Turvakaukalo - kyllä, likavaipansijoitusroskapussi - ei

Puutalobaby

Pirpana pyysi jo muutama viikko sitten vinkkejä siitä, mitä vauvalle oikeasti tarvitsee heti synnytyslaitokselta paluun jälkeen.

Hmm, no minähän tietysti olen huonoin mahdollinen vinkkaaja: kun Silva syntyi kuusi viikkoa etuajassa, meillä ei ollut valmiina juuri mitään - ei edes sopivankokoisia kotiinlähtövaatteita, nekin jouduttiin lainaamaan Kättäriltä. Laitokseltalähtöpäivä olikin varsinaista stressihässäkkää: Joel oli ollut meidän kanssa koko viikon tiiviisti perhehuoneessa, mutta lähtöpäivänä hän lähti kotiin siivoamaan, laittamaan erän vauvanvaatteita ja harsoja pesukoneeseen ja valmistelemaan hoitopöydän toimintakuntoon. Sillä aikaa minä stressasin kotiinlähtöä laitoksella niin, että onnistuin saamaan maidontulon väliaikaisesti tyrehtymään...

Ja mitä tekee keskosvauvan kanssa kotiutuva äiti ensimmäiseksi kotiin päästyään? Jättää tietysti vauvan kotiin isin kanssa ja lähtee puoli tuntia ennen sulkemisaikaa Viikin Prismaan! Teimme jo matkalla Kumpulan-mummin kanssa työnjaon: mummi etsii kaupasta ruokaa, minä hamstraan valtavankokoiseen ostoskärryyn kaikki mahdolliset vauvanhoitotarvikkeet. Niinpä ravasin "suljemme kymmenen minuutin kuluttua" -kuulutusten kaikuessa pitkin Prisman käytäviä ja heittelin kärrryyn jokaikisen tavaran, jonka etiketissä komeili vauvan kuva...

Tältä ostosreissulta ehdottoman hyviä hankintoja olivat:

(suluissa joko kommentteja tai meillä parhaaksi osoittautunut merkki - alussa testattiin lähes kaikkea Prisman valikoimasta)

 • vaipat (alussa meille paras oli Pampers)
 • kertakäyttöiset hoitoalustat (Libero)
 • wipesit eli puhdistuspyyhkeet (Libero, koska niiden pakkauksessa on suljettava muovikorkki - ei kuivu niin kuin muiden merkkien pyyhkeet)
 • rintaliivinsuojukset (Natusan)
 • imetysrintaliivit ( Triumph)
 • jälkivuotosuojia (Tenaa, ja mahdollisimman "puuvillaisella" pinnalla)
 • niistin
 • joku kylpyöljy (en ole huomannut merkeissä mitään laatueroja)
 • korkkaamattomat pakkaukset Tops-puikkoja ja vanutyynyjä (ei tarvitse olla mitenkään "vauva-merkkiset", tavalliset ovat ihan samanlaisia ja vähän halvempia)
 • hellävarainen nestemäinen pyykinpesuaine vauvanvaatteille (Erisan)

LISÄYS LUKIJOILTA:

 • mikroaterioita ...tai mummi kylään :)
 • ...tai itsetehtyä ruokaa valmiiksi pakastimeen
 • halutessasi Ihan Kaiken Varalta: korviketta, jos haluat lievittää imettämisen aiheuttamaa stressiä, ja rintakumeja, jos arvelet rintojesi olevan herkät/haavautuvat

KoK.tao---

  Apteekkihankinnoista parhaita olivat:

 • Physiomer Baby -nenäsuihke (sama kuin suolaliuostipat, mutta helpompi suihkaista tukkoiseen nenään)
 • Aqualan Oil -hoitoöljy
 • Kotiin desinfiointiaine pumppupullossa sekä käsilaukkuun/auton hansikaslokeroon/vaunuihin pari pikkupulloa, jotka voi aina täyttää isoista pulloista (ei varmaan välttämätön, mutta keskosvanhemmille hyvinkin olennainen)

LISÄYKSIÄ LUKIJOILTA:

 • Desinfiointiaine navan puhdistusta varten
 • Lansinoh-voide imetyksessä kipeytyviä rintoja varten
 • Buranaa synnytyksen jälkeisiin kipuihin

Jos pumppaat maitoa, myös:

(meillä tätä tehtiin paljon, koska alussa Silva ei jaksanut imeä itse)

 • pari tuttipulloa (ei tarvitse ostaa lähemmäs kahtakymmentä niin kuin minä tein :D )
 • Minigrip Mini- pusseja maidon pakastamiseen
 • ai niin ja rintapumppu (etukäteen hankitun sähköpumpun lisäksi hankin vielä rintapumppu.fi:stä Amedean vuokrapumpun - samanlaisen kuin laitoksella)

Tavaroista alkuun mielestäni olennaisimpia ovat:

(suluissa meidän kamojen merkit - ei välttämättä parhaimmat, mutta meidän valinnat)

 • turvakaukalo, jos aikoo mennä autolla/taksilla kotiin (meillä Recaron Young Profi Plus)
 • hoitoalusta (meillä puhallettava Ikea, ja siihen pari suojakangasta)
 • harsoja (myös Ikean lastenosastolta saatavat pikkupyyhkeet ovat olleet meillä kovassa käytössä)
 • vaunut (meillä Bugaboo Cameleon)
 • lämpömittari vaunuihin (tavallinen sisälämpömittari on hyvä)
 • amme (meillä FlexiBath)
 • äitiyspakkauksen vaatteiden lisäksi muutamia pienempiä vaatteita (meillä niitä tarvittiin enemmänkin)
 • poljinroskakori likavaipoille
 • omat likavaatekorit 60- ja 40-asteessa pestäville vauvanvaatteille (no okei tämä ei ole mitenkään välttämätön, mutta meillä osoittautunut näppäräksi)

Kivaa ja näppärää -juttuina (mutta ei akuuttihankintoina) mainittakoon vielä, että meillä on mm.:

 • Manducan kantoreppu
 • kantoliina
 • erilaisia peitteitä/huopia/kapaloita

Huh, mikä määrä tavaraa! ...ja minä kun ajattelin listata tähän vain olennaisimman "ei mitään stressiä" tyyliin...

Eli lopuksi: ei mitään stressiä! Kaikkea saa kaupasta myös synnytyksen jälkeen niin kuin meidän tapauksessakin tuli todistetuksi :)

Tuleeko teillä muilla mieleen jotain, jonka olen tästä unohtanut? Onko jokin listoillani Aivan Turhaa?

Laittakaa kommenttia tulemaan, täydennän tekstiä tarvittaessa! :)

Kommentit

Vierailijajp (Ei varmistettu)

Kiva nähdä miten erilaisia asioita kukakin käyttää ja pitää tärkeänä! :) Merkit vaihtelee ainakin meillä, mutta melko samoja asioita.. Yksi meillä ehdoton oli se astiseptidin (puhdistusaine) napatyngän putsaukseen! Myös nuo Ikean pikkupyyhkeet ovat olleet kovassa käytössä, kun ei se vauvan pyllykään kovin iso ole ;)
Ja sitten jos itselleen haluaa, niin imetyspaidat on aika hyviä ja näppäriä, tosin saman ajaa venyvä toppi + toinen paita siihen päälle (suojaa niin että tissit ei vilku julkisella paikalla kovin paljoa..). Ja kestoliivinsuojat näin kuumalla ilmalla mukavammat (oli ä-pakkauksessa mukana mallikappaleet muistaakseni..) kuin ne kertakäyttöiset.

Vierailija (Ei varmistettu)

Heippa! Olen seurannut blogiasi jo pidemmän aikaa ja pidän siitä kovasti, käyn päivittäin lukemassa minkälainen päivä teillä on ollut, kiitos ihanista kirjoituksistasi! :) Minulla tuli heti mieleen tuohon listaan vielä yksi lisäys joka ainakin itsellä oli aivan rahansa arvoinen pelastus tuoreille rinnoille joista tulikin lypsykoneet, nimittäin apteekista ostettu Lansinoh-Lanosin voide nänneille suojaksi kun alkoi imettämään. Itselläni ainakin oli nännit niin kipeät ja kuivat että sitä tuli laitettua oikein roppakaupalla ja parasta oli se kun ei sitä edes tarvinnut pestä pois ennen kuin alkoi imettämään taas. Hinta oli n.20€ mutta kuten jo kirjoitinkin oli joka pennin arvoinen ja vaikka sitä lutrasinkin niin kättärillä että kotona ekat viikot/ensimmäisen kuukauden niin silti sitä jäi puoli tuubia jäljelle. :)

sinifromreso (Ei varmistettu)

Kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogistasi!

