Minitirppa

Puutalobaby

Minivauvastamme on kasvanut mininapero. Taannoiset pullukkaposket ovat siis jo kaukaista historiaa, ja nyt kasvetaan taas ihan ikiomaa minitahtia siellä jossain kaaaaaukana normikäyrien alapuolella...

Jotenkin en osaa tästä kasvamisasiasta nyt ollenkaan huolestua - eikä eilisessä 10-kuukautisneuvolassakaan tunnuttu olevan mitenkään erityisen huolissaan, vaikka paino onkin kuulemma 12 % liian alhaalla (mitä ikinä sitten tarkoittaakaan).

14 prosentin kohdalla kuulemma tulisi meillekin lähete lääkärin kautta ravintoterapeutin neuvontaan niin kuin esim. HelloAochin ja M-M:n naperoille on tehty. Ja sekin olisi siis vasta neuvontaa ja tarkkailua, eli ei tässä mihinkään akuuttiin letkuruokintaan olla kai muutenkaan ryhtymässä :)

Neuvolan täti tietysti kyseli, miten ruokailut sujuvat - ja "tosi-tosi hyvin" hän sai vastaukseksi. Koska niin ne meidän mielestä menevät. Silva syö soseita viisi kertaa päivässä ja siihen rintamaitoa päälle - ja määrä on niin paljon kuin naperolle sattuu maistumaan, pakkotyrkyttämiseen ei aiota ryhtyä. Ruokailut ovat meillä kivoja hetkiä, ja Silva syö iloisesti ja hyvällä ruokahalulla.

Painoa laskee varmasti tuo jatkuva vipeltäminen; kyllä tuolla kiipeilyvauhdilla parit kalorit palaa. Ja hei - jos äiti on 156,5 cm pitkä ja painaa 44-46 kg (ennen raskautta), niin ei tuosta jälkikasvustakaan varmaan kovin giganttista ole näillä geeneillä tulossa...

Myös motorinen kehitys on mun mielestä ihan normaalissa, etenkin kun tuo minitirppa on edelleenkin sen 6 viikkoa "nuorempi" kuin muut ikäisensä. Täällä siis konttaillaan ja kiipeillään aktiivisesti. Kätten taputus taisi olla ainoa kohta, johon rastia ei saatu neuvolan "kehitystaulukossa". Ne kyllä viuhtovat kovasti, kun äiskä ja iskä taputtavat, mutta naperon kädet eivät vielä osu vahingossakaan toisiinsa. Sen sijaan meillä vilkutellaan kyllä oikein reippaasti.

No, jatkossa lorautetaan sitten vielä rypsiöljyä ruokaan pari kertaa viikossa, niin eiköhän ala se painokin nousta! "Ihana tyttö, kaikki hyvin!!!", lukee neuvolakortissa kolmella huutomerkillä. Ehkä se riittää :)

 

 

Missä mitoissa teillä mennään/on menty tämän ikäisenä? Ja mitä mieltä olette: huolestuisitteko te, jos 10 kuukauden ikäinen painaisi vasta n. 7,5 kg...? (pituus on 70 cm) Saa vastata rehellisesti - mä en aio nyt joka tapauksessa huolestua :)

 

Kommentit

HelloAochi

Minä sanoisin (ja meillähän siis kamppailtiin ruokailujen ja painon kanssa pitkään), että älä suotta huolestu. Minä huolestuin ja nyt poika syö aivan normaalisti, eikä sulje ja päristele pois enää juuri mitään ruokaa. Eli kyllä ne sit syö kun nälkä tulee, tai Kainin tapauksessa sitten kun se hoksasi, että nälän ja ruoan välillä on joku mystinen yhteys :p

K painoi 10-kuisena vähän yli 8 kiloa (taisi olla 8110 gr) ja pituutta oli 78,8 senttiä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä oltiin silloin 10kk neuvolassa -14 käyrällä ja sanoivat että katsellaan uudestaan sitten 1 -vuotisneuvolassa ja jos sillon on -20 niin mennään käymään lääkärillä. Tyttö oli siis silloin 72 pitkä ja painoa 7780. Itse olen kanssa erittäin lyhyt niin ei ihmekkään ettei neiti kasva nopsaa. Katsoin myös omaa neuvolakorttiani niin itse olen ollut 70 pitkä ja 7100 painoa ja neuvolakortissa lukee että hyvin kasvaa, eli en oikein ole jaksanut huolestua neidin kasvusta. Samoin taputtaminen opittiin 10kk ja 2vko ja heti sen jälkeen vilkuttaminen, ja meidän neiti syntyi kaks viikkoa yliaikaisena, eli kukin aikanaan.

