Portaikkohaaveilua

Puutalobaby

Pääsiäistäkö tässä nyt pitäisi syyttää? Vai kevätaurinkoa?

Katsoin aamulla tätä:

...ja ajattelin: keltaista.

Puutalon eteinen ja portaikko ovat viimeisiä paikkoja (no: yläkerran kylppärin lisäksi), joita emme vielä toistaiseksi ole pintaremontoineet omannäköisiksemme. Moni on kyllä ihaillut näitä harmaan sävyjä - jopa maalin väriä minulta on kyselty, valitettavasti en sitä tiedä. Monen makuun nämä värit olisivat tietysti just hyviä. 

Mutta me kaipaamme lisää lämpöä. Tai sellaista jotain... Sitä Jotain. Ehkä omannäköisyyttä on paras kuvaus.

Valkoisten osien maalaus on tässä elämäntilanteessa aikalailla poissuljettua - se aiheuttaisi aivan liian työlään ketjureaktion. Jos maalaisi kaiteet, pitäisi maalata seinä. Jos maalaisi seinän, pitäisi maalata portaikon katto. Jos maalaisi portaikon katon, pitäisi maalata koko hemmetin avotilayläkerran viistokatot.

Juu ei.

Mutta portaat sekä eteisen lattiat ja seinät voisi hyvinkin jossain vaiheessa maalata.

Kun googlasin "staircase yellow", päädyin jostain syystä myös googlaamaan "staircase decoration". Ja löysin ihanan-ihanan tämän. Oh en kestä, miten ihana.

Keltainen vai kuviot - mielipiteitä?
(en kopsannut "inspiraatiokuvia" tähän, koska tekijänoikeudet - linkeissä siis kuvalinkit (ei kaupallisia kytköksiä) tyyleihin, mitä ajattelen)

Hehee saa sanoa myös "harmaa", mutta sitä en kuuntele :)

Kommentit

Kuviot! Varmaan helpompaa kans kuin maalaus...esim. jos ne on tarroja.

Kristaliina
Puutalobaby

Mulla kävi kans mielessä esim. ihan dc-fix tai värilliset muovimatot. Paitsi sitten on sellainen puoli, että vanhaa taloa on aina iso riski lähteä "muovittamaan" millään... En tiedä sit, jos (kun) se koskisi vaan noita pystyosia... Hmm paitsi joka tapauksessa harmaat ei voisi olla silloin askelmatkaan, eli maalaushommaa noista vaakaosista saisi silti :)

Hmmm hmmm hmmm. Kuviot kyllä houkuttaisi, kun löytäisi jotain ihanaa!

Cpop

Joo, puutalon muovittamisessa pitää olla todella tarkka, koska muuten se voi vaikuttaa rakennuksen hengittävyyteen ja pahimmassa tapauksessa on äkkiä koko talo homeessa -.-

Elinabeth
Wislabon

Lisäyksenä, että jos haluaa hengittävän puutalon, pitää myös maalin valinnassa olla tarkkana! 

Elinabeth
Wislabon

Niin ja tapeteissa on kans materiaaleja, jotka ei päästä kosteutta läpi..mutta luultavammin hengittävyyskysymys on lähinnä ulkoseinissä. Jos portaiden pystyosat tapetoi, niin tuskin se niin kosteutta kerää talon sisällä.

Mammara

Entä jotkut upeet tapetit noihin portaiden pystyosiin? Niinku tähän henkeen? 
 

Cpop

APUA! Tuo kuvioitu portaikko on IHANA!!! Miä oon haaveillu sellasesta asunnosta, tavaramäärä olisi minimalistista (no niin minimalistista, kun lapsiperheessä voi.. eh..), mutta pinnat saisi olla rönsyileviä ja värikkäitä! Tai sitten toisinpäin... Erittäin simppeli pohja ja sitten sellaisia tosi rönsyileviä yksityiskohtia :D Päätä tämäkin nyt sitten!!! Onneksi ei ole varaa omaan asuntoon/taloon!

