään ja muuta perinteistä kotivinkkiä ylläolevan suihkun lisäksi. 

Kristaliina
Puutalobaby

Hurjaa kuultavaa, etenkin kun opettajat/päiväkodeissa työskentelevät ovat juuri niitä, joiden ei soisi olevan kipeinä - juuri siksi, että sieltä se leviää niin moniin koteihin ja työpaikoille ja niin edelleen...

Mutta tuo on niin totta! Joskus tuntuu, että yksinkertaisempaa on tosiaan mennä kipeänä töihin - myös silloin, jos tietää että sijaista ei palkata ja sairastaessa työt vain kertyvät ja kertyvät ja kertyvät. Mutta sen pitäisi kyllä mun mielestä olla työnantajan ihan ykkösintresseissä varmistaa, että kukaan ei tulisi kipeänä töihin!

Kristaliina
Puutalobaby

Kommentit menevät vähän ristiin - mutta iso kiitos vinkeistä! Sipuli ja suolavesisuihke käytössä, samoin supot :) Höyrytystä ei olla vielä kokeiltu ja itse asiassa meillä olisi tuollainen ilmankostutinkin (oli pakko hankkia sellainen raskausaikana, kun mulla oli nenä nii-iii-iiin kuivana öisin), mutta tällä hetkellä se rään määrä on isompi ongelma kuin se tukkoisuus... Eli sitä räkää virtaa ja virtaa ja virtaa ja virtaaaaaa....

minä-tässä-hei
A modo mio

Nenäfrida auttaa!

Kuuris (Ei varmistettu)

Siitä sitten nenäimuroimaan!

Pikaista paranemista Silvalle. :)

Salla & J 8kk (Ei varmistettu)

Nenäfridalla auttaa ihan oikeasti! :)

Liv
Päiväuniaika

No mutta sehän on hyvä että virtaa, virtaa ja virtaa (sitä räkää ;). 

Ihan piti tulla puolustautumaan, että silloin Karoliinalla minä en muuten ollut kipeä (ei kai sitä tukkoisuutta voinu olla huomaamatta? :D), vaan allerginen kissoille ja koiralle! :D Fiksuna likkana jätin allergialääkkeet kotia. 

Tää nyt menee vähän ohi tuon "ole kipeenä kotona" -jutun, mutta olis hauska jos ihmiset ottaisi huomioon tämänkin: lapsellahan saattaa nenä vuotaa ihan vaikkei se olisikaan varsinaisesti kipeä. Esim. meidän tytöllä kun se tekee hampaita. Kaverin poika taas reagoi päiväkotiin menoon niiskuttamalla koko ensimmäisen vuoden. Selvähän se on, ettei toinen kipeä ollut ja pakkohan sinne päiväkotiin oli mennä (vaikka kaveri pitkään luuli lapsensa olevan kipeä, kunnes ne päiväkodista käskivät tuoda terveen lapsen vaan hoitoon, että toiset nyt vaan reagoi uusiin bakteereihin niin). 

Nojoo, paranemisia sinne. Itse vannoin tuon ikäisen kanssa Nenäfridan, sipulin ja märkien pyykkien nimeen (ja tietty sängyn päädyn korotus / tyyny lapsen yläkropan alle jos nukkui vieressä). :)  

Vierailija (Ei varmistettu)

Voi kun se aina olisikin noin yksinkertaista! :D Oon ihan tosi tarkka ku oon kipeenä just siitä etten tartuttais muita. Tietysti se pakollinen kanssakäyminen lähimpien ihmisten kanssa. Mutta sitten vasta ihmisten ilmoille kun ei oo enää kuumetta ja melko varmasti mitään ei enää tartu. Niin siis itse oon tästä tosi tarkka.

