Saisiko olla tilkka sukupuolistereotypioita imetysteeostoksiinne?

Puutalobaby

Käytiin taas imetysteeostoksilla.

Joel pälyili epäluuloisen näköisenä erilaisia purnukoita, taisi vähän pyöritellä silmiäänkin. Weledat hyllystä napattuani (vähän liian) innokas myyjä alkoi esitellä myös heidän gluteenittomia luomupuurojaan. Hmm, luomun ja kaikenmaailman tattarijauhojen sanayhdistelmät kuulostivat minun korvaani just sopivan hipiltä, aloin jo pyöritellä pakkauksia käsissäni.

"Hei tuus katsomaan!", huikkasin Joelille.

Sitten myyjän myyntiargumentit alkoivat mennä metsään. Myyjä jatkoi ja jatkoi keliakian yleisyydestä ja gluteenittomien tuotteiden vaikutuksesta ruoansulatukselle.

(Hitsi, mulle ois toiminut vaan ne myyntiargumentit "Se on luomua" ja "Se on hyvää")

Joelilla puolestaan ei ole kykyä sanoa vaikka "Ei kiitos, mutta ehkä ensi kerralla" ja esittää eriävä mielipide vasta kaupan ovien ulkopuolella. Ei - Joel alkaa argumentoida vastaan, jos kuulee mielestään älyttömiä perusteita jollekin asialle.

Niinpä nappasin Joelia hihasta, hei mennäänpä kuules vaan kassalle näiden Weledojen kanssa. Pystyin jo kuvittelemaan, millainen keskustelu saattaisi olla tulossa...

"Mä en näe mitään syytä, miksi meidän kannattaisi tuollaista ostaa. Silva tykkää niistä peruspuuroista, mitä sille on annettu eikä sille ole tullut mitään oireita", Joel kuitenkin totesi ykskantaan.

Vaikka keskustelu ei mennytkään yhtään pidemmälle, myyjä ehti jo selvästi närkästyä puurojauheidensa puolesta.

"No, äitihän ne lapset yleensä ruokkii ", hän totesi Joelille kireästi hampaidensa välissä.

Oho.

*******

Illalla piti ihan laskea. Meillä Joel tavallisesti syöttää Silvan kotipäivinään: keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin - viisi kertaa päivässä. 15 kertaa. Lisäksi Joel hoitaa arkipäivisin päivällisen ja iltapuuron syötön. Eli neljä kertaa viikossa, 8 kertaa. Yhteensä siis 23 kertaa.

Minä hoidan syöttöhommat Joelin ollessa töissä. Silva ehtii syödä ennen isin kotiin tuloa kolme kertaa, ja siis neljänä arkipäivänä eli 12 kertaa.

Ja annetaan nyt vielä vähän tasoitusta, kyllä minäkin tietysti välillä viikonloppuna jonkun ruoan saatan antaa. Eli ehkä Joel 20, minä 15 kertaa.

(plus tietysti imetykset edelleen jatkuvat, mutta tässä oli kyse nimenomaan jo kiinteän ruoan ostamisesta)

Että jos sitten kuitenkin annettaisiin ostopäätöksissä jotain sanavaltaa myös isälle. Vaikka se on vaan lapsen isä.

Grr.

*******

Weleda-paketin hinta oli jo 9,20 e. Melkein euro per pussitee. Tuntuu, että hinta nousee sitä mukaa kuin ostan hyllyä tyhjäksi.

Taidamme vaihtaa kauppaa.

Kommentit

phocahispida

Argh. 
Itsehän annan M:n isälleen syötettäväksi aina kun tämä vaan kerkiää syöttämään. Meillä syötöt on jaettu puoliksi:
Aamupala L, Lounas K, päivällinen L, iltapala K, vaihdetaan lennossa jos on harrastuksia tai muita menoja. :D

Olenko huono äiti vai oliko huono myyjä? 

Mamma
Mamman Sähkövatkain

Voi Joel parka, kun ei päässyt kunnolla vauhtiin. Ensi kerralla anna Joelin väitellä loppuun, olisi kiva tietää miten nopeasti myyjä menee sanattomaksi :D :D :D 

Kanelibasilika
Tupa - Keittiö

Mur, mikä kommentti! :/

Kyllä monessa kahden hengen perheessäkin mies hoitaa ruuanlaiton ja "ruokkimisen", samoin lapsiperheissä useasti (ja useammin kuin äiti) isä on vastuussa ruokinnasta suurelta osin (ja onneksi onkin!)

