Vaarallinen päikkäripaikka?

Puutalobaby

Hei te kokeneemmat pro-äidit ja muut tietäjät tai mielipiteekkäät - neuvojanne kaivataan! Uskaltaisitteko päikkärinukuttaa vauvaa näin?

Heh sidoin vaunut tuollaisella tunikan nahkavyöllä kiinni avainkoukkuun - lähinnä äidin oman mielenrauhan vuoksi, en tiedä kuinka paljon se turvallisuutta oikeasti parantaa...

Päiväunet maistuvat Silvalle nimittäin parhaiten ulkosalla, mutta päässäni kaikuu vielä se muutaman vuoden takainen kauhutarina, jossa tuuli nappasi vaunut ja heitti  alas terassilta...

Tuuli tässä puhaltaa kyllä, mutta useimmiten kuvasta katsoen "sivusuunnassa" oikealta vasemmalle. Oikealla puolella avoinainen ovi (kiinni ovistopparissa) on kai aika hyvin tuulensuojana. Kovin tuulisella säällä en tietenkään ole tässä uskaltanut nukuttaa.

Pihamaallekin voisi tietysti viedä, mutta tuuleeko siellä sitten yhtään vähempää? Tästä portailta näkee ja kuulee niin helposti, kun vauva alkaa heräillä - plus että tähän vaunut on niin superhelppo kärrätä ja tyynnyttää kynnykseltä käsin pienet kitinät...

Vaaran paikka? Mielipiteitä?

"Zzzzzzz", sanoo tästä puheenaiheesta Silva.

Kommentit

Sara-täti (Ei varmistettu)

Hmm, oisko työlästä, jos Silva nukkuisikin pelkässä vaunun kopassa kuistilla? Silloin ei tuuli ainakaan kaataisi. Tietysti naapuruston kissat saattavat silloinkin tehdä tuttavuutta...

phocahispida

Hyvältä näyttää ja voihan mielenrauhaa lisätä iskemällä hasardimmalle keikkauspuolelle jotain eteen esim. kukkaruukun, tuolin tms. Jos tuulahtaa niin kovaa, että vaunut kaatavat tuolin tms., ehtii vauvan käydä korjaamassa tuulensuojaan.

Kun olen nukuttanut vauvaa vanhemmillani takaterassilla sangen puistomaisessa ympäristössä, olen kiskonut hyttysverkon suojaksi. Vaunujen koppa kun tuntuu universaalisti kiinnostavan kaiken maailman elukoita. 

M:n vaunuissa on ollut jo useampi ampiainen ja kärpänen jumissa, pikkuveljeni vaunuihin oli eksynyt sisilisko (tummien vaunujen lämpö kai kiehtonut), omana vauva-aikanani, maalla, vaunuissani oli seuranani (kyläpaikan pihalla) ollut kolme kissanretaletta, hoitolapsen äiti kertoi hätistelleensä paniikissa olevan oravan ulos lapsensa kopasta ja olenpa kuullut juttuja siitä, miten linnutkin eksyvät vaunuihin. ;)

Eihän elukoilla liene pahat mielessään, kun vaunuun eksyvät/putoavat/lentävät, mutta jos pelästyivät tai hätääntyvät, voi vauvan nassusta saada hyvät vauhdit pakomatkaa ajatellen.

Olet varmaan tosi iloinen, kun skippasin tuulipointin ja pelottelin tappajaoravilla. :D

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Ei kai sellaista kunnon tuulta ole jatkuvasti? Yleensähän keli on suhteellisen vakaa, jolloin tiedät, milloin on tuulivaara olemassa? Ja jos muistan oikein, uutisen kaatuneet vaunut olivat kolmepyöräiset, jotka ovat vaunujasi paljon kiikkerämmät. Tavallisina päivinä uskaltaisin kyllä nukuttaa ilman turvaköysiä ja pönkkäyksiä mennen tullen. Enemmän olisin huolissani, mikäli lapsi kömpisi itsenäisesti pois vaunuista, mitä Silva ei ilmeisesti tee.