Kuitenkin yks hyvä esimerkki siitä miksi tää ei toimi (vaikka haluaisin) on se että yksi kesä sain ihan hirveän flunssan kun olin töissä huoltoasemalla asiakaspalvelijana. Käsittelin siis jatkuvasti ruokaa ja kohtasin koko ajan ihmisiä. Kävin tietysti heti hakemassa saikkua (ajoin autolla kipeänä viereiseen kaupunkiin, se oli hienoa....) ja sitä sain muutamaksi päiväksi ihan hyvin. Olo oli kuitenkin tosi kipeä vielä hoitajan antaman saikun jälkeen ja piti mennä lääkärille. Se oli ihan hirveää rumbaa kun koitin kipeänä päästä samana päivänä lääkäriin, ettei tarvitse mennä töihin levittämään sitä tautia. Loppujen lopuksi päivän taistelun jälkeen pääsin lääkäriin ja siellä mua syytettiin lähinnä saikun kerjäämisestä ja siitä että en oikeesti oo kipeä ja että töihin vaan! Lopun päivää en voinu muuta kun itkeä kun olin niin väsynyt kaikesta ramppaamisesta ja ajatuksesta että pitäisi seistä 8 tuntia seuraavana päivänä ja palvella asiakkaita ilman ääntä ja räkä valuen. Hoitaja oli kyllä todennut mut kipeeks, mutta lääkärin sana painoi enemmän ja pakko oli mennä töihin.

HelloAochi

Mä nyt otin tän tietysti henk. koht. hyökkäyksenä, mut me ei ihan oikeesti oltu enää silloin kipeenä.

HelloAochi

Mut siis joo, pikaista paranemista Silvalle. 

Meidän neuvolassa muuten kiellettiin käyttämästä tuota nenä-friidaa, vahingoittaa kuulemma helposti lapsen nenän limakalvoja.

Dalmi
Arkisokka

En usko että Nenä-Frida on niin tehokas että tekisi mitään hallaa limakalvoille. Kunhan ei kuivana ime. Keittis, keittis, keittis. Eli sitä suolaliuosta sinne nenään kosteuttamaan, sitten vasta imu. 

HelloAochi

Toistan vaan mitä terkkari meille sanoi, itselläni ei ole laitteesta kokemusta.

Ella F.
Siperian Ella

Se kielletty kapistus on sellainen, missä se imuosa menee lapsen sieraimeen ja räkä imetään sellainen pienen pumpun avulla ja se pumppu imeisesti nykäisee vähän turhan tiukasti (mm. joku sellainen vehje kuin pikkuniistäjä tms. nimeltään yms. samanlaiset.) Ehkä siltä terkalta on mennyt härvelien nimet sekaisin? Lastenlääkäri nimenomaan vannotti ostamaan Friidan tai muun "lempeämmän" räänpoistajan. Niitä räkäimureita kun on monenlaisia. 

Dalmi
Arkisokka

Niin sellainen pieni truutta? Alaosa kumia ja pieni tikku tungetaan nenään? Se on tosiaan vähän kummallinen kapistus. Mutta pediatrin mukaan avainsana on tuo kosteutus, kuivana ei imetä millään. Ei sairaalassakkaan, jossa kuitenkin imetään ihan kunnon ilmanpaineella ja pitkillä katetreilla. Tokihan ne kuivat ja flunssan kiusaamat limakalvot kärsii jos sinne mennään sörkkimään millään tosta noin vain. :) Terkat monesti kieltävät kaikki imut, ihan varmuuden vuoksi. Mutta on kai ne räät parempi imasta pois kuin antaa valua keuhkoihin?

Taitaa mennä jo hiukan sivuraiteille keskustelu. :)

Ella F.
Siperian Ella

Ihanaa räkäkeskustelua =)

Joo, Dalmi, niinhän se on, vain märkää nenää voi imutella (ööööögh). 

Kristaliina
Puutalobaby

Kiitos ihanat paranemistoivotuksista ja (hih) ihanasta räkäkeskustelusta :)

Täällä herättiin tänään niin jyränallejääneenkipeenä (Silvan lisäksi nyt myös minä), että voimat ei nyt riitä tämän enempään kirjoittamiseen, Puutalobabylandia siis todennäköisesti Lily-hiljenee sairastamaan täksi sunnuntaiksi, niisk kröh ja palataan!