HelloAochi

Nykyään toi poika on tosi paljon pyöreämpi, ihan pikkupunkero! Ensi viikolla saadaan uudet mitat kun K täyttää vuoden :D

annakarin
Anna Karin

Mä en huolistuisi, jos ruokailut ovat kuitenkin säännölliset ja lapsi syö hyvin. En usko et on mitään hätää ja luulen, että noissa painoasioissa reagoidaan jo ennen kuin on hätä, oli sitten suuntaan tai toiseen käyrien ala- tai yläpuolella. 

Meillä on tullut neuvolassa sanomista juuri siitä, että painoa on vähän liikaa. Mutta nälässäkö lasta pitäisi pitää? Ja miten nuilla käyrillä otetaan huomioon se, että jotkut ovat juuri esimerkiksi 6 viikkoa ennen laskettua aikaa syntyneitä, kun taas toiset voivat olla 2,5 viikkoa lasketun ajan ylittäneitä?

Vierailija (Ei varmistettu)

Aktiivinen lukija ilmoittautuu, ensimmäistä kertaa kommentoin, kun osui nuo kasvuasiat niin lähelle omaa kokemusta :)

Meidän tyttö oli syntyessään pieni (vajaa 2,8 kg, 47 cm) vaikka syntyi 40+5. Vuoden ikäisenä painoi muutamaa grammaa vajaa 8 kg. Kymppikuisena oli varmaan aika saman painoinen kuin teidän minitirppa :)

Missään vaiheessa ei ole meidän ihana, tosi kokenut neuvolantäti ollut huolissaan, koska tyttö syö ihan ok hyvin (mekään ei tuputeta ruokaa pakolla) ja kehittyy muuten tosi hienosti, jopa vähän edellä "aikataulusta". Mä olen myös pieni ja hoikka itse, joten eipä senkään puoleen ole paineita kasvaa kovinkaan suureksi :)

Huoli pois siis, kunhan vauva syö ja on tyytyväinen ja oppii uutta, niin kaikki on yleensä hyvin!

Sara-täti (Ei varmistettu)

Hihii, saanko mä esittää nyt eksperttiä ja sanoa oikein painokkaasti, että älä huoli? Tässä parhaillaan siis hienosäädän gradua keskosten 1. elinvuoden kasvun merkityksestä aikuisiällä... Eli kerrankin ehkä jopa tiedän jotain, enkä vaan esitä tietäväni. :D

Ps. vai mitä että tää kommentointi lasketaan graduun liittyväksi työksi, eikä netissä pakoiluksi...?

En mä huolestuisi, jos kerran ruoka maistuu hyvin :) Kuluu sitä energiaakin, kun koko ajan touhottaa! Mekin oltiin ylimääräisessä kymmenkuukautisneuvolassa juuri painon vuoksi, ja vaikka lukemat eivät labrakokeisiin asti hälyyttävät olleetkaan (8015 g, 72,6 cm), olen hitusen huolissani, koska lapsi on nirso. Melkein joka päivä me tarjotaan uutta maisteltavaa, mutta ainoastaan ne samat vanhat tutut kelpaavat. Ja tietysti ainoastaan tietyt purkkiruuat (kahdelta merkiltä vain ja ainoastaan tomaattiset pastaruuat) kelpaavat - ja minä kun tekisin ihan mielelläni ruuat ainakin suurimmalta osin itse! Ongelma on onneksi vain lämpimien ruokien kanssa; hedelmät, leivät ja sen sellaiset menevät ihan ongelmitta. Suurinta herkkua on puolitetut viinirypäleet ja suurena palana käteen annettu riisipiirakka :)

Kaiken lisäksi maitotuotteiden maistelu on aiheuttanut selvästikin vatsakipua. No, harjoitellaan... Ja yritetään olla stressaamatta. Ollaan nyt päädytty sellaiseen ratkaisuun, että E saa maistella aina samaa ruokaa kuin me vanhemmatkin syömme, ja lisäksi sitten annetaan se alas menevä purkkiruoka. Eli käytännössä se purkkiruoka ja ehkä lisäksi popsii jotain kurkkua ja tomaattia, ei vahingossakaan muuta. Ei tuollaista rääpälettä oikein voi nälässäkään pitää ja uhkailla, että muuta ruokaa ei tipu jos ei tarjolla oleva kelpaa ;)

Ja meidät neuvottiin muuten lisäämään 1-2 tl rypsiöljyä ruokaan kahdesti päivässä!

