Vauvahautojasta ajatushautojaksi?

Puutalobaby

Puutalobabyn taajuudella ennenkin vierailleet arvaavat varmasti, mitä ensimmäiseksi sanoin, kun Ajatushautomo Demos Helsingistä otettiin yhteyttä ja pyydettiin mukaan ideoimaan uudenlaista ekologista yhteisöllisyyttä.

"Joo okei!"

Mutta arvaatteko, mitä sanoin seuraavaksi?

"Täh?"

Ekologista ideointia? Minä? Oikeasti? Ehkä ennen, mutta tämä vauvautuminen on kyllä aiheuttanut tässä kotitaloudessa henkilökohtaisen ekokatastrofin, joka on ainakin tämän puutalon kokoisen sulaneen mannerjäälaatan kokoinen.

No, itsepähän kutsuivat, joten totta kai sitä oli mukaan lähdettävä.

Ensimmäisen päivän saldo oli jopa yllättävän innostava - pääsin ihan into piukeana pähkäilemään esimerkiksi ajatusta, että jatkossa ruoka liikkuisikin (keskitetysti) asiakkaan luo, ei asiakas ruoan luo. Liikkumiskustannukset kun kuulemma ovat ruoan hiilijalanjäljessä huomattavasti mittavammat kuin esimerkiksi se, onko itse ruoka tuotettu lähellä vai kaukana... Tai että miten se on pakattu. Yllättävää.

Ja oh sitä inhasta kaupassakäymisestä säästettyä aikaa!

Hmm, onko kukaan muuten kokeillut tuota Alepa Kauppakassia?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Alepan kauppakassia ei olla kokeiltu, mutta Neljän Ruokaa www.neljanruoka.fi ollaan ja on tosi hyvä! Siinä tulee siis kerran viikossa ruokakassi kotiin, jossa on ainekset ja ohjeet neljään eri ruokaan, jotka vaihtuu sitten viikottain. Säästyy se ruoan keksimisen vaikeus plus kaupassakäynnin inhuus :)

Kuulostaa hyvältä muutenkin nuo hautomon ajatukset!

Ninnumaaria (Ei varmistettu) http://www.livinupanotch.blogspot.fi

Moi! Oli vaan pakko tulla kertomaan, että luulen nähneeni tänään Kampissa Joelin. Ihan kuin joku kuuluisuus, ooh. Niin että anteeksi vaan, se olin minä joka tuijotin, melkein moikkasin ja sitten katselin kattoon vihellellen. Haha :)
Vaikka en olekaan kommentoinut tänne juuri koskaan, edelleen seurailen hauskoja ja elämänmakuisia juttujasi joka päivä, pelastaen sen, usein. Kiitos siis :)

Kristaliina
Puutalobaby

Hei kiitos Vierailija tuosta Neljän Ruoka -vinkistä, tuo olikin mulle entuudestaan tuntematon homma, ja hih me ehkä päädyttiin ideoimaan pienryhmässä vähän jotain samantyylistä, hmm... :)

Ninnumaaria, oikein bongattu, Joel kuulemma käveli siitä läpi töiden jälkeen :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Me ollaan käytetty kauppakassia (Prisma), ihan vaan ajan säästämiseksi. Siinä ei kyllä hiilijalanjälki pienene sillä on käytetty vaan keräilyä eli haettu kassi ajomatkalla mukaan. Todella hyviä palveluita ja jos olisi tarvetta niin käyttäisin myös Alepan kauppakassia.

Jyviä ja ohdakkeita

Mä niin haluaisin sen luomuruokakassin (kuka sitä nyt siellä suuressa maailmassa toimittaakaan ja millä nimellä) kotiovelle, jossa on samaan tapaan viikon ruoat valmiiksi mietittynä kuin Neljän Ruoassa, mutta tänne maalaiskaupunkiin niitä ei vielä saa. Todellakin se olisi ihana apu tässä lapsiperhekaaoksessa. Sekä se, että joku hoitaisi ostokset kuin se, että joku miettisi valmiiksi ne ruoat.