Itsekin rintsikassa asustavana omatoimiremontoijana vauvaviikoilla 21+6, olen saanut Puutalobabystä uskomattomasti apua, iloa ja viihdykettä. Tämä viimeisin kauppalista oli nyt ihan huippu, kiiiitos siitä! :)

Neenee (Ei varmistettu)

Oisin ite kirjottanu lähes identtisen listan merkkejä myöten:D Teilläkin tais napatynkä irrota jo kättärillä eli peuhistusaineet tuli "talon puolesta". Meillä kotiutuspvä tuli ihan puun takaa, jonka seurauksena riehuttiin vauvan isän kans päivä kaupungilla hommaamassa ne must-jutut (sisältäen mm. PAKKOSAAHA-aappalakanat ja YLISÖPÖ-karhuhaalari, joka jäi käyttämättä, koska sukulaistenki mielestä semmoset oli söpöjä ja pukuja oli lopulta neljä, joista yhtä käytettiin.) Ite yritin ostaa vain tarvittavaa, mut kylään tullu mummo tais tyhjentää koko Kantsun Prisman vauvaosaston. Noi sumutettavat nenätipat ois kyllä ollu tippoja kätsymmät. Reikäkauha oli kätevä pullojen keitossa, mut ei siis mikään välttämätön.Ei kai muuta lisättävää ku paljon kahvia ja käteviä mikroruokia vanhempien varalle:) Vaihtoehtona kokkaava mummo kuukaudeksi kylään (toimi meillä, äiti<3).

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä sanoisin, että ne mitä oikeasti tarvitsee heti ja on hyvä hankkia etukäteen ovat

 • Vaunut - Kesävauvan kanssa voi lähteä ulos vaikka saman tien, mutta synnytyksen jälkeen ei välttämättä jaksa alkaa perehtymään asioihin. Huom. jos haluat esim. Bugaboot, toimitusaika voi olla jopa 6 viikkoa.
 • Pienet vaatteet vastasyntyneelle - kietaisumalliset valkoiset bodyt on oikeasti tosi käytännöllisiä, sillä niitä voi pestä jopa 90 asteessa ilman huolta haalistumisesta.
 • Ei-kirvelevä antiseptinen puhdistusaine (esim. septidin) navan puhdistukseen.
 • Pestävät liivinsuojukset.

Äitiyspakkauksesta löytyy puklurievut (harsot), pyyhkeet ja patjansuojus. Ensimmäiset vaipat saa laitokselta.

Me emme ole vielä tähän mennessä (6+ viikkoa) tarvinneet kertakäyttöisiä hoitoalustoja, puhdistuspyyhkeitä, kylpyöljyjä, vauvaöljyä ja nenäsuihkeita eli niitä kannattaa hankkia, kun tarve tulee vastaan.

En edes tiedä, mikä on niistin :) Desinfiointiainekaan ei kuulu meidän talouteemme. En ole vieläkään hankkinut varsinaista hoitoalustaa, vaan sen virkaa ajaa pieneksi taiteltu peite, jonka päällä on äitiyspakkauksen patjansuojus.

Kättärillä ne myös lainasivat turvakaukaloa, joten sitäkään ei tarvinnut noutaa kotoa, vaikka se hankittu olikin.

Imetysliivit kannattanee hankkia vasta sitten, kun daisareiden koko on asettunut paikalleen. Itse hankin Rouvan liivit 4 päivää synnytyksen jälkeen :)

Flexi Bath -amme on hyvä hankinta, ja meillä on toiminut tosi hyvin vauvan nukuttaminen Vaavisängyssä. Ne voi hankkia sitten kun vauva on jo kotona.

Täytyykin ehkä jonain päivänä tehdä samasta aiheeta postaus tuonne oman palstan puolelle ;)

Mindeka
Ma-material Girl

Kannattaa hankkia etukäteen turvakaukalo, kestoliivinsuojat, rintapumppu, rintakumit ja imetystopit (Lindex). Kuten Tommikin sanoi: Imetysliivit kannattanee hankkia vasta sitten, kun daisareiden koko on asettunut paikalleen.

Vaunut, harsot, vaipat ja vaatteita. Ei kai oikeen muuta välttämättä tarvitse heti?

Vanupuikot, Lansinoh-voide, kipulääkkeet (sektio) ja suojat jälkivuotoa varten saatiin Kättäriltä mukaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Pirpana kiittää ja kumartaa Kristaliinaa postauksesta, listasta :)
Paljon täytyy vielä hankkia, mutta onneksi paljon löytyy jo kotoakin!
Kiitos myös teille kaikille muille vinkeistä! :)

Ens vkolla suunnataan siis kaupoille tulevan isukin ja listan kanssa, täällä kun meneillään JO rv33 :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin, kyllä mä sanoisin, että sen pumpun ja rintakumit voi hankkia sitten, kun tarve tulee vastaan. Pumppua ei ole meillä käytetty vielä kertaakaan ja rintakumeja ei ole tarvinnut hankkia. Toki sitä pumppua tarvitsee ihan varmasti jossain vaiheessa, mutta ei siitä kannata stressiä ottaa, jos se on hankkimatta supistusten alkaessa.

Turvakaukalo on kyllä hyvä olla vaikkei autoa olisikaan. Esim. vuokraamot veloittavat niistä sen verran, että jo parin vuokrauksen hinnalla ostaa kaukalon käytettynä.

Neenee (Ei varmistettu)

Me mennään puhdistuspyyhkeillä, koska vauvan iho alko ärtymään vesipesusta (syynä varmaan oma kuivaihoisuuteni). Kertisvaipoilla ja puhistuspyyhkeillä on iho taas pysyny samettisena:) En selvästi ole ympäristöystävällinen, koska lisäksi käytän mieluummin kertakäyttövaihtoalusia pestävien sijaan (toki sama on käytössä kunnes vahinko sattuu). Se mikä sopii toiselle, ei vältsiin sovi toiselle. Näissä vauvahommissa tuntuu olevan niin monta "hoitolinjaa", et varmasti kukin löytää sen itselleen, ja etenkin vauvalleen, sopivan. It`s all good!:)

Liisa
Osasin!

Tuosta niistimestä olen Kristaliinan kanssa samaa mieltä, se kannattaa hankkia valmiiksi. Sitä tarvitsee ennemmin tai myöhemmin. Eikä mitään semmoista piskuista käsipumppua, vaan se vanha kunnon imuletkullinen Nenä-Frida. Niillä käsipumpuilla ei tee yhtään mitään.

Kertakäyttöiset hoitoalustat oli mulle ihan uusi tuttavuus. Meillä muovitetun hoitopöydän pehmusteen päällä käytetään ihan tavallisia pyyheliinoja.

Kallen äiti (Ei varmistettu)

NÄmä listat ovat ihania ja hauskoja ja hyödylllisiä! Totuus lienee kuitenkin se, että vaikka listoista on PALJON apua, niin totuus niistä kaikkein hyödyllisimmistä ehdottoman tärkeistä hyödykkeistä riippuu vauvasta, vauvan tarpeista, vuodenajasta ja vanhempien mielytymyksistä. Eli ihan kaikkea ei pysty ennakoimaan. JA lisäksi, vaikka meistä jokainen pyrkii minimoimaan sitä rojumäärää ja "ostamaanvaintarpeellisen" niin melkein jokainen tuntemani äiti joutuu jossain vaiheessa sellaiseen ostetaanvaraltajostätäjoskustarvii -ostohysteriaan. Tai joku saattaa vaan näyttää kivalta ja pätevältä :) Ei ole tosiäiti sellainen äiti joka ei ole ostanut yhtä tai kahta söpöä ja kallista mutta täysin turhaa vauvahyödykettä!

Mindeka
Ma-material Girl

Niin ja koska ei pysty ennakoimaan, niin toisten kokemuksista saattaa saada hyviä vinkkejä.

Miellä rintapumppu ja rintakumit haettiin heti kotiuduttua, itkua vääntäen apteekista, koska maidonnousu oli niin kivuliasta ja vauvan imutuksesta nännit verillä. Jälkeenpäin neuvolassa kerrottiin, että kovin vaaleaihoisilla se on yleistä, koska vaalea iho on ohuempi ja näin ollen herkempi tässä asiassa. En siis uskaltanut/pystynyt imettämään kuin rintakumien avulla ensimmäiset pari viikkoa. Rintapumpusta ja -kumeista tuli meille siis korvaamattomat.

Näin meillä.

Kristaliina
Puutalobaby

Oi, paljon kommentteja - kivaa!

