Tämän olisin halunnut tietää vauvanvaatteista

Puutalobaby

Niisk, minibaby ei ole enää niin mini, ja nyt on kai jo pakko luopua ensimmäisistä pieneksi jääneistä vaatteista.

Silvan ensimmäiset vaatteet hankittiin oi-hitsi-tää-vois-olla-kiva -periaatteella. Eli täysin ilman logiikkaa saatikka tietoa vauvan pukemisesta.

Nyt ensimmäisen kahden (oih ja niisk) kuukauden jälkeen tajuaa jo monia asioita, joita olisi ollut kiva tajuta vähän aikaisemmin. Olisi voinut välttää aika monet virheostokset.

 • Aivan vastasyntyneelle/keskoselle EI pään yli vedettäviä bodyja! Joidenkin vaatteiden päänaukot ovat aivan mahdottoman pieniä - etenkin jos muutenkin pienen ja hennon ihmisalun nosteleminen hirvittää. Itse asiassa välttelisin mielellään pään yli vedettäviä bodyja muutenkin - ks. selkäkakka. Mutta jostain ihme syystä melkein kaikki ihanimmat bodyt ovat tällaisia... Ehdottomasti kaikkein näppärimpiä ovat kuitenkin kietaistavat vaatteet!

   
 • Kietaisuvaatteissa nepparit rules - nauhat ovat usein liian lyhyitä, ainakin isän nakkisormilla nyherrettäviksi. Ei kuitenkaan neppareita selän alle.

   
 • "Umpihihat" ovat hyviä, estävät vauvaa raapimasta itseään.

   
 • Näppärä harvinaisuus: body, jossa on "pidentyvä" haaraosa eli nepparivaihtoehdot kahdessa koossa.

Täydellinen body! Kietaistava, nepparillinen, umpinaiset hihat ja jatkettava haarakiila. Niin ja nätti myös. (Ciraf, Prismasta varmaan)

 • Potkuhousuissa haaranepparit ovat ihan parhautta vaipanvaihdon kannalta. Harmittavan harvoin sellaisia näkee.

Liian valkoista äidin makuun, mutta haarojen neppareista paljon paljon plussaa. (50-koon Name it:t mummi osti Stokkalta, oikeanpuoleiset kirppikseltä)

 • Jotkut bodyt ovat lyhyitä ja leveitä - ei hyvä. Menevät nopeasti pieneksi, kun bodyn haaranepparit/potkisten olkanepparit eivät enää yllä kiinni - leveyttä sen sijaan riittäisi vaikka kuinka pitkään... Ainakin meidän babyn ruumiinrakenteella näin.

  LISÄYS LUKIJALTA: Bodyn haarakiilojen jatkopaloilla bodyn käyttöikää saa pidennettyä usealla kuukaudella. Jatkopaloja voi tilata esim. http://www.pientenparhaaksi.fi/product_details.php?p=393. Sellaisia voi tehdä myös itse vanhoista bodyistä. (Mindekan & Kirppulin vinkit)

   

Liian leveät ja lyhyet = aina vääränkokoiset. Näitä ehdittiin harmi kyllä käyttää vain pari kertaa. (kaikki kirppareilta)

 • Legginsit vastasyntyneelle - ei, ei ja ei. Kiristävät ikävästi vatsavaivaisen pömppämahaa. Muutenkin pöksyjen vyötärön on hyvä olla riittävän löysä, mielellään kiristysnauhalla kiristettävä.

Kokoa 62? Tuskin. Keskosenkin mahaa kiristää.

 • 60 asteessa pestäviä vaatteita, kiitos! Pari ihanaa kirkasta vaatetta meni heti eka käytön jälkeen ihan paskaksi. Kirjaimellisesti.Näin kävi lempparivaatteeksi kuvitellulle, alunperin kirkkaan oranssille pyjamalle. Ensimmäisen käyttötunnin jälkeen lorahti selkäkakat, ja 60-asteisen pesun jälkeen väri haalistui ja pinta nukkaantui. Lisäksi omituinen pussimainen leveä muoto; leikkasin lahkeet varpaista auki, että voisi edes muutaman kerran pitää.

(itse asiassa samaa Ciraf-merkkiä kuin lempparibody - ilmeisesti laatu ei ole vakio)

 • Fleecehaalarit ovat näppäriä vaunu/turvakaukalovaatteita ainakin tällaisilla alkukesän säillä. Riittää yksi lisäkerros normaalien sisävaatteiden päälle.

   
 • Äitiyspakkauksen vaatteet ovat ISOJA. Esim. talvivaatteet näyttävät (ainakin keskosvauvavanhemman mielestä) valtavilta. Joitain pieniä vaatteita kannattaa siis hankkia.

   
 • Koot eivät pidä paikkansa. Tai ainakin vaihtelevat ihan älyttömästi. Lisäksi monet vaatteet kutistuvat jo käyttöönottopesussa - jostain syystä ilmeisesti useimmiten pituussuuntaisesti, siltä ainakin tuntuu. Kannattaa siis ostaa vähän liian isoa. (on myös helpompi pukea varsinkin vastasyntyneelle)

  LISÄYS LUKIJALTA: Koska kokomerkinnät vaihtelevat niin paljon, vaatteet kannattaa lajitella omaan kaappiin hartia-haarapituuden mukaan, ei kokonumeron perusteella. (Liisan vinkki).

   
 • Erilaiset viltit ja huovat ovat ainakin meillä kovassa käytössä. Eniten on käytetty itseneulottuja vilttejä, etenkin hupullista sellaista.

