...ja joka ikinen yö

Puutalobaby

Eilinen päikkärikeskustelu soljahti kuin itsekseen yökkärikeskusteluksi (okei en nyt siis tarkoita yöpaitaa, mutta en malttanut olla käyttämättä tuota ontuvaa sanaleikkiä) ja mm. Äippä83 kysyi neuvoja siihen, miten vauvan saisi nukkumaan paremmin koko yön.

Tshihi, tämä bloggauksen aloitus kuulostaa ihan niin kuin tässä olisi joku asiantuntijan vastaus tulossa - ei siis tosiaankaan ole :D Sori!

Mutta voisin ehkä kertoa, miten yöt meillä nykyisin nukutaan...

*******

Meillä noudatetaan edelleen sitä samaa, tuttua nukkumaanmenorutiinia, josta olen tainnut kirjoittaa aiemminkin - muistaakseni jossain keskustelussa tai Facebookissa.

Eli "iltakitinöiltä" (nykyään kahdeksan aikoihin) isi menee vauvan kanssa kylppäriin vaipanvaihto- ja yökkärinlaittohommiin, ja sillä aikaa minä sammuttelen yläkerrasta valot ja kömmin jo valmiiksi sänkyyn.

Joel tuo nukkumavalmiin vauvan suu ojossa minulle rinnalle, ja teen "illan viimeisen imetyksen" siinä sängyllämme. Niin, ja muita syöttöjä en tavallisesti tee makuuhuoneen sängyllä; ainoastaan tämän viimeisen, josta ikään kuin olisi tarkoitus tunnistaa, että nyt nukkumaanmenoaika.

Ihan vastasyntyneenä Silva usein nukahti rinnalle, mutta nykyisin ei enää. Kun nostan sen pystyyn röyhtäisemään, sen usein vielä naureskelee ja pöristelee. Laitan sen kuitenkin pienten iltajutteluiden jälkeen omalle nukkumapaikalleen meidän väliin, tyynyjen kohdalle. Tutti suuhun, tiikeri-unirätti käteen ja neulottu viltti peitoksi. Itse jään myös makaamaan siihen viereen, Joel usein toiselle puolelle. Tätä kylläkin vähän vaihdellaan: joskus minä jään yksin, joskus Joel jää yksin - että Silva ei liikaa tottuisi siihen, että molempien vanhempien pitää olla aina paikalla.

No, vähän aikaa Silva siinä tietysti vielä pöristelee tai esittelee muita oppimiaan taitoja. Viime aikoina makuulla on treenattu sormien koordinaatiota (pihtiote tulossa?) ja tutin ottamista pois suusta ja laittamista takaisin. Mutta me vain maataan siinä hiljaa vierellä ja katsellaan Silvaa, ja vähitellen pöristelyt rauhoittuvat - noin kymmenessä minuutissa tavallisesti, maksimissaan ehkä puolessa tunnissa.

Ennen jäimme itse vauvan viereen nukkumaan saman tien, mutta nykyisin olemme vielä nousseet iltapalalle ja katsomaan yhden jakson Breaking Badia. Itkuhälytin jää yläkertaan Silvan kanssa, mutta tavallisimmin se ei hälytä kertaakaan.

Yöllä syöttöjä on parhaassa tapauksessa vain yksi, noin kahden-kolmen aikoihin. (niin kuin viime yönä, jee!) Pahimmillaan niitä on ehkä kolme tai neljä. Välillä on myös vähän levottomuutta, mutta se tavallisesti rauhoittuu nopeasti, kun vähän silittelemme. Muutamat kerrat olen myös napannut vauvan tiiviimmin omaan kainalooni, jotta se rauhoittuisi.

Ja aamulla isin herätyskello soi kuudelta. Me Silvan kanssa yritetään nukkua vielä noin seitsemään - kahdeksaan.

*******

Joo totta kai olen nykyisin rutkasti väsyneempi kuin ennen vauvaa. Mutta jotenkin tuntuu, että se ei haittaa - eihän mun päivisin tarvitse niin älyn jättiläisenä toimiakaan, ihan sama olla näin vähän sumussa :) Ja viikonloppuisin tosiaan otan vähän univelkoja takaisin nukkumalla korvatulppaunta aamupäivisin.

Ai niin, ja koska se isi nukkuu univelkojaan...? Ööh, en tiedä. Töissä? :D

Kommentit

Perhe Koossa

Meillä toimitaan muuten samoin 4,5 kk vanhan tytön kanssa, mutta viimeisen pimeässä tapahtuneen syötön jälkeen laitan hereillä / unen rajamailla olevan tytön omaan pinnasänkyynsä. Meillä on kamerallinen itkuhälytin (oli Cittarissa alessa saman hintainen kuin tavallinen), jonka kautta seuraamme alakerrasta tytön nukahtamista. Jos hän änisee, menen ottamaan syliin, suukottelen, paijaan ja lasken takaisin sänkyynsä. Sinne hän sitten nukahtaa.

