Liikenneturva vastaa, osa 3

Puutalobaby

Tämäpäs on nyt jäänyt tänne venymään - maalausoperaation ja sen "jälkitilojen" taakse. Mutta Liikenneturvahan lupasi siis ystävällisesti vastaukset kaikkiin meidän lukijakysymyksiin, ja muutama turvaistuimia koskenut kysymys sinne oli jäänyt vielä odottelemaan parempia aikoja. Plus pari myöhäistä, jotka puikautin myös heille mukaan.

Eli vielä kerran, olkaa hyvä - Liikenneturvan vastauksia lukijakysymyksiin:

Kotimaan matkailua voikukka-aikaan...

Millainen turvaistuin on mahdollista asentaa kolmipaikkaiseen pakettiautoon? (Siis sellaiseen, jossa vain edessä paikat.) Onko ainut vaihtoehto kasvot menosuuntaan istuin, ettei kuskin näkyvyys häiriinny?

Pakettiauton oikeanpuolimmaisin vyö on usein yhtä pitkä kuin henkilöautoissakin, eli sinne istuimen saa kyllä asennettua selkä menosuuntaankin. Turvaistuin ei häiritsevästi asetu kuljettajan näkökenttään, kunhan tämä on säätänyt oman istuimensa korkeuden oikein. Jos matkustajan puolen vyö ei ole riittävän pitkä istuimen ympäri asennettavaksi, voi tarvittaessa käyttää turvavyön jatkopalaakin jota kannattaa mallikohtaisena kysellä aina merkkiliikkeestä. Monessa pakettiautossa myöskään turvatyyny ei ole poiskytkettävissä matkustajan puolelta, joten tästä seikasta kannattaa varmistua ennen turvaistuimen kiinnittämistä autoon. Keskimmäisellä paikalla on pakettiautosta riippuen useimmiten vain lantiovyö, joten sitä ei voi suositella minkään ikäisille lapsille ja aikuisillekin vain poikkeuksellisessa käytössä.

Mitäs sitten tehdään, kun turvaistuimen painoraja (18kg) tulee vastaan (Klippan, selkä menosuuntaan, isofix) ja lapsi mahdollisesti alle 3 vuotta? Pitääkö ostaa uusi istuin (ilman isofixiä), jonka saa kiinnitettyä selkä menosuuntaan? Ilmeisesti kaikissa isofix-istuimissa on painoraja tuo 18kg?

Väistyvässä standardissa todella lapsen paino on merkitsevä asia, mutta ongelma tulee korjautumaan uuden alati yleistyvän iSize-standardin myötä jossa merkitsevänä tekijänä on lapsen pituus. Ryhmän 2 turvavyökiinnitteiset istuimet (15-25kg n. 3-6v)  voidaan asentaa usein sekä selkä-, että kasvot menosuuntaan. Näin seuraava koko palvelee helposti ylimenokaudenkin aina kolmevuotiaaksi asti. Liian aikaisin lasta ei kuitenkaan kannata siirtää suurempaan istuimeen, sillä ryhmän 2-3 istuimet vaativat jo lapsien hartioilta leveyttä toimiakseen oikein sivutörmäyksissä.

...ja villejä lupiineja -aikaan.

Onko tila-auton kolmas rivi (takaluukusta nousevat penkit) turvallinen paikka matkustaa turvaistuimessa? Selkämenosuuntaan lasta ei saane pujotettua kyytiin eli kysymyksessä <3v. Ja turvavyö tai viisipistevyö turvaistuin auton vöillä kiinnitettynä? Isofixejä ei löydy lisäpenkeiltä.

Monen merkin kohdalla näiden lisäistuinten asennus päättyi v. 2007 liittyen EU:n turvavyödirektiiviin, jossa henkilöautojen istuinpaikoilla on nykyään tiukat vaatimukset. Myös nykyaikaisten autojen törmäysturvallisuus perustuu siihen, että auton etu- ja takaosa antavat periksi pehmeästi joustaen siten, että varsinainen matkustamo (etu- ja takaistuinten alue) pysyy mahdollisimman hyvin muodossaan. Näkisin että takaluukusta nostettava kolmas rivi takaluukussa sijaitsee monessa autossa tällä pehmeällä vyöhykkeellä hyvin lähellä auton takalasia – joten en sijoittaisi sinne lapsia paitsi hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Erikseen on toki 1+9 hengelle rekisteröidyt pikkubussit ja suurimmat tila-autot, joissa on kiinteästi asennetut takaistuimet kunnollisine turvavöineen ja tyhjää törmäysvyöhykettä myös taaimmaisen istuinrivin takana.

Ainakin tuo meidän istuin jää selkä menosuuntaan -asennossa aika pystyksi, jolloin lapsella nukkuessa helposti retkahtaa pää eteenpäin. Kuinka vaarallista tämä on mahdollisessa törmäystilanteessa? Tuon meidänkin istuimen saisi käännetyksi myös kasvot menosuuntaan, jolloin asento on parempi. Mutta mieluummin pidettäisiin suosituksen mukaisesti vielä pitkään selkä menosuuntaan (kuopus nyt 1 v 4 kk).

