Ladataan...
BY RACHEL

Hi Monday, how’s it going?

Viikonloppu oli ja meni - siihen sisältyi mm. ulkotreeniä, pääsykokeisiin lukua, tytön voimistelunäytöstä ja anoppilassa hengailua isolla porukalla. Vähän kuninkaallisia häitä ja mitalipelejäkin! Oikeen sellanen feel good viikonloppu :)

Vaikka en blogiin asti viikonlopun aikana ehtinytkään, niin taustatyötä tuli tehtyä senkin edestä. Mulla on muutamia pidempiä juttusarjoja työn alla, sekä monia luonnoksia odottamassa julkaisua, jotka halusin koota tähän jotta tiedätte mitä täällä olis lähitulevaisuudessa luvassa. Ens viikolla koittavat pääsykokeet on tällä hetkellä mun prioriteetti numero 1, mutta heti kun saan ne alta pois, niin sitten pystyn keskittymään ihan täysillä blogiin :) So fun!!

Näistä aiheista siis ainakin luvasss juttua;

- stressi (vähän stressireaktion fysiologiaa, sen yhteyttä suolistoon ja painoon, stressinhallintavinkkejä)

- kurkistus mun jääkaappiin

- 10 syytä miksi joogaan 

- kehonpaino/hiit-treenejä

- kesäisiä salaattiohjeita

- kombucha ja fermentoitu ruoka 

- miten löytää oma intohimo

- miten säilyttää motivaatio

- DIY kookosjugurtti

- proteiinipitoisia smoothieita ilman proteiinijauheita

- 6 viikon mindfulness -haaste

- funktionaalisen lääkärin vastaanotolla

- terveys/hyvinvointiaiheisia kirjasuosituksia

- miten monikulttuurisuus näkyy meidän perheessä?

- eteeriset öljyt

- ayruveda (historiaa, kehotyypit, ravitsemusvinkit)

- kesän bucket list...

 

Ajattelin samalla järkätä ensimmäisen Q&A eli kysymys-vastaus-postauksen. Kommenttiboksiin tai instaan (@by__rachel) voi laittaa hyvän maun rajoissa mitä tahansa kysyttävää ja ihmeteltävää, joihin koitan parhaani mukaan keksiä järkeviä vastauksia ;) Ja jos kysymystulvaa ei näytä syntyvän, niin silloin pidätän oikeuden keksiä itse itselleni kysymyksiä ja vastata niihin omassa postauksessa :D

PS. Kaikki postausaiheet on myös erittäin tervetulleita!

Share
Ladataan...

Ladataan...
BY RACHEL

Good morning beauties! Nyt tulee aika historiallinen postaus, nimittäin tein nämä smoothiet meille about 20 minuuttia sitten aamupalaksi, vedettiin ne napaan ja nyt tulin äkkiä jakamaan ne tänne ennen ulos säntäämistä :D Välillä (usein) tulee joitakin ohjeita ja kuvia pantattua sopivaa tilaisuutta varten, mutta nää oli vaan liian ihanat olla heti jakamatta! 

VIHREÄ

1/2 jäinen bansku

2 sellerin vartta

2 ioa kourallista lehtikaalia

1/2 avokado

1 prk kookosjugua

1 cm pala tuoretta inkivääriä

1 rkl kollageenijauhetta

vettä

 

PINKKI

1 jäinen bansku

1 dl mansikoita

1/2 keitetty punajuuri

1/2 prk kookosjugua

kookosmaitoa

Nyt viemään tytöt hoitoon, sitten aamutreeni ja sen jälkeen lukuhommiin. See you!

 

Share

Ladataan...
BY RACHEL

Oon pitkään halunnut kirjotella enemmänkin treeniaiheisia postauksia, koska liikunta on aina ollu yksi iso osa mun jokapäiväistä elämää ja asia, josta oon tosi intohimoinen. Siis niinkin intohimoinen, että aihetta on tullu opiskeltua myös yliopistossa ja mun tekis niin mieli hankkia taustalle jonkin sortin ohjaajan pätevyys :) Koska oma liikkuminen oli viimeisen raskauden jälkeen kuitenkin tosi rajoittunutta verrattuna siihen, miten olin normaalisti tottunu liikkumaan, en oikein osannut tarttua aiheeseen. Vatsaerkauma palautui hitaanpuoleisesti, selkäkivut haittasi kovaa hyppimistä ja kotitreenit beben päikkäreiden aikaan... noooh. Sanotaanko vaan, että ensimmäistä kertaa pitkiin, pitkiin aikoihin tuntui siltä, että oma liikuntamotivaatio oli karannut. 