Kristaliina
Puutalobaby

Oh eiks olekin ihana! Mun piti googlata keltaista, mutta tuohon jäin jumiin :)

Mä muutenkin rakastan sellaisia värikkäitä keskenään-kuosit-sotkettuja kaakelointeja, mitä näkee esim. Portugalissa talojen julkisivuissa. Oh sellaisesta haaveilisin keittiöönkin... Suomesta niin ihananrönsyileviä kuviota on vaikea löytää, pitäis varmaan lähteä kaakelitoivioretkelle Portugaliin :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Heh, kuvio-oksennus olisi mielestäni oikea sana kuvaamaan tätä :-)

MsMumrik (Ei varmistettu)

Oi, toi on ihana!! :)

elinamanda (Ei varmistettu)

Mä luultavasti maalaisin, ihan vaan siitä syystä et se ois niin paljon helpompi toteutta. Jos alkaa miettiä tai etsiä jotain liian hienoja kuvioita, niin en varmaan ikinä sais hommaa valmiiks. Maalipurkin sen sijaan voi ostaa jo valmiiks oottamaan lopullista inspistä, ja sit kun se inspis tulee, on homma kolmen minuutin päästä jo täydessä vauhdissa. :D mutta oishan ne kuviotkin kyllä nättejä, eli jos tietää et jaksaa sellasten kanssa alkaa näpräillä, niin ehdottomasti ne sitten!! :)

elinaja (Ei varmistettu)

Oikea termi on portaiden otsalauta ;)

Vastaus ongelmaan on kuviomaalaus sabluunan avulla. Pikagooglauksella löysin tämän paikan http://www.kaavain.fi/?id=439&page=etnos&lang=fi

Vierailija (Ei varmistettu)

Just jotain tällaista mäkin varmaan lähtisin toteuttamaan.

Piipo79

Voi olla että kuviomaalauksessa menisi vielä kauemmin aikaa kun koko portaikon seinän maalaamisessa. Tapetointi varmaan kätevin, tosin eräät pienet touhusormet on saatava pitämään näppinsä erossa niistä sen jälkeen ;) p.s. Musta on ihanaa kun tehdään oman näköistä eikä aina vaan sitä hillittyä skandinaavista (jos se ei omaa silmää miellytä)

Lennu_ (Ei varmistettu)

Sori, sohaisit pinterestiin hullaantuneen muurahaispesään :D

Tästä nyt alkuun: http://www.babble.com/crafts-activities/step-by-step-14-ideas-for-refini... Kuvia saa siis lisää napsuttelemalla kuvan sivuilla olevia nuolia.

Ja mielestäni ihania: http://www.buzzfeed.com/pippa/diy-ways-to-update-your-stairs?sub=2046469...
Varsinkin portaat 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10 (!), 13, 14, 16, 17 ja 24. Näin vaatimattomasti.

Ja meillä kun asustaa perheessä isäksi kutsuttu mies, joka on tarkka valoista, niin tulisi pohdittua samalla myös että miten voisi tuoda hauskalla tavalla valot portaisiin.

Vieläkö jatkan? :D

Lennu_ (Ei varmistettu)
Kristaliina
Puutalobaby

Ooooooo kiitos-kiitos-kiitos; vähänks syyhyää sormet päästä tutustumaan noihin linkkeihin tarkemmi!

Kristaliina
Puutalobaby

Nyt pääsin katsomaan! Ihania - todella! Toi sun eka linkin viimeinenkin on tosi kaunis; ihan erityylinen kuin olin ajatellut, mutta tosi-tosi kaunis!

Noi sateenkaarivärit (vaihtuvat värit siis) kyllä miellyttää, samoin edelleen noi ornamentit; tuossa oli tosi kauniita!