...ja heti alkuun iso kiitos alkupään Vierailijalle ja sinifromresolle ihanasta palautteesta. Hitsi että tuli kiva mieli <3

Sitten koottuihin selityksiin :D

Joo, tämä todellakin siis vain meidän lista niistä jutuista, mitkä me ollaan katsottu meidän vauvalle tarpeellisiksi. Niin kuin tiedättekin, minä en todellakaan ole mikään vauva-asiantuntija :) Ja nuo tarvikkeet tosiaan hankittiin laitokselta palattaessa, kun Silva oli jo viikon ikäinen - eli silloin jo esim. tiedettiin, että tarvitaan öljyä kuivalle iholle, niistintä nuhaan jne. Hankinnat voi toki tehdä sittenkin, kun tarve tulee eteen. Toisaalta jos nämä olisivat olleet jo etukäteen hankittuina, en olisi joutunut juoksemaan eka iltana hätäpäissäni siellä Prismassa vaan olisin saanut sylitellä kotona rauhassa vauvelia :)

...mutta jokainen siis harkitkoon itse, mikä on itselle paras tapa toimia :) Niin kuin tuossa Mindekakin sanoo, toisten kokemuksista saattaa saada hyviä vinkkejä - tai sitten voi lukea ja katsoa, että no NOIN typerästi mä en AINAKAAN tee :D

Eli:
Puhdistuspyyhkeet on meillä käytössä samasta syystä kuin mitä Neenee mainitsee: jatkuva peseminen kuivatti liikaa vauvan ihoa, puhdistuspyyhkeillä (ja pesu vaan isojen kakkojen yhteydessä, n. kerran päivässä), se pysyy hyväkuntoisena.

Kertakäyttöalusia ilman aivan 100% varmasti varmasti pärjäisi, mutta näköjään meille on tullut siitä "pahetapa" - eihän se tosiaan mitään maailman ekoystävällisintä ole käyttää näitä kertsijuttuja. Meillä tulee vaan pissat hoitopöydälle sen verran usein, että on koettu nuo näppäriksi. Alunen siis vaihdetaan vain silloin, kun "vahinko" sattuu. Pyyhe/harso on varmasti ihan yhtä hyvä siihen tarkoitukseen - jokainen tehköön tavallaan :)

Niistin, ja juuri tuo Liisan mainitsema Nenä-Frida on ollut meille tosi-tosi hyödyllinen. Tietysti kaikilla vauvoilla ei ole tukkoinen nenä :) ...ja Tommille siis tiedoksi, että se on sellainen inha kidutuslaite, jolla vauvelin nenä IMETÄÄN tyhjäksi (useimmiten sydäntäsärkevien huutojen tahdittaman). Yih. Ja tavallisesti vielä ensin suolaliuosta nenään, sitten hetken odotus, ja sitten IMUUU. Kurjaa, mutta muuten meillä saattaa mennä nenä niin tukkoon, että vauva alkaa kakoa, kun ei saa henkeä...
http://www.apteekkituotteet.fi/NenaeFriida

Navan desinfiointiaine vaan yksinkertaisesti unohtui tuosta listasta - kiitos mm. Vierailijajp ja Tommi huomiosta! Lisään sen tuonne alkuperäiseen tekstiin!

Imetysrintsikoista samaa mieltä Tommin ja Mindekan kanssa: ainakaan mitään kalliita investointeja ei kannata tehdä ennen kuin tietää oikean koon! (itsekin ostin siis nuo tykkäämäni Prisman Triumphit viikko synnytyksen jälkeen) Toisaalta olisin kyllä tarvinnut jo joitain imetysrintsikoita jo laitoksella ja jouduinkin lähettämään Joelin äidin Stokkalle rintsikkaostoksille... Nyt jos tekisin saman uudelleen, hankkisin laitosta varten jotkut halpikset tai lainaisin ystävältä ensihätään jotkut, ja sitten ostaisin oikeankokoiset myöhemmin. Niitä on muuten myös sellaisia toppimallisia venyviä, missä kuppikoon merkitys ei ole niin suuri...

Kestoliivinsuojat ovat mullakin käytössä, mutta tuntuu, että ne ovat jatkuvasti likaisina/märkinä. Kertsit ovat siis olleet mulle hyvät silloin, kun kestot ovat pyykissä, ja nimenomaan nuo Natusanit on mun mielestä ihanan pehmeitä. (vrt. Rainbowt, johon rinta jäi aina kipeästi kiinni - auts!)

Lansinoh-voide tosi hyvä vinkki, kiitos mm. Vierailija & Mindeka! Itse en sellaista (enkä noita kumeja) tarvinnut, mutta esim. mun ystävä on juuri tuskaillut imetyskipujen kanssa. Vinkkaan tästä heti hänelle ja lisään myös alkuperäiseen tekstiin - kiitos!

Rintapumppu on tosiaan meillä ollut ihan korvaamaton. Alussa se tietty johtui meidän "erikoistilanteesta" eli en olisi saanut edes maitoa nousemaan ilman pumppua, kun Silva oli hoidossa lastenosastolla eikä olisi muutenkaan jaksanut imeä... Eli pumpulla nostatin itse maidon silloin eka päivinä - silloin toki sain laitokselta tuon Amedan pumpun, johon kehitin tiiviin kiintymissuhteen :)

Ja sitten myöhemminkin olen jonkin verran pumppaillut ja pakastanut niin, että saisin itsekin vähän vapautta - isi/mummi/täti voi hoitaa vauvaa, jos minulla on jotain menoja, eikä minun tarvitse stressata imetysväleistä, kun maidot saa tarvittaessa näppärästi pakastimessa. Säilyvät 3 kk pakastettuina.

Se Amedan pumppu mulla on vieläkin lainassa (maksaa muistaakseni 1,50e per päivä), eli kävi varmaan vähän niin kuin Vaavisängyn kanssa joillekin, eli siihen jää koukkuun, kun se on niin hyvä :) Lisäksi mulla on oma Spectran sähköpumppu, jonka ostin (vähän)käytettynä ystävältä - pitäisikin muuten siirtyä jo käyttämään sitä...

Hih ja allekirjoitan TÄYSIN tuon Kallen äidin mainitseman ostohysterian! ...koska mähän listasin tuohon vain ne mun mielestä hyvät ja jätin tosiaan mainitsematta kaikki kymmenet-kymmenet harhaostokset :) Mähän esim. ostin mukamas Liberon muovipusseja käytetyille vaipoille - jotka paljastuivat kotona ihan tavalliksi muovipusseiksi! :D

Jatketaan keskustelua, ja tulevat äidit: kaikkea ei tosiaan tarvitse uskoa vaan suodattakaa näistä mieleisenne, jokainen vauva (ja äiti ja isä) on kuitenkin erilainen :)

Kristaliina
Puutalobaby

Ai niin, ja vielä Neeneen eka kommenttiin liittyen:

Mikroateriat tosiaan oli alkuun ihan ykköshyviä! Me käytiin kotiinlähtiessä ostama iso läjä niitä siitä Kättärin viereisestä ABC Delistä :)
...ja molemmat mummit <3 ja Sara-täti <3 olivat meillekin iiiisona apuna: toivat ruokaa ja hoisivat vauvaa niin, että vanhemmat saivat välillä nukkua. Ihanat!

Spaghettikauha toimi meillä hyvin pullojenkeiton apuvälineenä :)

phocahispida

Meillä ei ole yhtään syöttöä hoidettu ilman rintakumeja. Minulla ei todellakaan riitä halu tai jaksaminen imeä katkaistulla ruiskulla yökausia nännejäni siinä toivossa, että ne kasvaisivat maagisesti sen kokoisiksi, että vauva saisi niistä riittävän ärsykkeen. Kiitos mittalalle tästäkin ehdotuksesta. (Varsinkaan, kusn 3kk vauvan imeskelystä huolimatta ne edelleen painuvat takaisin lähtökuoppiinsa heti kun vauvan imu loppuu.) Ja hei kiskooko joku tosissaan nännejään jollain ruiskulla enivei? Oikeasti?

Keravalta esimerkiksi sai tasan yhdestä automarkettimaisesta, kaukana kaikesta olevasta isosta lastentarvikeliikkeestä oikean kokoisia rintakumeja. Meillä on käytössä koko S, esim. Prismasta saa vain kokoa XL, joka lorottaa kaiken heruneen maidon kumin juuresta ulos eikä vauvan suuhun mene mitään. Jos nänni on kokoa herne ja rintakumi tarkoitettu nännille kokoa viinirypäle niin...

Ja auta kun sairaalasta saatu rintakumi hukkui niin meillähän huudettiin nälkää ja isä polki paniikissa pitkin kaupunkia. Itse en pystynyt edes kunnolla kävelemään siinä vaiheessa eikä pumpulla herunut mitään, joten pullollakaan ei voinut syöttää.

Olisin ollut aika onnellinen, jos olisin älynnyt ostaa niitä rintakumeja etukäteen. Eli lähinnä ne, jotka tietävät, että iho on tosi herkkä/ohut/haavautuu helposti, suosittelen hankkimaan yhden boksi rintakumeja varmuuden vuoksi. Tai jos on erityisen pienet/lättänät nännit, mahdollisesti yhdistettynä kunnon utareisiin niin että vauvan on ihan mahdotonta survoa riittävää siivua tissiä suuhun (myös imetysspesialistien mielestä). 

Ajattelin muuten justiinsa aamulla että pitäisi postata näistä imetysturhaumista lähipäivinä. :D

Kristaliina
Puutalobaby

Peanut: Joo, buranaa! Sitä jouduin mäkin vetämään, uhh... Lisään listaan!