Keltainen huppuviitta on ollut kapalo- ja peittokäytössä alusta alkaen. Harmaa torkkupeite oli kudottu alun perin aikuisille, mutta osoittautui ihanan lämpimäksi peitoksi vauvalle. Kutimella vastaava mutta pienempi ärtsyn aniliininpunainen. Ällövaaleanpunainen puuvillapeitto on ollut myös yllättävän paljon käytössä - plussaa siitä, että sen voi surutta heittää pesukoneeseen. (neulotut itse tehtyjä, puuvillapeitto Sotkamon-tuliaisia mummilta)

 • Ja ystäväpariskunnalta saatu hyvä pyykkivinkki: hoitopöydän viereen kaksi koria, toiseen 60 asteen pesuun menevät (kakkavaatteet ja pyyhkeet & harsot), toiseen 40 asteessa pestävät. Hoitopöydältä voi sitten vaan boheemisti heitellä tavaraa oikeisiin koreihin ja sopivin väliajoin kipata korien sisällöt pesukoneeseen.

Oho, tajusin juuri laittaneeni blogiini kuvia babyn likaisista vaatteista... :)

Oletteko huomanneet samanlaista? ...tai olisiko teillä muita näppäriä vinkkejä babypukeutumiseen?

 

LISÄVINKKEJÄ LUKIJOILTA:

 • Umpikärkiset potkupuvut/housut ovat kätevämpiä kuin avoinkärkiset pöksyt - pienten jalkojen vispatessa kun sukat eivät pysy mukana, varsinkaan öisin. (Sarppa & Hanna K.)

   
 • Kun "kuolausikä" alkaa, kannattaa ostaa pieniä ruokalappuja, vaikka jokaiselle viikonpäivälle oma. Ei tarvitse vaihtaa paitaa 15 minuutin välein. (Sarppa) Nepparillisia kuolarättejä, kivoilla kuoseilla ja kohtuuhintaisia (n.8€), saa esim. Babyshop.comista. Ne on turvallisempiakin kuin solmittavat, siinä vaiheessa kun vauva alkaa liikkumaan. (Mindeka)

   
 • Harsot ovat monikäyttöisiä ja hyviä investointeja: toimivat niin puklurätteinä, nenäliinoina, aurinkosuojina, leluna, unikamuna jne. (Neenee)

   
 • Hyviä yökkäreitä etenkin alussa ovat pussimaiset yöpaidat, joissa on helmassa naru  tai nepparit. Vaipanvaihto on näillä helppoa. Jos peitto ei pysy päällä, kannattaa hankkia peiton sijaan unipussi. (Hanna K.)

   
 • Nukkuvan vauvan vaipan saa vaihdettua helpoiten nepparimallisessa yöpaidassa, jossa ei ole pakko avata ja riisua koko yökkäriä. Vetoketjulliset yöpaidat ovat vaikeampia vaipanvaihdon kannalta. (Mindeka)

Kommentit

Kiitos tästä kirjoituksesta, se oli juuri sitä mitä tarvitsin, mutta en osannut ajatella! :D Kysymys tuosta pyykkikorisysteemistä: sinulla näyttää olevan ihan avoimet korit molemmille pyykkityypeille. Eikö tule hajuhaittoja esim. niistä kakkavaatteista ja harsoista? Miten olette ratkaisseet vaipparoska/pyykkiongelman? Tarkoitan siis, että onko teillä kertakäyttövaippoja ollenkaan käytössä ja niille roskista hoitopöydän luona tai kestoille omaa pyykkilooraa? Kiitos hyvistä vinkeistä :)

Kristaliina
Puutalobaby

Pakko myöntää: kestovaippailuun meillä ei ole (ainakaan toistaiseksi) vielä puhti riittänyt... Vaikka kyllä pitäisi. Toisaalta me on ajateltu yrittää opettaa baby vaipattomaksi mahdollisimman aikaisin - ystäväpariskunnalla on siitä hyviä kokemuksia. Vielä en kyllä tiedä, että miten se oikein tapahtuu :)

Eli sen takia meillä ei "ilmikakkaista" pestävää paljon olekaan, pelkästään satunnaiset vaippavuodot silloin tällöin. Ja ne on laitettu pesuun ihan saman tien, että eivät ole päässeet kuivamaan/haisemaan. Tuossa 60 asteen korissa meillä onkin enimmäkseen pyyhkeitä ja hoitoalustat, jotka eivät siis ole "hajukunnossa". Suurin osa pyykistä pestään 40 asteessa tai 50 asteen pikapesuohjelmalla.

Kertakäyttövaipoille meillä on sitten hoitopöydän alla ihan oma, erillinen poljinroskis. Se on pitänyt kyllä hajut tosi hyvin sisällään :)

Liisa
Osasin!

Voin allekirjoittaa jokaisen sanasi.

Erityisen vaikeaa keväiselle keskoselle oli hankkia ulkovaatteita. Synnärillä mukana oli äitiyspaakkauksen toppahaalari, joka oli aika surkuhupaisa näky 2-kiloisen yllä turvakaukalossa (joka sekin oli aivan liian suuri). Jalat eivät yltäneet lahkeisiin jne. Lindexiltä löytyi myöhemmin fleecehaalari, joka tosin sekin toimi aluksi enemmän makuupussina kuin haalarina. Nyt raajat alkavat jo yltää ulos aukoistaan. Myös päähineitä oli vaikea löytää.

Vaatteiden kokojen heitot on ärsyttävästi todella suuria. Itse olenkin lajitellut vaatteet hartia-haarapituuden mukaan, en kokonumeron perusteella. Jotkut 56-senttiset on nyt juuri sopivia, jotkut otetaan varmaan käyttöön aikaisintaan heinäkuussa.