Adiina
Helmiä ja vadelmia

Argh, miltähän vuosisadalta tuollaiset ihmiset kommentteineen ovat... Ö Meillä ainoa ero isän ja äidin välillä lapsen suhteen on se, että minulla on tissit, joista tulee maitoa.

Itse ostin Weledan paketin Life-luontaistuotekaupasta ja hinta oli viiden euron paikkeilla. Kyseessä 20 kpl:n pussiteepakkaus. Ehkä kaupan vaihto olisi ihan hyvä, ihan tuon kommentinkin vuoksi. :)

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Ai kauhee mikä myyjä, mutta pakko sanoa Krista että tän postauksen otsikko oli aivan paras :D Mun oli pakko palata takaisin postaukseen kertomaan, kun vieläkin hihityttää.

Liisa
Osasin!

Meilläkin mies syöttää pojan melkein aina kun on kotona. Ja yhdessä on pähkäilty, mitä siitä lusikasta löytyy. Ainoastaan imetys on yksin minun vastuullani sattuneesta syystä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihmeitä tekevä imetystee... Enpä koskaan kokeillut, kun en kokenut tarvetta tuottaessani maitoa pienen meijerin verran. Mutta olisi kiva kuulla mihin tuo oikeasti perustuu? Miksi ihmiset sitä käyttävät: koska maitoa oikeasti on tullut vähänlaisesti ja tämä on osoittautunut hyväksi keinoksi lisätä sen tuotantoa vai koska alkoivat sitä käyttää ja nyt uskovat että se on salaisuus hyvään maidontuotantoon? Taidan itse olla se Joelin kaltainen kuluttaja, joka kyseenalaistaa myyntipuheet jo ennen ulko-ovea. Myyjien painajainen siis. Kaupan vaihtoa kuitenkin suosittelisin minäkin.

Teeu (Ei varmistettu) http://tryingtobeme-tea.blogspot.fi/

OHO! Melkonen kommentti... meillä nyt lapset syö jo itse, mutta kyllä kummatkin ovat saaneet lusikointia ihan yhtälailla multa kun isiltäkin! Tässä kohtaa Joelin olis ehkä ollut syytä jatkaa sanaisen varastonsa avaamista... ja sitten vasta se kaupan vaihto! ;)

Katie
Aika kypsä äidiksi

Grr. Mulle tuli tästä jutusta niin mieleen, kun ystäväni mies vei niiden muksun neuvolaan. Neuvolantäti ihan vauhkoontui, alkoi kysellä: miksei äiti tullut, olihan äidillä kaikki hyvin, oliko äidillä jaksamisongelmia vauvan kanssa, sovitaanko että ensi kerralla äiti tulee mukaan? Mies katsoi hölmistyneenä eikä tuossa vaiheessa tajunnut edes suuttua. Hyvä kai niin - tai olisivat neuvolassa vielä diagnosoineet hepun aggressiiviseksi ja tehneet jonkin lastensuojeluilmoituksen...! Kotona sitten ystäväni pillastui ja ilmoitti ykskantaan neuvolaan, että heidän perheessään myös isä saa osallistua lapsenkasvatukseen. ;) 

Ja tämä siis 2010-luvulla. 

Mamma
Mamman Sähkövatkain

Itse olen kuullut myös että isää karsastettaisiin neuvolassa. miedän neuvolassa kyllä useian kysellään että haluaisiko isäkin tulla ja isä voi tulla yksinkin jos uskaltaa :D :D 

Iksu
Tassuja ja töppösiä

No just. Tais myyjää vähän harmittaa että meni kaupat sivu suun. Onpa kallista teetä!?

Meillä on 1v-neuvola ensi kuussa, kun mieheni pitää isäkuukauden ja minä olen töissä. Saa mennä isi tytön kanssa ihan kahdestaan neuvolaan, ja hyvä niin!:) Odotan ihan innolla sitä kun isi saa opetella omat tapansa tytön kanssa olemiseen. Nyt ekan vuoden aikana lapsi on ollut paljon minun vastuullani, ja mieheni paljon töissä, mutta kiinteiden ruokien aloituksen myötä mieheni on osallistunut paljon lapsen syöttämiseen. (Valitettavasti myyjän argumentti pitää meillä siinä paikkaansa, että minä kuitenkin aina päätän mitä se lapsi syö...)