Korviketta ostettiin Ihan Kaiken Varalta meillekin kaappiin, että JOS olisi tullut joku akuutti hätätilanne imetyksen kanssa - sitä ei ole onneksi meille tullut, mutta stressitilanteessa pelkkä ajatuskin hätätilannekorvikkeen olemassaolosta helpottaa kummasti...

Phocahispida: Hui, katkaistulla ruiskulla - täh? Sulle on siis joku jotain sellaista ehdottanut? Tuollaisesta "niksistä" en ole kuullutkaan, mutta aika karulta kuulostaa...

Joo, toi imetys taitaa olla vähän sellainen teema, että siitä jos kirjoittaa, saa helposti Hyviä Neuvoja Ilmaiseksi :D (lue: fanaatikot liikkeelle) :) 

Laitan noi rintakumitkin listaan - tuolla varauksella, että niille, jotka tietää, että iho on herkkä/jos haluaa varmuuden vuoksi...

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos taas ihanasta kirjoituksesta ja täytynee kiitellä myös kaikkia kommentoijiakin, tosi hyviä vinkkejä saa. Niin kuin on jo useaan kertaan tullut todettua tässäkin viestiketjussa; jokainen tallaa tavallaan, mutta on jotenkin lohduttavaa ja huojentavaa lukea, että samanlaisten asioiden kanssa muutkin äidit ja isät painiskelevat.
Meillä loistavaksi hankinnaksi ovat osottautuneet harsot ja tietysti monissa eri väreissä. Sen lisäksi, että väreillä on hauska ilotella, on väreistä apua myös käyttötarkoituksen valinnassa. Samaa harsoa kun ei (vissiin) kannattaisi käyttää hoitopöydällä kakkapyllyn alla ja imetyksessä yli tursoavan maidon pyyhkimiseen..
Minäkin tykkään kovasti kestoliivinsuojista, jotka tuli äitiyspakkauksen mukana. Meilläkin ne on aina pesussa. Mistähän niitä sais lisää? Onko ihan normimarketissa ja onko ne yhtä hyviä?
Mukavaa kesää, uusia postauksi odotellessa :)

Kristaliina
Puutalobaby

Meilläkin on muuten valkoisia ja oransseja harsoja, mutta enpä ole tullut ajatelleeksikaan värikoodausta... Hyvä idea! Mistä ostit värillisiä? Kampin Bebe'sin värilliset harsot olivat ainakin SIKAMAISEN kalliita - omat oranssini ostin Vaunu-aitasta, mutta hinta ei silloin jäänyt mieleeni... Ne eivät muuten enää ole oransseja eivätkä valkoisetkaan valkoisia, kun olen pyöritellyt niitä samassa kuudenkympin pyykissä :)

Itse ostin Ruskovillan kestoliivinsuojia, just tuolta Kampin Bebe'sistä, mutta näköjään erinäisistä nettikaupoistakin saa. Eli tällaisia, mielestäni ovat tosi hyviä:

http://www.ruskovilla.fi/tuotteet/Vauvat/%C3%84idit

Kiitos kiitoksista, kiva että pysyt lukijajoukossa mukana! :)

kahden äiti (Ei varmistettu)

Hyviä vinkkejä :)
Esim Anton&amp;Nina ja H&amp;M myy värillisiä/kuviollisia harsoja, meillä on lajiteltu yksinkertaisesti: valkoiset pyllylle, kuviolliset muuhun käyttöön esim pukluille :) ei mene sekaisin kumpaan tätä olikaan käytetty

Nenäpumppu on ihan ehoton. Voi olla ettei sitä tartte piiitkään aikaan mut entä jos tartteeki? lapsi raukka ihan tukossa ja ei saa henkee kun kun ei osaa vielä suun kautta hengittää ja tää tulee neljältä yöllä niin eipä siinö auta paljon apteekkiinkaan lähteä kun harva on auki sillon :) Samaten ne tipat, niistä sain tietää vasta toisen kohdalla, voi kun olisin tienny jo ekan kans :)

Napaa muuten EI tarvitse puhdistaa antiseptisellä kuin laitoksella vaan. Ainakin täällä on molemmilla kerroilla sanottu jotta kotona riittää pelkkä hanavesi, tosin itse keitin aina pieneen kannelliseen purkkiin vuorokauden veden kunnes tynkä irtosi, sen jälkeen ihan "raakaa" vettä :)

Korviketta muutama purkki :) Meillä ainakin oli tarpeen kun imetystä opeteltiin puolin ja toisin niin kun vauva itki yöllä ja rinta ei kelvannut, piti huolestuneen äidin kokeilla vielä korviketta antaa että "jos hän ei saa tarpeeksi rinnasta" ja muutenkin oli hyvä turva tuo et jos ei maitoo tullukkaa tarpeeks niin voi antaa korviketta ilman edeltävää kauppareissua

kahden äiti (Ei varmistettu)

Ja sehän vielä unohtu että miksi hoitoalustan päällä pitää olla erillinen alusta? oli se sitten kertakäyttöinen tahi pyyhe. meillä ei oo olut kyllä mitään sen alustan lisäksi :) ainakin tuo meidän alusta on päällystetty tuollasella muovimaisella kankaalla, ja sen voi pyyhkästä käytön jälkeen kostealla jos tuntuu että pitää aina ihan puhtaalle laskea :) vinkvink :) itse oo kyllä niin laiska äiti etten viitsi pyyhkiä sitä kuin siivouksen yhteydessä tai vahingon sattuessa. :D syöhän hän tuolta lattialta kaikki roskatkin niin ei se varmaan tuohon kuole :)

Vierailija (Ei varmistettu)

myos mina olen saanut kahdesta maasta tuon ohjeen etta napaa EI saa puhdistaa muulla kuin vedella koska puhdistusaineet arsyttaa haavaa ja hidastavat paranemista.

Mutta asiaan, mielenkiintoista lukea naita "en olisi parjannyt ilman" -listoja kun nama on niin erilaisia!
meilla alkuaikojen "pakko olla" lista on aika erilainen:
- kantoliina (tama oli _ehdottomasti tarkein_ valine meilla)
- kestovaipat ja kestowipesit (kestowipesit ovat myos kylvettaessa kaytossa pesuliinoina)
- imetysliivit, kestomaitosuojat ja lansinoh tisseille (naista olen kuullut etta kertikset hautoo nannia muovisuojassa ja arsyttavat ihoa, mutta toisaalta sitten kylla nuo kestot paastavat tietty lapi kun maitoa tulee tarpeeksi....ma kaytin kotona kestoja ja ihmisten ilmoilla kertiksia tasta syysta)
- jotain vaatteita lapselle, ja jotain riepuja joihin kapaloida lapsi/pyyhkia puklut (ei samalla kertaa molempia)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuo antiseptidinin käyttö on vauvakohtainen, meille esim. sitä suositeltiin kahdesta syystä: tynkä jäi napanuoran leikkaajalta liian pitkäksi ja se oli irtoamassa osittain jo "liian varhain". Sillä siis kuivatettiin tynkää ja sen irrottua itse napaa. Ei hidastettu paranemista mitenkään, päinvastoin.. :)
Lisäksi sitä käytettiin (jälleen neuvolan ohjeen ja oman järjen mukaan) 6 viikkoisena ihopuhteen puhdistamiseen rasvausta ennen, kun puklu pahenti kaulalle asti yltänyttä puhdetta. Ja puklua tuli koko ajan :) Toimi hyvin!
Se toimii myös hyvin myöhemmin esim. haavojen puhdistuksessa, alkoholia siinä ei ole!

Pakko vielä laittaa, että meillä ainakin neuvola "vaati/kehotti" hommaamaan imetysliivit ennen synnyttämään lähtöä (sairaala kuuluu imetystukiprojektiin). Niiden ostoa kyseltiin rv 32 lähtien.. :D Mutta nämä ovat paikkakuntakohtaisia ;)

Mutta kaikki listathan ovat omakohtaisia/vauvakohtaisia hyväksihavaittuja, ja muilla toimii muut asiat ;) Toisen lapsen kanssa on jo varmaan superviisas, eikä hommaa **toivottavasti mitään turhaa :)
Ihana blogi btw &lt;3

Maiju S (Vierailija) 2.7.2012 20:54 (Ei varmistettu)

Värillisiä harsoja olen ostanut anton&amp;ninasta ja metsolat -liikkeestä. Jälkimmäisessä ne oli tosin sika kalliita, mutta ne kait kuului mulla siihen "aivan pakko saada" -katekoriaan.
Tuosta hoitapöydän suojauksesta/alustasta vielä sen verran, että meillä siinä on ihan pakko olla jotain "kuiviketta", sen verta usein siihen pissat tai kakat tulee... jos siinä ei ois mitään pyyhettä tms niin voin vaan kuvitella mihin se kaikki nestemäinen siitä valuis.

ps. täällä oulun seudulla aika kenkkumainen ilma. Aurinko paistaa ja periaatteessa on ihan lämminkin, mutta tuulee kovasti. Tosi hankala miettiä että mitä laittaa pienelle päälle vaunuun..