Intensiivisen fysioterapian ansioista sain syvät vatsalihakset, lantion hallinnan ja keskivartalon tuen sille mallille, että pystyin vuoden alussa palaamaan vihdoin kunnon salitreenin pariin. Siis vitsit miten ikävä mulla olikaan ollu salia ja painojen heiluttelua :) Mä rakastan kunnon kuntosalitreeniä. Mä rakastan sitä tunnetta, kun saa haastaa itseään painojen edessä, jonka lisäksi voiman tunne saa mut tuntemaan itteni vahvaksi, virkeäksi ja hyvinvoivaksi. Sama pätee kyllä HIIT-treeneihin; tykkään tehdä treenejä, joissa tulee kunnon hiki, jotka tuottaa tulosta ja joista tulee hyvä fiilis. Mä nautin intensiivisten kehonpainoharjottelutreenien suunnittelemisesta ja toteuttamisesta, kehon haastamisesta ja treenin jälkeistä endorfiiniryöpystä. Rakastan sitä tunnetta, kun hikipisarat alkaa valua ohimoilla ja maitohapot saa jalat pettämään alta :D Treenaaminen on itselleni helposti koukuttavaa, ja mun haasteena onkin enemmän riitävä palautuminen ja ylikunnon ehkäiseminen (oon kärsiny aiemmin ylikunnosta, josta lisää joku toinen kerta). 

Mulla pääpaino tulee aina olemaan selän kunnon ylläpitäminen, keskivartalon ja syvien lihasten vahvistaminen, sekä monipuolinen liikkuminen. Murtunu ja luudutettu selkä tulee nyt ja aina sanelemaan tiettyjä ehtoja liikkumiselle, mutta liikkeessä pysyminen on se, joka tulee pitämään mut terveenä ja toimintakykyisenä - niin fyysisesti kuin henkisestikin :) Liikun koska nautin liikkumisesta, mutta myös sen vuoksi että haluan hyvän aerobisen kunnon sekä vahvan, toiminnallisen ja energisen kehon, joka pystyy mahdollisimman moneen (kuten hippaleikkeihin lasten kans tai neljän kauppakassin kantamiseen parkkihallista jääkaapille. Tai miehen kanssa painimiseen, tai junalle juoksemiseen. Mitä näitä nyt on). Kävely, jooga, nyrkkeily, hiit-treenit, uinti, kuntosali ja lumilautailu on itelle ne kaikkein mieluisimmat lajit ja huomaan, että tärkeintä mulle onkin monipuolinen liikkuminen. 

Ostin alkuvuodesta seuraamaltani valmentajalta John Rusinilta (@drjohnrusin) kuntosaliohjelman, jonka painopisteenä oli juurikin vahvan, toiminnallisen ja "bullet proof" kehon rakentaminen. Se oli ensimmäinen ikinä ostamani treeniohjelma ja tykkäsin ohjelmasta tosi paljon; ohjelman ansioista lämpenin vihdoin mm. penkkipunnerukselle ja etukyykyille ;) Kun 12 viikon ohjelma tuli päätökseen ja salille sulkeutuminen ei innostanut aurinkoisilla keleillä, päätin, että on aika laittaa salikortti tauolle ja vaihtaa kesäksi kehonpaino-vaihde takasin päälle. Juteltiin muutaman kaverin kanssa yhteisistä ulkotreeneistä ja huomenna starttaakin meidän ensimmäinen yhteinen treenikerta!