(Ei varmistettu)

Täälläkin aktiivinen lukija kirjoittaa ensimmäistä kertaa.
Meillä tyttö 9kk ja pituutta yli 76cm ja paino vähän päälle 9kg. Paino käyrä menee aivan liian alhaalla mutta pituutta on tullut joka neuvola käynnillä yli sentti kerralla. Ei kestä siten paino mukana ja on meillekkin siitä sanottu mutta ei vielä huolestuttu kun pituuskäyrällä mennään yli +25. Paino puoli on sitten jotain -10.
Mutta ei tytön tahtia haittaa.
-Katri

Ai niin, piti vielä sanomani, että meidän tyttömme syntyi melkein kaksi viikkoa lasketun ajan jäkeen, eli keskosjutuista ei meillä ole kyse.

Omassa neuvolakortissani muuten on nähtävissä ihan samanlainen painon notkahdus kuin E:llä nyt on. Yksivuotistarkatukseen olinkin sitten jo kerännyt reilusti lisää grammoja, pienempi kehitys oli juuri siinä 6-10 kk välillä.

Äidin kaatopaikka

Itse ihmettelen sitä tahtia,mitä meidän useamman viikon etuajassa syntynyt neitokainen rupesi äkisti kasvamaan.Alkuun oltiin vain reilu parikiloinen nyytti ja nyt puolenvuoden kohdalla painoa on jo 9,2 kiloa ja pituutta 66,7cm.

Ja noihin neuvolan käyriin kun ei ole aina luottamista.Toiset neuvolat tulevat perässä vanhan käyrästön mukaan,joka on aivan erilainen kuin nykyaikainen.En minä ainakaan mitään käyriä itse tuijottele,pääasia on että lapsi on terve ja kasvaa:) Ei kaikkien tarvitse olla hirveitä palleroita.Sirorakenteisia on niin vauvoissa kuin vanhuksissakin:) Enpä siis sinuna olisi huolissaan niin kauan,kuin ruoka maistuu ja tyttö kasvaa ja kehittyy.Ja kuluttaahan lapsi myös enemmän nyt kun jo itse voi viuhtoa ja painella menemään:)

Neuvolan tädit on välillä vähän kaavoihinsa kangistuneita.Itse ainakin joissakin asioissa uskallan uhmata neuvolan vahvaa tahtoa ja käyttää omaa maalaisjärkeä,se kun tuntuu toimivan paremmin:D

phocahispida

M on syntynyt maaliskuun lopussa, rv 40nen 1. päivänä. 
Painoa oli 10kk neuvolassa 28.1 09100g ja pituutta 74,3cm.

Pituus on jossain keskikäyrän tienoilla, jatkaa tasaista, hitaahkoa kasvuaan ja paino on jossain -2-käyrällä, mitä se ikinä tarkoittaakin, sekin jatkaa tasaista kasvua.

Itse olen n. 172cm pitkä ja mies on 164,5cm. :D
Että ei pojastakaan välttämättä mitään megaisoa tule. Mahtuupahan pienempiin neliöihin asumaan ja jalat julkisten kulkuvälineiden/autojen kyytiin paremmin.

Ei kai näille mitään kasvuhormoneitakaan voi pumpata eli turha huolestua asiasta, johon ei voi vaikuttaa. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Meidän painokäyrä on n. -21% ;) Tyttö on 1v5kk ja painaa 8kg ja risat ja hyvin porskutellaan :) Tytöllä on todettu maitoallergia mutta muuten on hyvin terve ja iloinen eikä kukaan taida pahemmin olla huolissaan.

Pilvinen päivä (Ei varmistettu)

Sinuna en pahasti olisi huolissaan, jos lapsi voi hyvin ja syö kutakuinkin hyvin ja kasvaa tasaisesti omalla käyrällään, niin eiköhän kaikki ole paremmin kuin hyvin :) Noilla neuvolan käyrillä keskikäyrähän on joku keskiarvo ja kaikkihan me hieman erikokoisia ollaan. Ja kuten sanoitkin, kumma se olisi odottaa pienen äidin geeneillä tehtailtua jättivauvaa :D

Meillä tyttö painoi 12kuisena 7400g ja 74cm, syntyi normaaliaikaisena 3255g painoisena ja kaikki kuukautensa kasvanut alle -20 käyrällä, itsekään en ole koskaan painanut paljoa ja tyttösen sisarukset myös kasvaneet miinuksilla, hyvinvoivia silti aikinpuolin kokok joukko. Neuvolasta tuli painoköhimpinä kuukausina lähete lastenklinikalle, mutta ei tutkimuksissa ja kokeissa mitään löytynyt, kasvaa omaa tahtiaan "normaalia" kevyempänä. (Oppi konttaamaan viisikuisena ja käveli kymmenkuisena).