Silkkitassu

Minäkin hermostuisin kyllä! Miusta isillä pitää olla yhtälainen oikeus omaan lapseensa ja sen kasvatukseen jos vain siitä on kiinnostunut! Tuollaiset kommentit mitä kuulitte Krista ja Katie saavat oman sapen kiehuu kyll ihan heti! Meillä ainakin mies hoitaa suurimman osan kodin pitämisestä ja tulee jäämään vauvan kanssa kotiin äitiysloman jälkeen. Voin kuvitella hänet neuvolassa lapsen kanssa yksin, jos en töiltäni sinne kykene lähtemään. Eikä se minusta ole mitenkään väärin.

Mindeka
Ma-material Girl

Komppaan Ruusua!

Mir

Ei kyl liity nyt varsinaisesti tähän mut melkein :)

Niih. Ostettiin prismasta vauvaosastolta semmoinen peruslusikka millä vauveli syötetään, ni siinä luki että vain ainoastaan ÄITI saa syöttää sillä lusikalla. Ymmärrän siis kyllä että se vauva ei sillä saa syödä (tai no en kyl silleen ymmärrä sitäkään), mutta aika törkeesti laitettu vaan että äitillä on mahdollisuus ruokkia se lapsi, eikä isällä. Kävi oikee suututtaa. Jos olisin mies, voisin pahoittaa mieleni tommosesta syrjinnästä.. Aika vanhanaikaista sanon ma!

millis (Ei varmistettu)

Mäkin äänestäisin jaloilla toista kauppaa. Järkyn kallis toi sun kauppas vielä, jos on samaa teetä, mitä muut ostaa muualta 20 pussia 5,90e hintaan. Se pussihan muuten venyy ihan hyvin pariin motilliseen, jos vaikka Joel haluaa hörpätä seuraksi toisen. ;) :D

Joelille hatunnosto! Vaikka meillä ei isä ihan noin paljon osallistukaan, hoitaa meilläkin isä paljon ja sen kyllä huomaa vauvasta, jolle kelpaa yhtä hyvin äiti kuin isä. Se on mahtavaa, on itsellä vapaus tarvittaessa mennä ja tulla vähän vapaammin. Ei sillä, että sitä kovin usein hyödyntäisi, kun mielellään on itsekin vauvan seurassa, mutta on mahdollisuus siihen. Ei ole tarvinnut yhtään tärkeämpää/ainutlaatuista menoa jättää välistä siksi, että vauva ei pärjää ilman äitiä. Ehkä pitäis inspiroitua ja sopia vaikkapa ravintolatreffit kaverin kanssa ilman vauvaa ihan ilman ihmeellisempää syytä. :)

Melli (Ei varmistettu)

Yksi tuttuni olisi kerran käynyt ostamassa punaista paitaa pojalleen, ja myyjä ei ihan oikeasti olisi antanut hänen sellaista ostaa :D Oli vaan että "mutta se on TYTTÖJEN PAITA" :D Ihan älyttömiä stereotypioita!

Outo maailma (Ei varmistettu)

Multa kysyttiin tässä äskettäin kukkakaupassa, tuleeko kimppu miehelle vai naiselle. Siis oikeasti, leikkokukkia, mitä hiton väliä kummalle?

Villahuivi

Huhhuh, mikä myyjä! Taisi olla jotenkin hädissään kun ei keksinyt muita vasta-argumentteja...

Meidän to-be-isä on jo vähän ehtinyt loukkaantua isien vähättelystä, esimerkiksi rengaskantoliinan ohjevihkosessa kaikissa kuvissa oli nainen. Sanallisissa ohjeissa oli melkein kaikissa muistettu mainita "äiti tai isä". (Mutta ei sentään ihan joka kohdassa...)