Meillä ei perhepeti toimi yhtään. Kukaan meistä ei saa nukuttua. Tyttö herää kun käännämme kylkeä, minä en saa vaihdeltua asentoa tarpeeksi ja olen totaalijumissa ja mies pelkää huitaisevansa tai kääntyvänsä päälle. Harmi sinänsä, koska haluaisin kyllä nukkua koko perhe samassa pedissä ja pitää pientä tuhísevaa murua lähellä koko yön.

zubi (Ei varmistettu)

Teillä on kyllä hienosti nukkuva vauva! Uskoisin, että jaksaisin itse tosikin hyvin tuollaisella herätystahdilla. Meillä on sama nukkumaanmenoaika, sama heräämisaika ja about sama rutiini iltahommien suhteen (paitsi että poju nukahtaa omaan sänkyynsä illalla), MUTTA yön aikana herra herää 7-10 kertaa. Ihan sama otanko viereen nukkumaan vai nukkuuko omassa sängyssään. Pää alkaa olla NIIN puuroa tällä mammalla. Toki maitoallergiaepäilyt yms. vaikuttavat uniin ja toivonkin, että kun saataisiin tilanne siltä puolelta selväksi, niin yöt rauhottuisivat ja/tai voisimme kokeilla jotain unikoulumenetelmiä.

Perhe Koossa

Niin, ja meilläkin herätään yleens 1-2 kertaa yöllä ja yöuniaika on 20-08. Viime yönä herättiin kyllä neljä tai viisi kertaa (uninen äiskä ei pysynyt laskuissa) ilmavaivojen takia. Mitä lie olen taas syönyt (täysimetyksellä mennään)...

Äippä83 (Ei varmistettu)

Vautsi! Lisää aiheesta.

Kiitos Kristaliina.

p.s sun kirjotukset piristää aina mun ja varmasti monen monen muun päiviä

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä saatiin pikku-jätkälle (nyt 3,5 kk) luotua jonkinlainen rytmi jo herran ollessa reilun kuukauden ikäinen. Aikataulut on vähän vaihdelleet, mutta nyt on pari viikkoa menty iltojen kanssa niin, että siinä klo 19.30-20 alkaa herra näyttää väsymisen merkkejä (silmien hieromista, pientä vikinää) ja siitä sitten siirrytään vaipan vaihtoon ja yökkärin pukemiseen. Iltamaidon poika juo pullosta, vaikka imetänkin edelleen, mutta olen nyt jo monta viikkoa pumpannut ekstramaitoa jääkaappiin. Näin isi voi hoitaa koko nukkumaanmenorutiinin ja viettää pojan kanssa aikaa illalla, kun muuten niin vähän ehtii poitsun seurassa olla :(

Kun maito on juotu ja annettu kunnon röyhtäisy, niin pikku herra viedään pinnasänkyyn, tutti suuhun, makkariin hämärä valaistus ja itkuhälytin päälle. Pienen hetken poitsu siellä pyörii ja saattaa vähän kitistä (jos enemmän itkee, niin sitten rauhoitellaan ja otetaan hetkeksi syliin), mutta nukahtaa kyllä pian. Äidillä ja isillä on sitten illalla vielä pari tuntia omaa aikaa! :)
Tämä homma tuntuu toimivan superhyvin, koska jätkä herää sitten vasta aamulla 5-6 aikaan syömään. Sen jälkeen nukutaan vierekkäin vielä reilu tunti, sitten taas vähän syödään ja höpistään, mutta saatetaan vieläkin nukahtaa uudelleen ja aamutoimille noustaan vasta klo 9-10 aikaan! Taivaallisen ihanaa! :) Sopivan rytmin löytyminen helpottaa kyllä elämää aivan mielettömästi ja tästä rytmistä varsinkin äiti pitää kynsin ja hampain kiinni (päivisin on myös oma rytminsä, mutta ei siitä tällä kertaa)! :)
Niin ja kiitos ihanasta blogista! :)

S-S

Siirryn tänne "yöuniosastolle" nyt höpinöineni, jotta puhutaan edes jokseenkin otsikon aiheesta :)

Täällä meillä on pohdittu, pähkitty ja fiilistelty tätä uniasiaa (sekä päivä- että yösellaista) nyt siinä määrin, että ehkä uskallan vetää siitä seuraavanlaisen synteesin; vauvamme ei ole "yöunikypsä" ennen klo iltakymmentä. Eilisilta jälleen kerran vahvisti, että nykyisellä päiväunirytmillä ei yöunet vielä silloin kahdeksan aikoihin yksinkertaisesti maistu. Silloin kyllä nukuttaa, mutta unta riittää vain noin vartin syliunosiin, joiden jälkeen pitää vielä pari tuntia seurustella. Varmaan tämän asian saisi muutettua viilaamalla päikkärirytmiä, mutta tuntuu etten uskaltaisi oikein nyt koskea siihen, kun hatarahko sellainen on vihdoin saavutettu. Lisäksi tämä oma aika päivällä on kieltämättä ihanaa. 

Haluaisinkin näin urpomutsina vielä kysyä teiltä fiksummilta, että onko sillä mielestänne/tutkitusti väliä jos lapsen yöunet ovat suunnilleen samassa tahdissa vanhempien kanssa ja "lisäunentarve" hoituu päikkäreillä? 

