Vaihtoehto maissinaksuille

Ladataan...
Puutalobaby

Jesh, uusi ruokailunpelastaja löydetty!

Silvan syömiset ovat sujuneet pitkän aikaa parhaiten niin, että lämpimän ruoan lisäksi tirpalla on aina käsissään jotain omaa syömisnyherrettävää: leipää, tomaattia, kurkkua - tai sitten vadelmia, karviaismarjoja, mansikoita tai mustikoita. Viimeisenä keinona (jos mikään edellämainittu ei jostain syystä kelpaakaan. tai kröhöm jos tietyt talouden aikuishenkilöt eivät ole jaksaneet käydä kaupassa tai puutarhapuskassa) sitten on hätiin otettu... tadaa... no ne klassiset maissinaksut. Silva osaa jo osoitella sitä kaappia, mistä naksupussi löytyy. "Na! Na! Na!"

Mutta nyt ruokapöytään saatiin uusi mutusteltava, joka tirpan innosta päätellen on ihan käypä kilpailija naksuille. Joel nimittäin toi ruokakaupasta pussillisen tällaista:

Muistan itse asiassa nähneeni näitä jo Kampissa Joelin ruokakomerossa - se laittaa näitä silloin tällöin myslin sekaan. Itse en ollut tätä ennen jostain syystä näitä edes maistellut, vaikka saman merkin tumma soijarouhe on ollut monta vuotta ruokalistallani jatkuvasti.

Mutta hei nämähän on ihan mahtavia!

Olen ymmärtänyt, että maissinaksuissa hyvää on se, että niissä ei ole mitään huonoa. Mutta mitä olen muilta kysellyt ja pussin taustaa lueskellut, ilmeisesti niissä ei sitten kovin paljon hyvääkään ole - ravintoarvoltaan siis. Näissä hiutaleissa sen sijaan on ihan oikeasti hyvää; paljon proteiinia ja kuituja. Voisi kuvitella, että nämä olisivat erityisesti meidän laiheliinille parempaa natusteltavaa kuin naksut.

Ja molemmissa on siis yhteistä se, että ne ovat suoraan pussista valmiita. Näitäkään ei siis tarvitse huuhdella tai keitellä tai mitään muutakaan.  Pussi vaan auki ja rousk.

Nämä eivät maistu juuri millekään, mutta silti huomaan natustelevani näitä koko ajan tätä kirjoittaessani...


Silva tykkää popsia näitä sormin suoraan tarjottimelta ja siihen tarkoitukseen tämä hiutalemuoto onkin ihan ok. Mutta "matkakäytössä" naksut kyllä vievät voiton kuus-nolla. Nämä hajoavat eivätkä ole missään nimessä niin helppoja jäystää kuin naksut.

Voi keksisipä joku tehdä tällaista soijahiutalejuttuja naksun muotoisina! Ostaisin!
(tai kenties niitä on jo olemassa? tietääkö kukaan?)

Miinus tulee myös siitä, että pussin pohjalla näyttää olevan tosi paljon tuollaista atomikokooon hajonnutta hiutalejauhoa. Nooh, ehkä sen voi laittaa vaikka puuron päälle.

Tai siihen Joelin mysliin.
 


 

PS. Hih ja mainittakoon (jos jonkun epäluulot heräsivät) vielä erikseen, että tämä ei siis ole millään tavalla kaupallinen postaus. Ihan itse näitä ruokakaupasta ostettiin, innostuttiin ja ajattelin sen takia vinkata :)
 

Share

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Se saman merkin tumma soijarouhe, mitä sinä kokkaat siitä? Olen sitä muutaman kerran kokeillut ja aina epäonnistunut, maistuu jotenkin multaiselle vaikka mitä lisäisi sekään. Olenkin alkanut käyttämään Quorn-rouhetta, missä on enemmän makua ja tekstuuria.