Itse ajattelen noita käyriä apuvälineenä seurata lapsen omaa kasvua, jos tulee yhtäkkisiä laskuja tai nousuja painossa, se näkyy käyrällä, oli se alunalkaen miinuksilla, plussilla tai keskitasoa. Jkainen varmasti näkee oman pienensä hyvinvoinnin parhaiten :)

Minnuliini
Hihihii

Meillä poijan 10kk neuvolassa paino oli 9015g  ja 71,7cm. Meille ei olla enään painosta nipotettu, niinkuin alussa, kun sairaalassa ei meinannut lähteä nousemaan. Nyt on tullut hyvinkin painoa, mutta pituudesta meinaavat neuvolassa nyt nipottaa. Vaikka on niin sopusuihtainen ja siro poika!

Että en tosiaan olisi huolissani jos lapsi on muuten terve ja sopusuhtaisen näköinen ja syö hyvällä ruokahalulla!

iity-
Puolivahingossa

Hihi, meidän tyyppi painaa saman verran :D 

Mutta en mä nyt välttämättä huolestuis :)

Jyviä ja ohdakkeita

Meidän esikoinen painoi syntyessään 3680 g, puolivuotiaana 9250 g, kymmenkuisena 9180 g ja vuoden ikäisenä 9655 g. Puolivuotiaana poika näytti valehtelematta Michelin-ukolta mahtavine reisipoimuineen, joten oli tuosta varaakin tiputtaa. Pituutta tuli puolesta vuodesta vuoteen lisää 8 senttiä ja vauhtia nollasta sataan. Muutama ylimääräinen kerta jouduttiin käymään neuvolan puntarilla painoa tarkkailemassa, mutta lakkasivat huolehtimasta, kun lapsi on reipas, terve ja liikunnallinen. Ruoka on maistunut aina, joskaan äidinmaidosta ei olisi perunasoseeseen halunnut ihan suosiolla vaihtaa. No olikin imetetty siihen asti tunnin välein kaiket päivät. 1-vuotiaana lapsi söi kuitenkin jo omatoimisesti perheen kanssa samaa ruokaa isoja annoksia. Hoikka poika on vielä 6-vuotiaanakin, vaikka syö edelleen joka aterialla minua enemmän, mutta erittäin liikunnallinen kun on edelleen, niin kyllähän sitä kuluukin.

Vierailija (Ei varmistettu)

musta on aivan älytöntä kuinka noihin käyriin tuijotetaan nykyään ns. liikaa, siis varsinkin kun kyseessä alle vuoden ikäinen lapsi. joko lapsi on liian laiha tai liian lihava....eiköhän jokainen kasva omaa tahtiaan ja en tosiaan olisi huolissani jos ei käyrissä hirveitä heittoja tule eli siis kasvaa tasasesti omaan tahtiinsa. meillä pojat on 10kk iässä ollu vanhimmasta alkaen: 8130g/71cm, 7800g/69,5cm (9kk), 9800g/71,5cm ja 8810g/71,5cm.
-kassu

Liisa
Osasin!

Meillä ei tuota 10 kk -neuvolaa ole ollenkaan. Sen verran Ilon tämän hetken mitoista tiedän, että on nyt 10,5 kk ikäisenä n. 70 cm pitkä (mahtuu juuri ja juuri pöydän alle seisomaan ja se on lattiasta kannen alareunaan 71,5 cm korkea) ja painaa vähän vajaat 8 kg (meillä on edelleen se neuvolan vaaka, heh).

En tiedä pitäisikö tässä nyt sitten huolestua vai ei. Eihän tuo mikään tankki ole, mutta kapeanlaisia ollaan me vanhemmatkin.

Poika on iloinen (kuten eilen kirjoitin: konttaa hymy edellä) ja pirteä ja mielestäni syö hyvin, tissiä myös. Minä joudun kyllä vähän tuputtamaankin sitä ruokaa jotta menisi kunnon annoksia, mutta hyvillä mielin meillä silti syödään. Tuo vaan käyttäisi mielellään kaiken ajan omiin säätöihinsä jos antaisi periksi.

Aiheen vierestä sellainen uutinen, että meillä on nyt 4 tissitöntä yötä takana. Saavutimme pisteen, jossa sekä lapsi että äiti olivat tähän valmiit. (Lapsi ensin, äiti sitten.)

Liisa
Osasin!