Kristaliina
Puutalobaby

PS: Uhh karsea tapaus tuo Vierailijan kirjoitus!

Vierailija (Ei varmistettu)

Eipä ole mitään paljon ällöttävämpää kuin istua 10 neliön neukkarissa, jossa yks pärskii ja niistää. Okei, vielä enemmän ärsyttää, kun jotkut kerjää säälipisteitä siitä, että ovat siinä tilassa töissä. Pitäis hymyillä ymmärtäväisesti samaan tyyliin kuin 3 lapsen äidille, joka valittaa huonosti nukuttua yötä (ja se hymy on aitoa).

Siinä menee kokouksen agenda aika sivu suun, kun miettii, että voiko tästä mitenkään selvitä säikähdyksellä. Suomeksi sanottuna: ottaa ihan sikana päähän, että joku kehtaa (tahallaan!) tulla aiheuttamaan mulle huonoa vointia. Joka meidän tapauksessa voi viedä kroonisesti sairaan miehen sairaalaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Nyt on ihan pakko olla tää tylsä ihminen... Jos tartunnasta n.viikon päästä oireet puhkeaa, niin ainakin 2-3 päivää ennen oireiden puhkeamista tauti leviää tehokkaimmin. Eli ei taudit ei katoaisi jos kaikki sairastaisivat kotona (leviäminen vähenisi kyllä). Tärkeintä on huolehtia omasta käsihygieniasta! Ja tuon voi nähdä myös (tavallaan) positiivisesti; pikkulapsen kuuluukin sairastaa kaikenmaailman taudit, jotta vastustuskyky kehittyy. Vaikka kurjaahan se toki on, mutta ei ainoastaan haitallista.

Kristaliina
Puutalobaby

Totta, tauti leviää myös ennen oireiden puhkeamista, mutta erityisesti rään mukana ja myös pidempään kuin yleisesti luullaan - täällä muuten hyvää tietoa: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skl00011

Mutta niin kuin sanoitkin, leviäminen vähenisi. Ja joo, käsihygienian kanssa me ollaankin (keskoslapsisynrdooma) tosi tarkkoja...

Vierailija 11:42: Uhh, voin kuvitella tuon tilanteen. Hitsi pitäis vaan kehittää sellainen pokka, että tuollaisissa tilanteissa voisi nousta ylös ja sanoa kohteliaasti, että "mä olen tosi pahoillani, mutta mun täytyy poistua tästä tilasta, koska en halua sairastua". Itsellänihän ei ole siis koskaa ollut pokkaa tehdä noin, mutta pitäisi vaan olla rohkea ja olla välittämättä, mitä muut jälkikäteen supattaa... Kun tästä taudista selvitään, otan hemmetti vie kyllä tavakseni jatkossa vaan poistua tuollaisista tilanteista!

En malttanutkaan olla pois Lilystä - Silva-kultakin nukahti just pystyasentoon mummin syliin <3 Onneksi pöpöt eivät leviä näin virtuaalisesti :)

Jyviä ja ohdakkeita

Näinhän se on, ettei tauteja voi välttää, jos ihmisten ilmoilla kulkee. Ruokakauppareissullakin ehtii altistua miljoonille pöpöille. Ja moni tauti tosiaan leviää jo ennen kuin itsekään tajuaa olevansa potentiaalinen levittäjä.

Minulla ainakin myös vastustuskyky heikkeni kotivuoden aikana huomattavasti töissä käyvään puolisoon verrattuna. Ehkä tietty määrä ärsykkeitä pitää myös puolustusjärjestelmän valppaana?