Tietty tällä tavalla me vanhemmat emme saa sitä kahdenkeskistä ilta-aikaa, joka kieltämättä sekin kuulostaa luksukselta. 

Nukutus näyttäisi todella olevan vauvallemme mieluisinta syliin, siihen nukahdetaan useimmiten iltaisin vain pienen kränäämisen jälkeen - etenkin kun tajusimme pehmoisesti "kapaloida" hänet nukahtamisen ajaksi. Päikkäreille riittää väsyläisen ulkovaatteisiin pukeminen ja vaunuihin nostaminen; nukutus on melkolailla siinä. Ehkä meillä siis tosiaan asustaa vauva, joka kaipaa "turvan" ympärilleen nukahtamisen ajaksi, oli se sitten ukovaatteiden ja vaunujen tai vanhempien syliin muodossa.

Suvi_k (Ei varmistettu)

Meillä on lähestulkoon samanlainen kaava kuin Puutalossa. Yöunille tosin mennään vasta klo 22 maissa (pikaiset iltapäikkärit vielä klo 19 aikaan). Poitsu nukahtaa syöttöön ja nukkuu meidän sängyssä kunnes tullaan itse nukkumaan. Perhepeti olis ihana, mutta meillä on 120cm sänky ja lähes 120kg mies ;D  Isi kun lähtee töihin ni poitsu nukkuu minun vieressä loppuaamun. Aamuisin heräillään sitten 9.30-10.30. Eli 12 tuntia unta menee kahdella syönnillä: klo 3-4 ja klo 7. 

Viime päivinä tuo nukutus on mennyt ihan hulinahommiksi, joten olemme itsekin mennyt vauvan kanssa nukkumaan, olkoot uni sitten tärkeämpää kuin yhteinen ilta-aika. Viime yönä pikkumies heräsi kolmesti kiljuvaan itkuun ennen kello kahta...syy tuntematon. 

Näillä unihommilla olen itse pysynyt suht pirtsakkana henkisesti sekä fyysisesti! Alusta asti olen antanut työssäkäyvän isin nukkua (mikäli pystyy) ja hoidan itse aina nuo yöheräilyt. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuota, saattaapi olla tyhmä kysymys..mutta te jotka nukutatte vauvan ilman tissiä illalla, niin mistä tiedätte että vauva on saanut tarpeeksi maitoa? Tai kauan yleensä illan viimeinen syöttö teillä kestää?

Meillä kun vauva 3kk nukutetaan juuri perhepetiin syöttämällä siellä sängyssä, ja tähän mennessä se on nukahtanut tissille. Joskus olen yrittänyt irroittaa vauvaa kun sen silmät menee kiinni, ettei siihen nukahtaisi, mutta sen huulet ovat tiiviisti maitobaarissa yhä kiinni ja saattaa syödä vielä useamman hetken ns. unissaan. Vauva on lopulta itse irroittanut huulensa kun on saanut tarpeeksi ja tässä vaiheessa on ollut hyvin unessa.

Aiemmin ajattelin, että metodi on ok, kun vauva saattoi nukkua hyvin ilta kasista/ysistä aamu kolmeen..nyt rytmi on mennyt hieman sekaisin 3kk tiheämmän imun syystä..eli jos yritän jatkossa muuttaa tätä, niin siksi vinkkejä kyselen :)

Liv
Päiväuniaika

"Meillä kun vauva 3kk nukutetaan juuri perhepetiin syöttämällä siellä sängyssä, ja tähän mennessä se on nukahtanut tissille. Joskus olen yrittänyt irroittaa vauvaa kun sen silmät menee kiinni, ettei siihen nukahtaisi, mutta sen huulet ovat tiiviisti maitobaarissa yhä kiinni ja saattaa syödä vielä useamman hetken ns. unissaan. Vauva on lopulta itse irroittanut huulensa kun on saanut tarpeeksi ja tässä vaiheessa on ollut hyvin unessa."
- Mulla on se käsitys, että vauva on saanut tarpeeksi maitoa, kun imeminen rupee vähenee. Monestihan lapsilla on imemisentarvetta (varsinkin unissaan), mutta ei se varsinaisesti enää syö silloin. :) Ja kyllähän tuo sitten herää syömään, jos ja kun ei tarpeeksi ole saanut. Ei auta kuin kokeilla ja luottaa itteensä, sinähän sen vauvan parhaiten tunnet ;)!
Minä siirsin tyttären sänkyyn juuri ennen nukahtamista aina. Ja tutti suuhun (kun tytöllä oli muutenkin kova imemisen tarve). Tuttia en tietty suosittele, jos sitä ei tosiaan tarvii, mutta meillä oltais oltu 24/7 kiinni tississä ilman tuttia ja puklailtiin ihan älyttömästi (tietty, toinen oli jo täynnä ja vaan tissiä sai, kunnes edes hoksasin koko tuttihässäkkää).