Liisa
Osasin!

Meillä käytetään pyyhkeitä hoitopöydän pehmusteen päällä siksi, koska minusta tuntuu ikävältä laskea lapsi siihen kylmälle muoville. En itsekään makoilisi sellaisella alustalla mielelläni alastomana. Pyyhkeet pestään harso- ja kestovaippapyykin mukana.

Mea (Ei varmistettu)

Meillä tuli kaksosten kanssa aikanaan erittäin tarpeellisiksi nuo kertakäyttöiset hoitoaluset muovitetun päälle, koska tytöiltä pääsi monesti pissat vaippaa vaihdettaessa ja muovitetulta Pikku-Piian alustalta pissat juoksi erittäin nopeaan tahtiin lattialle kun taas kertisalustaan se imeytyi. Oli tosi näppärä, koska pyykkiä oli pulauttelevien keskosvauvojen kanssa tarpeeksi muutenkin.

Itse menin innokkaana ostamaan imetysliivit jo ennen synnytystä, mikä oli ISO virhe, koska tottahan ne tissit sitten paisui ihan älyttömän kokoisiksi eikä jo ostetuista liiveistä ollut mitään hyötyä vaan jouduin hakemaan uudet.
Pestävät liivinsuojukset oli ihan huiput, koska ne ei tarttuneet tisseihin samalla lailla, kuin kertakäyttöiset. Toisinaan oli aivan uskomatonta tuskaa saada kertissuojukset irti nänneistä jos olivat vähääkään ehtineet kuivahtaa ja toisinaan taas ne kastuivat läpimäriksi ja niistä olisi voinut vain puristaa maidon pois. Myös imetyspaidat oli tosi näppäriä! Rintapumppua en uskaltanut lähteä hankkimaan ennen vauvan syntymää, koska pelkäsin etten pystyisi imettämään. Sen lisäksi, että se on nykyään jo muutenkin aika harvinaista että äiti kykenee imettämään, voin kertoa että monikkolasten imetys on aika hullua!

Yksi juttu, minkä uskoisin olevan aika universaalisti, vauvan persoonallisuudesta ja tarpeista riippumatta, aika tarpeellinen juttu, on alkaa pestä vauvan vaatteita ja muita vauvan lähellä olevia kankaita (rievut, lakanat jne) hyvissä ajoin että ne on sitten valmiina ennen kuin vauva tulee kotiin. Ainakin keskosvauvan kanssa tuo puhtaus on alkuunsa tosi tärkeää kun elimistö ei ole vielä ihan täysin kehittynyt kamppailemaan pöpöjä vastaan. Tästä syystä meilläkin oli käsidesi alkuun hyvin hanakassa käytössä.

Mutta tällainen lista on kyllä tosi hyvä ensisynnyttäjille! Itselläni ei ollut ainakaan mitään hajuakaan siitä, mitä pitäisi olla kotona valmiina tai mitä pitäisi pakata sairaalalaukkuun! Itse toki jouduin sairaalaan jo pari viikkoa ennen lasten syntymää, joten tavaraa kertyi vähän turhankin paljon sinne laukkuun eikä ne meinanneet oikein mahtua niille tarkoitettuun paikkaan :D

Mea (Ei varmistettu)

Pakko vielä lisätä edelliseen romaanin pituiseen kommenttiini, että imetystyyny tuli mulla hyvin rakkaaksi jo ennen lasten syntymää, koska sillä sai tuettua vatsaa ja toisen pään sai jalkojen väliin siten, että se suoristi selkärangan ja helpotti hieman hyvin tuskaisia öitä. Synnytyksen jälkeenhän se totta kai sitten oli myös hyvin rakas, koska se kahden imettäminen yhtäaikaa ei onnistu ihan niin helposti ilman pieniä apuvälineitä, kuin yhden :)

Vierailija (Ei varmistettu)

mun on pakko kommentoida kans :)
meillä oli tietysti vaatteiden ja vaippojen ja kapaloiden ja vanulappujen ynnä muiden lisäksi kans ehdottoman tärkeä toi rintapumppu ja rintakumit sairaalasta PALATESSA. mutta kas vain, kotona, stressittömässä ympäristössä vauva oppi imemään matalista nänneistä niin NYT kolmen kuukauden kohdalla ei kumeista ja pumpusta oo enää muistoakaan. pumppu on tietysti hyvä olla ylipäätään olemassa jos haluaa joskus jättää pienokaisen isin hoiviin ;)
monet tarvikkeet jota kiireesti lähtee hankkimaan saattavat jäädä lojumaan tarpeettomina ja sittenhän ne voi laittaa kiertoon. itselleni oli helpotus että olin valmistanut vauvan tavarat jo aika ajoissa... voisin siis lisätä tähän pienen listan siitä mitä Meillä EI ole tarvittu (vieläkään) :)
-hoitopöytä/hoitoalusta (vaippa vaihtuu sängyllä tai sohvalla ja alla on yleensä kapaloliina)
-desinfiontiaine
-lämpömittari vaunuihin
-nenäsuihke
-kertakäyttöiset liivinsuojat

korvaamattomia olivat vastaavasti
-kantoliina
-kapalo
-ruskovillat

Kahden lapsen ylpeä äiti (Ei varmistettu)

itse olin esikoista odottaessa aikalailla h-moilasena hankintojen suhteen. :D
tosin äitiyspakkauksessa oli todella paljon tarpeellista tavaraa, vaikkei niitä vaatteita ikinä käytettykään (nirso kun olen, mutta pääsivät tuttavaperheeseen hyötykäyttöön). suosittelen siis kaikille ottamaan kelasta ainakin esikoisen kohdalla äp-laatikon.
kaikki kuitenkin pikkuhiljaa löytyi kun netistä etsi listoja ja ystävät,sukulaiset ja kaiken maailman tuttavat olivat oikein avuliaita. :)
mutta kun aloin odottamaan toista lastani, tiesin täsmälleen mitä haluan ja tarvitsen.
tosin miehen mielestä olisi pitänyt ehkä hieman pienemmässä mittakaavassa:
hamstrasin vaippoja, harsoja, vaatteita yms yms yms. alusta asti.
kun ekan ultran jälkeen sain varmistuksen odottavani tyttöä, aloin heti hankkimaan hello kitty sitterit ja rattaat ja ihanat rinsessavaatteet (no niitä olin hankkinut jo siitä lähtien kun "tyttöoireet" alkoi).
ja täytyy kyllä sanoa, jotta onneksi aloin hankkimaan kaiken tarpeellisen (ja reippaasti enemmänkin, heh) jo hyvissä ajoin; tyty nimittäin syntyi 2½kk liian aikaisin.
eipähän tarvinnut ressata ja murehtia hankinnoista murun ollessa sairaalassa, saatiin keskittyä täysin siihen tilanteeseen. toki vauvanvaatteet piti käyttöönottopestä ja vauvanurkkaus pistää pystyyn, mutta ne oli helppo tehdä.
eli ei kannata jättää viime tinkaan kaikkea, koskaan ei tiedä mitä sattuu.

Hanzqu (Ei varmistettu)

Heh, oli pakko kaivaa esille lista jonka tein 2v sitten esikoista odottaessa :)

Aika samoja juttuja, merkit vaihtelee. Merkillähän ei ole väliä, pääasia että itse on tyytyväinen. Ja kaikkien tavaroiden tarve vaihtelee vauva- ja perhekohtasesti, meillä seuraavasti (en aio koko listaa käydä läpi ;) ) ja seuraavat vissiin puuttu listalta mut ne ei kyllä oo välttämättömiä hankkii ennen synnytystä..

Meidän listassa ekana näkyy lukevan tutit. Me tarvittiin niitä kyllä, jotkut vauvat ei syö ollenkaan ja kuka vanhempi mitenkin antaa. Mutta ne ehtii hankkia kyllä myöhemminkin jos tulee tarve kun sairaalastakin saa tutin tarvittaessa.

Sinkkivoidetta meillä käytettiin myös aluksi, sitten se jotenkin jäi kun vaippaihottuma parani ja vauvan pylly pysyi pelkällä vesipesulla kunnossa. Ja ostamani kosteuspyyhkeet on edelleen käyttämättä.. Nyt jo kakkosen kanssa samat pyörii mutta kun ei ole tarvetta. Talkkia on tullu käytettyä kakkosen pyllyyn ja kaulaan, mutta kaula alko mennä enemmän rikki vaikka kahta eri merkkiä käytin! Lopetin talkkaamisen ja pesen ja rasvaan perusvoiteella kaulan, on pysyny hyvänä.

