Selfie sadan vuoden takaa

Puutalobaby

Eilisellä sunnuntailounaalla anoppilassa silmäni osui "liukumäkeen": kirjaan, jonka tirppa oli laittanut lattialle kallelleen ja jota pitkin muumit liukuivat jonossa alas. Wheee! Liukumäki!

Tirpan liukumäkikirjan kannessa oli mielenkiintoinen kuva:

Selfiehän siinä, näitähän on nykymaailma pullollaan - paitsi sellainen pikku juttu, että tämä kuva on otettu vuonna 1916.

Kuvassa poseeraavat rakastavaiset Hildur Larsson ja Eelis Sammallahti - eli meidän tyttöjen isänisänisänisä ja -äiti. Hildur oli rovaniemeläinen valokuvaaja, joka metsätöitä kuvatessaan tapasi metsänhoitaja Eeliksen, ja pari rakastui palavasti. "Liukumäkikirjaan" meidän tyttöjen isotäti oli tallentanut pariskunnan jälkipolville jättämät rakkauskirjeet, kosinnasta aina naimisiinmenoon asti.

Räpsäisin eilen kuvan kirjasta Instagramiin, ja hetken mielijohteesta vähän myöhemmin tägäsin kuvan Nyt-viikkoliitteelle, joka juuri perjantaina oli julkaissut hyvän jutun selfieistä. "Suomen ensimmäinen selfie?", kysäisin.

No, tänään sitten puhelin pirahti; Nytin toimittaja soitteli.

Kuvan tarkempi tarina julkaistiin juuri äsken Nytin nettisivuilla täällä.

Kommentit

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Tää on niin mielettömän ihana kuva ja mielettömän ihana tarina. :) Vau! Ja hienoa, että Nyt tarttui tarinaan. Vaikka eihän tähän voinut olla tarttumatta. :)

CougarWoman
CougarWoman

Kananlihat. Silleen positiivisesti <3 Jotkut uskalsi jo silloin!

Kristaliina
Puutalobaby

Kuulin eilen appiukolta, että joku oli varoitellut palavasti rakastunutta Hilduria, että kyllä se ankea arki joskus tulee. "Ei se arki koskaan tullut", Hildur oli vanhuksena sanonut.

Toivottavasti ehdin jossain vaiheessa lukemaan noita rakkauskirjeitä tarkemmin. Pikavilkaisulla olivat niin... ...oh <3

 

hanne_tasteofhoney

Ihana stoori ja kuva!

Hebs (Ei varmistettu)

Ihana kuva ja voi miten romanttinen tarina!

viv (Ei varmistettu) http://kotiruokalista.blogspot.fi/

Ihana tarina! Onkohan valokuvaaja Pentti Sammallahtikin jotain sukua? :)

Kristaliina
Puutalobaby

Kiitos! ...ja lasten ukkihan hän :)

Emilia M

Oi niin ihanaa! Sieltä se maailmanmatkaajageeni teille sitten tulee :) Se valokuvanäyttely Kaapelitehtaalla muutaman vuoden takaa on jäänyt hyvin mieleen, ihania eläinkuvia.

satut (Ei varmistettu)

Kiehtovaa! Tällaiset ovat mielikuvitusta kutkuttavia juttuja, ihanaa, että kokonainen kirja kertoo näiden henkilöiden tarinaa.

kakkukahvit (Ei varmistettu)

Voi nyyh miten ihana tarina! ♥ Tällainen kaappiromantikko on sulaa vahaa :') Onnittelut sulle Krista, kun sait tämän kuvan lehteen! Ympyrä on sulkeutunut, sanoisin. :)

Laura Lauttasaaresta (Ei varmistettu) http://laura.minityyli.fi/

Näinkin kuvan Nytin sivuilla. Tulipa hyvä mieli kun luin tämän postauksen.

Mindeka
Ma-material Girl

Siis, sinä ja Silvako tämän somevyöryn saitte aikaiseksi?? Mun Instafeedi täyttyi tästä kuvasta eilen illalla, ja luulin nyt aamulla, että olet vaan kaivanut jotain yleistä historiaa esiin ja kerrot tästä kuvasta, koska sinunkin mielenkiinto heräsi. Mutta ei.

Wau.

Neljän äiti (Ei varmistettu)

Aivan mahtava juttu.

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis onko mahdollista, että tämä Hildur näyttää ihan sulta Krista??

Kristaliina
Puutalobaby

Hihi ehkä teoriassa siltä kannalta, jos puolison valinnassa tiedostamatta suosii "tuttuja" piirteitä - siis silleen "puolisot muistuttavat toisiaan" -tavalla. :) Eli Hildur on siis Joelin puolen esiäitejä, ja meidän tytöillä näyttäisi olevan hänen kanssaan paljonkin samaa näköä. Joelin suvussa näyttäisi kuitenkin olevan tuollaista tummaa "pohjoisen" näköä kuin minun suvussankin :)

Faabeli
#MOMFIE

Ihana kuva! Lisää vanhoja selfieitä on muuten esillä Valokuvataiteen museon tällä viikolla avautuneessa uudessa #Snapshot -näyttelyssä. Suosittelen! Historian lisäksi edustettuna myös some-osasto.

http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/nayttelyt/

What else is there?

Tuli heti tää kuva mieleen, jonka oon bongannut aiemmin jostain internetin syövereistä. Hämmentävän samannäköinen pariskunta!

Kristaliina
Puutalobaby

Ihanat! Hitsi muistatko yhtään, mistä tuo on peräisin...?

What else is there?

http://www.retronaut.com/2010/06/victorians-smiling-1800s/

Ainakin tuolla sivulla esiintyy mutta en kyllä tiedä yhtään kuvan alkuperää tai parin henkilöllisyyttä. Ehkä ahkeralla googletuksella sen vois selvittää :)

Katariina Korhonen (Ei varmistettu) http://vasittuluuta.blogspot.fi

Hei, kiitos ihanan selfien julkaisusta!
En ole toistaiseksi kirjoittanut Sammallahden perheen Sieppijärven vuosista (blogissani). Jotakin on kuitenkin tuloillaan...
Tiesittekö, että Hildur ja Elis elivät metsänhoitajaperheenä todella kauan Kolarin Sieppijärven kylällä, joka noihin aikoihin oli "suurkylä"? Löytyykö sukukirjoissanne viittauksia pohjoiseen? Heidän ajanjaksonsa täällä pohjoisessa oli hyvin merkittävää aikaa,
ystävällisesti,
Katariina Korhonen

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.