Vauvojen peittoja meillä on 4 kpl ja lisäksi vauvan käytössä on yksi aikuisten kokoinen huopa. Lisäksi äitiyspakkauksen makuupussi. Noista aikuisten peitto ja 2 vauvapeitettä on fleeceä ja niistä olen tykännyt eniten juuri helppohoitoisuuden takia. Voi huoletta nakata pesukoneeseen kun oksennus pulahtaa ulkoilmaan. Voisin hyvinkin löytää käyttöä vielä ainakin yhdelle peitolle. (Lisäksi vauvalla on tietysti a-pakkauksen täkki joka tällä hetkellä toimittaa reunapehmusteen virkaa sekä itse ostamani toinen täkki.)

P.S. Meillä saavutettiin tällä viikolla vaikuttava 5 kg:n paino ajassa 10 viikkoa + 2 päivää. Samalla siirryttiin kertisvaipoissa Liberon kokoon 3. Kohta se lähtee kouluun...

Sarppa (Ei varmistettu)

Kuopuksen kohdalla jätin suosiolla hankkimatta puolipotkarit ja muut housut jotka harvoin alle 1-vuotiaalla toimii.. umpikärkiset potkupuvut ja sukkahousut entisten aikojen malliin rok! Leggarit not.

Vauvojen sukat on jonkun lastenvaatehifistelijän typerä keksintö, se nyt vain sattuu olemaan niin että koon 14 oleva sukka ei pysy paljaass jalassa joka vispaa kuin vimmattu.

Toinen vinkki: Kohta alkaa ihan hillitön kuolaaminen. Osta pieniä ruokalappuja, vaikka jokaiselle viikonpäivälle oma. Ei tarvi vaihtaa paitaa 15 minuutin välein. :)

Neenee (Ei varmistettu)

Tuohon vauvan kasvuun on ollut tosi vaikea orientoitua. Varsinkin hauiksilla. On se jännä, miten ne jättivaatteet (50cm) ei enää inahakaan päällä ja mallista riippuen nykykoko on 62-74cm o.O

Me läksimme synnäriltä joulukuun viimaan benettonin 50-56cm haalari/pussiasussa (vetoketjuilla pysty muuttaa, pienin mitä kaupoista löyty) ja lapsesta ei näkyny muuta ku nenä, kun hän hukku asuun. Ja ne jalat hän yritti koko ajan hivuttaa ristiin turvakaukalossa. No nyt sit pitää kohtaa ostaa isompi kaukalo. Mitä ihmettä tässä on tapahtunu?

Meillä harsot on olleet kaikista tärkein investointi. Toimivat niin puklurätteinä, nenäliinoina, aurinkosuojina, leluna, unikamuna jne.Huomiosi oovat kyllä niin osuvia:) Ite oon kans tykästyny umpinaisiin housuihin. Varsinkin yöllä superkätevät, ku saa nopsaan pois ja takas päälle. Nykyään tosin vaukku nukkuu sen 8-12h ilman öisiä sähellyksiä:D

Mäkään en oo kyenny kestovaippailuun, enkä varmaan kykenekkään.. Poljinroskis ois kyl hyvä, nykysestä heilurikannesta lähti se heiluri pois käytöstä saman tien. Oon ratkassu hajuongelman hevipussittamalla kakkavaipat (lisää jätettä ja oon jopa sortunut VAIPPAROSKAPUSSEIHIN :DD, ovat kyl monikäyttösiä ku toimivat myös koirankakkapusseina).

Miten mä en oo tajunnu tota suoraan lajittelua. Kiitos huippuvinkistä:) Nyt isäki ehki selviää pyykistä tuhoamatta lempivaatteita;D

Kehtaisinko vielä lopuksi tunnustaa, et oon vauvasukkien suurkuluttaja. Ja tänään investoin kokonaista 5€ name it:n ihanaan punaraidalliseen yöhaalariin, joka saa luvan syrjäyttää body+housut-yhdistelmän. Kaiken maailman vanttuut olen havainnu turhiksi, sukat ajaa asian paljo paremmin:)

hanna.k (Ei varmistettu)

Meillä aluks yökkärinä toimi parhaiten pussimaiset yöpaidat, joissa oli helmassa naru jolla kiristettiin pussiksi (tai helmassa nepparit). Vaipanvaihto oli helppo homma ja laps sai pitää jalat rauhassa mykkyrällä pussin sisällä. Puolen vuoden jälkeen siirryttiin lahkeellisiin yökkäreihin kun yöt nukuttiin ilman heräilyä/vaipanvaihtoa. Nyt toimii parhaiten umpinaisella terällä olevat yökkärit, eli umpinaiset potkarit tai puolipotkarit ja body. Sukat lähtee nimittäin aina jalasta. Peiton sijasta meillä on alusta asti ollu käytössä unipussi, kun ei se peitto päällä pysy, ei sitten millään.

Housuosastolla meillä on ollu kovimmassa arkikäytössä Lindexin tähtivelourit; ihanan pehmeitä, mukavat vyötäröllä, ja pitkäikäiset kun sekä vyötäröresoria että lahkeita (useimmissa) voi kääntää tai olla kääntämättä. Niiden kanssa sukat pysyy paremmin jalassa kun sukan varren laittaa housunlahkeen päälle. Hirrrrrrrrrrrvee tyylimoka, tietenki, mutta so what. :D

Kristaliina
Puutalobaby

Liisa & Neenee: Meillä kans oli tuollainen tilanne turvakaukalon/haalarin kanssa Kättärillä lähdettäessä. Itse asiassa siihen liittyy yksi vähän traumaattinen tarina, vähän pidempi sellainen, ehkä siitä voisin joskus ihan erikseen kirjoitella... Ei siis mitään "vaaratraumaa", vaan pelkästään henkinen sellainen :)

Oi tuo Liisan tekemä pituuden mittaaminen olisi kyllä järkevää! Hitsi mä itse olen vaan sen verran epäjärjestelmällinen, että ajattelen että noin voisi tehdä, mutta en vaan saa aikaiseksi. Ja sitten niitä tosiaan jää pieneksi huomaamatta, höh...