Ai niin, Ilo ei taputa eikä vilkuta. Mutta toissapäivänä se rupesi itsekseen työntelemään taaperokärryä, joten enpä jaksa tuostakaan huolestua liiemmin. Ehtiipä tuo vilkutella ja taputella sitten samalla kun kävelee. ;)

Kati Vierailija (Ei varmistettu)

Juu, ei huolta painosta. Meidän poika oli tammikuussa 1v 3kk käynnillä 9,5 kg ja pituutta 78,5 cm (oli ylimääräinen painokontrolli, kun huiteli 1v tarkastuksessa siellä -18% paikkeilla). Oli ilmeisesti joulun intohimoisella kinkun syömisellä vaikutusta, kun 3 kk:n aikana oli siirtynyt -12% paikkeille ;) Niin ja taputtamaan hän oppi toissa viikolla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja vielä lisäyksenä, että poika on koko ajan syönyt todella hyvin. 4 krt päivässä 2 dl lämmin ateria sekä vielä 1 dl välipala + muut pienet napostelut päälle.

Vierailija (Ei varmistettu)

Älä turhaan huoli!

Itse olen toisen lapseni kanssa ollut aivan "hysteerisen" huolestunut painosta (6 kk iässä painoi 7,8 kg ja vuoden iässä 8,6 kg). Kävinkin psykologin kanssa keskustelemassa ja purkamassa huoltani. Lopulta pääsin sinuiksi asian kanssa.

Nyt kolmas tyttömme on juuri 10 kk. Hänen syntymäpaino 4266 g, 6kk 7,5 kg ja 8 kk mitat 8,1 kg / 71 cm. Nyt paino varmaan aika sama kuin 8 kk. Meillä ei ole 10 kk neuvolaa eli 1-vuotiaana saadaan viralliset uudet mitat. Tyttö syö vielä öisin rintaa (ja päivisin) ja tämä varmaan vaikuttaa aikalailla siihen, että ruoka ei aina maistu. Jotenkin sitä vaan toivoo, että yösyönnit loppuisi itsestään. Saa nähdä...
Ja ei meilläkään vielä taputeta...

Kristaliina
Puutalobaby

Hei kiitos kaikille kommenteista ja mitoista - näin sitä tosiaan näkee, miten erikokoisia nuo lapset voi olla! Olin siis päättänyt jo aikaisemminkin olla huolehtimatta, ja tuota päätöstä kyllä tukee tämä, että on niitä näköjään muitakin tämmöisiä minitirppoja - ja tosiaan että samassa perheessäkin voi olla tosi eri kokoisia lapsia. Kiitos siis kaikille "vertaistuesta"!

Oijoi, Liisalla jo tissittömiä öitä; meillä ei... Yönukkumisissa ollaan täällä edelleen ihan hunningolla, blaah. (vä-syt-tää)

M-M

Älä ole huolissas :D Meidän neiti tänään 10-kk neuvolassa painoa 6760g ja pituutta on 69cm. Mutta nyt noustiinkin painokäyrällä 1% ylemmäs, eli nyt on painokäyrä-18,6%.

Elina U.
Lentoaskeleita

Siis tässä näkee kyllä niin hyvin sen kuinka eri tahtia lapset kasvavat! 

Minä stressaannuin tuossa syksyllä hiukan, kun vauvan pituus ei yhtenä kuukautena ollutkaan lisääntynyt, ja neuvolastakin ehtivät jo lähettää verikokeisiin. Kahden kuukauden kuluttua pituutta olikin tullut tuplat edelliseen, eli aikamoisia pyrähdyksiä ja rauhallisempiakin jaksoja kasvussa tulee välillä.

Meidän poika oli juuri eilisten neuvolamittausten mukaan 77cm ja 11100g. Eli aika jötikkä! :D 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Meidän neiti oli pienenä tosi sirppana, pienikokoinen ja söi todella vähän.. Käytiin läpi kaikki testit sun muut... Ja nyt kun katsoo ei tuosta neidistä uskoisi, ettei ruoka maistunut silloin joskus :) Ikää 6v ja pituutta tullut viimeisen kahden vuoden aikana 18,5cm ja painoa 8kg, nyt siis 120cm ja 25kg :) Lapset kasvaa niin omaan tahtiinsa!

Neuvolalääkäri (Ei varmistettu)

Kasvukäyrissä yksittäistä mittatulosta oleellisempaa on kasvun eteneminen: kasvaako suht tasaisesti omilla käppyröillään vai onko painossa/pituudessa tapahtunut selvää muutosta suuntaan tai toiseen. Ja toki myös käyriä tarkastellaan aina suhteessa lapsen muuhun vointiin! Terveen, hyvin jaksavan ja normaalisti kehittyvän sekä suht hyvin syövän vauvan (kuten teidän kohdalla on) kasvua tarkastelee totta kai vähän eri vinkkelistä kuin jotenkin oireilevan. Kasvu on myös hyvä suhteuttaa vanhempien ja mahdollisten sisarusten kokoon. Vauvojen kohdalla myös pituuskasvu usein ensimmäisten kuukausien aikana hakee omaa käyräänsä ja saattaa sahailla paljonkin ennen kuin asettuu uomiinsa.