Kylpyamme oli myös listalla ja paljon oli käytössä. Halpa 15 euron perusamme ja kylvetetään (myös kakkosta tällä hetkellä) pyykkikoneen päällä. Hoitopöytä meni vintille, esikoisen kanssa oli käytössä mut tää uusi sivustaladattava pyykkikone mahdollistaa hoitoalustan pitämisen koneen päällä ja makkariin tuli tilaa (=

Muuten aika samoja oli listalla.

Mä puhdistin vauvojen navat ihan alusta asti jopa sairaalassa ihan hanavedellä kun niin ne kätilötkin teki jo sairaalassa. Keskosen kanssa on eri juttu kun pitää olla tosi tarkka hygieniasta (=

Kantoliinaa en oo kuunaan käyttäny, tai no sen verran kokeilin että tiedän että selkä ei kestä. Eikä kantoreppua. Tää kakkonen on tosi sylivauva ja ois paljon hyötyä kun vois kantaa mukana mut kun on selkä p***ana niin se on sillon p****ana. :( Baby Björinin kantoreppu löytyy, esikoisen kanssa käytin sen verran kun kykenin, esim. mökillä mut jo 10min jälkeen alkaa selkää jomottaa.

Ja Phocahispida, voin niin yhtyä kokemukseesi.. kun ei nännit nouse niin ne ei nouse. Rintakumi on niin mun paras ystävä! Neuvolassa kysyi kun kakkonen oli 2kk että vieläkö on kumi käytössä, sanoin että on ja pysyy. Yhden haavauman antibioottivoiteella hoitaneena ja maidot hukkaan 5vrk pumpanneena en tahdo uudelleen samaa! Yritin siis vierottaa kumista...
Ja lakkasin kuuntelemasta kavereita jotka sanoo että kyllä ne siitä nousee kun vaan imetät. Kaks lasta imettäneenä tiedän että ei nouse. (Kakkonen siis vajaa 3kk nyt ja imee hurjaa tahtia ;) )

Kaikkee turhaakin on tullu hankittua.. kuten iiiihania vaatteita (joista vaan osa jää väkisin käyttämättä kun ei vaan ehdi..) :D

En koskaan oo tullut edes ajatelleeksi että vaunuihin pitäs hankkia lämpömittari. En hanki nytkään (=

ja tosiaan, kakkosen kanssa jo vähän on kärryillä siitä mitä tarvitaan ja mitä ei. (= ekan kanssa kaiketi opetellaan joitain juttuja kantapäänkin kautta.. 0= mut kai näistä yhteiskuntakelposia kasvaa vaikka joku unohtuis ja tekis vähän väärin tai toisella tavalla kun muut.. ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

vielä sen verran lisään että meille sanoi kaikki että ei niitä pieniä vaatteita kannata hankkia kun jäävät 2 viikossa pieniksi. esikoisen kanssa en hankkinut ja pitikin sitten lainata alkuun kaverilta pieniä vaatteita kun tyttö syntyi 2800g ja koko ajan ollut tosi siro ja vielä 3kk käytti 56 koon vaatteita! nyt niitä sitten ostin kakkoselle ja 2,5kk iässä jäivät vasta pieniksi. kakkonen 3kg tasan syntyessään ja kyllä nuo pienet vaatteet on olleet tarpeen (=

ja rintapumppu oli esikoisen kanssa paljonkin käytössä kun ei kunnolla saanut rinnasta imettyä ja alusta asti joi osittain . nyt kakkosen kanssa on ekoja viikkoja (ja sitä haavauman hoitoa) lukuunottamatta selvitty ilman pumppua. hyvä keksintö se on enivei! (=

Hanzqu (Ei varmistettu)

äh, unohdin nimimerkin yltä. Eli Hanzqun kommentteja 2 peräkkäin.

Neljän äiti (Ei varmistettu)

Näitä kommentteja on hauskaa lukea. Ja on hauskaa huomata, kuinka tarpeet vaihtelevat eri perheissä. Meillä ensimmäisen kohdalla hankittiin äitiyspakkauksen lisäksi lähes kaikki sen mukaan, mitä yhdessä tuttavaperheessä, jossa oli 2 kk vanhempi vauva, oli todettu tarpeelliseksi. Sitten oltiin ihan ihmeissään, kun ei meillä ollutkaan samat jutut tarpeellisia :).

Nyt neljännen kanssa tarpeellisia (joista suurin osa on muiden lasten vanhoja, lähinnä pakko saada tällainen ihanuus -hyödyttömyyksiä ostettu tälle uutena) ovat etenkin turvakaukalo, kantoliina (koko ajan käytössä, helpottaa kummasti kun on tätä touhua muutenkin), vaunut päiväunien nukkumiseen ulkona, vaipat (meillä sekä kestoja että kertiksiä), vaatteista ihan perusvaatteet eli bodyt ja potkuhousut (niitä erikoisempia ei meillä tahdo tulla käytettyä), liivinsuojukset, imetysliivit, imetyspaidat (itse en käytä imetyksen aikana mitään muuta kuin imetyspaitoja, ne on niin käteviä). Rintapumppu on vanhastaan tallella, sitä tarvittiin alussa pari kertaa runsaan maidon tuotannon takia, mutta ainakaan aikaisempien kanssa en ole sitä alun jälkeen käyttänyt ollenkaan kun eivät ole suostuneet juomaan pullosta. Hoitoalusta meillä on joku vanha, joka mielestäni on kyllä kätevä, ja sen päällä aina harso tai pyyhe.

Hyvinkin vähällä pärjää, mutta kyllähän nuo perustarvikkeet elämää helpottavat :).

Vierailija (Ei varmistettu)

Ruokaa kannattaa tehdä pakastimeen reilusti ekoja viikkoja varten, tätä ei ole kukaan katunut jälkikäteen! Varsinkin imettävällä äidillä on Jatkuva Nälkä. :)

Hanzqu (Ei varmistettu)

Oonkohan mä jotenkin omituinen kun mulla ei ole koskaan yhtään nälkä vaikka en edes napostele ruokien välillä? :o Siis imetän, ihan täysimetys.. Jano mulla on koko ajan kyllä. Ja syön samaan tahtiin ja aikaan kun syötän esikoisen (tai se syö kyllä ihan itse). Mutta komppaan kyllä ruoantekoa valmiiksi! Itse teen sellasia nopeita ruokia, mut ihan alussa kun vauva syntyi, syötin esikoiselle niitä pakastimeen tehtyjä kun ei jaksanut/ehtinyt tehdä ruokaa. :) Ja isin on helppo niitä sieltä myös lämmittää lapselle! ja itsellekin.
Kyllä olis hyvä kun vois käyttää kantoliinaa.. meillä on babysitteri keittiön pöydällä kun en voi vauvaa hetkeksikään lattialle laittaa kun meidän 1v7kk menee heti sen päälle hyppimään :/ Kätevä se on niinkin, siis tuo sitteri, sen mitä kokeilin liinaa esikoisella, se oli koko ajan edessä kun koetti ruokaa tehdä, tai mitä tahansa.

Hanzqu (Ei varmistettu)

..ja kuten yllä mainitsin, selkä ei tykkää noista kantohärveleistä :/

Kristaliina
Puutalobaby

Hyvää keskustelua ja jännä tosiaan nähdä, miten eri vauvat/vanhemmat pitää eri asioita olennaisimpina :) Kympin arvosana (vähintään!) myös siitä, että täällä selvästikin osataan keskustella eikä mene rähinäksi, jos ollaan eri mieltä. Melkein joka kommentissa toistuu tämä "jokainen tietysti omalla tavallaan" -ajatus :) Ihanaa, että mulla on rähinävapaa blogi! :)

Vierailijalla & Hanzqulla tuossa yllä on hyvä (joskin meillä toimimaton, kun oon niin keittiölaiska) ajatus siitä, että tekisi ruokaa jo ennakkoon pakkaseen - paljon parempi tietysti noin kuin mikroateriaruokavalioon siirtyminen (niin kuin meillä) :) Lisään sen tuonne ylös alkuperäiseen tekstiin!

Meilläkin on muuten kantoliinan käyttö jäänyt suht vähäiselle. Sen sijaan tykätään ihan älyttömästi Manducan kantorepusta. Ihan alussa sitä ei kuitenkaan vielä voinut käyttää - eli sitä saa käyttää vasta sitten, kun vauvan jalat avautuvat itsestään sammakkoasentoon. Kantoliinan käyttöä olisi tarkoitus jatkossa lisätä ja opetella jotain uusia solmimistapoja. Siitä aiheesta voisin tehdäkin oman bloggauksen joskus tässä tulevaisuudessa :)

Kertishoitopöydänalusista vielä, että meilläkin tosiaan tulee pissat melkein aina alustalle. Meillä on Ikean puhallettavan alustan päällä sellainen Ikean kangaspäällinen, eli sitä pitäisi olla ihan päivittäin pesemässä. Pyyhkeelläkin varmasti pärjäisi, mutta no - ei olla täydellisiä :)

 

Moi (Ei varmistettu)

Täällä on ollut puhetta eri värisistä harsoista, itse löysin Stockmannilta (Tku) harsopaketin, missä oli sekä värillisiä että valkoisia. Pakkauksessa oli kahdeksan harsoa ja se maksoi korkeintaan 15 euroa.

