Tämänhetkinen käsityöikuisuusprojekti

Puutalobaby

Kirjastosta lainatun Jämälankakirjan innoittamana...

(auts, eräpäivä meni jo...)...päätin kerätä epämääräisten pussuikoiden pohjilta yhteen erilaisia jämälankoja...

...ja neuloa Silvalle kotihaalarin, jossa olisi hyvä möyriä vanhan puutalon kylmillä lattioilla.

En kuitenkaan ottanut huomioon, että...

...jonkun pitää myös päätellä langat.Ja "se joku" ei todennäköisesti tule olemaan tämä aloitan-projektit-innolla-ja-jätän-ne-kesken -äiti.

 

Haalarin ohjeen otin (soveltaen) taas Drops Designista täältä.

 

PS. Olenkohan muistanut täällä blogin puolella kertoa, että bambupuikot ovat yllättävän teräviä. Etenkin kun ne hyökkäävät kimppuun ja uppoavat polvilumpion alle törröttämään. Miksi kukaan ei ollut kertonut minulle, että käsityöt ovat vaarallisia?

Kommentit

Perhe Koossa

Tuttu ongelma. Aloin virkata vauvan peittoa raskauden alussa isoäidin neliöistä. Sain sen valmiiksi, palatkin on virkattu yhteen ja reunus viimeistelty. Nyt vauva on pian viisi kuukautta vanha, ja työ on edelleen päättelemättä.

Ja itse asiassa hukassa.

Kristaliina
Puutalobaby

:D

Mäkin oon aloittanut joskus päiväpeiton isoäidin neliöistä. Jeah right. :D
(tein niitä muistaakseni kolme)

Hmm voiskohan tuon päättelyn hoitaa vaan solmuilla...? Okei okei ei ole mitenkään oikeaoppista, ja solmut saattaa vähän tuntua ja eivät välttämättä kestä kovin hyvin pesua ja ja ja... Blaah. Mutta jos vaihtoehto on ei haalaria ollenkaan, niin solmut saattais olla ihan käypä vaihtoehto kuitenkin... :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Koneompele palat yhteen ja säästät päättelyn vaivan (tai ainakin selviät pelkillä solmuilla) kunhan vaihdat lankaa aina kerroksen lopussa.

Salallaa (Ei varmistettu)

Tuttu juttu, siksipä mä tavallisesti päättelen lankat jo neuloessani, useimmissa töissä ei haittaa yhtään vaikka langanvaihto tai langan hännän päättely tapahtuisikin niin että neulon vähän aikaa kaksinkertaisella langalla ja jos se ei toimi niin sitten kieputan langan hännän nurjalle puolelle samalla kun neulon. Ja joo, kyllä olen joskus ihan vain solminut langat yhteen, virkannut reunaan tai antanut vain olla. Vauvan haalatin kohdalla voisin kuvitella että sisäpuolella hapsottavat langan päät huopuisivat aika pian sen verran, että purkautimisvaaraa ei enää ole.

(Ei varmistettu)

Isoäidin neliöt voi päätellä myös virkkaamalla! Täällä on hyvät kuvalliset ohjeet: http://virveriikka.blogspot.fi/2011/03/virkkauskirjoja-ja-paattelyteknii... Eli idea siis on päätellä lanka heti kun kerroksen alottaa/lopettaa niin pääteltäviä lankoja ei kerry. Tästä linkistä tosin ei oo hyötyä, jos peitto on jo valmis.. :D

Kristaliina
Puutalobaby

Aaaa, tähänkö löytyykin tuollaisia oikoteitä - jipii! Täytyy testata tuota koneompelua tai sitten tuota "antaa-olla-vaan" -tekniikkaa. Hmm, miten tuo jälkimmäinen voikin kuulostaa mulle niin sopivalta tekniikalta :D

Yritin tässä ensimmäisellä lahkeella tuota kaksinkertaisella langalla ompelua, sitä olen itsekin joskus aiemmin käyttänyt. Mutta tässä siitä tuli tosi ruma, kun langat ovat eri paksuisia ja sellainen "möhkälekohta" olisi tullut sisäreiteen joka kierroksella. Päädyin purkamaan. (kuten oh, niin monesti aiemminkin eri testejä tehdessäni - joskus ehkä olisi helpompi vaan noudattaa sitä ohjetta eikä alkaa sooloilla :D )

hunajaluu (Ei varmistettu) http://hunajaluu.blogspot.com

no mitä, käännät nurinpäin koko haalarin, niin saat kätevän pölymopin niistä langanpätkistä samalla. silva siivoaa ryömiessään. :D