Hienosti kasvettu teillä molemmilla! Meillä on neuvola ensi tiistaina eli saadaan mekin sitten tuoreet lukemat :)

Neenee: Mäkin täytyy-ostaa-vauvatarvikkeita -paniikkiostosreissulla ostin noita vaipparoskapusseja - ja kotona vasta tajusin, että ne ovat ihan tavallisia muovipusseja! :D Mutta hei - kannessa oli vauvan kuva :) Alkuhölmöyksissäni pakkasin käytetyn vaipan aina sellaiseen, kunnes tajusin, että taitaa olla aika turhaa touhua... No, reissussa ne ovat varmaan aika näppäriä, jos ei ole roskista heti lähettyvillä eikä halua kantaa likaista kakkavaippaa sellaisenaan käsilaukussa :)

Sarppa: Hihi, ai että kuolaamista odotettavissa! :) Katselinkin, että joihinkin (oiskohan ollut Lindexillä) vaatteisiin kuului sellaiset "ruokalaput" ja ihmettelin, että tarvitaanko noita tosiaan noin paljon... Ilmeisesti tarvitaaan :D

Hanna K: Me ostettiin Ikeasta tuollainen unipussi, mutta se ei kyllä kuulosta yhtään niin hyvältä kuin sun kuvailema - meidän versiota ei saa pohjasta auki ja muutenkin sen pukeminen tuntuu vähän hankalalta. Lisäksi se tuntuu jotenkin liian kuumalta. Olisi varmaan pitänyt ostaa joku tuollainen parempilaatuinen!

Bebe'sissä katselin sellaista ihanaa unipussia, joka menisi taaperoikäiseksi asti - mutta hinta 99 euroa. Ööh, jos sitten kuitenkaan ei... :) Täytyy varmaan katsella, josko jostain löytyisi vähän kohtuuhintaisempi...

Meillä peitto tungetaan muuten yläkulmista patjan alle. Pelkäsin alussa tukehtumista, ja tuollainen tapa jäi varmaan siitä päälle.

Ja totta monen huomio: ois pitänyt tajuta ostaa umpikärkisiä pöksyjä enemmän, ettei tarvitsisi taistella sukkien kanssa... Vaikka onhan ne pienet sukat kyllä ihan älyttömän suloisia :) Meillä kans ihan surutta tyylimokataan, eli sukat vaan reippaasti lahkeiden päälle! :)

Hei lisäilen näitä teiltä tulleita vinkkejä tuonne alkuperäiseen tekstiin, jos joku etsii vinkkejä ja ei jaksa kahlata läpi koko keskustelua. Yritän laittaa "lähdeviitteet" mukaan, älähtäkää jos menee jotenkin väärin! :)

 

Mindeka
Ma-material Girl

Meillä oli ihan vastasyntyneellä unipussi IKEAsta (velour-kangasta) ja sitten seuraava koko, kevyttä vanua, oli muistaakseni juurikin Ciraf- merkkinen. Niitä saa S-Ryhmän kaupoista: Sokos, Prisma jne.

Vetoketjullisia yöpukuja emme käyttäneet kuin kerran, koska huomasimme, että nukkuvan vauvan vaipan saa vaihdettua helpoiten nepparimallissa, jossa ei ole pakko avata ja riisua koko yökkäriä.

Nepparillisia kuolarättejä, kivoilla kuoseilla ja kothuuhintaisia (n.8€), tilasin Babyshop.comista. Ne on turvallisempiakin kuin solmittavat, siinä vaiheessa kun vauva alkaa liikkumaan. Hampaitahan saattaa tulla vasta lähempänä 1v ikääkin (kuten miellä), jolloin vaatteiden vaihtaminen on haastavaa karkuun menevän taaperon -ei pienen ja hauraan olemuskensa- takia. Ja silloin sitä kuolaa vasta tuleekin!

Kaverini oli ostanut jostain noita bodyn haarakiiloja, jolla bodyn käyttöikää saa pidennettyä usealla kuukaudella, mutta miksei tollaisia tekisi itsekin, vanhoista bodeista? Huomattavasti järkevämpää kuin ostella kokoajan uusia, vaikka olisikin käytettyjä.

 

Kirppuli (Ei varmistettu)

Aiemmassa kommentissa mainittuja bodyn jatkopaloja löytyy esim. täältä, myös oranssin sävyissä:
http://www.pientenparhaaksi.fi/product_details.php?p=393

Auttaa ainakin meillä lyhyiden ja leveiden bodyjen kanssa :)

Kristaliina
Puutalobaby

Bodyjen jatkopaloja!? Ihan mahtavaa, tää tilaa heti, KIITOS Mindeka & Kirppuli! Ja jee, oranssiakin :)

Joo, nepparillinen kuolarätti (kamala sana, hih) kuulostaa kyllä näppärämmältä kuin solmittava. Meillä tuo kuolaus ei ole vielä ollut ajankohtaista, mutta laitanpa vinkin jo valmiiksi muistiin...

Lisään nämä vinkit myös tuonne ylös! :)

hanna.k (Ei varmistettu)

Niitä kuolalappuja saa muistaakseni halvalla (tyyliin 3 kpl alle vitosella) esim. H&M:ltä. Tarrakiinnitys, tausta muovitettua froteeta ja kuosit oli ainakin viime syksynä neutraaleja; ajoivat asiansa loistavasti. Siinä vaiheessa kun hampaita alkaa tulla niin kuolalaput on kyllä ihan superkäteviä, muuten on paita jatkuvasti ihan märkä.

