Aamu on uusi mahdollisuus

Räyhälä

Freelancerin työssä on eräs hyvin petollinen puoli. Nimittäin se, että tekijän täytyy osata määritellä itse rajansa kaiken suhteen. Kun pyörittää omaa liiketoimintaa ja töitä piisaa, ei tehtävälista näytä koskaan valmiilta. Vaikka sitä saisikin ruksittua yhden päivän aikana neljäkymmentä tehtyä asiaa valmiiksi, voi olla varma, että jostain ilmestyy samalla listan loppupäähän taas uudet viisi asiaa. Työstä ei voi noin vain pitää täyspainoista lomaa - ja jos voi, siihen täytyy valmistautua kaikilla mahdollisilla tavoilla.

On tarkistettava, ettei loman päälle satu tärkeitä deadlineja. On varmistettava, että omat vastuualueet ja tehtävät ovat purkissa ennen lomaa. On viestittävä omista loma-aikeistaan kaikille, joiden kanssa neuvottelee ja työskentelee. On valmistauduttava siihen, että puhelin voi pirahtaa kesken rannalla löhöilyä tai kosteaa festari-iltaa, ja silti siihen on pakko vastata. Ainakin mikäli ei halua palata lomalta mahdollisesti keskelle täyttä kaaosta tai menettää mielenkiintoista työkeikkaa.

Mikäli tahtoo hoitaa työnsä kohteliaasti, reilusti ja hyvin, on mahdollisuus henkisesti täyspainoiseen lomailuun siis hyvin pieni. Tämä on hinta, jonka itsensä työllistänyt maksaa siitä, että kukaan ei sanele päivän aikatauluja. Kukaan ei estä raahaamasta omaa toimistoaan puistoon, terassille tai Tallinnaan, eikä kukaan voi pahoittaa mieltänsä siitä, jos haluaa nukkua puolille päivin asti tai tehdä kokonaisen työpäivän yöpaidassa. Tai olla tekemättä ylipäätään töitä sellaisena päivänä, kun siitä ei vaan tule mitään, tai kun tarjolla on tärkeämpääkin tekemistä (kuten kohta puolivuotiaan siskontyttären leikittäminen, keikoilla tai kivoissa tapahtumissa ravaaminen, uintireissu Stadikalle, oman yhtäkkisen inspiraation tallentaminen, ystävien kanssa kahvittelu tai kirppiksillä kierteleminen).

Silloin kun vapaa-aika ja työ nivoutuvat yhteen, limittyvät ja menevät poukkoillen ristiin rastiin, sitä tuntee välillä olevansa naimisissa työnsä kanssa - silloinkin, kun sitä ei aktiivisesti tee. Siksi jossain vaiheessa vuorokautta peli on vain pakko viheltää poikki. On hyväksyttävä, että kaikki asiat eivät tulleet tänään tehdyksi, ja ne löytyvät vielä edestäpäin. Toisinaan se ahdistaa, mutta sitä vartenhan meillä on aamut.

Jokainen aamu on uusi mahdollisuus. Mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä, mahdollisuus nousta entistäkin tehokkaampaan uuteen päivään ja hoitaa taas uudet kymmenen asiaa alta pois. Mahdollisuus päästä heräämään seuraavana päivänä siihen, että juuri tänään ei tarvitse hoitaa mitään.

(Toim. huom. Tämä kuva on lavastettu. Asian voi päätellä siitä, että kuvassa esiintyvän henkilön hiukset eivät ole suihkutettu kuivashampoon kautta sille surullisenkuuluisalle hätäponnarille, kuvattavan naama sisältää meikiksi kutsuttavia kemikaaleja, kuvattava hymyilee, eikä hän ole pukeutunut huppariin tai yöpaitaan. Kuvattavan vieressä ei ole kahvitahraista William & Kate -kahvikuppia, eikä pöydällä loju kahta puhelinta, muistikirjaa ja läjää erilaisia johtoja.)

Vaikka töitä piisaa ja näyttääkin siltä, että läppäri ja työpuhelimet pakataan laukkuun lomallekin, olen tyytyväinen tähän hetkeen. Tällä hetkellä voin huokaista helpotuksesta, sillä pyöritänhän samanaikaisesti käsissäni vain yhtä festarituotantoa, yhtä konserttia, yhtä assistentinpestiä ja kirjoittelen satunnaisesti työstäni yhteen blogiin. Ainiin, ja hoidan yhtä yhden hengen yritystä, joka pohtii jatkuvasti sitä mihin suuntaan se on tällä hetkellä menossa. 

Tämähän on ihan selkeää.

**

Postaus toteutettu yhteistyössä henkilöstöpalveluyritys VMP Groupin kanssa, osana VMP:n Monityöurablogeja.

Kommentit

Maiski
40 hours and counting

Tosi hyvin kirjoitettu. Friikkuilusta kirjoitetaan ylipäätänsä melko vähän, ja se on myös itsellä to do -listalla, sillä tosi monelle friikun työtavat ovat melko vieraita, vaikka meidän ala perustuu kuitenkin melko pitkälti projektitöihin. 

Viime kesänä meillä oli artistituotannossa miesharjoittelija ja mietittiin puolitosissaan, että tarviiko sitä lähettää ostamaan kuivashampoota, kun ei itse ehdi. Ei kuitenkaan kehdattu, hehheh ;)

Räyhälä
Räyhälä

Kiitti! Joo, tästä olisi mielenkiintoista lukea muidenkin kokemuksia. Jokaisella on varmasti samoja keloja, mutta rutiinit saattavat olla sitten ihan toista kuin itsellä.

Ja hahah, kuivashampoon merkitys mielenrauhan kannalta on aika yllättävän iso. Mikään ei ole niin perseestä kun herätä aamulla siihen, ettei alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen ehdikään pestä/kuivata hiuksia ennen palaveria/tapaamista ja kuivashampoo on loppu :D Tästä viisastuneena olen ruvennut pitämään kaapissani kunnon kuivashampooarmeijaa. 

Pax
Liikehdintää

Kiitos. Lisää. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.