Hihihihi en tiennytkään, että porrashullaantuneitakin näin löytyy, ja taidan tulla just sellaiseksi itsekin. Eli saa jatkaa! :D

Tästä jutustä löytyy useita hauskoja ideoita. Itse ihastuin pehmeisiin mattoportaisiin! :) 

http://www.buzzfeed.com/pippa/diy-ways-to-update-your-stairs?sub=2046469_930901#.mqylqM4aD

Kristaliina
Puutalobaby

Oh toi 13 (Rainbow) <3 <3 <3

Någon Annan (Ei varmistettu)

Keltainen maalaus ja kuviolaatat :) Siitä tulis tosi mahtava yhdistelmä!

Kristaliina
Puutalobaby

Niin tulisikin! Ooooooo!

Ihan eri asiasta kysymys, mutta en ole ihan hahmottanut teidän kotia niin kysyn: jos haluaisitte laittaa tytöt omaan huoneeseen niin onko teillä ylhäällä kaksi makkaria?

Kristaliina
Puutalobaby

Yläkerrassa on yksi iso avonainen tila plus kylppäri/sauna ja ikkunallinen vaatehuone (joka on joskus ollut lastenhuoneenakin ja toimisi hyvin sellaisena. Avonainen tila olisi myös periaatteessa jaettavissa kahteen, eli yläkerrassa on tavallaan "optio" kolmelle pienelle huoneelle. Niin ja vaatehuoneeseen sais yhden seinän kaatamalla ex-saunasta tosi kivan alkovin :)

Jos huoneentarve iskee, luultavasti vaatehuone/sauna-combosta rakennettais mulle & Joelille oma makkari ja avoinaisesta tilasta tytöille yhteinen huone tai jopa omat huoneet :)

Hahahaha no tää selitys ei kyllä selkeyttänyt yhtään :D No, yritin kuitenkin :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Enempi keltasta,ja joukkoon kuvioo? :)

Kristaliina
Puutalobaby

Tätä mäkin oon nyt tän keskustelun pohjalta alkanut miettiä - että josko molemmat! :D Hitsi, kun pääsisi koneelle avaamaan noita linkkivinkkejä; nyt en pääse, kun Joel tekee opiskeluhommia buhuu... Sormet syyhyäis pääst katselemaan!

Aamuruuhka (Ei varmistettu)

Mä maalaisin portaat keltaisiksi ja laittaisin pieniä laattoja tohon päätyyn, itsekin haaveillut laattamosaiikista jo kauan! En tosin tiedä, onko laatat juuri muovia hengittävämpi vaihtoehto? Ja vanhat puiset portaat eivät ole välttämättä mikään tasaisin pinta, eli laatoitus voisi olla hankalaa ja laatat voisivat putoilla ajan kanssa. Ja Suomesta on kyllä niin vaikea löytää ihania kuviolaattoja. Myös päätyjen tapetointi on hyvä idea, ja mahdollisesti myös helpompi/halvempi. Esim. tällä sivulla http://www.colore.fi/tapetit-metreittain-myytavat-tilkkupaketit-c-82_84.... myydään tapetteja metreittäin, eli jos haluaa useaa erilaista, ei tarvitse maksaa koko rullasta!

Tilia kirjautumatta (Ei varmistettu)

Ei helkkari mitään kaakeleita portaisiin, nättiä siitä ei tule ja portaat menee pilalle. Tapettia, tarraa, maalia, mitä vaan, mutta niin, että alkuperäisen puuportaan voi palauttaa halutessaan. Joko te tai talon seuraavat omistajat. Tai sitä seuraavat. Tuon ikäiset Puutalot ovat lainassa asukkaillaan.

Muovisuudesta en menisi kuivassa sisätilassa tuossa kohtaa huolehtimaan, koska ei se lattiamaalikaan välttämättä mikään hengittävä ole. Yleensä ei ole. Toki koristemaalaus on tyylikkäämpi kuin tarra, joka näyttää puutalossa aina - muoviselta.