3kertaa3

Kristaliina, siihen Manducaan pystyi ainakin aikoinaan pistämään vauvan myös jalat supussa sen vauvatuen päälle, itse kannoin esikoista niin, kunnes ihastuin liinoihin. Nyt Manducan malli on vähän muuttunut, eli en ole ihan varma, onko se yhä mahdollista.

Meillä kantoliina oli varsinkin kakkosen kanssa ehdottomasti tärkein vauvatarvike. Oliver oli siinä kovillakin pakkasilla ulkona jo viikon vanhana, kantotakin alla, jossa hengitysilma pysyi lämpimänä. Kaikki liikkuminen kotona ja kylillä on niin paljon helpompaa, vauva saa helposti läheisyyttä ja minä imetinkin liinassa. Korvaamattomia olivat myös imetysliivit ja -paidat, kietaisubodyt ja puolipotkarit, nenä-Friida ja suolatipat (flunssa-aika). Liinavauvalla tosi käytetty vaate oli myös Ruskovillan ohut villahaalari, joka riitti "ulkovaatteeksi", kun pieni oli äidin kanssa saman takin alla. Myös Ruskovillan villaiset kypärämyssyt ja tumput olivat kovassa käytössä.

Jos haluat vinkkejä liinailuun, niin minä kyllä opastan mielelläni:) Omat liinat on jo maailmalla, mutta saan varmasti harjoituskappaleen lainaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kotiin kannattaa ostaa äidinmaidonkorviketta valmiiksi, varmuuden vuoksi. Silloin ei tule niin paljon stressiä imettämisestä tai sen onnistumisesta, kun on varalta korviketta. Sitähän ei välttämättä tarvitse edes käyttää koskaan.

Kristaliina
Puutalobaby

Minuskis: Äää, just tajusin että en muistanutkaan vastata tähän (äitipää) - kantoliinaopastus olisi kyllä Erittäin Tervetullutta, kiitos jo etukäteen! :) Mulla on sellainen pitkä trikooliina ja oon tosiaan yhtä asentoa vasta testannut... Teen siitä oman bloggauksen jossain vaiheessa!

Se Manducan malli taitaa olla tosiaan muuttunut... Tai sitten mulla on vaan tuollainen mahdollisuus jäänyt huomaamatta - sekin on ihan hyvin mahdollista :)

Vierailija: Joo, äidinmaidonkorviketta on minullakin kaapissa Ihan Kaiken varalta. Ei ole koskaan tarvittu, mutta tosiaan lievittää stressiä imetyksessä!

Jennifer (Ei varmistettu)

Alkuaikojen kipeisiin rintoihin auttoi minulla kaalinlehdet. Näitä suositeltiin Kättärillä ja näitä itse käytin ahkerasti liivien sisässä imetysten välillä. Viilentävät kuumottavia rintoja ja helpottavat nännisärkyä. Myös apteekin lanoliinivoide nänneihin oli ehdoton.
Itse ostin imetystä varten Kampin Bebe's liikkeestä sellaiset joustavat, toppimaiset imetysliivit ja olivat kyllä ehdoton ostos. Mitään napakoita liivejä eivät rinnat olisi aluksi kestäneet ja toisaalta isorintaisen on ahdistavaa olla kokonaan ilman rintsikoita.

Vierailija (Ei varmistettu)

Huh kun paljon tavaraa.

•vaipat -Kestovaipat, kuormittaa vähemmän luontoa
•kertakäyttöiset hoitoalustat - mihin näitä tarvitaan? Sideharso ja muovifrotee ajaa saman asia, kuormittaa vähemmän luontoa.
•wipesit eli puhdistuspyyhkeet - mihin näitäkään tarvitaan, pieni pyyhe mukaan ja vedellä pesu- jälleen säästää luontoa. Jos ei ole vettä saatavilla esim puistossa pulloon vettä mukaan.
•rintaliivinsuojukset - nämäkin kestoina, jälleen säästyy luontoa.
•imetysrintaliivit -ehdoton juttu imettäjälle kyllä
•jälkivuotosuojia -näissä mäkään en säästellyt luontoa :(
•niistin 4 lapsen kokemuksella ei ole tarvittu
•joku kylpyöljy -turhaa erikseen ostaa, keittiöstä laadukasta oliiviöljyä jos ylipäätään tarve öljylle. Ei ole koskaan tarvittu.
•korkkaamattomat pakkaukset Tops-puikkoja tarvitaan, mutta miksi korkaamattomat? -Olemassaoleavt käy ja uutta kun loppuu. ja vantyynyjä - harsonkulma ajaa saman asia.
•hellävarainen nestemäinen pyykinpesuaine vauvanvaatteille - aina pesty samoilla aineilla kuin muidenkin.

•mikroaterioita ...tai mummi kylään :) -ei se vauvanhoito nyt niin kamalan kiireistä ole, ettei perusruokaa ehtisi kokata.
•...tai itsetehtyä ruokaa valmiiksi pakastimeen
•halutessasi Ihan Kaiken Varalta: korviketta, jos haluat lievittää imettämisen aiheuttamaa stressiä, ja rintakumeja, jos arvelet rintojesi olevan herkät/haavautuvat - tämä voi tosiaan lievittää monen stressiä

•Physiomer Baby -nenäsuihke (sama kuin suolaliuostipat, mutta helpompi suihkaista tukkoiseen nenään) -kätevä, kumpi vaan jos tukkoisuutta.
•Aqualan Oil -hoitoöljy -mihin tätä tarvitaan?
•Kotiin desinfiointiaine pumppupullossa sekä käsilaukkuun/auton hansikaslokeroon/vaunuihin pari pikkupulloa, jotka voi aina täyttää isoista pulloista (ei varmaan välttämätön, mutta keskosvanhemmille hyvinkin olennainen) -Niin turhaa kamaa kuin olla ja voi. (2 lapsista oli keskosia) edes aasiassa/kaakkoisaasiassa ei ole ollut tarpeen.

•Desinfiointiaine navan puhdistusta varten -pelkkä vesi riittää
•Lansinoh-voide imetyksessä kipeytyviä rintoja varten -en ota kantaa
•Buranaa synnytyksen jälkeisiin kipuihin -tähänkään en voi ottaa kantaa, kysyn vain, että mihin kipuihin? (takana 2 hätäsektiotakin)

•turvakaukalo, jos aikoo mennä autolla/taksilla kotiin -Ehdoton autoileville / autolla joskus kulkeville.
•hoitoalusta -jälleen turhaa muovia, pehmoinen pyyhe ajaa saman asian.
•harsoja - käytännöllisiä moneen asiaan
•vaunut -käytännölliset olemassa
•lämpömittari vaunuihin - taas yksi turhake, terve järki ajaa saman asian.
•amme -mukava olla olemassa
•äitiyspakkauksen vaatteiden lisäksi muutamia pienempiä vaatteita - hyvä olla olemassa, varsinkin jos on paljon puklaileva vauva.
•poljinroskakori likavaipoille, tavallinenkin roskis käy.
•omat likavaatekorit 60- ja 40-asteessa pestäville vauvanvaatteille (no okei tämä ei ole mitenkään välttämätön, mutta meillä osoittautunut näppäräksi) -juu ei välttämätön ja vauvan pyykit voi pestä samassa koneellisessa kuin muidenkin.

•Manducan kantoreppu• kantoliina -yksi kunnon kantolaite riittää.
•erilaisia peitteitä/huopia/kapaloita, -muutama riittää hyvin.

Tutti, jos vauva on kova imijä ja/tai lutkuttaa nyrkkiä tai sormia. Tutista helpompi päästä eroon kuin nyrkistä/sormesta. Ainainen syöminenkään ei ole vauvalle hyväksi.

Kaikista tärkein pitä tarvitset vauvan kanssa on terve maalaisjärki.

Vierailija (Ei varmistettu)

Huh kun paljon tavaraa.

•vaipat -Kestovaipat, kuormittaa vähemmän luontoa
•kertakäyttöiset hoitoalustat - mihin näitä tarvitaan? Sideharso ja muovifrotee ajaa saman asia, kuormittaa vähemmän luontoa.
•wipesit eli puhdistuspyyhkeet - mihin näitäkään tarvitaan, pieni pyyhe mukaan ja vedellä pesu- jälleen säästää luontoa. Jos ei ole vettä saatavilla esim puistossa pulloon vettä mukaan.
•rintaliivinsuojukset - nämäkin kestoina, jälleen säästyy luontoa.
•imetysrintaliivit -ehdoton juttu imettäjälle kyllä
•jälkivuotosuojia -näissä mäkään en säästellyt luontoa :(
•niistin 4 lapsen kokemuksella ei ole tarvittu
•joku kylpyöljy -turhaa erikseen ostaa, keittiöstä laadukasta oliiviöljyä jos ylipäätään tarve öljylle. Ei ole koskaan tarvittu.
•korkkaamattomat pakkaukset Tops-puikkoja tarvitaan, mutta miksi korkaamattomat? -Olemassaoleavt käy ja uutta kun loppuu. ja vantyynyjä - harsonkulma ajaa saman asia.
•hellävarainen nestemäinen pyykinpesuaine vauvanvaatteille - aina pesty samoilla aineilla kuin muidenkin.