Toinen juttu on se, että lapsen myötä tutustuu taas uudestaan kaikenmaailman lastentauteihin ja vatsatautipöpöihin, joiden kanssa aikuistaloudet ei niin paljon painiskele. En ole koskaan sairastanut niin paljon kuin esikoisen ekan tarhavuoden aikana. Yleensä lapsi selvisi taudista kuin taudista noin kahdessa päivässä ja vanhempi kahdessa viikossa... Kuopuksen hoitoon lähtiessä tämä ilmiö ei kuitenkaan toistunut, ilmeisesti itsellä oli taas vastustuskykyä päiväkotipöpöihin.

Tsemppiä sairastuvalle ja paranemista koko perheelle!

Elkku
Elkku-Kelkku

Saatiin nenäfridan käyttöön ihan (ainakin omaan korvaan) järkevän kuuloinen ohjeistus sairaalassa kätilöltä: ei päivittäistä käyttöä (kuten ilmeisesti joskus aikanaan on suositeltu) ettei limakalvot vaurioidu. Mutta, kun on nuha ja lapsi on selvästi räkäinen ja niistämisen tarpeessa niin silloin kostutetaan ja imetään.

Ainakin ennen rintaruokintaa ollaan plunssalasta imuteltu fridalla, kun muuten syömisestä ei tullut muuta kuin pärskimistä. Vanhempien paidanrinnukset toimii kyllä myös usen tehokkaana niistäjänä :D

Paranemis tsempit puutaloon. Toivottavasti selviätte plunssasta nopeammin kuin me. Räkäisyys ja yskä jatkui kolme viikkoa nuhakuumeen jälkeen. Jeah. Vihdoin ollaan ainakin hetkellisesti terveenä.

Vierailija X (Ei varmistettu)

Teen toimistotyötä KiPa:n työehdoilla ja meillä ensimmäinen sairaslomapäivä on palkaton... Jokaisen pitää kohdallaan laskea, onko varaa jäädä pois töistä. Usein on käynyt niin, että oksennustauti tai flunssa käy ihan koko konttorin läpi ja lopulta ne, joilla tauti äityy pahimmaksi, joutuvat luovuttamaan ja jäämään sairaslomalle, joka muodostuu sitten kahta pidemmäksi. Asenne on todellakin sellainen, että jos sairastamaan jäädään, niin prkl sitten koko (menetetyn) rahan edestä. En usko, että tämä järjestely tuo loppujen lopuksi säästöä työnantajalle. Samaa mieltä on lähin esimiehemme, mutta ylempi johto ei ole halunnut luopua palkattomasta sairauspäivästä. Tänä vuonna tulisi kaksi vuotta tässä työpaikassa täyteen ja karenssipäivä poistuisi, mutta olen muutenkin sen verran kyllästynyt siihen, miten asioita lafkassa hoidetaan, että suunnitelmissa on irtisanoutuminen niin pian kuin vain mahdollista.

Keskustelua on ilmeisesti käyty palkattoman sairauspäivän sisällyttämisestä muihinkin työehtosopimuksiin. En suosittelisi!

Ajatukseni varmaan tosiaan aika ihana (siis se, että jos on kipeä niin jää kotiin) mutta todellisuudessa toimii harvoin. Ongelmaksi koituu juuri tuo Vierailija X:n manitsema palkaton päivä tai aiemman vierailijan kommentti siitä, että sitä saikkua ei vaan niin helposti saa. Lisäksi itse olin aikoinani asiakaspalvelijana paikassa jossa ei ollut sijaisia ja jos oli kipeä piti itse työkavereista saada joku töihin. Sairastuin oksennustautiin ja soitin kaikki työkaverit läpi kellekään ei sopinut mennä töihin. Soitin työnantajalle joka käski siinätapauksessa mennä töihin sanoilla, paikka on sinun vastuullasi ja jos et saa sinne ketään niin ... (koin että työpaikkani on uhattuna.) Menin töihin, oksensin aina asiakkaiden välillä jne... Pistin puljun lopulta kiinni 3h ennen normi sulkemisaikaa kun hommasta ei tullut enää mitään (jätin kertomatta pomolle) ... 