Harmaa väri porraspinnassa on erittäin anteeksi antava siivouksen suhteen. Lähtisin koristamaan vain otsalautoja. Kun teillä on taiteilijoita talossa (isoja ja pieniä), voitte aloittaa vaikka liisteröimällä piirrustuksia portaisiin, tehkää vaikka vaihtuva näyttely!

Kristaliina
Puutalobaby

Yksi "pilaamaton" kaakelivaihtoehto olisi tehdä kaakelointi levylle ja kiinnittää sitten vaan se levy sitten....mikäsanasenytolikaan: otsalautaan. Hmmm. Mutta ehkä tapetti tuntuu tällä hetkellä varteenotettavimmalta...

Aamuruuhka (Ei varmistettu)

No, mun mielestä onkin aina ollut vastenmielinen ajatus remontoida taloa seuraavia asukkaita ajatellen :). Mun mielestä kaakelit ei pilaa yhtään mitään portaissa sen enempää, kuin keittiössä tai vessassakaan. Onhan se puuporraskin yhä näkyvissä. Mutta joo, teknisesti se voisi toki olla hankala toteuttaa, kuten myös mainitsin.

Pääosin olen sitä mieltä, että vanhaa pitää kunnioittaa remontoidessa, mutta mun mielestä jotkut värikkäät kaakelit portaissa on niin sata kertaa vanhan puutalon henkeen sopivampaa, kuin vaikka kaiken maalaaminen valkoiseksi tai joidenkin laminaattien laittaminen. Tai harmaat portaat. Onhan vanhoissa puutaloissa usein aika villikuosisia kaakeliuunejakin, sopii mielestäni hyvin niihin. Mutta ihan oikeasti, pitääkö kaikki rakentaa niin, että saa tarvittaessa pois? Itse olen aina tehnyt mieluummin pysyviä ratkaisuja. Tämä tietysti vain silloin, kun talossa aikookin asua. Jos on myymässä, ei remonttia juuri kannatakaan tehdä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos on vähänkään järkeä päässä, niin satavuotiaassa talossa ei tee mitään peruuttamatonta. Joka ei tätä tajua, lukekoon Talotohtorinsa uudestaan ja käyköön katsomassa, miten itsekkäästi 60-, 70-, 80-, 90-luvuilla ja vielä nykyäänkin rakennusperintöämme on tuhottu. Jos haluaa uutta, muuttaa sinne uuteen taloon vaan, niitä riittää kaikille, näitä helmiä ei. Anteeksi suuttumus. En remontoi mitään ajatellen tulevia ostajia. Talon parhaaksi hamaan tulevaisuuteen on johtotähtenä.

Kristaliina
Puutalobaby

Mä jo vähän innoistuin noista kukkaisista: http://www.colore.fi/kukkaiset-tapettitilkut-12kpl-p-4710.html , oranssi-kelta-sinisestä sais kivaa vaihtelua!

ekv (Ei varmistettu)

Huomasitko että toi sun porraskuva taitaa olla Portugalilaisia laattatarroja myyvän kaupan mainoskuva Etsystä?

Itse varmaan valitsisi jotain kirjavaa Portugalitarraa joka sopii portaiden nykyiseen väritykseen ja kokeilisin riittäisikö se piristämään. Koska olen laiska ja se olisi nopeaa sekä halpaa.

Kristaliina
Puutalobaby

Hihihi en :D Aika on näköinen tarra kyllä (ainakin tuossa kuvassa), meni mulle täydestä kaakelina :D :D :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Näen mielessäni porrasaskelmat oranssina, kun katson kuvaa. Yksinkertaisin toteuttaa ja toisi jo kivasti väriä.

