Kuumekouristus

Rakkautta & Mamarkiaa

Fridalle nousi sunnuntaina, ihan yhtäkkiä, korkea kuume. Olimme aamupäivällä uimassa, eikä flunssasta tai kuumeesta ollut merkkiäkään. Uinnin jälkeisten päiväunien aikana typy oli muuttunut tulikuumaksi ressukaksi. Muutaman tunnin kuluttua soitimme ambulanssin, sillä Frida kouristeli ja menetti tajuntansa. Tilanne oli pelottavin hetki äitinä tähän mennessä. Kouristuksen loputtua ajatteli, että huh se meni ohi, mutta sitten tajusinkin, että käsissäni on veltto ja tajuton pikkuinen. Ambulanssi tuli onneksi viidessä minuutissa ja tyttö tuli tajuihinsa odotellessamme apua. En ollut ikinä aiemmin kuullut sireenien äänen tulevan niin lähelle, kuin odottaessamme. Ensihoitajien saapuessa Frida makasi olohuoneen lattialle levitetyllä patjalla täristen, liian voimattomana avaamaan silmiään, mutta tarpeeksi voimissaan pitämään ääntä. 

Olimme Lastenklinikalla muutaman tunnin tarkkailussa. Kouristus ei onneksi uusinut, mutta Fridan sokerit olivat ylhäällä ja natrium-taso alhainen. Pääsimme kotiin kuumeen ja sokerien hieman laskettua. Maanantain makasimme olohuoneessa patjalla, mutta tänään pieni potilas on ollut jo onneksi virkeämpi. Saamme myöhemmin lähetteen vielä neurologille, sillä Fridan katse meni kouristuksen aikana sivulle ja lääkäri haluaa varmistaa, ettei kouristukselle ole vakavampaa syytä.

 

Kotimatkalla Frida nukkui sikeästi isän sylissä.

 

Olin kuullut kuumekouristuksista aiemmin, ja tiesin, että ne voivat olla pienillä yleisiä, mutta eihän sellaiseen silti osaa varautua ensimmäisellä kerralla. Allu tajusi onneksi heti laittaa sormensa Fridan hampaiden väliin, jotta tyttö ei purisi kieltään (hetken päästä vaihdoimme sormen tilalle sukan). Kouristuksen lakattua Allu myös soitti heti ambulanssin. Itse keskityin silittämään ja rauhoittamaan Fridaa, ja pitämään itseni kasassa. Yllättävästä ja pelottavasta tilanteesta huolimatta on lisäksi hyvä yrittää tarkkailla seuraavia asioita:

 

Kouristaako kaikki raajat?

Mitä katseelle tapahtuu? Onko silmät paikallaan, harhailevatko ne, vai katsovatko ne tiettyyn pisteeseen?

Kuinka kauan kouristus kestää?

 

Näillä vastauksilla ammattilaiset osaavat auttaa paremmin. Ensimmäisen kuumekouristuksen jälkeen tulee aina käydä tutkimuksissa.

Kouristukset uusivat yleensä niillä, joilla on niihin taipumusta. Kuumeen laskeminen lääkkeellä välittömästi, ja lapsen pitäminen viileänä on erittäin tärkeää, jotta uusilta kouristeluilta mahdollisesti vältyttäisiin.

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Kommentit

Pax
Liikehdintää

Onpa varmasti ollut pelottava kokemus! Olen viikonlopun lievien hasardien jälkeen harkinnut lasten ea-kurssia, mutta en ole päässyt vielä niin pitkälle, että olisin selvittänyt tarjontaa. Taidanpa tehdä sen nyt.

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Oi varmasti kannattaa. Itse en ole käynyt, ja aika huonosti edes perusasiat oli mielessä. Ja appiukolla olisi valmiudet pitää meillekin.... Miksi ihmeessä tuollaiset asiat jää niin usein puheen tasolle. :(

Intended Mum

Voi pientä, varmasti aivan kamalaa katsoa vierestä!! Toipumisia sinne!

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Kiitos! <3

Täällä saatiin kunnon räkätauti kaupan päälle kaikille, mutta onneksi Frida on jo oma töhöttäjä itsensä :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.