Ja nämä tarinat eivät ole ainoita. Lähimmäisistäni moni on "pakotettu" töihin myös kipeänä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kun perheessä on lapsia neljä, kuten meillä, tuntuu, että aina jollakin nenä vuotaa. Varsinkin viime kuukausina täysin terveet päivät ovat olleet kyllä vähissä. Olis kiva tavata ystäväperheitä, mutta niissä sairastetaan samoja tauteja eri tahtiin. Sen takia olen itse "löysännyt" ja niin on moni ystävänikin. Emme välitä, jos jonkun nenä vuotaa, kyläilemme siitä huolimatta. Sitten jos joku oksentaa tai on selvästi kuumeinen, jätämme vierailut väliin. Tai jos tiedän, että olemme lähdössä reissuun viikon päästä tai on jotain muuta sellaista, että olisi syytä olla terveenä.
Parantukaa pian! Oma nuorimmaiseni toipuu parhaillaan. Monen viikon flunssan, korvatulehduksen ja kiukuttelun jälkeen on ihana taas huomata, että ai niin, tuollainen kultapallerohan se olikin. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Täytyy kanssa useamman lapsen äitinä todeta, että menis elämä ihan mahdottomaksi, jos tautien suhteen oltais kauheen tarkkoja. Nuo flunssat vaan kuuluu elämään. Meillä on kaveriperheiden kanssa ihan samat systeemit kun edellisellä kirjoittajalla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Onpa jalo ajatus...
Yhdyn kanssa noihin ylläoleviin kommetteihin että kun on 3 lasta ja huusholli pyöritettävänä niin ei sitä pysty jämään jokaisen nenän vuodon takia kotiin. Ei elämästä tulisi mitään, lapsilla kun nenä vuotaa vähän väliä aina jollain. Enkä mä voisi aina jäädä kotiin töistä joka kerta ku jollain lapsista vuotaa nenä. Sori mut se olisi mahdotonta.

ekoemo (Ei varmistettu) http://ekoemo.wordpress.com

Tärkee aihe! Mua kans sapetti toden teolla kun vikoina viikkoina ennen
äitiyslomaa töissä oli kaks ihmistä heti oksentelua seuraavana päivänä, lisäks pari selvästi kuumeista aivastelijaa tuli korvan viereen selittämään. Aloin jo ihan vainoharhaisesti hengittää toiseen suuntaan ja availla ovia hanskat kädessä.. Ja tietysti heti äitiysloman alettua puhkes flunssa. Aika iisi onneksi, ja suurilta osin varmaan stressin purkautumisesta johtuva. Mutta meillä saa olla 3 ekaa sairaspäivää ihan omalla luvalla palkallisesti, joten ihan ÄLYTÖNTÄ tulla tartuttamaan muita.

Lapsiperheistä mäkin oon huomannut, että useampilapsiset on luovuttaneet - flunssa tulee anyway joten hällä väliä tapaako muita vai ei. Ymmärrän ettei haluta eristäytyä mutta toisille pitäis silti ilmoittaa ajoissa, jotta voivat itse valita haluavatko altistua pöpöille vai ei.

Käsipesulle siis ja toipumista kaikille räkänokille!

hannah79 (Ei varmistettu)

Olen edellisten kanssa samoilla linjoilla. Perusterveillä ihmisillä sairastelu vaan lisää vastustuskykyä ja jokaisesta vuotavasta nenästä ei ole mahdollista pysyä kotiseinien sisällä kuin suunnilleen äitiyslomalla ollessa. Useamman lapsen kanssa ei pääsisi töihin ollenkaan kun kaikki sairastavat vuorotellen. Riskiryhmien (enkä välttämättä tarkoita tavallisia vanhuksia ja lapsia vaan sellaisia joille pienikin infektio voi olla hengenvaarallinen) on valitettavasti tähän sopeuduttava ja eleltävä sen mukaan. Pari-kolme kunnon flunssaa vuodessa on ihan normi ja kuuluu elämään, vaikka pienen kanssa tietysti kurjilta tuntuvatkin. Aika usein ne lapset, joita on joka flunssalta varjeltu ensin kolme vuotta kotona, ovat jatkuvasti kipeinä ekana hoitovuotetaan ja vanhemmat sairastavat kaikki lastentaudit sitten perässä. Itse emme flunssaisina kenenkään kotiin mene kyläilemään tai vieraita kutsu vuotavista nenistä kertomatta, mutta tuntuu sitä sosiaalista elämää riittävän tästä huolimatta.