Tarkoituksena on kiertää lähiympäristön pururadoilla, puistoissa ja muilla kentillä tekemässä monipuolisia, koko kehoa kuormittavia treenejä. Mukaan napataan milloin kahvakuulia, milloin käsipainoja ja kumppareita, ja sovittiin suunnitelevamme vuorotellen treenien sisällön. Ootan tulevia treenejä niin innolla, koska tiedän, että näiden mimmien kanssa on luvassa todellakin itsensä haastamista, toistemme kannustamista, paljon naurua ja niiiin hyvää fiilistä! Ajattelin että jakaisin treenejä myös blogiin, jos siellä olisi joku joka innostuu lähtemään kesätreeneihin mukaan - ainakin näin virtuaalisesti! :)

 

Share

Ladataan...
BY RACHEL

Sain joku aikaa sitten maailman lämmittävimmän palautteen blogin lukijalta, joka kertoi saaneensa blogista paljon eväitä ja motivaatiota omaan elämäntapamuutokseen. Juteltiin siitä, miten kokonaivaltainen prosessi elämäntapamuutoksen tekeminen on. Miten monilla voi olla orastava halu muutokseen, mutta tieto, taito tai tarvittava tuki siihen puuttuu. Etenkin alkuvaiheessa, ympäriltä saatu tuki ja kannustus on tosi merkittävässä roolissa, jotta pääsee ylipäänsä liikkeelle. Että on joku osoittamassa oikeaan suuntaan ja antamassa sysäyksen matkaan, jotta saa itelle niitä onnistumisen tunteita ja edistyaskelia, joista on helpompi askeltaa eteenpäin. Oon kevään kursseilla myös tutustunut erilaisiin muutosmalleihin, sekä opiskellut motivoivaa haastattelua ja vaikuttavaa terveysneuvontaa, ja tämä psykologinen puoli onkin ollut ihan supermielenkiintoista. Oonkin pohtinut viime aikoina paljon elämäntapamuutoksen tekemistä ja siihen liittyvää prosessia, joiden pohjalta halusin tuoda muutaman näkökulman aiheeseen sekä siihen, miten onnistua omien muutosten tekemisessä.

Hyvä ruokkii hyvää. Lähettämässään viestissä lukija kiteyttikin erittäin hienosti elämäntapamuutosprosessin ydinajatuksen; "Mut ihmeesti sitä vaan huomaan miten hyvä ruokkii hyvää, ja hyvinvointia tuovilla asioilla saa taas valtavasti hyvää aikaan, huonot valinnat käy harvemmaksi ja kehitystä tapahtuu kokoajan." Kun alkaa tehdä pieniä hyvä valintoja päivän mittaan, sitä helpompaa on tehdä parempia valintoja. Mitä enemmän hyviä tekoja teet, sitä helpompaa on jatkaa niiden tekemistä. Ennen pitkään tulee huomaamaan muutoksia kehossa, mielessä ja voinnissa, jotka antaa taas lisäenergiaa jatkaa prosessia eteenpäin. Hyvistä valinnoista tulee pikkuhiljaa automaattisia.  

Aloita siitä, missä olet. Kun aloittaa elämäntapamuutoksen tulee muistaa, että me ollaan kaikki erilaisia. Jokainen aloittaa omista lähtökohdistaan käsin, erilaisilla taustoilla ja erilaisista tilanteista. Voi olla helppo verrata itseään muihin ja miettiä, ettei itestä ole samaan, ettei ite voisi ikinä päästä noin pitkälle. Tai että kun ite aloittaa ihan pohjalta, pelkkä ajatus edessä olevista muutoksista saa vaipumaan epätoivon partaalle. Voi hävettää se, miten itse joutuu aloittamaan ihan nollasta, kun muut tuntuu ohittaneen itsensä jo moneen kertaan. Mutta todellisuudessa sillä ei ole mitään väliä, mitä muut ympärillä tekevät, vaan ainoastaan sillä mitä itse teet :) Sillä ei myöskään ole väliä missä olit eilen, tai missä oot huomenna - vaan sillä, missä oot nyt ja mihin suuntaan aiot lähteä. Menneisyyteen ei kannata jäädä vellomaan, koska miksi keskittyä sellaiseen, jota ei voi muuttaa? Tähän hetkeen me voidaan kuitenkin vaikuttaa ja sen perusteella kirjoittaa myös tulevaisuutta. Aloita siis siitä, missä olet. Käytä sitä, mitä sinulla on ja tee se, minkä pystyt.