Meillä kehittyi jonkun näköinen rytmi jo kuukauden iässä, 2,5 kuisena tuo nukkui 8h yhteen menoon ennen ekoja syöttöjä (sitä ennen mentiin n. 2,5-3h sykleissä). Tuolta asti myös illat on hoitunut aina saman kaavan mukaan: puoli yhdeksältä nukkumaan ja kuudelta ylös (minä oon aamuihmisiä). 
Kun ruvettiin antaa iltapuuroa, myös nukkumaanmeno aikaistui hieman: puuro tehtiin puoli kasin maissa ja kahdeksalta oltiin sängyssä. Puuron jälkeen pestiin hampaat (ei niitä ollut, kunhan imeskeli märkää hammasharjaa) ja vaihdettiin vaippa ja siitä unille. Aamuherääminen venähti kuudesta 7-8 väliin. Meillä on vieläkin sama rytmi (ihan oikealla hampaiden harjauksella tosin ;), ja tyttö on nyt 1,5v. 
Välillä on tietenkin yritetty muuttaa hieman rytmiä, johon en ole antanut periksi. Neuvolassa puhuttiin, että vauvan rytminmuutos kestää yleensä 1,5-2 viikkoa ja sitte palaa takas ja ajattelin että on helpompaa tapella ne illat kuin vetää rytmi sekaisin. :) Ja olikin, tappelua ei ollut kuin kahtena tai kolmena iltana (tassuttelu<3). 

Vierailija (Ei varmistettu)

En tiedä onko tähän asti kommentoineiden eka lapsi enimmäkseen vasta vauva, mutta sellainen mielikuva jäi. +- puolivuotiaille on käsittääkseni aika tavallista nukkua sillä 1-2 syötöllä yöunet. Häränpyllyä alkaa rytmi usein heittää kun lapsi oppii liikkumaan kunnolla: unissaankin pitäisi kontata tai nousta seisomaan, hetken unissaan touhuttuaan vauva herää ja onkin sitten yllättävän virkkuna. Itse sorruin noissa tilanteissa tainnuttamaan konttaajan tissillä ja kierre oli valmis: lapsi heräsi 5-10 kertaa yössä ja tainnutettiin aina maidolla. Sen seurauksena taas ei maistuneet päivällä kiinteä ruoka, kun suuri osa ravinnontarpeesta täytettiin yöllä. Ja kun yöunet oli rikkonaiset, päiväunet maistui tosi hyvin ja iltanukkuminen venyi aina 22-23 ja aamu alkoi 6-7. Töihin palattuni en vaan jaksanut enää noita yöimetyksiä, joten lopetin imettämisen kokonaan lasten ollessa 1v. Vielä 3- ja 5-vuotiainakin lapseni nukkuivat max 9 tunnin yöunet, mutta molemmat nukkuivat edelleen 1-3h päiväunia. Ilman omaa aikaa iltaisin on oltu jo aika monta vuotta eikä omaa aikaa päivisinkään ole, koska olen palannut työelämään. Viikonloppuisin vedän päiväunet lasten kanssa kuitatakseni viikolla kertynyttä univelkaa (sitä omaa aikaa kun tulee varastettua iltoihin aina puoleen yöhön...). Jos nyt voisin valita uudelleen, olisin paljon tiukempi yöimetysten suhteen ja pitäisin tiukan unikoulun puolivuotiaalle ja tarvittaessa aina uudelleen lapsen lähdettyä liikkeelle.

iity-
Puolivahingossa

 Meillä nukutaan vieläkin ne 8-9 tunnin unet putkeen ja nukuttamisen käyttöönoton jälkeen aina samaan aikaan. Tais vauva periä äitin geenit :D
Ja että nukkuis, on illalla kaks tuntia ennen nukkumaanmenoa jatkuvaa tankkausta.

Eli 22:00 - 7:00 on unta, sitten syöttö+vaippa ja ekat 3-4 tunnin päikkärit heti perään. 

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Meillä pikkuneiti nukkui vieressä n.5kk asti, kunnes tila alkoi loppua. Sitten opetettiin tassuttelu-periaatteella omaan sänkyyn. Se ei meinannut oikein tehota (ei ehkä osattu oikein), joten "huudatettiin" tyttöä, ja se oppi kolmessa illassa nukahtamaan itsestään. Ja 1-2 yösyöttöä. Tytön ollessa puolen vuoden ikäinen, alkoi tämän äidin energiat yösyöttöihin loppua. Niinpä lopetin ne, raa-asti. Olen kuullut monesta lähteestä, että jos puolenvuoden ikäinen lapsi syö päivällä 4 kiinteää ateriaa, ei yömaitoja tarvitse (muutakuin henkisellä puolella). Ei siihen hirveän montaa päivää mennyt, kun neiti alkoi nukkua yöt kokonaisuudessaan.