Usein (tässäkin kommenttiketjussa) ihmiset kritisoivat "käyrien tuijottelua", mutta kyllä se kuitenkin hyvästä syystä tehdään ja siihen on perusteet! Lasten ollessa kyseessä terveys ja kasvu kuitenkin kulkevat käsi kädessä. Esim. kilpirauhasongelmat, keliakia tai diabetes saattaavat joskus löytyä poikkeavan kasvun perusteella.

Kapusha (Ei varmistettu)

Oli ihan pakko kommentoida,kun meidän poika 6kk oli viimeksi neuvolassa 69cm ja 7990g :D Ja meillä on yksi vauva lähipiirissä joka on 2kk nuorempi ja 200g kevyempi!:D

Älä huoli,Silva kyllä näyttää erittäin oikean kokoiselta ja ihanalta <3 Kyllähän lapsesta näkisi jos jokin olisi huonosti tai ei söisi tarpeeksi :)

Ps. Meidän neuvolantäti valitteli,kun pojan pituus menee kovempaa kun paino :D Isänsä on lähemmäs 2m pitkä joten totesin,että ihmekkös tuo jos pituutta kasvaa ;) Se täti on muutenkin todella "ammattitaitoinen" (= ei tiedä mistään mitään eikä mihinkään saa koskaan apua).

Vierailija (Ei varmistettu)

meillä oli 70cm ja 7020grr 10kk neuvolassa. Äiti (siis minä;) ) yhtä pien ko sie, vähä pienempikii.. Eikä yhtää oltu huolissaa päinvastoin.

Äh nyt pitäis luoda jo ne tunnukset tänne, kun pitää kommentoida mutku ei oo ehtiny ;)

Kristaliina
Puutalobaby

Kiitoksia kaikille uusista kommenteista, ja Vierailija 18:12 (ja muutkin): luo ihmeessä ne tunnukset, niin mäkin aina tunnistan teidät vakijuttelijat :)

Kiitos erityisesti Neuvolalääkärille taustojen avaamisesta! Meillähän se "käyrien tuijottelu" on ollut pelkästään positiivista: niistä meille on aina näytetty ihan kädestä pitäen, että ei huolta, vauveli kasvaa ihan hienosti niillä omilla minikäyrillään. Nytkin pituuskasvu meni tosiaan nätisti sillä käyrällä ja ainoastaan paino oli notkahtanut - mutta senkin tosiaan se neuvolan terveydenhoitaja hyvin suhteutti kokonaisuuteen. Hih ja laittoi tosiaan ne kolme huutomerkkiäkin siihen Kaikki hyvin!!! -kohtaan :)

M-M: ihana minitirppana kyllä teilläkin! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Olin tulossa samaa sanomaan kuin neuvolalääkäri jo totesikin. Meillä siis ollaan aina menty yläkäyrällä (tietysti siis siitäkin puolesta voi - ainakin vanhmemmat huolestua), mutta neuvolatäti sanoi, ettei mitään syytä huoleen kun oma käyrä kasvaa niin tasaisesti. :)

Ja teillä tuntuu ruokailuhetket sujuvan hyvin niin en mäkään huolestuisi yhtään! Go Silva!

SonjaKoo
Karnevaalikausi

Kääk, tuo Vierailija 20:56 olin siis minä. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä 1.7 v poika painaa 9,5 ja 80 pitkä enkä ole huolissani :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin siis 1 v ja 7 kk :D

Meidän tyttö menee pituuden puolesta yläkäyrällä ja painonsa puolesta taas alakäyrällä, mutta koska kasvu on ollut joitain notkahduksia ja pyrähdyksiä lukuunottamatta tasaista niin huolissaan ei ole neuvola eikä vanhemmat :). Muistaakseni suurin notkahdus oli juuri siinä vaiheessa kun liikunnan määrä kasvoi tytön alkaessa konttailla ja kiipeillä. Mä olen yrittänyt olla vahtaamatta noita eri taitojen kehittymisiä liikaa sen jälkeen kun huomasin miten kausittain ne taidot lasta kiinnostaa. Tyttö oppi jossain vaiheessa taputtamaan, sitten siitä katosi kiinnostavuus ja koko homma unohtui ja myöhemmin hän oppi taputtamaan uudestaan :D. Lisäksi tuo pikkutyyppi osaa paljon juttuja mitä siinä taulukossa ei pahemmin kysellä ja niin varmasti Silvakin. Jokainen omalla käyrällään on mun mantrani :).