•mikroaterioita ...tai mummi kylään :) -ei se vauvanhoito nyt niin kamalan kiireistä ole, ettei perusruokaa ehtisi kokata.
•...tai itsetehtyä ruokaa valmiiksi pakastimeen
•halutessasi Ihan Kaiken Varalta: korviketta, jos haluat lievittää imettämisen aiheuttamaa stressiä, ja rintakumeja, jos arvelet rintojesi olevan herkät/haavautuvat - tämä voi tosiaan lievittää monen stressiä

•Physiomer Baby -nenäsuihke (sama kuin suolaliuostipat, mutta helpompi suihkaista tukkoiseen nenään) -kätevä, kumpi vaan jos tukkoisuutta.
•Aqualan Oil -hoitoöljy -mihin tätä tarvitaan?
•Kotiin desinfiointiaine pumppupullossa sekä käsilaukkuun/auton hansikaslokeroon/vaunuihin pari pikkupulloa, jotka voi aina täyttää isoista pulloista (ei varmaan välttämätön, mutta keskosvanhemmille hyvinkin olennainen) -Niin turhaa kamaa kuin olla ja voi. (2 lapsista oli keskosia) edes aasiassa/kaakkoisaasiassa ei ole ollut tarpeen.

•Desinfiointiaine navan puhdistusta varten -pelkkä vesi riittää
•Lansinoh-voide imetyksessä kipeytyviä rintoja varten -en ota kantaa
•Buranaa synnytyksen jälkeisiin kipuihin -tähänkään en voi ottaa kantaa, kysyn vain, että mihin kipuihin? (takana 2 hätäsektiotakin)

•turvakaukalo, jos aikoo mennä autolla/taksilla kotiin -Ehdoton autoileville / autolla joskus kulkeville.
•hoitoalusta -jälleen turhaa muovia, pehmoinen pyyhe ajaa saman asian.
•harsoja - käytännöllisiä moneen asiaan
•vaunut -käytännölliset olemassa
•lämpömittari vaunuihin - taas yksi turhake, terve järki ajaa saman asian.
•amme -mukava olla olemassa
•äitiyspakkauksen vaatteiden lisäksi muutamia pienempiä vaatteita - hyvä olla olemassa, varsinkin jos on paljon puklaileva vauva.
•poljinroskakori likavaipoille, tavallinenkin roskis käy.
•omat likavaatekorit 60- ja 40-asteessa pestäville vauvanvaatteille (no okei tämä ei ole mitenkään välttämätön, mutta meillä osoittautunut näppäräksi) -juu ei välttämätön ja vauvan pyykit voi pestä samassa koneellisessa kuin muidenkin.

•Manducan kantoreppu• kantoliina -yksi kunnon kantolaite riittää.
•erilaisia peitteitä/huopia/kapaloita, -muutama riittää hyvin.

Tutti, jos vauva on kova imijä ja/tai lutkuttaa nyrkkiä tai sormia. Tutista helpompi päästä eroon kuin nyrkistä/sormesta. Ainainen syöminenkään ei ole vauvalle hyväksi.

Kaikista tärkein pitä tarvitset vauvan kanssa on terve maalaisjärki.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse huomasin esikoisen kohdalla että ammetuki oli tosi näppärä ensimmäisillä kylvetys kerroilla. Ei tarvinnut jännittää niin paljoa että pikkuinen liukas sätkijä tippuisi veteen :) Myöskin vannatelinen on osoittautunut varsin käytännölliseksi, säästää kummasti selkää kun ei tarvitse lattialla kyyköttää.

Kristaliina
Puutalobaby

Jennifer: Kaalinlehdistä on minunkin eläkeläisneuvolantäti-äitini kertonut. Hyvä "luomuvinkki"!

Vierailija (16.42): Tsihihi, nauroin ihan ääneen, kun luin "vastakommenttisi"! Nauroin siis itselleni :) Ja mä muka tosiaan yritin alkaa kirjoittaa "minimitarpeet", mutta totuushan tosiaan on, että 99% noista pärjäisi ilmakin - vaikka olen itse kokenut, että juuri nuo turhakkeet helpottavat elämää niin, että olen niitä päätynyt käyttämään. Luontonäkökulman tiedostan itsekin - ja koen siitä huonoa omatuntoa kyllä...

Sata vuotta sitten sä olisit pärjännyt äitinä ihan mainiosti, kun taas mä olisin kiljunut kakkavaipan äärellä, että missä mun wipesit on :D

Hyviä pointteja siis, kiitos vaihtoehtoisesta näkökulmasta!
(...vaikka joistain olen siis tosiaan eri mieltä - esim. buranaa ilman en olisi ehkä voinut elää :) )

Vierailija (13.01): Mäkin olisin varmasti hankkinut kylpyammeeseen tuollaisen tuen ja telineen. Mutta meillä isi halusi ottaa "kylvetysvastuun" (mä en ole vieläkään päässyt mukaan kuin sivustakurkkijan ominaisuudessa :) ) ja hän oli sitä mieltä, että noita ei tarvita - ainoastaan sellainen FlexiBath. (mä olisin siis hankkinut OK Babyn Ondan) Ja isi sai siis päättää tästä :) 
...mutta JOS jossain vaiheessa kylvetys tulee äidinkin tehtävälistalle, niin varmaan saman tien se ammetuki napsahtaa ostoslistallekin. Munkin mielestä nuo tuet vaikuttaisi tosi näppäriltä...

Taaperon äiti (Ei varmistettu)

Vois tohon vielä lisätä, että poista metrin korkeudelta kaikki tavarat näköetäisyydeltä lapsen ulottumattomiin. Laita televisio tarpeeksi ylös ja poista lattialla olevat kukkaruukut yms... Hanki kaappeihin lapsilukot! Tee nämä jo hyvissä ajoin, koska me emme ole vieläkään saaneet näitä aikaiseksi ja koti kuin hirmumyrskyn jäljiltä joka päivä...

TAAPERON ÄITI..

Vierailija (Ei varmistettu)

Lansinoh-voiteen korvaa myös rasvaisempi Bephanten. Kun hoitaa nänniä tarpeeksi ajoissa (kun on rosoisen oloinen ja arka), niin pinta ei ehti menemään haavoille (tämäkin varmasti yksilöllistä).
Meillä hoidettiin napatynkää myöskin vedellä (irtosi viikon ikäisenä) ja kaunis napa tulikin!
Kestoliivinsuojukset ovat olleet mulle turhat, sillä maitoa on tullut niin paljon toisestä rinnasta imetyksen aikana, että pitäisi vaihtaa paitaa koko ajan :). Kertikäyttöiset toimivat paremmin ja niitäkin saa vaihtaa useamman kerran päivässä.

Suosittelen myös ruokaa pakkaseen, sillä itse ainakin olin sairaalasta kotiuduttuani niin väsynyt, etten meinannut jaksaa tehdä ruokaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo mäkin annoin periksi valmisruoille, mutta lämmitin ne kyl uunissa. Aina ei perusruokaa ehdi kokata menestykkäästi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida tuon Lansinoh-voiteen osalta. Sain kaksoset 2006 rv34+0, ja lypsämisen seurauksena nännit sitten meni rakkuloille asti. Bepanthenia (rasvaista) laitoin, mut ei tuntunut auttavan ja sitten terv.hoitaja vinkkasi Lansinohista. Aivan loistava tuote! Eikä sitä tarvitse puhdistaa pois ennen imetystä. Loppujen lopuksi laitoin sinkkivoiteen sijaan Lansinohia myös pikkuisten peppuihinkin. Se oli mielestäni parhaiten toimiva vaippaihottumaa tms. ihoärsytystä vastaan. Nytkin aion kipaista tuon voiteen apteekista ennen kuin tämä (rv36) pullahtaa ulos.

-yks äitee-

Vierailija (Ei varmistettu)

Lämpömittari vaunuihin: En ymmärrä miten kukaan äiti tai isä voi tulla tai on voinut tulla toimeen ilman lämpömittaria! Ja kummallista, ettei vaunuvalmistajat ole integroineet sitä vielä osaksi vaunujen vakiovarustusta... Huomautus itselle: kun vaunuissa on 28 astetta lämmintä, vauva EI tarvitse makuupussia, tumppuja ja paksua myssyä.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.