Kristaliina
Puutalobaby

Ooo, kiitos vinkistä, Vierailija (13.47), täytyykin ottaa tuo linkki talteen, jos se peite joskus edistyy siitä kolmesta neliöstä pidemmälle :)

Kippuralla

hmm. sulla on tosi kapeat raidat, miksi oot pätkinyt nuo langat?

päättely on vmäisintä hommaa, itse teen sitä vaikka kun katson tvtä.

ja solmi vaan, vaikka kolmella solmulla ;) eihän kukaan näe sinne sisäpuolelle että onko ne langat pujoteltu piiloon, vaikka päättelisitkin vaikkapa kerralla aina yhden hihan.

Mir

Joo, tuttuakin tutumpi onkelma. Päättelyt ei oo yhtään kivoi! Vaikka olisikin vain muutama hassu lankanen.. Monet jutut jäänyt edes aloittamatta kun jossain on niin paljon lankoja mitkä sitten lopuksi pitäisi päätellä. Yhh..

:)

Kippuralla

mun oma nyrkkisääntö on että mitä kapeammat raidat sitä vähemmän päättelyä ;)

Onko kukaan ikinä tavannut ketään ihmistä, joka pitää päättelystä? Minulla voisi olla hänelle harrastusmahdollisuuksia tarjolla :)

Kristaliina
Puutalobaby

Hehee, taas palaamme tähän vauvamoppiasiaan - tälle liikeidealle selvästikin ois tilausta! :)

Kippuralla: Juu, halusin nimenomaan tällaisen kuvion, että joka rivi on erilainen. Ja sehän se tässä se ongelma onkin :) Joo, mut no mä oion ton päättelyhomman jotenkin, katsotaan katsotaa...

Joo, päättelyfanille ois töitä täälläkin!

Meren rannalla

Tuota lankojen päättelyä voi tehdä ihan neuloessa tosi helposti! Eli kun lanka lähenee loppua, otat parsineulan ja pujotat pään siihen ja työnnät sen neulan parin sentin matkaa sinne langan sisälle. Vedä läpi niin että langan päähän jää silmukka. Vaikea selittää, mutta langan pää työnnetään siis itsensä sisäälle niin että uudeksi langan pääksi tuleekin rengas. Jos se alkuperäinen langan pää pilkistää ulos, leikkaa se pois. Otat toisen langan jolla meinaat jatkaa neulomista, pujotat neulan siihen, pujotat langan siitä renkaasta läpi ja pujotat neulan samalla tavalla langan sisälle. Näistä tulee siis kaksi silmukkaa, jotka ovat kiinni toisissaan. Saat kohdan siistimmäksi (ja tukevammaksi) pyörittelemällä lankaa vielä sormien välissä. Sitten jatkat vain neulomista. 

Ja tästä tekniikasta ei tietenkään oo sulle tässä työssä mitään hyötyä, mutta ehkä tulevaisuuden jämälankaompelukset on kivempi tehdä, kun mitään päättelyä ei tarvita:)

Kristaliina
Puutalobaby

Apua, en tajua :D (syytän tätä univelkaa) Täytyypä googlata, jos jostain löytyis kuvalliset ohjeet - tuosta ois kyllä hyötyä!

Vierailija (Ei varmistettu) http://onnellistensaarilta.blogspot.fi/

eiku ne päättelyt kannattaa tehä niin että ku virkkaat ne reunat kuitenkin yhteen nii sitten samalla virkkaat noi kaikki langan päät sinne sisuksiin piiloon. sitten ei jää enää päättelemättä ku se yks joka tulee siitä ku lopetat virkkaamisen:D

Kristaliina
Puutalobaby

Eäääh kun en mä osaa niitä virkatakaan yhteen :D Oi ei, nyt siis selvisi, miten avuttoman huono käsityöihminen mä oikein olen.... Mä vaan aina silleen "käsinompelen" ne yhteen...

Meren rannalla

Joo tota on tosi vaikeeta selittää sanallisesti, joten tässsä kuvallinen ohje: http://www.knittinganyway.com/freethings/russianjoin.htm

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis eikö tota lankaa olisi voinut kuljettaa mukana, eikä pätkäistä joka kerroksen jälkeen? Kun samaa väriä on kuitenkin neljän (?) kerroksen välein...Sit tarvis päätellä vaan alku- ja loppupäät. Vai onko tossa tehty niin, en oikein tiedä, aikamoiselta lankamöykyltä vaan näyttää :D

juttatatti (Ei varmistettu)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.