Salallaa (Ei varmistettu)

Hih, kaivoin oikein neuvolakortin esille: meillä 10kk kohdalla painoa oli jo lähes 12 kg ja pituutta 75 cm ja 7 kilon paremmalle puolelle päästiin jo 3 kuukauden iässä :) , eli joo lapset kasvaa aika omaa tahtiaan, mutta enpä usko teillä olevan syytä huoleen ;)

Miitu (Ei varmistettu)

Mä olin ihan varma, että meillä oltiin samoissa mitoissa about saman ikäsenä, mut näköjään meidän alkujaan minimini oliki saanu kerättyä itelleen puolisen kiloa enemmän painoa ja sentin enemmän pituutta. Siitäki huolimatta, että koko kevät oli käyrät laskenu (liikkuminen, hampaat, ekat taudit, ruokataistelujen alkaminen...). Vähä alta vuoden ikäsenä otettiin nopeammin näytille, mutta silloin ja etenki sit puoltoistavuotisseurantaan tilanne oli tasottunu, ts. käyrät ei enää laskenu. Alkoi ruokaki maistua, ku siirtyi perheruuan pariin. Nyt tuntuu, että on ollu taas valtava massakausi. Edelleen on solakka (laiha ei mielestäni oo ollu ku yhen kuukauden jälkeen, ku ensi piti hampaiden takia lakkoilla ruokaa ja sitten pääsi vielä tauti pahoinvointeineen yllättämään päälle), mutta selvästi huomaa, että pituutta ja painoa on tullu lisää. Josko nyt 2-vuotis päivän lähestyessä olis tulossa sitä paljon puhuttua saavutuskasvua. Jää nähtäväksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Rintamaitovauvat on sen kaiken kerman kanssa eka hiukka pullaposkisia, sitten muun ruoan tullessa kuvioihin, tulee pieni notkahdus.

Tämä perustuu niinkin tieteelliseen otantaan ja lähteeseen ja empiiriseen kokemukseen kuin omani neljän kohdalla. Ja ihania mussuja ovat!
Susanna

Ida-Maria (Ei varmistettu)

Esikoinen oli 10kk 8940g ja 71,5cm (imetin 9kk)
ja toinen oli 6kk neuvolassa 8210g ja 68cm nyt kohta 8kk (imetän edelleen paljon) pullukoita ovat molemmat olleet syntymästä asti :) muuta hyvä niin, tykkään et vauvat saavat olla just niin pyöreitä kun ovat, saavat syödä niin paljon kun haluavat...
Pyöreys on kaunista, myös meissä naisissa ;)

T. Yks -6 kg synnytyksen jälkeen vielä ois 18 kg jäljellä... XD

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä toi likka on kans menny aina siä - k äyrillä painonsa puolesta,mutta niin oon minäki lapsena. en myuista paljon paino silvan iässä mut nyt kohta 3vee ja painoo hippasen vajaa11kg ja pituutta metrin verran eli aika rimpula on:)

Hebs (Ei varmistettu)

Meillä oli muistaakseni ylimääräinen lääkärintarkastus hieman yli puolivuotiaana pienikokoisuuden vuoksi. Olen itse aika lyhyt ja vauvana olin pieni, mutta oma tyttö oli vieläkin pienempi, vaikka syntyi täysiaikaisena ja söi ihan hyvin.

Vähän ihmeteltiin, kun tytön isäkin oli ollut vauvana vähän isompi, mutta sitten löytyi anopin neuvolakortti 1950-luvulta ja siitä selvisi, että hän oli ollut aivan yhtä pieni ja siro täysiaikainen vauva kuin meidänkin tyttö.

Nyt kolmevuotiaana tyttö on jo keskikäyrällä, vaikka pituus huiteli jossain normaalijakauman alapuolella silloin vauva-aikana.

Minusta oli ihan ok käydä ylimääräisissä tarkastuksissa, kun itseäkin kiinnosti ne kasvutiedot. Tosin meitä ei kukaan kohdellut yhtään epäystävällisesti eikä tuntunut siltä, että neuvolassa epäillään, ettemme anna tarpeeksi ruokaa, niin kuin olen joistakin keskusteluista ymmärtänyt.