Pikaista paranemista Puutaloon!

Miitu (Ei varmistettu)

Voi tuo pienen sairastaminen on kyllä kurjaa :( Meillä oli kans kamala räkis viime kesänä, ku ikää korjatusti oli noin vuosi. Viikon tukkoisuuden ja yskimisen jälkeen alettiin kyllä olla molemmat ihan poikki (isä toki oli mukana auttamassa, mutta kipeänä ei tahdo muut kelvata ku äiti). Sen jälkeen meillä on ollu vaan pari ihan pientä räkistä, joten tosi vähällä ollaan päästy. Tosin epäilen, ettei meille enää tämän lapsen kanssa niin kammottavaa (tai samalla lailla kammottavaa) räkistä tuukaa, ku pieni kasvaa koko ajan ja osaa myös koko ajan auttaa enemmän itteään.

Tuo on kyllä jännä, miten tilanteet muuttuu. Keskostraumoistakin (terveen lapsen kanssa) on alkanu päästä eroon, tai no rehellisyyden nimissä reaktiot on nykyään lievempiä. Kyllä ne köhinät ympäriltään edelleen huomaa helposti, mutta ei nyt niin lujaa ala jalat vipattaa alla "äkkiä karkuun!". Toisaalta omaan lievään tukkoisuuteen ei kiinnitä enää juurikaan huomiota, ku vielä vuosi sitten se sai aikaan entistä neuroottisemman käsien pesun ja pohdinnat, miten hoitaa lasta tartuttamatta. Ehdoin tahdoin en halua meille tauteja (ts. vielä en oo valmis superräkäisten kanssa kyläilemään), mutta yleisesti asenne alkaa olla lähempänä sitä "tulee, jos on tullakseen".

MUTTA. Kyllä niitä ehtii tulla sen ensimmäisen ikävuodenki jälkeen - siihen asti suojelisin mahdollisuuksien rajoissa kaikkia pikkulapsia (en taida osata olla aikuisia kohtaan niin armollinen, vaikka se toki loogista olisi). Nenä valuen ja yskien EI tarvi mennä lepertelemään ja lääppimään puoli vuotiaalle lapselle, vaikka kuinka söpö olis. Enkä nytkään välittäisi kuunnella, kun viereiseen keinuun vauhtia antava äiti selostaa nenä valuen puhelimeen "Siis tää on ihan kamala tauti! Meilläki on yskitty ja niistetty koko ajan viimeiset kaks viikkoa.", tai estellä lasten välistä tutustumista, ku yks on tuonu jumppaan oman kovasti yskivän ja selvästi väsyneen lapsen (voi lapsi parka).

Vierailija (Ei varmistettu)

Samaa mieltä, jääkää tautipesät kotia potemaan!

Vaikka eihän se niin mene, että ihmiset tajuaisivat jäädä kotia sairastamaan. Kuinkakohan moni astmaatikko ja diabeetikko säästyisi sairaalahoidolta jos ihmiset pesisivät edes vähän huolellisemmin kätensä eivätkä yskisi ja aivastelisi muita kohti? Erään tuttavaperheen lapsi on joka ikisen sairauden iskiessä sairaalahoidossa, koska hankala diabetes. Miettikää ihmiset edes vähän muitakin kuin omaa napaa, jookos?