Meillä on tasan yks unipussi (muut ei vaan oo ollu läheskään niin hyviä), jonka ostin käytettynä joltain fb:n lastentarvikkeidenkierrätyspalstalta, ja se on ollu ihan loistava. Nyt se alkaa jäädä pieneks, en tiiä mitä myö sit tehään kun niin käy... En oo mistään löytäny vielä samanlaista; tässä pussissa on hihatkin, 2-suuntainen vetoketju eli pystyy avaamaan myös jalkopäästä ja materiaali on jotain ihanan pehmeetä, vähän sellasta "karvamaista" settiä. :) Tää on siis eri juttu kuin ne pussimaiset yökkärit mistä puhuin, vaikkakin hyvin samantapainen, paksumpi vaan. Me käytetään tätä paksumpaa unipussia yökkärin päällä. Tuo peiton kulmien laittaminen patjan alle on muuten ihan loistava idea, kiitos! Paitsi ei tuolla kohta 10-kuisella enää sekään varmaan toimi kun sängyssä vedetään sellasta diskoa että kyytiä saa niin peitto, pinniksen suojus, kuin tyynyliinakin...

p.s. Löysin tän siun blogin toissapäivänä ja jäin heti koukkuun ja luin kaikki vanhatkin postaukset. Ihana! Sait yhen vakkarilukijan lisää. :)

NiinaS (Ei varmistettu)

Lisäkommenttina kuolalappuihin: Sulla kun näyttää pysyvän puikot hyvin kädessä, niin lappuja on helppo ja nopea kutoa itsekin :) Ohjeita löytyy ainakin Ravelryn sivuilta kasapäin.

Lenny (Ei varmistettu)

Meilläkään eivät sukat pysy jalassa vielä edes 4kk iässä, paitsi nämä http://www.ellos.fi/d/Alus--uima-asut-Sukat/EllosKids/_/N-1z141pmZ1z141x... Olenkin hamstrannut näitä useamman setin, tulee kivasti polveen saakka niin pysyy hyvin. Ja voi laittaa housujen alle, turhamainen äiti kun on ;)

Yöpuvuissa nuo terälliset on ihan ehdottomat, Tutan yökkäreissä 50-62cm toimii vetoketjut molempiin suuntiin, olivat ehdottomat yövaipan vaihdoissa (meillä mies sellainen nakkisormi, että välttelen kaikkia pienia nappeja/neppareita..). Ja Tutalla myös unipusseja samanlaisella vetskarisysteemillä, ovat sellaista trikookangasta että tarvii vielä peiton siihen päälle, mutta vauva tykkäs kun sai jalat turvallisesti vatsan päälle. Menipä mainostamiseksi, mutta hyväksi koettuja ovat :)

Meillä taas bodyissä ongelmana, että kädet jää lyhkäsiksi. Niska-haara mitta kyllä riittää, mutta hihat hivuuntuvat kohti kyynerpäitä. Siihen ei taida mitään ratkaisua olla..

Kristaliina
Puutalobaby

Hanna K: Kiva, että löysit tänne - tervetuloa vaan :)

Joo se meidän Ikea-unipussi on sellainen paksumpi, ja tosiaan siihen en ole ihan syttynyt - ei kaksisuuntaista vetskaria (pelkästään ylhäältä = tosi huono), hihaton jne. Tuo kuvailemasi pussi kuulostaa kyllä paljon käytännöllisemmältä!

NiinaS: Hei hyvä vinkki! Täytyy varmaan valita vaan joku pesunkestävä lanka, jos sitä kuolaa on tosiaankin odotettavissa sellaisia määriä :D

Lenny: Tuo linkki ei jostain syystä toimi mulla, olisikohan jäänyt jotenkin kesken... Mutta täytyypä tsekata nuo Tutan unipussit myös!

Hih joo lisäpaloja ranteille ei ehkä ole tarjolla... :)

NiinaS (Ei varmistettu)

Ei hitsi, ranteiden lisäpaloista tuli mieleen joskus jossain näkemäni vauvasäärystimet! Käytännössä siis trikoosta ommellut tuubit, jotka oli tarkoitettu ensi sijassa kantoliinassa/-repussa kannettaville muksuille, joilla lahkeet helposti nousevat ylös. Sellaisiahan olisi helppo tehdä itse ja toimisivat varmaan myös hihojen jatkeina :)

Ja joo, kudottuihin kuolalappuihin sataprossaista puuvillaa tai bambua, niin voi huoletta pestä 60 asteessa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielettömän hyviä vinkkejä tässä postauksessa! Kiitos kauheasti, oon kaupoissa ihmetelly et mitä hittoa sitä kannattaa ostaa nyt kun kesällä syntyy ensimmäinen lapsi!!

Oon saanu lahjaksi ihanan unipussin Beibamboo:lta, toivon että toimii kesähelteissä kun on bambua, vetoketjut yms toimii joka suuntaan ja voi aukaista alhaalta, pitkät raavintasuojahihatkin vielä!(beibamboolla oli napitettavia ja hihat-jalansuut käännettäviä vaatteita ja monessa oli lisänapistuksia joilla kokoa voi hieman suurentaa- ja firman vaatteiden vuokrauspalvelu kuulostaa mielettömän fiksulta & ekologiselta idealta!)