Kristaliina
Puutalobaby

Mä en tee mitään erikoiskikkoja - saattaa olla, että sulla on vaan tarkempi makuaisti kuin mulla... :)

Eli mä ensin peruskeittelen sen paistinpannulla: 2 dl vettä ja 1 dl rouhetta, muutama minuutti. Sitten lorautan öljyä ja vähän paistan. Sen jälkeen niin kuin se ois jauhelihaa - itse heitän vaan jonkun tomaattipohjaisen valmiskastikkeen päälle ja tadaa: pastakastike. Tykkään tulisesta eli chilit päälle niin ei paljon muu enää maistukaan :)

Mun lähespäivittäinen perusruoka kiloklubi-aikaan oli tuo soijarouhe, johon paiston jälkeen vaan sekaan sipulia, tomaattia ja herne-maissi-paprikaa. Paljon mausteita ja sitten vaan tulisen salsan kanssa. Oli (mun makuun) hyvää, huippuyksinkertaista (mun makuun) ja Kiloklubikin tykkäsi :D

Joel osaa kokkailla siitä paljon paremmin, saa ihan makuakin siihen. Taitaa käyttää aika paljon mausteita/mausteseoksia. Joel tekee siitä esim. ihan sai-raan hyvää "jauheliha"keittoa :)

Aurinkopiirakka

Samalla merkillä on myös soijasuikaleita ja fileitä http://www.soyappetit.fi/tuotteet/perustuotteet

Hiutaleita voisi kyllä kokeilla sekoitettavaksi murojen sekaan. Lähtisi varmaan nälkä hyvin ja pysyisi pitkään poissa.

Kristaliina
Puutalobaby

Joo noi suikaleet on kans sellaisia, joita en ole ikinä itse kokeillut! Mä taidan olla sellainen, että fiksaudun johonkin yhteen ruokaan/ruoka-aineeseen ja sitten syön sitä seuraavat kymmenen vuotta enkä kokeile mitään muuta :) Hih näistä mun fiksaatioruuista tulisikin varmaan joskus kokonainen bloggaus - mä saatan siis vuosia syödä täsmälleen samaa ruokaa lähes päivittäin :)

Voisin ehkä pyytää Joelia tekemään mulle jotain noista suikaleista, niin tulisi testattua niitäkin :)

Aurinkopiirakka

Voisit levittää Joelin reseptejä täälläkin. Netissä tai keittokirjoissa, kun ei kovin paljoa ole reseptejä noihin, joten helposti tulee tehtyä aina sitä samaa. 

Pitänee kokeilla noita, kiitos vinkistä!
Meillä hyväksi todettu myös Talk MURU. Kokojyväviljaa ja makeuttamaton, kuitenkin hyvin maistuu reissussa ja ruokapöydässäkin tytölle ikää 1v4kk.

Kristaliina
Puutalobaby

Hei ja meidän täytyy puolestaan kokeilla näitä, kun niin moni näistä näköjään tykkää! En ollut tällaisista ennen kuullutkaan - kiitti vinkistä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Naksujen kanssa samaa kategoriaa on riisikakut (ravintoarvoa myöten). Ravitsevampana meillä menee varrasleipää ja näkkäriä. Kuivatut omenakuutiot on lapsen herkkua myös. Kotosalla juniori vetää pakastemarjoja (ennakkoluulottoman lapsen suosikkina tyrni :D)

Kristaliina
Puutalobaby

Riisikakut Silvaan ei jostain syystä niin uppoa - itse tykkään niistä kyllä! Ja hapankorppua voitais muuten kokeilla kans, tuli noista sun vinkeistä mieleen.

Ai tyrni? Hih mäkään en tiedä, miltä se maistuu :D

jaanaday (Ei varmistettu)

Meillä myös maistuu edellä mainitut Talk muru-murot, ovat 1v 10 kk suurta herkkua (vaikka nekään ei maistu oikein millekään). Helppo pakata pussiin laukunpohjallekin jos snacksin tarve yllättää, kuten se aina yllättää :)

pimi (Ei varmistettu)

Tuohon tummaan soijarouheeseen kommentoisin sen että samalla vaivalla kannattaa vaihtaa vaaleaan; ainoa ero on se että tumma värjätty mallasuutteella, jotta se näyttäisi enemmän jauhelihalta. Eihän se nyt mikään iso juttu ole, mutta omasta mielestä vähän turhaa :)

Noita hiutaleita täytyy ehkä meilläkin kokeilla, maissinaksut kun ovat ehkä hienointa ikinä :)

Meillä ei soijarouhetta jakseta keitellä, turvotamme sen ennen pannulle heittoa kulhossa jossa on kuumaa vettä, pala kasvisliemikuutiota/ soijakastiketta/currytahnaa tms. Tulee maukasta ja turpoaa hyvin samalla kun kuullottaa sipulia jne.