Kristaliina
Puutalobaby

Jee, mahtava huomata, että meidän pienryhmän visioinnit on menneet just sellaiseen suuntaan, mitä teillekin tosta tulee mieleen! Jos vaikka ihan vähän vielä paljastan meidän ryhmän alustavaa ideointia... :) Just näin, että vois tilata haluamansa peruselintarvikkeet ja halutessaan vaikka jonkun ruokabloggaajan "viikon ostoslistan" - tai vaikka voisi sen Joelin piirakkabloggauksen nähdessään painaa "klik klik" ja siihen tarvittavat ruoka-aineet napsahtaisivat omalle ostoslistalle. Reseptit netissä, samoin "vertaistuki", jos tulee jotain kysyttävää tai joku keksii vaikka ihan omat ekstratuunaukset muillekin jaettaviksi. Ja sitten tilaukset tapahtuisivat jotenkin kimppana, jotta säästyisi kuljetuskustannuksia - ja pienenisi se kauppakäyntiin kuluva liikenne...

Jee!

Hih no joo tosi paljon kaikenlaista siellä jo tuossa yhdedssä päivässä ehti päässä pyöritellä, eli nuo vaan ihan mun omia päällimmäisiä ajatuksia piiiiitkän päivän jälkeen. (jonka jälkioireina tällä hetkellä mojova päänsärky noiden äitipääaivojen aktivoinnista :D )

Huomenna nuo ajatushauduttelut vielä jatkuvat, joten vien nämä terveiset mukanani :) Jotkut ideoinnit etenevät sitten ihan toteutukseen asti, hih jee - tässä vois oikeasti olla ihan toimivat ainekset!

Nyt tuntuu aika kivalta, että pyysivät mut mukaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Foodien ostoslista ja reseptit toimivat juuri kuvailemallasi tavalla (Prisma kannelmäen kauppakassi): https://fi.foodie.fm

Kristaliina
Puutalobaby

Joo, tuo onkin mulle nimen tasolla entuudestaan tuttu! En vaan ollut käynyt ennen kurkkimassa muuta kuin jotain sellaista kännykkäsovellusta joskus aikaisemmin. Ja siihen ei (kai?) silloin vielä oltu yhdistetty tuota kotiinkuljetusmahdollisuutta... Mutta hitsi, näyttääpä hyvältä! Ihan mahtavaa, että näitä on jo kokeilussa - oiskohan tosiaan niin, että nämä olisivat tulevaisuudessa laajentumassa ja nousemassa ihan "oikeaksi" varteenotettavaksi vaihtoehdoksi sen perinteisen kauppareissun rinnalle...

Vierailija (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida, että Anton&Antonin monen päivän ruokakassi on myös ihan huippu. Ja eettinen. Mutta sitä ei siis tuoda kotiin, vaan pitää itse hakea paikanpäältä. Säästää se silti ehkä jollain tasolla kun tulee käytyä vain joka 3.päivä kaupassa.

Kristaliina
Puutalobaby

Kiitos vinkistä, tsekataan meidän pienryhmässä myös tuo! Tuosta niiden käyttämästä tavaralainaamo-ideasta meillä olikin tänään puhetta, aika hyvä idea sekin :) Se "perus"-kuinoma.fi:han on tällainen - hauska juttu mun mielestä, en ole kyllä testannut sitäkään :)

Kristaliina
Puutalobaby

Vau tuolla kuinoma.fi:ssä on näköjään lainattavana myös lastentarvikkeita - mm. matkasyöttötuolia alle eurolla vuorokaudessa! Oi oispa löytynyt meille se puinen leikkikehä tuolta lainaan (en harmi kyllä ainakaan näin ensiselaamalta bongannut), kun sellaistahan tuossa just sunnuntaina Facebookin puolella haikailin...

Ella F.
Siperian Ella

Mä vielä täälläkin hehkutan Keittiökaveria. Sieltä siis myös ruokakassi+reseptit kotiovelle. 

Ihan käsittämättömän mukava viikko, kun ei tarvinnut käydä kuin pari maitoa hakemassa kaupasta. Ihme juttu, en kyllä ikinä ole ruoka- ja talousostoksista perustanut, mutta silti yllätti miten mukava ajatus oli se, ettei tarvinnut miettiä mitäs tänään syötäisiin ja mistäs ne raaka-aineet siihen hankittaisiin.