Neenee (Ei varmistettu)

Unohtu kertoa se olennaisin, eli miksi käytän niitä vauvasukkia. Meikussa käydessäni diabetespolilla törmäsin jalkahoitajaan ja hän sanoi, että tosi hyvä juttu ku käytän potkarin päällä sukkia. Estävät jalkaosan kiristymisen eli takaavat varpaille tarpeeksi tilaa. Siihen asti olin pitänyt sukkia vain lämmikkeeksi:)

susa k. (Ei varmistettu)

Voi eiiiiii noi kaikki nepparit, eieiei :D Ihan painajaisia! Vetoketjua se olla pitää niissä yökkäreissä, parasta sanotaan 6kk-> lapselle myös vetoketjut esim. potkareiden (haalareiden) haaraosassa.

Mä en myöskään sietänyt noita kietasubodeja. Siis kuinka ärsyttäviä ja vaikeita! Pään yli vedettävät<3 ne ne oli helppoja! 

Housuvaipat vasta itse seisovalle lapselle (oikeasti, älä tee sitä virhettä, että ostat housuvaippoja lapselle, joka ei seiso. Yritäpä sille löysälle lötkömötkölle tunkea housuvaippaa sujuvasti päälle... Nimim. vanhingossa ostin), teippivaipat taas käyttöön kun reissataan, mikä uskomaton helpotus, kun ei tarvitse riisua kenkiä ja housuja ja sukkahousuja ym pois vaan riittää vaan niiden laskeminen :D 

Mindeka
Ma-material Girl

Tai jos on vikkelä matonen, niin teippivaipat on maailman vaikeimpia!

Nimim. alettiin käyttää housuvaippoja jo 6-kiloisella, joten tervetuloa taas selkäkakka :D

susa k. (Ei varmistettu)

eii mä en käsitä :D teippivaipat on vaikeita vasta siinä vaiheessa, kun se muksu juoksee sua karkuun vaipan nähdessään ja rimpuilee (ja juoksee edelleen) sitä vaippaa päälle laittaessa :D kyllä nyt selkä/vatsa-akselilla pyörivälle muikelolle teippivaipat on kätevämpiä, kun housuvaipat, selkähän sillä katkee jos housuvaippoja yrittää ahtaa (oli muuten oikeesti ehkä yks isoimmista peloista. Housujen kanssa ei samaa ongelmaa, kun niissä ei ollu niin justiinsa meneekö ny ihan kohdalleen, mut vaipan kanssa olis aina kiva, jossei falskais) :D

Kristaliina
Puutalobaby

Vierailija: Kiva, jos vinkeistä oli apua! Kuten muista jutuista olet varmasti huomannut, en TODELLAKAAN ole mikään asiantuntija näissä äitiysasioissa, mutta näköjään sitä jo parissa kuukaudessa jotain oppii :) Ainakin vaatteista jos ei muusta :D

Mekin nähtiin tuon Beibamboon ilmoituksia siellä Lastenosastolla - heillä oli muistaakseni myös keskosvaatteita vuokrattavana. Täytyypä googlata heidätkin, kun ilmeisesti tässä on nyt unipussiostokset meilläkin edessä näiden keskusteluiden pohjalta :)

...varsinkin kun meille kävi tuo lämpöhalvaus(?)kohtaus, niin kesäksi haluttaisiin tietysti sopivan vilpoisa/hengittävä peitto

Neenee: Ai sukilla on tuollainenkin funktio...? Meilläkin käytetään kyllä sukkia, koska niiden ansiosta pöksyt pysyvät paremmin suorassa vispaavissa jaloissa eivätkä mene heti makkaralle :)

Susa: Sä oot outo! :D No ei vaan oikeesti tästä siis näkee, että makuja on monia. Löytyipä sitten päänylivedettäville bodyillekin fani - mä en oo aiemmin voinut KÄ-SIT-TÄÄ, miksi sellaisia ylipäänsä valmistetaan :)

Vetskareista tykkään kyllä minäkin, mutta en ole kyllä törmännyt sellaisiin potkareihin, joissa olisi vetskari potkareiden haarassa... Ilmeisesti sellaisia siis kuitenkin on olemassa? Mun näkemät vetskarit menee pystysuunnassa ja toiseen jalkaan, ihan suht näppäriä tietty nekin. Kaikkein epäkäytännöllisimmät potkarit on mun mielestä niitä, joissa ei ole mitään "suoraa pääsyä" haaroihin vaan pitää ottaa koko pöksyt olkaneppareista asti pois...

Housuvaippojen aika meillä on vielä kaaaaaaukana edessä - vaikka aika tietysti kuluu hurjan nopeasti, kohta jo alan jännittää äitiysloman loppumistakin, niisk... :)

 

susa k. (Ei varmistettu)

Oikeesti bodyt yli päätään on aivan painajaisia :D mieluummin erilliset ylä ja alaosat, saa kätevästi vaihdettua vaan toisen koska kuola tai koska vaipanvaihto ym. :D 

Vierailija (Ei varmistettu)

Täällä on toinen keskosmamma (tyttö syntyi 10 viikkoa etuajassa noin vuosi sitten), joka kyllä siirtyi hyvin nopeasti kotiinpääsyn jälkeen käyttämään niitä pään yli puettavia bodeja. Painoa oli tuolloin se 2 kg ja risat, ja mun mielestä noi kietasumalliset oli (ja oli ollu jo sairaalassa) epäilyttävän avonaisia tyyliin "napaan asti auki", elleivät ollu sitten ihan suoraan keskosille tehtyjä 40 koon bodeja. Ne alkoi kuitenki olla jo pieniä kotiin päästes kuuden viikon ikäsenä (rv36). Ja muutenki mun mielestä kädet sai puettua oikeammassa/paremmassa asennossa noissa pään yli puettavis.