Kristaliina
Puutalobaby

Ai? Mä en tiennytkään tuota värjäyshommaa, oon ostanut tummaa vaan jotenkin sellaisesta tosi hassusta "tää tumma on varmaan terveellisempää kuin tää vaalea" -kuvitelmasta :D Hih täytyypä ostaa seuraavaksi vaaleaa ihan testiksi, että huomaako tummaan vuosien-vuosien ajan tottunut mitään eroa!

Samoin testaan tuollaista rouheenvalmistustapaa, toikin on mulle uutta - näppärää, jos ei tarvitse kiehutella... Currytahna joo meilläkin monesti maustaa tätä!

Meillä käytetään näitä, (ihan järkyttävän pahoja mun mielestä, mutta beibe rakastaa näitä, joten...) 

Ella F.
Siperian Ella

Meillä kans käytössä TalkMurut. Kamalia, ilmeisesti myös lapsen mielestä, mutta ah, miten jännittävää niitä on nappulasta poimia suuhunsa, varsinkin kun mä kutsun niitä papanoiksi.

Noissahan on suolaa, että siinä mielessä ne ravintoarvoltaan yhdentekevät maissinaksut on vähän parempia, mutta.... Mun lapsi on keksinyt kassoilla olevat Angry Birds -tikkarit, joten mä sanoisin vaan, että suo siellä, vetelä täällä.

Piipo79

mun mielestä nää on hyviä! :-)

Kasvissyöjän vaimo (Ei varmistettu)

En halua holhota, mutta mies pyysi varoittamaan, että nuo soijatuotteet sisältää sen verran estrogeenia ettei niitä suositella mm miehille kovin paljon syötäväksi. Lapset menevät varmaan samaan kategoriaan. En tiedä kuinka paljon vaikuttavat kehoon, mutta ihan varmuuden vuoksi suosittelen vaihtaan esim. niihin riisikakkuihin.

RainDrop (Ei varmistettu)

Ma olin tulossa kommentoimaan samaa, etta en valttamatta haluaisi lapselle syottaa kovin paljon soijaa juuri tuon estrogeenihomman takia.Tassa nyt vaikka yksi linkki aiheesta http://healthyeating.sfgate.com/eating-soy-increase-estrogen-production-...

Vaikka eihan sita oikeen mitaan saa kai syoda jos alkaa kaikkia tutkimuksia ja suosituksia seurata, kaikessa on jotain "vikaa" ja eihan noi riisikakkujen ja maissinaksujen tyhjat kaloritkaan mitaan terveyspommeja ole. Ah, vaikeaa on...toivottavasti tasta nyt ei tule kenellekaan mitaan paskamutsifiiliksia :-/

Vierailija (Ei varmistettu)

Samat tyypit sitten kuitenkin vetää soijalla ruokittua lihaa ja lihaa ylipäätään. Hormoneja on lihassa ties kuinka paljon enemmän

Kristaliina
Puutalobaby

Mä muuten ymmärsin, että tuossa linkissä just sanottaisiin, että se nimenomaan on turvallista: "Soy is safe for everyone to consume in moderation and can have a modest effect on estrogen levels." Eli että soija on maltillisissa määrin turvallista kaikkien syötäväksi ja voi aiheuttaa vaatimattomia muutoksia estrogeenitasoon...

RainDrop (Ei varmistettu)

Joo, niinhan siina sanotaan, ma ajattelen tan asia niin etta on hyva tiedostaa, etta se soija runsaasti kaytettyna ei valttamatta ole hyvaksi ja pienille lapsille pienemmat maarat vaikuttaa kuin aikuisilla. Ja sitten voi taas itse valita ne omat "syntinsa" :)

Kristaliina
Puutalobaby

Olen käsittänyt, että tämä olisi vain urbaanilegendaa :) Mutta täytyypä ihan varalta vähän selvitellä asiaa, kiitos vinkistä!