Maria M. (Ei varmistettu)

Nyt kiehuu kyllä yli. Ei siis pelkästään tuo "äiti ruokkii"-urpoilu, vaan puuroista satuilu. Erityisesti kaurapuuro, se puuroista tavallisin, ja kaura yleensä on nimenomaan keliaakikoille sopivaa viljaa. Kaura on muutenkin vesiliukoisia kuituja sisältävänä todella hyväksi herkällekin vatsalle, ja sopii vauvallekin. Jos luomua haluaa ostaa, ovat esim. Pirkan luomupikakaurahiutaleet erinomaisia, eikä hinta hirvitä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Maria M.:lle: Ei se kaura kaikille sovi. Meillä vauva sai tähän mennessä pahimmat oireet kaurasta (myös ohra on ollut ei-sopiva ja muita kotimaisia viljoja ei vielä olla jaksettu testata, käytössä on nyt riisi ja hirssi). Sinällään tämä ei minua yllättänyt, kun omakin vatsani ei oikein kaurasta tykkää (itse kyllä tykkään kaurapuurosta todella paljon, mutta kun siitä tulee huono olo, niin ei voi mitään).

Sen sijaan "äiti ruokkii" myyjältä on todella urpoa! Niin ja kyllä mäkin kotimaisten viljojen puolesta mielelläni liputtaisin, mutta eipä tuo hirssikään huonolta vaikuta ravitsemuksellisesta (valkoinen riisi ei niinkään mua innosta ravintolähteenä).

Meillä vauvan ruokinta menee about 50/50, meillä tällä hetkellä mies on kotona ja minä töissä (vauva 8,5kk), joten mies hoitaa päivän ruokinnat ja minä aamun ja illan (plus että vaihdetaan usein lennosta, niin saadaan syödä itse samaan aikaan kuin vauva). Silloin kun mies oli töissä oli ruokinta-ajat toisinpäin, mutta tasajako silloinkin kutakuinkin. Ja kyllä meillä oletus oli että mies on ottanut vapaata töistä kun mentiin 8kk neuvolaan koko perhe, oli neuvolantäti vähän hämmentynyt kun selvisi että se olinkin minä joka oli perheen työssäkäyvä. Hämmennys kyllä vaihtui myönteiseksi uteliaisuudeksi ja neuvolan täti kovasti kyseli mieheltä ja minulta miten homma on toiminut ;)

Kristaliina
Puutalobaby

Ruusu & Mindeka: Juu, todellakin tajuan <3 Ehkä sitä ei muista sanoa ääneen arjessa niin usein kuin pitäisi, kiitos muistutuksesta - tämän ansiosta jo eilen illallakin muistin :)

Mä oon vieläpä miettinyt, että mulla on tuosta miehestä ihan tuplaonni: en nimittäin usko, että olisin kenenkään muun kanssa alkanut perhettä perustamaan. Kukaan muu ei olisi varmaan saanut minua näin sataprosenttisesti luottamaan siihen, että hoitaa arjen mun kanssa näin tasa-arvoisesti ja yhdessä, tiiminä. Että ilman tuota miestä en olisi varmaan ikinä kokenut tätä perhe-elämääkään - iso arvostus siis hänelle tosiaankin!

Mukava aina lukea, että täällä on muitakin näitä osallistuvia isiä. Tässäkin niin moni kirjoittaa 50-50 (tai enemmänkin) työnjaosta syöttöpuolen suhteen. En tiedä, onko tämä jonkinlaista tämän blogiyhteisön luomaa harhaa, mutta jotenkin musta tuntuu, että tämä suomalaisten miesten isyysmalli on menossa kyllä todella hyvään suuntaan ja että yhä enemmän ja enemmän olisi näitä osallistuvia isiä.

Itsestään selvyys se ei kyllä todellakaan ole, pisteet näille isille. Mutta jotenkin vaan tuntuu, että suunta on hyvä :)

...ja sitten tietysti löytyy näitä "nainen ruokkii lapsen" -töräyttelijöitäkin.

Mietin tuossa kirjoittaessani, että mainitsenkohan kauppaa, missä tämä tapahtui. Jätin sen alkuun pois, mutta pakko sanoa näin jälkikäteen, että itse asiassa sekin oli tuollainen Life-kauppa! Oon kyllä huomannut ennenkin, että vaikka niillä onkin sama nimi, niiden vaikoimat ja hinnat tosi kovasti vaihtelevat! Enkä yhden töksäyttelijän takia koko ketjua aio alkaa välttelemään, taidan seuraavaksi käydä tuolla Arabiassa tai Kurvissa, jossa on aina ollut tosi kivaa palvelua :)

Kristaliina
Puutalobaby

Aaaa, niin moneen juttuun unohtui taas vastata (tai siis vastasin omissa ajatuksissani, mutta en muistanut muodostaa sitä tekstiksi asti)...