Elle (Ei varmistettu)

Pelkkä koppa ei riitä, kuistin/terassin kylmyys tulee läpi :)

Minä tekisin kuten yllä ehdotettu; rattaat kii oveen ja toiselle puolen tueksi joku tukeva tuoli ym.
Onneks meidän ei tarvinnut miettiä tommosia kun tyttö nukkui ja nukkuu paremmin sisällä :)

Liisa
Osasin!

Voihan kopan alle laittaa vaikka kerroksen sanomalehtiä eristeeksi jos tuntuu, että terassista hönkii kopan pohjaan kylmää. Jos siis haluaa laittaa pelkän kopan terassille.

Itse kyllä sanoisin, että avoinna oleva ovi riittää estämään vaunujen kaatumisen, koska toiselta puolelta se toimii tuulensuojana ja toiselta puolelta tukena.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mutta eihän lattialla olevaa koppaa voi hyssytellä ja työnnellä edestakas, jos toinen meinaa herätä liian aikaseen. Musta yksi ulkona vaunuissa nukuttamisen parhaista puolista oli juuri tuo hetkutuksen helppous.

Kyllä mä luottaisin tuohon remmisysteemiin, jos ei ihan kamala keli ole.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihan tyhmä kysymys, mutta eikö vaunuissa ole jarruja?

Vierailija (Ei varmistettu)

NO eihän jarrut auta jos tuuli nappaa vaikka sivusta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Miten ois pyöränlukolla rungosta kiinni kaiteeseen? Luulis pysyvän paikallaan vaikka tulis kovempikin tuulenpuuska.

Marsublog

No enpä ole koskaan edes ajatellut. Aika kreisi ajatus. Älä huoli!

Jossu (Ei varmistettu)

Itse jätän vaunujen takapyörät kynnyksen sisäpuolelle. Vauva saa raitista ilmaa, kämppä tuulettuu ja vaunut eivät kaadu oven karmeista ulos.

Miitu (Ei varmistettu)

En olisi huolissani, mut toki tosiaan sen tuolin tms. voi laittaa vielä toiselle puolelle, jos haluaa lisää mielenrauhaa. Ja sit miettiä, miten pihanukuttamisen hoitaa, ku pakkasta alkaa olla sen verta paljon, ettei parin tunnin päikkärien ajaksi viiti jättää tuuletusta päälle... Verkon laittaisin myös päälle - tuo samalla lisää pimennystäki.

ulla-riikka (Ei varmistettu)

Meillä on kanssa ollu verkko ihan must. Mutta niin, en mäkää ois ihan noin huolissaan. Kuulostaa kauheen hankalalta ruveta tuolien kanssa hosumaan, tai pyöränlukkojen kanssa tappelemaan.. Kukin tietysti tyylillään, mutta ite nostasin kovalla tuulella vaikka noi takarenkaat kynnyksen yli. Sillon ei tuulenpuuska pääse nii kovasti tarttumaan vaunuista, ja jos tarttuu nii ne kellahtas oven karmeja vasten. Vakaammalla säällä, toi sun nykynen järjestely näyttää mun silmissä ihan turvalliselta. :)

ulla-riikka (Ei varmistettu)

Meillä on kanssa ollu verkko ihan must. Mutta niin, en mäkää ois ihan noin huolissaan. Kuulostaa kauheen hankalalta ruveta tuolien kanssa hosumaan, tai pyöränlukkojen kanssa tappelemaan.. Kukin tietysti tyylillään, mutta ite nostasin kovalla tuulella vaikka noi takarenkaat kynnyksen yli. Sillon ei tuulenpuuska pääse nii kovasti tarttumaan vaunuista, ja jos tarttuu nii ne kellahtas oven karmeja vasten. Vakaammalla säällä, toi sun nykynen järjestely näyttää mun silmissä ihan turvalliselta. :)

Kristaliina
Puutalobaby

Kiitos vinkeistä ja mielipiteistä! Pelkässä vaunun kopassa silloin tällöin nukutetaankin, mutta silloin tosiaan se hyssyttelyominaisuus jää puuttumaan... Tuota maasta hohkaavaa kylmyyttä en ole tullut ajatelleeksikaan - nyt kesällähän se ei varmaan niin iso ongelma ole (ja Bugisten koppa ei ole suoraan maata vasten vaan siinä on pienet "jalat" ja portailla vieläpä matto), mutta viileämmillä ilmoilla kyllä... Ehkäpä siihen voisi laittaa vaikkapa vanhan jumppamaton eristeeksi!