Kristaliina
Puutalobaby

Joo mä pyydän siis mun kotinörtin illemmalla vielä selvittään tän jutun :)

pimi (Ei varmistettu)

Joo, tämä on urbaanilegendaa, lähtien siitä että soijassa ei todellakaan ole estrogeenia, vaan isoflavoineja, jotka toimivat yhdessä samojen reseptoreiden kanssa kuin estrogeeni.

http://www.predatornutrition.com/blog/2012/05/04/soy-protein-and-its-eff...

tuossa noin alkuun :)

Kristaliina
Puutalobaby

Tsihihi ja otetaan nyt vielä huomioon se, että tuo mun soijaa popsiva mies poksautti mut (35-vuotiaana) Silvan kans raskaaksi ykkösiltä, että ei se varmasti kovin kovasti vaikuta miehiinkään :D

pimi (Ei varmistettu)

Sama! (paitsi että oon vissiin vuoden nuorempi ;)

Kristaliina
Puutalobaby

Uuuu lööppi-lööppi:
"SOIJAMIEHET TYKITTÄVÄT TÄYSILLÄ!"

...tai jotain :D

Varattu nimimerkki (Ei varmistettu)

:D

S-S

Ehm. Sama myös täällä ;)

U (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä! Ihan mahtavaa! Mulla kans merkin tumma soijarouhe käytössä, mutta näitä en oo tajunnu meidänkään laiheliinille tarjota. Hän kun ei edes maissinaksuista juuri välitä.

FFFifi
Fitness Führer

Vähän nolottaa kertoa kun on sen verran hirveä äiti -kamaa, mutta syötän lapsilleni kaakaojauheella ja ripauksella sokeria maustettua soijarouhetta suklaamuroina. Toistaiseksi menee läpi.

Kristaliina
Puutalobaby

Näppärää! Mä nii-ii-iin matkin tätä ideaa, jos napero alkaa jossain vaiheessa vaatimaan suklaamuroja tai vastaavia :)

Satsu (Ei varmistettu) http://ruusutorppa.blogspot.fi/

Soijamiehet, heheeh! Onneksi luin postauksen lisäks kommentit :).

Ruokavinkit rulettaa aina!

Arya80 (Ei varmistettu) http://elamanivuosi.blogspot.com

Niin hauskaa lukea näitä suomalaisia pikkulasten npostelutottumuksia, kun itse näkee ympärillä lähes vain ja ainoastaan cheerios-muroja, gold fish -suolakeksejä joko cheddarilla tai ilman, silmänlumeeksi mukaan heitetyllä kokojyvävehnällä tai eri värisiksi värjättyinä... Tai erityyppisiä grahamkeksejä suklaahipuilla tai ilman... Ja näin siis myös muuten ruokatottumusten puolesta valveutuneet perheetkin. Rasvaa, vehnää, paljon suolaa... Vaikka olisi luomutuotekin. Hyvä te suomalaisäidit!

Kristaliina
Puutalobaby

Jaiks noita eväitä! Hih joo tää pistää vähän perpektiiviin näitä meidän suomalaisäitien "annankohan mä tälle liikaa maissinaksuja, kun tää on jo kolmas tänään" - morkkisteluja :)

millis (Ei varmistettu)

Meillä vedetään maissinaksujen lisäksi myös riisikakkuja. Miniriisikakkuja on ainakin HiPP:llä ja semmoisena pinkkinä Hello Kitty -pakkauksena, jonka valmistajaa en tiiä, molemmat taitaa olla vielä luomuja. Em:lla valmistajalla on myös maissi-hirssi-naksuja, jos haluaa vaihtelua naksuihin. Mun mielestä siellä lastenruokahyllyillä on muitakin snackseja, mutta en oo vielä jaksanu perehtyä. Ehkä pitää ens kerralla ihan ajatuksen kanssa katsoa. Tai tarkkailla tiiviisti tätä kommenttiketjuja, että mitä muita ideoita tulee. :)

M-M

Meillä on ihan riisimurot tällä hetkellä iso hitti. Jos ruuan päälle kysyy, että "otatko riisimuroja?" niin vastaus on " ANNA ANNA ANNA... aaaaaaaa". Ja niitä uppoaa kulhollinen tyttöön. Ihan jännällä ootan ku olis painokontrolli viikon kuluttua, tuo tyttö nimittäin painaa nykysin.