Suurin osa törmäyksistä ajetaan etuperin, joten en kiirehtisi kääntämistä pään paremman asennon vuoksi etenkään näin pienen lapsen kohdalla. Lasten nukkuma-asennot istuimissa ovat kyllä välillä hyvinkin luovia, mutta istuimen sivu ja –niskatuessa on kyllä huomioitu hyvin pään eri asennot ajon aikana. Ongelma on kyllä tuttu, muistan pysähdelleeni viime vuosina monta kertaa korjaamaan lasten pään asentoa takapenkillä ja tähän toivottavasti saadaan korjausta turvaistuinten yhä kehittyessä. Pään tukeminen erilaisin kaarirakentein olisi kuitenkin hieman keinotekoista ja tuet voisivat aikaansaada törmäystilanteessa enemmän haittaa kuin hyötyä. Joidenkin istuimien alaosassa on eräänlainen käännettävä muoviponttooni, jolla asentoa saadaan hieman korjattua auton istuimeen paremmin sopivaksi. Ongelma on myös hieman autokohtainen, eli joissain malleissa takaistuimen istuinosa on pystympi kuin toisissa.

Mitä ohjeistusta Liikenneturva antaisi heille keiden on syystä tai toisesta asennettava turvaistuin kasvot menosuuntaan autossa? Miten tällöin voisi muilla keinoin kuin istuimen kääntämällä parantaa lapsen turvallisuutta? Meidän 2,5 v. lapsi ei voi pahoinvoinnin takia matkustaa autossa selkä menosuuntaan.

Lasten kuljettaminen autossa on aina eräänlainen kompromissi. On selvää että joissain tilanteissa voi tulla myös peräänajo, vaikka tilastollisesti etuperin usein törmätäänkin. Jos taas lapsi voi pahoin selkä menosuuntaan, tai on niin päin äärimmäisen rauhaton, on mielestäni perusteltua kääntää kasvot menosuuntaan aiemminkin. En tekisi sitä kuitenkaan paljoa ennen kolmea ikävuotta, sillä jokainen kuukausi jonka lapsi suostuu olemaan selkä menosuuntaan, on hänelle eduksi. Ikävä kyllä tämä näkyy myös liikenneonnettomuustilastoissa pienten lasten osalta, joista ilmenee selvästi piikki alle kolmevuotiaiden kasvot menosuuntaan istuneiden osalta.

Kolmevuotias siro ja pieni, painoa alle 15 kg. Istunut tähän saakka selkä menosuuntaan. Nyt pakko kääntää, että tuleva kuopus mahtuu takapenkille. Onko parempi istua isofixillisessä:
a) Painoluokan 9-18 kg naama menosuuntaan istuimessa, jossa omat vyöt ja top tether-kiinnitys
b) Painoluokan 9-18 kg naama menosuuntaan istuimessa, joka on ns. palkillinen
c) Turvavyöistuimessa, vaikka painoraja ei vielä ihan täyty?

Näistä kolmesta vaihtoehdosta valitsisin vaihtoehdon a) ja sellaisessa omakin kolmevuotiaani istuu parhaillaan. Istuimen omat kunnolliset 3-5-pistevyöt ja Top Tether suojaavat lasta parhaiten erilaisissa onnettomuustilanteissa.

Mä mietin tuota uutta i-Size turvastandardia kun olisi sallittu vain isofix-kiinnikkeillä niin alkaisiko autonvalmistajat silloin laittaa isofixejä jokaiselle istumapaikalle? Tyypillisestihän niitä ei ole keskipaikoilla takapenkillä, ei tila-autojen perimmäisillä penkeillä eikä edessä pelkääjän paikallakaan. Tavallisesti siis autoon saakin vain kaksi isofix-istuinta. Entäs kun lapsia on enemmän? Ja mitä tämä tekisi istuinten myynnille, kun monella kuitenkin on pitkään vielä vanha auto, jossa isofixejä on rajoitetusti. Auton vaihdon sijaan etsittäisiin käytettyjä ei-isofix-istuimia, jos myynnissä olisi vain noita standardin mukaisia (eli fixeillä).

i-Size standardi ei todennäköisesti tule ainakaan lisäämään istuinpaikkoja autoissa. Ensivaiheessa standardin mukaan i-Size autossa on oltava ainakin kaksi paikkaa lastenistuimille. Käytännössä tämän standardin täyttämiseksi autonvalmistajat laittanevat nämä paikat takaistuimen molempiin reunoihin. Monessa autossa käytännön rajoitteeksi tulee myös leveys, sillä kolmen ISOFIX-istuimen kiinnitys rinnakkain vaatii valtavasti tilaa. Tulevaisuudessa on toki mahdollista että istuinpaikat tulevat myös etuistuimelle (huom. turvatyynyjen poiskytkentä) sekä mahdolliselle kolmannelle istuinriville jos istuimet ovat kiinteät ja varustettu silloinkin asiallisella ISOFIX-kiinnityspisteillä.

