Hyväntekeväisyys

Pysähdyksiä

Ajattelin tulla vinkkaamaan, että tänään on Solidaarisuuden sivuilla julkaistu vapaaehtoistyönä kirjoittamani artikkeli. Käykäähän lukemassa ja kertokaa, mitä ajatuksia juttu herätti.

Ajattelin myös kertoa hyvin lyhyesti Solidaarisuudesta, jos se ei ole entuudestaan tuttu. Solidaarisuus järjestönä ajaa itselleni tärkeitä asioita: naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen, tasa-arvon edistäminen ja köyhyyden kitkeminen. Järjestö rakentaa maailmaa, jossa yksikään nainen ei kärsi väkivallasta eikä kukaan elä köyhyydessä. Järjestö toimii Suomen lisäksi kolmessa kohdemaassa – Keniassa, Somalimaassa ja Nicaraguassa.

Solidaarisuuden vapaaehtoistyöhön olen viimeisen parin vuoden aikana pikkuhiljaa ajautunut mukaan. Aloitin jokunen vuosi sitten kuukausilahjoittana Silpomaton-kampanjan tiimoilta. Kanmpanja oli isosti esillä mm. blogeissa, ja juuri blogien kautta ajauduin lukemaan asiasta enemmän. Halusin ehdottomasti antaa omista pienistä varoistani hyvän ja tärkeän asian edistämiseen.

Tätä ennen vapaaehtoistyö oli ollut minulle asia, joka kiinnosti, mutten oikein koskaan saanut tehty asian tiimoilta mitään konkreettista. Osallistuin kyllä tekstiviestilahjoituksilla eri keräyksiin, mutta siihen oma aktiivisuus jäikin.

Tänä vuonna asia on sitten viimein muuttunut.

Bongasin Solidaarisuuden muutoksentekijät-ryhmässä postauksen, jossa etsittiin vapaaehtoisia mukaan litterointitalkoisiin. Päätin, että nyt voisin kantaa oman korteni kekoon ja ilmoittauduin mukaan. Litterointityön jälkeen vuorossa oli varsinaisen artikkelin kirjoittaminen.

Edellä kuvatun vapaaehtoistyön tekeminen on mielestäni suhteellisen helppo tapa lähteä mukaan. Kirjoittaminen on kuitenkin pääasiassa sellaista työtä, jota voi tehdä (lähes) missä vain ja milloin vain omien aikataulujen mukaan.

Kesän ja syksyn kirjoittamistyön ohella olen myös ollut mukana ideoimassa erilaisia mahdollisia kampanjoita tulevaisuudessa, ja eilen lähdin mukaan Solidaarisuus-lehden toimituskuntaa (ylläoleva kuva eilisestä palaveripöydästä). Lehti toteutetaan ensi vuonna ensimmäistä kertaa vapaaehtoisvoimin, ja on hienoa olla mukana sitä tekemässä.

Kuten yleensä aina niin kaikessa tekemisessä aloittaminen on vaikeinta. Sen jälkeen osallistuminen ja tekeminen helpottuvat, ja kynnys lähteä mukaan laskee.

Kannattaa myös muistaa, että vapaaehtoistyö on tietenkin aina nimensä mukaisesti vapaaehtoista eikä osallistuminen saa aiheuttaa stressiä. Vapaaehtoistyö on ainakin itselle tähän mennessä antanut enemmän kuin ottanut.

Jos siis yhtään kiinnostaa, suosittelen osallistumaan. Kannattaa myös muistaa, että osallistuakin voi monella tavalla: voi jakaa sisältöjä omissa sosiaalisissa verkostoissa, tehdä kerta- tai kuukausilahjoituksia tai osallistua esim. lipaskeräyksiin.

Täten toivotan rauhaisaa joulun odotusta ja lisään vielä, että Solidaarisuudella on parhaillaan menossa Tytöt turvaan-joulukampanja.

Kuva: Minä

Follow my blog with Bloglovin

Share

Kommentoi