Kristaliina
Puutalobaby

Toikin on mulle ihan uusi! Hei ihan mahtavaa, hyvä kun alettiin näitä listata - tässähän oppii ihan valtavasti uutta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Vielä kun sais sen ruuan valmiiksi valmistettuna, tyyliin uuniin lämpenemään/kypsymään ja pöperöt pöytään.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hauskaa! Harmi, etten päässyt mukaan tämän matkan vuoksi, mutta kerro terkkuja :)

Kristaliina
Puutalobaby

Vierailija: Toi valmis (koti)ruoka olisi niii-iiiin tervetullutta tännekin! Miksi ihmeessä valmisruoka on aina jotain eineksiä...? (ja kasvissyöjän vaihtoehdot vähissä) Mitä jos se olisikin vaikka senpäiväntuoretta oikeaa kotiruokaa - tai vaikka "kotikokatut" puolivalmisteet, tyyliin "tässä piirakan pohja, tässä täytemössöt, iske ne yhteen ja laita uuniin". Ja sitten kohtuullinen hinta, ei mikään ravintola-annoshinta... Ja miten sen hinnan saisi hilattua tosiaan sopivan kokoiseksi; mistä se hinta koostuu ja voiko siihen jotenkin vaikuttaa jne jne jne...

Noi on kyllä kiinnostavia juttuja! Ja tuo ruokaidea tosiaan vaan yks idea siellä kymmenten-kymmenten joukossa, mutta sellainen johon mun teki mieli (sattuneista syistä, tsihihi) henkilökohtaisesti tarttua, kun me oltais nii-ii-iin tällaisten palveluiden käyttäjiä.

Mutta meille tosiaan tuo hinta on myös olennainen tekijä. Jos kuljetus maksaa kympin, tulee sellainen "hyvä idea, mutta..." -efekti. Jää käyttämättä. Mutta voisiko esim. olla joitain tilausyhteisöjä, jotka jakaisivat hintakustannukset jne...

TommiK: Terveiset menevät perille! Lähden juuri sinne päin - mäkin kävin siis imetysteknisistä syistä kotona nukkumassa yön... Tule sitten ensi kerralla mukaan, täähän oli tietysti vasta ihan alkua :)

pienisisko
Spin off

Tämä saattaa mennä jo vähän aiheen vierestä, mutta minulla on pyörinyt päässä sellainen idea että miksei mikään siivousfirma tarjoa myös "ruokapalvelua". Eli siis tällaiset pienet muutaman naisen kotisiivouksia tekevät firmat, jotka tulee kotiin kerran viikossa ja siivoaa. 

Niin eikös siihen voisi helposti yhdistää samalle reissulle ruuanlaiton asiakasperheelle. Yhteistyötä voisi tehdä jonkun kauppakassifirman kanssa, jonka kautta asiakas voisi tilata haluamansa elintarvikkeet joista kodinhengetär-täti loihtisi ruuan tai pari valmiiksi jääkaappiin. 

Kynnys päästää vieras penkomaan ruokakaappeja ei ehkä olisi kovin suuri, koska se sama täti siivoilisi sängynalusia muutenkin. Ja kinkkukiusaus valmistuisi uunissa kätevästi samalla kun hengetär siivoaa muun talon.

Saa varastaa ilmaisen idean! Tai sitten se on vaan itse ryhdyttävä... :)

Jyviä ja ohdakkeita

Valmiiseen kotiruokaan liittyen kuulin juuri, että täällä maalaiskaupungissa tuttava eläkeläismies on löytänyt itselleen toimivan ruokahuoltokonseptin. Nuorten kokkien yritys toimittaa joka päivä ruoat samassa talossa sijaitsevaan päiväkotiin, ja muutkin talon asukkaat voivat tilata ruokatermoksissa lämpimänä pysyvän aterian halutessaan. Annos, johon kuuluu myös salaatti, on kuulemma niin iso, että siitä syö vielä iltaruoankin. Ja hinta lämpimälle, kotiin kuljetetulle aterialle: 6 euroa annos.