Vastaajana tällä kertaa yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen Liikenneturvan Turun toimipisteestä. Kaunis kiitos vielä kerran Liikenneturvalle isosta vastausrupeamastaan! ...ja kiitos myös kaikille kysymyksiä jättäneille!

Hehe aikamoinen tietopläjäys saatiin aikaan - pitäisköhän näitä jotenkin jäsennellä jossain vaiheessa...

Kaikki Liikenneturvavastaukset siis:
http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/liikenneturva-vastaa-osa-1-turvaistuimista
http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/liikenneturva-vastaa-osa-2-pyorailysta-ja-tilastoista
...ja tämä uusin: http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/liikenneturva-vastaa-osa-3

Ne kysymykset puolestaan esitettiin täällä: http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/kysy-liikenneturvalta-ja-lastenmusiikkiarvonta

 

PS. Tämä juttu ilmestyy ajastettuna - juuri tällä hetkellä me ollaan Tukholmassa! Sääennuste sanoo 28-29; en tiedä sanoako "jee" vai "uhhuh". Sanon "jeehuh!" :)

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Ymmärsikö joku nyt tuosta uudesta i-Size standardista, että olisiko siis kaikki turvavyöistuimet isofix-istuimia painorajasta riippumatta? Nythän on olemassa myös auton vyöllä kiinnitettäviä istuimia 25 kiloon, joissa lapsi siis kuitenkin istuimen vöissä kiinni. Luulisi, että isofixin painoraja 18 kg liittyisi nimenomaan lukitusmekanismin kestämään rasitukseen, jossa paino on olennainen eikä lapsen pituus (toisaalta isofixillä on kiinni niin 10 kg painoisia istuimia kuin 20 kg painoisia istuimia, joten tuskin se lapsen painorajakaan on ihan pienestä kiinni).

Viitseliäästi on liikenneturva vastannut, tosin välillä tuntuu että asiaa on pyöritelty antamatta varsinaista vastausta. Esim. pahoinvoivan lapsen tapauksessa olisi voinut neuvoa kumpaan reunaan takapenkille istuin on parempi kiinnittää (jos ei keskelle) jne.

Mukavaa Ruotsinreissua!

Kristaliina
Puutalobaby

Tässäpä vastaus Liikenneturvalta:

Uuden i-Size standardin myötä uudet istuimet todella tulevat kaikki olemaan isofix-istuimia. Standardin tavoitteena on varmistaa istuinten oikeanlainen kiinnitys autoon, kun vyökiinnityksestä luopumalla suljetaan pois inhimilliset erehdykset istuimen asennuksessa. Samalla standardi varmistaa, että istuimet ovat selkä menosuuntaan vähintään 15 kuukauden ikäiseksi asti ja istuimet myös mahtuvat i-Size standardilla varustettuun autoon. Istuinten valmistajan ongelmaksi jää i-Size istuinten painon saaminen riittävän alas, sillä uuden standardin mukaan istuimen ja siihen sopivan suurimman mahdollisen lapsen kokonaismassa saa olla ainoastaan 33kg.  (i-Size standardin kohta 6.3.2.3. "Massa")

Jokunen (Ei varmistettu)

Hei mua jäi nyt vaivaamaan tuo kakkoskysymys? Ymmärsikö joku tuon vastauksen? Kun meilläkin on tosiaan edessä tuo tilanne, että lapsi painaa todennäköisesti yli 18 kiloa ennen 3v synttäreitä. Meidän pojan jässikkä on nyt siis kohta kaksivuotias ja painoa on jo yli 16 kg. Turvaistuin ostettiin viime kesänä (Cybex Sirona), jossa on painoraja 18kg ja eihän me silloin tajuttu, että pojalla nousee paino noin vauhdilla. Nyt en sitten tiedä, että uskaltaako tuolle pojalle jo ostaa seuraavaksi turvavyöistuimen (jotka ovat siis kasvot meno suuntaan), vai pitääkö meidän oikeasti ostaa vielä kallis turvaistuin, jossa kilorajat ovat 36kg asti. En ymmärtänyt tuota liikenneturvan vastausta. Tietenkään poikaa ei siirrettäisi tuohon turvavyöistuimeen ennen kuin on ihan pakko (eli vasta sitten kun se 18kg tulee täyteen), mutta veikkaan että tällä kasvuvauhdilla se on jo reilusti ennen kolmevuotissynttäreitä.

Kristaliina
Puutalobaby

Toivottavasti olet vielä kuulolla! Tässä nimittäin vielä täsmennys!