Aam (Ei varmistettu)

Meillä on matkaeväänä sellaisia kovia pikkurinkeleitä. Sotkevat vähemmän kuin maissinaksut ja kestävät kauemmin jyystää;)

Elkku
Elkku-Kelkku

Spelttimurot menee samaan sarjaan (ostin jostain luomukaupasta). Ne on vissiin aika samanlaisia palleroita kuin nuo talkMURUt. Ei maistu juuri miltään aikuisen makuun. Mietoja ja rapsakoita. Näkkileipä on suurinta herkkua järsittävänä ja riisikakut ja maissinaksut toimii myös näistä kuivatuotteista.

Varattu nimimerkki (Ei varmistettu)

Pieni soijarouhevinkki: laitetaan rouheet, runsaasti öljyä ja mausteet astiaan maustumaan puoleksi tunniksi ennen kokkausta, rouhe imee rasvan itseensä eikä ole ole niin märkää kuin keitettäessä. En pysy enää laskuissa, montaako hc-lihansyöjää olen saanut viilattua linssiin soijarouhemakaronilaatikollani!

Kristaliina
Puutalobaby

Oi, kiitos vinkistä!

Devika Rani (Ei varmistettu) http://bollywoodista.blogspot.fi/

Mielenkiintoista! Pitääkin kokeilla. Tyttö syö nyt noita maissinaksuja. Muutenkin pitäisi aloitella sormiruokailu, mutta en oikein tiedä mistä aloittaa..

Kristaliina
Puutalobaby

Meillä ensimmäisiä annettuja oli avocado ja banaani ihan siksi, että ne olivat hampaattomalle mukavan pehmeitä. Ja erilaiset melonit: mango, hunajameloni, vesimeloni. Mansikat on ihan hitti, mutta niitä kantsii kokeilla aika varovasti, kun moni on niille allerginen. (Silvalle ainoa allergiaa aiheuttanut on toistaiseksi ollut ananas)

Karjalanpiirakkaa ja leipäpaloja (öljyä vähän päällä) myös annettiin jo aika alkuun. Hmm, mitäköhän vielä...? Tällä hetkellä mukavia ovat myös tuoreet marjat, kuten mustikat ja vadelmat.

S-S

Täällä päässä on käynyt vähän niin pikkuherran ruokailutottumusten muuttuessa, ettei naksuja juuri enää syödä. Hän syö nyt 13kk iässä pääsääntöisesti samaa ruokaa kuin me vanhemmatkin. Toki laitan ruokaan nyt vähemmän suolaa yleisesti (aikuiset lisää omaan annokseensa tarvittaessa). Ei siis olla testattu maissinaksukauden (silloin kun varsinainen ruoka vielä oli ihan pelkkää sosetta) jälkeen mitään muita snakseja.

En jotenkin  keksi tarvetta naksuille, kun yleensä on mahis antaa tyypille ruoka tasan silloin kun nälkä yllättää. Vai siis onko ne sitä varten, että jos tulee kiukku, sillä saa "ostettua" hetken sopusointuista elämää...? Nyt vasta tuli se mahdollisuus mieleen ;)

Ja ta-daa: MEILLÄKIN kaveri haluaa aina jotakin omaan käteen ruokaa syödessään. Se jokin on yleensä leipä, josta hän tykkää tosi kovasti. Ihan millainen vaan menee, enkä ole suoraansanoen jaksanut enää stressailla suolan määrästä leivässä.

 

Kristaliina
Puutalobaby

Meillä matkaeväinä muuten toimivat "pruutat" (eli Ella's Kitchenit ja vastaavat) ja sosepurkit, joita annetaan sen normaalin 5 kertaa päivässä -ruokarytmin mukaan. Eli meilläkään "matkaeväs"-tarkoituksessa ei naksuja kuljeteta mukana. Lähinnä ne ovat siis siinä tarkoituksessa, jos muuten ei ruoka meinaa upota. Sellaisen kun antaa käteen, niin saa taas ujutettua sinne suuhun samalla salakavalasti muutakin ruokaa :)