Vierailija (Ei varmistettu)

Talent-pool? Kaupunginosan taidot koottuna yhteen ja siellä voi shopata joko rahalla tai vaihtomenetelmällä: hiustenleikkuuta, lahkeiden lyhennyksiä, kaupassakäyntiä, remontointia, ruuan laittoa (esim juhliin kakut), lastenhoitoa, siivousta, tavaroiden lainausta (matkalaukut, vauvatarvikkeet, lelut, remonttitarvikkeet jne), ihan mitä vain! Voisikohan tuosta kehitellä jotain? Pienimuotoista kylläkin, mutta jostakin voisi aloittaa...voisi toimia tiiviissä kaupunginosassa

paulahelena
ALUAP

mä en varmaan vois ikinä käyttää näitä "ruoka-ainekset kotiin" -palveluita, kun kaupassa haluun aina syynätä jokaisen tomaatin ym. tarkkaan läpi että saan just itteäni miellyttävät yksilöt! just olin ihan järkyttynyt ku kaupan täti ei saanu viivakoodia luettua mun sipulipussista ja sit se kävi vaihtamassa sen toiseen ja yritti tarjota mulle sitä vaihdokkia, ei kelvannut meikäläiselle vaan kävin hakemassa omani takasin! :D

Devika Rani (Ei varmistettu) http://bollywoodista.blogspot.fi/

Mun Keravalla asuva mummo käyttää myös kauppakassi-palvelua. En tosin tiedä mistä kaupasta on kyse. Mummo on kehunut palvelua erinomaiseksi. Hänelle tuodaan ruoat kerran viikossa kotiovelle ja ne on aina laadukkaita. Jos ei löydy kaipaamaansa tuotetta, niin saa jonkin vastaavan tuotteen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Oltiin koko perhe enemmän tai vähemmän noroviruksessa ja onneksi olin juuri hieman aiemmin lukenut Yhteishyvästä tuosta Alepan kauppakassista. Kumpikaan meistä aikuisista ei ois kauppaan toennut, eikä ois ehkä ollut fiksua lähteäkään virusta levittämään joten tein tilauksen sieltä ja homma toimi loistavasti. Urheilujuomaa oisin halunnut kun ei apteekkiin päästy osmosalia hankkimaan mutta se oli ainut jota valikoimasta ei löytynyt. Heillä sattui samaan aikaan olemaan toimituskulut tarjouksessa joten niistäkin selvittiin edullisesti mutta jos laskee arvon ajalle ja matkakustannuksille niin en pidä palvelua kalliina täyshintaisenakaan. Toimi meillä ainakin tässä tarkoituksessa ja varmasti käytämme toistekin. Suosittelen kaikkia kokeilemaan. Ei meillä ainakaan mitään niin ihmeellistä kotiin yleensä osteta etteikö tuo ihan arkipäivän tarpeet kattaisi. Ja esim .lapsiperheissä joissa ei ole omaa autoa jo pelkkä kauppakassien raahaaminen julkisilla tai jalan saattaa olla sen verran hermojaraastavaa että kotitoimituksen luksuksesta voisi ehkä mieluusti hieman maksaakin.

Mä bongasin Kaksplussasta tai jostain vastaavasta lehdestä www.middag.fi:n, josta saa joko valmisruokaa tai ainekset useampaan ateriaan. Suosivat luomua nettisaittinsa mukaan.

Terhi (Ei varmistettu)

(Iih, eka kommenttini tänne ikinä!)

En tiedä miten mun mielestä se, että ruoka kuskataan kulkupelillä erikseen kunkin asiakkaan kotiovelle kuulostaa erittäin paljon epäekologisemmalta kuin se että se kerralla kuskataan lähikauppaan, josta kukin asiakas sen jalkaisin hakee...