Niin joo Vierailija (12.12) mietti tuota imetysteen hyödyllisyyttä. En todellakaan tiedä :D Mä itse kuulun tähän jälkimmäiseen kategoriaan: aloin sitä juoda heti alkuun ja nyt sitä mukamas ajattelee, että ehkä siitä on jotain hyötyä :) No, jos mä en lipittelisi tuota teetä, niin vetäisin kahvia vieläkin enemmän. Nykyään vaan parin aamukahvikupillisen jälkeen vaihdan teehen, toimii siis tavallaan hyvänä kahvinkorvikkeena :)

Älyttömiä tarinoita nuo esim. kukkakaupassa sukupuolen tiedustelu. Oiskohan se laittanut jotain sinisiä tai mustia ruusuja miehelle, että ei vaan ole liian naismaista... Syvässä ovat sukupuolistereotypiat, todellakin.

Me ollaan käyty neuvolassa useimmiten yhdessä, jos ollaan saatu aika niin, että Joel on päässyt töistä sinne. Kerran Joel kävi Silvan kanssa kahdestaan ilman minua aamuajalla, niin mä sain nukkua pidemmät aamu-unet :) Raskausajan neuvolantäti (keski-ikäisempi nainen) piti Joelia vähän sivuhenkilönä, mutta nykyinen (suht nuori terkkari) kohtelee meitä kyllä tosi hyvin sellaisena "perheyksikkönä". Joskus, jos Joel ei ole päässyt mukaan, niin se on ihan kysellyt, että "ai, eikö Joel tällä kertaa tullutkaan mukaan...?" :)

petran

Me käydään neuvolassa yleensä koko perhe, siis kaikki kolme. Viimeiset kerrat terkkari on ollut nuori sijainen, joka muistakaan syistä ei tunnu soveltuvan alalle lainkaan. Isältä ei ikinä kysytä mitään ja kaikki kysymykset kohdistetaan äidille.  Lisäksi terveydenhoitaja on molemmilla kerroilla kysynyt hyvin innokkaasti että pääseekö äiti hoitamaan asioitaan ja menojaan silloin kun tahtoo. Juu, kyllä pääsee. Viime kerran jälkeen jo melkein nauratti että luuleekohan se että isä on neuvolassa vain siksi ettei se tahdo päästää äitiä ja vauvaa yksin mihinkään. En tiiä. Hullulta tuntuu että noin leimallisesti ja monessa paikassa lapsi on vain äidin. 

petran

Me käydään neuvolassa yleensä koko perhe, siis kaikki kolme. Viimeiset kerrat terkkari on ollut nuori sijainen, joka muistakaan syistä ei tunnu soveltuvan alalle lainkaan. Isältä ei ikinä kysytä mitään ja kaikki kysymykset kohdistetaan äidille.  Lisäksi terveydenhoitaja on molemmilla kerroilla kysynyt hyvin innokkaasti että pääseekö äiti hoitamaan asioitaan ja menojaan silloin kun tahtoo. Juu, kyllä pääsee. Viime kerran jälkeen jo melkein nauratti että luuleekohan se että isä on neuvolassa vain siksi ettei se tahdo päästää äitiä ja vauvaa yksin mihinkään. En tiiä. Hullulta tuntuu että noin leimallisesti ja monessa paikassa lapsi on vain äidin. 

Ja se, että eikö noille terkkareille oikeasti anneta mitään eväitä isien kohtaamiseen. Tämäkin tapaus on luultavasti aika vasta valmistunut, eli ei puhuta edes mistään muinaisjäänteisistä ajatusmalleista.

petran

Jahas. Tuli sitten kahdesti kun piti viime tingassa yrittää vielä lisätä. Mutta kiinnostaisi kyllä kovasti kuulla kokemuksia, miten isiä neuvolassa huomioidaan/ei mitenkään.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.