Etsi merkitys. Eli toisin sanoen, löydä sisäinen motivaatio haluamallesi muutokselle. Riippumatta siitä, mitä haluaa muuttaa, on muutoksen lähdettävä sisimmästä. Kestävät, kauaskantoiset ja todelliset muutokset lähtee aidosta motivaatiosta - ei ulkoisesta painostuksesta, hyväksytyksi tulemisesta tai koska pitäisi. Ulkoinen motivaatio voi toimia hetken aikaa ja ehkä olla sysäys muutosten tekemiselle, mutta pysyvä, pitkäjänteinen elämäntapamuutos vaatii ihmisen oman vapaaehtoisen halun muutokseen. Muutosten motiiveissa voi olla ihmisten välillä suuriakin eroja, eikä kaikkia motivoi samanlaiset asiat. Jokaisen tulee löytää omat syyt sille, miksi tekee mitä tekee. Asian on myös oltava itselleen tärkeä, jotta asian tekemiseen löytyy sisäistä paloa. Oleellista on kysyä itseltään mikä minua motivoi? Miksi haluan muutosta? Mikä on minun miksi?

Tee parhaasi. Kun alottaa elämäntapamuutoksen, joutuu mitä todennäköisimmin menemään omalle epämukavuusalueelle. Voi tuntea itsensä epävarmaksi ja turhautuneeksi, ihan hukassa olevaksi. Muista kuitenkin, ettei kukaan tule arvostelemaan sua tai sun tekemää muutosprosessia. (Ja jos tulee, niin iske heille silmää ja jatka matkaa. He tulevat nimittäin ennemmin tai myöhemmin perässä.) Me ollaan itsemme pahimpia kriitikkoja ja yleensä me ite luodaan itsellemme arvostuksia ja odotuksia.. Oli tilanne mikä hyvänsä, niin tee parhaasi omista lähtökodistasi käsin, sillä se riittää - pienikin askel on askel eteenpäin :) Pienet päätökset on pieniä askeleita, joita me tehdään joka päivä. Isot valinnat saa helposti paljon huomiota, mutta yhtä tärkeää on pienten valintojen summa. Pieni askel kerrallaan on paras keino saada aikaan pysyviä muutoksia. 

Elämäntapamuutos on kuin palapelin kokoamista; jokainen rakentaa sellaisen elämäntyylin, joka sopii juuri itselleen. Valitse siis sellainen palapeli ja sellaiset haasteet, joka voimaannuttavat. Toiselle sopii paljon haasteita, joten heidän palapelinsä voi olla 1000 palan Eiffel-tornista, toiselle taas sopii paremmin rauhallisempi eteneminen. Välillä kaikki palat tuntuu olevan hukassa ja tuntuu olevan jumissa koko typerän touhun kanssa. Jokaisen palapeli on myös erinäköinen; meille kaikille löytyy omanlainen kombinaatio asioita, jotka tuottaa meille mahdollisimman hyvää terveyttä ja hyvinvointia. Erilaisia tekoja, jotka auttaa pitämään kehon ja mielen terveenä, sekä elämän stressittömänä ja elämisen arvoisena. Palapelien ei ole siis tarkoituskaa näyttää tietynlaiselta vaan jokaisen tulee keskittyä siihen, että oma palapeli tuntuu itestä hyvälle. Lisää elämääsi niitä asioita, mitä tarviit tai kaipaat eniten.  