Nykyisin siis iltarutiinien jälkeen vain viedään tyttö (10kk) sänkyyn n.klo21, jää samantien nukkumaan ilman hyssyttelyjä, odotteluja tai itkuhälyttimiä. Herää aamulla n.klo6 (ennen kellon kääntöä nukkui 7 asti, miten sen saa takaisin??) Jos saisin myös itseni ajoissa nukkumaan, ei olisi univelkaa... Äidin unikoulu paikallaan tässä osoitteessa :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei kai noihin yöuniin oo mitään taikatemppuja, rytmit edesauttaa toki säännöllisempää yöuntakin, mutta.. kun on niin miljoona asiaa mitkä sitä lapsen unta voi häiritä: tutin kaipuu, äidin kaipuu, jano, liian pimeää, liian valoisaa, kuorsaava isi jne..

esikoisen kohdalla huomasin että tuttipullosta luopuminen 9kk iässä rauhoitti öitä, ja tutista luopuminen vielä enemmän 1v iässä. Mutta sitten tuli uudet jutut mitkä valvotti, ja sitä jatkuikin sitten siihen asti kunnes pikkusisko syntyi, eli n. 4-vuotiaaksi asti.

Menee miten menee. Ja kestettävä on. Joskus helpottaa kuitenkin. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin ja joku vierailija kysyi että voiko lapsen "lisäunentarpeen" hoitaa päikkäreillä, niin ei voi.

Päikkärit ei korvaa koskaan riittävän pitkiä yöunia. Ei lapsen, eikä aikuisen.

Kristaliina
Puutalobaby

Kiitos kommenteista, toivottavasti erilaisista kokemuksista on jotain hyötyä niille, jotka näitä nukkuma-asioita omalta osaltaa pähkäilevät... Niinhän se taitaa olla, että aika erilaisia nämä vauvat, tässäkin asiassa :)

Vierailija (12.47) mietti, että ovatkohan siihenastisten kommentoijien vauvat vielä ihan pieniä vauveleita. (alle puoli vuotta tms) Niin taisikin  ehkä olla - mutta itse asiassa Silvahan on kyllä jo 7,5 kk. Mutta ei ole lähtenyt vielä liikkeelle. Eli voi olla, että enemmin kuin uskallan edes kuvitella, olenkin täällä huutelemassa, että onko kenelläkään unikouluvinkkejä :D
(koputan puuta, toivotaan että pysyttäisiin tässä nukkumatilassa)

Tähän osoitteeseen itse asiassa tosi mielellään otettaisiin tuo S-S:n kertoma nukkumaanmenoaika kymmeneltä. Silloin Joelillakin olisi vähän enemmän aikaa vauvan kanssa arki-iltaisin - ja vastaavasti myös mielellään nukuttaisiin pidempään. Tuosta "lisäunitarpeesta" - joo en tiedä :) ...mutta siinä eilisessä keskustelussahan Sara-täti referoi sitä lääkärilehden artikkelia ja siinä oli ollut niin, että 8 kk ikäisellä max. 30 % unesta olisi hyvä olla päiväsaikaan. Ehkä siitä voisi laskea, onko oma päikkäri/yökkäri -suhde sopiva... Meillä päivällä nukutaan yhteensä n. 4 tuntia ja yöllä 10-11 tuntia. Vähän ehkä liian "päiväpainotteisesti" siis tuon prosenttiluvun mukaan, mutta ei se ehkä niin tarkkaa ole :)

Pääasiahan näissä on varmasti se, että sekä vauva että vanhemmat saavat riittävästi unta ollakseen hyvinvoivia :)

HelloAochi

Kain on todellakin lähtenyt liikkeelle ja nukkuu edelleen 19.00-6.00 yöunet, heräten vqin kerran yössä syömään aamuneljän maissa :)

Kristaliina
Puutalobaby

Ooh, toivottavasti meilläkin menisi noin! Nukkuuko Kain vieressä vai omassa sängyssä?

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Heips, kommentoin nyt tännekin vähän isompien lasten äitinä. Vierailija kyseli siitä, miten tietää, onko vauva saanut tarpeeksi maitoa? Minulle neuvolassa sanottiin aikoinaan, että lapsi syö viiden ensimmäisen minuutin aikana 90% ruokatarpeestaan. Tämä varmastikin vaihtelee imettäjien mukaan, mutta kavereiden kesken ollaan tultu tulokseen, että yli 20 min tissillä menee imutarpeen tyydyttämiseen. Ja siihen minulle todettiin tokan lapsen kanssa synnärillä, että anna hyvä äiti lapsellesi tutti, niin loppuu  se roikkuminen. Eli tällä perusteella minä suosittelen tuttia imutarpeiselle lapselle. Ymmärtääkseni nykyisin vieroitus tutista suositellaan johonkin 8-9 kk ikään? En enää musita tarkkaan, kun nuorimmaiseni on jo 5 v.

Itse olin erittäin kiitollinen perhekahvilassa muutamalle kymmenlapsisen perheen äidille, jotka aina katsoivat meitä vasta-alkajia ymmärtävästi ja kertoivat sitten, miten selviävät arjestaan. Sieltä sain hyviä vinkkejä ja rohkeutta tehdä omaa elämää helpottavia ratkaisuja. Silti olin yhden korvatulehduskierteen jälkeen burnout nuorimmaiseni ollessa 9 kuukauden ikäinen ja lähdinkin osa-aikaisesti töihin tämän jälkeen, että pääsin takaisin tolpilleni. Kuinka helppoa onkaan teinien kanssa oleminen tuohon taaperoiden kotiäitiyteen verrattuna!