Terhi taas (Ei varmistettu)

Niin juu ja vielä lisäksi noita kaupunginosa-palvelu-foorumeitahan onkin jo. Ainakin meillä. :) https://www.sharetribe.com/fi

Vierailija (Ei varmistettu)

Mietin vaan että kutsuuko ne Demoksen tyypit sellaisia perustyyppejä hautomoihinsa mukaan ollenkan. Semmoisia jotka eivät ekoile vaan autoilevat kehällä. Olisi hedelmällistä saada heitä mukaan, koska valmiiksi "ekohenkiset" ovat todennäköisesti valmimpia näkemään vaivaa asioiden eteen ja siten suuret massat jää kehitystyöstä ulkopuolelle eivätkä ideat välttämättä jalostu suuren yleisön käyttöön...

Jassoo (Ei varmistettu)

No, keksikääpä KAUPPA-AUTO, kuten vuosikymmeniä maaseudulla on tehty. Oon kuullut. Vaude..;)

Kristaliina
Puutalobaby

Paljon hyviä ideoita ja vinkkejä - kiitos! Ja kuule Jassoo, et tiedätkö edes välttämättä osunut kovin kauas totuudesta: perinteinen kauppa-auto voisi ihan hyvin olla myös tulevaisuutta :D Ei näissä tosiaan aina pyörää tarvitse uudestaan keksiä, vaan ratkaisut voivat olla hyvinkin pieniä ja tuttuja... Tai vaikka tuo vaihtoringin ajatus niin kuin Vierailija (9.36) ideoi... Sehän on ihan perinteistä vaihdantataloutta, joka jotenkin tässä meidän "yksilöyhteiskunnassa" vaan on kadonnut!

Mulle itselleni todellakin kelpaisi tuollaiset "talent poolin" palvelut! Ja kun ajatellaan tätä aluetta, jossa asun... Täällä lähikaupunginosissa tuollainen voisi just toimia tosi hyvin!

Vierailija (21:26): käsittääkseni kutsuu - ja veikkaanpa, että mäkin olin just aika lailla "perustyyppiominaisuuksieni" takia tuonne kutsuttu :) Ideana oli just miettiä, millaiset ratkaisut voisivat olla tulevaisuudessa "uutta normaalia" eli just sellaista, että ne ois luontevia massoille... Hih mä kans tuolla ollessani koko ajan yritin pitää mielessäni, että mitä kiireinen perheenäiti (minä) haluaa - että ei noista uusista innovaatioista saisi tulla mitään lisävaivaa, ennemminkin pitäisi löytää kiireistä arkea helpottavia (ja samalla ekologisia) keksintöjä...

No mutta tuo oli kyllä kiinnostava (ja huh, aika läkähdyttäväkin) kaksipäiväinen. Meidän "projektissa" tosiaan innovoitiin sellaista virtuaalista arkea helpottavaa ruokayhteisöä - tuli kyllä ihan sellainen, jossa hyvin ainakin itse voisi asioida :)

Terhi: oot oikeassa, totta kai kävellen lähikauppaan meno on se kaikkein ekologisin! Mut sit on just ne "suuret massat", jotka ajavat autolla sinne Prismaan. Ja niin tehdään kerran viikossa mekin, koska siellä on halvempaa ja siellä saa yhdellä kerralla melkein koko viikon ostokset, kun me ei tykätä käydä jatkuvasti siellä kaupassa... Ai niin ja tuohon jakeluun meillä olikin just sellaisia "yhteisöllisyysideoita", eli että miten sitä järkeistettäisiin...

Hei ja kiitos tuosta Sharetribe-vinkistä, täytyypä tsekata, oisko siellä jo tälle alueelle jotain yhteisöä perustettuna...

Me muuten testiluontoisesti just tänään tilattiin sieltä Alepa Kauppakassista. Huomenna aamulla pitäisi tulla ostokset kotiin! :) Mä olen kuullut, että ne ihan oikeasti kyllä valitsisi sinne laadukkaat tuotteet. Meillä on ostoskassissa mm. tomaatteja, katsotaan miten käy :)

Neljän Ruoka (Ei varmistettu) http://www.neljanruoka.fi/fi

Pienisisko: Hei, me lähdetään mielellään kehittämään tuota kotisiivous/ruokakassi -ajatustasi! Yhteystietomme löytyvät kotisivultamme.