Potkareja mä oon käyttäny tosi vähän, koska tuntui, että niiden alle tai päälle olis pitäny vielä viime kesänä-talvella pukea jotain, kun lämmönsäätely oli vielä heikkoa, ja lattialla on selvästi vetosempaa. Suurin syy kuitenkin on se, että ne pirun lahkeet on puolet ajasta väärän pituset: Jos ne on makuulla hyvät, alkaa ne kiristää varpaita kannettaes. Jos taas ne on kannettaes hyvän pituset, nii sit pötköllään ovat liian pitkät, jalka nousee teräosasta sätkies pois, ja kas siellä on taas varpaat jumis poikittain lahkeen sisällä. Sukkikset toimi paremmin. Potkarimallia mä oonki käyttäny lähinnä yökkäreis, ettei tarvi erikseen sukkia laittaa jalkaan kiristämään (sopivan tuntuset pysyy jalas ehkä 5 min), ja niis (tai ylipäätään yökkäreis) ehdottomasti joko haara neppareilla avattavis tai sit vetoketju, joka aukeaa molemmista päistä. Noita löytyy ainaki tutalta.

Housuihin mä kaipaan edelleen leveitä &amp; käännettäviä resorivyötäröitä. Venyy hyvin, ei purista masua, mutta pysyy kuitenkin tukevasti päällä. Mä koin, että noissa kiristysnauhallisissa oli kuitenki monesti jokin turhan tiukka ja kovan tuntunen kuminauha sisällä varsinki pienemmissä koissa. Harmi vaan, että noi leveällä resorilla varustetut pöksyt vähenee koko ajan tarjonnasta kun mennään 80+ koissa.

Taisin nyt olla lähes joka asiasta eri mieltä, mutta makuasioitahan nämä :) Esimerkiksi meillä mies tykkäs enemmän just noista kietasumalleista, mut mulla toimi - tai ehkä pikemmin mä toimin - paremmin noiden pään yli vedettävien kans. H&amp;M:n maitolaput meillä on ollu myös kovassa käytössä. Samaten erilaiset kevyet peitteet, joita varsinki syksyllä pystyi pinoamaan ja poistamaan tarpeen mukaan pihalla nukkujan päälle/tä.

Semmosen huomion vielä oman lapseni perusteella sanoisin, että ne vaatetarpeet etenkin sen suhteen, kuinka paljon niitä kerrallaan pitää olla päällä, saattaa muuttua hyvinki nopeesti, jos niikseen tulee. Esimerkiksi meillä oltiin vielä alkuvuodesta suht viluisia, mutta kappas helmi-maaliskuun vaihtees pihalta karjastiin 15 minuutis, jos äiti oli laittanu liikaa vaatetta päälle = kevyen haalarin bodyn ja sukkahousujen päälle sekä kevyen fleecepeiton. Maaliskuussa olis sopinu olla enää pipo ja lapaset kädes sisävaatteitten päällä, jos niitäkään. Kevyt peitto huidottiin nopsaan pois päältä tälläkin asustuksella muutaman asteen pakkases. Siirryimme sisälle nukkumaan, ku äiti ei kyenny laittamaan (näköjään tässäkin asiassa isäänsä tullutta) lasta pihalle asustukses, jossa ite olis ottanu sisällä päikkärit...

Vierailija (Ei varmistettu)

Ai niin. Sellainen vinkki tuli vielä mieleen tuota vaatteiden käyttöikää ajatellen etenki ensimmäisen vuoden aikana, että älä hommaa sen kokoisia vaatteita, joita teillä juuri sillä hetkellä on käytössä. Saattavat jäädä nopeasti pieneksi, jos ja kun kasvuspurtti yllättää. Vähintään seuraavaa kokoa siis. Kokoja voi myös jättää välistä. Esimerkiksi meiltä ei kovin montaa 56 vaatetta löydy, kun hyppäsin sujuvasti 50stä 62siin.

susa k. (Ei varmistettu)

Joo ja mä käytän ainakin jatkuvasti vähän liian isoa kokoa Eevillä. 2 syytä. 

1.) Vaatteiden käyttöikä pitenee
2.) Vaikka niistä vaatteista ehkä joutuu vähän lahjetta tai hihaa kääräsemään, voi olla varma, ettei housut ainakaan purista tai paita kiristä. 

Nyt tuo on jotain pyöreä 73cm (viime neuvolassa 72cm), meillä käytössä 80-86 vaatteet. Joitain 74 toki, mut aika harvakseltaan ja lähinnä kaippa mekkoja (:

Kristaliina
Puutalobaby

Joo, tuo nopea pieneksijääminen on huomattu täälläkin - ja nimenomaan tuossa 56-koossa tapahtui kasvuhujaus. Harmittaa tosi kovasti, että en tullut näitäkään vaatteita ostaneeksi vähän isompina - pelkään, että kesämekotkin jäävät pieniksi ennen kuin päästään helleaikaan asti... Höh.