Vierailija (Ei varmistettu)

"Olen edellisten kanssa samoilla linjoilla. Perusterveillä ihmisillä sairastelu vaan lisää vastustuskykyä ja jokaisesta vuotavasta nenästä ei ole mahdollista pysyä kotiseinien sisällä kuin suunnilleen äitiyslomalla ollessa. Useamman lapsen kanssa ei pääsisi töihin ollenkaan kun kaikki sairastavat vuorotellen. Riskiryhmien (enkä välttämättä tarkoita tavallisia vanhuksia ja lapsia vaan sellaisia joille pienikin infektio voi olla hengenvaarallinen) on valitettavasti tähän sopeuduttava ja eleltävä sen mukaan."

Miksi riskiryhmien pitäisi sopeutua siihen, että muut saavat olla lähmäkäsiä ja tartuttaa tauteja miten lystää? Toivottavasti itsellesi puhkeaa joku hankala perussairaus, niin ehkä vähän opit empatiaa siinä samalla. Ja ihan tiedoksi vaan, sairaalahoito ei ole halpaa ja maksetaan myös sinun verorahoistasi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jääkööt riskiläiset kotiin, niitä on vähemmän. Kärjistetysti.
Mutta onhan se niin, että se kenellä se ongelma on joutuu sopeutumaan valtaväestön joukkoon.

Vierailija (Ei varmistettu)

Suomessa on noin 500 000 diabeetikkoa. Astmaa löytyy aikuisväestöstä kuudelta prosentilta. Nivelreumaakin sairastaa noin 35 000 aikuista. Pelkästään nämä perussairaudet kuormittavat terveydenhuoltoa ihan käsittämättömän paljon ilman mitään hoitotasapainoa pilaavia tartuntatautejakin. Ja jos kaikki perussairaat jäisivät kotiin niin kyllä työvoimapula iskisi aika vauhdilla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vierailija 22.45 "hienosti" kärjisti tekstiäni. En kuitenkaan puhunut siinä mitään heikosta käsihygieniasta tai tartuttamisesta "miten lystää". Kaikki eivät kuitenkaan voi jäädä kotiin vain siksi, että vähemmistöä on siunattu heikolla vastustuskyvyllä tai ikävillä perussairauksilla. Jos luet oman tekstisi niin siitä on empatia kaukana: "toivottavasti sinulle puhkeaa joku hankala perussairaus...". Tiedän että sairaalahoito ei ole halpaa, enkä ole valittanut sen kustannuksista tai veroeurojeni kohtalosta.
Puhuin vuotavista nenistä, en siitä että kuumeinen, akuutista hengitystieinfektiosta kärsivä lapsi vietäisiin hoitoon. Jos lapsi jaksaa leikkiä ja touhuta normaalisti eikä lämpöä ole, perusteltua syytä vanhemman jäädä kotiin ei ole, vaikka tuo flunssa sitten eteenpäin tarttuisikin (ja tarttuukin jo ennenkuin nenä edes vuotaa). Pienempien lasten suojaaminen tartunnoilta on vanhempien tehtävä: ei pienimpiä isoihin hoitoryhmiin, mukaan kauppakeskuksiin tai muihin massatilaisuuksiin.

perusterve (Ei varmistettu)

Tervehtymistö teille Kristaliina!
Mäkin olen kyllä myös sitä mieltä, että pikkunuhassa on ihan älytöntä jäädä kotiin. Kyllä ne pöpöt liikkuvat kuitenkin: suurin osa perusflunssista taitaa tarttua jo ennen oireiden alkamista.
Meillä on lapsi ollut räkäinen ja limainen ja yskäinen koko talven. Milloin on tullut hampaita, milloin ihan vaan nuhaa, milloin taustalla on ollut korvatulehdus, milloin on ollut oikeasti tosi kipeä (eli tiedän kyllä miltä se vauvan kanssa sairastaminen tuntuu...), mutta jos joka yskäisystä oltain jääty kotiin, ei oltais ihan oikeasti KOKO talvena käyty MISSÄÄN. Se jos joku on epäterveellistä. Tietysti kun ollaan oltu oikeasti kuumeisia tai norossa ollaan oltu kotona suositusten mukaiset ajat. Perusflunssat vaan kuuluvat lapsen ja aikuisen elämään, no can do.
Jos on vakavaia perussairauksia, se on tosi ikävjää (meilläkin perheessä yksi aikuinen jolla näin), mutta ehkä sittenvaan pitää rajoittaa itse ulkona liikkumista flunssa-aaltojen aikana? Ja huolehtia tarkkaan käsihygieniasta koko perheen?