Pahoitteluni hieman epäselvästä vastauksesta. Edellä mainittujen kysyjien kohdalla hyvä vaihtoehto voisi olla ns. Kombi-istuin, joka voidaan kääntää kasvot menosuuntaan joustavasti 15-25kg painon tienoilla. Vastaavasta kombi-istuimia voi usein käyttää selkä menosuuntaankin turvavöillä aina 25kg asti. Näin ollen yksi istuin palvelee sujuvasti taas jonkin aikaa molempiin suuntiin, eikä sitä tarvitse olla jatkuvasti vaihtamassa.

Minna/Liikenneturva (Ei varmistettu)

Hei! Minäpä täsmennän vastauksia Tapiolta ja palaan asiaan. terkuin, Minna Liikenneturvalta

Kristaliina
Puutalobaby

Kiitos, Minna! Palaan siis vielä täsmennetyn vastauksen kanssa tähän kommenttiketjuun/bloggaukseen :)

dai (Ei varmistettu)

20151013xiaodaige
tods shoes,tods shoes sale,tods sale,tods outlet online,tods outlet store,tods factory outlet, http://www.todsshoes.us.com/
vikings jerseys, http://www.minnesotavikingsjersey.us/
fitflop shoes, http://www.fitflop.in.net/
cheap football shirts, http://www.cheapfootballshirt.org.uk/
chanel handbags outlet, http://www.chanelhandbags-outlet.us.com/
insanity workout, http://www.insanityworkout.us.com/
nobis jacket, http://www.nobis.us.com/
moncler outlet store, http://www.moncleroutletstore.us.com/
canada goose jackets, http://www.canadagoose.us.org/
nike trainers uk, http://www.niketrainers.me.uk/
hollister clothing, http://www.hollisterclothingstore.net/
golden state warriors, http://www.warriorsjersey.com/
cheap nba jerseys, http://www.nbajerseys.us.com/
toms outlet, http://www.toms.us.com/
ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale, http://www.poloralphlaurenoutlet.it/
louis vuitton bags cheap, http://www.louisvuittonbag.us.com/
nike air max 90, http://www.airmax90.us.com/
ray-ban sunglasses, http://www.raybansunglass.com.au/
hollister clothing store, http://www.hollisterclothingstore.net/
san antonio spurs, http://www.sanantoniospursjersey.com/
giuseppe zanotti, http://www.giuseppe-zanotti-outlet.org/
ferragamo outlet, http://www.ferragamo.eu.com/
nike running shoes, http://www.nikefreerunning.org/
dolphins jerseys, http://www.miamidolphinsjersey.com/
ralph lauren polo, http://www.ralphlaurenoutlet.in.net/
eagles jerseys, http://www.philadelphiaeaglesjersey.us/
mlb jerseys, http://www.cheapmlbjerseys.net/
black friday 2015, http://www.blackfriday2015.in.net/
canada goose outelt, http://www.canadagoosecanada.com/
oklahoma city thunder jerseys, http://www.thunderjerseystore.com/
ugg boots, http://www.uggsoutlet.us.org/
christian louboutin outlet, http://www.christianlouboutinonline.us.com/
marc jacobs outlet, http://www.marcjacobs.cc/
chanel handbags outlet, http://www.chanelhandbagsoutlet.in.net/
swarovski crystal, http://www.swarovski.in.net/
nike shoes, http://www.cheap-nikeshoes.cc/
christian louboutin shoes, http://www.christianlouboutinoutlet.org.uk/
michael kors handbags, http://www.michaelkorsusa.us/
cheap jordan shoes, http://www.cheapjordanshoes.in.net/
louis vuitton,borse louis vuitton,louis vuitton sito ufficiale,louis vuitton outlet, http://www.borselouisvuittonoutlet.it/
adidas outlet, http://www.adidasoutletstore.us.com/
salomon boots, http://www.salomonshoes.us.com/
swarovski crystal, http://www.swarovskicrystals.co.uk/
vans sneakers, http://www.vans-shoes.cc/
cheap soccer jerseys, http://www.cheapsoccerjersey.net/
north face jackets, http://www.thenorthface.me/
ugg outlet online, http://www.uggoutlet.in.net/
air force 1 shoes, http://www.airforce1.us.com/
canada goose outlet, http://www.canadagooseoutlet.com.co/
toms outlet store, http://www.tomsoutlet-stores.com/
prada sneakers, http://www.pradashoes.us/
manchester united jersey, http://www.manchesterunitedonline.com/
marc jacobs, http://www.marcjacobs.cc/
discount ugg boots, http://www.discountuggboots.in.net/
the north face outlet, http://www.thenorthfaces.in.net/
philadelphia eagles jerseys, http://www.philadelphiaeaglesjersey.us/
coach outlet store, http://www.coachoutletstoreonline.in.net/
abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-fitch-hollister.es/
ghd uk, http://www.ghdhairstraightenerssale.co.uk/
juicy couture tracksuit, http://www.juicycoutureoutlet.net/
air jordan 4 free shipping, http://www.airjordan4.org/
michael kors outlet online, http://www.michaelkors-outlets.us.com/