Tuo Jossun hyvä vinkki vaunujen takapyörien sisälle jättämisestä menee kyllä testaukseen, kiitos! Samoin tuo pyöränlukko on aika mainio idea! Tai sitten voisi tosiaan viritellä jotain tuolisysteemiä, hmm...

No ehkä summauksena, että ei tässä taida kuitenkaan ihan akuuttia vaaranpaikkaa olla :) Kiitos kommenteista! Lähinnä ajattelin, että jos kaikki älähtävät, että "älä nyt hullu tuollaisessa paikassa nukuta", niin tajuan vaihtaa paikkaa. Hih joo Emmi, niin se on vähän täälläkin, että ei ihan tajua kaikkia "näin on/ei ole tapana" -periaatteita ja sitten sitä pähkäilee, että voikohan näin tehdä...

Esimerkiksi meillä on pokkana ollut harso ja vaunulelu vaunuissa kiinni tuollaisilla verhoklipseillä (näkyy myös kuvassa). Ollaan vaan ihailtu itseämme, että ollaanpa me taas ihan älyttömän näppäriä, kun tajuttiin kiinnittää ne tuollaisilla. Sitten eräänä kauniina yönä (kyllä) tuli mieleen, että ei hemmetti jos vauva nielaisisi tuollaisen! Hyvä etten keskellä yötä lähtenyt niitä poistamaan... :)

Vierailija (Ei varmistettu)

En kyllä todellakaan olisi huolissani moisesta. Ei vaunut ylipäätään mun nähdäkseni ole niin epävakaita, että kaatuisivat kovin helposti tuulessa. Ehkä tosi kevyet kolmipyöräiset tosi kovassa tuulessa. Nukuta ihan rauhassa siinä ulkona vaan, jos ei sää ole ihan järjettömän puuskainen. Jos vaunut laittaa vielä tuulen suuntaisesti, niin eihän ne nyt millään kaadu. Ihan laittaisin sen ovenkin kiinni - jos Silva vetää kolmen tunnin päikkärit niin tahdotko tosiaan istua pakkasella pilkkihaalarissa sisällä? Ja jos sää on tosi tuulinen ja kurja, niin eiköhän Silvakin mieluummin nuku sisällä muutenkin? Itkuhälytin vaunuihin, niin saat rauhassa puuhata muuta sisällä, tai vaikka nukkua itsekin. No, mistäpä minä mitään tiedän: meillä nyt puoltoistavuotias ei oo oikeastaan koskaan nukkunut partsilla, kun siinä oli kesällä ihan liian kuuma, enkä sitten tottunut myöhemminkään häntä siellä nukuttamaan. Jotenkin oli hankalaa pukea lasta päiväunille ulos ja sitten riisua heti, eikä hytkytyskään oikein toiminut. Sen sijaan usein olimme liikenteessä ja hän nukkui hyvin liikkuvissa vaunuissa (jos oli jonnekin menossa niiden ulkovaatteiden pukeminen ei tuntunut työläältä...). Tai sitten sisällä omassa sängyssä. Sama meininki on edelleen.

Vierailija (Ei varmistettu)

En minäkään huolta kantaisi. Meillä molemmat lapset nukkuneet päikkärinsä noin yksivuotiaaksi lähes päivittäin ulkona, vain kovemmilla pakkasilla on nukutettu sisälle. Kymmenkuukautinen kuopus nukkui tänäänkin päiväunet pihalla, vaikka tuuli aikaa puuskainen olikin. Ei kaatuneet kolmipyöräisetkään rattaat kuitenkaan. Itkuhälytin on meillä päivittäisessä käytössä, että saa pienempi nukkua rauhassa ulkona, kun sisällä touhutaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kristaliina, nyt kun kertaat tuon tapahtuman taustat niin hoksaat huolesi olevan aiheeton:

Se ikävä tapahtuma 9.4.2011 Tammelassa sattui aika eriävissä olosuhteissa tuohon teidän tilaan verrattuna. Kyseessä oli aitaamaton kuisti, jonka reunan yli vaunut keikkasivat. Syitä tähän ovat voineet olla huonosti lukitut jarrut, vialliset jarrut tai jarrujen pettäminen tuntemattomasta syystä yhdistettynä voimakkaaseen tuulen puuskaan mikä vielä sattui tulemaan oikeasta suunnasta napaten kuomuun ja liikkuttaen vaunuja. Vaunut eivät siis kaatuneet tuulesta, vaan ikään kuin tipahtivat kuistin reunalta keikaten kohtalokkain seurauksin.

Teidän kuisti on aidattu eli jos et nyt jätä niitä vaunuja tuohon kuomu portaisiin päin ilman jarrua niin mitään todellista vaaraa tuskin on olemassa. Vaunut paikoillaan lukittuina eivät kaadu tuulessa sivuttain tai edes kuomun suuntaan ainakaan näissä kotimaisissa tuulissa (ellei nyt satu trombi kohdalle).

Sun täytyy esittää tämä kysymys teidän superneuvolamummulle - luulen, että sieltä pesee ja linkoaa vastaus, jonka jälkeen jätä silvian ihan rauhassa unille raittiiseen ilmaan. ;)

Kristaliina
Puutalobaby

Kiitokset "älä huolehdi" -vakuutuksista, helpottavat mieltä :) Ja hyvä kun kerroit tarkemmin tuon tapahtuman taustat, viimeinen Vierailija - en tosiaan muistanut siitä muuta kuin että tuuli vei vaunut ja ikävästi kävi. Siihen aikaan elämä kun ei ollut vielä "vauvallista", niin yksityiskohdat eivät jääneet noin tarkasti muistiin...

Ja trombeja jos alkaa arkielämässä pelkäämään niin sitten varmaan saa pelätä lentokoneen niskaan tipahtamistakin ja kaikkea :) Eli meillä taidetaan nukkua jatkossakin hyviä unia tuossa näppärästi omilla portailla :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Nyt on oikea ääni kellossa! :)

Kristaliina
Puutalobaby

Jee :)

Hei muuten Vierailijat rekisteröitykäähän ihmeessä Lilyyn tai napatkaa muuten itsellenne joku vakionimimerkki käyttöön - käy tämä tietty näinkin, mutta välillä on aika monta Vierailija-nimistä kaimaa mukana niin juttelu menee hassun näköiseksi :D

Ninnikki (Ei varmistettu)

Kaikkein helpointa on laittaa lapsi valjaisiin vaunuissa. Jos vaunut sattuisivat jostain syystä keikkaamaan niin vaavi olisi tukevasti niissä kiinni. Hyvät myös sitten kun vaavi oppii nousemaan sieltä ylös. Me asutaan landella ja tenava nukkuu pihassa kelillä kuin kelillä. Koskaan ei ole pellolta niin paljoa tuullut että vaunut oisivat kipanneet ja täällä tosiaan tuulee sitten kun tuulee...

Ilon pisaroita

Jos kysyy omalta äiteeltä että kuinka se on sinua nukuttanut vauvana vaunuissa... ;)

Hengissä mekin kaikki ollaan eikä yhtään ole vanhemman rasittaneet itseään näillä kauhutarinoilla. Kyllähän niitä ennenkin on kylillä juttuja liikkunut, mutta nykyajan lehdistön uutisointityyli on kyllä ihan älytön. 

Kolme lasta on nukutettua vaunuissa. Parvekkeella, kuistilla, patiolla, pihalla, missä milloinkin. Koskaan ei ole tullut edes mieleen pohtia kaatumisia tai vaunuun pahat mielessä kömpiviä elukoita. 

Turhat murheet pois ja eteenpäin hymyssä suin =)

Lasten myötä sitä alkaa kehitellä kaikenlaisia huolia ja murheita itselleen taakaksi, suosittelen lukemaan Anna- Liisa Valtavaaran kirjan Huolena huolehtiminen.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.