Hyvinvointi on prosessi - ei määränpää. Oon ehdottomasti sitä mieltä, ettei elämäntapamuutoksissa, terveydessä tai hyvinvoinnissa tule koskaan "valmiiksi", vaan kyse on pikemminkin prosessista. Terveyden ja hyvinvoinnin harjoittamisesta. Aina voi kehittyä, aina voi kokeilla uusia juttuja ja etsiä niitä omia tapoja edistää omaa hyvinvointia. Jokaisella on omanlainen polku kuljettavana, johon kuuluu haasteita, yllätyksiä ja takapakkeja. Mutkat matkassa kuuluu kuitenkin asiaan ja näihinkin tilanteisiin voi oppia varautumaan etukäteen. Oleellista on opetella sopeutumaan, sekä hyväksyä hyvät ja huonot hetket. Ja jatkaa eteenpäin. Terveellisen elämän muutosprosessi onkin yhdenlaista tasapainoilua, ja sitä tasapainoa joutuu hakemaan aina - erityisesti väsyneenä ja stressaantuneena. Yogagirlin mukaan tasapaino ei vain ilmesty elämäämme jäädäkseen, vaan on tulosta jatkuvasta työstä ja tietoisista valinnoista. Sen eteen pitää työskennellä jatkuvasti, oli sitten ihan vasta-alkaja tai kokenut joogi. Edistyneimmätkin hyvinvointigurut joutuu tekemään päivittäin töitä sen eteen, että säilyy sopiva balanssi. Hyvinvoinnissa ei ole kyse täydellisyydestä, vaan tasapainosta, jatkuvuudesta ja itsensä kuuntelemisesta.

Ja kun kuuntelee enemmän kehoaan niin huomaa, ettei olekaan niin vaikeaa valita salaatti, jättää kahvipulla syömättä, tai lähteä pienelle iltakävelylle. Kun tulee tietoiseksi omasta kehostaan ja alkaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, on paljon helpompi jättää karsia epäterveellisiä asioita pois. Elämäntapamuutoksen tavoitteena ei ole se, etteikö koskaan tekisi enää mieli jälkkäriä, vastapaistettuja korvapuusteja tai perjantaipizzaa (tai irttareita.. Kävin viikonloppuna Kärkkäisellä ja kyllä ne irttarit tuoksu edelleen niiiiiin hyviltä...) Ei niitä tarvitse lakata haluamasta vaan koska elämäntapamuutos. Mutta kun alkaa vaalimaan omaa kehoa ja hyvinvointia, tulee myös vastaanottavaisemmaksi kehon viesteille ja sille, mitä se oikeasti haluaa ja tarvitsee. Välillä se voi tarvita irttareita tai Fasun sinisen ja se on todellakin ihan okei. Tuttu armollisuus itseään kohtaan ei tarkoita sitä, että heitetään hanskat tiskiin repsahduksen sattuessa vaan sitä, että luodaan sellainen kestävä elämäntapa, johon mahtuu myös nautintoja. Voi antaa luvan itselleen maata välillä koko päivän sängyssä, syödä purkillisen benkkujenkkua tai jättää aamutreeni väliin, kunhan ne ei ota ylivaltaa elämästä. 

Käytöksen pysyvä muuttaminen edellyttää ajattelutapojen muuttamista. Usein ongelman taustalla ei välttämättä olekaan se, mitä me suuhun laitamme tai miksi jätämme salikortin pölyttymään vaan se, mitä me ajatellaan itestämme. Terveellisesti eläminen ja kehosta huolehtiminen alkaa ajattelutavasta, sisimmästä. Siihen ei kuulu itsensä tuomitseminen tai syyllisyyden tunteminen repsahduksista tai lipsumisista. Se on oman itsensä ja oman kehonsa rakastamista; ajattele jokaista terveysvalintaa rakkauden tekona itseäsi kohtaan - älä pakkona tai uhrauksena. Loppumuistutukseksi (ja -kevennykseksi) Yogagirlin lempeitä oivalluksia:

- Ole kärsivällinen kehoasi kohtaan

- Olet täydellinen juuri sellaisena kuin olet. Jos ajattelemme, että olisimme onnellisimpia, jos muokkaisimme vartalojamme, keskitymme pelkkään pintaremonttiin. Mitä on pinnan alla? Mikä todella tekee sinut onnelliseksi?

- Keskity siihen, mitä kehosi tekee puolestasi äläkä siihe, miltä se näyttää. 

- Syö hyvin ja kuntoile oikeista syistä.

- Terveys ja onni ovat tärkeitä. Ei se, miltä pyllysi näyttää farkuissa.

 

Ajattelemisen aihetta kirjasta Yogagirl.