tory burch outlet, http://www.toryburchshoesoutlet.com/
abercrombie fitch, http://www.abercrombie-fitch.us.com/
ugg outlet, http://www.uggboots-outlet.co.uk/
nike sneakers, http://www.nikerunningshoes.cc/
mulberry uk, http://mulberryoutlet.outlet-store.co.uk/
cheap ugg boots, http://www.uggbootscheap.eu.com/
louis vuitton handbags outlet, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
chicago bulls jersey, http://www.chicagobullsjerseys.net/
raiders jerseys, http://www.oaklandraidersjerseys.us/
oakley sunglasses wholesale, http://www.oakleysunglasseswholesale.in.net/
prada outlet store, http://www.pradaoutlet.us/
ravens jerseys, http://www.baltimoreravensjerseys.us/
ed hardy outlet, http://www.edhardy.us.com/
cheap ugg boots, http://www.cheapugg-boots.in.net/
miami heat jersey, http://www.miamiheatjerseys.net/
ugg outlet store, http://www.uggoutletstore.eu.com/
ugg boots, http://www.cheapuggboots.net.co/
new balance, http://www.newbalanceshoes.in.net/
nike roshe run, http://www.nikerosherunshoes.co.uk/
michael kors outlet, http://www.michaelkorsfactoryoutlet.us.org/
true religion outlet, http://www.truereligionjean.in.net/
los angeles clippers jerseys, http://www.clippersjerseystore.com/
dansko shoes, http://www.dansko-shoes.us/
new balance shoes, http://www.newbalanceshoes.in.net/
basketball shoes,basketball sneakers,lebron james shoes,sports shoes,kobe bryant shoes,kobe sneakers,nike basketball shoes,running shoes,mens sport shoes,nike shoes, http://www.basketballshoes.us.com/
michael kors outlet online, http://www.michaelkorsoutletusa.net/
valentino shoes, http://www.valentinooutlet.us.com/
ugg boots sale, http://www.uggsale.in.net/
nike air foamposite one,foamposite,foamposites,foamposite release 2015,foamposite sneakers,foamposites for sale,foamposite gold, http://www.foampositeshoe.net/
michael kors outlet, http://www.michaelkorsoutlet-store.us.com/
lululemon outlet, http://www.yogapants.us.com/
miami heat, http://www.miamiheatjerseys.net/
hermes outlet store, http://www.hermesoutletstore.us.com/
winter jackets, http://www.winterjackets.us.com/
true religion canada, http://www.truereligionjeanscanada.com/
wedding dresses uk, http://www.weddingdressesoutlet.co.uk/
nike running shoes, http://www.nikerunningshoes.cc/
nike foamposite, http://www.foampositeshoe.net/
los angeles clippers, http://www.clippersjerseystore.com/
black friday deals, http://www.blackfridaydeals.us.com/
gucci,borse gucci,gucci sito ufficiale,gucci outlet, http://www.borseguccioutlet.it/
tory burch outlet online, http://www.toryburchoutletonline.in.net/
swarovski outlet, http://www.swarovski-outlet.co.uk/
stuart weitzman outlet, http://www.stuartweitzmanoutlet.us/
michael kors handbags, http://www.cheapmichaelkorshandbag.in.net/
tommy hilfiger, http://www.tommyhilfigers.net/
supra shoes, http://www.suprashoes.us.com/
michael kors outlet online, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
oakley sunglasses wholesale, http://www.oakley.in.net/
bottega veneta outlet, http://www.bottegaveneta-outlet.net/
ugg boots, http://www.uggaustralia.in.net/
north face outlet, http://www.thenorthfaces.org.uk/
camisetas futbol baratas, http://www.futbol-baratas.com/
the north face outlet, http://www.thenorthfacejacket.us.com/
nike air max 2015, http://www.airmax2015.in.net/
giants jersey, http://www.newyorkgiants.us/
mizuno running shoes, http://www.mizunorunningshoes.us/
cardinals jersey, http://www.arizonacardinalsjersey.us/
moncler outlet, http://www.monclerjacketsuk.co.uk/
hermes birkin bag, http://www.hermesbirkin.org/
cowboys jerseys, http://www.dallascowboysjersey.us/
redskins jerseys, http://www.washingtonredskinsjersey.com/
chicago blackhawks jersey, http://www.chicagoblackhawksjersey.us/
los angeles lakers jerseys, http://www.lakersjerseys.us/
cyber monday deals, http://www.cybermondaydeals.in.net/
saints jerseys, http://www.neworleanssaintsjerseys.us/
michael kors factory online, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com/
michael kors outlet, http://www.michaelkorshandbags.in.net/
links of london jewellery, http://www.linksoflondons.co.uk/
soccer jerseys wholesale, http://www.soccerjerseys.us.com/
ysl outlet, http://www.ysloutletonline.com/
mizuno shoes, http://www.mizunorunningshoes.us/