Ja Susan hyviin syihin meillä on vielä kolmas omakohtainen.
3.) Vähän löysemmät vaatteet on helpompi pukea päälle kuin ihan piukat :)

susa k. (Ei varmistettu)

Mut mekot on kivoja, kun niitä voi käyttää vaikka oliskin vähän pieniä, olettaen et kaula-aukko antaa vaan periks / siinä on jotain nappia ym. sivuissa, jotka voi jättää auki jne. (: Kädentiet onkin yleensä tosi väljät. Ja ne kun yleensä tosiaan venyy ja ovat väljiä muutenkin (:
Nimim. 62cm mekko tuossa juuri neiti 73 senttisellä päällä :D 

Sitä me ihmeteltiin joskus neidin isän kanssa, että kuka ihme tekee mekkoja, jotka on pitkiä, eikä jousta polvista ollenkaan :O Saatiin lahjaksi joskus ihan tosi ihana vaaleanpunainen farkkumekko, joka istuis muuten nyt hyvin, mutta on melkein nilkkoihin asti pitkä, eikä tosiaan jousta. Siis ei kai ne odota, että tuon kokoinen lapsi seisoo koko ajan? :O Eevillä meinasi hihat mennä kun kokeiltiin päälle, eikä pystynyt edes kyykkyyn menemään, saati muuten ryömii/konttaa/juoksee ym. :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä 56 koon järkyn leveä mekko käytös paitana/tunikana :D (Kokonsa puolesta meidän tyttö on aika samois mitois ku Susa K:n Eevi, ja saman kokoisia vaatteita näköjään nyt käytetään).Toimii sortsien/leggarien kans erinomaisesti. Eri asia sit tietysti on, jos ovat noita bodyyn ommeltuja, jotka kyl sinällään toimii vastasyntyneen/sylivauvan kans paremmin. Mut samaa mieltä: mekot menee tosi pitkään, jos ovat oikein tehtyjä.

iity-
Puolivahingossa

Mainitsin tästä jutustasi tämän päivän kirjotukseni kommenttilootassa :) Päätin vain ilmoittaa asiasta ja toivottavasti asia on ok :)

Kristaliina
Puutalobaby

Mä oon ehdottomasti mekkoihminen omassa pukeutumisessani, etenkin kesäisin. Mutta jostain syystä Silvalla on ollut mekkoja tosi vähän - ehkä jotenkin alitajuisesti "säästelen" niiden käyttöä, kun ne kuitenkin menevät pukluun nanosekunnissa. Ja säästely tietysti on vauvanvaatteissa ehkä maailman tyhmintä, koska pieneksi ne menevät... Mutta kivaa, jos tuo Susan & Vierailijan kokemus mekkojen pitkäikäisyydestä pitäis paikkaa näiden meidänkin mekkojen osalta!

Iity, totta kai on ok <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos vauva potkii paljon, ei nepparimalleilla tee mitään. Meidän poikaselle saa nepparit kiinni vain, jos kaksi käsiparia on hommaa hoitamassa. No se taas ei oikein käytännön syistä toimi useinkaan. Siksi siis vain vetoketjullisia yöpukuja yms.

Suscan sepustukset

sanonpa sanasen tähän minäkin...

kietasumallin bodyt: neppareilla ihan jees, nauhoilla... no, ei kiitos. narut on joko jotain hassua kovahkoa kangasta jota ei saa fiksunnäköisesti kiinni niin millään tai sitten jotain silkki-satiini-mitä-lieneekään joka ei vaan yksinkertaisesti pysy kiinni kahta minuuttia kauempaa. tämä siis oletuksena että narut on sopivanmittaiset minkäänlaiseen solmimiseen -mitä ne toki useinkaan eivät edes ole...

päänylivedettävät bodyt: nepparit kauluksessa/olkapäällä helpottavat hyvinkin paljon, joskin meillä esikoisella kyllä aiheuttivat jossain vaiheessa raivareita väristä/mallista/koosta riippumatta sekä pukiessa että riisuessa...

potkarit/sukkikset/sukat: itse koin parhaimmiksi potkarit, sekä vyötärömalliset että "täyspitkät" henkselimalliset. usein näiden kanssa käytettiin sukkia. paljaissa jaloissa ei sukat oikein tahdo pysyä -paitsi jos ostaa sen verran reilut että riittää polviin asti ja vähemmän-tyylikkäästi vetää vielä ne polviin ulottuvat varret housunlahkeiden päälle... ;) sukkahousut ei oikein olleet meidän juttu, ovat mielestäni jotenkin "jämäkkiä" ja ahtaita pienelle. kävelyikäisen kanssa onkin sitten jo eri juttu, tosin en ylistäisi sukkiksia silloinkaan...

yökkärit: mieluimmin haalarimallisia, aina parempi jos umpikärkilahkeet. vetskarit ja nepparit on molemmat kokeiltu, ei isompia ongelmia kummassakaan :)

Juulia S
Plus one

Pakko kysyä, että mistä noi teidän pyykkikorit on hankittu? :D On niin kivannäköset mutta ei oo mulla osunut missään silmiin tollasia... :/

Kristaliina
Puutalobaby

Hih arvaa vaan - Prismasta :D Ne oli vähän hätäriostos Silvan synnyttyä, mutta tosiaan ihan onnistunut sellainen. Noiden takaosassa lukee itse asiassa "Magazines", kun hyvännäköisiä oikeita pyykkikoreja ei Prisman käytävillä näkynyt :)

Juulia S
Plus one

Kiitän informaatiosta! :D Eilen googletin pyykkikoreja ja löysin pari ihan kiitettävää! Kaikkea sitä näköjään tulee tehtyä ja hankittua näin viimeisillä viikoilla, kun alkaa aivot pehmenemään... :D

Mirjarr (Ei varmistettu) http://mirjarr.blogspot.fi

Voi tämä postaus oli kyllä pelastus...Itse kun odotan ensimmäistäni juuri parasta aikaa, ja elokuun alussa lomarahojen tultua olisi tarkoitus hankkia kaikki valmiiksi pienelle kirppuselle...Tämä oli kyllä varsin tarpeellinen ja ahaa elämyksiä tuottava postaus..Nyt säästyy ainakin suurelta osalta turhaostoksia, kiitos siitä sinulle :)

Johanna84 (Ei varmistettu)

Voi rähmä! Tämän tekstin kun olis löytänyt ennen lapsen syntymää :D:D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.