Kristaliina
Puutalobaby

Samoin tuolla aiemmassa linkissä oli yks kuva, jossa värejä oli useampia - vaikka silleen hmm sävy sävyltä vaaleammaksi, silleen yhteensopivasti. Hitsi en ole tajunnutkaan, miten paljon erilaisia vaihtoehtoja portaikkoon vois olla!

Kristaliina
Puutalobaby

Oi vau - ei yhtään eka kuvista tajunnut, että kyse on diy-laatoista!

Mirja H (Ei varmistettu)

Tosi kaunis portaikko teillä! Sanon aina keltainen, se on ihan paras väri sisustuksessa! Meillä on toistaiseksi yksi huone joka on maalattu keltaiseksi ja se on niin ihana! Nuo kuviolliset laatakin ovat aivan ihanat! Minä sanon että molemmat! ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Joku ihanan värikäs porrasmatto?

tsinnia (Ei varmistettu)

Portaikon pinnojakin vois maalata keltaiseksi epäsäännöllisellä rytmillä tyylillä 1/3 keltaiseksi. Ei vaatisi muun valkoisen hävittämistä. Sille olis kiva pari otsalautaan keltaista kuviointia/teippiä/tarraa. Tai värikästä, jossa on keltaista (mutta itsehän pysyisin kyllä siinä, että värimaailma ois hallittu). Mulla houkuttais säilyttää vanhojakin värejä, sillä valkoisen ja harmaan kaverina keltainen on niin &lt;3. Ei muuta kuin pensselit kouraan, aina voi maalata uudelleen jos ei tykkääkään.

Riika V.
Koti Kumpulassa

He hee! Meilläkin on "pientä" rappukäytäväremppaa ilmoilla: http://www.lily.fi/blogit/koti-kumpulassa/projekti-rappukaytava-osa-1

Huh!

Riika V.
Koti Kumpulassa

Ja siis Pinterestistä löytyy ihan älyttömästi ideoita! Kannattaa kattoo, jossei vielä oo tuttu. ;)

Kao Kao

Oi, noi sekasotkulaattateippaus/ornamentit on ihanat! Puutalo goes Huvikumpu a la Latino :)

Peppis (Ei varmistettu)

Jossain sisustusohjelmassa portaikko tuunattiin niin, että "laattojen" kuviot maalattiin kovalevylle, joka sitten kiinnitettiin pienillä nauloilla portaiden otsalautoihin. Vanhassa talossa mikää ei tietenkään ole suoraa tai määrämittaista, mutta jos pienet raot ja epätasaisuudet eivät haittaa, saisi näin melko helpolla uutta ilmettä, joka on kuitenkin tarvittaessa helppo purkaa pois ( toisin kuin laastilla kiinitetyt laatat). Myös teippaaminen tai sabluunamaalaus suoraan portaaseen onnistunee kohtalaisella työmäärällä.

KaroliinaR (Ei varmistettu)

Noita portaita kun katselin niin tuli mieleen että tuohon sopisi aika hienosti sellainen 1970-luvun retro-oranssi! Sellainen lämmin, hieman tummaan taittuva oranssi. Sen maalaisin portaissa askelille ja sitten noihin toisiin osiin portaita (mikskä niitä sanotaan? :D) maalaisin astetta tummemman oranssin. Siitä tulisi eläväinen ja sävyero tekisi hienoa kontrastia, mutta ei tekisi portaikolle mitään ihan mahdottoman isoa huomioo, mutta säväyttäisi silti koko kämpän sisustukseen sopivasti :)..

Kristaliina
Puutalobaby

Mä näen tän silmissäni. <3

Rinkeli2 (Ei varmistettu)

Tuli vaan mieleen, että remppahaaveiden herääminen on aika varma merkki siitä, että rankka vauvavuosi alkaa olla takana. Näin ainakin meillä :)
Äänestän keltaisen puolesta, valkoisilla ornamenttikuvioilla (shabloonilla tehdyt). Voi vitsi, ei malttaisi odottaa, että näkee portaat valmiina!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.