asics,asics israel,asics shoes,asics running shoes,asics israel,asics gel,asics running,asics gel nimbus,asics gel kayano, http://www.asicsisrael.com/
calvin klein outlet, http://www.calvinklein.in.net/
babyliss pro, http://www.babyliss.us.com/
barbour jackets, http://www.barbour.us.com/
michael kors handbags outlet, http://www.michaelkorshandbagsoutletstore.us.com/
christian louboutin,louboutin,louboutin outlet,louboutin outlet italia,scarpe louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
barcelona jersey, http://www.barcelonajerseys.net/
rolex watches for sale, http://www.rolexwatches.in.net/
ray ban uk, http://www.raybansunglass.co.uk/
patriots jerseys, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
herve leger dresses, http://www.herveleger.us.com/
san francisco 49ers jerseys, http://www.sanfrancisco49ersjerseys.us/
replica handbags,replica handbags outlet,cheap handbags,purses and handbags,wholesale replica handbags,replica bags,bags outlet,replica handbags wholesale,cheap purses,discount handbags,handbags sale,wholesale purses,handbags and purses,replica purses, http://www.replicahandbag.us.com/
falcons jersey, http://www.atlantafalconsjersey.us/
louis vuitton outlet store, http://www.louisvuittonoutletstore.name/
steelers jerseys, http://www.pittsburghsteelersjersey.com/
nba jerseys, http://www.nbajerseys.net/
jordan shoes 2015, http://www.jordanshoes.us.com/
mcm backpack, http://www.mcm.in.net/
chelsea jersey, http://www.chelseajerseystore.com/
tods outlet store, http://www.todsoutlet.us.com/
golden state warriors jerseys, http://www.warriorsjersey.com/
nhl jerseys, http://www.nhljerseys.us.com/
woolrich outlet store, http://www.woolrichoutletstore.us.com/
instyler ionic styler, http://www.instylerionicstyler.com/
ray-ban sunglasses, http://www.ray-bansunglasses.eu.com/
coach outlet online, http://www.coachoutletonline.in.net/
chanel outlet store, http://www.chaneloutletstore.us.com/
pittsburgh steelers jersey, http://www.pittsburghsteelersjersey.com/
nike outlet, http://www.nikeoutletstore.us/
nike air huarache, http://www.nikeairhuarache.org.uk/
prada outlet, http://www.pradahandbagsoutlet.co.uk/
michael kors uk, http://www.michaelkorsbags.uk/
hollister shirts, http://www.hollistershirts.co.uk/
oakley,occhiali oakley,oakley italia,oakley occhiali,oakley sunglasses, http://www.occhialioakleyoutlets.it/
indianapolis colts jerseys, http://www.indianapoliscoltsjersey.us/
jordan 13, http://www.airjordan13s.com/
nfl jersey wholesale, http://www.nfljerseys-wholesale.us.com/
mbt shoes outlet, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
converse shoes, http://www.converseshoes.us.com/
longchamp outlet store, http://www.longchampoutlet.name/
beats by dre, http://www.beats-headphones.in.net/
new england patriots jerseys, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
celine outlet, http://www.celineoutletus.com/
fred perry shirts, http://www.fredperrypoloshirts.com/
fred perry polo shirts, http://www.fredperrypoloshirts.com/
nike air max 2014, http://www.airmax2014.net/
minnesota vikings jerseys, http://www.minnesotavikingsjersey.us/
mont blanc pens, http://www.montblanc-pens.com.co/
blackhawks jersey, http://www.chicagoblackhawksjersey.us/
parajumpers outlet, http://www.parajumpers.in.net/
north face outlet, http://www.thenorthfaceclearances.us.com/
nike soccer shoes, http://www.nikemercurial.org/
miami dolphins jerseys, http://www.miamidolphinsjersey.com/
insanity, http://www.insanityworkout.us.com/
tods outlet, http://www.todsoutlet.us.com/
ugg outlet uk, http://www.uggoutlet.org.uk/
ralph lauren outlet, http://www.ralphlaurenoutletuk.org.uk/
valentino outlet, http://www.valentinooutlet.us.com/
ferragamo shoes, http://www.ferragamo.eu.com/
celine outlet online, http://www.celineoutletus.com/
mulberry outlet store, http://www.mulberryoutlet.com.co/
north face outlet store, http://www.thenorthfaceoutletstores.org/
hermes outlet, http://www.hermesbags.co.uk/
kobe bryants shoes, http://www.kobeshoes.us/
cyber monday 2015, http://www.cybermonday2015.us.com/
ray-ban sunglasses, http://www.rayban-sunglassess.us.com/
louis vuitton outlet store, http://www.louisvuittonoutlet.in.net/
dallas cowboys jersey, http://www.dallascowboysjersey.us/
hermes belt for sale, http://www.hermesbelts.us/
mac cosmetics, http://www.maccosmetics.in.net/