S-S

Mä unohdin sujuvasti tosta omasta aiemmasta vuodatuksestani aamuheräämisajan - se on siis klo 8-9. Yhtäjaksoista unta (paria yösyöttöä lukuunottamatta, luonnollisesti...) tulee siis se 10-11 tuntia. Ja kun joku kyseli, niin tosiaan ainakin meillä on vielä aika pienestä vesselistä kyse, ikää himpun vajaa 4,5kk.

Nyt kun näitä kokemuksia on täällä lukenut, alkaa pikkuhiljaa valkenemaan että yksilöitähän ne vauvat ovat, kuten me aikuisetkin. Niinkuin itse asiassa Kristaliina juuri sanoi. Ehkä siis stressaan vähän turhaan... 

Välillä sitä vaan sortuu liiankin kanssa siihen "apua, noilla toi onnistuu noin, MIKSI oi miksi ei meillä" -ajatteluun. Siltikin on ihanaa kuulla ja jakaa kokemuksia ja tietty myös saada näkökulmaa omille tavoille ja arveluille. 

Kristaliina
Puutalobaby

:)

Ai niin, tuohon Vierailija (12.03):n kysymykseen... (mistä tietää, onko vauva syönyt tarpeeksi?) Meilläkin vielä 3kk iässä Silva nukahti rinnalle ja muutenkin nukkumaanmeno meni meilläkin silloin just noin kuin kirjoitit. Mutta nykyisin meillä sen "riittävän määrän" tietää samasta kuin päivälläkin eli yksinkertaisesti siitä, että vauva lopettaa syömisen ja alkaa pelleilemään/jokeltelemaan/päristelemään tms. Taas alkuun tämä mitäänhän-en-tietysti-oikeasti-tiedä -disclaimeri, mutta itse en varmaan olisi huolissani vielä tuosta rinnalle nukahtamisesta tuon ikäisenä...

Tiheän imun kausia meilläkin oli muistaakseni ainakin jossain 3 kk ja sitten 5 kk kohdalla... Sitten ne itsestään taas tasaantuivat...

Kristaliina
Puutalobaby

PS: Mun tuo edellisen vastauksen hymiö oli siis HelloAochin kommenttiin - Perho & S-S ehtivät vaan kirjoittaa siihen väliin, sori :)

S-S: Joo, mä voisin ottaa ton teidän rytmin. Etenkin tuon unta yhdeksään - kohdan. Vaihdetaanko?

S-S

Kristaliina, vaihdetaan vaan! 

Niin nuivalta kuin ehkä kuulostaakin, musta ois aika ihanaa saada joku ilta katsoa jokin hömppäsarja ihan rauhassa. Ahh... 

Mäkin kannan korteni kekoon ton syömisasian suhteen, sillä meillä on kuljettu melkoisen pomppuinen tie imetys- ja ylipäätään ruokailuasioissa. Jjjjjja ilmeisesti teen sen hieman myöhemmin, nyt ilmeni yllättäviä vauvanhoidollisia velvoitteita! ;)

M-M

Meillä neiti nukkuu 22-8.30, ilman yösyöttöjä. Alkoi jo parikuisena nukkumaan ilman yösyöntejä.

Vaikka ryömimäänkin jo on lähtenyt, ei ole yöuniin vaikuttanut muuten kuin, että ennen mentiin jo yhdeksältä nukkumaan. Nykysin menee se tunti siinä, kun ollaan sängyssä konttausasennossa ja heilutellaan iloisesti :D Lopulta simahtaa viereen ja sitten kannetaan omaan sänkyyn.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Saat olla kyllä iloinen, et Silva nukkuu noin hyvin! :) Meillä on jo vauva-aika takana, mutta vaikka mitä eri tyylejä ja rutiineja yritettiin, niin lähes joka ilta uni tuli vasta tunnin itkuhuudon jälkeen, rauhoittuminen oli tosi hankalaa ja havahtui unesta monesti itkemään uudestaan ja sit sama ruljanssi taas. Nyt 1-vuotiaana nukahtaminen sujuu yleensä hyvissämielin.

Miitu (Ei varmistettu)

Meidän nassikka nukahti 2-8 kk (0-6 kk korjatusti) päiväunille vain liikkeeseen, ellei sitten nukahtanut heti haalarin pukemisen jälkeen matkalla pihalle. Yöunille mentiin mallikkaasti omaan sänkyyn, välissä hieman avustaen, väliin sai laulun laulettua lähteä viereisiin huoneisiin puuhaamaan ja tyttö höpötti ittensä uneen. Sitten tuli muutto, mikä noin pienelle aiheutti siis ilmeisesti sen verran epävarmuutta, että suostui nukahtamaan vain syliin JA liikkeeseen. Milloin käveltiin rytmikkäästi, milloin valssattiin... Hohhoijaa.

Muutamia laimeita yrityksiä mulla oli päästä takaisin vanhaan tyyliin, mutta pääasias ne kosahti siihen, etten jaksanu tehä sitä kunnolla yksikseni miehen ollessa töissä. Ja noi konttaustreenitkin toi tosiaan lisähaasteensa nukahtamisvaiheeseen, vaikka sitten muuten yöaikaan meillä ei varsinaisesti oo ollut tuohon liikkumiseen liittyvää ongelmaa. Ehkä pikemmin toisin päin, ku tyttö pääsee kääntymään mahalleen nukkumaan, mikä tuntuu selvästi olevan lempparinukkuma-asento.