-Johannes

tuore isä/tutkija (Ei varmistettu)

Mahtava kuulla teidän ideoinnista tätäkin kautta. Syksyllä otin suhun yhteyttä ja silloin vielä vähän jännitti, mitähän bloggaajien ja suuryrityksen yhteistyöstä syntyy. Mut ilmeisesti ainakin hyviä ideoita.. Harmittaa, etten päässy mukaan workshoppiin, joten nyt kotona selvittelen, mitä kaikkea teittekään.. Toisaalta mulla on ollut kotona äärimmäisen tärkeää ja onnellista tosin väsyttävää aikaa.. Oon nimittäin isyyslomalla :).. Ja jumittunu lukee sun ja paria muutakin vauvablogia..Ei ollu turha tutkimus omalta osaltanikaan :)
Johannes

Kristaliina
Puutalobaby

isätutkija-Johannes: Oi ihanaa, onneksi olkoon! Mä vähän arvelinkin, kun sua ei siellä näkynyt, että taidat olla jo isähommissa :) Ehkä nämä workshop-hommat ehtii selvitellä myöhemminkin, keskity nyt ihmeessä isyyslomalla sen pienen nyytin hoivaamiseen :) Pysytään kuulolla!

Neljän ruoka-Johannes ja pienisisko: Ihan mahtavaa! Mun pitikin tuolla aikaisemmin kommentoida, että tuo pienisiskon idea on mun mielestä aivan loistava - onpa hienoa, jos tuota lähdettäisiin kehittelemään eteenpäin... Ja jos saa vielä lisätä, niin sama palvelu voisi vielä viedä roskiksenkin :D Eli kuljettaisi paluukyydissä jotenkin keskitetysti lasi/metalli/pahvijätteet kierrätyspisteisiin - ainakin meillä kun ne ovat niin kaukana, että niihin pitää erikseen autolla lähteä roudailemaan. Ei kovin ekologista sekään...

Ja hei pisteet Neljän ruoan väelle, että olette täällä kuulolla ja reagoitte, kun näette toimivan idean! Jos/kun jatkatte idean jatkokehittelyä, pitäkää myös puutalobabylandia kuulolla - kirjoittelen mielelläni aiheesta lisää, jos se etenee toiminnaksi asti :)

Neljän Ruoka (Ei varmistettu) http://www.neljanruoka.fi/fi

Kristaliina: täytyy tutkia tuota kierrätys mahdollisuutta! Ideana erinomainen, pitäisi vain saada talouspuoli toimimaan.
-Johannes

ekoemo (Ei varmistettu) http://ekoemo.wordpress.com

Kiinnostavaa pohdintaa! Täällä odotetaan esikoista ja inhotaan jo valmiiksi kauppareissuja. Viimeisin keksintö on meillä ostaa viikon ruoat kerralla niin ei tarvitse kärvistellä usein kaupassa. Vaikka meillä on auto ei toistaiseksi ainakaan olla päädytty lauantaisin Prismaan, vaan kävellen lähi-S-marketiin (josta mies kantaa kolme kassia kamaa kotiin..). Valmiit ruokakassit houkuttavat, mutta mainitsemillanne palveluilla ei ole kauhean kattavasti tarjontaa maidotonta kasvisruokaa suosivalle. Alepan palvelu vaikuttaa ihan ookoolta ja facebookissa mainostetiin kauppahalli24.fi:ä, jossa on panostettu luomuun ja tuoreuteen. Tuotteet täytyy toki valita itse, mutta se on erikoisruokavalioporukalle ehkä helpompaa. Jos messiin saisi erilaisia bloggaajia ja resesptejä, mukana pari vegaania ja etnistä ruokaa kokkailevia, muuttuisivat reseptien mukaan kootut kauppakassit heti kiinnostavimmiksi meikäläisen näkökulmasta. Toimituskulut tietty vähän mietityttää mutta voi olla että kohta on sen verran väsynyt että maksaa mitä maksaa kunhan toimittavat kotiin :) Yst. tv. uusi bloggaaja: ekoemo.wordpress.com

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.