new york giants jerseys, http://www.newyorkgiants.us/
49ers jersey, http://www.sanfrancisco49ersjerseys.us/
jets jersey, http://www.newyorkjetsjersey.us/
air max shoes, http://www.nikeairmaxshoess.co.uk/
broncos jerseys, http://www.denverbroncos.org/
packers jerseys, http://www.greenbaypackersjersey.us/
oakley sunglasses wholesale, http://www.wholesaleoakleysunglasses.us.com/
polo shirts, http://www.poloralphlaurenshirts.us.com/
chiefs jersey, http://www.kansascitychiefs.us/
winter coats, http://www.wintercoats.us.com/
north face outlet, http://www.northface-outlet.cc/
coach handbags outlet, http://www.coachhandbagsoutletonline.us.com/
lululemon pants, http://www.lululemonoutletstore.in.net/
mlb jerseys, http://www.cheapmlbjerseys.us.com/
lebron shoes, http://www.lebronjames.us.com/
rolex watches, http://www.rolexwatches-uk.co.uk/
tory burch outlet online, http://www.toryburch.in.net/
seahawks jersey, http://www.seattleseahawksjersey.us/
cheap oakley sunglasses, http://www.oakleysunglasses-outlet.us.com/
lacoste pas cher, http://www.polo-lacoste-shirts.fr/
chanel outlet, http://www.chanelhandbags-outlet.co.uk/
chicago bears jerseys, http://www.chicagobearsjerseys.us/
cheap jordans for sale, http://www.cheapjordans.us.org/
michael kors uk, http://www.michaelkorshandbag.co.uk/
cheap uggs, http://www.uggboot.com.co/
oakley outlet store, http://www.oakleyoutlet.in.net/
michael kors uk, http://www.michaelkorsoutlets.uk/
puma shoes, http://www.pumaoutletonline.com/
ysl outlet online, http://www.ysloutletonline.com/
atlanta falcons jersey, http://www.atlantafalconsjersey.us/
rolex watches,rolex watches,swiss watches,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex, http://www.replicawatchesforsale.us.com/
cheap jordans, http://www.jordan-shoes.us.com/
san antonio spurs jerseys, http://www.sanantoniospursjersey.com/
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses, http://www.occhiali-rayban.it/
pandora outlet, http://www.pandorajewelryoutlet.us.com/
michael kors uk outlet, http://www.michaelkorsoutlet.org.uk/
michael kors outlet, http://www.michaelkorsoutletonline.in.net/
babyliss, http://www.babyliss.us.com/
michael kors canada, http://www.michaelkorsoutletcanada.in.net/
colts jerseys, http://www.indianapoliscoltsjersey.us/
new york knicks jersey, http://www.newyorkknicksjerseys.com/
louis vuitton outlet online, http://www.louisvuittonus.us.com/
washington redskins jerseys, http://www.washingtonredskinsjersey.com/
ray-ban sunglasses, http://www.ray-bansunglassess.in.net/
lebron shoes, http://www.lebronjamesshoes.in.net/
coach outlet online, http://www.coachoutletstores.com.co/
cleveland cavaliers, http://www.cavaliersjerseys.net/
oakland raiders jerseys, http://www.oaklandraidersjerseys.us/
true religion jeans outlet, http://www.truereligionjeansoutlets.us.com/
tommy hilfiger outlet, http://www.tommyhilfigers.net/
designer handbags,handbags outlet,cheap handbags,purses and handbags,wholesale handbags,designer bags,bags outlet,handbags wholesale,cheap purses,discount handbags,handbags sale,wholesale purses,handbags and purses,designer purses, http://www.designerhandbags.us.com/
wedding dresses, http://www.cheap-weddingdresses.net/
nfl jerseys, http://www.cheapnfljerseys.org/
iphone 6 cases, http://www.iphonecase.name/
denver broncos jerseys, http://www.denverbroncos.org/
snapbacks wholesale, http://www.cheapsnapbacks.us.com/
hollister pas cher, http://www.abercrombie-fitch-hollister.fr/
mac makeup, http://www.maccosmetics.in.net/
tiffany and co, http://www.tiffanyandco.in.net/
louis vuitton outlet, http://www.louisvuitton.in.net/
wellensteyn outlet, http://www.wellensteyn.com.co/
coach outlet online, http://www.coachoutletcanada.com.co/
tiffany and co, http://www.tiffany-outlet.us.com/
air jordan 11 free shipping, http://www.airjordan11.net/
boston celtics jersey, http://www.celticsjersey.com/
new york knicks, http://www.newyorkknicksjerseys.com/
roshe run men, http://www.rosherunshoessale.com/
hollister, http://www.abercrombie-fitch-hollister.es/
nike air max, http://www.nikeairmaxshoes.org.uk/
lacoste shirts, http://www.polo-lacoste-shirts.fr/
beats by dre, http://www.beatsbydrdre-headphones.us.com/
michael kors outlet online, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
seattle seahawks jerseys, http://www.seattleseahawksjersey.us/