Joskus vähän päälle vuoden vanhana päästiin viimein taas siihen, että nukahtaa omaan sänkyynsä, mutta kaipaa kyllä "vahdin". Nukkumaanmeno rutiini meillä on iltapala - potta &amp; hampaiden pesu - iltasatu - valot pois - pari laulua - hiljaisuus. Joskus nukahtaa 10 minuutis, joskus kökötän tuolla pimeässä huoneessa sen lähemmäs tunnin - onneks harvemmin noin. Tosin on tähän kuvioon tullu täs puolentoista vuoden tietämillä lisää vivahteita, kun kesken iltasadun tyttö muistaa, että ehkä hänellä olis vielä pissa/kakkahätä tai jano, ja jos on rytmit ollu sekasi, nii siinähän sitten rampataan makkarin ja vessan väliä parhaimmillaan se kolme neljä kertaa ennen nukkumaanmenoa. "Kakka" on tehokas sanoa, ku se voi ihan oikeasti myös tarkoittaa sitä... Mut juu. Noin pääpiirteissään näin meillä.

Mrs KS (Ei varmistettu) http://www.hel-lon.blogspot.com

Kiva että teilläkin nukutaan hyvin!

Meidän nyt 8 kk vanha poikamme on nukkunut 3 kk ikäisestä lähtien omassa sängyssään 12 h yöunia (koko vuorokausirytmimme tarkemmin täällä: http://hel-lon.blogspot.co.uk/2012/09/baby-who-sleeps-12-hours.html )

Nämä päivä- ja yörutiinit, joita olemme seuranneet ihan pienestä pitäen, perustuvat pitkälti englantilaisen Gina Fordin oppeihin. Kaikki ei tietysti sovi kaikille, ja jokainen vauva ja perhe on erilainen, mutta me olemme nukkuneet hyvin GF:n rutiinin avulla :)

maaritanneli
Mekkoselma

Uskallankohan edes tässä kertoa miten meillä mennään. Hmm. Neuvolantäti sanoi kuultuaan meidän nukkumisesta, että tepä ette kyllä tiedä pikkuvauva-arjesta mitään..

Eli näin meillä:

Nyt viisikuinen tyttö on nukkunut täysiä öitä kahden kuukauden ikäisestä. Parin viikon ikäisestä asti omassa sängyssä, omassa huoneessa on tyttö nukkunut. Heräämisensä tyttö ilmoittaa hyväntuulisella ääntelyllä, ikinä ei ole itkuun herätty. Kuulen ääntelyt hyvin viereiseen makuuhuoneeseemme. Osittaisimetys loppui tytön ollessa kolmen kuukauden ikäinen ja nyt maitona pelkkä korvike.

 Iltaisin olen vienyt tytön sänkyyn soittorasian säestämänä sen kummempia nukuttamatta. Alussa saattoi jonkin verran itsekseen äännellä, ennen kuin nukahti. Nykyisin nukahtaa melkein välittömästi. Nyt nukkumaanmenorutiiinit aloitellaan seitsemän aikoihin. Uni tulee kasin ja ysin välillä. Aamulla herätään ekalle maidolle 7-9 aikoihin, sitten parin tunnin unet ennen päivän alkua, vällilä omassa sängyssä, välillä äiskän vieressä. Tämä on vakiintunut viimeisten parin kuukauden aikana.

Muutama kuukausi sitten tyttö tankkaili korviketta kovasti ennen nukkumaan menoa, mutta nyt kun iltapalalla on jo velliä tai puuroa maidon kera, ei tankkausta enää ole havaittavissa. Päivisin nukkumisen määrä vaihtelee. Joskus useita pikku nokosia ja joskus taas useamman tunnin unet. Ulkona en nukuta ollenkaan, paitsi jos ollaan kävelyllä tai muuten vaan tuossa pihalla yhdessä. Ulkomaalainen mieheni ei ymmärrä/hyväksy lapsen jättämistä ulos yksin missään tapauksessa, joten sisällä nukutaan. Alussa en laittanut päiväunille ollenkaan sänkyyn, vaan päikkärit tyttö nukkui vaakatasoon menevässä sitterissä tai sohvalla. Järkeilin, että näin tyttö tunnistaisi yöunien ja päikkäreiden eron. Nykyisin tyttö nukkuu päikkärit omassa sängyssä.

Liekkö tyttö tullut äitiinsä, joka myös on nukkunut yöt läpeensä koko ikänsä. Ja pitää nukkumista maailman parhaana asiana. ;)

Pitäisköhän tästä mennä jo nukkumaan..

 

VierailijaAnna (Ei varmistettu)

Hei!