Vierailija/J.M. (Ei varmistettu)

Hei, mä uskoisin että tässä kohtaa, jos missä, kannattaa ottaa linjat äidille ja kysyä miten sä oot itse kasvanut.
Mun nyt neljävuotias tyttäreni kasvaa tasaisesti miinuskäyrillä, joskin todella siis tasaisesti omilla käyrillään ilman heilahteluja kumpaankaan suuntaan. Kun piirsin mieheni vanhan neuvolakortin pohjalta "vanhanaikaiset" kasvukäyrät (niitä sai neuvolasta ihan pyytämällä), huomasin heti että on tytär tullut kasvun suhteen isäänsä. Plus että se käyrän piirtäminen oli hirveen jännittävää ja hauskaa :)

Kasvukäyriä voi itse piirrellä myös täällä.

Meidän jättilaisvauva (joka oli kyllä ihan normaalikokoinen syntyessään, himpun alle 3,5 kg) painaa 2,5 kuukauden iässä jo n. 6800 grammaa :D Oon kuullu (ehkä vitsillä?) sanottavan, että syötä sitä vähemmän, mutta se on musta vitsinäkin vähän huono. Neuvolan täti sanoo vaan, että hienosti kasvaa. Kaikki kasvaa omaan tahtiinsa!

On se jännä miten kirjotatkin aina just niistä asioista joita itekin satun millonkin pähkäilemään. Eilisen neuvolan jälkeen oon miettiny kovasti oisko syytä huoleen kun painokäyrällä oli tullut notkahdus alaspäin. Oon kuitenkin tullu siihen tulokseen että ei oo kun T on alkanu liikkumaan niin paljon että ei ihme jos kuluttaakin paljon. Painoa oli nyt 9kk iässä n. 8kg ja pituutta 71 ja rapiat. Viikonloppuna pojalla oli vatsatauti, joka varmasti myös vaikuttaa noihin mittoihin, ei oo nimittäin ruoka maistunut koko viikkoon. Tänään kun sain vihdoin syötettyä vähän kiinteitä niin alko taas oksentaminen, lääkäriin siis tiemme vie....:/

Maami (Ei varmistettu)

Meidän tytön mitat 10kk neuvolassa: 8,7kg, 71,7cm.
Nyt tyttö 1v 3kk ja painaa n.10kg (kotipuntarilla) ja pituutta en tiedä,mutta nyt on ihan selvästi tullu kasvupyrähdys!

En ole huolestunut, vaikka painoa ei ole tuon enempää, selväähän se on että kun liikkuu ja touhuaa koko ajan ja pituutta tulee niin paino hidastuu..enkä olisi sinunkaan tapauksessasi huolestunut..tai siis Silvan;D jos tyttö voi hyvin ja on virkeä ja syö hyvin niin silloin ei pitäisi olla hätää!

Kippuralla

Mulla ei ole tässä nlakortteja. V on meidän isoin vauva, 4.4kg/53cm Isoveli oli 3.7kg/53cm. Nyt 2v synttärit lähenee ja on 10cm isoveljeään lyhyempi, vaikka syntymämitat oli katraan isoimmat :) että niin ne samankin perheen lapset kasvaa omaa tahtiaan.
V tosin muistaakseni oli 9kg/72cm, paljoa pienempi ei oisi voinut ollakaan kun niin isona syntyi.

AryaC (Ei varmistettu) http://www.elamanivuosi.blogspot.com

Meidän pikku neiti (nyt 15kk) oli vuoden (!) ikäisenä n. 70cm ja 7400g. 9kk kohdalla lääkäri (jenkki"neuvola") oli kovasti sitä mieltä, että neiti sai liian vähän maitoa ?!? (vaikka omasta mielestäni nirsoilijamme ei tuolloin muuta syönytkään). 12kk mennessä painoa oli ilmeisesti tullut suhteessa kuitenkin sopivasti. Maanantaina taas sitten jännätään uusia mittoja meidän kirpulle (Syntyi täysiaikaisena mutta mininä, 2700g ja n. 48cm).

Pire (Ei varmistettu)

Jos lapsi syö hyvin ja muuten kehitys ok, niin ei kannata huolestua. Kasvukäyrät antaa viitettä siitä, miten KESKIMÄÄRIN lapset suomessa kasvavat, eli se ihanteellinen keskikäyrä on koonnos hoikista, pulleista ja "normaali" vauvoista. Lisäksi uusia kasvykäyriä nykyajan lapsille ollaan vasta päivittämässä. Kasvukäyriä on hyvä seurata koska antavathan ne viitettä lapsen kasvusta jos se yhtäkkiä notkahtaa, minkä takana voi olla esim. jokin sairaus, allergia yms. Mutta jos lapsen kasvu menee tasaista nousua omalla käyrällä niin silloin kaikki on ok :) nimim. aina alakäyrillä kasvanut ja ihan hyvä ja terve ihminen minusta on tullut :)

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.