kansas city chiefs jerseys, http://www.kansascitychiefs.us/
ralph lauren outlet, http://www.poloralphlauren.us.org/
moncler jackets, http://www.moncler.us.com/
coach outlet store, http://www.coachoutletonline-store.us.com/
tiffany outlet, http://www.tiffanyjewelleryoutlets.co.uk/
michael kors factory store, http://www.michaelkorsfactory-outlet.us.com/
kobe 9 elite, http://www.kobe9elite.us.com/
karen millen uk, http://www.karenmillendressesoutlets.co.uk/
coach outlet store, http://www.coachoutletus.us/
ugg boots uk, http://www.cheapuggboots.me.uk/
discount oakley sunglasses, http://www.oakleysunglassesdiscount.us.com/
coach outlet, http://www.coach-outlet-store.us.com/
new orleans saints jerseys, http://www.neworleanssaintsjerseys.us/
michael kors wallet sale, http://www.michaelkorswallet.net/
hollister canada, http://www.hollistercanada.com/
salomon shoes, http://www.salomonshoes.us.com/
oklahoma city thunder, http://www.thunderjerseystore.com/
los angeles lakers, http://www.lakersjerseys.us/
iphone cases, http://www.iphonecase.name/
michael kors outlet online, http://www.michaelkorsoutletonlinestores.us.com/
canada goose coats, http://www.canadagoose-coats.us.com/
oakley sunglasses, http://www.oakleysunglasseswholesale.us.com/
louis vuitton handbags outlet, http://www.louisvuittonhandbag.us/
oakley canada, http://www.oakleysunglassescanada.com/
canada goose outlet, http://www.canada-gooseoutlet.us.com/
arizona cardinals jerseys, http://www.arizonacardinalsjersey.us/
instyler, http://www.instylerionicstyler.com/
pandora, http://www.pandora.eu.com/
kobe shoes, http://www.kobebryantshoes.in.net/
michael kors outlet online, http://www.michaelkorsoutletonlinstore.us.com/
louis vuitton bags, http://www.louisvuittonhandbagsoutlet.co.uk/
cleveland cavaliers jersey, http://www.cavaliersjerseys.net/
real madrid jersey, http://www.realmadridjerseystore.com/
lacoste shirts, http://www.lacostepoloshirts.cc/
ray ban sunglasses online, http://www.raybansunglassesonline.us.com/
true religion outlet, http://www.truereligionjeansoutlet.com/
michael kors outlet, http://www.michaelkorsfactoryoutlets.in.net/
snow boots, http://www.snowboots.us.com/
chicago bulls, http://www.chicagobullsjerseys.net/
oakley sunglasses, http://www.cheapoakleysunglassess.us.com/
nike air huarache, http://www.nike-airhuarache.co.uk/
nike free, http://www.nikefree5.us/
ralph lauren outlet, http://www.ralphlauren-outletonline.co.uk/
canada goose outelt, http://www.canadagoosejackets.in.net/
ray ban sunglasses outlet, http://www.raybansunglass.us.com/
bottega veneta outlet online, http://www.bottegaveneta-outlet.net/
thomas sabo, http://www.thomassabos.co.uk/
supra footwear, http://www.suprashoes.us.com/
barbour jackets, http://www.barbourjacketsuk.co.uk/
puma outlet, http://www.pumaoutletonline.com/
new york jets jerseys, http://www.newyorkjetsjersey.us/
converse sneakers, http://www.converseshoes.us.com/
bears jerseys, http://www.chicagobearsjerseys.us/
oakley sunglasses, http://www.oakleysunglasses-wholesale.us.com/
nike free run uk, http://www.nikefreerunning.org.uk/
ugg boots clearance,ugg australia,uggs on sale,ugg slippers,uggs boots,uggs outlet,ugg boots,ugg,uggs, http://www.uggbootsclearance.in.net/
baltimore ravens jerseys, http://www.baltimoreravensjerseys.us/
timberland shoes, http://www.timberlandboots.name/
adidas wings shoes, http://www.adidaswings.net/
abercrombie and fitch, http://www.abercrombie-fitch-hollister.fr/
air jordan shoes for sale, http://www.airjordanshoes.us.org/
green bay packers jerseys, http://www.greenbaypackersjersey.us/
cheap nfl jersey, http://www.cheap-nfljersey.us.com/
boston celtics, http://www.celticsjersey.com/
belstaff outlet, http://www.belstaff.us.com/
gucci outlet, http://www.guccihandbags-outlet.co.uk/
longchamp handbags outlet, http://www.longchamphandbag.us.com/
true religion jeans, http://www.truereligionoutletstore.us.com/
ray ban outlet, http://www.raybansunglassesonline.in.net/
canada goose jackets, http://www.canada-goosejackets.us.com/
giuseppe zanotti outlet, http://www.giuseppe-zanotti-outlet.org/
hogan,hogan outlet,scarpe hogan,hogan sito ufficiale,hogan interactive, http://www.scarpehogan-outlet.it/
tods shoes, http://www.todsshoes.us.com/

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.