Tsemppiä nuhalandiaan. :)

Sensei
Puuhevonen

Ja yllättävän vähän ihmisillä on tietoa siitä, kauanko pöpö tarttuu vielä senkin jälkeen kun tauti on "selätetty". Ystäväni oli sairaalassa harjoittelussa ja sai sieltä noron. Siellä ehdoton ohje oli että "Noro tarttuu vielä 2 päivää viimeisten oireiden jälkeen".

Itse en ainakaan tuota tiennyt, olen aina ajatellut että se 1 huilimispäivä sen järkyttävän okso/paskoruljanssin jälkeen riittää (ja se mahahan on monesti vähän pitempäänkin löysällä sen jälkeen, mutta ei sitä ole enää minään tautina ajatellut). Ja näin on minua myös työterveys ohjeistanut, totuus on siis toinen. Ihmekään että leviää kuin kulovalkea.

Dalmi
Arkisokka

Tästä on kyllä kehkeytynyt melkoinen juupas-eipäs-keskustelu.. :D

Pakko sohaista muurahaispesää ja ihmetellä, miten monen mielestä on normaalia että lapset nyt on aina vähän räkäsiä. Ei kai nyt kenenkään kuulu olla koko ajan talikynttilät nokan alla? O.o Vai onko se just sitä kun ei parannella tauteja rauhassa kotona pois?

hannah79 (Ei varmistettu)

Mä en kuulu niihin, joiden mielestä lasten kuuluu jatkuvasti olla vähän räkäisiä. Meillä normi on ollut se 2-3 tautia vuodessa. Mutta jos tuota Kristankin tarjoilemaa terveyskirjaston linkkiä katsoo niin ilmeisesti normi on paljon enemmän:
"Lasten sairastelun syynä on runsas tartuntojen määrä ja oman puolustusjärjestelmän kehittymättömyys. Pieni lapsi ei ole ennättänyt hankkia vastustuskykyä kymmeniä eri viruksia vastaan ja niin tartunta johtaa herkästi oireiden kehittymiseen. Kouluikään mennessä vastustuskykyä on jo ilmaantunut niin, että "jokainen pöpö" ei enää oireita aiheuta. Tutkimusten mukaan suomalainen alle 3-vuotias lapsi sairastaa vuodessa keskimäärin vajaa kymmenen hengitystieinfektiota. Kun jokainen niistä kestää 1–2 viikkoa, kertyy oireilua vuodessa noin kolme kuukautta. Kun virusinfektiot vielä keskittyvät syksyyn ja talveen, on seurauksena usein jatkuva nuha ja yskä. Kun yhdestä taudista päästään, niin seuraava on jo alkamassa. Valtaosa sellaisistakin lapsista, jotka sairastavat usein flunssia, on siis "normaaleja" eikä lisäselvityksiä tarvita."
Vastustuskykyarpajaisissa toisilla on käynyt parempi tuuri kuin toisilla, lisäksi vaikuttaa ympäristö (imetys, altistuminen taudinaiheuttajille (liiallinen/sopiva siedätys/ylihygienia), vastustuskyvyn vahvistaminen probiootein ja vitamiinein, ruokavalio...). Flunssavirukset kuitenkin muuntuvat sellaisella vauhdilla, että yhden taudin sairastaminen ei seuraavalta välttämättä pelasta. Omaan kotiin linnoittauminen on turvallista niin kauan kuin sitä jaksaa, mutta seurauksena vastustuskyky jää sitten kehittymättä ja sairastuminen lienee edessä ennemmin tai myöhemmin.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.