Share

Ladataan...
BY RACHEL

 

Huomaan vuosi vuodelta muistuttavani yhä enemmän äitiäni. Tiedättehän, kun joskus avaa suunsa ja huomaakin äidin tulevan sieltä ulos?  :D Tai huomaa, että ne ilmeet, eleet ja huonot vitsit, jotka nuoruusvuosina niin nolostutti, onkin nyt omia ilmeitä ja eleitä ja huonoja vitsejä? Mitä vanehmmaksi tuun, sitä enemmän tunnun löytäväni yhtäläisyyksiä mun ja äidin välillä, jotka kokosin äitienpäivän kunniaksi pieneksi listaksi.

Ollaan molemmat terveys- ja hyvinvointinörttejä. Siis 75% ajasta me keskustellaan uusista resepteistä, henkisestä hyvinvoinnista, liikunnasta, erilaisista ruokavalioista tai omasta terveydentilasta. Jaetaan vinkkejä, testaillaan uusia ruokia ja pohditaan kokonaisvaltaisesti terveyttä. Äiti oli esimerkiksi se, joka tutustutti mut chiavanukkaisiin (noin 6-7 vuotta sitten?!), kurpitsapuuroon ja kvinoaan. 

Me ollaan aamuihmisiä. Kun koko muu talo vielä nukkuu, niin minä ja äiti ollaan aina ensimmäisenä hereillä - lomallakin :) Molemmat rakastaa reippaita aamulenkkejä, jonka jälkeen on ihanaa istua alas jonkun herkullisen, terveellisen aamupalan äärelle. 

Luetaan paljon kirjoja. Erityisesti kaikkia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä, mutta lukeminen ylipäänsä on molempien tärkeä harrastus. Parasta on lähteä yhdessä Chaptersiin (iso kirjakauppa), jossa tulee helposti vietettyä koko päivä kirjoja selaillen. Oon saanu äidiltä lahjaksi useita huippukirjoja syntymäpäivälahjaksi, joita tulee edelleen selailtua tiheään tahtiin.

 

Ollaan aktiivisia ulkoilmaihmisiä. Päivien täytyy sisältää liikettä, tavalla tai toisella. Me ollaan äitin kanssa just ne, jotka lähtee jouluaamuna lenkille ja jotka pitää pienen taukojumpan vessassa. Ne, jotka kävelee mieluusti 5 kilsaa kauppaan ja joiden jalat alkaa syyhyämään liiallisesta istumisesta. Unelmoin monesti siitä, että asuttaisiin lähekkäimmin.. Olis ihan parasta, että oman äidin kanssa voisi lähetä aamulenkille, käydä patikoimassa ja lähteä lautailemaan. Tai harrastaa yhdessä taas potkunyrkkeilyä!

Me ollaan optimisteja. Äiti on yksi positiivisin ja optimistisin ihminen jonka tunnen ja uskon, että myös oma elämänasenteeni on pitkälti äidin ansioita. Äidiltä oon oppinu, että aina kannattaa keskittyä hyvään. Ja että jos ei oo mitään hyvää sanottavaa, niin silloin kannattaa pysyä hiljaa.

Ja listaihmisiä. Aina kun jutellaan äidin kanssa, niin voit olla varma, että jossain vaiheessa jompi kumpi kysyy; should we make a list? 

Napataan puhelimen muisti täyteen inspiraatio/reseptejä/ideoita. Ja ollaan koukussa Pinterestiin. Lähetellään toisillemme näitä ideioita viimeistään siinä vaiheessa, kun puhelin ilmoittaa muistin olevan täynnä :D Pinnaillaan molemmat myös Pinterestissä toisillemme hyviä ideoita ja seuraillaan toistemme tauluja. Muistan esimerkiksi yhden syntymäpäivän, kun sain äidiltä lahjaksi treenipaidan. Äiti oli tarkkaillut mun treeni-aiheista pinterest kansiota ja valkannut sen perusteella mulle paidan :')

Enää nämä yhtäläisyydet ei kuitenkaan haittaa, vaan päinvastoin; oon ihan sairaan ylpeä siitä, että oon muistutan yhä enemmän maailman parasta naista ja äitiä! Tänäkin vuonna äitienpäivätoivotukset hoidetaan skypen kautta, mutta onneksi jälleennäkemiseen on enää reilu kuukausi <3 I can't wait!!! Hyväää äitienpäivää kaikille superäideille! <3

kuvat superhauskalta instatililtä @peanut

Share

Pages