Ihana, että kirjoittelet unijutuista. Näistä kirjoituksista ja kommenteista saa hyvää vertaistukea. Meillä on saman ikäinen vauva kuin Silva (n.viikon vanhempi) ja voi että mä olen kateellinen teidän öistä (hehe..)!! Meillä lähdettiin ryömimään 5 kuukautisena ja kontattiin siitä kuukauden päästä. Nyt vauva kävelee tukea vasten ja nousee seisomaan ja kaatuilee ihan jatkuvasti. Vauvan hereillä ollessa pakaralihakset saa laulaa, ei paljon ehdi peffaa sohvalla kuluttaa ettei pikkuinen kaadu ja lyö itseään pahasti. Olisi voinut meidänkin vauva vielä hetken pötkötellä paikallaan ja hankkia varovaisuutta. Mut siis, me nukutaan myös perhepedissä. Vauva imetetään sängyssä n.klo20 ja ylensä nukahtaa kivasti siihe. Mutta yöt on ihan pelleilyää. nousee jatkuvasti istumaan sängyssä, läpsii seinää kädellä ja yrittää nousta seisomaan, istualtaan voi kivasti repiä vanhempia naamasta, tietysti välillä itketään, tissiä pitäisi saada kerran tunnissa ja jos ei saa niin ei nukuta. Mua naurattaa jo, kun saadaan niin paljon "tassuttelu" vinkkejä. Hahah, tassuttelusta ei mitään hyötyä kun vauva pyörii ja tosiaan nousee "tassun" alta sutjakkaasti pois. Useammat tunnit ollaaan kyllä yritetty. Omassa sängyssä nukkuminen oli vielä railakkaampaa, siis se yritys. Voi voi. Ehkä tämä tästä rauhoittuu ajan kanssa. Kaksi hammastakin on tullut joten ehkä ne loputkin puhkeaisi ja yöt sillä rauhottuisi? Mutta hei, eiköhän tää äitipää jotenkin jaksa.. kuten myös kirjoitit tossa lopussa, kun ei tarvitse paljon älyä käyttää, hah. Mutta joo, nyt ei vaan enää ehdi minuuttia kauempaa alas istahtaa, paitsi päikkäreiden aikaan..

Tulipas sekava, todella sekava. Mut mä tykkään sun blogista ja teil on tosi söötti perhe!

VierailijaHanna (Ei varmistettu)

VierailijaAnna: tunnistan niin tuon menon. Meillä tuo tuli vasta 8kk kohdalla, mutta juuri tuollaista se oli. Vauva valvoi välillä 2,5 h keskellä yötä putkeen ja konttaili ympäri sänkyä. Tuohon liikkeelle lähtöön asti yöt oli ihan järjellisiä. Itse oli pakko jotenkin herätä öisin, ettei muksu muksahtaisi pää edellä lattialle. Väkisin jos piti makuulla, alkoi järkyttävä kiljunta. Jossain vaiheessa liikkumisen viehätys sitten väheni ja alettiin taas nukkua paremmin. Imetyksen tiukka lopetuskin auttoi tähän. 1-2v iän lapset nukkuivat hyvin omassa sängyssä, sitten alkoivat taas yöheräilyt ja viereen tulemiset. 2-3 v huusivat äitiä hakemaan viereen, sitten alkoivat hiljalleen tulla itse kun asiasta tiukkaan sävyyn päiväsaikaan keskusteltiin, että öisin ei sillä lailla karjuta koko taloutta hereille. Esikoinen alkoi nukkua kokonaisia öitä omassa sängyssä 5-vuotiaana. 3,5 vuotiaan kuopuksen kohdalla tuota vielä odotetaan. Päiväunien kanssa ei koskaan ole ollut pienintäkään ongelmaa.

Raivorouva

Hauskoja nää unikeskustelut, kiva lukea miten erilaisia samanikäisten lasten perheissä yöt on. Meidän juuri 6kk täyttänyt tyttö nukahtaa iltaisin aina melko helposti, kunhan ei vahingossa pistetä häntä liian aikaisin nukkumaan... Silloin pirteä tyttö hermostuu yksinään ja yltyy kiljumaan turhautuneena :)

 

Väsyn tunnistaa onneksi helposti ja se tulee usein 7-9 välillä.. Vaihdan kiukkuiselle tytölle vaipan ja yökkärin ja lämmitän vellin, minkä annan hämärässä makuuhuoneessa. Neitiä ei ole imetetty kolmenkuukauden jälkeen ja korvikkeilla ja kiinteällä ruoalla mennään. Tyttö ei nykyään nukahda enää pulloon, mutta ei vaadi erityistä nukuttamistakaan. Jätän hänet omaan sänkyynsä juttelemaan pehmoleluille "unilaulua", ja pianneiti nukahtaakin itsestään. Opittuaan kääntyilemään uniongelmia oli vain muutaman yönä, nyt neiti kääntyy vain sänkyyn laitettaessa kyljelleen tai mahalleen ja nukkuu niin koko yön:) Satunnaisia tutin suuhun laittamisia saattaa yöllä olla muutama, mutta yleensä neiti vaatii ruokaa vasta aamukuuden maissa. Jostain luinkin, ettei yli puolivuotiasta enää tarvitse syöttää yöllä. Herääminen on niin isolle vain lähinnä tapa, kyse ei ole nälästä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.