Mä kans oon muuten leivän suolan määrän tarkkailun lopettanut jo ajat sitten - kävin Prisman koko leipävalikoiman läpi eikä siellä ollut kuin yksi ainoa leipä, jossa suolamäärä olisi "sallittu". Kysyin asiaa neuvolastakin silloin (että mitäköhän leipää sitten muka pitäisi syöttää, kun kaikki on liian suolaista) eikä sieltäkään osattu vastata :D Ihan tavallinen leipä kuulemma käy :) Niinpä Silva syö ihan reissaria niin kuin me vanhemmatkin :)

Viljaista

Mä oon aina ajatellu sen suolasuosituksen niin, että koskee nimenomaan ns. lämmintä ruokaa, jota syödään suhteessa eniten. Muissa tuotteissa (leivät jne.) valitaan sitten ko. tuoteryhmän sisältä se "vähä suolainen". Meilläkin lapsi alusta asti puputtanut reissaria:)

Meillä lempparinaposteltavat ovat rusinat ja suolaamattomat popparit. Söin tässä yks päivä manteleita ja lapsi luonnollisesti vaati omansa. Tulivat sitten kokonaisina vaippaan, että vielä ilmeisen heviä kamaa taaperolle ;D

Kasvissyöjä (Ei varmistettu)

Soijaproteiinin ja muiden teksturoitujen soijatuotteiden valmistamisessa soijasta eroitetaan rasva Heksaani nimisellä liuottimella, joka on myös hermomyrkky. Heksaani eroituksen jälkeen poistetaan soijasta, ja tuote jatkaa matkaansa rasvattomana. Rasvasta eroitettu soijaproteiini löytää tiensä monenlaisiin proteiinituotteisiin ja tavallisiin elintarvikkeisiin, sekä ihan tavallisiin soijatuotteisiin.

Ongelma tuotteessa on mahdolliset heksaani jäämät tästä eroitteluprosessista. Heksaani on käytännössä hermomyrkky, vaikuttaa keskushermostoon ja siinä ei ole mitään hyvää jos sitä ihmisen elimistöön joutuu. Jäämien pitäisi olla niin pieniä, ettei niistä ole haittaa.

Mutta kuinka usein valmistuukaan sellainen erä, jossa valvonta on hieman pettänyt, ja heksaanijäämät tavallista suurempia? Entä sellaiset kasvisruokailijat, jotka korvaavat lihan useasti soijalla? Onko heidän diettinsä tällaisen valmistustavan takia muuttunut pitkässä juoksussa haitalliseksi? Entäs pikkulapset? Ja raskaanaolevat?

Kaikki nämä ongelmat olisivat vältettävissä jos yritykset käyttäisivät jotain muuta menetelmää, ei tarvitsisi kysyä koko kysymystä, jos yritykset eivät säästäisi rahaa ja käyttämällä hengenvaarallista kemikaalia osana ruoan prosessointiketjuaan. Kemikaalihan poistetaan. Siitä ei mainita sanallakaan missään paketissa, tai minkään kauppiaan tuote-esittelyssä, koska tällaisiin asioihin ei vedetä huomiota turhan päiten, puhutaan vain sinänsä terveellisen tuotteen terveys ominaisuuksista.

Kristaliina
Puutalobaby

Asiasta sen syvempiä tietämättä kyseinen bloggaus perustuu Natural News -sivustoon. Ja Wikipedian mukaan ko. sivusto:
NaturalNews (formerly Newstarget) is a website dedicated to alternative medicine and various conspiracy theories...
(http://en.wikipedia.org/wiki/NaturalNews)

...eli jos harrastaa asiaa nimeltään lähdekritiikki, tämä ei nyt ihan välttämättä nouse asiaksi, josta aivan ensisijaisesti huolta tuntisin :D

 

Mari Johanna se on (Ei varmistettu) http://liuskapaivassa.blogspot.fi/

Itse vältän (kasvissyöjänä) tuota soijaa täysin siksi, että se on todennäköisesti geenimuunneltua. Niin kuin se maissikin, jota alkaa tosin olla vähän joka toisessa (enämpikin) eineksessä. Ennen käytin soijarouhetta ja -lastuja ruuassa ns. jauhelihana, mutta nykyään AINA kotimaista härkäpapua tai hernettä. Kokeilkaa ihmeessä härkäpapua, se on sikahyvää eikä mitään mautonta vaahtomuovia kuten soija.

Pages

Kommentoi

Ladataan...